HC TPS:n talous

  • 1 138 879
  • 4 925

Juippi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Eihän YT:t tarkoita aina, että vähennetään henkilöstöä. Asioita voidaan uudelleenorganisoida ja vanhoja käytäntöjä muuttaa. Tietyt asiat eivät helpolla mene maaliin, koska asioilla on aina kaksi osapuolta. Tällöin kuvaan astuu YT-neuovottelut, joiden tavoitteea on saada hyvä ratkaisu vallitsevaan tilanteeseen.

Joku tuolla torui "aurajokea", kun on kommentoinut tätä tilannetta. Minun muistini mukaan Aurajoki on kritisoinut Tepsin rakenteita ja esim. markkinoinnin tilannetta jo pitkään, joten on oikeutettu tätä asiaa kommentoimaan.
 

Lätkäfani66

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS
TPS:ssä pitäisi tajuta, ettei välttämättä edes täysi halli tuota riittävää kassavirtaa tappioiden peittämiseksi, vaan yhä suurempi osa organisaation tuloista pitää pystyä hankkimaan muista lähteistä kuin pääsylipputuloista.
Hiukan on nyt mutkia suoristettu... mitä tappioita ajattelit täydellä hallilla peittää? Kaikkia aiemmin syntyneitä? Paljonko niitä täysiä halleja pitäisi mielestäsi olla? Kyllähän noita katsojamääriä on seurassa analysoitu ja Eskolan haastattelussakin toteama n. 4500 katsojaa riittää kattamaan kotiottelutapahtuman. Tuosta ei kuitenkaan riitä varoja vierasotteluihin... Mutta kuten tuolla itsekin aiemmin totesin, ei yritysmyynti/markkinointi ole toiminut oikein millään tavalla. Siinä olen sun kanssa samaa mieltä, että siihen on tultava se suurin muutos.
Viime vuosina TPS:ssä on toiminta ollut valitettavan lyhytjännitteistä ja poukkoilevaa.
Mihin aikaväliin nyt viittaat? Kyllähän toiminta on nyt sen kolmisen vuotta ollut jo melko johdonmukaista, selkeät sekoilut ajoittuu kyllä aikaan ennen Eskolaa. Östermalmi on tässä suhteessa se varsinainen floppi - varsinkin kun Hietarinta sai seuran taloudenkin hetkeksi tasapainoon mestaruuden myötä. Ja tässä oli suuri merkitys myös häntä edeltäneellä Sutelalla, joka laittoi alulle ensimmäiset osakeannit. Nuo mahdollistivat ylipäätään seuran tulevaisuuden...
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Kuviohan on tuttu kaikkialta PK-yrityskentältä. Otetaan uusi toimari sisään, vähennetään YT-neuvotteluiden avulla ne tyypit jotka ei sovi uusiin suunnitelmiin, sinnitellään se yhdeksän kuukauden karenssi vähän pienemmällä henkilöstöllä ja sitten palkataan vanhojen tilalle uudet veijarit. Tapahtuu kaikkialla, missä toimitusjohtaja vaihtuu tappiollisen tilikauden jälkeen. Ihan jokaista paikkaa ei yleensä täytetä uudestaan, mutta veikkaan että kaudelle 2019 -20 henkilöstömäärä toimistolla on taas palannut lähemmäs nykylukemia. Tämä on Suomessa ainoa mahdollinen menettelytapa, kun et voi lain puitteissa vaihtaa henkilöstöstä epäpäteviä/mukavoituneita päteviin ilman YT-neuvotteluita.
 
Suosikkijoukkue
TPS
Mikä olikaan henkilöstökulujen osuus viimeisimmässä tilinpäätöksessä? Niistä leikkaaminen kattaa vain murto-osan tappioista. Ehkäpä yyteissä uusitaankin palkkarakenteita kohti provisioperustetta. Toimiston henk.kulujen leikkauksen näen nyt lähinnä kosmeettisena. Nyt organisoidutaan uudestaan ja ehkä vaihdetaan henkilöstöä.

Olisiko iso vaiva lukea edes pari sivua taaksepäin tätä ketjua, niin ei tarvitsisi arpoa ja olettaa?

Toiseksi tuoreimma tilikauden lukuja, mutta antaa suuntaa:

- Liikevaihto nousi n.400k€ (vrt 2015 - 2016) . Liikevaihto siis 5,7milj€.
- Henkilöstökulut (vastoin ennakkokäsitystä) pudonneet n.250k€. Henkilöstökulut yht. 4,2milj€ (ilman sivukuluja 3,65milj€)
- Henkilöstöä on seuraavasti: Hallinto 10kpl, hallihenkilöstö 4kpl, valmennus 9kpl, pelaajat 28kpl. Yht. 51kpl (aiemmin 46kpl).
- Liiketoiminnan muut kulut sen sijaan nousseet yli 200k€. (nyt melkein 2,5milj€)
- Satunnaiseriä vain 100k€ (onko Turkuhallin palvelu oy:n tulos pudonnut? Uutta TP:tä ei ole)
- Poistot samalla tasolla (n.100k€)
-> Pakkasta siis edelleen hulppeat 1,7milj€, vaikka liikevaihto nousi 400k€ ja henkilöstökulut putosivat 250k€.

Onhan tuo jonkunlainen kuluerä vaikka lasketaan pelaajat pois.
 
Suosikkijoukkue
TPS
Tervetuloa @aurajoki takaisin kiven alta! Kesälomalla näemmä tarmoa kerätty ja olet varmasti sormet syyhyten kytännyt, milloin tulisi jokin negatiivinen uutinen jotta pääsisit taas avautumaan. Nyt saatiinkin hyvä sysäys jo ennen pelien alkua, eikä sinun tarvinnut odottaa ensimmäiseen tappioputkeen ennen kuin pääset myrkyttämään ilmapiiriä.

Jokaisen vähänkään talousasioita ymmärtävän henkilön on pitänyt tajuta, ettei mikään liikeyritys voi tehdä vuosikausia massiivisia tappioita. Ei vaikka kuinka julkisuuteen vuodatettaisiin päinvastaista tietoa. Yksikään rahoittaja ei vuosikausia katsele jatkuvia megaluokan tappioita. Eivät sitä tee myöskään Kodisoja ja Paananen. Ovat he sen verran kovia liikemiehiä, etteivät edes he sitä tee, vaikkei asialla olisikaan mitään merkitystä heidän varallisuudelleen.

Väärin. He (omistajat) ovat nimenomaan omasta halusta sitä tehneet. Onko mennyt sinulta ohi? On täysin absurdi ajatus, että siellä pääomistajat istuisivat hallituksessa tekemättä mitään useamman vuoden, jos tämä ei olisi heidän strategiansa. Se, onko tämä hyvä strategia on ihan oma asiansa, mutta edelleen ajatus siitä, että tämä olisi joku vahinko tai moka on aivan idioottimaisen naiivia.


Kuten jo Eskolan potkujen yhteydessä yleisesti saatettiin nähdä, niin mitta tuli täyteen ja otettiin uusi mies remmiin.

Tiedämme kaikki kuinka rakastat johtaa harhaan, laittaa sanoja ja ajatuksia toisten suuhun ja ylipäätään ruokkia negatiivista ilmapiiriä, mutta todetaan nyt vielä selvyyden vuoksi, että Eskolahan ei saanut potkuja. Kaikkialta mistä minä olen kuullut asiasta on annettu ymmärtää, että lähtö tapahtui ihan hyvässä yhteisymmärryksessä ja ilmeisesti pestin ei alunperinkään ollut tarkoitus olla monivuotinen. Taas, keskustelu siitä kuinka onnistunut hänen pestinsä oli on oma asiansa, mutta todettakoon, että kyllä hän oli siellä toteuttamassa omistajien strategiaa, ei yksin omaansa. Jos hänen toiminta olisi merkittävästi eronnut hallituksen ja omistajien tahdosta, ei se olisi jatkunut montaa vuotta. Kehut Paanasta ja Kodisojaa koviksi liikemiehiksi mutta samalla pidät heitä tämän perusteella ihan tyhminä, jos kerran heidän tahtoaan vastoin toimittiin kuten annat ymmärtää.

Ainiin, Eskola tuli muuten TPS:n osakkaaksi sen jälkeen kun lopetti työnsä. Mitä luulet, olisiko tehnyt näin jos välit olisi huonot tai olisi saanut potkut, kuten yrität kusettaa?

Toivotaan, että nyt hetken olisi taas TPS:n ympärillä positiivisia uutisia ja menestystä niin voit jatkaa hiljaa nurkassa istumista.
 
Viimeksi muokattu:

charlieglide

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sitä voisi toki spekuloida että nämä uudet rekryt tulevat ottamaan vastuita henkilöiltä joista YT:ssä nyt luovutaan. Voisi myös arvella että uusi TJ nostaa myös isompaa palkkaa mitä Eskola nautti.
 

Scissors

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mielestäni redundanssista eroon pääseminen jo sinällään on hyvä asia. Päällekkäiset tehtävät ja sidonnaisuudet eri asioihin ovat oikeastaan organisoinnin osalta haasteellisempaa kuin kulurakenteen. Hyvä toki että saadaan oletettavasti turhaa tauhkaa myös kulutaulukoissa pyyhittyä veke, mutta oletan että tehostaminen ja marginaaliset henkilöstömuutokset ovat omiaan rakentamaan toimivampaa organisaatiota ja selkeämpiä vastuita. Monet YT-kierrokset joko johtaneena tai niiden kohteena olleena näen, että vaikutukset yleensä ovat paljon enemmän positiivisia kuin negatiivisia. Tämä ei yleensä ole YT:eihin liittyvissä viestinnöissä kovin useasti esillä mutta näin näen itse.

Taloudelliset korjausliikkeet, niitä ei nyt käynnistyneiden YT:eiden henkilöstövaikutuksilla kyllä tehdä. Samoissa neuvotteluissa toki varmasti käsitellään myös muita kuluja ja niitä onkin hyvä saada ojennukseen vaikka näen kuten @Sempervigilans yllä, että eivät missään nimessä tähän saakka ole olleet sattumanvaraisia tai vahinkojen synnyttämiä.
 

Lätkäfani66

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS
Liikevaihto on tosiaan noussut selkeästi ja täten siis TPS-konsernin liikevaihto on n. 7,6milj€ (2016-2017). (vrt. Jokereiden liikevaihto oli 7,7milj€).
Näitä edellisen tilikauden vanhoja lukuja on hiukan turha enää vertailla. Ja tuohon Jokereiden liikevaihtoon sen verran, että ilmeisesti siellä on jokin osa toiminnasta eriytetty - tuskin se liikevaihto nyt olisi edellisten vuosien 11,5 ja 10 miljoonan luokasta tuohon muuten pudonnut?
Odotellaan nyt vielä niitä 2018 tilikauden virallisia lukuja niin nähdään, minkälainen kulurakenne siellä on? Liikevaihdosta on annettu ennakkotietona n. 6,5 miljoonaa euroa. Ja nähdään myös paljonko Turkuhallin Palvelu Oy on antanut tuohon ilmoitettuun 1,2 miljoonan euron tappioon konserniavustusta.
 
Jokaisen vähänkään talousasioita ymmärtävän henkilön on pitänyt tajuta, ettei mikään liikeyritys voi tehdä vuosikausia massiivisia tappioita. Ei vaikka kuinka julkisuuteen vuodatettaisiin päinvastaista tietoa. Yksikään rahoittaja ei vuosikausia katsele jatkuvia megaluokan tappioita. Eivät sitä tee myöskään Kodisoja ja Paananen. Ovat he sen verran kovia liikemiehiä, etteivät edes he sitä tee, vaikkei asialla olisikaan mitään merkitystä heidän varallisuudelleen.

En nyt ihan tätä väitettä osta. Maailman rikkain mies (amazonin omistaja) teki vuosia massiivia tappioita ja mites asian laita on nyt. Tämä ei nyt HC TPS talouteen kuulu, mutta kertoo sinun taloustietämyksestä ja vääristä olettamista minulle ihan tarpeeksi.
 

aurajoki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TPS
Ottamatta sen enempää kantaa täällä esitettyihin järjettömiin vastakommentteihin totean vain yksiselitteisesti, että Santtu Jokiselle on hänen oman kertomansa(TS:n printtilehti tänään) mukaan annettu TPS:n hallituksen toimesta tehtäväksi saattaa TPS: n talous liiketaloudellisesti kestävälle tasolle. Asialla on kova kiire, ja siksi hänen ensimmäinen tavoitteensa on kuluvalle kaudelle puolittaa tappiot eli päästä puolen miljoonan luokkaan.

Joku tai jotkut ovat siis TPS:n hallituksessa vihdoinkin heränneet. Eikä kyllä päivääkään liian aikaisin.
 

MustaHaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, #24
Ottamatta sen enempää kantaa täällä esitettyihin järjettömiin vastakommentteihin totean vain yksiselitteisesti, että Santtu Jokiselle on hänen oman kertomansa(TS:n printtilehti tänään) mukaan annettu TPS:n hallituksen toimesta tehtäväksi saattaa TPS: n talous liiketaloudellisesti kestävälle tasolle. Asialla on kova kiire, ja siksi hänen ensimmäinen tavoitteensa on kuluvalle kaudelle puolittaa tappiot eli päästä puolen miljoonan luokkaan.

Joku tai jotkut ovat siis TPS:n hallituksessa vihdoinkin heränneet. Eikä kyllä päivääkään liian aikaisin.

Miten tuo, että nyt halutaan korjata talous kumoaa sen ajatuksen, että pari kautta tappiota oltaisiin tehty tahallaan hallituksen tuella?
 

aurajoki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TPS
Tehdäänhän hallituksen tuella/hyväksymänä vielä tälläkin kaudella lähes megaluokan tappiota. Nyt yritetään tappio supistaa noin puoleen miljoonaan eli kyllä rahoittajien pitkämielisyyttä vieläkin hyväksikäytetään. Tarkoitus kuitenkin on, ettei tällainen tappioiden tekeminen olisi pysyvä olotila. Siksi Santtu Jokiselle on annettu tehtäväksi tehdä tarvittavat korjausliikkeet. Eskola ei siihen pystynyt ja siksi tarvittiin uusi mies puikkoihin.
 

Lätkäfani66

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS
Tehdäänhän hallituksen tuella/hyväksymänä vielä tälläkin kaudella lähes megaluokan tappiota. Nyt yritetään tappio supistaa noin puoleen miljoonaan eli kyllä rahoittajien pitkämielisyyttä vieläkin hyväksikäytetään. Tarkoitus kuitenkin on, ettei tällainen tappioiden tekeminen olisi pysyvä olotila. Siksi Santtu Jokiselle on annettu tehtäväksi tehdä tarvittavat korjausliikkeet. Eskola ei siihen pystynyt ja siksi tarvittiin uusi mies puikkoihin.
Jäätävää analyysia... Ei tässä nyt ketään "hyväksikäytetä" - eiköhän nuo omistajat ole ihan tietoisesti rahojaan seuraan sijoittaneet. Ja tuskin ovat sijoittaneet tuottomielessä. Kun puhut hallituksesta niin vaikuttaa siltä, ettet ole tietoinen sen kokoonpanosta?
Tai sitten se on sinulle tässä sivuseikka... kerrotaan nyt kuitenkin, että hallitus koostuu Kodisojasta, Paanasesta sekä Veli-Pekka Marinista, joka on mm. edellisten liikekumppani. Palloseurassa ei tehdä mitään näiden pääomistajien/hallitusjäsenten tietämättä.
Ja eiköhän se Eskolakin jonkinlaisen suunnanparannuksen aikaan saanut - niin urheilullisesti kuin taloudellisestikin. Tähän seuraavaan steppiin ei kuitenkaan ollut enää valmis - ehkäpä siksi, että oli jo omalta osaltaan luopunut omienkin yritysten johdosta niin tuskin enää uudelleen halusi ryhtyä toimitusjohtajan ehkä vittumaisimpaan tehtävään, saneeraukseen.
 

aurajoki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TPS
On tämä taas ihmeellistä inttämistä, kun selvää asiaa ei haluta ymmärtää.
Kuten totesit, niin TPS:ssä ei tehdä mitään ilman hallituksen hyväksymistä. Juuri siitähän on nyt kysymys, että hallitus eli käytännössä TPS:n pääomistajat haluavat nyt saattaa organisaation talouden terveemmälle pohjalle. Eivät pääomistajat halua, että tappiota tehdään liikevaihtoon nähden tolkuttoman paljon. Joku roti tappioiden tekemisessä pitää olla.

Nyt on uusi mies remmissä ja toivotaan, että hän on juuri oikea henkilö tarvittavan saneerauksen tekoon niin, ettei TPS:n urheilullinen menestys tässä samalla vaarantuisi, sillä jos niin käy, silloin katsomot ammottavat nopeasti tyhjyyttään ja koko sanerauksen vaikeusaste vaan suurenee.
 

kausi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Westendin työväenpalloilijat
Eihän YT:t tarkoita aina, että vähennetään henkilöstöä. Asioita voidaan uudelleenorganisoida ja vanhoja käytäntöjä muuttaa. Tietyt asiat eivät helpolla mene maaliin, koska asioilla on aina kaksi osapuolta. Tällöin kuvaan astuu YT-neuovottelut, joiden tavoitteea on saada hyvä ratkaisu vallitsevaan tilanteeseen.

Joku tuolla torui "aurajokea", kun on kommentoinut tätä tilannetta. Minun muistini mukaan Aurajoki on kritisoinut Tepsin rakenteita ja esim. markkinoinnin tilannetta jo pitkään, joten on oikeutettu tätä asiaa kommentoimaan.

Kyseessä yt-lain 8 luvun mukaiset neuvottelut. Ks finlex, mitä tarkoittaa.
 

kausi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Westendin työväenpalloilijat
Kuviohan on tuttu kaikkialta PK-yrityskentältä. Otetaan uusi toimari sisään, vähennetään YT-neuvotteluiden avulla ne tyypit jotka ei sovi uusiin suunnitelmiin, sinnitellään se yhdeksän kuukauden karenssi vähän pienemmällä henkilöstöllä ja sitten palkataan vanhojen tilalle uudet veijarit. Tapahtuu kaikkialla, missä toimitusjohtaja vaihtuu tappiollisen tilikauden jälkeen. Ihan jokaista paikkaa ei yleensä täytetä uudestaan, mutta veikkaan että kaudelle 2019 -20 henkilöstömäärä toimistolla on taas palannut lähemmäs nykylukemia. Tämä on Suomessa ainoa mahdollinen menettelytapa, kun et voi lain puitteissa vaihtaa henkilöstöstä epäpäteviä/mukavoituneita päteviin ilman YT-neuvotteluita.

VMP.
 

Oddmanrush

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun joukot,Leijonat,Colorado, NyR.
HC TPS:n hallituksen tahto tuo on riippumatta siitä mikä siihen on lopulta johtanut. En kuitenkaan usko, että tuo on mikään suonenveto menestyneiltä businessmiehiltä. Kaivataan uusia tuulia ja toimintaa terveemmälle pohjalle. Toivotaan, että tässä onnistutaan ja vielä kuten @aurajoki totesi ettei urheilullinen menestys vaarantuisi vaan nimenomaan loisi pohjaa pitkälle tulevaan. Sanottakoon ettei YT lain mukaan työntekijöitä saa vaihtaa. Joku toinen työpaikalta ei saa siis suoraan alkaa hoitamaan tätä työtehtävää. Työtehtäviä voi kuitenkin yhdistellä.Jos jaetut työt voidaan sen sijaan teettää muilla yrityksen työntekijöillä näiden säännöllisenä työaikana, irtisanominen on laillinen.Firmalla on takaisin otto velvollisuus 4-6kk ajan jos tulee sama tai samankaltainen jobi. TPS ei siis voi irtisanoa henkilöitä tietyistä jobeista ja palkata heti uusia tilalle. Aika näyttää miten TPS tämän YT:n hoitaa ja miten tämä näkyy esim meille faneille.

Uusi Suomi TPS:n yt-neuvotteluista julkaistu 29.8.2018 21:50
https://www.uusisuomi.fi/urheilu/25...eluihin-joutunut-tps-tehnyt-miljoonatappioita
 

Scissors

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
HC TPS:n hallituksen tahto tuo on riippumatta siitä mikä siihen on lopulta johtanut. En kuitenkaan usko, että tuo on mikään suonenveto menestyneiltä businessmiehiltä. Kaivataan uusia tuulia ja toimintaa terveemmälle pohjalle. Toivotaan, että tässä onnistutaan ja vielä kuten @aurajoki totesi ettei urheilullinen menestys vaarantuisi vaan nimenomaan loisi pohjaa pitkälle tulevaan. Sanottakoon ettei YT lain mukaan työntekijöitä saa vaihtaa. Joku toinen työpaikalta ei saa siis suoraan alkaa hoitamaan tätä työtehtävää. Työtehtäviä voi kuitenkin yhdistellä. Jos jaetut työt voidaan sen sijaan teettää muilla yrityksen työntekijöillä näiden säännöllisenä työaikana, irtisanominen on laillinen. Firmalla on takaisin otto velvollisuus 4-6kk ajan jos tulee sama tai samankaltainen jobi. TPS ei siis voi irtisanoa henkilöitä tietyistä jobeista ja palkata heti uusia tilalle. Aika näyttää miten TPS tämän YT:n hoitaa ja miten tämä näkyy esim meille faneille.

Yhteistoimintaneuvotteluissa voidaan kuitenkin päättää tehtäviä ja avata uusia, ja tuota takaisinottovelvoitetta voi kiertää sisällyttämällä uusiin tehtävänkuvauksiin asioita jotka eivät suoraan tee tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanottuja henkilöitä kelpoisia kandidaatteja joita tulee priorisoida muiden ohi. En ota kantaa siihen tavoitellaanko tällaista suoraan tällä nyt uutisoidulla yt-menettelyllä.

Taloudellisia säästöjä tämän mittakaavan yt:eissä ei henkilöstövähennyksillä juuri saavuteta, mutta järkevöittämällä toiminnan pohjaa kajoamalla organisaatiorakenteisiin voidaan pitkällä tähtäimellä päästä fiksumpaan kuluvarautumiseen. Aivan varmasti on järkevää käydä nyt Eskolan kovan käden investointi- ja luomiskierteen jälkeen (joka oli suunniteltu, strategista ja hyväksytetty hallituksessa) sisäistä neuvottelua siitä mitkä muodostuneet tekemiset on tällä hetkellä turhia uudistusten jälkeen, mitkä roolit ovat päällekkäisiä ja suunnitella kestävää organisaatiorakennetta. Yrityksissä on ihan arkipäivää että uudistusten jälkeen kertyy paljon sidonnaisuuksia jotka vastaavat toisiaan ja turhaa tauhkaa joka aiheuttaa roolituksellisia epäselvyyksiä ja jopa kustannuksellisesti ovat turhia, puhutaan sitten pienistäkin summista. Tästä syystä on oikein hyvä että toimintaa järkevöitetään YT:eillä.

On kuitenkin harhaanjohtavaa indikoida että TPS olisi taloudellisesti pakotettu YT-neuvotteluihin siksi että rahat olisi loppu. Tällaista monet esittävät esimerkiksi Ässien osiossa ja Liiga-keskustelun talousosiossa.


Tämäkin kirjoitus mielestäni johtaa harhaan viimeksi kuvaamani tavalla. Esimerkiksi tämä virke: "Usean surkean kauden jälkeen TPS:ään tehtiin investointeja. Rahalla saatiin koottua kunnollisia joukkueita, mutta yleisöä on yhä ollut Turun areenalla aivan liian vähän, eivätkä muut tulot ole riittäneet toiminnan pitämiseksi plussalla." -> rahalla saatiin tehtyä paljon muutakin ja sellaisiin rooleihin ja tekemisiin panostettiin, jotka vievät muutakin kuin urheilullista puolta eteenpäin. Suuret kertainvestoinnit, joista esimerkkeinä vaikkapa tuo uusittu jumbotroni, painavat varmasti kulupuolta paljon suuremmaksi kuin lyhyen aikavälin hyöty ja vaikutus toiseen suuntaan.

TPS:n tappioita on paikattu sijoittajille suunnatun osakeannin panostuksella. Tällä on saatu myös vaikutettua omistuspohjaan niin että se jatkossa on entistä enemmän sellainen kuin mitä pääomistajat itse haluavat.

Santtu Jokinen kuvaa tässä tulevaisuuden tavoitetilaa osuvasti:
"Toiminnan jatkuminen on mahdollistettu vuosittaisilla osakeanneilla kerätyllä pääomalla. Se itsessään ei riitä tulevaisuuden kestävän liiketoiminnan rakentamiseen. Siksi meidän pitää hakea ratkaisuja myös tehostamalla omaa sisäistä toimintaamme, jatkaa Jokinen"
-> Jos ja kun omistuspohja alkaa olla suunnitellunlainen, on järkevää keskittyä siihen että toiminta alkaa muistuttaa normaalia liiketoimintaa myös taloudenhoidon saralla. Tietoiset ylisuuret panostukset ja investoinnit muuhun kuin joukkueen pelaajabudjettiin on varmasti historiaa, ja hyvä niin. Joku minua viitseliäämpi listasikin toisaalle mitä kaikkia uudistuksia Eskolan aikana oheistoimintaan tehtiin, ja hintalappuakin noille voi halutessaan joku laskea. Talouden rakenne selittyy kyllä aika pitkälti noilla, ja tuossa listauksessa josta puhun, ei varmasti ole otettu huomioon kaikkea mihin kapitaalia on syydetty. Kaikki tämä on kuitenkin ollut olemassa olevien tietojen ja männä vuosien toimenpiteet huomioiden tiedostettua.
 

Oddmanrush

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turun joukot,Leijonat,Colorado, NyR.
Yhteistoimintaneuvotteluissa voidaan kuitenkin päättää tehtäviä ja avata uusia, ja tuota takaisinottovelvoitetta voi kiertää sisällyttämällä uusiin tehtävänkuvauksiin asioita jotka eivät suoraan tee tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanottuja henkilöitä kelpoisia kandidaatteja joita tulee priorisoida muiden ohi. En ota kantaa siihen tavoitellaanko tällaista suoraan tällä nyt uutisoidulla yt-menettelyllä.

Taloudellisia säästöjä tämän mittakaavan yt:eissä ei henkilöstövähennyksillä juuri saavuteta, mutta järkevöittämällä toiminnan pohjaa kajoamalla organisaatiorakenteisiin voidaan pitkällä tähtäimellä päästä fiksumpaan kuluvarautumiseen. Aivan varmasti on järkevää käydä nyt Eskolan kovan käden investointi- ja luomiskierteen jälkeen (joka oli suunniteltu, strategista ja hyväksytetty hallituksessa) sisäistä neuvottelua siitä mitkä muodostuneet tekemiset on tällä hetkellä turhia uudistusten jälkeen, mitkä roolit ovat päällekkäisiä ja suunnitella kestävää organisaatiorakennetta. Yrityksissä on ihan arkipäivää että uudistusten jälkeen kertyy paljon sidonnaisuuksia jotka vastaavat toisiaan ja turhaa tauhkaa joka aiheuttaa roolituksellisia epäselvyyksiä ja jopa kustannuksellisesti ovat turhia, puhutaan sitten pienistäkin summista. Tästä syystä on oikein hyvä että toimintaa järkevöitetään YT:eillä.

On kuitenkin harhaanjohtavaa indikoida että TPS olisi taloudellisesti pakotettu YT-neuvotteluihin siksi että rahat olisi loppu. Tällaista monet esittävät esimerkiksi Ässien osiossa ja Liiga-keskustelun talousosiossa.



Tämäkin kirjoitus mielestäni johtaa harhaan viimeksi kuvaamani tavalla. Esimerkiksi tämä virke: "Usean surkean kauden jälkeen TPS:ään tehtiin investointeja. Rahalla saatiin koottua kunnollisia joukkueita, mutta yleisöä on yhä ollut Turun areenalla aivan liian vähän, eivätkä muut tulot ole riittäneet toiminnan pitämiseksi plussalla." -> rahalla saatiin tehtyä paljon muutakin ja sellaisiin rooleihin ja tekemisiin panostettiin, jotka vievät muutakin kuin urheilullista puolta eteenpäin. Suuret kertainvestoinnit, joista esimerkkeinä vaikkapa tuo uusittu jumbotroni, painavat varmasti kulupuolta paljon suuremmaksi kuin lyhyen aikavälin hyöty ja vaikutus toiseen suuntaan.

TPS:n tappioita on paikattu sijoittajille suunnatun osakeannin panostuksella. Tällä on saatu myös vaikutettua omistuspohjaan niin että se jatkossa on entistä enemmän sellainen kuin mitä pääomistajat itse haluavat.

Santtu Jokinen kuvaa tässä tulevaisuuden tavoitetilaa osuvasti:
"Toiminnan jatkuminen on mahdollistettu vuosittaisilla osakeanneilla kerätyllä pääomalla. Se itsessään ei riitä tulevaisuuden kestävän liiketoiminnan rakentamiseen. Siksi meidän pitää hakea ratkaisuja myös tehostamalla omaa sisäistä toimintaamme, jatkaa Jokinen"
-> Jos ja kun omistuspohja alkaa olla suunnitellunlainen, on järkevää keskittyä siihen että toiminta alkaa muistuttaa normaalia liiketoimintaa myös taloudenhoidon saralla. Tietoiset ylisuuret panostukset ja investoinnit muuhun kuin joukkueen pelaajabudjettiin on varmasti historiaa, ja hyvä niin. Joku minua viitseliäämpi listasikin toisaalle mitä kaikkia uudistuksia Eskolan aikana oheistoimintaan tehtiin, ja hintalappuakin noille voi halutessaan joku laskea. Talouden rakenne selittyy kyllä aika pitkälti noilla, ja tuossa listauksessa josta puhun, ei varmasti ole otettu huomioon kaikkea mihin kapitaalia on syydetty. Kaikki tämä on kuitenkin ollut olemassa olevien tietojen ja männä vuosien toimenpiteet huomioiden tiedostettua.
@scissors. Kyllä noin ja yritykset osaavat pelata peliä näin tahtoessaan. Heillähän on yt neuvotteluissa oma päämääränsä,joka yleensä katsotaan isommaksi kuin mihin lopulta päädytään.näin luottamusmiehellekin tuodaan hiukan arvontuntua eikä aina aiheetta. Omalle kohdalle on sattunut muutama yytee ja työntekijöille tarjolla on ollut vain jäätee. Oman kokemukseni mukaan yt ei tuo lopulta irtisanotulle työntekijälle kuin lopun ajan palkan ja aikaa etsiä uutta jobia. Työntekijöiltä kysellään elatuksista, omaishoidoista ym, mutta lopulta työnantajalla on käytännössä oikeus valita työntekijänsä. Se miten HC TPS asian hoitaa ja millaiset järjestelyt tulevat aika näyttää. Vaikka HC TPS:n omistajissa on isokenkäisiä näen terveemmän pohjan rakentamisen tervetulleeksi. Otetaan spekulaationa esimerkiksi tilanne että Herrat lähtevät joskus pois, niin on helpompi löytää uusia jatkajia.
 

Reverent

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
VMP. Tekisi mieli jättää viesti tohon, vaikka tosta pelikieltoa heilahtaiskin. Ei kyllä haittais, vaikka joku kirjoituskielto tänne tuliskin. Harvoin tänne enää kirjoittelen ja varsinkin tän Palloseura-osion lukeminen on jäänyt aika vähäiselle. Täällä kun tuntuu hääräävän yksi palstapoliisi, jonka mielestä omat kirjoitukset ovat niin laadukkaita ja analyyttisiä ja muiden omasta näkemyksestään poikkeavat kirjoitukset ovat silkkaa paskaa. Jotenkin surullista, että joku on omasta mielestään niin erinomainen kirjoittaja, että on varaa väheksyä muita tänne kirjoittelijoita. Jotkut eivät vaan tunnu sietävän, että Palloseurassa voidaan tehdä usein aika isojakin virheitä ja niitä kuuluukin kritisoida.
Täällä kriitikot (lähinnä @kausi ja @aurajoki) joutuvat välittömästi näiden besserwissereiden hampaisiin ja paskaa tulee niskaan joka tuutista. Nimim. aurajoellakin on omat pointtinsa, vaikka onkin hyvin kriittinen eikä näe hirveästi missään mitään positiivista. Varsinkin kaudella on varmasti aika paljon enemmän näkemystä näistä asioista kuin tänne vaahto suussa kirjoittelevilla fanipojilla.

Ja ketjun aiheeseen: Taloudenpidosta en juurikaan tiedä mitään, mutta maalaisjärjelläkin noinkin pienessä firmassa jatkuva tappiollinen toiminta ei varmaan ole mitenkään hyvä tai toivottava asia. Myöskään yt-neuvottelut eivät kuulosta maallikon korvaan mitenkään positiiviselta hommalta. Palloseuran organisaatioon sen tarkemmin tutustumatta, aika raskas koneisto siellä taitaa firmaa pyörittää ja sitä on varmaan syytäkin karsia. Ihmetyttää, miten esim. Tampereella pystytään pyörittämään lähes samanlaista lafkaa jopa voitolla?

Nää mesenaatit ovat aina helvetin riskialtis homma. Mites kävi futis-Palloseuran, kun lähes lusimaan joutunut Sairanen pisti rahahanat kiinni? Monen hyvän vuoden jälkeen oltiinkin todella kusessa. Lisäksi vielä vitun viisas hallitus budjetoi rahoja, joita ei sitten koskaan tullutkaan. Seurauksena divarissa rämpiminen aika monta vuotta ja hienon nousun jälkeen säilyminen pääsarjassakin on todella epävarmaa. Se muuten ihmetyttää aika paljon, miksi maailmantasolla todelliselle sippilajille, jääkiekolle, tuntuu rahaa riittävän, mutta melkoisesti enemmän maailmalla arvostetulle futikselle ei tunnu massia riittävän muuta kuin seniiliukon rahoittamalle muovi-interille.

En tiedä, miten Ratapihan hallihanke etenee, mutta jos Turussa niin valitettavan usein kaikkea vastustavat vihervassarit onnistuvat tämänkin hankkeen torppaamaan, niin se on sitten siinä. Massipäälliköt varmaan jossain vaiheessa kyllästyvät sijainniltaan surkeassa hallissa pelaamiseen, jatkuviin tappioihin ilman mestaruuksia ja kypsyvät sekoilun rahoittamiseen. Siinä tilanteessa joku voikin sitten Palloseuran osalta sammuttaa Turkuhallin valot ja halukkaat voivat seurata Suomi-sarjaa Kupittaalla. Eipä silti, vaikka rämmittäisiin kolmosdivarissa, niin veriryhmäni tulee aina olemaan mustavalkoinen+.
 

Scissors

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
VMP. Tekisi mieli jättää viesti tohon, vaikka tosta pelikieltoa heilahtaiskin. Ei kyllä haittais, vaikka joku kirjoituskielto tänne tuliskin. Harvoin tänne enää kirjoittelen ja varsinkin tän Palloseura-osion lukeminen on jäänyt aika vähäiselle. Täällä kun tuntuu hääräävän yksi palstapoliisi, jonka mielestä omat kirjoitukset ovat niin laadukkaita ja analyyttisiä ja muiden omasta näkemyksestään poikkeavat kirjoitukset ovat silkkaa paskaa. Jotenkin surullista, että joku on omasta mielestään niin erinomainen kirjoittaja, että on varaa väheksyä muita tänne kirjoittelijoita. Jotkut eivät vaan tunnu sietävän, että Palloseurassa voidaan tehdä usein aika isojakin virheitä ja niitä kuuluukin kritisoida.

Itse asiassa kun luki tämän viestisi niin siitä kävi oikeastaan selkeimmin ilmi että nimenomaan sinulla hämärtyy todellisuus kun huomaat minun nimimerkkini, joka sinua selvästi ärsyttää. Esimerkkinä tästä vieraantuneisuudestasi otettakoon esiin nostamasi nimimerkki @kausi , jonka kanssa oikeastaan tullaan hyvin juttuun ja jonka tekstejä usein olen myös pitänyt loistavina ja tuonut myös tätä esiin. Auriksesta puolestaan uskon useimman olevan kanssani samaa kuin eri mieltä siitä että hän flamettaa tarkoituksellisesti (eikö sinun mielestäsi ikinä?) ja usein on aivan helvetin pihalla, vaikka toki hänelläkin valoisat hetkensä on ollut.

Minä en missään nimessä ole TPS:ää ollut dissaamatta mittavan palstaurani aikana. Väittäessäsi näin alleviivaat tuota ylle kirjoittamaani jo aivan tarpeeksi. Olen itse pyrkinyt täällä TPS:ää kohtaan rakentavaan kritiikkiin ja siihen että keskustelu olisi ratkaisukeskeistä. Mikäli usean vuoden aikana diskurssi on täällä pyritty jakamaan kahtia niin että on kaksi leiriä ja vain jompi kumpi voi olla oikeassa, siihen on syynsä kummassakin leirissä. Minua on perinteisesti nyppinyt se että jos niitä kritisoitavia asioita on, niistä tullaan voimakkaasti huutelemaan mutta unohdetaan siinä keskustelussa ratkaisukeskeisyys ja kaikki loogiset ja jopa maalaisjärjelliset mahdollisuudet sille että itsekin voi olla vähän vaillinaisilla tiedoilla kritiikkinsä osalta liikenteessä. Lisäksi jos Palloseura tekee jotain oikein, se ei oikeastaan herätä samojen nimimerkkien toimesta keskustelua - tärkeintä on että kaiken aina voi tulla säännöllisesti tänne haukkumaan (usein jopa näkemättä/kokematta/tietämättä) paskaksi.

Kaikkien muiden kirjoitukset jotka poikkeavat näkemyksistäni eivät ole silkkaa paskaa. Eikä edes tällaiseen mielestäni usein sortuvien nimimerkkien tekstit ole sitä joka kerta. Älä siis vääristä keskustelua tältä osin, kiitos. Ja peace!

Ja ketjun aiheeseen: Taloudenpidosta en juurikaan tiedä mitään, mutta maalaisjärjelläkin noinkin pienessä firmassa jatkuva tappiollinen toiminta ei varmaan ole mitenkään hyvä tai toivottava asia. Myöskään yt-neuvottelut eivät kuulosta maallikon korvaan mitenkään positiiviselta hommalta. Palloseuran organisaatioon sen tarkemmin tutustumatta, aika raskas koneisto siellä taitaa firmaa pyörittää ja sitä on varmaan syytäkin karsia. Ihmetyttää, miten esim. Tampereella pystytään pyörittämään lähes samanlaista lafkaa jopa voitolla?

YT-neuvottelut lienevät hyvä asia organisaation tervehdyttämisen kannalta. Irtisanomisuhan alla olevien osalta luonnollisesti ikävä tilanne. Toisaalta YT:eissä harvoin lähtee duunissaan loistaneita pihalle, mutta se ei loppuviimein tähän nyt kuulu. Pohjimmiltaan hyvä asia mielestäni että päällekkäisyydestä työtehtävien ja -roolien osalta päästään eroon ja ns. tuotantokoneisto selkeytyy rakenteeltaan ja tekemisiltään. YT:eihin liittyy usein myös paljon uuden kehittämistä ja sisäisten toimintamallien parantamista, tätä harvoin vain nostetaan suomalaisessa uutisnoinnissa esiin.

Minä en tiedä tästä tamperelaisesta lafkasta mitään. Mikäli viittaat Tapparaan, niin pystytkö tarkentamaan tätä aihetta? Olisi myös kiinnostavaa tietää Tapparan investoinnista viimeisen parin-kolmen vuoden aikana, mutta en tiedä joten en osaa kommentoida sen tarkemmin.

Pidän loppuviimein varsin luonnollisena että TPS:ssä viimeisten kausien aikana on organisaatioon tehtävät panostukset ylittäneet sisääntulevan liikenteen rajustikin, ja jos ja kun se on synnyttänyt sisäistä päällekkäisyyttä yms. enemmänkin niin niistä ensin eroon - sitten esimerkiksi myyntiä järkevämmin eteenpäin ja vähitellen tasapainoa tulo- ja kulurakenteiden välille.

En tiedä, miten Ratapihan hallihanke etenee, mutta jos Turussa niin valitettavan usein kaikkea vastustavat vihervassarit onnistuvat tämänkin hankkeen torppaamaan, niin se on sitten siinä. Massipäälliköt varmaan jossain vaiheessa kyllästyvät sijainniltaan surkeassa hallissa pelaamiseen, jatkuviin tappioihin ilman mestaruuksia ja kypsyvät sekoilun rahoittamiseen. Siinä tilanteessa joku voikin sitten Palloseuran osalta sammuttaa Turkuhallin valot ja halukkaat voivat seurata Suomi-sarjaa Kupittaalla. Eipä silti, vaikka rämmittäisiin kolmosdivarissa, niin veriryhmäni tulee aina olemaan mustavalkoinen+.

Suhteellisen voimakkaasti etenee tämä maailmanlopun ennustuksesi tässä skenaariossa. Toki mahdollista, mutta äärimmäisen epätodennäköistä että mikään näistä em. asioista toteutuisi edes yksitellen lähitulevaisuudessa paitsi ehkä tuo mestaruus, pidän Kärppiä ja Tapparaa urheilullisesti liian massiivisina kantoina kaskessamme.

Osaatko tämän hetken vihervassaritilannetta valottaa? Mitä itse olen tätä halliprojektin hankesuunnittelua seurannut niin mielestäni tämä on oivissa kantimissa, itse asiassa olen antanut itseni ymmärtää että kyseessä on yksi vakavimmin otettavista lyhyen tähtäimen kaupunkikehityshankkeista Varsinais-Suomessa pitkään aikaan. Päättäjien, omistajien, rahoittajien kuin myös asiaa edistävien tahojen silmissä. Mutta tosiaan, mikäli tästä vihervassaritilanteesta per 2018 on jotain mitä voit referoida, niin vaikka yksityisviestikin olisi hyvä.
 
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllähän tämä suhteellisen kallis harrastus alkaa olemaan Paanaselle ja Kodisojalle. Viimeisimmän tilinpäätöksen mukaan ( tilikausi päättynyt 30.4.2018), osakeannissa on sijoitettu 2,5miljoonaa viime tilikaudella ja edellisellä 2miljoonaa.

Positiivista on, että liikevaihto nousi reilu 800k€ vuoden takaisesta ja satunnaiserien perusteella myös Palvelujen liikevaihto ja tulos mennneet parempaan suuntaan. Liikevaihto pelkän HC:n osalta siis n. 6,5milj€.
Henkilöstökulut nousseet yli 200k€ ja liiketoiminnan muut kulut n. 150k€ vuoden takaisesta, joten vaikka liikevaihdot nousseet, yhtälö on edelleen yli miljoonan pakkasella.
Henkilöstökulut ilman sivukuluja melkein 3,9milj€ ja sivukulujen kanssa lähemmäs 4,5milj€. Pelaajiston lukumäärä on pysynyt samana, mutta valmennuksessa + 5kpl, hallinnossa + 3kpl (ollen nyt 13kpl). Tämä siis ennen yt-neuvotteluiden tulosta. Tuota 4,5milj€ pottia on ollut jakamassa kaiken kaikkiaan 60 henkilöä.

Saapa nähdä millainen on omistajien/hallituksen suunnitelma. Pitkä matka on vielä nollatulokseen.
 
Suosikkijoukkue
TPS
HC TPS Turku Oy:n osakemäärä on nykyään melkoinen; 126,116 kpl. Vuotta aiemmin (30.4.2017) osakkeita oli 18,023 kpl. Eli, vuodessa uusia osakkeita on merkitty yli 100,000kpl. Suurin osa S-sarjan osakkeita, jossa on enemmän äänioikeutta per osake. Lisäksi 2020 erääntyy 750k€:n vaihtovelkakirjalaina, jota ei varmasti ole tarkoitus maksaa rahana takaisin, joten lisää osakkeita tulee sitäkin kautta pääomistajille.

Taannoisen "suursijoittajan" M.Kiprusoffin omistusosuus laskettaneen nykyään prosentin kymmenyksissä tai promilleissa.

Tilikauden vaihtuessa kassassa oli sentään rahaa reilu miljoona€, mutta nopeasti tuokin on poltettu, jos yhtälö tulot/menot ei oikene tällä tilikaudella.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös