Tuska Open Air – keskustelua Tuska-festivaalista

  • 81 019
  • 514

Ice raven

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit & Liverpool
Joo ei ollu omat käytössä ja tuuli riepotteli muutenkin totutusti saundeja kaiken muun lisäksi läpi viikonlopun. Gojira ei itselle oikein lähde eli menee lähinnä taustamusiikkina. Keikalta löytyi kumminkin helmi nimeltään Stranded joka on soinut tällä viikolla hyvinkin tiuhaan kotioloissa.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Dimmu Borgir ensimmäinen julkistus ensi kesän esiintyjistä.

TUSKA 2019

Onhan tuo nyt ihan kohtuu iso nimi. Oheisen fb-linkin takaa lisää.

Lisättäkööt sekin, että Tuska on jatkossa K-18 tapahtuma, joskin sunnuntai-iltapäivän "Pikku-Tuskaan" voi jokainen kolmen päivän, tai su-lipun haltija tuoda 0-10 vesselinsä tutustumaan festarimeininkeihin. :)
 
Viimeksi muokattu:

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Tarkoittaako tuo K18-leima nyt samalla sita, etta anniskelualue laajenee kaytannossa koko festivaalin kokoiseksi? Olisipas kerrassaan hurja kehitysaskel.

Taaperoiden ja pikkulasten erilliselle tutustumismahdollisuudelle myoskin vahva peukku.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Otetaas tähän koko teksti.

"TUSKAAN 18-VUODEN IKÄRAJA
Pitkän harkinnan tuloksena Tuskasta 2019 päätettiin tehdä vain täysi-ikäisille tarkoitettu festivaali. Festivaalijohtaja Eeka Mäkynen kommentoi päätöstä: "Tämä on suuri muutos ja se tulee ennen kaikkea mahdollistamaan entistä paremman festivaalikokemuksen Tuska-kävijöille. Päätös oli todella vaikea ja sitä on pohdittu jo vuosia. Alaikäisten festarikävijöiden määrä on valitettavasti vähentynyt vuosi vuodelta ja tänä kesänä heitä oli enää alle 100. Tuolla määrällä ei voida enää perustella ikärajattomuudesta syntyviä kuluja ja kun vaakakupissa toisella puolella painaa ne mielettömät mahdollisuudet millä voidaan parantaa täysi-ikäisten festarikävijöiden juhlaa, niin tämä on ’no-brainer’ kuten amerikkalainen sanoisi. Vastapainoksi toivotamme lapset tervetulleeksi sunnuntai-iltapäivän 'PikkuTuskaan', jolloin jokainen kolmen päivän sekä sunnuntain Tuska-lipun haltija voi tuoda mukanaan 0-10 vuotiaan tulevan hevikansalaisen tutustumaan metallifestaritunnelmaan."

Räppi ja EDM tappaa hevin?
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Räppi ja EDM tappaa hevin?
Hevi on paskimmillaankin aivan hirveätä paskaa. Ei räppi ja EDM tapa heviä. Tällä hetkellä hevi ei vaan ole teinien musaa. Ja ihan hyvä niin. Näin ne suhdanteet vaihtelee ja syklit kiertää.
 

Outsider

Jäsen
Siinä mielessä harmillinen uutinen, että alle 18-vuotiaana Tuskassa tuli itsekin käytyä useampaan kertaan, mutta jos niitä kävijöitä on tosiaan alle 100, niin ymmärtäähän sen ratkaisun. Ehkä Suomesta tulee vielä joskus sivistysvaltio, missä alkoholia ei tarvitse nauttia erikseen merkityllä K-18-alueella ja myös alaikäiset saadaan takaisin mukaan. Jostain niitä uusiakin asiakkaita varmaan pitäisi pitkällä tähtäimellä saada.
 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Alaikäisiä voi olla se alle sata mutta nuorimmilla on myös jokin huoltaja mukana. No, parikin sataa vähemmän tuskin vielä näkyy, varsinkin kun viime aikoina on kai ihan hyvin mennyt.

Itse olen tullut hyvälle tuulelle kun olen nähnyt jonkun natiaisen peltorit korvilla joukon jatkona. Sekin on osa sitä kotoista yhteisöllistä tunnelmaa josta kovin Tuskassa pidän.

Onhan ne kaljakarsinat ankeita, mutta en mä sinne pelkän brenuttelun takia koskaan mene. Ruisrokeissa nämä. Pitää katsoa yhdet kinkerit miten muutokset vaikuttavat, optimaalitilanteessa kiire siirtyä lavalta toiselle tankkauksen kautta helpottuu ja voi olla jopa väljempää. Pahimmassa tapauksessa kun massa levittäytyy -kaikkialla- on ahdasta ja jengi suhaa edestakaisin kaljaa hakemaan.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Voisi päivitellä ajatuksia tulevan kesän kinkereistä, nythän on siis tilanne että eilisten julkistusten jälkeen 2/3 esiintyjistä on julkistettu, eli vielä puuttuu noin 15 bändiä

Netissä on tullut aika kovaa tuomioita kattauksesta, ja osin ihan perustellusti. Eihän se nyt mitenkään hohdokkaalta kuulosta, että tylsääkin tylsempi ja Tuskassa muutenkin joka toinen vuosi oleva Amorphis on nyt yhtäkkiä buukattu ihan pääesiintyjäksi. Vaikka miten sitten on kyseessä Queen of Time spesiaalikeikka, jolla tuota asemaa ilmeisesti hiukan yritetään perustella. Silti outoa, että Amot menevät pääesiintyjäslottiin esimerkiksi nyt Suomessa viimessä joskus likemmäs kymmenen vuotta sitten viimeksi käyneyden Dimmujen ohi..

Ja totta kai se tuntuu monesta varmaan "huijaukselta", että samat Slayerit, Anthraxit ja Behemothit ovat taas paikalla, jotka aivan sekunti sitten ovat Suomessa käyneet (vain Slayerin jäähyväiskiertueen osalta tuo on perusteltua). Ja sitten näiden takana mennään jo ihan divaribändeihin, joista monet samat kuten joku Kvelertak tuntuvat nykyään myös olevan Tuskassa joka toinen vuosi. Tänä vuonna on paljon tällaisia "köyhän miehen bändejä", kuten vaikka Visions of Atlantis joka on ihan köyhän miehen Edenbridge (eikä myöskään Edenbridge ole mikään kummoinen bändi sinfonisen hevin kentässä), Delain taas on täysin köyhän miehen Within Temptation. Ja sitten sunnuntai on kyllä hyvinkin surullinen näköinen päivä, sillä eihän osan noista pitäisi Tuskassa edes olla. Hellacopters metallifestivaalin pääesiintyjänä on aivan sama, kuin jos siellä olisi vaikkapa Tehosekoitin :D ja jos joku nyt ylipäätään on kuullut Halestormista niin tietää, että kyseessä on suunnilleen samanlainen bändi kuin Haloo Helsinki.. sillä erolla, että voin itse sanoa monen biisin osalta jopa ihan pitäväni Haloo Helsingistä

Pakko nyt loppuun silti sanoa, että perjantaiksi menen kuitenkin itse paikalle, sinne on nimittäin todella hyvin osunut nyt jo ne festarien kaikki parhaat bändit (mukaanlukien siis myös Amorphis, vaikka sen paikkaa pääesiintyjänä siis ihmettelenkin). Muina päivinä meneminen vaatii tässä kohtaa jo pienen ihmeen, eli niille päiville pitäisi osua jonkin aivan-pakko-nähdä yhtyeen. Enkä oikein keksi, mikä sellainen voisi tähän saumaan edes olla..
 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Mulla ostopäätös syntyi ihan vaan vanhan suosikkini LOUDNESSin myötä. Dimmujakaan en ole nähnyt joten pe-la vakavassa harkinnassa. Ja Slayerit ja Anthraxit on aina hyvä, niinkuin just jäähallissa näin. Lostarit toimii aina, Power trip myös kiinnostaa. Joka festarilla oleva Amorphis pääesiintyjänä on kyllä aika humoristista.

Jos jotain olen toivonut tulevaksi Tuskaan tai Suomeen ylipäätään niin Igor ja Max Cavaleran Beneath/Arise -kiertuetta. Carcass kiertelelisi myös Eurooppaa kesällä.

TuskaLive muuten ilmoitti Moonspellin ja Rotting Christin 3 klubikeikkaa vuoden loppuun.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Silti outoa, että Amot menevät pääesiintyjäslottiin esimerkiksi nyt Suomessa viimessä joskus likemmäs kymmenen vuotta sitten viimeksi käyneyden Dimmujen ohi..
Eikös Borgir ollut Tuskassa muutama vuosi sitten? Tai no näköjään 2014. Silloin oli kivaa kyllä vaikka Borgir oli ihan sysipaskan kuuloinen.
 

Outsider

Jäsen
Jos jotain olen toivonut tulevaksi Tuskaan tai Suomeen ylipäätään niin Igor ja Max Cavaleran Beneath/Arise -kiertuetta. Carcass kiertelelisi myös Eurooppaa kesällä.

TuskaLive muuten ilmoitti Moonspellin ja Rotting Christin 3 klubikeikkaa vuoden loppuun.

Cavalerat ja Carcass kiinnostaisi kovasti, mutta itse toivoisin enemmän näidenkin kohdalla klubi-keikkoja.

Moonspellin ja Rotting Christin Tavastian keikalle lähti lippu samantien hankintaan. Molemmat näkemättä, eikä mitään havaintoa yhtyeiden nykykunnosta, mutta kovia bändejä olivat ainakin silloin joskus ~20 vuotta sitten.

Tuskaan on sen sijaan lippu vielä ostamatta, kun en tiedä jaksaako lähteä koko viikonlopuksi vai tyytyykö pelkkään Hellacoptersiin.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuskan ohjelmistosta puuttuu vielä aika monta nimeä, ainakin jos oletuksena on sama määrä esiintyjiä kuin viime vuonna. Varmaan kohta lisätään sitten n. 15 bändiä, joista kukaan ei ole ikinä kuullutkaan.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Tuskan ohjelmistosta puuttuu vielä aika monta nimeä, ainakin jos oletuksena on sama määrä esiintyjiä kuin viime vuonna. Varmaan kohta lisätään sitten n. 15 bändiä, joista kukaan ei ole ikinä kuullutkaan.

Samaa olen ihmetellyt, miten on edes mahdollista, että edelleen puuttuu kolmasosa bändeistä. Tilanne on käytännössä melkein sama kuin tuossa viestissä ylempänä, jonka kirjoitin puolitoista kuukautta sitten. Tämä on jopa Tuskan mittapuulla aivan käsittämättömän hidasta toimintaa, ja tosiaan aiheellisesti voi kysyä millaisia bändejä enää tällä aikataululla saadaan..

Kaipa tässä ajatuksena on se, että kaikki loput bändit julkaistaan kerralla, en oikein muutakaan selitystä tälle viivyttelylle keksi. Kiire tässä olisi saada tietää riittääkö pelkkä perjantailippu vai pitääkö varata muitakin päiviä tuskailuun, koska tuolle viikonlopulle on painetta muullekin ohjelmalle..

Bodom olisi uuden käsittämättömän kovan levynsä myötä omalla toivelistallani, ja heillä olisi myös Tuska-viikonloppu vapaana. Kaipa bändi nyt sentään "suostuu" tulemaan, vaikka ei saakaan olla pääesiintyjä..
 

Fironic

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Ducks, Kraken
Viimeksi olin Tuskassa 2008. Dimmu, Slayer, Sonata, Nile, Diablo, Before the Dawn, Behemoth, Carcass, Sotajumala... oli siellä varmaan monta muutakin, mutta noiden esiintymisistä jäi eniten muistikuvia. Before the Dawnin ei pitänyt alunperin edes soittaa tuolla, vaan listalla oli muistaakseni Korpiklaani. Bändin soittokamat olivat jääneet johonkin ulkomaille ja siksi BtD tuli pikahälytyksellä paikkaamaan. Oli kyllä kova setti ja pienessä sivuteltassa tuli moshattua edellisyön rankkasateen muodostamassa kuramössössä. Good times. :D

Silloin sai vielä olla omat pullot mukana ja tulipa oltua kohtuullisen kovassa humalassa. Pääsin näkemään livenä myös legendaarisen painiottelun, jonka löytää YouTubesta hakusanoilla "ultimate spugefight".

Tänä(kään) vuonna tuskin tulee mentyä. Perheellisenä jäänyt kumman vähiin festarit ja muukin remuaminen viime aikoina.
 

Yellow Jester

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt saisi kyllä jo tippua viimeiset julkistukset. Mikäköhän tuossa hommassa kestää?

Viime vuonna tähän aikaan oli jo ohjelma kasassa, mutta nyt puuttuu vielä joka päivältä lukuisia orkestereita, mikäli Tuskan nettisivuihin on uskominen.
Provinssikin ilmoitti tänään, että ohjelma on valmis, ja ylihuomenna julkaistaan viimeiset 40 kiinnitystä.

Näinköhän Tuskan vetovoima alkaa hiipua, ja bändejä alkaa olla yhä vaikeampaa saada Tuskaan, kun esim. Rockfest on joka vuosi kiinnittänyt todella kovia yhtyeitä.

Tosin Tuskalla on kyllä melko uskollinen ja vakiintunut kävijäkunta, joten en usko Tuskan mihinkään tästä hiipuvan, mutta haasteita varmaan riittää aiempaa enemmän.
 

Outsider

Jäsen
Aikataulu

Nyt on sitten ohjelma valmis. Aika tuntemattomia itselle nämä viimeisimmät julkistukset, mutta kai sen nyt tiesi, että tässä vaiheessa ei varmaan mitään isoja nimiä enää julkaista.

Kaiser vaikuttaisi äkkiseltään sellaiselta mikä sunnuntaina menisi hyvin Hellacoptersin ohessa, mutta muuten on aika pitkä päivä, kun soittavat tietysti heti ensimmäisinä.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Aikataulu

Nyt on sitten ohjelma valmis. Aika tuntemattomia itselle nämä viimeisimmät julkistukset, mutta kai sen nyt tiesi, että tässä vaiheessa ei varmaan mitään isoja nimiä enää julkaista.

Tosiaan kyllä nyt näyttää siltä, että kaksi kuukautta tässä odotettiin viimeisiä julkaisuja, jotka sitten olivat vain sellainen "otetaan nyt ne jotka saadaan" -osasto. Kun tämän julkaisun kovin nimi on Swallow the Sun, niin se kertookin kaiken oleellisen..

Noh, perjantai on joka tapauksessa varma, ja nyt vain pitäisi päättää viitsinkö maksaa tuosta lauantaista sen 30€ extraa suhteessa yhden päivän lippuun. Aivan siinä ja siinä, koska ei lauantain kohdalla puhuta kuin 3-4 bändistä jotka kiinnostavat.. eikä mikään niistä ole Slayer
 

Outsider

Jäsen
Tosiaan kyllä nyt näyttää siltä, että kaksi kuukautta tässä odotettiin viimeisiä julkaisuja, jotka sitten olivat vain sellainen "otetaan nyt ne jotka saadaan" -osasto. Kun tämän julkaisun kovin nimi on Swallow the Sun, niin se kertookin kaiken oleellisen..

Noh, perjantai on joka tapauksessa varma, ja nyt vain pitäisi päättää viitsinkö maksaa tuosta lauantaista sen 30€ extraa suhteessa yhden päivän lippuun. Aivan siinä ja siinä, koska ei lauantain kohdalla puhuta kuin 3-4 bändistä jotka kiinnostavat.. eikä mikään niistä ole Slayer

Kun tätä nyt on enemmän pyöritellyt, niin alkaa kadota mielenkiinto edes siihen sunnuntaihin. Hellacopters toki pitäisi nähdä, mutta 89€ puolentoista tunnin ulkokeikasta, on kyllä vähän niin ja näin... Perkele kun olisi kristallipallo, niin voisi katsoa meinaavatko nyt tehdä jatkossa jotain klubikiertuetta vai ei.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kyllähän tämä Tuska festivaali on jo profiloitunut sellaiseksi ''lähdetään kavereiden kanssa Suvilahteen juomaan kaljaa viihtyisälle anniskelualueelle ja joku nevöhööd bändi siellä vähän taustalla soittelee mutta ei kuitenkaan häiritse äijämäistä keskustelua ja festivaalitipujen tiirailua''.
 

Malkkinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Tuska on raskaamman musiikin Flow-festivaali. Täynnä ihan turhanpäiväisiä bändejä helvetin kalliilla lipuilla. Sinne menee ennen Flowssa viihtyneet hipsulit jotka voi sanoa että Flowssa on ihan liian kesyä musaa, meitsi on nykyään ihan sairaan hevi. Jopossakin on Iron Maiden-tarra koska niiden suurin hitti Enter Sandman on ihan sigakova ja se laulettiin Voice of Finlandissa.
 

Jakedeus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyllähän tämä Tuska festivaali on jo profiloitunut sellaiseksi ''lähdetään kavereiden kanssa Suvilahteen juomaan kaljaa viihtyisälle anniskelualueelle ja joku nevöhööd bändi siellä vähän taustalla soittelee mutta ei kuitenkaan häiritse äijämäistä keskustelua ja festivaalitipujen tiirailua''.

Tuska on raskaamman musiikin Flow-festivaali. Täynnä ihan turhanpäiväisiä bändejä helvetin kalliilla lipuilla. Sinne menee ennen Flowssa viihtyneet hipsulit jotka voi sanoa että Flowssa on ihan liian kesyä musaa, meitsi on nykyään ihan sairaan hevi. Jopossakin on Iron Maiden-tarra koska niiden suurin hitti Enter Sandman on ihan sigakova ja se laulettiin Voice of Finlandissa.

Mitä te sinne haluaisitte? Tai siis minua huvittaa kovasti nämä viestit. Vai että nevöhööd -bändejä: Slayer, Amorphis, Hellacopters, Behemoth, Stam1na jne. Aivan joo. Sitten toinen, että siellä on jotain turhanpäivästä ihme hipsteri-kamaa, ja sitten kuitenkin viitataan tällä Iron Maideniin ja Metallicaan ja Voice of Finlandiin. Siis, oikeesti, onks tässä nyt pointtina että siellä on liian marginaalia (Flow ja hipsulit) vai mainstreamia ja koko kansan musiikkia (Voice of Finland -viittaus).

No ei oo ensimmäinen kerta kun Tuska-valitus huvittaa. Yleensä sitä on kovassa kuorossa yhteen ääneen, mutta kun vähän pintaa raapustaa, niin huomaa että toinen puolisko valittajista haluaa tutumpaa eli näitä dinosauruksia, jotka nyt Rockfesteilla ja toinen puolisko on taas, että siellä on jo nyt liikaa kaupallista radio-rock-shaibaa. Mut ensimmäinen kerta kun nämä kaksi valitusta yhdistyy yhdessä ja samassa viestissa.

Noh, sais siellä munkin mielestä olla enemmän bändejä kierrossa. Mut bändien laadukkuus on kovalla tasolla, ja tavallaan esim. ihan hyvin perustein myös kritisoitu Amorphiksen pääesiintyjäslottikin juontaa myös uuteen hienoon levyyn eikä vain pelkkiin vanhoihin meriitteihin ja siihen tuttuun ja turvalliseen.
 
Viimeksi muokattu:

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Slayer kyllä pitäisi nähdä kerran elämässään. Elvistä en nähnyt, Beatlesia en nähnyt, Hendrixiä en nähnyt. En edes Motörheadia, kun äitini mielestä olin liian nuori lähtemään Helsingin jäähalliin rokkikonserttiin vuonna 1981. Hei, kamoon, olin sentään jo kahdeksan!

Joo, Tom Araya tulisi siis tsekata. Siinä on ukko, jolle tästä hevimetalliskenestä nostaisin hattua, jos omistaisin hatun. Ja syy ei ole se, että ukko karjuu sarjamurhaajista ja Raamatun päälle kusemisesta ja kaikesta muustakin sairaasta ja epäinhimillisestä. Syy on se, että Tom tekee sen kieli poskessa. Vai eihän kukaan enää nykyisin usko, että Slayer olisi tosissaan? Minusta sen bändin vetovoima on nimenomaan huumorintaju. Ei kukaan voisi vetää vuosikymmeniä tuota juttua tosissaan. Paitsi Kerry King ilmeisesti voi.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tuska on raskaamman musiikin Flow-festivaali. Täynnä ihan turhanpäiväisiä bändejä helvetin kalliilla lipuilla. Sinne menee ennen Flowssa viihtyneet hipsulit jotka voi sanoa että Flowssa on ihan liian kesyä musaa, meitsi on nykyään ihan sairaan hevi. Jopossakin on Iron Maiden-tarra koska niiden suurin hitti Enter Sandman on ihan sigakova ja se laulettiin Voice of Finlandissa.
Tässä on nyt esimerkki viestistä, jossa ironia ei toimi ollenkaan. Enkä ole menossa Tuskaan, joten en ole pahoittanut mieltäni.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuskassa tulee olemaan viileää, jos uskoo Tieto konsernissa tehtyyn appiin. Vrt. liite.

Parasta on jos ei sada, saa nauttia kolme päivää hyvästä musiikista ja parhaasta seurasta.

Tänään ajattelin aloittaa Marko Hietalalla, levynsä on ennakkoluulojeni jälkeen kasvanut vallan hienoksi albumiksi. Ja edellisestä Amorphis keikkakokemuksestani on aivan liikaa aikaa, joten se kruunannee hienon päivän.
 

Liitteet

  • Screenshot_20190628-080449.jpg
    Screenshot_20190628-080449.jpg
    645,4 KB · kertaa luettu: 376

jake styles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Tuskassa tulee olemaan viileää, jos uskoo Tieto konsernissa tehtyyn appiin. Vrt. liite.

Parasta on jos ei sada, saa nauttia kolme päivää hyvästä musiikista ja parhaasta seurasta.

Tänään ajattelin aloittaa Marko Hietalalla, levynsä on ennakkoluulojeni jälkeen kasvanut vallan hienoksi albumiksi. Ja edellisestä Amorphis keikkakokemuksestani on aivan liikaa aikaa, joten se kruunannee hienon päivän.

Ai hitto, pitänee sittenkin ottaa pitkähihainen mukaan :D

Hietalaan haluaisin itsekin ehtiä, harmi että on niin aikaisin näin työpäivänä. Vähän samat mietteet täällä että parin kuuntelun jälkeen tuo levy oli kyllä positiivinen yllätys.

Arion olisi myös ansainnut vähän myöhäisemmän slotin. Tuntuu että ovat jokaisella festarilla tyyliin päivän ensimmäinen esiintyjä (myös Rockfestissä oli näin). Toki tämän päivän päälavaesiintyjät ovat kaikki isompia bändejä joten sikäli ei olisi mahtunut myöhemmäksikään, ainakaan päälavalle. Onneksi kuitenkin on tullut bändi nähtyä jo muutamaan otteeseen.

Muutenkaan tänä vuonna ei kyllä ole mitään sellaisia pakko-nähdä-bändejä, joten eipähän tarvitse ainakaan juosta bändien perässä vaan voi vain nauttia fiiliksestä ja katsella mitä milloinkin sattuu huvittamaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös