Terrori-isku Turussa 18.8.2017

  • 429 295
  • 3 300

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Torniaiseen vertauksesta, muuten, olen median osalta ainakin osittain samaa mieltä kanssasi. Hänen tekonsa esitettiin huomattavasti vähemmällä huolellisuudella. Tämäkään ei ollut oikein, ja mielestäni oikeudenkäyntiin mennessä media huomattavasti jo skarppasikin.

Samaa mieltä siitä, että oikeudenkäyntiin mennessä media skarppasi Torniaisen osalta.

Näetkö yllä olevalla Torniaisen saamalla alkukohtelulla alkuun mitään riippuvuutta siihen, että Suomessa äärioikeisto nostetaan suurimmaksi uhkakuvaksi paitsi ns. suvaitsevaiston, myös osin median ja viranomaisten toimesta? Toisaalta jos katsotaan terroria pelkästään, Supo on todennut jo vuonna 2014, että Suomen suurin terroriuhka liittyy ääri-islamisteihin.

Uhkakuvat riippuvat Suomessa siitä, mikä viranomainen niitä määrittää. Yksittäinen komisario voi vetää yksittäisen tilaston perusteella laajoja johtopäätöksiä, joiden mukaan uhka tulee äärioikeistosta. Supo taas näkee paljon laajempia uhkakuvia ja myös idän suunnalta.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tuosta kun miettii ihan otsikointitasolla niin "Turun puukottaja" sointuu fiksumman kuuloisena ja kaikki tietää joka tapauksessa mikä tyyppi on kyseessä. "Turun terrorismitarkoituksessa puukottaja" menee vaikeaksi ja "Turun terroristi" kuulostaa joltain huumoriräppäriltä.

Aika itsestäänselvää että valittivat hoviin, todennäköisesti menee vielä korkeimpaankin joten olisi voinut suorilta sorvata könttäkorvaukset lakimiehille ja siirtää vaikka automaattisesti hoviin kun eihän sitä kukaan missään vaiheessa edes ole odottanut että tällainen keissi jäisi käräjille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Puolustus valittaa, koska kyse oli tapoista, ei terrorismirikoksista, kertoo teksti-tv.

Odotettua. Näköjään puolustus on onnistunut puhumaan terroristin vihdoin ympäri ja kiistämään puolustuksen paperilla sen, että kyse olisi terrorismista. Vielä syytteen aikoihin huhtikuussa terroristi oli sitä mieltä, että terroristiset teot parantavat terroristien elämää ja että hänkin halusi samaa.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Puolustusasianajaja kohdistaa valituksensa siihen, että terroristin tarkoitus ei oikeasti olisi ollut pelon lietsominen ihmisten keskuudessa (en tiedä, miten vakavalla naamalla hän sen onnistuu tekemään). Lainaus alla linkitetystä Aamulehden jutusta:

Puolustusasianajajan viittaus liittyy Suomen rikoslain määrittelyyn siitä, minkälainen teko täyttää terrorismirikoksen tunnusmerkistön. Lain mukaan rikoksentekijällä on terroristinen tarkoitus, jos hänen tarkoituksenaan on aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

–Käräjäoikeuskaan ei väittänyt, että tämä olisi ollut päämieheni tarkoitus, Gummerus toteaa.

Turun puukottaja aikoo valittaa tuomiostaan - Aamulehti
 

Andrej

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
@Cobol:
Kun suoran kysymyksen esitit, siihen mielelläni vastaan, vaikka tarkoitukseni oli jättää tämä keskustelu. Näin siksi, että en ole varma, osaanko kirjoittaa riittävän selkeästi ja siten, ettei tekstistäni näyttäisi paistavan jokin tausta-agenda, jota siellä ei ole. Toivoisin, että mikäli jossain kohtaa sinä tai muu lukija voisi tulkita tekstini joko agendan sisältäväksi tai sitä ilman, pyrkimys tulkinnassa olisi jälkimmäiseen. Jos tämä ei näytä mahdolliselta, pyytäisin kysymään tarkennusta. Lyhyen kesälomapätkäni jälkimmäinen viikko menossa, joten ei huvittaisi siitä käyttää yhtään aikaa turhaan vänkäämiseen ja veivaamiseen.

En varmasti ole itsekään syytön taustojen ja ennakkoasenteiden olettamiseen, joten lupaan pyrkiä myös itse samaan. Ja kun nyt noita aiempia viestejäni katson, niin ei niistä sitä vänkäämistäkään puutu, vaikka tietoista pyrkimystä siihen ei ollutkaan. Pahoitteluni tästä.

Näetkö yllä olevalla Torniaisen saamalla alkukohtelulla alkuun mitään riippuvuutta siihen, että Suomessa äärioikeisto nostetaan suurimmaksi uhkakuvaksi paitsi ns. suvaitsevaiston, myös osin median ja viranomaisten toimesta?
Totta kai. Eivät toimittajat ole irrallaan ympäröivästä maailmasta, eivätkä he pysty täyteen objektiivisuuteen, kuten ei meistä kukaan. Silti uskon, että valtaosa median tekijöistä pyrkii parhaansa mukaan totuudenmukaiseen työhön, eikä tietoisesti faktoja vääristele.

Toisaalta jos katsotaan terroria pelkästään, Supo on todennut jo vuonna 2014, että Suomen suurin terroriuhka liittyy ääri-islamisteihin.
Tässä luotan Supon näkemykseen: ei minulla, tietenkään, ole asiasta parempaa tietoa. Ja omakin näkemykseni on aivan yhtenevä.

Vuoden 2014 jälkeen tilanne on toki myös muuttunut. PVL on ajettu ahtaammalle, ainakin näin ulkopuolisen silmin. Samoin ISIS on joutunut perääntymään ja elää toistaiseksi hiljaiseloa, ja Euroopassa on pystytty vaikeuttamaan islamilaisten terroriorganisaatioiden toimintaa. Siksi näitä vähemmän organisoituja, yksittäisten sekopäiden suorittamia iskuja onkin tapahtunut isompien, vaikkapa vuoden 2015 Pariisin iskun tapaisten sijasta. Uhka siis ei ole samanlainen, mutta hyvin todellinen se on silti. Ja tällaisen yksittäisen tekijän kiinni saaminen ennen tekoa on vieläpä hyvin vaikeaa.

Uhkakuvat riippuvat Suomessa siitä, mikä viranomainen niitä määrittää. Yksittäinen komisario voi vetää yksittäisen tilaston perusteella laajoja johtopäätöksiä, joiden mukaan uhka tulee äärioikeistosta. Supo taas näkee paljon laajempia uhkakuvia ja myös idän suunnalta.
Näinhän se on. Tosin eroa vaikkapa äärioikeiston ja islamilaisen terrorismin välillä toki on muutenkin kuin kokonaisriskin suhteen. Oikeistoryhmien (PVL:n kaiketi lähinnä) suunnalta yksittäisen tapahtuman riski on suurempi, mutta tapahtuman oletettu vakavuusaste taas pienempi. Yksinkertaistaen: ei ole kovinkaan yllättävää, että PVL:n mielenosoitukseen liittyen tapahtuu jonkin poliittisen vastustajan tai PVL:n muuten vihollisekseen näkemän henkilön pahoinpitely. ISIS:in tai muun ääri-islamilaisen tahon osalta taas yksittäinen isku on epätodennäköisempi, mutta tavoiteltu lopputulos taas aivan toista luokkaa. Tämä varmaan on yksi syy siihen, että oikeiston uhka koetaan joissain piireissä suurempana.

Venäjän uhan osalta onkin mielenkiintoinen vaihe menossa herrojen Bäckman ja Janitskin osalta, jos tällainen aasinsilta journalismin puheena ollessa sallitaan. En ole perehtynyt todistusaineistoon syvemmin, mutta toiveissa olisi, että heidän käyttämänsä keinot keskustelun ja toimittajien työn estämiseksi pystyttäisiin osoittamaan laittomiksi. Se aiemmin mainitsemani riippumaton media kun tarvitsee myös suojelua tällaisilta vaikutusyrityksiltä.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kirjoitan tänne, jos vaikka jotakuta muutakin sattuu kiinnostamaan. Hieman erilaista tutkimusnäkökulmaa, joka ainakin sivuaa tätä Turun terrori-iskua. Informaatiotutkimuksen julkaiseman tutkimuksen kohteena ovat ne tiedontarpeet, joita julkisella paikalla tapahtunut, kerralla useisiin ihmisiin kohdistunut ja mahdollisesti terroristisessa tarkoituksessa tehty väkivalta – tai täsmällisemmin siitä kertova uutisointi – herättää ihmisissä, jotka seuraavat ja kommentoivat tapahtuman uutisointia sosiaalisessa mediassa. Tutkimuskysymyksinä:

1. Millaisia tiedontarpeita esiintyy, kun kuullaan sattumanvaraisesta väkivallanteosta julkisella paikalla ja kuinka nämä tiedontarpeet kanavoituvat sosiaalisessa mediassa?
2. Kuinka tiedontarpeet muuttuvat, kun uutisista ja sosiaalisesta mediasta saadaan lisää tietoa tapahtuneesta?
Eli karkeasti sanoen tuossa tutkittiin, millaisia huolia Turun iskusta uutisointi herätti ihmisissä, jotka 1) kommentoivat Ylen uutisia Facebookissa, 2) jotka eivät itse olleet paikalla. Valituin rajauksin tutkimusaiheeseen sopivia kommentteja Ylen Facebookista 13 ensimmäisen uutisen alta kerättiin 212, joissa nähtiin "kysymysmuotoinen tiedontarve". Lisäksi tutkimuksessa viitataan hieman siihen, millaisia kommentteja sivuutettiin sekä toisaalta Ylen harrastamaan moderointiin kommenttikentässä ja toisaalta siihen, millaisia lähteitä osa ihmisistä piti luotettavana (esim. random Twitter-tili vs. Yle). Ohessa puidaan myös keskustelua liittyen Ylen uutisointiin aiheesta. Ts. yrittääkö Yle salata jotain, kun netissä liikkuu huhuja paljon enemmän jne. Taikasanat suvakki ja rajakki on mainittu...

Artikkelissa havaitut tiedontarpeet jaetaan karkeasti neljään ryhmään: 1) Auktoriteetti (ts. mitä media, poliitikot, viranomaiset tekevät); 2) Teko (ts. tekotapaan/motiiviin ja läsnäolleisiin ihmisiin (tekijä, uhrit, auttajat, silminnäkijät) liittyvät kysymykset); 3) Maailmankuva (maahanmuuttopolitiikkaan, etnisyyteen/uskontoihin sekä suvaitsevaisuuteen/rasismiin liittyvät kysymykset); 4) Muut.

Valtaosiltaan tutkimuksen mukaan kysymykset pyörivät median toiminnan (riittävästi tietoa? riittävän nopeasti? jne.), maailmankuvan (maahanmuuttopolitiikka, suvaitsevaisuus/rasismi), tekijän (etnisyys) ja teon (terroriin, tapaan ja motiiviin liittyvät) ympärillä. Vähemmissä määrin sitten näitä auttajiin, läsnä/lähellä olevien tuttuihin liittyviä juttuja.
***
Lyhyesti: Lukusuositus lukijoiden näkökulmaan kriisiviestinnästä. Jos kiinnostaa, mitä ihmiset haluavat tietää kriisin (terrori-iskun) hetkellä, niin kannattaa lukaista tuo artikkeli läpi. Asia käydään ihan sujuvasti läpi purkamalla atomeiksi Ylen Facebookiin linkkaamien uutistensa kommenttiosioon ihmisten kirjoitettamien viestien kautta.

Viittaamani artikkeli on Terrori-isku tiedontarpeiden virittäjänä: Turun puukotusten aiheuttamat tiedontarpeet | Informaatiotutkimus. Kirjoittajat Haasio, Mattila ja Ojaranta. Artikkeli on julkaistu jo 13.6. eli ennen teosta annettua tuomiota.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Onneksi olen päivän naapurikaupungissa. Kaupunki täynnä tapahtumaa muutenkin ja bonuksena muutama mielenilmaisija.

Kyllähän tuon muistaa hyvin, kun viereisessä korttelissa olin tapahtumahetkellä, mutta huomenna tuskin muistelen asiaa yhtään. Sinänsä ehkä jopa hyvä, että tuo pääty kauppatoria on työmaa-aluetta. Koska olen joskus liiaksi muita ajatteleva, mietin, mahtaako esim. ravintolamme Rento muistaa tavallaan. Heillä oli ilkeä työpäivä tuolloin vuosi sitten.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Koska olen joskus liiaksi muita ajatteleva, mietin, mahtaako esim. ravintolamme Rento muistaa tavallaan. Heillä oli ilkeä työpäivä tuolloin vuosi sitten.
Rennossa oli tänään ihan rento tunnelma varsinkin sen jälkeen, kun mellakkapoliisit olivat häipyneet kauppatorin kulmalta. Kenenkään en kuullut puhuvan vuoden takaisista asioista. Aurinko paistoi, juoma maistui ja iloinen juttu luisti. Elämä jatkuu.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Rennossa oli tänään ihan rento tunnelma varsinkin sen jälkeen, kun mellakkapoliisit olivat häipyneet kauppatorin kulmalta. Kenenkään en kuullut puhuvan vuoden takaisista asioista. Aurinko paistoi, juoma maistui ja iloinen juttu luisti. Elämä jatkuu.

Hyvä näin. Jouduin tuolloin kuluttamaan Rennossa aikaa hetken ja ensiavun henkilökuntakin kävi varmistamassa tämän kuppilan työntekijöiden hyvinvointia. Siksi jäi mieleen. Palauduin naapurikaupungista eilen alkuillasta, näkyi vielä Tuureporinkadulla aikamoinen kulkueporukka.
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Jotkut luulevat tätä paljastuspäivää tarkoin valituksi salaliitoksi, jolla hälvennetään uhrien muisteloa ja puukottajan tuomitsemista. Huoh...
 

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
Eikös tuolle Hassanille järjestetty joku rahankeräys, joka tuotti sen about 30k?

Luulis et niillä olis alkuun päässy?
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Eipä Hassan ole ensimmäinen joka on korvausten suhteen heittäytynyt hieman opportunistikseksi - nämä vaan taitavat mennä melkoisen heikolla prosentilla läpi nykyään.

Eihän tuo mitenkään poista niitä hyviä asioita joita hän aiemmin teki. Ainakin minusta melko turhaa sotkea näitä keskenään - vaikka toki varmasti näinkin tullaan tekemään varsin auliisti.
 

teppana

Jäsen
Eipä Hassan ole ensimmäinen joka on korvausten suhteen heittäytynyt hieman opportunistikseksi - nämä vaan taitavat mennä melkoisen heikolla prosentilla läpi nykyään.

Eihän tuo mitenkään poista niitä hyviä asioita joita hän aiemmin teki. Ainakin minusta melko turhaa sotkea näitä keskenään - vaikka toki varmasti näinkin tullaan tekemään varsin auliisti.

Samaa mieltä. Jos kyseessä olisi ollut kantasuomalainen mies asialle ei olisi paljoa edes korvaa lotkautettu. Joku hajanainen paheksunta olisi saattanut tulla. Mutta nyt aivan varmasti miehen motiivit kyseenalaistetaan juuriaan myöten.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ainakin minusta melko turhaa sotkea näitä keskenään - vaikka toki varmasti näinkin tullaan tekemään varsin auliisti.

Olen samaa mieltä. Noiden korvauksien kanssa on monilla jumppaamisen varaa, ihan kantiksista lähtien. Hassan oli mies pakallaan ja thats it. Hirveetä oheis säätöä tuon tapauksen ympärillä. Mksi asioita ei voida pitää yksinkertaisina ja anneta elämän jatkua?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jos Hassan on toiminut terrori-iskun aikana kuten julkisuudessa kerrotaan ja loukkaantunut ja joutunut pyörätuoliin, kohtuullinen toimeentulo tarvittaessa valtion varoin loppuelämäksi. On ylipäätään outoa, että koko asiasta pitää keskustella ja odottaa, että Hassan väärentää jotain todistuksia saadakseen tonnin kuukaudessa. Isossa kuvassa tarvitaan Hassanin kaltaisia ihmisiä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Olisitteko te puukottajan riehuessa Turun torilla tehneet saman kun Hassan vai luikkineet pakoon?

Sanotaanko näin, että hyvä Hassanin puuttuvan peliin. Tai no, joku olisi voinut niistää kaverin lopullisesti ja sitä tässä ehkä käytäisiin läpi kinaavalla otteella.
 

Patapakka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos Hassan on toiminut terrori-iskun aikana kuten julkisuudessa kerrotaan ja loukkaantunut ja joutunut pyörätuoliin, kohtuullinen toimeentulo tarvittaessa valtion varoin loppuelämäksi. On ylipäätään outoa, että koko asiasta pitää keskustella ja odottaa, että Hassan väärentää jotain todistuksia saadakseen tonnin kuukaudessa. Isossa kuvassa tarvitaan Hassanin kaltaisia ihmisiä.

Eipä tätä paremmin voi sanoa. On häpeällistä, että ihmiselle, joka on toiminut sankarillisesti tuollaisessa tilanteessa, ei ole kustannettu oikeasti riittävää toimeentuloa valtion toimesta. Mies joutui loppuelämäkseen pyörätuoliin, hän uhrasi itsensä.
 

tombz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps,Nhl,Tuto,Turkulainen juniorijääkiekko
Eipä tämä kyseinen "sankari" mikään mallikansalainen ole ollut missään vaiheessa kun on vankilassakin istunut vuosikausia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös