Syötkö aamupalaa?

  • 28 149
  • 278

Syötkö aamupalaa?

  • Kyllä, joka päivä

    Ääniä: 182 48,9%
  • Kyllä, silloin tällöin

    Ääniä: 104 28,0%
  • En syö ollenkaan

    Ääniä: 86 23,1%

  • Äänestäjiä
    372

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen yllättynyt miten monipuolisesti ihmiset syö aamupalaa. Itse tulee syötyä ehkä liiankin suppeasti ja vähän, syön yleensä leivän täytteineen sekä muromysliä/weetabixejä. Viljapitoiset (puuro, weetabixit yms.) tuotteet täyttävät pidempään ja niitä pitäisi suosia enemmänkin.

On ihmisiä joilla ei se nälkä tule ennen päivällistä, sitten on meitä joiden on kannattavaa syödä aamulla, muuten kädet kirjaimellisesti tärisee ja olo tuntuu hemmetin heikolta. Pidempään jatkunut nälkä ja alhainen verensokeri taas johtaa väsymykseen ja semmoseen vittuuntuneseen fiilikseen, sitä onneksi harvemmin sattuu vaikka olisi enemmänkin nälkä. Vaikka syön kunnon iltapalan, aamulla on yleensä jo kurniva nälkä. Aineenvaihdunta on toisilla ihmisillä nopeampi ja toisilla hitaampi, ei kai se ole sen kummempaa. Joskus nuorempana kadehdin niitä joiden ei tarvitse syödä kovinkaan tiheästi, mutta nykyisin oppinut että säännöllinen syöminen on joka tapauksessa hyväksi.
 
Ai täällä olikin jo vastaava ketju. Vastaukset vuosilta 2004-2011. No mikäs siinä.

Taisi olla syksyllä 2014, kun sanomalehdessä oli juttu miten erään suurehkon kaupungin ammattikouluissa alettiin tarjota aamupalaa nuorille. Varmaan kun niin harva sitä olisi kotona syönyt, tai ainakaan mitään terveellistä.

Sillähän on jo pitkät perinteet, että monet koululaiset eivät syö koulun ruokalassa jos ei ole hyvää ruokaa. Vaan käydään kaupasta energiajuomaa ja karkkia, tai jopa pitsaa syömässä. Itse kun olin lukiossa niin koulun pihalta poistuessa ensimmäinen vastaan tuleva rakennus oli pitseria.
Kerran ruokalasta pois kävellessä eräs oppilas lampsi kädet taskussa ja sanoi: vittu että oli paskaa ruokaa tänään. Olikohan se jotain kinkkukiusausta tai sen tyylistä.
 
Vanhemmiten olen oppinut syömään aamulla, mikäli vain aikaa on. Käytännössä siis vapaapäivinä. Työpäivinä typerästi torkutan viimeiseen hetkeen asti, pikainen suihku ja ulos maailmaan. Syön sitten kun kerkiän, usein vasta lounaalla. Tykkään syödä tukevasti vasta myöhään illalla 21-22 aikaan, en 17-18 kuten kai tavallisessa suomalaisessa kodissa. Jälkimmäinen lienee terveellisempää, mutta ei voisi vähempää kiinnostaa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tykkään syödä tukevasti vasta myöhään illalla 21-22 aikaan, en 17-18 kuten kai tavallisessa suomalaisessa kodissa. Jälkimmäinen lienee terveellisempää, mutta ei voisi vähempää kiinnostaa.

Tuo myytti on murrettu ajat sitten, että jotenkin mystisesti tasan klo 18 jälkeen ei saisi ravintoa juuri enää nauttia, jos ei halua kuolla nuorena.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Joskus takavuosina söin aika usein puuroa aamulla, etenkin silloin kun lapset olivat pieniä. Välillä puuro unohtui moniksi vuosiksi, mutta viimeisen noin puolen vuoden aikana aamupuuroa on kotonani laitettu ainakin 2-3 kertaa viikossa. Lähinnä siis vaimo laittaa, aikatauluista johtuen, hän kun lähtee yleensä ekana töihin ja valmistaa aamutoimiensa ohessa isomman kattilallisen puuroa jos ehtii. Minä sitten esim. paistan kananmunat lapsille vähän myöhemmin. Juuri keitetty kaurapuuro pienellä voisilmällä tuntuu maistuvan kaikille.

Arkiaamuisin on yleensä turhan kova kiire, enkä useinkaan ennätä panostaa aamiaiseen haluamallani tavalla. Nopeat ja helpot ratkaisut ovat tätä nykyä suosiossa. Kuppi hyvää kahvia on kuitenkin saatava, ja pari asiallista voileipää. Tuo edustaa ihan minimiä. Jotain pientä ekstraa laitan mielelläni, jos vaan on aikaa. Munakas sopivilla täytteillä kuten sienillä ja muutamalla tryffelilastulla maistuu välillä. Helppoa joskaan ei perinteisintä aamupalaa edustaa klassinen yhdistelmä parmankinkku ja hunajameloni, joiden päälle vielä muutama pisara laadukasta balsamicoa ja vähäsen pippuria myllystä. Aamutoimia ajatellen on tietysti iso plussa, että parmankinkku-melonilautasen tai siitä johdetun variaation tekaisu onnistuu nopeasti ja vaikka puoliunisena.

Hotelliaamiaisilla olen toisinaan mukamas vaihtoehtojen rajallisuudesta johtuen ottanut lautaselle jopa eineslihapullia. Saakeli tuo ei ole mitään aamuruokaa missään nimessä, yritän välttää. Pieni määrä pekoniakin sopii paremmin. Suomessa on jo kohtalainen haaste löytää sellainen hotelli, jossa on tarjolla normista selvästi poikkeava aamiainen. Tavallisimpien ketjujen aamiaispöydät ovat liiaksi toistensa kopioita.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Aina kahvia paitsi krapula-aamuina.
Tuohon lisäksi arkisin jonkinasteista ruisleipää ja leikkeleitä vihanneksilla höystettynä.
Viikonloppuna tämä tuunataan puoliautomaattikoneesta tehdyllä espressolla, munalla ja ehkä jughurttia, mieluiten naturel hunajalla. Tässä ohessa Hesaria 2-3 tuntia.
Itseä on aina mukava lainata, on niin mielenkiintoinen jätkä ja tavatkin vaihtuu fiiliksen(trendien)mukaan.

Arkiaamuisin trendikkäästi ensiksi sitruunavettä tyhjään vatsaan, autoon mukaan take away kuppi smoothieta minkä surautan joka aamu koko perheelle sisältää esim natu jugu, banaani, tuorepuristettu appelsiinimehu, suomalaisia marjoja. Duunissa heti suodatinkahvia iso IFK-mukillinen ja kolme hapankorppua, päälle ainoastaan laadukasta juustoa ja kinkkua.

Viikonloppuisin puuroa, tuhdimpaa leipää, muna, jotain tuoretta esim porkkanaa ja appelsiinia. Ja se yllä mainittu tuplaespresso Gaggia Classicilla väännettynä mahdollisimman tuoreista ja just ennen tekoa jauhetuista pavuista. Nami nami.

Joo lääkkeet/vitamiinit päälle, mutta keskitytään nyt tähän ruokapuoleen. Viikonlopun tuhdilla puuroaamiaisella pärjään vaikka kuusi tuntia vaikka olisin koko päivän ulkona liikkumassa, aamiainen on siten päivän tärkein sapuska.

_
 
Viimeksi muokattu:

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Nyt sitten juon aamulla mehua tai vettä litran. Tai jos ei litraa niin sitten vähän alle.
Sitä minä ihmettelen, kun tavallisesti ihmiset juovat päivässä pari kuppia kahvia ja kaksi lasia maitoa. Se on käsittämätöntä, se on jatkuva nestehukka ja kaukana kehon optimaalisesta toiminnasta.
Joskus muistaakseni olen juonut 5 litraa päivässä. Kaksi litraa on tavallinen määrä jos ei urheile eikä käy saunassa.
Muista nyt kuitenkin, että suositus vedenjuontiin on n. 1-1½ litraa päivässä. Liiallisesta juomisesta voi seurata munuaisongelmia tai jopa vesimyrkytys. Sitä vettä on myös syömässäsi ravinnossa, ota se huomioon. Tuo viisi litraa päivässä menee jo vaarallisen puolelle, jos minulta kysytään. Asiasta löytyy niin paljon tietoa netistä, että tuo sinun disinformaatiosi on aika helppo ampua alas.

Syökää aamupalanne, harjatkaa hampaanne. Katsokaa suojatietä ylittäessänne ensin vasemmalle, sitten oikealle, sitten vielä kerran vasemmalle. Nukkukaa ilman valoja, valot päällä nukkuminen aiheuttaa ongelmia. Pipo päässä pakkasella.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Pullo viskii, lääkkeitä, vikat kolalainit peilin päältä ja vatsalääkkeitä, jotka ei kyl enää auta. Menen siis seuraavaksi oksentamaan verta kylpyhuoneeseen. Ei vaans, meillä on sellainen kiva tapa töissä, että aamiaistarpeet tulee aina noin viikoksi talon puolelta, eli se kahvi+leipä+jogurtti+hedelmä-kombo tulee usein nautittua siellä. :) Viikonloppuisinkin pyrin aamuisin syömään jotain. Kahvia tosin ei tule täällä kotona juotua, ehkä siitä saa tarpeekseen töissä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ei vaans, meillä on sellainen kiva tapa töissä, että aamiaistarpeet tulee aina noin viikoksi talon puolelta, eli se kahvi+leipä+jogurtti+hedelmä-kombo tulee usein nautittua siellä.

Yhdessä työpaikassa takavuosina oli kolme kertaa viikossa firman laittama aamupala jollain parilla eurolla. Todella hyvä, ihan semmoista perushotellitasoa erilaisine valikoimineen. Sitten verottaja puuttui peliin. Tuo niin käsittämätöntä vittuilua, että ei vain ole todellista. Se oli todella suosittu ja itsekin kävin siellä aina, vaikka en välttämättä niinä kahtena muuna aamuna kotona mitään syönytkään.

Verottaja teki varmaankin vain sen mitä oli pakko, mutta taatusti olisi kansanterveyden kannalta parempi, jos työnantajan annettaisiin huolehtia resursseistaan. Pörssiyhtiö ja samaan aikaan pikkupuljut mellastavat miten tahtovat.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ihmetyttää miten paljon sokeria jengi vetää heti aamulla. Jogurtissa ja tuoremehussa on aivan helvetisti sokeria. Piristäähän se toki hetkiseksi.
 

Lynyrd

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko.
Riippuu tilanteesta. Tänään en syönyt, kun tulin eilen salilta kotiin klo.21.00 ja popsin illan aikana leffaa katsellessa kanasalaattia. Tästä johtuen ei vaan aamulla uponnu mikään. Normaalisti aamut mennään kahvi, leipä (kinkku, juusto ja jotain rehuja) tai smoothie ( rahkaa, maitoa, marjoja ja banaania) akselilla. Nyt muutamana viikonloppuna on tullut nautittua tukevampi aamiainen joka sisältää paistettua pekonia, paistettua kanamunaa, kinkkua, juustoa, salaattia, paprikaa ja kurkkua. Nämä kaikki kahden paahdetun paahtoleivän väliin ja kurkusta alas kahvin sekä smoothien kans. Jaksaa aika pitkälle tuolla setillä ja on hyvää.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ihmetyttää miten paljon sokeria jengi vetää heti aamulla. Jogurtissa ja tuoremehussa on aivan helvetisti sokeria. Piristäähän se toki hetkiseksi.
Noh, luontaisia sokereita ainakin tuoremehussa ja jogurtissakin, jos oikein valitsee. Jos viilaamaan aletaan, niin sokrua on liki kaikkialla jossain muodossa. Mitäpä tuosta paineita ottamaan. Toki pelkän sokerihuurrettujen murojen, sokeroidun jogurtin ja tuoremehun varaan en haluaisi päivääni aloittaa. Tuoremehulasillinen on sen sijaan vakiokamaa joka aamu.
 

Hanhi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, AS Roma
Yleensä vain kahvia ja vettä. Pari leipää kylkeen, jos en ole syönyt mitään illalla ennen nukkumaanmenoa.
 
K

kiwipilot

Arkiaamuina happosalpaaja, kuppi teetä tai kahvia ja leipä. Vapaalla - lähinnä viikonloppuisin - pyritään perheen kanssa valmistamaan ulkomaanajoilta opittu Kiwi-breakfast: uppomunia, pekonia, makkaraa, paahtoleipää, röstiperunoita, papukastiketta sekä appelsiinimehua ja kahvia. Ja jos oikein hifistellä halutaan, niin kokkaillaan sitten Eggs benedict kylmäsavulohella.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Arkiaamuina happosalpaaja, kuppi teetä tai kahvia ja leipä. Vapaalla - lähinnä viikonloppuisin - pyritään perheen kanssa valmistamaan ulkomaanajoilta opittu Kiwi-breakfast

Fry-upiksi kiivitkin sitä kutsuvat, vaikka sinänsä brittitermi onkin.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Joka aamu kotona ollessani pari kuppia kahvia, pari tuhdin kokoista ruis- tai kauraleipää, joiden päällä juustoa, leikkeleitä, tomaattia ja/tai kurkkua ja paprikaa. Nykyisin on tullut pahaksi tavaksi ottaa toiselle kupilliselle myös kotitekoinen pikkupullakin, jos on tarjolla - en kyllä tarvitsisi niitä kaloreita ollenkaan.
Aikoinaan Venäjällä ollessani kahvi oli pakko vaihtaa teehen, kun siellä ei käytännössä ollut tarjolla kuin nk. murukahvia, joka on aivan kammottavaa, mutta muutoin setti oli mahdollisuuksien mukaan kutakuinkin sama - muissa maissa työskennellessäni kahvia on ollut aina ihan hyvää.
Hotelliaamiaisella tulee syötyä pikkuisen liikaa, mm. pekonia ja munakokkelia, yms. tarjolla olevaa tuhdimpaa tavaraa - en kyllä tarvitsisi niitäkään kaloreita...
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Noh, luontaisia sokereita ainakin tuoremehussa ja jogurtissakin, jos oikein valitsee. Jos viilaamaan aletaan, niin sokrua on liki kaikkialla jossain muodossa. Mitäpä tuosta paineita ottamaan. Toki pelkän sokerihuurrettujen murojen, sokeroidun jogurtin ja tuoremehun varaan en haluaisi päivääni aloittaa. Tuoremehulasillinen on sen sijaan vakiokamaa joka aamu.
Juu, ei toki mitään stressiä. Se vaan ihmetyttää, miten niin moni luulee, että se tuoremehu ja jogurtti olisi jotenkin terveellistä.
 

attendo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvinkään Ahmat
Kyllä syön ja aamupalani koostuu lautasellisesta joko kaura- tai mannapuuroa ja siihen päälle 1dl mustikoita ja smoothie jonka vaimo valmistaa maustamattomasta jugurtista, pinaatista, banaanista, passionhedelmästä ja inkvääristä. Siitä on hyvä jatkaa päivän askareihin.
 
Muista nyt kuitenkin, että suositus vedenjuontiin on n. 1-1½ litraa päivässä. Liiallisesta juomisesta voi seurata munuaisongelmia tai jopa vesimyrkytys. Sitä vettä on myös syömässäsi ravinnossa, ota se huomioon. Tuo viisi litraa päivässä menee jo vaarallisen puolelle, jos minulta kysytään.
No eilen oli yllättävän janoinen päivä, kävin myös hiihtämässä ja yli 4 litraa join. Jos olisi saunassa sattunut käymään samana päivänä, olisi 5 litraa tullut täyteen. Ja kesällä voi joskus olla lämmintä, mikä vaikuttaa asiaan.

Asiasta löytyy niin paljon tietoa netistä, että tuo sinun disinformaatiosi on aika helppo ampua alas..
Katso vaikka googlesta, niin on se enemmän kuin litra-puolitoista päivässä.

Tutkimusten mukaan veden tarve vaihtelee yksilöittäin, mutta jokainen meistä tarvitsee sitä kuitenkin useita litroja päivässä. Keskimäärin naisten olisi hyvä juoda noin 2,2 litraa päivässä. Miehet puolestaan tarvitsevat vettä noin kolme litraa. Veden tarve vaihtelee esimerkiksi painon ja aktiivisuuden mukaan. Jos harrastat hikiliikuntaa saattaa veden tarve nousta jopa yli litran verran.
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Tutkimusten mukaan veden tarve vaihtelee yksilöittäin, mutta jokainen meistä tarvitsee sitä kuitenkin useita litroja päivässä. Keskimäärin naisten olisi hyvä juoda noin 2,2 litraa päivässä. Miehet puolestaan tarvitsevat vettä noin kolme litraa. Veden tarve vaihtelee esimerkiksi painon ja aktiivisuuden mukaan. Jos harrastat hikiliikuntaa saattaa veden tarve nousta jopa yli litran verran.

Tämän päivän verkko-hesarin mukaan luvut ovat aika paljon pienempiä. Yli kolmea litraa ei pitäisi mennä juomaan ainakaan jos ei harrasta hikiurheilua.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tämän päivän verkko-hesarin mukaan luvut ovat aika paljon pienempiä. Yli kolmea litraa ei pitäisi mennä juomaan ainakaan jos ei harrasta hikiurheilua.
Tuo on asiallinen artikkeli. Luonto on siitä ihmeellinen, että ei tarvitse tehdä mitään poppakonsteja ja omia virityksiä. Kun on jano, pitää juoda. Niin yksinkertaista se on. Aivan hömpötyksen puolelle menee vesi laihdutusvälineenä.
 

Snacilep

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahen Pelicans, Leijonat, Ukraina
Syön aamupalaa joka päivä, useimmiten paahdettua leipää juuston ja kalkkunan kanssa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Respan tyttö tiesi kertoa aamiaisen olevan 7-10, en kyllä muista missä, mutta tuossa jossain.

Eipä sillä ole väliä, vaikka jäisi aterioimatta.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
En jaksa syödä aamupalaa. Kahvilla pärjää lounaaseen saakka.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös