Keskustelupalstan ongelmista

  • 1 717
  • 0

Ylläpito

Administrator
Jatkoajan keskustelupalstalla on sunnuntaiaamusta lähtien ollut merkittäviä ongelmia, jotka ovat aiheuttaneet haittaa käyttäjillemme. Pyydämme nöyrästi anteeksi tekemiämme virheitä ja niiden vaikutuksena syntyneitä häiriötilanteita. Mokasimme pahasti, eikä siihen tarvita videotuomarin kommenttia.

Olimme viikkoa aiemmin sunnuntaiaamuna 18.3. pyrkineet päivittämään keskustelupalstan uudelle palvelimelle. Isoin muutos päivityksessä oli salatun yhteyden (https / ssl) käyttöönotto. Tuo päivitys ei kuitenkaan onnistunut ja palasimme tuolloin suurelta osin päivitysyritystä edeltäneeseen tilanteeseen.

Tarkoituksenamme oli, että tutkimme tarkasti mikä aiemmassa päivityksessä meni vikaan ja teemme sen jälkeen uuden päivitysyrityksen, kun olemme sisäisesti käyneet läpi tilanteen ja varmistaneet kaiken olevan kunnossa.

Kuitenkin palstalla yritettiin sunnuntaiaamuna 25.3. samaista päivitystä ilman että tämä sisäinen prosessi oli läpikäyty. Myöskään riittävää testausta ei ollut suoritettu, eikä ollut tarpeellista ymmärrystä siitä miten uudelle palvelimelle rakennettu järjestelmä toimii.

Päivityksen seurauksena palstalla näkyi sunnuntain aikana merkittäviä ongelmia: palvelinvirheitä, erittäin suurta hitautta sivulatauksissa ja muita käyttöä häiritseviä ongelmia. Saimme myös joukolta käyttäjiä ilmoituksia, että he olivat nähneet olevansa kirjautuneena toisella nimimerkillä kuin heidän omallaan.

Kun olimme saaneet jonkinlaisen kuvan sen hetkisestä tilanteesta, pyrimme korjaamaan palstaa riivanneita ongelmia. Uskoimme ongelmien liittyvän erilaisten välimuistiohjelmistojen ja kuormanjakojen käyttöön, sillä päivityksen yhteydessä juuri näihin järjestelyihin oli tehty merkittävimpiä muutoksia.

Palstalla käytetään useita erilaisia järjestelyjä, jotka mahdollistavat sen sujuvan käytön normaalitilanteissa myös silloin, kun yhtäaikaisia käyttäjiä ja kuormaa on todella paljon. Näitä ovat siis juuri kuormanjaot ja välimuistit. Ennen päivityksiä kaikkien kirjautuneiden käyttäjien sessiot ohjattiin ohi välimuistien, kun taas kirjautumattomille käyttäjille tarjoiltiin sivut aina välimuisteista.

Palsta oli sunnuntain aikana useaan otteeseen kokonaan suljettuna, kun ratkoimme näitä ongelmia. Kun olimme luottavaisia ongelmien olevan korjattu, palautimme palstan jälleen käyttöön.

Kuitenkin korjaukset eivät varsinaisesti vastanneet perimmäisiin häiriöitä aiheuttaneisiin syihin. Saimme käyttäjiltämme lisää tietoa virhetilanteista, ja kun paljastui, että jotkut käyttäjät olivat olleet kirjautuneina väärillä tunnuksilla ja olivat pystyneet myös lähettämään viestejä väärillä tunnuksilla, suljimme palstan.

Palstan sulkemisen jälkeen palautimme sen käyttöön siten, että kaikki saattoivat lukea palstaa, mutta kukaan ei voinut kirjautua sisään tai käyttää mitään kirjautuneen käyttäjän toimintoja.

Tässä vaiheessa hankimme apuun myös ulkopuolisia voimia. Heidän avullaan varsinaiset virheet saatiin viimein korjattua maanantai-iltapäivän aikana. Tämän jälkeen suoritimme testejä, joilla varmistimme, että välimuistin kautta ei tarjoiltu vääriä tietoja tai käyttäjien sessiot eivät päässeet kulkemaan toisille virheellisesti.

Pyrimme reagoimaan tilanteeseen parhaamme mukaan. Olimme sunnuntaina varmoja siitä, että kyseessä ovat vain välimuistiohjelmiston virheistä, mutta tässä olimme selvästikin väärässä. Jos olisimme tienneet, että käyttäjät voivat saada haltuunsa toistensa kirjautumissessioita, emme olisi tietystikään pitäneet palstaa hetkeäkään päällä.

Kun saimme tiedon, että tuota tosiaan tapahtui, kirjautuminen oli kaikkinensa pois käytöstä, kunnes ongelmat oli varmistetusti korjattu.

Tällä hetkellä parhaan ymmärryksemme mukaan palstan pitäisi toimia taas normaalisti. Vielä saattaa esiintyä joitakin pulmallisia asioita. Osalle käyttäjistä voi tulla esimerkiksi käyttäjän oman selaimen välimuistista vanhoja sivuja, mihin auttaa välimuistin tyhjentäminen Jatkoaikaan liittyvistä tiedoista.

Lisäksi mm. palstan hakuindeksi rakentuu uudelleen, joten kestää jonkin aikaa ennen kuin haku löytää kaikki viestit.

Mikäli haluat käydä vaihtamassa salasanasi, voit tehdä sen täältä:
ei-kirjautuneena: https://keskustelu.jatkoaika.com/lost-password/
kirjautuneena: https://keskustelu.jatkoaika.com/account/security

Olemme kiitollisia kaikille käyttäjille, jotka kertoivat kohtaamistaan ongelmista. Kannustamme jatkossakin siihen, että mikäli teillä tulee vastaan mitä tahansa ongelmia palstalla, kerrotte näistä meille.

Kuitenkin haluamme myös muistuttaa, että vaikka saisitte millä tahansa tavalla haltuunne toisen käyttäjän tunnuksen, sen käyttäminen mihin tahansa on kiellettyä. Ja tämä ei ole tietystikään vain palstan sääntö, ja se koskee myös ns. haitatonta käyttöä kuten nyt jonkun hassun viestin kirjoittamista palstalle.

Pyydämme anteeksi tätä katastrofaalista päivitystä. Sitä ei olisi koskaan pitänyt suorittaa siten kuin se nyt tapahtui sunnuntaina.

Jatkoajan puolesta
Matti Liljaniemi
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös