Sijoitusvinkkejä?

  • 1 082 988
  • 6 072
Onko mitään (järkevää) tapaa huomioida rahastonhoitajan konkursseja tai vastaavia järjestelyjä, joissa koko periaatteessa koko potti tai valtaosa siitä voisi kadota yksittäisen toimijan vaikeuksien takia? Mietin tuota juurikin spekseillä kymmenestä vuodesta hamaan hautaan asti. Tällä hetkellä Nordnetin, Nordean, Lähitapiolan (esimerkit poimittu keskustelusta) tai vastaavan konkalle todennäköisyyden laskeminen taitaa olla aika arpakuution heittoa, mutta jos sijoitukset ovat paikassa X ja sijoitushorisontti mitataan kymmenissä vuosissa vuosien sijaan, niin onko (piensijoittajalla) mitään (taas, järkevää) tapaa suojautua tuolta mahdollisuudelta?

Rahastoyhtiö huolehtii asiakkaiden varoista rahaston sijoituspolitiikan/sääntöjen mukaisesti. Varat ovat erillään yhtiön omasta taseesta. Rahaston omaisuus on yleensä erillisellä säilytysyhteisöllä, eikä niitä voi käyttää rahastoyhtiön velkojen kattamiseen edes konkurssitilanteessa. Jos rahastoyhtiö menee konkurssiin, säilytysyhteisö tai viime kädessä FIVA:n asettama asiamies ottaa sen tehtävät väliaikaisesti hoitoonsa kunnes sille löytyy uusi hoitaja.

Varmin tapa menettää rahansa taitaa olla alkaa kikkailemaan erilaisilla johdannaisilla. Kannattaa varmistaa, että rahasto sijoittaa suoraan arvopapereihin eli nk. fyysinen replikointi.
 

huhheijaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Omassa sopimuksessani kulut ovat näköjään:

Sijoituskohteen kaupankäyntikulut 0,14%
Sijoituskohteen hallinnointipalkkiot 0,70%

Eli 0,84% kokonaiskulut. Tuostakin siis ilmeisesti voi vielä nipistää esim. Nordnetin puolelta.
Korkeat kulut, mutta ei niin pahat kuin voisi kuvitella. Kannattaa miettiä tosiaan muita vaihtoehtoja. Nordnetilla voi esim. kuukausisäästää ETF:n ja rahastoihin ilman kaupankäyntikuluja. Sitten kun mietitään noita jo omistamiasi sijoituksia, niin kannattaa muistaa, että aina ei ole paras ratkaisu myydä noitakaan, koska voittojen verotus voi johtaa siihen, että ei ole kannattavaa noita vanhoja sijoituksia myydä, vaikka vaihtaisi kuukausisäästökohdetta. Jos matikka yhtään soljuu niin voi toki laskeskella kannattaako laittaa lihoiksi. Tosin sijoitusvakuutuksen osalta rahoja ei taida kauhean helposti saada edes pois ennenkuin se sovittu päivä koittaa. Riippuu vähän myös onko kyseessä kapitalisaatiosopimus vai mikä. Kannattaa tosiaan ottaa selvää.

Nyt ku ilmeni, että toi Jatkoajan superjunnu Rogerin sijoittaa, ni kertokaa mulle, mikä on minimi millä panostuksella "voi" alottaa ja missä?
15€, Nordnet, Super-Suomi. Kuukausisäästö vaatii tosin muistaakseni sellaista 50€/kk.

Handelsbankenin osakerahastot ovat täysin kuluvapaita ja koko perheen säästöt ovat menneet sinne kuukausittain kohta viiden vuoden ajan: lääkerahaston tuottoprosentti on 16%. Tavoite olisi saada pennuille 6k€ pääomat + mahdolliset tuotot 18v lahjaksi ja nykyhetkessä näyttää ihan hyvältä.
Kerros mikä Handelsbankenin rahasto on kuluvapaa? Ainakin omien sivujensa mukaan kulut ovat 0,1%-1,6%. Yhtään kulutonta eivät ainakaan mainostaneet tai olleet laittaneet tuonne Funds-osioonsa.

Esimerkiksi Nordnetin superrahasto Suomi on täysin kuluton. Norjan, Tanskan ja Ruotsin superrahastoissa on sitten 0,25% valuutanvaihtokustannukset. Nuo ovat kulujen puolesta erittäin hyviä vaihtoehtoja aloittavalle sijoittajalle.
Tanskan kulut nousivat 0,54% alkuvuodesta, kun Nordnet lopetti Tanskan verotuksen korvaamisen. Tanska perii siis rahastonkin saamista osingoista sellaiset 27% veroa. Tosin noita piiloverokuluja on kyllä aika monessa ETF:ssäkin, mutta tuo 0,54% oli ainakin itselle liikaa jostain Tanskan markkinoista.
 
Viimeksi muokattu:

EinoKeisari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Omassa sopimuksessani kulut ovat näköjään:

Sijoituskohteen kaupankäyntikulut 0,14%
Sijoituskohteen hallinnointipalkkiot 0,70%

Eli 0,84% kokonaiskulut. Tuostakin siis ilmeisesti voi vielä nipistää esim. Nordnetin puolelta.

Puhuit ensimmäisessä viestissä sijoitusvakuutuksesta, joten epäilykseni heräsivät noiden kulujen osalta. Tuollaisinaan ne olisivat jopa suhteellisen pienet. Mutta ymmärtääkseni, noiden lisäksi tulee vielä vakuutuksen hoitokulut päälle, jotka näyttäisivät olevan 0,5% 100te asti. Tässä linkki sijoitusvakuuden ehtoihin. Näin saadaan asiakasta harhautettua, kun kaikkia kuluja ei ole esitetty yhdellä esitteellä.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä on muuten hyvä pointti. Sen lisäksi että säästöpankkien ja eläkeyhtiöiden sijoitustuottojen puolesta usein katastrofeja, niin muiden ehtojen puolesta ne voivat vieläkin törkeämpiä kusetuksia. Pelkästään jo tämä on hyvä syy pitää sijoitukset omissa käsissä.

Juuri näin. Useinhan kaikenlaisissa strukturoiduissa tuotteissa, joissa on jotain "turvaa" (esim. ei voi laskea jonkun rajan alle) on rajoituksia likvidoimisen suhteen. Kyllä pankit ovat tuotteidensa nykyarvot laskeneet ja ottavat ovelin keinoin omansa pois. Esim. riskienhallinnallisesti pankki voittaa ja asiakas häviää jos asiakas ei voi myydä/nostaa rahojaan esim. ensimmäisten parin vuoden aikana. Tavalliset kaduntallaajat harvoin osaavat hinnoitella tällaisia asioita ja jättävät ne siksi huomiotta.
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viime syksynä tein Nordnetillä pari osakeostoa melko pienillä summilla ja korkeista toimeksiantomaksuista oppineena olenkin nyt alkanut katselemaan noita rahastoja. Superrahasto Suomeen laitoinkin jo 100 € kiinni, saas nähdä mihin suuntaan arvo lähtee menemään. Ehkä sitten tulevaisuudessa tehdään paluu suoriin osakeostoihin, mutta 500-1000 € edestä kerralla.

OP Kiina -rahastoon laitoin niinikään viime syksynä 10 € kiinni, ja sen arvo on itseasiassa noussut yllättävän kivasti. Tuossahan se vuosittainen hallinnointipalkkio oli 2,5 % mutta minulle jäi epäselväksi, että missä vaiheessa vuotta se peritään, mutta jos oikein ymmärsin niin se 2,5 % vähennys näkyy suoraan rahaston markkina-arvon alenemisena. Nordnetiltä on löytynyt myös Kiinaan sijoittuvia rahastoja, vieläpä edullisimmilla hallinnointipalkkioilla. Joissain rahastoissa OP:n omistaja-asiakas saa alennuksia verrattuna ei-omistaja-asiakkaaseen, mutta käsittääkseni nuo koskevat vain merkintä- ja lunastuspalkkioita eikä hallinnointipalkkioita.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Lähtökohtaisesti kaikkiin pankkien tarjoamiin tuotteisiin kuuluisi suhtautua erittäin skeptisesti, koska ne ovat myyntiä ja harva yritys tekee myyntiä josta he eivät itse hyötyisi kaikkein varmiten. Toki sijoitustuotteissa asiakaskin pääse hyötymään, mutta yleensä pienellä vaivalla sen oman hyödyn pystyy maksimoimaan.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
15€, Nordnet, Super-Suomi. Kuukausisäästö vaatii tosin muistaakseni sellaista 50€/kk.

@abianos Ylläolevaan: Ei vaadi. Minimisumma Nordnetin rahastokuukausisäästämisessä on 15 €. Pätee mm. juuri Superrahastoihin kuin muihinkin "perinteisiin rahastoihin".

Sen sijaan ETF-kuukausisäästämisen minimisumma on 50 euroa kuussa. Eli jos ei ole 50 euroa heittää, niin vahva suositukseni on aloittaa Superrahasto Suomella, niin paljon kuussa kuin vain liikenee. Helppoa ja kannattavaa.

ELI: Laitat kuukausisäästön päälle, teet omassa verkkopankissasi siirtosopimuksen, joka takaa rahasiirron Nordnetiin *) joka kuukausi (esim. tuo 15€ kuussa vaikka palkkapäivänä), niin homma toimii automaattisesti. Ei tarvitse tehdä jatkossa mitään, ja jos antaa rahan siirtyä superrahastoon vähintään 20 vuotta, niin voi olla lähestulkoon 100 % varma, että sijoituksesi on voitolla enemmän tai vähemmän verrattuna siihen, jos olisit säästänyt rahat vaikkapa joka kuukausi patjan alle. Vain 15€ kuukausisäästölläkin kasvaa vuosikymmenien saatossa korkoa korolle -ilmiön myötä mukava potti. Toki osake- ja rahastosäästämisessä on mukana aina riski, mutta kustannustehokkaisiin indeksirahastoihin sijoittamalla todennäköisyys sille, että jäät pitkässä juoksussa häviölle on historian valossa melko pieni.

Toki sitten pitää tilillä käydä tekemässä muutoksia, jos haluaa kasvattaa kuukausisäästösummaa tai sijoittaa vaikkapa muihin rahastoihin tai ETF:iin. Kun tämän homman aloittaa, niin voi helposti käydä niin, että kiinnostuu muista sijoituskohteista, ja ei tarvitse hommaan paljon tutustua, kun hallitsee perusasiat. Nordnetin kuukausisäästämiseen voi tutusta Nordnetin omilla sivuilla - sieltä löytyy jopa videoita avuksi ihan konkreettisesti näyttämään, miten kuukausisäästösopimus tehdään. Kuukausisäästäminen rahastoihin ja ETF:iin - Nordnet

Itse aloin sijoittamaan Superrahastoihin kesällä vailla mitään kokemusta sijoittamisesta ja nyttemmin laitan rahaa myös ETF:iin. Homman oppii melko nopeasti - tosin samalla pitää muistaa, että kannattaa tehdä strategia selväksi heti alusta asti ja pitäytyä siinä. Sijoita päättämääsi rahastoon tai rahastoihin ja pitäydy siinä - älä hypi rahastosta rahastoon joka kuukausi. Toki muutoksia strategiaan voi tehdä, mutta niin ei kannata tehdä jatkuvasti.

*) Voi toki tehdä muuallekin, mutta Nordnetin superrahastot ovat aloittelijalle mielestäni ylivoimainen ja vieläpä kustannustehokas vaihtoehto. Toinen hyvä vaihtoehto on Seligson. Kivijalkapankkien (rahastojen yleensä korkeammat) - puhumattakaan joistain Aleksandrioista yms. hämäräpuljuista (suorastaan kusettavat asiakkaita) - pysyisin erossa ja tekisin tilin nimenomaan jompaan kumpaan (tai miksei molempiin) kahdesta edellämainitusta vaihtoehdosta.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Ihan sama minkälaiseen sijoitusinstrumenttiin (osakkeet, rahastot indeksi ETF, yms) rahaansa laittaa tärkeintä on se, että miettii oman strategiansa. Taitaa olla aika yleistä, että kurssien noustua, jossain välissä tullaan taas vähän alaspäin. Alaspäin tultaessa rahastosijoittavat katselevat rahaston tuottoa pelokkaasti ja myyvät ennen tai jälkeen oman sijoituksen painuessa pakkaselle. Tälläisellä strategialla harvemmin pärjää holdaria vastaan. Aina on laskun jälkeen seurannut vihreät plussakelit. Vaikka salkku olisi monta kymmentä prosenttia pakkasella, parin kolmen vuoden päästä todennäköisesti tilanne on jo parempi.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Tuossahan se vuosittainen hallinnointipalkkio oli 2,5 % mutta minulle jäi epäselväksi, että missä vaiheessa vuotta se peritään, mutta jos oikein ymmärsin niin se 2,5 % vähennys näkyy suoraan rahaston markkina-arvon alenemisena..
Keskimäärin se vähenee joka (kaupankäynti)päivä. Eli normaalina päivänä lähtee 2.5%/365 ja niin edespäin. Kovia kuluja kyllä maksat.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Keskimäärin se vähenee joka (kaupankäynti)päivä. Eli normaalina päivänä lähtee 2.5%/365 ja niin edespäin. Kovia kuluja kyllä maksat.
Joo, kyllähän tuo 2,5 % on tolkuttoman suuri hinta maksaa aktiivisesta rahastosta. Jotkut on sitä mieltä, että yli 1% hallinnointipalkkiot kannatta suosiolla unohtaa.

OP:lla on valikoimissa myös suht edullisia passiivisa indeksirahastoja (0,4 %). Laitoin viime vuonna siivut OP Aasia ja OP Maailma -rahastoihin hajautten pienillä kk-erillä. Nordnetin kautta otin Handelsbankenin USA- ja Eurooppa -indeksejä (0,2%). Ja täysin kuluton Suomi Superrahasto tähän vielä lisäksi, niin mielestäni tällä tavalla saa suht hyvän ja kustannustehokkaan hajautuksen.

Korkopuolella mukana on Evli high yield -rahastoa, jossa tuottopotentiaalia on enemmän kuin lyhyen koron rahastoissa. Vastaavasti riski on siinä hieman isompi, mutta ei niin suuri kuin osakkeissa.

Käteisvaroille kelpo korkoa saa Bank Norwegianin talletus tililtä 1,75 %.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Joo, kyllähän tuo 2,5 % on tolkuttoman suuri hinta maksaa aktiivisesta rahastosta. Jotkut on sitä mieltä, että yli 1% hallinnointipalkkiot kannatta suosiolla unohtaa.

OP:lla on valikoimissa myös suht edullisia passiivisa indeksirahastoja (0,4 %). Laitoin viime vuonna siivut OP Aasia ja OP Maailma -rahastoihin hajautten pienillä kk-erillä. Nordnetin kautta otin Handelsbankenin USA- ja Eurooppa -indeksejä (0,2%). Ja täysin kuluton Suomi Superrahasto tähän vielä lisäksi, niin mielestäni tällä tavalla saa suht hyvän ja kustannustehokkaan hajautuksen.
Tuossa on sitten asiat muuttunut, muistaakseni joskus OP:n halvin indeksirahasto oli 0.75% luokkaa. Lisäksi joskus itsekkin tutkin noita ja Hesarissakin oli tutkimus, eli kohteena oli siis rahaston sisäiset kaupankäyntikulut (jotka eivät yleensä ole siis näkyvissä). OP:lla ne olivat ihan järkyttävän kovat, eli korkeiden hallintapalkkioiden lisäksi rahastivat rahaston sisäisen kaupankäynninkuluilla. Moninkertaiset verrattuna muihin kivijalkapankkeihin. Seligson taitaa ainoana ilmoittaa kaikki kulut sivuillaan.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Tuossa on sitten asiat muuttunut, muistaakseni joskus OP:n halvin indeksirahasto oli 0.75% luokkaa. Lisäksi joskus itsekkin tutkin noita ja Hesarissakin oli tutkimus, eli kohteena oli siis rahaston sisäiset kaupankäyntikulut (jotka eivät yleensä ole siis näkyvissä). OP:lla ne olivat ihan järkyttävän kovat, eli korkeiden hallintapalkkioiden lisäksi rahastivat rahaston sisäisen kaupankäynninkuluilla. Moninkertaiset verrattuna muihin kivijalkapankkeihin. Seligson taitaa ainoana ilmoittaa kaikki kulut sivuillaan.
Viime syyskuussa muistaakseni nuo halpenivat, ja itse asiassa tuo uusi OP Maailma -rahasto tuli myyntiin vasta silloin. Eli kyllähän kivijalkapankit ovat huomanneet kilpailutilanteen ja reagoineet indeksirahastojen hintoihin.

Hankinta- ja lunastuspalkkio on noissa 0,06 % ja OP:n asiakkaat saavat vielä hyvitystä bonuksilla, joten ei mielestäni huono vaihtoehto.
 

BaronFIN

Jäsen
Handelsbankenin suhteen seison edelleen sanojeni takana: kuukausittainen säästäminen osakerahastoon: kulut 0€. Tämä on viiden perheenjäsenen otannalla viiden vuoden ajan enkä ole kuluja maksanut. Yhden palvelumaksun maksan ja se on oman arvo-osuustilini hallinnointiin liittyvä maksu (4€/kk), mikä menee suoraan verottajalle vähennyksiin.

Mutta lasten ja vaimon osakerahastoista en ole maksanut mitään.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Handelsbankenin suhteen seison edelleen sanojeni takana: kuukausittainen säästäminen osakerahastoon: kulut 0€. Tämä on viiden perheenjäsenen otannalla viiden vuoden ajan enkä ole kuluja maksanut. Yhden palvelumaksun maksan ja se on oman arvo-osuustilini hallinnointiin liittyvä maksu (4€/kk), mikä menee suoraan verottajalle vähennyksiin.

Mutta lasten ja vaimon osakerahastoista en ole maksanut mitään.
Hallintapalkkio vähennetään rahaston arvosta. Itse olin vielä reilu vuosi sitten Handelsbankenin asiakas ja kyllä silloin ainakin hallinnointipalkkio vielä noissa oli, kuten oli n. 5v sitten kun Handelsbankenin asiakkaana aloitin. Voit kysäistä vielä pankin asiakaspalvelusta, mutta kyllä se hallinnointipalkkio siellä on.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olen omaan ETF-strategiaan todennut tehokkaimmaksi seuraavan: Nordnetin kk-säästölistalla olevat heidän kautta, muut (itsellä kaikki listattu Saksaan) Nordeasta max. 1% kululla. Vain kasvuosuuksia verotussyistä. Nordnetissa tili ei maksa, Nordeassa taitaa olla jonkunlainen palkkio AO-tilile mikäli tuotteita ei ole vielä riittävä määrä.

Vanguard toi hiljattain Eurooppaan joitain suosituimpia ETF:iään. Yksi mielenkiintoinen osui silmään eli Vanguard Global Value Factor (VGVL, 0,22%). En ole kovin tarkkaan tuohon vielä ehtinyt syventyä, mutta näyttää tarjoavan vahvan value-painon lisäksi myös mukavasti pieniä ja keskisuuria firmoja. Eurooppaan listatuista ETF:stä kun ei löydy kovin hyvin small cap value tai edes small cap -vaihtoehtoja. Tämä ei muuten ole perinteinen passiivinen ETF, vaan valitsee omaa mallia käyttäen muutamasta laajasta indeksistä (FTSE Dev All Cap & Russell 300) value-firmoja. Tuolta lisää infoa: https://americas.vanguard.com/insti...erview?portId=9397&assetCode=EQUITY##overview
 
Viimeksi muokattu:

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Näyttää siltä, että nyt on pitkä nousu ohi ja korjausliikettä pukkaa!

USA:n indeksit rytisee alaspäin ja sama meno on tarttumassa Euroopan ja Aasian pörsseihin. No, ei kai tämä mikään suuri yllätys ole, joten nyt vaan täytyy pitää pää kylmänä ja jatkaa kk-säästöjä suunnitelman mukaan.
 
Viimeksi muokattu:

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ja nyt rytisee! Hauska seurata kuinka pitkään ja millä volyymillä, vaikka oma salkku kevenee vastuttamattomasti. Omien tuottojen rahastus odottaa vasta 30-40 vuoden päästä, joten turha ulista. Tässähän voisi tehdä pitkästä aikaa suoran osakeoston, kunhan savu hälvenee.
 

cobra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, ManUtd
Tein juuri Nordnettiin salkun ja tarkoituksena aloittaa säästäminen pitemmällä tähtäimellä (15-25v). Superrahastot näin alkuun ja ehkä myöhemmin ETF:t). Molemmille lapsille (2v4kk ja 8kk) meinasin tehdä myös omat salkut. Turhaa pitää lapsilisiä pienikorkoisella säästötilillä makaamassa. Lastenkin salkkuun lienee nuo superrahastot hyviä ja helppoja vaihtoehtoja henkilölle joka tietää näistä asioista yhtä paljon kuin huora puurosta.

Nyt kun rytisee niin kannattaako odotella vai onko tämä se herkullisin hetki lyödä suurempi kertasijoitus sisään jonka jälkeen kuukausisäästämisellä eteenpäin?

Mitä superrahastoja ja millä painotuksilla itse valitsisitte? Suomi 50%, Ruotsi 30% ja Norja 20% hyvä suhde? Tanskan superrahaston kuluthan nousivat juuri niin meinasin sivuuttaa sen kokonaan.

Teenkö lapsille salkut heidän omistukseen (hallinnointi säilyy minulle kunnes ovat täysi-ikäisiä) vai teenkö omaan tiliini heille vain erilliset salkut? Lähinnä mietin sitä vitutuksen määrää kun 18-vuotias huomaa, että olisi sievoinen summa rahaa käytettävissä ihan mihin vaan. Toki tässä on paljon itsestäkin kiinni, että miten asiat pohjustaa heille.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ei varmaan kannata koskaan sijoittaa kaikkea kertarysäyksellä vaan hajauttaa sijoittaminen ajallisesti.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei varmaan kannata koskaan sijoittaa kaikkea kertarysäyksellä vaan hajauttaa sijoittaminen ajallisesti.
Oikeastaan kannattaa, ainakin jos mennään täysin teorian mukaan. Pörssissä (ainakin hajautetussa salkussa) on pitkällä aikavälillä positiivinen tuotto-odotus, joten jokainen euro käteisenä on lähtökohtaisesti menetettyä tuottoa. Tähän vaikuttaa tietenkin lyhyen aikavälin syklit, mutta niiden ajoittamisesti ei taida olla kovin hyviä todisteita. Oikeassa elämässä monelle säännöllinen ostaminen on kuitenkin se henkisesti helpompi vaihtoehto, koska silloin ei tarvitse iskeä kaikkea kiinni kerralla. Toisaalta useimmat ihmisethän eivät sijoita vain kerran elämässä, vaan säännöllisesti säästäessään palkasta/muista tuloista, joten tämä ei välttämättä ole edes kovin oleellinen juttu loppujen lopuksi.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Teenkö lapsille salkut heidän omistukseen (hallinnointi säilyy minulle kunnes ovat täysi-ikäisiä) vai teenkö omaan tiliini heille vain erilliset salkut? Lähinnä mietin sitä vitutuksen määrää kun 18-vuotias huomaa, että olisi sievoinen summa rahaa käytettävissä ihan mihin vaan. Toki tässä on paljon itsestäkin kiinni, että miten asiat pohjustaa heille.
Tähän liittyen olen itsekkin joskus kysynyt asioita, enkä muista enää vastauksia (kun asia ei minua kosketa, niin ei jäänyt mieleen). Eli onko ainoa vaihtoehto että kaikki menee lapselle kun on 18v tai sitten siirto omista salkuista (tästä taitaa tulla lahjavero jos siirtelee osuudet ja jos tekee käteiselle niin luovutusvoittoverot menevät maksuun?). Eli sellaista vaihtoehtoa (jenkkien rahastointityyliin) ei ole että 20v 25% käyttöön, 25v 30% ja loput kun on 30v? Noin esimerkkinä heitettynä.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Varmaan aika varovainen kannattaa olla ostojen suhteen tässä vaiheessa. Lyhyellä aikavälillä varmaankin trendi on alaspäin. Monen tekijän summana varmaankin maanantain rytinä saa jatkoa helmikuun pakkasista. Tuskimpa ainakaan mitään rallia tullaan näkemään ihan lähiaikoina. Ainakaan ennen kesää en lähtisi tekemään isompia liikkeitä. Lisäämisen sijaan nyt saattaa olla ihan fiksua vähäntää osakkeita ja katsella tilannetta. Kurssit ovat pienestä pudotuksesta huolimatta erittäin korkealla.

Tosin tämän ketjun hengessä kaikenlainen kurssitasosta spekulointi on turhaa, koska ainoa oikea sijoittamisen muoto tuntuu olevan rahasto tai ETF säästäminen. Muutamalle nimimerkille sijoittamisessa olennaisinta tuntuu olevan täysin oppikirjan mukainen ajallinen hajauttaminen ja muu toiminta.
 

jokerit67

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tähän liittyen olen itsekkin joskus kysynyt asioita, enkä muista enää vastauksia (kun asia ei minua kosketa, niin ei jäänyt mieleen). Eli onko ainoa vaihtoehto että kaikki menee lapselle kun on 18v tai sitten siirto omista salkuista (tästä taitaa tulla lahjavero jos siirtelee osuudet ja jos tekee käteiselle niin luovutusvoittoverot menevät maksuun?). Eli sellaista vaihtoehtoa (jenkkien rahastointityyliin) ei ole että 20v 25% käyttöön, 25v 30% ja loput kun on 30v? Noin esimerkkinä heitettynä.
Tuollaista mahdollisuutta ei taida Suomessa olla. Paras tapa lienee oman AO-tilin avaaminen heti alussa ja alkupääomat tai kk-säästöt verovapaana lahjana (max. 4999€ per 3 vuotta per lahjoittaja)?
 

Rannelaukaus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tosin tämän ketjun hengessä kaikenlainen kurssitasosta spekulointi on turhaa, koska ainoa oikea sijoittamisen muoto tuntuu olevan rahasto tai ETF säästäminen. Muutamalle nimimerkille sijoittamisessa olennaisinta tuntuu olevan täysin oppikirjan mukainen ajallinen hajauttaminen ja muu toiminta.

Juuri näin; spekulointi on vedonlyöntiä ja paras pitkän ajan tuotto-odotus saavutetaan matalakuluisilla rahastoilla.

Koska markkinoiden fundamentit eivät ole mihinkään muuttuneet, useimmat analyytikot uskovat tämänkin pudotuksen tulevan hetkessä ostetuksi takaisin. Tässä hengessä ja koska pelkkä indeksirahastosijoittaminen on tylsähköä, itse tankkasin tänään Nordeaa hintaan 9,4e 7,2% osinkotuotto-odotuksella. Eilen toki meni tuplaerä ETF:iin.

Ainakaan myymään ei juuri nyt kannata ruveta, ellei sitten rahojaan mahdollisesti piakkoin tarvitse.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös