Liiga kiinnostavammaksi – parannusehdotuksia toimintaan ja sääntöihin

  • 22 010
  • 136

Baldrick

Jäsen
Pari ekaa sivua jaksoin lukea ja yllättävän vähän tartutaan siihen, mikä näkemykseni mukaan tappaa eniten pelistä mielenkiintoa eli estämiset. Nykyliigassa on helppo puolustaa päätykiekko, kun lähempi pakki saa ihan vapaasti estää kärkikarvaajan ja toinen puolustaja voi käydä noukkimassa kiekon. Selkeitä estämisiä, jotka missä tahansa muussa liigassa vihellettäisiin, mutta Suomessa se on maan tapa. Myös muu vastustajan estäminen puolustuspäässä katsotaan herkästi läpi sormien ja saapa hieman mailallakin avittaa. Ei tarvitse kuin ottaa rennosti ja pitää maila poikkitasossa paitaa vasten lantion ja navan välisellä korkeudella, niin kaveri joutuu useamman metrin sinut kiertämään, koska muuten on koukussasi, eikä tuomari noita pois vihellä.

Estäminen, pikkukahvat ja kiinnipitämiset auttavat nimenomaan vielä hitaasti pelaavia joukkueita, kun ei tarvitse niin stressillä luistella perässä, kun kaveri heittää kärkiveivillä ohi. Pääsisi taidot paremmin esiin ja ei tarvitsisi olla ensi kaudella NHL- tai KHL-ovia kolkutteleva pelaaja, että pystyt riisumaan puolustajan aseista kiekollisilla taidoillasi. Träppikin olisi paljon tehottomampi, jos puolustaja ei voisi enää liukua karvaajan luisteluradalle ja kädet eteenpäin suorana ottaa kaveria vastaan.

Nuo tappaa pelin. Haastamiset, joukkuemäärät ja karsintasarjat ovat pelkkää huttua, jos viihdyttävyyttä oikeasti halutaan lisätä. Jos pelkkä estäminen otettaisi pois työkalupakista, niin peli kulkisi paljon joutuisammin päästä päähän ja hyökkäävä joukkue saisi helpommin pyörityksen aikaiseksi. Nykyään puolustus pääsee näillä linjoilla liian helpolla, kun taas hyökkäävä joukkue joutuu tekemään liian paljon työtä, että saa tasaviisikoin edes lyhyen pyörityksen aikaiseksi. Kasvattaisi myös väkisin jäähymääriä, kun kiekollisesti taitava pelaaja puikkelehtii puukäsipakkien ohi ja puolustaja joutuu rikkomaan mailalla (koukku/huitominen), kun jää jälkeen.

Kamppailupelaamisessa taitavat kärsivät ja vähemmän taitavat saavat liian ison edun.
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
@RäpyläRepe erinomainen kirjoitus ja täysin samaa mieltä. Ja tätä tekevät kaikki joukkueet, ei vain Tappara.

Ehkä aivan huippuhyökkääjiä tällaisen estopelin voi jopa kuvitella kehittävän, sillä jos pääsee Liigassa ohi pakista, niin ainakin sinnikkyyttä ja taisteluvoimaa luulisi riittävän. Toisaalta ei ole mikään ihme, että NHL:ssä pelaa niin vähän suomalaisia puolustajia. Suomessa puolustajat pääsevät aivan liian helpolla - kun kovemmissa sarjoissa estopeli otetaan pois, suomalaiset puolustajat ovat sormi suussa, kun heitä kierretään vasemmalta ja oikealta tai tulee boksia.

Estopelin poiskitkeminen tuottaisi varmasti alkuun jäähyjä erittäin paljon, mutta kyllä joukkueet ja liiga siihen ennemmin tai myöhemmin tottuvat. Hyökkäyspään pyöritykset mahdollisesti lisääntyvät, yksilön taito nousee enemmän esille ja trap/estopelin voima vähenee ja peli muuttuu viihdyttävämmäksi. Parhaat joukkueet löytävät keinon sopeutua ja ovat parhaita edelleen.

Ja myönnetään, että jos tämä muutos tehtäisiin heti, voisi se esim. Tapparalle tuottaa alkuun vaikeuksia, jos kohta rosterin laatu ja osaava valmennus takaisi, että pärjättäisiin silti. Suurin voittaja tässä olisi varmasti ensi kautta miettien varmaan HPK tai KalPa, mutta pidemmän päälle myös suomalainen jääkiekko ja yleisö.
 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Osui toisesta ketjusta silmään tällainen uutinen ensi kauden kuvioista:

Oliko viime kevään playoff-urakassa muuta valittamista kuin se, että matka mitalipeleihin päättyi liian aikaisin?

– Heh, ei kai mitään muuta ollut. Eli kyllä me menemme nyt ihan samalla kaavalla kuin tänäkin keväänä, Järvelä sanoo.

Eli ei opittu mitään ainakaan tuosta pudotuspelien pelitahdista. Näillä mennään.
 

Orange Hockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eli ei opittu mitään ainakaan tuosta pudotuspelien pelitahdista. Näillä mennään.
Joo, onhan tuo aika huvittavaa, jos taas ohjelmassa on finaalisarjassa 4 peliä 5 päivään. :D

Tullaan näkemään siis uudet träppipainotteiset finaalit joukkueista riippumatta. Muutenkin tuntuu siltä, että tuon pelitahdin takia playoffit on nykyään enemmän kestävyysurheilua kuin aktiivista ja fyysistä jääkiekkoa. Suomessa kropaltaan maratoonarien tyyppiset pelaajat menestyvät niissä ja isot lihaskimput eivät pysty palautumaan 4 kertaa 5 päivään, niin näyttävät hitailta.
 

Eeyore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Orange Hockey Lisäksi tiivis ottelutahti suosii suurempia seuroja, joilla on kuuden kentällisen verran liigatason pelaajia kokoonpanossaan. Ei voi ymmärtää, jos pudotuspeliohjelma on samanlainen kuin päättyneellä kaudella. Mahdollisuus olisi tiivistää runkosarjaa, mutta ilmeisesti päättäjiä ei vain kiinnosta. Tämä siis sillä oletuksella, ettei muutosta tule tulevalle kaudelle.
 

Orange Hockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
@Orange Hockey Lisäksi tiivis ottelutahti suosii suurempia seuroja, joilla on kuuden kentällisen verran liigatason pelaajia kokoonpanossaan. Ei voi ymmärtää, jos pudotuspeliohjelma on samanlainen kuin päättyneellä kaudella. Mahdollisuus olisi tiivistää runkosarjaa, mutta ilmeisesti päättäjiä ei vain kiinnosta. Tämä siis sillä oletuksella, ettei muutosta tule tulevalle kaudelle.
No tuota en ihan suorilta allekirjoita, että tiivis playoff-ottelutahti suosisi suuria seuroja, mutta voi olla. Ymmärrän ajatuksen, että suurella pelaajabudjetilla on varaa ostaa enemmän pelaajia. Toisaalta, jos niitä pelaajia ei sitten tarvi enempää, niin eikö se suuri seura voi sitten ostaa myös vähemmän pelaajia ja keskittää rahansa pienempään määrään kovempitasoisia pelaajia? Että en ole ihan varma, että onko tuolla vaikutusta suuntaan tai toiseen tuossa mielessä.

Joka tapauksessa mielestäni suurin häviäjä tuossa tiiviissä playoff-tahdissa on katsoja.
 

Rocco

Jäsen
Missä näin on käynyt? Ymmärtääkseni NHL:ssäkin pelaajia telotaan saikulle, vaikka turpaansa saisikin vielä seuraavassakin pelissä.
Oi voi taas... Ei liene vaikea ymmärtää. Eihän mikään poista rottailua kokonaan, mutta paljon paljon vähemmän suhteessa NHL:ssä tapahtuu sikailuja, kun vertaa Liigaan.
 

Miguelvon

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Leijonat
Jääkiekossa olisi paljon kehittämistä ottelutapahtumien nopeuttamiseksi. Otteluissa tapahtuvien katkojen määrää tulisi vähentää sekä nopeuttaa. Oppia voisi hakea esimerkiksi koripallossa, jossa on pyritty sääntöuudistuksilla nopeuttamaan peliä. Ensimmäinen muutos olisi poistaa toinen mainoskatko erästä, se nopeuttaisi pelitapahtumaa. Nykyinen aloitussääntö hidastaa peliä merkittävästi, kun jokaisessa aloituksessa vaihdetaan pelaaja pois. Löysempi sääntö parantaisi hyökkäävän joukkueen etua, jolloin peli jatkuisi useammin hyökkäysalueella.

Kolmanneksi päätypleksejä tulisi korottaa, jotta kiekot eivät menisi yhtä usein verkkoihin. Nykykiekossa maalivahtien taakse saa kiekon parhaiten laukasemalla yläputken alle, riski on kuitenkin että kiekko menee päätyverkkoihin, jolloin aloitus tuodaan keskialueelle. Korkeammat päätypleksit palauttaisivat useamman kiekon takaisin kentälle, eikä hyökkäys momentumia menetettäisiin. Toinen vaihtoehto on aloitusten jatkaminen aina hyökkäysalueelta, kun laukaus on mennyt verkkoihin.

Otteluita tulisi olla myös sunnuntai päivinä, nykyinen systeemi katkoo Liigan seuraamista liikaa. EHT-turnauksia tulisi miettiä uudestaan. On outoa että osa pelaajista lähtee maajoukkue peleihin, vaikka oma joukkue pelaa. Toivon CHL arvostus nousisi, Eurooppalaisten joukkueiden kohtaaminen on kuitenkin raikas tuulahdus, nykyiseen verrattuna.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tuli vaan mieleen sellainen detalji, että jos pelaaja ajetaan ulos ja saa sikailustaan vielä kurinpitokäsittelyn jälkeen sanktioita, niin yksi niistä peleistä pitäisi kärsiä seuraavalla kerralla, kun sama joukkue tulee vastaan. Paitsi jos on runkosarjan viimeinen kohtaaminen, niin sitten vaan putkeen ihan normaalisti. Vähentäisi ehkä hiukan seurojen välisiä jännitteitä. Seurojen väliset jännitteet ovat pahoja. Niistä seuraa ylälyöntejä. Ja muutenkin se Sailio vituttaa.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Kyllä peli on alkanut oikeasti menemään siihen suuntaan että vauhtia pitäisi saada pois. Pelaajat alkavat olemaan vaarallisen nopeita. Joku kaunis kerta käy niin että Lambergia nopeammat pelaajat törmäävät luistelutilanteessa ilman taklaustarkoitusta ja jälki on rumaa. Nyt kuitenkin Lambergia syytetään ryntäyksestä kurinpitopäätöksessä vaikka ainakin aikaisemmin säännöissä olleet kriteerit ryntäyksen tekemisestä eivät täyty.

Miten vauhtia saadaan pois? Painoliiveillä varusteissa?
 

BileTooth

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Jotain täytyy tehdä tuolle aloitusten jatkuvalle uusimiselle. NHL:n aloitussäännöt käyttöön. Pelaajia vituttaa, katsojia vituttaa eikä kukaan hyödy yhtään mitään. Kun kiekko on jäässä, miksi ei sitä saa pelata kuten haluaa? Kunhan ennen aloitusta kaikki on kunnossa, miksi ihmeessä vielä kiekon pudottamisen jälkeen pitäisi viheltää peli poikki, jos toinen aloittajista vaikka potkaisee kiekon omille?

Pelin ollessa käynnissä kiekkon saa potkia omille, paitsi jos potkiminen tapahtuu parin sekunnin sisällä aloituksesta. Ei mitään järkeä. Ja potkiminen on vain yksi esimerkki järjettömistä aloitussäännöistä. Useimmiten aloittajalla itselläänkään ei ole mitään hajua, miksi aloitus uusittiin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös