Liigan väkivaltaisuudesta

  • 1 328
  • 5

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Keväällä ´99 pelattiin nämä paljon puhutut SM-finaalit HIFK:n ja TPS:n välillä joissa rikottiin niin kirjotettuja kuin kirjoittamattomaiakin sääntöjä.
<BR>Ruutu ajeli maalivahtia ja Berg, Mäkiaho ja kumppanit tekivät kaikkea mahdollista.
<BR>Omasta mielestäni kyseessä olivat ehkä liigahistorian mahtavimmista finaaleista.
<BR>En todellakaan halua mitään gangsteri-kiekkoa liigaan mutta noi pelit varmaan sytytti kaikki jotka niitä katto.
<BR>Eikä niissä loppujen lopuks ollu edes mitään älyttömyyksiä, noita Ruudun molken ajoja lukuunottamatta.
<BR>Kiihkeetä,fyysistä ja jännittävää kiekkoa.
<BR>En ainakaan muista kenenkään yrittäneen tahallaan vammauttaa ketään.
<BR>Sitten ku kerranki pelattiin oikein kunnon lätkää niin sitten siitä nousee semmonen haloo että oksat pois!
<BR>Viime kevään finaalit oli ihan vauhdikkaat ja ajoittain fyysisetkin mutta niistä puuttu kuitenki semmonen latinki mitä edellisessä finaalissa oli.
<BR>Viimeset kaksi kautta on sitte menty pääasiassa kontakteja vältellen.
<BR>Uein nimittäin tyylipuhtaista taklauksista annetaan jäähy jos tilanne näyttää liian pahalta.
<BR>Tuota tapaus-Kautosta pidän aikalailla yksittäistapauksena ja kyllä Kautonen ja etenkin Lehkonen makso siitä kovan hinnan, ilman mitään rikossyytöksiäkin.
<BR>Aggressiivisuus ja fyysinen peli on yks syy miks lätkä on suosittua eikä vaikkapa futis, kaukalopallo tai jääpallo.
<BR>Rumat taklaukset täytyy kitkeä mutta rehdille taklauksille pitäs antaa tilaa.
<BR>Viimeks näin torstaina Ässät-Ilves-pelissä kuinka Ipan Dahlman taklas Ässien Sheptakia kyynärpäällä kasvoihin ja selvis siitä kakkosella.Sheptak ei selvinnyt kun kanadalaisen veri kuoahti sillä välin kun Dahlman oli kerennyt puikkia jäähyboksiin.
<BR>Normaaleista hanskauksista maksimirangaistus vois olla yhden pelin huili.Miljoona kertaa on todettu että jos kaksi pelaaja ovat molemmat tappelussa hyvin mukana niin tilane on suht vaaraton.
<BR>Liiga tuntuu vaan liikaa kuuntelevan julkista mielipidettä ja asiaa tuntemattomia ministereitä ja yrittää muokata liigasta semmosta neitikiekkolaitosta.
<BR>Sitten kun aggressiivisuus katoaa lätkästä katoavat myös loput katsojatkin.
<BR>
 
Suosikkijoukkue
Hifk,Toronto Maple Leafs!
Hyvin kirjoitettu! Olen aivan samaa mieltä!
<BR>Kovaa mutta puhdasta kiekkoa!
<BR>Mielummin tappeluja kuin huitomisia,polvitaklauksia, tai selkääntaklauksia vsi mitä?![addsig]
 

odgers

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Mies puhuu paljon ja asiaa.
<BR>Sinällään hieman omituista että sm-liigan finaaleissa peli muuttui paljon brutaalimmaksi kuin runkosarjan matseissa ja aiemmissa playoff-peleissä, luulisi ettei finaalipeleissä ole paljon varaa jäähyilyyn, mutta toisin kävi... [addsig]
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Olen osittain samaa ja osittain eri mieltä.
<BR>
<BR>Mainitsemasi finaalit kyllä tempaisivat mukaansa, vaikkei kovin vahvasti kummankaan joukkueen puolella ollutkaan. Ja välillä nähtiin kieltämättä sellaisia koiruuksia, joita ei kaukalossa välttäisi nähdä (esimerkiksi Bergin mailan pää Mäkiahon leukaan).
<BR>
<BR>Mutta en lähtisi pienentämään tappeluista saatavia rangaistuksia. Ja ennen kuin annatte veren kuohahtaa, niin lukekaa perusteluni.
<BR>
<BR>Kiekkoilun väkivaltaan pitää puuttua. Ja puuttumisen pitäisi lähteä kahdesta asiasta: ensinnäkin, kaikki sääntörikkeet vihellettävä. Alkuun tietäisi kieltämättä paljon jäähyjä, mutta jossain vaiheessa viesti menisi perille - jos tuomareilla vain olisi pokkaa viheltää ne jäähyt. Turhien koiruuksien vähentyessä vähenisivät myös ylilyönnit ja sitä kautta tappelut. Jos tappelu kuitenkin tulisi, niin rangaistus voitaisiin antaa nykyisen käytännön mukaan.
<BR>
<BR>Toinen asia on vähintään yhtä tärkeä, eli asennekasvatus. Junnuiästä asti valmentajien pitäisi korostaa pelaajille, että vastustajaa on kunnioitettava. Huitominen mailalla ei ole vastustajan kunnioittamista, ei sen puoleen nyrkillä lyöminenkään. Oikealla asenteella päästäisiin peliin, joka olisi kovaa mutta puhdasta. Nykyinen mentaliteetti vain ruokkii turhaa koston kierrettä, joka ei mielestäni ole kenenkään etu.
<BR>
<BR>Nyrkillä lyömisestä selviää jääkiekossa nykyäänkin melko vähällä. Mitäs sanoisitte käytännöstä, joka on vallalla uppopallossa: lyö kerran, niin lennät ulos. Jos lennät ulos, pelaa oma joukkue koko jäljellä olevan peliajan vajaalla. Voi olla kaverit vähän aikaa vähissä pelin jälkeen.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Muutamia hajahuomioita tähän viestiketjuun:
<BR>
<BR>Nyrkkitappeluista rangaistukset ovat keskimäärin kovempia jopa sääntöjen mukaan kuin vaarallisistakin taklauksista. Tappelu, on se sitten jonkun mielestä kuinka ymmärrettävä hyvänsä, ei ole koskaan vahinko. Sama koskee myös tässä pari päivää tapetilla olleita keihästämistä ja mailan päällä lyömistä. Väärissä taklauksissa ja mailavirheissä on tuomareilla ja kurinpitoelimillä enemmän tulkintavaltaa. Minäkään en tappelujen rangaistuksia lähtisi pienentämään, mielummin sitten rankaisemaan ankarammin (=pelikielloin) myös selvästi vaarallisia taklaus- ja mailavirheitä. Enpä kyllä Urpoa kadehdi, teet niin tai näin, jompikumpi haukkuu varmasti.
<BR>
<BR>Junnuvalmentajista 97,8% tekee kyllä parhaansa vastutajan kunnioittamisen iskostamisesta poikiinsa ja miksei tyttöihinsä. Valitettavasti ne esimerkit sinne junnutouhuihin otetaan tuolta liigasta. Yllättävän nopeasti kaikki kiekkoyössä nähdyt temput nähdään myös junnupeleissä.
<BR>
<BR>Siitä tarkemmasta viheltämisestä: -99 syksyllä Tampere cupissa ja alkukierroksilla liigassa vihellettiin (niin kuin oli sovittu) erittäin tarkasti kahvaukset, kiinnipitämiset ja estämiset. Minä tykkäsin - joukkueet, lehdistö ja yleisö eivät. Lopputulos ei ollut pelityylin muuttuminen, vaan linjan hiljallinen palautuminen vanhaan kun liiallisia jäähymääriä itkettiin joka paikassa. Tilannehan on nytkin skitsofreeninen, keskustellaan kiekkoilun väkivallasta ja vaarallisista taklauksista samalla kun toiset itkevät ettei enää saa taklata ollenkaan kun puhtaistakin taklauksista lähtee boksiin. Samaa valitusta siitä, että erikoistilanteita tulee liikaa on ilmassa nytkin. Kohden ei ole koskaan, varsinkin kun mekin saadaan niitä minutteja eikä pelkästään vastustaja eikä me aina edes voiteta.
<BR>
<BR>SM-liigahan on viimeisen vuosikymmenen aikana muuttunut rajusti. Enää ei pelata pelkästään \'pojasta\', nyt monelle pelaajalle kysymys on ammattikoulusta ja pääsystä änäriin tai ainakin Keski-Euroopan tilipusseihin kiinni. Ja ainakin monen nuoren pelaajan mielestä kovat, puolirikolliset taklaukset ovat kovaa valuutta NHL-skouttien papereissa. Samaten pelaajien taso on noussut ja vauhti kasvanut, tämä yhdessä (tyhmän) kaukaloiden pienentämisen kanssa lisää kontaktitilanteita, samalla myös puolivahingossa tulleita törmäystilanteita.
<BR>
<BR>Minäkö kyyninen?
<BR>
<BR>t. hanu
<BR>
<BR>
 

Huuhaa

Jäsen
Siis tappelut kuuluvat EHDOTTOMASTI kiakkoon, suurimmat suasikkipelaajani löytyvätkin tappelijoista, taklaajista, ja yleensäkin loppuun asti yrittävistä taistelijoista. Yksi suasikkiotteluistani on EHL-peli HIFK-Frankfurt, jossa mm.Toni Lydman teki urotyön=Antoi kunnolla turpaan, ja urotyön teki myöskin Sami Karjalainen Ipan paidassa runkosarjan viimetteessä pelissä (Joka myös televisioitiin) vuonna ´98 Tampereella, kun antoi Calounille oikein kunnolla turpaan.
<BR>
<BR>[addsig]
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös