Nopeimmin luistelevat suomalaiset jääkiekkoilijat?

  • 20 133
  • 46

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Zaborsky ei vain ole suomalainen, vaikka tokkopa sillä on väliä.

Joo... ei ole erityisen nopea, mutta kärkeä kylläkin... ja hassua, että kommentti tuli jokeri-kanntajalta. Viime aikojen nopein IFK luistelija on varmasti Petrell joka veti ankkurin roolissa finkamppenissa tai sitten Salmelainen. Tässä on se hauska puoli että jengi ei edes koskaan tajunnut, miten nopea Petrell on. Nykyisistä on paha sanoa tv kuvan perustella niin moni on vastustajalle paha pala luistelukilpailussa. Partanen on ainakin yksi mahdollinen huippu varsinkin kun IFK:ssa on ihan luisteluvalmentaja.
 

rpeez

Jäsen
Omiin silmin katsottuna kohtaan 2) tarjoan Haulaa. Kaveri näyttäisi pääsevän todella kovaan huippunopeuteen.
Lähtö ei ole poikkeuksellisen sähäkkä, eikä tuosta pelkästä huippunopeudestakaan tunnu olevan apua jos ei saa kiekkoja vauhtiin, nämä näkyy sitten pistetilastossa.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Veikko Nieminen. Pesisi nyykiekkoilijat, jos näillä olisi Veikon repun verran ylimääräistä painoa vyötäisillä.
 

Numero66

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Kärpät
Kimmo Koskenkorvahan oli aikanaan ihan saatanan nopea, tosin kiekko ei silloin lavassa pysynyt alkuunkaan, mutta eihän sitä tässä kysyttykkään.
 

Minor

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
KooKoon Petri Lammassaari oli nuorempana perkeleen nopea. Onko vauhti hidastunut polvivaivojen myötä?

Lammassaaren nopeudesta nuorempana ei ole muistikuvia, mutta tällä hetkellä ei erityisesti pistä silmään nopeudellaan. Silmämääräisesti kyllä yksi KooKoon nopeimmista, mutta tuskin nopein tällä hetkellä.
 

Joe Plop

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
No ei olisi rikkonut. Ellei Jyväskylässä ollut NHL-kaukaloa, joka on noin metrin pitempi ja noin kaksi metriä kapeampi. Mitä lyhyempi on suora maalin takana, sitä vaikeampi on tulla seuraavaan kaarteeseen vauhdilla. Pilluhan näyttää aluksi lähtevän NHL-kaukalon tyyppisesti eli pari metriä laidasta, mutta liukuu lopussa jo laitaa nuollen koska ei ehtinyt kääntymään..

Vähän myöhässä mutta olin katsomassa tuon Pillun kierroksen ja mulla oli suora näköyhteys siihen kelloon jolla tuo aika mitattiin. Ko. kellon toiminta oli vähintäänkin epämääräinen ja numerot vilkkui kun sotkun flipperissä joten tuohon aikaankaan ei ole luottamista. Tokikin oli kyllä pirun nopea suoritus, sitä en kiistä.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Nykypelaajista Pihsltröm, Haula ja jokerikorttina kotimaan liigasta Niko Ojamäki.
 

verikuut

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suonen Veto
Muistelisin Marko Jantusen viimeisiltä kausilta hänen liukuneen n. kaksi kilometriä yhdellä potkaisulla, eli teknisesti meni hyvin ilman turhaa työntekoa. Oliko nuorena kova menemään?
 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
Jostain jäänyt mielikuva, että Sean Bergenheim oli draftin aikaan ikäluokkansa parhaita (nopein?) luistimilla, ainakin scouttien mielestä.
 

Pekkis

Jäsen
Teknisesti taitavat luistelijat eivät yleensä erotu suuren yleisön silmään samalla tavoin kuin "rempojat". Esimerkiksi Joni Pitkäsen kun katsomosta poimi fokukseen niin normiluistelu näytti hyvinkin rauhalliselta ja suorastaan hitaalta... Kunnes huomasi sen kaverin vieressä menevän samaa vauhtia ihan täysillä polkien.

Samoin voisi kirjoittaa Erik Hämäläisestä. Oli muistaakseni jossain vaiheessa Lukon nopein luistelija.

Kapasen valinnat NHL:n nopeimmaksi luistelijaksi ovat kyllä kunnioitettavia saavutuksia.
 

Kyle

Jäsen
Nopein luistelija sekä takaperin että poikittain viivassa oli Reijo Ruotsalainen, jonka tekniikka oli aivan ylivoimainen. Ruotsalainen pystyi luistelemaan nopeammin taakse kuin moni NHL- ja liigapelaaja eteenpäin. Valitettavasti ei ole linkkiä, mutta näin itse. Jos se kelpaisi.

Itsellä on jäänyt noin 15 vuoden takaisesta Martti Järventiestä ihan samanlaiset muistikuvat kun nuorena poikana Hakametsässä seurasin Ilveksen harjoituksia. Verkkokalvoilla on elävästi mielessä kun vedettiin 3 vs 2 hyökkäyksiä koko kaukalon pituudelta, niin 3 hyökkääjää ja Järventien pakkikaveri luisteli täysillä rintamasuunta eteenpäin toiseen päähän, niin Järventie luisteli heidän rinnallaan takaperin.

Onhan Järventien luistelu tasaisesti taantunut tässä viimmeisen 10 vuoden aikana, mutta henkilökohtaisesti pidän noin 22-26 vuotiasta Martti Järventietä parhaimpana luistelijana ketä "olen päässyt" seuraamaan Hakametsässä kun joskus junnuna tuli siellä notkuttua.

EDIT: Enkä siis meinaa että Mara olisi Ruotsalaista parempi luistelija, en ole edes varmaan nähnyt ikinä kun luistelee.
 

Carlos

Jäsen
Minulla sitten asiaan liittyvä kysymys, osaako kukaan mainita räjähtävän (varsinkin lähtö-) nopeuden omaavia kiekkoilijoita, jotka EIVÄT ole kärsineet koko uraansa, ja joutuneet jopa lopettamaan uransa ennen aikojaan polviongelmien takia? Selänteenkin polvien sanottiin olleen jo niin hajalla uran loppupuolella että niillä ei olisi pitänyt voida enää edes kävellä. Bure lopetti jo kolmekymppisenä kun polvet hajosivat lopullisesti. Jotenkin on jäänyt semmoinen mielikuva vaan että nopeat luistelijat eivät kovin paljon terveitä päiviä näe.

Kyselen tätä lähinnä siltä pohjalta että miten paljon mm. juniorin kannattaa panostaa tuohon nopeuteen, suhteessa kaikkeen muuhun? Meidän vanhempi juniori on kovasti tykästynyt tuohon spurttaamisen jaloon taitoon, mutta pistää vaan miettimään että missä vaiheessa alkaa tulla polvivammoja. Vastapainona hän kyllä harrastaa muitakin lajeja (esim. uintia ja pyöräilyä) jotka ovat tiettävästi polvi-ystävällisiä lajeja, ja lisäksi venyttelee paljon ja syökin terveellisesti. Itse yritän painottaa hänelle enemmän saksalaisen taistelulaivan ominaisuuksia; matala painopiste, kova tulivoima, paksu panssarointi.
 

Tiityy

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Habs, D Team + Maajoukkue
No eivät Selänteen polvet mielestäni vauhtiin hajonneet. Vaikka en osaa yksittäistä taklausta syylliseksi sanoa, niin tulokaskauden jälkeinen kausi oli aivan kamalaa päänmetsästystä, eivät siinä "goonit" paljoa auttaneet. Paras apu on vanha tankkimiehen ohje: "tuli ja liike". Ei siellä Reksallakaan mitään ihmevammoja ollut. Erityisen tärkeää nopealle pelaajalle on kuitenkin välttää "E-vitamiinipuuroa", tuppaa tulemaan noita nivel-ja lihasongelmia siinä lihasmassan nopean kasvun mukana.
 
Viimeksi muokattu:
Kyselen tätä lähinnä siltä pohjalta että miten paljon mm. juniorin kannattaa panostaa tuohon nopeuteen, suhteessa kaikkeen muuhun? Meidän vanhempi juniori on kovasti tykästynyt tuohon spurttaamisen jaloon taitoon, mutta pistää vaan miettimään että missä vaiheessa alkaa tulla polvivammoja.
Lihastasapaino siinä on olennaista. Eli voimaharjoittelua tasapuolisesti ja liikkuvuudet kuntoon. Sitten vain voimaa perkeleesti kinttuihin ja loikkia jne.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Muistan Teemu Laineen olleen kyllä huomiota herättävän nopea Tepsissä pelatessaan. Tiesin jo Laineen pelatessa Jokereissa, että mies spurttaa kuin Kansasin kanuunankuula jäällä, mutta Artukaisten viljasiillossa tuo oli oikeaa kulttuuria suorastaan, kun Teme karkasi läpiajoon. Laineen nopeus perustui raakaan voimaan, jossa turkulainen jää sai pöyristyttävän kovaa kyytiä, kun Laine jokaisella motorisella yksiköllään junttasi perseestään voimaa jäähän. Kaikkea muuta kuin kaunista ja pehmeää, mutta äärimmäisen tehokasta ja tahdikasta.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Nyt mennään varsin kauas historiaan, mutta olen kuullut erittäin luotettavasta lähteestä. että vuoden 1974 kotikisojen alla Suomen joukkuetta leiritettiin oikein huolella ja silloin järjestettiin mm. joukkueen sisäinen luistelukilpailu. Lähtö maalilinjalta ja maali toisen pään siniviivalla. Toistoja oli useita, joten tulokset olivat "melko tieteelliset".
Ensimmäiselle siniviivalle ehti nopeimmin Seppo "Pappa" Lindström, punaviivalla V-P. Ketola oli päässyt ohi, mutta maaliin ehti ensin Esa Peltonen.
 

hcp27

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM-Liiga
Johannes Alanen oli niin piikkarit kuin hokkarit jalassa nopea. Tosin ei erottunut hirveästi koska rooli oli 3-4 ketjussa koko uran Koskenkorvamaisen pehmeiden käsiensä ansiosta.

Tapparasta voi nostaa esille myös Hassisen Janin ja Vertalan jotka oli nopeita lähteen ja erittäin luisteluvoimaisia pelaajia, mutta eivät silti välttämättä niitä aivan nopeimpia liigassa silloin.

Jotenkin tuntuu että Kariya olisi liigassa pelanneista kaikkien aikojen nopein. Kapasenkin nopeus oli huippua ennen NHLlään lähtöä mutta siellä se kehittyi uusiin ulottuvuuksiin, palatessaan jarru oli jo pahasti päällä.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Nykypelaajista Pihsltröm, Haula ja jokerikorttina kotimaan liigasta Niko Ojamäki.

En tiedä miten Ojamäki kaikkien suomalaisten joukossa sijoittuisi, mutta liigan sisällä hän on kyllä todella kova. Harva on varmaan edes kiinnittänyt huomioita. Hänen hyvät tehopisteensä selittyvät varsin paljon jo kaverin loistavalla luistelunopeudella..

Jos tutkitaan muutaman vuoden aikajanalla, niin sanoisin että likimain paras/nopein luistelija jonka olen liigassa nähnyt ihan nyt vaikka 2010-luvulla on kuitenkin ei-niin-kirkkaissa-valoissa viihtynyt suuruus, eli Sami Mutanen. Parina viimeisenä kautenaan Ässissä (mm. mestaruuden aikaan) teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen. Mutanen ei ollut teknisesti tai pelinluvultaan kovinkaan kummoinen pelaaja, mutta kun se luistelu kompensoi kaiken. Mutanen oli fyysisesti täydellisessä tikissä nimenomaan luistelun näkökulmasta, hän lähti jopa suorilta jaloilta kuin pikaluistelija. Ja hirvittävän nopeutensa lisäksi kaupan päälle Mutanen oli myös erittäin taitava luistelija. Käytännössä tämän yhden ainoan huippuominaisuuden takia hän oli arvostettu ässäfanien keskuudessa, ja moni täällä toivoi hänelle pitkääkin jatkosopimusta, koska Mutanen oli tietyllä tapaa ideaali pelaaja nelosketjuun/alivoimalle.. nykytilannetta en tiedä mitä miehelle kuuluu, ja miten jalka nousee kun 30v on hänelläkin jo puhki
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
En tiedä miten Ojamäki kaikkien suomalaisten joukossa sijoittuisi, mutta liigan sisällä hän on kyllä todella kova. Harva on varmaan edes kiinnittänyt huomioita. Hänen hyvät tehopisteensä selittyvät varsin paljon jo kaverin loistavalla luistelunopeudella..
Ojamäki ei tosiaan ole mediaseksikäs (vielä), mutta onhan se tosiaan liigan top5:ssa varmaan. Luistelutekniikka on kunnossa ja voimaa jaloissa varmaan kuin pienessä kylässä.

Ojis oli btw äsken harkkahallilla parin nevahöödin kanssa. Ei tosin reenaillut luistelua, mutta eipä tarvikkaan. *heh*
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös