Metallurg Magnitogorsk 2014–2015 – mestaruutta uusimaan

  • 1 955
  • 1

Magni

Jäsen
Suosikkijoukkue
KHL, NHL
Finaalit: Metallurg Magnitogorsk - Lev Praha, Game 7 (maalikooste, ENG "Legendary Jokerit")

Finaalisarjan fiilistelyä

Vajaan puolen miljoonan asukkaan teräskaupungin suurseura Metallurg Magnitogorsk jahtasi KHL:n mestaruutta kuusi pitkää vuotta sarjan perustamisesta lähtien, kunnes odotus vihdoin ja viimein keväällä palkittiin. Fantastinen ja erikoinen finaalisarja Lev Prahaa vastaan eteni KHL-finaaleille tyypilliseen tapaan aina seitsemänteen peliin asti, jonka Magnitogorsk voitti hyvin erikoisessa pelissä lopulta 7-4.

Kari Jalosen suojatit Prahan väreissä tekivät kaikkensa, mutta eivät vain voineet paremmalle mitään. Se mitä Jalonen teki Prahassa, oli erittäin hienoa työtä, vaikka materiaali Prahassa kova olikin.

Se mistä KHL-kausi 2013-14 tullaan erityisesti muistamaan, on Magnitogorskin ykkösketju: Sergei Mozjakin - Jan Kovar - Danis Zaripov. Tuo ketju oli aivan omalla tasollaan, kun katsotaan koko KHL-kautta.

Finaalisarjassa Mozjakin oli hirveässä vedossa ketjunsa kanssa. KHL:n pistepörssin käsittämättömät neljä kertaa kuudesta mahdollisesta voittanut kiekkovirtuoosi teki sitä mitä johtavilta pelaajilta odotetaan kriittisillä hetkillä. Hän näytti, miten suuri pelaaja hän on. Mestaruus oli Mozjakinille KHL:ssä uran ensimmäinen. Zaripov voitti Gagarin Cupin lisäksi myös maailmanmestaruuden ja esiintyi vahvasti niissä kisoissa.

Toissa kaudella Magnitogorskin päävalmentajana kävi yrittämässä Winnipeg Jetsin kanssa hyvää jälkeä tällä kaudella tehnyt Paul Maurice, jonka johdolla Magnitka loisti työsulkupelaajien avustamana, mutta kun Jevgeni Malkin, Nikolai Kulemin ja Sergei Gontshar poistuivat NHL:n työsulun päätyttyä, hajosi joukkueen paketti. Hyvää työtä Mauricekin teki seuran kanssa. Joukkueella olisi ollut jo tuolloin kaikki eväät mestaruuteen, jos NHL:n työsulun päättyminen ei olisi sotkenut pakkaa. Mozjakin - Jevgeni Malkin -akseli oli tuolla kaudella täysin toiselta planeetalta. He tuhosivat vastustajat ilta toisensa jälkeen.

Magnitogorskiin palkattiin viime kaudelle lisää pohjois-amerikkalaista verta päävalmentajan paikalle, kun legendaarinen Mike Keenan tarttui ruoriin ja ohjasi laivan lopulta perille asti. Kukaan muu päävalmentaja maailmassa ei ole voittanut kahden maailman parhaan jääkiekkosarjan mestaruutta. Keenan tullaan muistamaan ikuisesti tuosta. Hänestä tuli ensimmäinen päävalmentaja, joka on voittanut Stanley Cupin ja Gagarin Cupin. Mestaruuksien välillä eroa oli vaatimattomat 20 vuotta.

Keenan sanoi kauden aikana, että hän valmentaa Magnitogorskia vain yhden kauden, mutta niin vain miehen pää kääntyi ja hän jatkaa Magnitogorskin päävalmentajana myös ensi kaudella.

Seurassa koitetaan nyt samaa mitä kaksinkertainen KHL-mestari Dynamo Moskova on harrastanut jo pitkään. Pelaajien vaihtuvuus on jäämässä hyvin pieneksi ja käytännössä kaikki avainpelaajat on saatu kiinnitettyä myös ensi kaudeksi.

Jokainen seuran viidestä ulkomaalaisvahvistuksesta on tehnyt jatkosopimuksen tai nykyinen sopimus kattaa tulevankin kauden. He ovat ykkösketjun tshekkisentteri Jan Kovar, ylivoiman viivapelote Chris Lee, ikitaistelija Oskar Osala, nopea laitahyökkääjä Francis Pare ja alivoimalla kumilaattaa syövä Tim Brent. Venäläisseurojen ulkomaalaiskiintiö on viisi pelaajaa, joten ulkomaalaishankintoja ei ole enää luvassa.

Uusia pelaajia on tullut joitakin, mutta mitään suuria hankintoja Magnitogorsk ei ole tehnyt, sillä sellaisille ei ole tarvetta. Pientä hienosäätöä rosteriin on kuitenkin tehty.

Uusia nimiä on vähän, mutta mainitsemisen arvoisia ovat Atlant Mytishistä hankittu jämäkkä puolustaja Rafael Batyrshin ja Dynamo Moskovasta tullut Grigori Shafigulin. Näistä jälkimmäinen on pelannut neljä viimeistä kautta pienessä roolissa Dynamo Moskovassa, jossa hän voitti kaksi KHL-mestaruutta. Shafigulin on isokokoinen ja vahva kahden suunnan sentteri.

Pois seurasta ovat lähteneet laadukas kahden suunnan sentteri Dimitri Kazionov, joka jatkaa uraansa Lokomotiv Jaroslavlissa Sean Simpsonin alaisuudessa. Kova menetys. Puolustuksesta lähti Filip Metljuk Avtomobilist Jekaterinburgiin, jossa on varmasti tarjolla isompaa roolia kuin Magnitkassa, jossa peliaika oli kortilla.

Magnitogorsk tulee lähtemään tulevaan kauteen yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Jos Keenanin suojatit jatkavat menneeltä kaudelta tuttuja esityksiä, niin joukkuetta on äärimmäisen vaikea pysäyttää tulevalla kaudella.

Voittaako Mozjakin tulevalla kaudella KHL:n pistepörssin jo viidennen kerran seitsemästä mahdollisesta? Ei se varmasti kaukana ole, jos ei tule isompia loukkaantumisia. Fantastinen pelaaja.

Myöhemmin lisää tekstiä seurasta, mutta tähän vielä pieni ketjuhahmottelu (toive):

Sergei Mozjakin - Jan Kovar - Danis Zaripov
Bogdan Potehin - Mihail Junkov - Francis Pare
Oskar Osala - Tim Brent - Jevgeni Timkin
Jaroslav Kosov - Grigori Shafigulin - Denis Platonov

Viktor Antipin - Jevgeni Birjukov
Chris Lee - Rinat Ibragimov
Jaroslav Habarov - Rafael Batyrshin
Sergei Tereshenko - Vladimir Malenkikh

Vasili Koshetshkin
Aleksander Pechurski

Päävalmentaja: Mike Keenan


Omasta suhteesta Magnitogorskiin sen verran, että olen seuraa kannattanut jo tuolta vuosituhannen vaihteesta alkaen.

Hieno kausi odotettavissa jälleen ja itse pidän siitä, että seurassa on suomalaisväriäkin Osalan muodossa. Osalan arvoa joukkueelle ei missään nimessä näe pistetilastoista. Hän raataa ja taistelee kovalla asenteella joukkueen eteen.
 
Huikea kolmikko kyllä tuo Mozyakin - Kovar - Zaripov. Nakutti viime kaudella yhteensä 205 pistettä. Kyseinen kolmikko vei myös pisterpörssin top-3 sijat.

1. Sergei Mozyakin 34+39=73
2. Jan Kovar 23+45=68
3. Danis Zaripov 25+39=64
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös