Pelimiehen malli – millaisiin pelaajatyyppeihin meidän pitäisi satsata?

  • 2 117
  • 3

Mänizeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, New York Rangers
Olen aiemminkin pohtinut tämän ketjun avaamista ja nyt kokeillaan kepillä jäätä, josko tästä saisi keskustelua aikaiseksi.

Suurimmaksi osaksi kaiketi on tiedossa ne ominaisuudet, joita pelaajille pitäisi opettaa, mutta jos jollakin löytyy halua vääntää aiheesta ja suomalaisten selkeimmistä puutteista niin antaa mennä. Jotain on kuitenkin tehty viime vuosina paremmin, koska suomalainen pelaajatyyppi kiinnostaa taas NHL -seuroja.

Oma ajatusmaailmani on ehkä vähän suppea, mutta itseäni kiinnostaa kyllä, että onko tulevaisuus pienten vai isojen miesten? Paljonko isokokoisille pitää sallia kehittymisaikaa suhteessa pienikokoisiin, koska isoilla menee monesti koordinaation kehittämisen kanssa aikaa 15 -18 ikävuosina enemmän kuin pienikokoisilla? Jos NHL -pelaajien määrä on se, joka meitä kiinnostaa, niin isoja ja taitavia (kuten Barkov jr.) pitää saada putkesta ulos lisää. Ja tällä hetkellä varsinkin pakkipäähän (mallia voisi ottaa Olivier Ekman-Larssonista tai Drew Doughtysta).

Millaista peliä junioreissa pitäisi pelata? Päästä päähän ja "koulupoikaprässiä" vai pitkälle vietyä Meidän Peliä? Mikä pelaajia eniten kehittää? Ja kun kovissa liigoissa pelitavallinen taso on enemmän ja vähemmän kirjava, niin näissä pitää pärjätä yksilöinä. Mitäs sitten, kun se tuttu ja turvallinen pelisapluuna ei olekaan auttamassa vaan olet omillasi? Jos vähän provosoin, niin iso mies selviää tässäkin helpommin kuin 20cm lyhyempi.

Ainakin Ruotsissa on lähdetty seuraamaan Pohjois-Amerikan esimerkkiä, peliä pelataan tyylillä, jossa pitää olla iso, nopea mutta samalla taitava. Saldon voi lukea NHL -varauksista ja NHL -pelaajien määrästä.

Toinen kysymys on sitten kokonaan se, että mikä on se mittari, jolla mitataan työn tuloksia. Suomessa kansa janoaa Leijona-mitaleita ja niitä saadaan helpomalla, kun MM -kisoihin riittää pelaajia KHL:stä muutamalla NHL -avulla höystettynä. Lisäksi Suomi on aina hyvin valmennettu nippu, joka auttaa pelaajia ulosmittamaan potentiaalinsa. Silti itse kyllä näkisin meikäläisiä mielummin isoissa rooleissa Stanley Cupin finaaleissa tekemässä töitä ihan omilla avuillaan.

Vaikka meiltä on nyt tullut muutama ykköskierroksen varaus, niin kovin moni meidän taitavista lupauksista jää myöhemmille sijoille pienen kokonsa takia. Samoin vuoden vaihteessa MM-kultaa voittaneista nuorista moni tulee törmäämään NHL:ssä siihen, että kun ei ole riittävästi taitoa ja on vielä pienikokoinen, ura tulee tehtyä Euroopassa. Sen sijaan hävinneessä Ruotsin joukkueessa on tilanne tässä suhteessa "valoisampi".

Ainakin olympiafinaalissa pelaa vuonna 2014 kaksi joukkuetta, joiden pelaajat ovat taitavia mutta myös melko isokokoisia. Ruotsilla ei ole yhtään alle 180 cm pitkää pelajaa. Kanadalla taitaa olla St. Louis.

Leikkisästi voisi lopuksi todeta, että maajoukkueen kapteeni ja ykkössentteri Koivu saatiin päivitettyä isokokoisemmaksi (eli Sakusta Mikkoon). Nyt sama pitäisi toistaa muilla kenttäpelaajien pelipaikoilla... Vai olenko hakoteillä?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Muistaisin Nuori Suomi -ketjusta erään johtavan kiekkojournalistin ja juniorivalmentajan sanoneen, että siirtäisi lupaavan ja taitavan, mutta kasvupyrähdyksen takia tilapäisesti vähän kömpelön isokokoisen pelaajan b-joukkueeseen maksimoidakseen a-joukkueen mahdollisuuden voittaa (varmastikin siis robottimaisen uskollisilla pienikasvuisilla pelikirja-luistelukoneilla). Meidän pitäisi johdonmukaisesti panostaa yksilötaitoon, välillä jopa vähän itsekkäisiin ja jäällä röyhkeisiin pelaajiin, ja jos löydetään lupaavia ison koon ja taidon yhdistäviä junioreita niin sitä parempi. Juniorivalmentajan tärkein tavoite ei ole voittaa joukkueella vaan löytää lahjakkuuksia ja kehittää heitä kohti menestyksellistä ammattilaisuraa.

Tietenkään tämä ei tarkoita sitä, etteikö pyrittäisi pelaamaan voittavaa ja joukkuetaktista kiekkoa, mutta ei niin, että se tukahduttaisi poikkeusyksilöt ja suosisi ensisijaisesti tunnollisia ja vikkeliä luistelukoneita. Suomellahan on patentti tähän kolmosketjun nöyrään työmyyrä-pelaajaan ja tultaisiin toimeen jopa vähemmillä massoilla tässä pelaajatyypissä...
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Muistaisin Nuori Suomi -ketjusta erään johtavan kiekkojournalistin ja juniorivalmentajan sanoneen, että siirtäisi lupaavan ja taitavan, mutta kasvupyrähdyksen takia tilapäisesti vähän kömpelön isokokoisen pelaajan b-joukkueeseen maksimoidakseen a-joukkueen mahdollisuuden voittaa (varmastikin siis robottimaisen uskollisilla pienikasvuisilla pelikirja-luistelukoneilla).

Minusta olisi ihan kohtuullista, että et arvostelisi juniorivalmentaja-Sihvosta epämääräisten kuulopuheiden sekä omien kuvitelmiesi ja arvuuttelujesi pohjalta. Parempi olisi vaikka jos kävisit katsomassa yhden Sihvosen valmentaman joukkueen pelin. Minun ymmärtääkseni Sihvonen on monin osin aivan huippuvalmentaja junioreille. Hänen aiemmin valmentamista HPK:n B-junioreista häkellyttävän moni on yltänyt Liiga- tai Mestistasolle. Jos jokaisella suomalaisella juniorijoukkueella olisi Sihvosen tasoinen koutsi ruorissa, niin arvelisin laatupelaajatuotantomme olevan ihan eri mallissa.

Meidän pitäisi johdonmukaisesti panostaa yksilötaitoon, välillä jopa vähän itsekkäisiin ja jäällä röyhkeisiin pelaajiin, ja jos löydetään lupaavia ison koon ja taidon yhdistäviä junioreita niin sitä parempi.

Kuulostaa jotenkin aika venäläiseltä touhulta. Ja hyvinhän he tosiaan ovat kaksissa viime olympialaisissa pärjänneet yksilötaitovetoisella joukkueellaan...
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Minusta olisi ihan kohtuullista, että et arvostelisi juniorivalmentaja-Sihvosta epämääräisten kuulopuheiden sekä omien kuvitelmiesi ja arvuuttelujesi pohjalta.

Ei kun omien sanomistensa pohjalta - sellaisen viestin tosiaan aikoinaan kirjoitti. Muuten en puutu tähän epäjumalanpalvontaasi. Sihvonen karnivalistisena mediahahmo-Johtavana on ollut huomattavan haitallinen tekijä suomalaisessa jääkiekkokeskustelussa - todellisena jääkiekkomiehenä reaalimaailmassa hän on varmasti ihan ammattimainen ja pätevä toimija.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös