Sveitsin NLA ja NLB kaudella 2012–2013

  • 5 212
  • 33

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
NLA finaalit: Fribourg Gotteron - SC Bern

Neljän finaaliottelu Bernissä ei pääkaupunkilaisille suurta herkkua tarjonnut. SCB oli ottelussa aivan kaikessa jäljessä. Ehdimme television ääreen noin viisi minuuttia aloituskiekon jälkeen, ja Fribourg johti tuolloin jo 2-0! Ensimmäinen maali tuli SCB:n kiekonmenetyksestä oman maalin takana ja toinen puolittaisesta läpiajosta. Maalintekijöinä Fribourgin kapteeni Sandy Jeannin sekä Benjamin Plüss. Erän puolivälissä SCB:n Ryan Gardner hakkasi ylivoimalla maalin edestä karat sisään, ja tilanne oli 2-1. Hetken tilanne näytti jopa valoisalta SCB:n kannalta, mutta todellisuus oli aivan toista.

SCB hävisi yksinkertaisesti jokaisen kaksinkamppailun, puolustajien avaussyötöt eivät löytäneet laitahyökkääjien lapoja. Fribourgin JYP-henkinen paskapeli toimi kuin unelma. Hieman ennen toisen erän puoltaväliä Benjamin Plüss teki vielä illan toisen maalinsa. Tilanne oli 3-1 Fribourgille eikä ottelun voittajasta ollut mitään epäselvyyttä jo tässä vaiheessa. SCB ei yksinkertaisesti saanut peliään kulkemaan. Kaiken muun hyvän lisäksi SCB:n kultapoika Joel Vermin sai taklaustilanteesta aivotärähdyksen ja joutui jättämään leikin kesken. Fribourg myös voitti ottelun 3-1 lukemin ja haki ensimmäisessä ottelussa menettämänsä kotiedun takaisin. Ottelusarja oli tilanteessa 2-2, joten käytännössä kyse oli nyt paras kolmesta -sarjasta, jossa kotietu oli vielä Fribourgilla.

Perjantaiaamuna menin jonottamaan lippua kuudenteen finaaliin eikä paikalla ollut todellakaan paljoa porukkaa. Kyseessä on kuitenkin takuuvarmasti SCB:n viimeinen kotipeli tällä kaudella, mestaruus ratkeaa mahdollisesti tuolloin - kuitenkin halukkaita aikaisia lipunostajia oli erittäin vähän liikkeellä; vähemmän kuin puolivälierissä tai välierissä. Muutenkin paikallisten mielialat olivat erittäin alhaalla. Kuulin sivukorvalla monenlaisia juttuja sekä kaupungilla että ratikassa. Onko tämä viime vuoden toisinto? Keväällä 2012 SCB:han johti finaalisarjaa Zürichia vastaan jo 3-1, mutta hävisi mestaruuden otteluvoitoin 3-4. Tänä keväänä finaalisarja oli jo 2-0 SCB-johdossa, mutta nyt tilanne olikin 2-2. Mielialat pääkaupungissa eivät todellakaan olleet korkealla.

Viidennessä finaalimatsissa Fribourgissa SCB oli kuitenkin kuin uudestisyntynyt. Syötöt napsuivat lapoihin, kaksinkamppailut voitettiin ja heti parin minuutin jälkeen Pascal Berger tempaisi SCB:n 1-0 johtoon. Tekemisessä oli jälleen sellaista "We are the champions" -meininkiä. Tästä ottelusta olivat poissa kuitenkin SCB:n parhaat sveitsiläiset laitahyökkääjät: Tristan Scherwey (pelikielto) ja Joel Vermin (aivotärähdys). Ratkaisijoita oli löydyttävä muualta. Jo edelliseen neljänteen finaaliin Antti Törmänen oli kaivanut naftaliinista wanhan sotaratsun Jaroslav Bednarin, joka kuitenkin vasta haki pelituntumaa. Tässä matsissa hän oli jo aivan omassa luokassaan. Laukaus lähti maalia kohti mistä paikasta ja asennosta tahansa. Maaliin ei yksikään kuti kuitenkaan (vielä!) uponnut.

Vierasjoukkueen ratkaisijat nousivat kuitenkin kolmannesta kentästä. Sveitsiläiset Daniel Rubin ja Michael Loichat olivat erinomaisella pelipäällä. Ensimmäisen erän loppuun Loichat kiskaisikin illan ensimmäisen maalinsa. Ottelun puolivälissä tuli vielä toinen kauniista vastahyökkäyksestä - SCB johti ottelua sen puolivälissä jo 3-0 ja voittaja oli jo selvillä.

Loichatin ensimmäinen maali tuli todella erikoisella tavalla ja pitkällisen videotarkastuksen jälkeen. Loichat piti kiekkoa Fribourgin maalin takana, josta se kimposi maaliverkkoon. Fribourgin maalivahti yritti peittää kiekon mailallaan ja aiheuttaa pelikatkon. SCB:n Ryan Gardner kuitenkin löi maaliverkkoon, jolloin kiekko ponnahti korkeuksiin. Maalin päällä sitä tavoittelivat sekä Gardner mailallaan että Fribourgin puolustaja Marc Abplanalp hanskallaan. Kiekko kimposi Fribourgin maalivahti Benjamin Conzin varusteisiin ja siitä maaliin. Tuomarit tarkastelivat videolta hyvin pitkään osuiko kiekkoon Gardner mailallaan (korkea maila) vai Abplanalp hanskallaan (maali hyväksytään). Gardner ei koskaan osunut kiekkoon mailallaan, joten maali hyväksyttiin ja merkittiin viimeksi kiekkoon koskeneen SCB-pelaajan nimiin: Michael Loichatin illan ensimmäinen.

Täällä muuten tuomarit tarkastavat epäselvät maalitilanteet itse videolta. Molemmat päätuomarit menevät toimitsija-aitioon ja katsovat tilanteet monitorilta ennen päätöksentekoa. Lisäksi minkäänlaisia rajoitteita tallenteiden käyttöön ei ole - näinpä jopa korkeat mailat voidaan tuomita videotarkastuksen jälkeen. Lisäksi joukkueiden päävalmentajat saavat pyytää maalitarkastusta videolta - vaikka jokaisen maalin jälkeen.

Pari minuuttia Loichatin toisen osuman jälkeen Julien Sprunger kavensi tilanteeksi 1-3. Peli oli kuitenkin koko ajan erinomaisesti SCB:n hallinnassa eikä Fribourgin varsinaisesta takaa-ajosta ollut missään vaiheessa suurempaa pelkoa. Myös kolmas erä pysyi hyvin SCB:n käsissä - SCB:n neljäs maali oli huomattavasti lähempänä kuin Fribourgin toinen. Puolitoista minuuttia ennen loppua Fribourg ja Benjamin Plüss päättivät kuitenkin tehdä ottelusta todellisen trillerin. 2-3 kavennusmaali oli tosiasia. Viimeiset 90 sekuntia Fribourg painoi päälle kuin herhiläinen, mutta SCB sekä viimeisenä lukkona Marco Bührer kestivät kuin kestivätkin. Viides finaaliottelu SCB:lle luvuin 3-2 - samoin luvuin merkitään myös SCB:n johtolukemat finaalisarjassakin. Edessä on kuudes finaalikamppailu ja täydellinen mahdollisuus mestaruuteen täpötäydellä PostFinance-Arenalla 17.131 katsojan edessä.
Tunnelma tuossa tiistaisessa kotimatsissa on varmasti aivan mahtava, erityisesti jos Bern pääsee ottelussa johtoon.. Hieman olen kateellinen sinulle Fox, jossain aviisissahan Bernin yleisöä hehkutettiin Euroopan ylivoimaiseksi ykköseksi.
Tämä on aivan totta! Tänään ratkesi myös se, että pystyn nauttimaan huomenna jääkiekon lisäksi oluttakin. Tuo Bernin yleisön kehuminen ei todellakaan ole mikään tuulesta tempaistu juttu - en ole tällaista tunnelmaa kokenut koskaan ikinä missään aiemmin. Jossain TV-lähetyksessä muuten SCB:n kannattajista mainittiin jotain, että se olisi Euroopan suurin kannattajayhdistys - lajista riippumatta! Tätä on todella vaikea uskoa, kun miettii jotain Liverpoolia, Manchester Unitedia tai Real Madridia. Tosin en aivan tarkasti kuullut/ymmärtänyt, mitä tuolla tarkoitettiin, mutta joka tapauksessa lauseessa olivat sanat "suurin - lajista riippumatta".
Toivotaan Törmäselle ja Bernille mestaruutta! Ja mikäs sen hienompaa olisi kuin ratkaista se kotona, täyden hallin edessä.
Juuri näin! SCB on hieman kuten NLA:n TPS. Viimeisin kotona voitettu mestaruus on tullut muistaakseni joskus parikymmentä vuotta sitten 90-luvun alkupuolella. Mestaruuksia SCB on tuon jälkeen kuitenkin napsinut sen neljä kappaletta - ja aina vierakentällä.
 

Carlos

Jäsen
Dodi, tänään on sitten Bernillä 1. ottelupallo. Olisihan se komeaa jos taas pitkästä aikaa suomalainen koutsi niittäisi mainetta NLA:ssa.

Meillä seurataan matsia perheen kanssa ihan vaan turvallisesti kotisohvalta, muutaman olusen toki joudun siinä sivussa ottamaan.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
SC Bern

MEISTER!!! SCHWIITZER MEISTER!!! SHA-LA-LA-LA-LAA-LA-LAA!!!
(genug gesagt?)

Tarkempaa analyyysiä, tuneelmapaloja, otteluarpottia, kuvarmateriaalia ehkä huoemaan, ehkä torsntaina, ehkä vastaviikonloppuana. Nyt mäkrokkaan puoli vuotta pakasmisessa lojuneen ihak-aidon Kossu-pullon (38%) ja menenistumaan prvekkeelle törpyttelmään mestarinsikaarin!

Kiitos ja anteeksi!Q
 

Carlos

Jäsen
MEISTER!!! SCHWIITZER MEISTER!!! SHA-LA-LA-LA-LAA-LA-LAA!!!
(genug gesagt?)

Juu. Olisi ollut mahtavaa olla paikanpäällä, kertakaikkiaan huikea tunnelma näytti tv:n välityksellä olevan. Ehkä huikein mitä eurooppalaisessa urheilutapahtumassa voi olla.

Onnea Törmäselle, nyt ei enää sitten tarvitse miettiä että miksi sitä tulisi isona, mestaruus NLA:ssa keskinkertaisella ikämiesten tähdittämällä joukkueella tietää töitä ihan varmasti loppuiäksi.

Ensimmäinen suomalaiskoutsi muuten joka voitti Bernille mestaruuden. Vissiin neljä on yrittänyt aikasemminkin, ainakin Suhonen, Jortikka ja Rautakallio (neljättä en muista), ja tarina kertoo että heillä oli vahvemmat joukkueet käytössä.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ensimmäinen suomalaiskoutsi muuten joka voitti Bernille mestaruuden. Vissiin neljä on yrittänyt aikasemminkin, ainakin Suhonen, Jortikka ja Rautakallio (neljättä en muista), ja tarina kertoo että heillä oli vahvemmat joukkueet käytössä.
Luultavasti tuo neljäs on Timo Lahtinen, jos en ihan väärin muista.

Myös Olli Hietanen valmensi 80-luvulla Berniä, mutta silloin Bern pelasi B-liigassa, josta Hietanen seuran nosti ylös ja sillä reissulla Bern on edelleen.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Onko videomateriaalia Bernin mestaruusvoitosta ja yleisön juhlinnasta areenalla?
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Ensinnäkin kiitos sille Moderaattorille, joka kaivoi tuolta yleisketjusta kaikki NLA- ja NLB-viestit omaksi ketjukseeen!

Tekaisin pikaisesti tilastokatsauksen Sveitsin liigojen kauteen 2012-13. Miten Sveitsissä päädyttiin SC Bernin kultajuhliin ja Lausanne HC:n nousuhumuun? Mitään tähtitieteellisen tarkkaa analyysiä en näistä ala tehdä, mutta jotain vähän selventävää kuitenkin.
Koodi:
[B]National Liga A - NLA[/B]

[B][U]SIJ JOUKKUE                0TT  VOI JAV JAH HÄV  TM - PM  M-ER  PIS[/U][/B]
 1. Fribourg-Gotteron       50   24  11   5  10  163-123  + 40   99
 2. SC Bern                 50   27   3   5  15  169-117  + 52   92
 3. EV Zug                  50   26   3   7  14  172-154  + 18   91
 4. ZSC Lions               50   24   7   3  16  152-131  + 21   89
 5. HC Davos                50   22   4   7  17  170-152  + 18   81
 6. HC Lugano               50   21   5   7  17  163-139  + 24   80
 7. Geneve-Servette         50   23   4   3  20  146-139  +  7   80
[U] 8. EHC Biel                50   19   5   5  21  160-161  -  1   72[/U]
 9. Kloten Flyers           50   16   8   5  21  151-137  + 14   70
10. HC Ambri-Piotta         50   14   4   3  29  128-178  - 50   53
11. Rapperswil-Jona Lakers  50   13   4   6  27  139-207  - 68   53
12. SCL Tigers              50   10   3   5  32  117-192  - 75   41
PLAY-OFFS

Neljännesfinaalit
Gotteron - EHC Biel 4-3
SC Bern - Servette 4-3
EV Zug - HC Lugano 4-3
ZSC Lions - HC Davos 4-3

Semifinaalit
Gotteron - ZSC Lions 4-1
SC Bern - EV Zug 4-3

Finaalit
Gotteron - SC Bern 2-4

SC Bern on Sveitsin mestari kaudella 2012-13

PLAY-OUTS

Semifinaalit
Kloten Flyers - SCL Tigers 4-1
HC Ambri-Piotta - R'wil-Jona Lakers 4-1

Finaalit
R'wil-Jona Lakers - SCL Tigers 4-3
Koodi:
[B]National Liga B - NLB[/B]

[B][U]SIJ JOUKKUE                0TT  VOI JAV JAH HÄV  TM - PM  M-ER  PIS[/U][/B]
 1. HC Ajoie                50   31   5   2  12  187-138  + 49  105
 2. SC Langenthal           50   29   6   4  11  182-113  + 69  103
 3. EHC Olten               50   31   2   2  14  217-144  + 73  102
 4. Lausanne HC             50   31   2   1  16  203-132  + 71   98
 5. EHC Visp                50   23   6   4  17  194-161  + 33   85
 6. HC La Chaux-de-Fonds    50   23   4   6  17  189-147  + 42   83
 7. GC Küsnacht Lions       50   22   2   2  24  155-173  - 18   70
[U] 8. HC Red Ice Martigny     50   18   4   7  21  151-170  - 19   69[/U]
 9. EHC Basel               50   18   4   2  26  136-168  - 32   64
10. HC Thurgau              50    6   2   4  38  121-219  - 98   26
11. HC Sierre               50    5   2   1  42  103-275  -172   20
PLAY-OFFS

Neljännesfinaalit
HC Ajoie - HC Red Ice Martigny 4-2
SC Langenthal - GC Küsnacht Lions 4-0
EHC Olten - HC La Chaux-de-Fonds 4-3
Lausanne HC - EHC Visp 4-1

Semifinaalit
HC Ajoie - Lausanne HC 2-4
SC Langenthal - EHC Olten 2-4

Finaalit
EHC Olten - Lausanne HC 0-4

KARSINNAT
SCL Tigers - Lausanne HC 2-4

Lausanne HC nousee kaudeksi 2013-14 National League A:han
SC Langnau Tigers putoaa kaudeksi 2013-14 National League B:hen
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Lisäksi kaivoin molempien liigojen pistepörssien kärjet sekä lisäsin - ainakin omasta mielestäni - mielenkiintoisia nimiä listoilta. Suomalaisia, SM-liigassa pelanneita, NHL lock out -pelaajia, muuten vain mielenkiintoisia kansainvälisiä nimiä...

NLA 2012-13
Koodi:
 1. Linus Omark         SWE  Zug        48  17 52 69
 2. Glen Metropolit     CAN  Lugano     50  20 44 64
 3. Damien Brunner      SUI  Zug        33  25 32 57
 4. Jacob Micflikier    CAN  Biel       48  21 29 50
 5. Byron Ritchie       CAN  Bern       46  19 30 49
- - -
 6. Jason Williams      CAN  Ambri      47  26 20 46
 7. Andrei Bykov        SUI  Gotteron   46  13 33 46
10. John Tavares        CAN  Bern       28  17 25 42
13. Kurtis McLean       CAN  Langnau    46   7 34 41
17. Tommi Santala       FIN  Kloten     45  11 27 38
22. Josh Holden         CAN  Zug        50  18 18 36
23. Joe Thornton        CAN  Davos      33  12 24 36
34. Henrik Zetterberg   SWE  Zug        23  16 16 32
46. Jason Spezza        CAN  R'wil      28   9 21 30
49. Patrice Bergeron    CAN  Lugano     21  11 18 29
51. Raphael Diaz        SUI  Zug        32   7 22 29
59. Ilkka Heikkinen     FIN  Lugano     44  14 13 27
62. Mark Streit         SUI  Bern       32   7 19 26
65. Ryan Keller         CAN  Geneve     46  12 13 25
72. Patrick Kane        USA  Biel       20  13 10 23
90. Pavel Rosa          CZE  Got/Lug    22   2 18 20
92. Rick Nash           CAN  Davos      17  12  6 18
97. Jaroslav Bednar     CZE  Bern/Lug   20   6 11 17
98. Roman Josi          SUI  Bern       26   6 11 17
- - -
    Kamil Kreps         CZE  Kloten     22   2  4  6
    Brian Willsie       CAN  Kloten      6   1  5  6
    Steve McCarthy      CAN  ZSC         8   0  1  1
- - -
    Petteri Nummelin    FIN  Lugano     11   4  5  9
    Santeri Alatalo     FIN  Davos      36   0  7  7
    Mikko Lehtonen      FIN  ZSC         6   1  3  4
    Tony Salmelainen    FIN  Geneve      7   1  3  4
    Robin Leone         FIN  Kloten     30   1  1  2
    Teemu Kesä          FIN  R'wil       -   -  -  -
NLB 2012-13
Koodi:
 1. Marco Truttmann     SUI  Olten      50  34 50 84
 2. James Desmarais     CAN  Ajoie      50  26 58 84
 3. Lee Jinman          CAN  LCdF       50  27 47 74
 4. Dominic Forget      CAN  Visp       48  29 42 71
 5. Brent Kelly         CAN  L'thal     50  28 42 70
- - -
 6. Colby Genoway       CAN  Lausanne   39  24 42 66
12. Alexandre Tremblay  CAN  Visp/GCKL  32  30 22 52
14. Oliver Setzinger    AUT  Lausanne   33  17 33 50
- - -
    Daniel Corso        CAN  Lausanne    9   7  8 15
    Jeff Ulmer          CAN  Lausanne    2   1  0  1
- - -
    Larri Leeger        FIN  Lausanne   49   5 15 20
    Timo Koskela        FIN  GCKL       18   3 14 17
    Santtu Sulander     FIN  GCKL       40   7  5 12
    Tony Salmelainen    FIN  Lausanne    1   1  1  2
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös