Epäonnistunein otsikko kiekkomediassa

  • 5 741
  • 22

Epäonnistunein otsikko kiekkomediassa

  • ”Dufvan kädenjälki näkyy jo Tapparassakin”

    Ääniä: 2 2,2%
  • Blues hukkasi kahden maalin taistelevalle Saipalle

    Ääniä: 3 3,3%
  • "Jungs, kein Spiel heute Abend!"

    Ääniä: 6 6,5%
  • SM-liigan keltanokka raiskaa suomalaista jääkiekko – ”Potkut välittömästi!”

    Ääniä: 8 8,7%
  • SM-liigan väsynein jästipää viljelee ”vihapuheita” jääkiekkoa kohtaan.

    Ääniä: 11 12,0%
  • ”Kalpa tällä hetkellä SM-liigan paras joukkue”

    Ääniä: 9 9,8%
  • KHL räjähtää käyntiin

    Ääniä: 16 17,4%
  • Totuus tiskiin – Onko HIFK:n päävalmentaja Petri Matikainen Jokeri?

    Ääniä: 5 5,4%
  • Tiukkaa kritiikkiä – SM-liigan hehkutettu junnutähti kauden pahin floppi”

    Ääniä: 1 1,1%
  • Tässä on SM-liigan pahin katastrofi – ”Häpeällisen munaton organisaatio”

    Ääniä: 1 1,1%
  • SM-liigassa nähdään tyly verilöyly – ”HIFK ei jää alle kuuden maalin.”

    Ääniä: 26 28,3%
  • Jokin muu, mikä?

    Ääniä: 4 4,3%

  • Äänestäjiä
    92
  • Poll closed .
Tila
Viestiketju on suljettu.
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Johdanto, joka ei kiinnosta ketään

Tunnetusti suomalaisen jääkiekkomedian taso ei päätä huimaa. Se on jopa hieman huvittavalla tavalla sekaisin, kuten olen huomannut seuratessani tosissani nettijulkaisujen laatua. Tässä äänestyksessä keskitytään netissä erittäin tärkeisiin otsikoihin. Otsikolla pyritään saamaan nettisurffaajan huomio ja se on tärkein yksittäinen klikkauksia ja kävijöitä keräävä uutisen tai artikkelin osa. Poimin parhaat/pahimmat tapaukset alkukaudelta tänne.

Linkit, otsikot, kuvaukset ja alushousut

”Dufvan kädenjälki näkyy jo Tapparassakin”

Artikkeli kertoo Bluesin ja Petri Lammassaaren kuulumisista. Tappara mainitaan ohimennen. Yle.fi

Blues hukkasi kahden maalin taistelevalle Saipalle

Äänestyksen kiintiökirjoitusvirhe. HS:n otteluraportti. Saipa nousi 0-2:sta 4-2 voittoon Bluesista.

"Jungs, kein Spiel heute Abend!"

Kuten kaikki voivat päätellä ennen klikkausta, näin kuuluu Juha Lindin blogin otsikko yle.fi:ssä. Blogissaan hän kertoo Itävallan jääkiekosta.

SM-liigan keltanokka raiskaa suomalaista jääkiekko – ”Potkut välittömästi!”

Petteri Sihvosen näkemys tuoreen Jyp -päävalmentaja Jyrki Ahon panoksesta parin ensimmäisen pelin jälkeen. ”Keltanokka” on muuten valmentanut kakkosvalmentajana SM-liigassa vuodesta 2007.

SM-liigan väsynein jästipää viljelee ”vihapuheita” jääkiekkoa kohtaan.

Petteri Sihvosen mielipide siitä, kun Juha Pajuoja (Ilves) sanoi joukkueensa pelaavan nopeaa pystysuunnan jääkiekkoa. Analysoinnissa Pajuojan lisäksi myös Jokerit-Ducks.

”Kalpa tällä hetkellä SM-liigan paras joukkue”

Artikkeli kertoo HPK:n Arsi Piispasen kuulumisista ja HPK:sta. Otsikon kommentti aivan lopussa. MTV3.

KHL räjähtää käyntiin

Linkkiä ei enää ole. Tämä enteellinen otsikko ilmestyi nettiin vartti (15 min.) ennen Jaroslavin joukkueen lentoturmaa. Pari minuuttia kyseinen otsikko oli vierekkäin ampparit.comissa onnettomuusotsikoiden kanssa, kunnes kiitettävän nopeasti MTV3 muutti otsikon muotoon "KHL starttaa, katso tulospalvelu". Artikkeli kertoi avauskierroksen otteluparit ja antoi linkin tulospalveluun.

Ja sitten Esko Seppänen -show.

Totuus tiskiin – Onko HIFK:n päävalmentaja Petri Matikainen Jokeri?

Esko Seppänen vertaa Urheilulehden sivuilla Matikaista Batmanin arkkiviholliseen, Jokeriin, eikä suinkaan syytä häntä sympatioista Jokerit –joukkuetta kohtaan. Artikkeli kertoo Matikaisen pestistä HIFK:ssa ennen kautta.

Tiukkaa kritiikkiä – SM-liigan hehkutettu junnutähti kauden pahin floppi”

Esko Seppänen esittelee meille liigapörssijoukkueensa, ja ohimennen mainitsee Joel Armian olevan kauden pahin floppi (Huom. pvm. 22.09.2011).

Tässä on SM-liigan pahin katastrofi – ”Häpeällisen munaton organisaatio”

Seppäsen taidonnäyte. Kolumni Tapparan tahmeasta kauden alusta. Kirjoitettu ennen RD:n hankkimista.

SM-liigassa nähdään tyly verilöyly – ”HIFK ei jää alle kuuden maalin.”

Esko Seppänen analysoi auki lauantain 22.10. kiekkokierroksen ennen sen alkua ja suorastaan uhoaa HIFK:n löylyttävän Saipan. Myöhemmin samana päivänä Saipa voitti hienolla peliesityksellä todella löysän ja haluttoman HIFK:n.
 

Hande75

Jäsen
Suosikkijoukkue
LiverpoolFC, Jokerit, suomalaiset NHL:ssä ja Lauri
Sami Vatanen viimeisteli komean soolomaalin. -otsikko MTV3 tekstikanavalla varsinkin mietitytti. Kyseessä oli otteluraportti ja ko. tapaus käsiteltiin muutamalla sanalla.

Annetuista vaihtoehdoista äänestän Juha Lindin blogin otsikkoa, koska en ymmärrä saksan kieltä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Chisu! (Kesätyttö 2012 -skabassa PMMP:n Mira)
Siinä Orwell-setäkin hiljenee, kun itse Johtava käyttää sanaa "vihapuhe". Nimim. 1984.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Lisäinfoa tutkimuksestani - "Vaadin parempaa kiekkojounralimsia! yörgh"

Loppumetreillä karsin "Näkökulma: Jarkko Ruutu, yritä olla mies" -otsikon, koska artikkelin provoilusta huolimatta itse otsikko on yllättävän asiallinen ja kuvailee täysin, mistä artikkelissa on kysymys: näkökulmasta.

********

Otsikoinnin taso ei ole se tärkein mittari jääkiekkomediaa arvioitaessa, mutta antaa hyvin suuntaa siihen, missä mennään. Nämä 11 otsikkoa ovat vain ne (mielestäni) pahimmat muutaman viime kuukauden osalta. Näistä otsikoista löytyy harhaanjohtamista, kirjoitusvirheitä, provokaatiota ja "kerjätään klikkauksia ampparit.comista" -asennetta. Minun on myöskin todettava, että netistä löytyy myös satoja hyviä otsikoita ja erinomaisia kiekkotoimittajien tuotoksia.

Vähemmän yllättäen Urheilulehti dominoi mediakenttää roskaotsikoiden määrässä, mutta toisin kuin kaikilla muilla, se on tietoisesti valittu linja. Kuten ehdokkaista huomaa, myös muilla sivustoilla osataan kirjoittaa epäonnistuneita otsikoita, ja jotkut vahingossa kirjoitetut huonot otsikot voivat olla klikkauksia tahallaan kerjääviä otsikoita pahempia tai harhaanjohtavampia.

Vaikka Iltalehteä ja Iltasanomia pidetään yleisesti ehkä hiukan heikkolaatuisina jääkiekkomedian saralla, niin otsikoida he osaavat. Puhtain paperein selvisi myös esim. sportti.com, leijonat.fi ja jatkoaika.com (cash-ing! kassakoneen kilahdus - ei vaiskaan). Tässä muutaman kuukauden seurannassani olivat myös mukana aivan kaikki ampparit.com -osoitteen jääkiekko-osuudessa näkyvät sivustot ja otsikot.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Johtava Sensei vs. Raivoisa Oppipoika vs. Muu Maailma

Otsikkojen valinnoissa on myöskin yritetty tuoda esiin sivustojen ja kirjoittajien arveluttavien otsikoiden määrää. Sihvonen ja Seppänen kirjoittavat eniten tällaisia otsikkoja, heillä on siis eniten ehdokkuuksia Epäonnistuneimmaksi Otsikoksi. Keskinäisessä vertailussa ES kirjoittaa paljon enemmän provoa kuin Johtava nykyisin.

E. Seppänen 4 ehdokkuutta
P. Sihvonen 2 ehdokkuutta
MTV3 2 ehdokkuutta
Juha Lind 1 ehdokkuus
Yle.fi (ei kirjoittajaa) 1 ehdokkuus
Helsingin Sanomat 1 ehdokkuus

Viime metreillä karsin eräät Savon Sanomien, Leijonat.fi:n ja Iltalehden otsikot, sillä niiden arveluttava laatu ei ollut tarpeeksi arveluttavaa ja liittyi enemmän itse leipätekstiin kuin otsikkoon.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Hyvä idea ketjulle. En ihan tosin ole samaa mieltä kaikista, klikkihååraus kuuluu joskus jossain määrin asiaan (vähän jutun tyylilajista riippuen) ja jos ei ihan metsään mennä, sopiva liioittelu on ok. Hyvässä otsikossa pitää olla kärjistyksiä, mutta hyvällä maulla. Jos uhotaan HIFKin verilöylyllä, on kyseessä rohkea juttu, uhkarohkea, muttei se tarkoita kuitenkaan epäonnistunutta. Ainoastaan tulosveikkaus epäonnistui, pahasti, mutta mieluummin mennään aurinkolasit silmillä Adrianmereen kuin hissutellaan Oulunkylässä keskaria sateisella, pakkasrapautuneen betonin harmaalla parvekkeellä.

Kiekon ulkopuolelta epätoivoisimpana pidän HS:n Virpi Salmea. Kyseinen nainen kirjoittaa sinnepäin muka-asiaa-tutkineena enimmäkseen puutaheinää, jolla ei ole muuta tarkoitusta kuin ärsyttää. Yksi juttu voisi randomlukijasta tuntua virkistävältä, mutta etenkin kun joskus on kyse vakavista aiheista, pitäisi pyrkiä sitten kertomaan jotain vääristämättäkin. Jopa otsikot väännetään yliprovosoivaan nimittelyyn. Olen onneksi kasvanut ohi niistä, enkä klikkaa enää (kuukausia kuivilla!). Epäonnistunut versio Tuomas Enbuskesta, joka taas osaa tarttua aiheeseen kuin aiheeseen (Lappi, persut, natsit), kirjoittaa kulmakarvoja nostattaen tuoreesta näkökulmasta, kuitenkin menemättä yli.

No se OT:stä. Pidän eniten epäonnistuneina toki juuri näitä pahimmin harhaanjohtavia, mutta ei harmaalla ikivanhalla kliseellä ratsastavatkaan siitä parane. Olisikin mielenkiintoista nähdä kokoelma kaikkein tylsimpiä otsikoita. Kirvesrintojen tylsyttämien, lukon aukaisu jne...

Keep up the good värkki™

PS. kunniamaininta MTV3:n Suhos-uutisoinnille tältä viikolta, joka meni oikein saagan puolelle, päättyen nimettömään toimituksesta lauottuun kilahtamiseen Apelle ja Apen huhulle. Ensin huorattiin klikkauksia Jokerivalmentajan nimen paljastamisella, sitten Sheddenin bullshitillä (joka oikeastaan oli suunnattu MTV3:lle) ja sitten Apen haukkumisella.

Äänestin KHL:ää. Todella, todella ajattelematon otsikko.
 
Viimeksi muokattu:

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Parin viikon takainen otsikko Sportille kirvelevä menetys oli suorastaan hämmentävää nähdä Jatkoajan etusivulla. Yleensä Jatkis ei ole näihin roskalehtimäisyyksiin sortunut, mutta poikkeus vahvistakoon säännön.

En kuitenkaan vastannut tätä yllämainittua, mutta kuitenkin jokin muu, mikä? Aina kun minkä tahansa tekstin otsikkona on "_______n sietämätön keveys/vaikeus" tai joku tämän fraasin muunnos, tekee mieli ellei oksentaa niin ainakin kakoa.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Tässä olisi kanssa todella outo tapaus:

Team Oriflame Lohjalla väärän kelin renkailla - Silti vierasvoitto

Otsikko ja sitä myöten koko teksti kirjoitettu rallitermeillä ja kuin pisteeksi iin päälle taustalla kuuluu jotain ihme älämölöä ilmeisesti maikkarin kiekkotiimimainoksesta. Kyseessähän on raportti erään naisten SM-alkusarjan ottelun tapahtumista. Ja yllättäen leijonat.fi osoitteesta.

Mitähän on journalisti ajatellut tätä tehdessään?

Edit. Nyt on ilmestynyt muitakin jänniä otsikoita. Pitänee taas parin kuukauden päästä pukata toista äänestystä ja kauden päätteeksi vielä yksi, jos viitsin. Ihan siis kannanottona pikaisen kiekkojournalismin kehittämisen puolesta.
 

Jne

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal FC, Florida Panthers
Ainakin ihmetystä herättävä otsikko oli: "Florida romahti viime minuuteilla" (linkki Iltalehden uutiseen Florida romahti viime minuuteilla | Jääkiekko | Iltalehti.fi)
Ottelussa Jetsiä vastaan, Florida meni 3-2 johtoon ajassa 57:50 ja Jets tasoitti 3-3:een ajassa 59:10. Jets voitti ottelun rankkareilla.
Mielestäni otsikko on vähintäänkin yliampuva. Mistään "romahtamisesta" ei todellakaan ollut kysymys.

Nimimerkillä,
Ottelua seurannut
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Noin päivä enää jäljellä äänestysaikaa alkukauden otsikoille. Jostain syystä laitoin vain kuukauden äänestysajan, joten nyt loppukiri!

*******

Uusia roskaotsikoita on jo pirunmoinen määrä, mutta meinaan silti pantata kauden keskivälin äänestyksen avaamista myöhemmälle. Esim. otteluennakkoja ei kovin helposti erota muista uutisista nykyään, sillä otsikot viittaavat välillä johonkin ihan muuhun kuin SM-liigakierrokseen.
 
Suosikkijoukkue
Chisu! (Kesätyttö 2012 -skabassa PMMP:n Mira)
Noin päivä enää jäljellä äänestysaikaa alkukauden otsikoille. Jostain syystä laitoin vain kuukauden äänestysajan, joten nyt loppukiri!

*******
Ei saatana, Iltalehtihän mennä rykäisi kilpailun viime metreillä kunnon nokituksen otsikolla "Käykö Leijonille kuin Irwinille?" Juttu kertoo Urheilugaalan palkintospekulaatiosta ja jollain perverssillä tavalla mukaan on saatu sotkettua kansantaiteilija Irwin Goodman. Mitä sitten tarkoittaa otsikon "kuin Irwinille"? Katkaisuhoitoa? Ulosottoa? Pakkohuutokauppaa? Ei, vaan (suora sitaatti ko. jutusta):

"Kiekkoleijonille voi kuitenkin käydä kuin Irwinille vuoden 1973 Syksyn sävelessä, johon artisti osallistui lauluilla Vain elämää ja Si Si Si. Kisan kahdesti aiemmin voittanut Irwin oli tuolloin maan suosituin artisti, joten hänen uskottiin vievän jopa kaksoisvoiton.

Niin vain kävi, että Irwinin biisit keräsivät kuta kuinkin saman verran ääniä ja jäivät sijoille kaksi ja kolme. Voiton korjasi Jukka Kuoppamäki kappaleellaan Kultaa tai kunniaa."

Nyt ihan oikeasti, mitä helvettiä?
 

_Kuusyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
SKA Pietari, Afinogenov #61, (Blues & Jokerit)
Nyt ihan oikeasti, mitä helvettiä?

Mielestäni loistava hyvä uutinen. Tuohan kertoi siitä että silloin kukaan ei änestänyt sitä suurinta ennakkosuosikkia koska tiesivät sen voittavan. Tällähän vain pönkitettiin leijonien asemaa äänestyksessä mikä on upea juttu! Onhan päivänselvää että maailmanmestaruus on vuoden urheilutapahtuma.
 

Weikkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, RoPS, Devils, 49ers, LFC
Äänestin KHL:ää. Todella, todella ajattelematon otsikko.

En nyt tiedä ajattelemattomasta, sattui vain todella huono mäihä. Kuten alustuksessa sanottiin, "Tämä enteellinen otsikko ilmestyi nettiin vartti (15 min.) ennen Jaroslavin joukkueen lentoturmaa." Joka tapauksessa äänestin itse samaa otsikkoa, onhan tuo aika karu.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Jaahas, ja voittaja oli selvä melkein alusta asti. Seppäsen väärä veikkaus voitti kirkkaasti. Sen siitä saa, kun ottaa liian puolueellisen näkökulman ja provoilevan asenteen otteluennakoihin. Tosin äänestäjistä paremman journalismin toivojien joukossa oli varmasti pari Saipafania, mutta ei tällaista voikaan tehdä täysin objektiivisesti.

Kauden keskivälin äänestys tulee varmaan joskus vuoden vaihteen jälkeen. Matskua on jo nyt aivan hemmetisti.
 

Caney

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Philadelphia Flyers, Liverpool FC
Maalitykki Zaborsky liekeissä ja aivan helvetin isolla otsikolla muihin otsikkoihin verrattuna tuossa IL:n etusivulla. Zaborsky teki kaksi maalia (2+0) ottelussa Ässät-Ilves, joka päättyi lukemiin 5-2. Hieman yliampuva esityksiin nähden sekä muuhun uutisointiin verrattuna. No, IL. Ei nyt niin epäepäonnistunut, mutta aattelinpahan vaan, kun iski silmään.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Ei saatana, Iltalehtihän mennä rykäisi kilpailun viime metreillä kunnon nokituksen otsikolla "Käykö Leijonille kuin Irwinille?" Juttu kertoo Urheilugaalan palkintospekulaatiosta ja jollain perverssillä tavalla mukaan on saatu sotkettua kansantaiteilija Irwin Goodman. Mitä sitten tarkoittaa otsikon "kuin Irwinille"? Katkaisuhoitoa? Ulosottoa? Pakkohuutokauppaa? Ei, vaan (suora sitaatti ko. jutusta):
...
Nyt ihan oikeasti, mitä helvettiä?

Piti lukea viesti kolmesti ennen kuin jutusta sai mitään selvää. Hiukkasen haettu "asia"yhteys tosiaan:) ei sinänsä yllätä, kun puhutaan iltapaskasta.

Btw, se ei ole mikään selitys jatkuvasti toistuville seiskatason otsikoille, että ne niinku tekee joku muu. Sanoistaan vastaavalla selkärankaisella on vastuu siitä, minkä alla lukee oma nimi. Ihan alan ja elon alkeisjuttuja (taas).
 

Haske

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Omasta mielestäni epäonnistunein otsikko on tämä:
SaiPa harjoittelee häviämistä.

Paikallisuutisten(!) tekemä juttu SaiPan harjoituspeleistä. SaiPa oli pelannut kuusi harjoituspeliä, joista oli tuloksena yhtä monta tappiota. Näistä otteluista peräti neljä oli ollut KHL-joukkueita vastaan, joten sinänsä ei ollut yllättävää, että tappioita oli tullut.

Täysin naurettava otsikko ja vielä naurettavampi uutinen. Varsinkin, kun kyseessä on paikallisuutisten tekemä juttu oman kylän joukkueesta.

Linkki vie Yle Etelä-Karjalan sivulle.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Tämän ketjun saisi sulkea. Keskustelu jatkukoon "Loppusyksy imee" -ketjun puolella, tuoreemmilla otsikoilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös