Viivojen välissä vuoden vaihtuessa? (Ottelut 25-35)

  • 11 258
  • 33

Draco

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Edes joukkueen kalleus ei takaa mitään. Tappara nytkin Jokerien ja Kärppien välissä, molemmissa valmentajaakin vaihdettu ja rahaa poltettu.


Ei joukkueen kalleus takaa mitään, mutta otetaan nyt joitakin esimerkkejä tästä kuluneen vuoden sisältä. Mielestäni ensinnäkin se, että tiedettiin Lehterän lähtö ja Enlundinkin, niin mielestäni asiaan ei reagoitu mitenkään silloin kevättalvella/keväällä. Sitä en tiedä, mistä asti Niemisen lähtö tiedettiin, mutta jokatapauksessa tuossa vaiheessa olisi kuvitellut, että edes yksi kovan luokan korvaaja tulee rinkiin.

No tulihan sieltä sitten lopulta Toporowski ja Doell siinä hetkessä, kun liiga-avauksessa putosi kiekko jäähän. En ole näihin hankintoihin pettynyt, mutta aika viimetippaan joukkueeseen tuli puoli ykkösketjua.

Toinen on sitten tämä valmentaja-arpapeli. Saarisen vetäytyminen oli varmastikin yllätys, mutta siinä vaiheessa olisi ehkä kannattanut jokunen euro laittaa peliin enemmän, kun Mattila ei selvästi ollut sitten lopulta sinut itsensäkään kanssa, että onko hän täysverinen SM-liigavamentaja.

Rahalla ei taata mitään, mutta saadaan sillä kuitenkin aina enemmän ammattimaisuutta.
 

Luke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hallitseva mestari
Jokseenkin vaikea hahmottaa Tapparan nykytilaa, pelillistä. Peli on hirveän ja viihdyttävän välimaastossa, yleensä lähempänä sitä hirveää. Kuitenkin jopa hämmästyttävän tehokasta tilanteisiin nähden, ei ainoastaan yhdessä tai kahdessa pelissä vaan monessa, useimmissa. Siksipä en tiedä itkeä vaiko nauraa. Sinänsähän sijoituskin on ihan ok suhteutetuna kaikkeen sekoiluun mitä kesällä ja myöhemmin oli.

Äkkiä toisaalta ollaan jopa viimeisenäkin tässä liigassa, mutta jotenkin Kärppiä vastaan saatu jatkoaikavoitto antoi jonkun ihmeellisen toivonkipinän taas kaminaan.
Toisaalta Tappara-Kärpät pelissäkin muuan Doell teki kaksi maalia aivan tyhjästä. Itse viimeisteli toisen ja Peltolan maalin etenkin sellaisesta lähtötilanteesta, mikä ei todellakaan ylensä johda maaliin. Ilman tätä miestä oltaisiin kenties aika syvällä, eli Leinonen on taas löytänyt yhden helmen.

Atte palasi Tapparaan ja jostain syystä olen jopa hieman iloinen tästä asiasta. Ensinnäkin tuntuu että Turkulaisen paikalle Atte on parempi kaveri, ainakin viime kauden ottteilla. Lisäksi lisää kovuutta, joskin myös kankeutta. Vaikka Atte ei sinänsä mikään gooni tai mörssäri ole, pidän siitä että on näitä jotka edes vähän tuuppivat vieraita pillin soituakin ja näin aiheuttavat torikokousten muodossa edes jotakin väriä tylsiin peleihin.

Pelistä vielä sen verran, että Kärpät pelissä mielestäni omasta päästä lähdöt oli jokseenkin oikella raiteilla. Kiekko äkkiä ylöspäin.
Höpisköön teoreetikot mitä tahansa järjestäytymättömän pelin mahdottomuudesta, niin olen entistä enemmän vakuuttunut kiekon heiton keskialueelle olevan tuhdisti parempi ratkaisu kuin hitaan järjestellyn lähdön, näillä miehillä mitä Tapparalla on.
Jyp-Tappara pelissä sitäpaitsi katsoin, että Jyp tasan yhden kerran jäi Tapparan tyyliin jumittaan omaan päähänsä. Harri Pesonen ei pistänyt kiekkoa aluelta ulos vaan jäi oikeaan kulmaan kääntyiltyään aikansa sinne tänne. Siitä syntyi pelin suurin Tappara mylläkkä. Tapparallahan Koskela heittää Honkaselle vähän sinne päin syötön jonka Jani taas heittää Turkulaiselle ja soppa on valmis. Kaikki nämä omalla puolustusalueella väärään suuntaan.

Jyp heittää pienenkin riskin uhatessa kiekon yli sinisen ja sielä on luistelemassa aina joku heidän hyökkääjä. Tapparalla kaikki hyökkääjät on sinisen alla, joten mikäli kiekon sieltä pois joku vahingossa heittikin, se päätyi Jypille useimmiten.
Taidammekin tulla siihen, että Jypin keskialueelle roiskaisut ovatkin järjestäytynyttä hyökkäystä.. Eli sienne mennään sinne hyökkäysalueelle heti, kun kiekko on omilla. Sentteri jää alemmas, mutta jos tilanne näyttää siltä ettei hälle voi syöttää, ei muuta kuin lasia pitkin ulos. Rautakorpihan tästä tulee mieleen.
Jokatatapauksessa melko tehokasta, Jyppiä kun katsoo, sekä Rautakorven Tapparaa.
 

Draco

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tapparallahan Koskela heittää Honkaselle vähän sinne päin syötön jonka Jani taas heittää Turkulaiselle ja soppa on valmis.

Tätä huomiota on pakko kyllä säestää, että on jäänyt itsellekin mieleen näitä syöttöjä omalla alueella ensinnäkin paikkoihin, joihin hyökkäykseen lähtö hyytyy ihan totaalisesti ja toisekseen syötetään vielä sellainen ihme sinne päin kaverin jalkoihin, että vastustaja saa auttamatta luotua paineen kiekon vastaanottajaan.

Olen itsekseni miettinyt, kun Hirvonenkin tuntuu olevan melko yksinkertaisten ajatusten mies, että mikähän helvetti siinä on, kun noita ei saada kitkettyä pois. Kun jos ei ole avauspaikkoja, niin pantaisiin tosiaan laidan kautta pihalle tai vaikka pitkä kiekko, mutta ei noita. Että onko siellä joku ajatus, ettei luovutettaisi kiekkoa niin helposti vastustajalle, mutta sitten taas, että ei niitä joukkeita tässä liigassa ole kovin montaa, joita vastaan Tappara voisi kiekollista peliä kumminkaan hallita tällä materiaalilla.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tappara on nyt vaihteeksi jonkinlaisessa nousussa, jos laitetaan melko pieni painoarvo JYP-Tappara -ottelun tulokselle, joka taas hieman valehteli jo alun alkaenkin.

Mutta siis: kolmen voiton putki, jee.

Parantajia on nousemassa esiin: Doell alkaa olla taas huippupelaaja, kuten sarjan alussa. Kuoppa oli, mut nyt kulkee taas.

Ykköskentän takana on myös mielestäni nousevia pelaajia, varsinkin Jukka Peltola ja Joonas Koskinen. Jopa usein haukuttu Strömberg tuntuisi parantavan.

Joka tapauksessa tuntuisi, että tämä Tappara alkaa hitsautua yhteen, mikä näkyy perusjäsenten esiinnousuna. On kaverit, joilla on erikoislahjoja ja heidät on Tapparaan hankittu erikoistehtäviin, mutta vasta kun peruspelaajat osoittavat hyvää sopeutumista joukkueeseen ja nousevat ajoittain arjen sankareiksi, alkaa joukkue olla valmis.

--

Ja vielä: enää kolme pistettä KalPan takana - ei olisi luullut vielä muutama kierros sitten.
 

Taavi Horola

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hausjärven Martat, Helsingin työväen hiihtäjät
Että onko siellä joku ajatus, ettei luovutettaisi kiekkoa niin helposti vastustajalle, mutta sitten taas, että ei niitä joukkeita tässä liigassa ole kovin montaa, joita vastaan Tappara voisi kiekollista peliä kumminkaan hallita tällä materiaalilla.
Kiteytit hyvin. Tällä materiaalilla ei valitettavasti vielä Pekka Virta-kiekkoa pelata.
 

Luke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hallitseva mestari
Siis onneksi ei pelata. Siinä siirtelyssä ei ole mitään ihailtavaa. Eikä näytä menestystäkään moisella tulevan. Kiekon vie joku muu virta.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Olen itsekseni miettinyt, kun Hirvonenkin tuntuu olevan melko yksinkertaisten ajatusten mies, että mikähän helvetti siinä on, kun noita ei saada kitkettyä pois. Kun jos ei ole avauspaikkoja, niin pantaisiin tosiaan laidan kautta pihalle tai vaikka pitkä kiekko, mutta ei noita. Että onko siellä joku ajatus, ettei luovutettaisi kiekkoa niin helposti vastustajalle, mutta sitten taas, että ei niitä joukkeita tässä liigassa ole kovin montaa, joita vastaan Tappara voisi kiekollista peliä kumminkaan hallita tällä materiaalilla.

Hirvonen sanoi jossain vaiheessa, että on ihmeellistä kun joukkue ei saa harjoituksissa hyvin menneitä asioita siirrettyä peliin. Eli treeneissä kuviot toimivat mutta sitten pelitilanteessa unohtuu kaikki. Itse olen ihan varma, että tuo "kiekottelu" kuuluu Tapparan pelikirjaan mutta sen toteutus tökkii todella pahasti. Nimenomaan siis kyse olisi tuosta, että kiekkoa ei anneta vastustajalle helpolla.

Periaatteessa olen kyllä siinä samaa mieltä, että heikomman materiaalin joukkueelle tuollainen tyyli toimisi parhaiten, mutta toki se tuottaa samalla sitten ongelmia. Tapparan pelistä puuttuu edelleen se virtaus ja pitkälti se pelaa riistojääkiekkoa ja voittaa kiekkoja kulmapeleissä.

Nuo omat hyökkäyksiinlähdöt ovat ainakin minulle vieläkin ihan täysi mysteeri, kun en saa millään kiinni siitä miten vaikkapa sentterin kuuluisi tuossa hakea ja toisaalta kun useasti esimerkiksi Vänttinen on ollut keskikaistalla ihan hyvin pelattavissa niin pakki ei vain kertakaikkiaan syötä kiekkoa siihen vaan leipoo sitä lavassa ja sitä kauttaa se homma sitten tyssää.

Ehkä vähän liikaa on sellaista ratkaisusyötön hakemista eli haetaan pitkiä avauksia vastustajan siniselle tai sitten vähän liian vaikeita syöttöjä. Ei ole sellaista malttia rakentaa pikkuhiljaa niitä hyökkäyksiä, eli yhden pitkän syötön sijasta edes se kaksi lyhyempää syöttöä. Toinen avainasia on sitten tietysti se, että viisikko on yhtenäisessä liikkeessä ja vasta silloin voisi muodostaa pidempiä syöttöketjuja. Muistaakseni joku tuollainen 3-4 syöttöä on optimaalinen jotta saadaan laadukkaita "rintamahyökkäyksiä" toteutettua.

Tapparan pelaamisessa on ollut myös se ongelma, että liian usein ne syötöt tulevat seisoville pelaajille keskialueella. Tämäkin juontaa juurensa tuohon samaan pelinavausongelmaan eli avaukset tulevat väärään aikaan. Kun syöttö ei lähde oikeaan aikaan siinä käy huonoimmillaan juuri niin, että vastustaja pystyy ottamaan tilaa pois ja pääsee jopa riistoon mikäli pakeille tulee pikku paniikin poikasta. Toinen yleinen seuraus on roiskaisu pois omista ja kiekon luovuttaminen vastustajalle. Jos näitä tulee paljon on oman pelin pelaaminen tosi hankalaa ja se menee pitkälti sitten siihen taistelukiekkoon.

Itse käyttäisin senttereitä paljon enemmän Tapparan pelin tekemisessä etenkin noissa hyökkäyksiin lähdöissä. Doell osaa aivan vuoren varmasti tehdä peliä keskustan kautta ja uskon myös Vänttisen pystyvän siihen. Niin ikään Kangasniemi ja Koskinen ovat taitavia pelaajia joilla olisi potentiaalia tuohon. En tiedä pelkääkö Hirvonen sitä, etteivät sentterit ole sitten riittävän "kiekkovarmoja" ja sen takia tuota ei juuri näe.

Ykkösketjulle tuo sopisi hyvin koska sekä Doell, että myös Lucenius pystyisivät syöttelemään keskialueen yli. Kakkonen voisi Vänttisen johdolla myös rakentaa keskustan kautta ja pelata syvälle jolloin Jukka Peltola pääsisi käyttämään nopeuttaan ja fysiikkaansa. Kolmonen on ollut nyt enemmän sellainen neppailutrio jolle ei ensinnäkään sovi päätykiekkojen viljely, vaikka Strömberg niissä välillä ihan hyvin pärjääkin. Koskela varsinkin on pelaaja jonka kanssa pitäisi pelata pieniä syöttöjä ja sitä kautta voittaa alueita, suora luistelunopeus hänellä ei ole kummoinen eikä vääntövoima riitä mihinkään.

Nelosketju sitten koostumuksesta riippuen pelaisi idioottivarmaa peliä mutta edelleen silläkin tulisi olla pyrkimyksensä pitää kiekkoa. Perustan tämän sille, että jos kentälle joudutaan heittämään vaikka Samu Vilkman niin hänelle on ihan turha heitellä päätykiekkoja koska hän ei niihin pääse. Jos taas Tappara pystyisi pitämään kiekkoa enemmän ja hyökkäämään paremmin viisikkona niin Vilkmanille tulisi tavallaan lisää aikaa ja silloin ehkä hänen isosta koostaan olisi jotain apua.

Taistelukiekko on Suomessa vähän turhan yliarvostettua eikä se minun mielestäni saisi olla ainoa pelityyli. Sitä ei ensinnäkään pysty kehittämään lainkaan eikä sillä loppujen lopuksi pitkässä juoksussa voiteta. Jos puhutaan tästä "90-lukulaisesta" kiekosta jossa pelattiin suoraan ylöspäin ja juostiin kieli vyön alla kiekon perässä, niin sitä ei enää soisi näkevän. Vaikka välillä kiekko on vain heitettävä sinisen yli niin koko aikaa sitä ei kannata tehdä, huolimatta siitä, että se alkuun voisi tuntua turvalliselta. Kyse on siitä, että mikäli paineen alta pystytään tulemaan syöttelemällä pois, käy niin, että vastustaja alkaa kunnioittamaan sitä ja tilaa syntyy kuin itsestään. Roiskimisjengit sahaavat taasen koko ajan omaa jalkaa poikki, koska paine ei oikeastaan koskaan pääse edes purkautumaan omista.

Kyse on vähän henkimaailman hommista siinä mielessä, että jos ajattelet kentällä tilanteen jossa joukkueesi on jatkuvasti puolustusasemissa ja aina kun saatte kiekon niin joko vain heitetään keskialueelle tai sitten lyödään pitkä. Se turhauttaa ensinnäkin aivan prkl:n paljon ja toisekseen mitään omaa peliä ei pääse ikinä syntymään ja kolmanneksi aloite pysyy koko ajan vastustajalla. Tämän vuoksi olisi tärkeää pystyä pitämään kiekkokontrolli. Ihan Pekka Virran tasolle ei sentään tarvitse mennä mutta samoilla periaatteilla kuitenkin.

Tapparassa olisi mielestäni ihan kohtuulliset palikat em. asioiden toteuttamiseen ja Mikko Saarinen osoitti keväällä, että nämä pelaajat osaavat pelata myös kiekkokontrollia. Jotenkin itselläni on sellainen kutina, että Hirvonen myöskin haluaa tätä mutta jostain syystä ei ole onnistunut saamaan hommaa kuntoon. Yksi kysymys tietenkin on siinä onko joukkueessa sellaisia vahvoja pelaajapersoonia jotka välillä kävelevät koutsin yli. Eli vaikkapa niin, että Jesse Turkulainen yrittää pelata kuten on harjoiteltu, tekee virheitä ja joku johtava pelaaja tuskastuu ja alkaa vain huutaa, että kiekkoa v:hen sieltä omista. Sitten puolet pelaavat kuten on harjoiteltu ja toinen puoli roiskii kuten pelaaja on "käskenyt". Tällaisissa asioissa valmentajan johtajuus mitataan ja toki sitten myös sillä toimiiko se hänen pelinsä oikeasti vai ei.

Itse koen ihan oikeasti, että Tappara voisi olla jopa kuuden joukossa jos se saa hyvän kiekollisen kakkossentterin, Ilvonen pystyy nousemaan kevään tasolle ja Hirvonen saisi tuon pelin rakenteen kuntoon. Katsotaan nyt.
 
Viimeksi muokattu:

Draco

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyse on siitä, että mikäli paineen alta pystytään tulemaan syöttelemällä pois, käy niin, että vastustaja alkaa kunnioittamaan sitä ja tilaa syntyy kuin itsestään. Roiskimisjengit sahaavat taasen koko ajan omaa jalkaa poikki, koska paine ei oikeastaan koskaan pääse edes purkautumaan omista.

Kyse on vähän henkimaailman hommista siinä mielessä, että jos ajattelet kentällä tilanteen jossa joukkueesi on jatkuvasti puolustusasemissa ja aina kun saatte kiekon niin joko vain heitetään keskialueelle tai sitten lyödään pitkä. Se turhauttaa ensinnäkin aivan prkl:n paljon ja toisekseen mitään omaa peliä ei pääse ikinä syntymään ja kolmanneksi aloite pysyy koko ajan vastustajalla. Tämän vuoksi olisi tärkeää pystyä pitämään kiekkokontrolli. Ihan Pekka Virran tasolle ei sentään tarvitse mennä mutta samoilla periaatteilla kuitenkin.

Täyttä totta. Se tässä onkin Tapparan kannalta se olennaisin kysymys, että pystytäänkö sieltä paineen alta syöttelemään pois ja onko parempi yrittää silti syötellä, vaikka ei aina pystyttäisikään. En minäkään sitä sano, että se pitkää päätyyn välttämättä sen parempaa tulosta tuo ja varsinkin nykyään, kun pitkän heittänyt osapuoli ei saa edes vaihtaa.

Mun mielestä olennainen kysymys on, että kuinka kiekollista tällä materiaalilla kannattaa sitten lopulta pelata, eli optimoida tämä peli materiaaliin. Siinä tulee aika olennaiseksi aspektiksi, mitä nyt ollaan Tapparalta nähty, että kuinka kiekkovarmat ja hyvän pelikäsityksen omaavat pakit joukkueessa onkaan. Että voidaanko sinne heittää takaisin olettaen, että pakki pystyy siinä vaikka imaisemaan kärkikarvaajan itseensä ja silti heittämään sieltä hyvän passin tai vaikka tuomaan kiekon itse sitten ylos. Melkein yksinkertaisimpana, että jatkuuko siitä vielä järkevästi oma peli.

Ja yksi millä on mielestäni todella paljon merkitystä, että kun siellä omissa syötellään, niin lapasyötöt! Se pelin jatkamisen tila katoaa siinä heti kun syötön vastaanottaja joutuu potkimaan sen omista jaloistaan eteen, tai rystyltä kääntämään kämmenelle ja toisekseen sitten siinä voi kaverikin päästä kiinni.

Eli se, mitä itse ajan takaa, että jos pakeilla ei oikein riitä taidot, eikä äly tehdä näitä juttuja, niin heille homma tehdään hiton paljon helpommaksi, kun sovitaan, että jos se peli ei siitä nopeasti aukea, niin pelataan sitä sinne toiseen päätyyn ja mieluiten tietysti niin ettei pitkää tule.

En nyt oikein osaa sanoa tällä hetkellä, että kuinka se olisi paras Tapparassa. Mutta Hirvosen pitäisi kyllä tietää, sillä kyllä heillä on videot ja statistiikat, voidaan laskea kuinka monta kertaa, kun oma hyökkäyspeli ei lähtenyt nopeasti liikkeelle ja jäätiin syöttelemään omiin, siitä saatiin vielä itse rakennettua vaarallinen tilanne. Ja kuinka usein siitä tuli omiin vaarallinen tilanne.
 

Pascal Lemoix

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tämän jakson 11 ottelusta Tappara saavutti lopulta 7 voittoa, mikä nosti Tapparan kevyestikin viivojen väliin, tähyämään jopa sitä maagista kuudetta sijaa.

Jakson pelaajaksi voisi nimetä Kevin Doellin. Joka tapauksessa Tappara yhteispeli selkeästi on parantunut ja tasonnostajia on löytynyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös