”Pelaajille lisää vastuuta pelin turvallisuudesta”

  • 7 135
  • 88

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Viestin lähetti Gags
Täyttä asiaa, tämä olisi ainakin yksi tekijä jolla asioita saataisiin paremmalle mallille. Vielä kun saataisiin junnusarjoista poistettua taklauskielto, voisivat junnut harjoitella taklauksia pienestä pitäen, jolloin vahingotkin ovat pienempiä. Tiedostan että tässä mallissa tulee esiin yksi ongelma, junnujen valtavat kokoerot. Mutta toisaalta, silloinhan junnut saisivat pienestä pitäen harjoitella sitä vastustajan kunnioittamista.
Taklauksia voisi puolestani opettaa vuoden tai pari ennen kuin ne sallitaan pelissäkin. Eli ihan silkkaa harjoittelua tyyliin "pareittain, taklatkaa vuorotellen toisianne!". Tässä juuri tuli mieleen sellainenkin ajatus, että junnut voisivat harjoitella taklauksia joitain suuria säkkejä vastaan kuten jenkkifutarit. Nojoo, tuota nyt ei tarvitse kenenkään ottaa vakavasti.
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Taklaamisesta ja junnuista.

Eikös muuten suomessa ole vieläkin tarpeeksi pienillä junnuilla tuo "tasaisen peliajan sääntö", jonka tarkoitus on muistuttaa kaikille läsnäoleville, että voitto on sittenkin vielä toissijaista. Jos kerran tälläinen sääntö voidaan pitää(ja mielestäni se sääntö on yksinomaan hyvä asia), niin kyllä ainakin junnuilla pitäisi voida sääntöihin mainita esimerkiksi, että pää alhaalla laidassa, 2 min. väärä taklauksen vastaanotto 2 min jne. Kun kerran opetetaan reilua peliä, niin opetetaan nyt ihmeessä sitä turvallistakin peliä. Niin ja kaikkein tärkein junnusääntö. Joka ainoan kerran, kun maila edes lähestyy olkapään korkeutta 2 minuuttia. Että oppivat edes sen asian. Tässä tapauksessa olkapää on se pienimmän kentällä olevan kaverin olkapää.

Vieläpä ehdotan, että junnujen taklauskieltoa muutettaisiin. Taklaaminen ei olisi kiellettyä, mutta paljon pienemmän, paljon isomman tai tasoltaan heikomman taklaaminen olisi kiellettyä. Nämä asiat olisivat sitten tuomarin ratkottavia, mutta kyse on sen verran pikkujunnuista, että eiköhän se liene mahdollista. Eli sen sijaan, että pikkujunnuille opetettaisiin laumaa sääntöjä, opetetaankin sitä kuuluisaa järjen käyttöä. Tätähän puuttuu.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vastuusta

1. Vastuu toisista vähentyy kun paine menestymiseen kasvaa.

Kun valmentaja, joukkuetoverit ja katsomo odottavat menestystä, hämärtyy raja siitä millä keinoilla tulos on sopivaa hankkia. Kaikki odottavat tuloksia ja tuloksen tekijät ovat loppujen lopuksi ne kunkin joukkueen parikymmentä väsynyttä ja turhautunutta peluria. Kuka kertoisi heille että tappio ei ole maailmanloppu?

Kuka kertoisi että aina ei ole pakko ajaa kaverin päälle?

2. Vastuun tunnustaminen on kypsyyden mittari.

Ei todellakaan ole häpeäksi jäädä katsomaan kuinka taklatun kävi, anteeksi saa pyytää välittömästi ei ole pakko odottaa sairaalaan asti.

Jos pelaaja syyllistyy ylilyöntiin on valmentajan oltava kyllin vahva kantamaan myös joukkueen vastuu yksittäisestäkin teosta.

3. Menestyminen ei saa olla elinehto.

Terveiden kilpailuolosuhteiden luominen SM-Liigaan olisi ensiarvoisen tärkeää, tietysti on kilpailun pitää olla totista mutta veren makua suussa ei tarvita.

4. Poliisisysteemi ei olennaisesti vähennä törkeyksiä.

Se että penkin päässä istuu kaveri odottamassa tilaisuutta mättää jotakuta ei ole ratkaisu. Jo sekin että se antaa myös suojan törkeillä kun omassa porukassa on kaveri valmiina puolustamaan mahdolliselta kostolta. Tästäkin on Suomessakin esimerkkejä.
 

Rocco

Jäsen
Re: Vastuusta

Viestin lähetti Gentleman
4. Poliisisysteemi ei olennaisesti vähennä törkeyksiä.

Se että penkin päässä istuu kaveri odottamassa tilaisuutta mättää jotakuta ei ole ratkaisu. Jo sekin että se antaa myös suojan törkeillä kun omassa porukassa on kaveri valmiina puolustamaan mahdolliselta kostolta. Tästäkin on Suomessakin esimerkkejä.

Ei se mihinkään asiaa muuta vaikka olisi koko joukkue täynnä poliiseja kun tappelusta lentää pihalle ja saa muutamien otteluiden pelikiellon. Ei kukaan SM-liigassa halua tapella koska se rankaisee omaa joukkuetta niin rankasti. Senkin näki kun Halkidis ja Stolk ottivat aivan rehellisen matsin. Sopivat keskenään että mennään keskelle kenttää, tiputetaan hanskat ja katsotaan kumman pää kestää. Molemmille neljä (?) matsia pelikieltoa ja 5+jotakin siinä pelissä. Niin kauan kun liigan säännöt ovat näin typerät (tappelusta pihalle + hillitön pelikielto ja telojalle ei välttämättä mitään) niin poliiseilla ei tosiaankaan tee mitään. Jos katsot NHL-pelejä niin onhan se peli moninverroin siistimpää kuin SM-liigan mailasota. Siellä teloja saa turpaansa + ehkä pelikiellon + ehkä myös vitosen, poliisi saa vitosen. (Paitsi nykyisin kun selkeä tappelun aloittaja lentää suihkuun, tämän takia pelit NHL:ssäkin ovat muuttuneet enemmän sikakiekon suuntaan ja pelaajat vaativat säännön poistoa)

Edelleen sanon samaa, 20:stä suomalaisesta NHL-pelaajasta 19 piti poliiseja hyvinä, syinä juuri se että saa keskittyä pelaamiseen ja turvallisuuden tunne. Yksi pelaaja oli asiasta neutraalia mieltä. Ehkä ammattilaiset tietävät mikä on heille parasta. Tämän jutun teki Veikkaaja muutama kausi sitten.
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
rocco: Poliisit änärissä ovatkin varmaan suhteellisen hyvä ja toimiva tapa hoitaa asioita. Siellä on pitkälle kehittynyt kulttuuri ja käyttäytymissäännöt, joita suurin osa noudattaa. Täällä vastaavia asioita ei ole, enkä usko, että helposti tuleekaan. Ja henkilökohtaisesti minua ei kiinnosta katsella, kun neloskentän laiturit haastelevat ykkösen äijiä tappeluihin ja muuta yhtä fiksua. Älkääkä vaan tulko väittämään, että tänne saadaan vuodessa sellainen tappelukulttuuri, joka on änäriin kehittynyt suunnillleen sadassa vuodessa aikana, jolloin rehellisyys oli hiukkasen paremmassa kurssissa kuin on nykyään. Ei tule onnistumaan. Nykyisellä mentaliteetillä ei sadassakaan vuodessa.

Lisäksi kiinnostaa tietää, että miten ihmeessä poliisit saavat ihmiset uskomaan, että taklaajalle ei käännetä selkää ja pää pidetään pystyssä. Menevätkö ne sairaalaan vetämään loukkaantuneita turpaan? Niin kauan, kuin pelaajat eivät osaa taklata eivätkä ottaa taklauksia vastaan, on ihan sama vaikka ne muutama sikailija raiskattaisiin, se ei vähennä vaarallisia tilanteita kuin nimeksi. Suurin osa kun ei kuitenkaan sikaile tahallaan. Jollei sitten ideana ole se, että jos joku uskaltaa taklata, niin kyllä sitä voi vedellä turpaan saman tien.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Hihhu, poliisit ei ole ainoa ratkaisu, vain osa laajempaa ratkaisua.

Poliisi-systeemillä saadaan törkeilyt vähenemään, asenne-kasvatuksella ja pelikielloilla saadaan filmaus/isojen rangaistusten kalastelu vähenemään. Tiukemmalla tuomarilinjalla saadaan kahvausta vähennettyä etc.
 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viestin lähetti Daespoo
Poliisi-systeemillä saadaan törkeilyt vähenemään.

(ylläolevaa kommenttia on leikelty)

Tuossa juuri on se ongelma. Suurimmassa osassa tilanteita on liki mahdotonta sanoa, että onko kyseessä törkeys, taklaajan osaamattomuuus, taklattavan osaamattomuus, taklattavan harkittu kalastus vai näitten satunnainen kombinaatio. Tahtoo siis sanoa, että suomessa lähes jokaisesta vähänkään kovemmasta taklauksesta voisi vetää turpaan. Änärissä voidaan olettaa, että tyypit osaavat taklata ja ottaa taklauksen vastaan. Täällä sitä ei osata ja ennen kuin se opitaan, törkeyksien karsiminen ei ratkaise ongelmaa, eikä edes ole mahdollista. Siitä, miten törkeyksien poisto tulee suorittaa, en sano mitään, mutta sille, että pelaajat eivät osaa tai voi pelata turvallisesti vaikka haluaisivat, pitää tehdä jotain. Siinä asiassa poliisit eivät auta pätkääkään.
 

Rocco

Jäsen
Viestin lähetti hihhu
Ja henkilökohtaisesti minua ei kiinnosta katsella, kun neloskentän laiturit haastelevat ykkösen äijiä tappeluihin ja muuta yhtä fiksua.

Niin, ainahan haastaa saa kenet vaan mutta ei ole pakko mennä ottamaan haastetta vastaan. * HYMIÖ *

Ei NHL:ssä kukaan poliisi mene haastamaan Joe Sakicia, Saku Koivua tai Jaromir Jagria tappeluun ihan noin vaan. Kaikki pelaajat, jopa toiset poliisit, saavat pelata ihan kaikessa rauhassa ellei

a) Mene itse esittämään haastetta tappeluun

b) Mene telomaan vastustajaa

c) Mene ajelemaan vastustajan maalivahtia

d) Mene sekaantumaan muiden väliseen nahisteluun

Poliiseilla on lajin sisällä todella hyvin toimivat kirjoittamattomat säännöt ja niitä myös noudatetaan. Ei siellä mennä ihan tosta vaan kenellekään turpaan antamaan. Kyllähän toki nämä poliisit pelaavat kovempaa ns. normaalitilanteissa kuin tavallinen rivipelaaja mutta eivät hekään liiallisuuksiin mene. Tai jos joskus tulee hieman hanskaa naamaan maalinedustalla tai muuta pikku ärsytystä niin pian on heidänkin vierellä poliisi sanomassa että "kiusaa mua äläkä pienempiäsi".

EDIT: lisätty kohta D
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ikuisuusaihe josta ei jaksaisi kinata mutta sanonpahan nyt kuitenkin. Poliisit on osa NHL-kulttuuria, kyllä, ja kulttuurit ovat aivan määritelmänomaisesti toimivia. Suomessa on vaan paljon laajemmalti levinnyt se käsitys (no, onhan se Pohjois-Amerikassakin jääkiekkopiirien ulkopuolella suht. universaali) että nyrkkitappelut eivät kuulu joukkueurheiluun tai urheiluun ja ne laajemmat piirit jotka näin eivät ajattele (lue esim. teinipojat) eivät ole parasta mainosta suomalaiselle ja eurooppalaiselle urheilulajille. Eli aivan käytännössä ratkaisu ei toimisi hyvin koska se herättäisi hyvin laajan ja negatiivisen vastareaktion. Oma käsitykseni vieläpä on että se ei ole edes periaatteessa hyvä ratkaisu. Jos muissa (hyvinkin fyysisissä) urheilulajeissa saadaan peliin kuulumattomat rumat otteet pois säännöillä ja niiden noudattamisen tarkalla valvonnalla niin miksi ihmeessä jääkiekko olisi poikkeus? Vastaukseksi ei oikein kelpaa "että kun NHL:ssä ei tätä suostuta edes kokeilemaan".
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kuinka monta muuta fyysistä urheilulajia löytyy (lätkän lisäksi) joista löytyy

1) Kovat seinät (kaukalot)

2) 'kättä pidempää' (mailat)

3) Jumalaton vauhti

4) Kova fyysinen peli

Onhan rugby ja jenkkifutis kovia lajeja mutta niistä puuttuvat kaukalot ja mailat eli ns. sikailujen riski on huomattavasti pienempi.

Lätkä on kovavauhtisin peli jossa äkkipysähdykset saattavat olla hyvinkin rajuja. Kun tähän lisätään mailat joilla saa rumaa jälkeä tarvittaessa sekä kaukalot johon vauhti loppuu hyvin nopeasti niin ei ole ihme että välillä hermot menevät.

En oikein ymmärrä että mikä siinä tappelussa on niin ihmeellistä, Suomessakin täysin laillinen laji nimeltä nyrkkeily perustuu PELKÄSTÄÄN toisen lyömiseen eli moraalisesti sen pitäisi olla huomattavasti 'vaikeammin perusteltavissa'. Tässä kohtaa kaiken maailman jeesustelijat alkavat valittaa siitä että tappelut eivät kuulu lajiin. Ei niin, aivan samalla tavalla koukkaamiset, poikittaiset, väärät vaihdot etc. eivät kuulu lajiin mutta ovat osa sitä kuten tappelutkin. Miksi ei vaahdota näiden poistamisesta pelikielloilla? Kampitukset aiheuttavat enemmän loukkaantumisia kuin tappelut mutta kummasti Suvilindenit eivät niistä ole itkemässä iltapäivälehdissä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
re: Daespoo

"Onhan rugby ja jenkkifutis kovia lajeja mutta niistä puuttuvat kaukalot ja mailat eli ns. sikailujen riski on huomattavasti pienempi.

Lätkä on kovavauhtisin peli jossa äkkipysähdykset saattavat olla hyvinkin rajuja. Kun tähän lisätään mailat joilla saa rumaa jälkeä tarvittaessa sekä kaukalot johon vauhti loppuu hyvin nopeasti niin ei ole ihme että välillä hermot menevät.

En oikein ymmärrä että mikä siinä tappelussa on niin ihmeellistä, Suomessakin täysin laillinen laji nimeltä nyrkkeily perustuu PELKÄSTÄÄN toisen lyömiseen eli moraalisesti sen pitäisi olla huomattavasti 'vaikeammin perusteltavissa'. Tässä kohtaa kaiken maailman jeesustelijat alkavat valittaa siitä että tappelut eivät kuulu lajiin. Ei niin, aivan samalla tavalla koukkaamiset, poikittaiset, väärät vaihdot etc. eivät kuulu lajiin mutta ovat osa sitä kuten tappelutkin. Miksi ei vaahdota näiden poistamisesta pelikielloilla? Kampitukset aiheuttavat enemmän loukkaantumisia kuin tappelut mutta kummasti Suvilindenit eivät niistä ole itkemässä iltapäivälehdissä."


Niin tässä on tämä paljon puhuttu kulttuurikysymys eli onko institutionalisoitu nyrkkitappelu osa jääkiekkoa vai ei? Pohjois-Amerikassa tähän on toisenlainen vastaus kuin Euroopassa. Mielestäni meillä ollaan oikeassa. Kummassakin kulttuurissa ollaan varmasti suht. samaa mieltä siitä että sääntöjenvastainen estäminen on tiettyyn rajaan saakka sinänsä olennainen osa jääkiekon pelaamista vaikka missään ei varmasti hyväksytä vahingoittavia taklauksia tai mailahäirintää. Kysymyshän on juuri näiden epäkohtien poistamisen keinoista.

Nyrkit paljaina tappelu ei siis omasta mielestäni ole olennainen osa lajia, sen pelaamista. Jos se olisi urheilua niin sitten se tosiaan olisi nyrkkeilyä ja tapahtuisi jossain muualla kuin kaukalossa. Tämmöistä jeesustelua ja itkemistä täältä.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tappelut ovat osa jääkiekkoa, se on fakta josta ei voida kiistellä. Kuuluuko ne lajiin onkin sitten aivan eri asia. Jos katsotaan sääntökirjaa niin ei kuulu - tosin kuten jo edellisessä viestissä mainitsinkin niin tällä kriteerillä ei kuulu myöskään kamppaukset, koukkakset ja väärät vaihdot (jne).

Jos nk. poliisi-systeemillä estetään yksikin todella vaarallinen teko (selkäänajo laitoja päin, poikittainen naamariin etc) niin mielestäni sen käyttöönotto on perusteltua.
 

L-Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
"Tappelut ovat osa jääkiekkoa, se on fakta josta ei voida kiistellä. Kuuluuko ne lajiin onkin sitten aivan eri asia. Jos katsotaan sääntökirjaa niin ei kuulu - tosin kuten jo edellisessä viestissä mainitsinkin niin tällä kriteerillä ei kuulu myöskään kamppaukset, koukkakset ja väärät vaihdot (jne).

Jos nk. poliisi-systeemillä estetään yksikin todella vaarallinen teko (selkäänajo laitoja päin, poikittainen naamariin etc) niin mielestäni sen käyttöönotto on perusteltua."

Tappelut ja kampit eroavat merkittävästi siinä, että jonkun voi kampata vahingossa yrittämättä kaataa esimerkiksi kiekontavoittelutilanteessa, mutta kukaan ei heitä vahingossa hanskojaan pois ja vedä vastustajaa kuonoon. Sikäli kamppaaminen kuuluu peliin, mutta tappelut eivät. Tämän saa ymmärtää väärin ja varmasti joku niin tekeekin.

Itselläni ei ole mitään normaaleja tappeluja vastaan, jossa kaksi kaveria haluavat selvittää välinsä. Näitä sattuu. Niistä ei ole olennaista hyötyä eikä haittaa kellekään. Toista on jo täälläkin mainittu käskytetty tappelu, jossa neloskentän taitopelaajat käyvät vastustajan pelaajien kimppuun.

Poliisisysteemi toimii ilmeisesti NHL:ssä hyvin, mutta kuten täällä on jo mainittu, niin Suomessa ei ole mitään perinteitä siihen. Kulttuuri on ja se pysyy. Se ei muutu hetkessä silloinkaan, jos tänne tuotaisiin vaikka pari kanukkia hoitamaan hommia. Eräs kanukki oli räikein esimerkki poliisitoiminnasta vetämässä esimerkiksi Esa Keskistä kuonoon. Itse halveksun tätä pelaajatyyppiä ylitse kaiken. Syy on seurajohdon ja valmennuksen, joka sellaiseen kannustaa. Fanitkin voivat katsoa itseensä, mutta tämä kaveri oli fanien suuri suosikki. Ei varmaankaan tarvitse mainita nimeä.

En ole vielä saanut yhtään vastausta erääseen tähän liittyvään asiaan. Miten on mahdollista, että eniten ylilyöntejä ja sikailuja tapahtuu juuri niiden joukkueiden taholta, joilla on eniten poliisityyppisiä pelaajia joukkueessaan. Kun näin on, niin kiten poliisit sitten niitä sikailuja vähentävät. Erityisesti nämä "poliisit", joihin aikaisemminmainittu pelle kuuluu, ovat kunnostautuneet sikailujen esittäjinä; huitomiset, rumat taklaukset, maalivahtien ajelut jne. En ala ketään tässä eritysesti syyttelemään, kun viime kaudella yksi kaiffari veti kyynärpäällä päähän ja toinen veti maalivahtia päin. Molemmat Kanadasta ja poliisijoukkuetta vastaan. Ei haitannut silloinkaan koston pelko. Toista jopa hymyilytti asia. Nämä miehet olivat kuitenkin pohjimmiltaan pelimiehiä.

Daespoo: Rauha maassa kaikesta huolimatta.

L-Mies
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös