Välitilinpäätös: Pelaajat arvioitavana

  • 2 705
  • 8

kaksyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Lähes viikon tauko KalPan otteluissa alkaa näkymään vireystilassa, ja kehittelinkin päivien ratoksi ketjun, jossa voimme kauden mittaan arvioida joukkuetta pelaaja pelaajalta: ketkä ovat onnistuneet, ken esiintynyt tyydyttävästi, kuka limbonnut riman alitse?

Tässä omaa arviotani vaivaisen kahdeksan runkosarjaottelun jälkeen. Pelaajien kategorisoiminen oli vaikeaa, mutta kenties valinnat herättävät keskustelua.

Positiiviset yllättäjät

Mikko Hakkarainen
Miettisen jäätyä sairastuvalle, hälyytettiin jo liki kiekkoilijan uransa päättämään ehättänyt Hakkarainen joukkueeseen. Myönnän suhtautuneeni epäilevästi Hakkaraisen mahdollisuuksiin SM-Liigassa, mutta mies on paitsi lunastanut paikkansa joukkueessa puolustavassa roolissa, noussut yllättäen jopa ykkösketjun keskelle. Toivottavasti miehen esimerkki saa muut keskushyökkääjät nostamaan profiiliaan, ja Hakki itse pysyy ehjänä aiemmasta loukkaantumisherkästä historiastaan huolimatta.

Tuomas Kiiskinen
Vielä A-juniori-ikäisen Kiiskisen ei pitänyt pärjätä Liigassa ja saada korkeintaan hajamerkintöjä ottelusarakkeeseensa. Kiiskinen pelasi kuitenkin harjoitusottelut ennakkoluulottomasti, ja vakiinnutti pelipaikkansa ainakin toistaiseksi miesten joukosta. Merkkautti itselleen SM-Liigan kauden avausosuman ja esiintynyt ajoittain peräti ykkösketjussa! Jos kilpailutilanne pelipaikoista jättäisikin miehen pelaavan kokoonpanon rajamaille, on vastuunkantaja A-junioreissa.

Olli-Pekka Komulainen
-85 syntynyt Komulainen sai syksyllä ensimmäiset miesten pelinsä. Pelaa kovaa, eikä väistele. Toi fyysisyyttä Alastalon rinnalle, mutta jatkossa pelit jäänee vähiin.

Jermu Pisto
Kyllä! Pisto on ylittänyt odotukset perusvarmalla pelaamisellaan Liigassa. Ylimääräiset hienoudet eli lähinnä pyrkimykset kiekolliseen dominointiin on jätetty Mestikseen, ja mies pelaa omilla vahvuuksillaan: käyttää voimaa, raivaa tilaa, ja siirtää kiekon suosiolla ketjukavereille. Kokemus näkyy otteissa.

Onnistujat

Henri Huohvanainen
Armoton taistelija, joka karvaa tiukasti ja ärsyttää samalla vastustajiaan. Pelaa samalla tasolla illasta toiseen. Äärimmäisen luotettava pelaaja, joka osoittanut kykenevänsä jatkamaan urakkaansa SM-Liigassa. Loukkaantui harmillisesti synkässä Ilves-ottelussa.

Tomas Kurka
Uskallan nostaa tsekkipelurin tähän kategoriaan, vaikka takanaan on vain Tappara-ottelun ilotulitus. Nostanut profiiliaan kauden edetessä, ja Tappara-ottelussa lopulta natsasi kohdilleen. Nopea jaloistaan, taitava käsistään, suojaa kiekkoa hyvin ja osaa laukoakin terävästi. Ei ole myöskään antanut tasoitusta fyysissä pelissä. Toivon mukaan kuoppainen nousukiito on nyt ohi, ja mies on noussut pysyvästi tasolleen.

Timo Kuuluvainen
Mies, jota vihataan tai rakastetaan. Pärjännyt SM-Liigassa yllättävän hyvin. Helmasyntinä höntyily ja tilanteista itsensä ulos ajaminen, mutta haastaa - ja usein päihittää - vastustajansa fyysisyydessä ja taklauspelissä. Saa karvauksellaan ja koollaan aikaiseksi tilanteita, mutta kädet edelleen ikiroudassa.

Matti Kuusisto
Hyvä loppukausi on saanut jatkoa myös SM-Liigassa. Pienikokoinen, mutta ärhäkkä puolustaja on näyttänyt kyntensä. Senteistään huolimatta KalPa-puolustuksen fyysisimpiä. Saanut vastuuta myös viivapelaajana, missä eniten kehitettävää.

Samuli Suhonen
No surprise here. Suhonen on jatkanut siitä mihin Mestiksessä jäi, ja osoittanut, että huoli tason pitämisestä SM-Liigassa oli turha. Kapteeni saa jatkossakin paljon vastuuta niin erikoistilanteissa kuin tasakentällisin pelatessa, ja hoitaa leiviskänsä myös kaukalon ulkopuolella. Kannattaa nyt nauttia miehen otteista KalPa-paidassa, ennen kuin maailma vie miehen mukanaan.

Omalla tasollaan

Juha Alastalo
Sentit ovat ennakoidusti aiheuttaneet vaikeuksia Liigassa, mutta klaaraa usein tilanteen pelinlukutaidollaan ja liukkaalla liikkeellä. Maalinedusväännöissä auttamattomasti jäljessä, mutta helpotusta tilanteeseen tullut Kyle Rossiterin muodossa. Merkittävässä roolissa ylivoimalla rightin hyökkääjien uupuessa (poikkuksena try-out Terry Harrison).

Terry Harrison
Sateentekijää Harrisonista ei tilastojen perusteella odotettu, mutta salaa toivottiin. Vahva väännöissä, ja puskee läpi vastustajista. Onnistunut myös viimeistelyssä, mutta syötöt eivät tahdo aina lähteä kohdalleen ja pari henkilökohtaista virhettä johtanut vastustajan maaliin. Tuo joukkueeseen leveyttä, mutta ei ole selkeä vahvistus ryhmään. Kuukauden try-out umpeutuu lokakuun toisella viikolla.

Ville Hämäläinen
Hämäläinen työskentelee varmasti mutta miehen odotetaan vielä ottavan ratkaisevan askeleen kohti johtajuutta. Kasvanut aina vastuun myötä, ja parantaa suoritustaan kuormituksen alaisena. Ketju ympärillä elänyt alkukaudesta, mutta Ahosillan päästessä takaisin täyteen pelivireeseen, odotetaan viime kaudella hyvin rullanneen K.Kenig-Hämäläinen-Ahosilta ketjun otteita. Potentiaalia juniorimaajoukkueessa loistaneella Hämäläisellä riittää vakiinnuttamaan paikkansa SM-Liigan kahden ensimmäisen ketjun sentterinä.

Kasper Kenig
Liikkuu vikkelästi, kädet toimii, mutta viimeistely ei vain ole tällä kaudella lähtenyt sujumaan. Aiheuttaa paljon harmaita hiuksia vastustajien puolustuksessa, ja kun kuiva kausi saadaan mieheltä päätökseen, alkaa maaleja varmasti syntymään tasaiseen tahtiin.

Max Kenig
Pienikokoisen sentterin osa Liigassa ei ole helppo. Äärimmäisen taitava ja paikkaa kokoaan hyvällä pelisilmällään. Jäänyt peluutuksessa muiden senttereiden jalkoihin, eikä jämäminuuteilla saanut hyödynnettyä parhaiten vahvuuksiaan. Tulevaisuus ei näytä kovinkaan ruusuiselta, mutta saanee vielä kunnon näyttöpaikan joukkueessa kauden aikana.

Ari Luostarinen
Heitetty maalille vasta yhdessä ottelussa Kärppiä vastaan, jossa jäi yksinäiseksi taistelijaksi maalinsuullaan. Preppaa Kapasta, ja astuu tilalle tarvittaessa. Luotettava kakkosmaalivahti.

Jani Tuppurainen
Kovaa työntekoa ja uhrautumista joukkueen eteen - siitä kertoo jo kiekon eteen heittäytymisestä syntynyt korvavamma. Harjoitusotteluiden perusteella odotettiin vieläkin enemmän, myös kiekollista pelaamista, jota Tuppurainen ei vielä Liigassa ole väläytellyt.

Odotamme enemmän

Sami Kaartinen
Hakenut paikkaansa joukkueessa ketjujen elämisen myötä. Kaartiselta odotetaan maaleja Liigassa, mutta hoitaa velvollisuuksensa myös puolustussuuntaan. Saadessaan paikan hyökkäävästä ketjusta, voi odottaa myös tulosta.

Kimmo Kapanen
Hyvää perustyöskentelyä, mutta ei vielä ole kannatellut joukkuetta omilla suorituksillaan. Muutamia helpohkon oloisia kiekkoja on löytänyt tiensä selän taakse, mutta torjunut vastaavasti monia kiperiä tilanteita. Lämpenee toivottavasti kauden mittaan, ja torjuu joukkueelle pisteitä.

Sami Salonen
Salonen ei ole vielä noussut odotetulle tasolle, tasolle, jota Liigajoukkueen ykkössentteriltä edellytetään. Miehen suurin miinus ollut suoraviivaisuuden puute, mikä aiheuttaa usein sen, että lupaava hyökkäystilanne kuihtuu liialliseen kikkailuun, kun kiekkoa ei saada vetopaikkoihin. Jotta ei menisi liiaksi synkistelyksi, jotain positiivistakin: fyysinen pelaaminen parantunut Lahden keikan jäljiltä.

Lähtö lähellä?

Juho Kuronen
Ei ole onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa Liigassa. Paikannee loukkaantumisia ja antaa vaihtoehtoja lepuuttamiseen ja peluuttamiseen. Tuskin viettää koko kautta katsomossa, olisi kuitenkin Mestiksessä joukkueen kärkipuolustajia.

Tomi Pöllänen
Kummastusta herättänyt hankinta Norjasta. Maalintekijä on joutunut vieraaseen rooliin, ja saanut vastuuta hyökkäyssuunnassa kovin vähän. Mieheltä odotetaan nyt taistelua pelipaikastaan ja kiitosta näyttöpaikoista maalien muodossa. Tämä tosin edellyttäisi peliminuutteja...

Mikko Saavinen
Hokista tuotu puolustaja on saanut paljon lokaa niskaansa kannattajien suunnalta. Kentällä usein näkymätön, mutta noussut monesti hyökkäystilanteessa vaarallisesti maalille, onnistuneesti toistaiseksi vain Ilvestä vastaan.

Jussi Savolainen
KalPa-puolustukseen hyvät raamit omaava Savolainen on nyt saanut näyttöpaikan ykkösparista Suhosen rinnalla vietettyään liki ikuisuuden Kurosen parina. Ajanut monta kertaa itsensä tilanteista käsittämättömästi ulos aiheuttaen vaaratilanteita (ja maaleja) taakseen. Savolaiselta odotetaan parempaa, ja mies toivottavasti kasvaa kauden mittaan pelaamaan Liigatasolla.

Matti Tiihonen
Monitoimimies, joka vahvimmillaan hyökkääjänä. Agressiivinen karvaaja ja tilanteiden haistaja. Hankkii karvaamalla tilanteita, jotka usein käyttää. Ansaitsisi paremman näyttöpaikan hyökkääjänä, mutta peliajan saaminen vaikeaa laajassa hyökkäyskalustossa etenkin loukkaantuneiden palatessa ruotuun.

Ei arvostelua:
Marko Ahosilta (loukkaantunut, pelannut vasta muutamia vaihtoja yhdessä ottelussa)
Saku Kekäläinen (loukkaantunut, ollut alkukauden sivussa)
Tatu Miettinen (loukkaantunut, ollut alkukauden ja kesän sivussa)
Kylle Rossiter (pelannut vasta yhden ottelun yhden harjoituskerran jälkeen)
 
Viimeksi muokattu:

Bondarev

Jäsen
Todella hieno ketjunavaus kaksyks! Voin todeta olevani lähes samaa mieltä arvioista, joten en ala uudestaan kirjoittelemaan koko listaa.
Pelkästään yhden muutoksen tekisin noihin ryhmittelyihin, eli Kuuluvaisen ja Tuppuraisen paikat itse vaihtaisin. Tuppurainen "onnistujat" ja Kuuluvainen "omalla tasollaan" ryhmään. Kuvaukset heidän(kin) kohdallaan voin allekirjoittaa.

Vielä kerran kaksyks... HIENOA TYÖTÄ!
 

kaksyks

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Bondarev kirjoitti:
Pelkästään yhden muutoksen tekisin noihin ryhmittelyihin, eli Kuuluvaisen ja Tuppuraisen paikat itse vaihtaisin. Tuppurainen "onnistujat" ja Kuuluvainen "omalla tasollaan" ryhmään. Kuvaukset heidän(kin) kohdallaan voin allekirjoittaa.

Tämä on jälleen niitä makuasioita, joista on mukavinta taistella.

Tuppuraisen alkukauden arvosanaa mielessäni laskee ensimmäiset ottelut Kurkan ja Salosen rinnalla, jossa mies vaipui samaan koomaan ketjukavereidensa kanssa, ollen kentällä kovin näkymätön.

Kuuluvainen sen sijaan on ollut valtaosassa otteluita joukkueen parhaita, mikä on onnistunut lyömään allekirjoittaneenkin ällikällä. Vertailupohjaa voi hakea esimerkiksi joukkueen tehotilastosta, jossa Kuuluvainen on neutraalilla alueella +/-0 (+2/-2), kun taas Tuppurainen pakkasella -3 (+3/-6). Ennen kuin joku ehtii todeta kyseessä olevan valhe, emävalhe, Kuuluvaisen teholukema, niin Kuuluvaisen tilastoa kaunistaa entuudestaan se, että mies on pelannut ketjuissa, jotka ovat saaneet paljon puolustusvastuuta.

Kauden edetessä tämäkin ranking pyörähtää varmasti vielä moneen otteeseen.
 

Are

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, S.L Benfica, Getafe, Pool
Todellakin erinomainen pelinavaus!

Myös minä allekirjoitan kaksykkösen listan perusteluineen. Ainoa mielipide-ero on, että Jeke Piston "arvosanaa" laskisin parin viime ottelun höntyilyjen jäljiltä. Ensimmäiset ottelut Jermulta olivat kuitenkin todella positiivinen yllätys. Toivottavasti palaa noiden matsien tasolle myös seuraavissa otteluissa. Pisto on muuten toinen mielipiteitä rankasti jakava pelaaja KalPa- ryhmässä. Ajoittain saa forumeilla kuraa niskaansa aivan syyttäkin. Mielestäni täyttää paikkansa KalPa- puolustuksessa heittämällä, niin kauan kun ei rupea yrittämään liikaa kiekollista peliä. Ei Jeke kuitenkaan mikään Bobby Orr ole! :-)
 
Viimeksi muokattu:

muzakian

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, St.Louis Blues, SiiPe, Koparit, Man City
Are kirjoitti:
Myös minä allekirjoitan kaksykkösen listan perusteluineen. Ainoa mielipide-ero on, että Jeke Piston "arvosanaa" laskisin parin viime ottelun höntyilyjen jäljiltä. Ensimmäiset ottelut Jermulta olivat kuitenkin todella positiivinen yllätys. Toivottavasti palaa noiden matsien tasolle myös seuraavissa otteluissa. Pisto on muuten toinen mielipiteitä rankasti jakava pelaaja KalPa- ryhmässä. Ajoittain saa forumeilla kuraa niskaansa aivan syyttäkin. Mielestäni täyttää paikkansa KalPa- puolustuksessa heittämällä, niin kauan kun ei rupea yrittämään liikaa kiekollista peliä. Ei Jeke kuitenkaan mikään Bobby Orr ole! :-)

Niin "jeke" on yrittänyt selvästi ottaa tuossa pakkiparissa (Kuusisto-Pisto), sitä kiekollisemman pakin roolia. Kuusistokaan ei ole siihen kyennyt. Omassa päässä mies paikallaan mutta taidot/pelinluku ei riitä hyökkäyksessä. Odottaisin sentterikalustolta vielä enemmän apuja tämän parin ollessa jäällä. Lähinnä tarkoitin pelinrakenteluosastolla.. Pistoltahan muuten löytyy ihan painava lämäri.
 

H2O2

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
muzakian kirjoitti:
Pistoltahan muuten löytyy ihan painava lämäri.

Onko tosiaankin näin? Aika yhvin mies on sen onnistunut sitten piilossa pitämään. Ainakin näkemissäni otteluissa viivalta on lähtenyt lähinnä E-junnutyylisiä linkoja.

Siitä olen kyllä samaa mieltä että Jeke on hyvä puolustaja niin kauan kun vaan ei koske kiekkoon. Ennen Rossiterin tuloa oli joukueen fyysisin pakki.
 

kisskiss

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
muzakian kirjoitti:
Niin "jeke" on yrittänyt selvästi ottaa tuossa pakkiparissa (Kuusisto-Pisto), sitä kiekollisemman pakin roolia. Kuusistokaan ei ole siihen kyennyt. Omassa päässä mies paikallaan mutta taidot/pelinluku ei riitä hyökkäyksessä. Odottaisin sentterikalustolta vielä enemmän apuja tämän parin ollessa jäällä. Lähinnä tarkoitin pelinrakenteluosastolla.. Pistoltahan muuten löytyy ihan painava lämäri.

Jekellä ei ole huono pelisilmä, siitä kertoo jo se että vaikka liikkuminen ei olekaan huippuluokkaa, Pisto pystyy sijoittumisella korvaamaan tämän. Pelinsilmään kuuluu muutakin kuin offensiivinen pelaaminen.
 

muzakian

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, St.Louis Blues, SiiPe, Koparit, Man City
kisskiss kirjoitti:
Jekellä ei ole huono pelisilmä, siitä kertoo jo se että vaikka liikkuminen ei olekaan huippuluokkaa, Pisto pystyy sijoittumisella korvaamaan tämän. Pelinsilmään kuuluu muutakin kuin offensiivinen pelaaminen.

Niin no tarkoitin, että "jeke" ei välttämättä osaa lukea peliä hyökkäyspäässä samoin kuin puolustuspäässä. Sijoittuminen puolustustilanteessahan on täysin erilaista kuin hyökkäyspäässä.. Onhan se nyt erilaista nähdä hyvin koko kenttä ja rakentaa peliä. Hyökätessä yrität pysyä erossa vastustajasta kun taas puolustaessa ajat iholle tai pysyt siinä maalin ja kiekon välissä? Nyt tietenkin kaikki puolustuspelin asiantuntijat repivät pelihousunsa... Kuuluu jo ratkeilemista. Enkä tällä nyt kritisoinut "jeken" sijoittumista puolustuksessa.

H2O2 kirjoitti:
Onko tosiaankin näin? Aika hyvin mies on sen onnistunut sitten piilossa pitämään. Ainakin näkemissäni otteluissa viivalta on lähtenyt lähinnä E-junnutyylisiä linkoja.

Ja "jeken" pyssystä.. Vetää harkoissa kovaa korkeelle? Siinä on se puute että se virittäminen kestää ikuisuuden..
 

The Johtaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jokipojat, Tommy Kilponen
Yksi tapa -joskaan ei niin tasapuolinen- arvioida on selailla tilastoja. Mielenkiintoista luettavaa kuopiolaisittain.

Tulokkaiden pistepörssi;
1. Juha Alastalo 10 3+4=7
- Pisteellä takana on muun muassa IS Veikkaajankin useamman sivun verran hehkuttama Kärppien Juhamatti Aaltonen. Alastalo on saldollaan myös tulokkaiden maalipörssin jaetulla kärkipaikalla sekä johtaa tulokkaiden syöttöpörssiä. Aaltosella ottelu vähemmän pelattuna ja nyt keskiviikkona Pelicans Oulussa, joten kärkipaikka saattaa vaihtua kenties jopa hyvinkin pian.
Huomioitavaa on kuitenkin se, että Alastalo sai ensimmäisen viiden kierroksen aikana aika paljon kritiikkiä keskustelupalstoilla myös kiekollisesta pelistä. Mutta niin utopistista kuin se onkin, myös kiekkoilijat ovat ihmisiä, heillä on siviilielämä ja se voi vaikuttaa myös töihin.
- Mikäli tulokkaaksi kelpuuttamisen ikäraja ei olisi 25, niin KalPalla olisi ko. pörssissä tällä hetkellä peräti lähes ennenkuulumaton kolmoisjohto!! Kiitos Hakkaraisen (28) 10 1+7=8 ja superpakkimme Suhosen (25) 10 3+4=7.
- Tulokas -kategoriaan kelpuutettavista ja pisteille jo päässeistä 17 pelaajasta kellään ei ole +/- tilastossa positiivista lukemaa! Parhaallakin on "vain" 0.

Puolustajien pistepörssi;
3. Alastalo
4. Suhonen
- Puolustajien maalipörssissä kaksikkomme on jaetulla kärkipaikalla.

Ulkomaalaisten pistepörssi;
(Jaettu) 5. Tomas Kurka 10 5+3=8
- Maalintekijänä "Kurko" on tässä tilastossa jaetulla toisella sijalla.

Maalipörssi;
(Jaettu) 5. Kurka

Syöttöpörssi;
(Jaettu) 1. Hakkarainen
- Guerrierolla kolme ottelua vähemmän pelattuna. Hakkaraisen syöttöjen määrä likimainkin saman verran, kuin valtaosa immeisistä olisi veikannut ennen sarjan alkua hänen koko kauden pistemääräkseen noin.

Pistepörssi;
(Jaettu) 13. Kurka
- Milloin on lienee ollut KalPan pelaaja koko sarjan pistepörssissä edes kymmenen kierroksen jälkeen noinkin korkealla..?


Ylivoimateho;
5. KalPa 21.05 %
- Yli 20 %:n merkkipaalun on aina hyvä ylivoimatehokkuus. Etenkin tulokasjoukkueelle tuo KalPan lukema on kova. Ja edelleen, meillähän ei niitä isoja miehiä ole sinne vastustajan maalin eteen maskiin ja paluukiekkoja sisään survomaan laittaa.

Alivoimateho;
14. KalPa 61,82 %
- Ettei totuus unohtuisi. Edes alle 80 %:n lukema ei ole hyväksyttävää. Seuraavaksi huonoinkin Pelicansin 79,63 % ja se joukkue on ollut silminnäkijöiden mukaan pelillisesti aivan varmasti KalPaa tähän asti huonompi. Kertoo kovin karua kieltä oman pään maalineduspelaamisesta, vaikka osansa tähän on varmasti myös rohkeuden ja aktiivisuuden rakoilemisella alivoimalle jouduttua.

Yleisömäärät;
Yhteensä:
10. KalPa 6 4211
- Kiinnostavuudeltaan pudotuspelijoukkue!

Vieraissa:
4. KalPa 4 5073
- Kiinnostavuudeltaan välieräjoukkue!!

Kotona:
10 KalPa 6 3636
- Kiinnostavuudeltaan säälipleijarijoukkue!


Jäähy-, maalivahti- ja +/- -tilastoissa ei ole edustusta meillä toistaiseksi noin kärjessä kuin yllä olevissa tilastoissa.
Eikä tehopörssin miinus-tilastoakaan millään tavalla olla miehitetty, vaikka omiin on sarjassa eniten kiekkoja mennytkin. Vastapäädyn verkkokin on pistetty hulmuamaan kuitenkin seitsemänneksi ahkerimmin, vaikkakin tehdyistä maaleista ollaan tehty ylivoimalla 29,6 %.
Kaikki joukkueet ovat tahkonneet sarjasta kuitenkin vähintään jo sen kymmenen ottelua.


EDIT: teknisiä virheitä pois
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös