Hienoa säätä pidellyt?

  • 956 737
  • 8 235

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ulkona tänään parhaimmillaan kesäiset 21 astetta, mutta silti monet vetivät toppatakilla. Kukin tyylillään. :)
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Nyt näyttävät mallit varsin kivoilta. Tämä sunnuntai menee nyt sateiden kanssa, mutta huomisesta lähtien alkaisi pikku hiljaa poutaantua ja ensi viikolla malleissa komeileekin ihan oikea laaja-alisempi ja pysyvämpi korkeapaine.

Varmasti nannaa niille, jotka pitävät tästä alkavasta ruskasta. Poutapäiviä, aurinkoisiakin luvassa ja tietysti kunnon aurinkoinen päivä saattaa vielä näihin aikoihin olla mukavan lämminkin. Yleisesti ollaan vilakan puolella, koska tuulet käyvät suunnilta, jotka sallivat näitä viileän ilman purkauksia, mutta kunhan pysyy enimmäkseen poutaisena, en minäkään valita.

Nää ruskakelit ovat syksyn parasta aikaa. Sitten kun kaikki on kuollutta ja sumu roikkuu puiden latvojen tasolla alkaa se meikäläisen kärsimys.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Mittaushistorian kaikkien aikojen kuumin kesäkuu ja kaikkien aikojen sateisin elokuu.
Heinäkuu oli myös kuumahko ja uintikelit loppui pitkän läträämisen jälkeen yhtenä päivänä kuin seinään ja kesä loppui siihen. Nyt ollaan jo yli 6 viikkoa hytisty ja pipolle käyttöä Etelä-Suomessa jo syyskuun puolivälissä lähes keskellä päivääkin. Ei ole tuulessa liikaa.
Viime vuoden syyskuun 27.päivän +22 asteet taitaa olla tänä vuonna vain haave.
Se oli uskomatonta vuosi sitten aivan syyskuun lopussa retkeillä t-paitasillaan ja yöllä tissutella teltan ulkopuolella pimeässä metsässä jossa oli +15 yön alin.

Voi olla, että loka-marraskuu ovat vuorostaan suhteellisen lämpimiä.
Kylmän syyskuun jälkeen lokakuussa +16 ja marraskuun alussa +12 mahdollista.
 
Viimeksi muokattu:

HokiJone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Luleå HF
Lunta satelee. Pitääköhän tässä vaihtaa jo talvirenkaat alle vai vieläkö tämä sulaisi pois?
Mullekin sieniä, joilla voisi uskotella itselleen talven tulevan syyskuussa :) Ei siinä, että oikeasti haluaisin lumen tulevan jo nyt.

Mutta olipahan hirveä sää tänään Oulun seudulla. Räntää sieltä aamuhämärästä iltaan saakka.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kävi kyllä melkoinen munkki kelien suhteen. Kun viime keskiviikkona porhallettiin Lappiin niin K-Suomessa satoi vettä ja Pyhäjärven jälkeen rupesi pilvet rakoilemaan. Kemin tasolla ei enää muuta kuin aurinkoa ollut. Ja sitä riitti sunnuntaihin asti, vaikka silloinkin pilviä rupesi jo Ylläkselle kertymään. No, oltiin just silloin Pallaksella, jossa taas paistoi aurinko melkein pilvettömältä taivaalta.

MA ajeltiin sitten takaisin E-Suomeen ja keli oli yöllä muuttunut. Vettä riitti tällä kertaa (taas) Kemiin saakka, jonka jälkeen kirkastui. Oulun motarin pääsi mukavasti ohittamaan 110kmh mittarissa ilman mitään ongelmia ja 950km tuli helposti 12 tuntiin parilla koirien ja ihmisten kusetustauoilla.

Eilen kun katseli noita kuvia ja videopätkiä niin oispa ollutkin varmaan tosi lepposat ajokelit jos oltais ajeltu just silloin kotia kohti. Kuis alhaalle Oulusta sitä räntää riitti? Ja olisi se maanantai ollut myös täysi ohipäivä vaelluksillekin. Ainakin tunturit oli sumun peitossa (+vettä tuli alhaalla vaakasuoraan) aamulla klo 9 pois lähtiessä.

Joskus näinkin päin.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Kuis alhaalle Oulusta sitä räntää riitti?

Rantsilan kohdilla eli n. 60 km Oulusta oli eilen vielä viitisen astetta, mutta siitä ei tarvinnut ajaa kun reilu 10 km Oulua kohti niin auton mittari näytti astetta ja ehtaa räntää tuli tuulilasiin eli niillä main se raja meni.

Enpä kyllä muista että koskaan aiemmin olisi Oulussakaan lunta tai edes räntää tullut näin oman synttäripäivä tienoilla. Parinkymmenen asteen lämpöä on kyllä useastikin ollut.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Huomenna näyttää sen verran upeaa ilmaa olevan, että aion laittaa kellon soittamaan klo 04 ja lähteä metsään vaeltamaan 40 km päiväpatikan. Alkumatka otsalampun valossa kun lähtö viideltä ja pimeys muuttuu hämäräksi 06.20 aikoihin tunti ennen auringonnousua.
Päivän pituus huomenna ensimmäisen kerran tänä syksynä alle 12 tuntia.
Saanee pitää haipakkaa metsikössä, pitkospuilla ja pienillä hiekkateillä jotta päivän aikana 40 km tulee täyteen. Toisaalta varsinainen urheilusuoritus ei ole kyseessä. Ajattelin myös kuvailla kaikkea kiinnostavaa. Auringonnousun aikaan pitää ehtiä eräälle 90m korkealle paikalle ym.
Pääosin virallista retkeilypolkua, mutta myös omia reittejä suunnitteilla ja siihen liittyen tulikin mieleen, että kumpikohan on todennäköisempää; Joutua hirvimiehen ampumaksi vai häirikkösuden kanssa painiotteluun puukon kanssa. Jää nähtäväksi. Vaiko tylsästi +/-0 tuon osalta.
Pääasia että on hieno syksyinen ilma ja eipä haittaa vaikka metsässä olisi vielä auringonlaskun jälkeenkin illalla, vaikka yöpymiseen soveltuvia kamppeita mukaan en otakaan.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Syysilmat ovat olleet varsin mukavia. Oli tuossa jo joitain öitä, kun veti nollan tietämille, mutta päivälämmöthän tässä on pitkään aikaa jo pyörinee tuolla 10-15 välissä. Isoimmat sateet ovat pidemmän aikaa jo pysyneet poissa, ja nytkin tuolla paistaa aurinko.

Ennusteet tästä eteenpäinkin viestivät samaa, että välillä voi vähän sadella vettä, mutta myös aurinko näyttäytyy varsin reippaasti.

Nautitaan nyt tästä. Se harmaa katto kuitenkin tuonne päidemme päälle useaksi kuukaudeksi vielä myöhemmin tämän vuoden aikana ilmestyy.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Taas perinteisen aiheen, eli talvisen napapyörteen kimppuun. Nythän tämän talven napapyörre on saanut ekan osumansa kun poikkeuksellisen (siinä se sana taas on) aikainen stratösfäärin lämpeneminen on heikentänyt sitä. Ja nyt sitten ollaan ihmeissään, että mitäs seuraavaksi, näin aikainen ssw ja kovin montaa ennakkotapausta ei vissiin ole olemassa, ainakaan sellaista jota nykytieteen avulla pystyttäisiin oikein varmistamaan.

Ikävä kyllä, talvi 19-20 käy yhtenä mallikappaleena heiveröisenä alkaneesta napapyörteestä, joka sitten vahvistuessaan olikin melkoinen monsteri. Talvi sitä mukaa lähes yhtä matalapainetta ja myrskyä. Nythän tämän jälkeen napapyörteellä ei ole kuin yksi suunta, se tulee vahvistumaan, joten saas nähdä miten käy kun talvea kohti mennään.

Tällä hetkellä mallit sovittelevat muutaman viikon päähän korkeampaa ilmanpainetta milloin Barentsin millloin Skandinavian päälle, mutta nuo ovat tietysti äärimmäisen epävarmoja vielä tässä vaiheessa. Jää tulevaisuuteen tulevatko toteutumaan.

Just nyt seuraavat viikot tulevat olemaan pohjois-Euroopassa matalapaineiden dominoimia. Eli juuri sitä pahinta mahdollista skeidaa mitä tämän maan säät nyt yleensä tarjoavat. Märkää, lauhaa, jatkuvasti sateista. Joku yksittäinen pakkaspäivä tai kaksi etelässä ei tule sen kummemmin muuttamaan yleiskuvaa, seuraava runsassateinen matala on jälleen horisontissa.
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Porissa tullut vettä, vettä ja vielä kerran vettä. Yön saalis oli 7 ml sademittariin. Päivän alustava saldo näytti hieman enemmän. Katsotaan illalla tarkemmin.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Älkää edes käykö mainitsemaan talvea 19-20. Sellaista painajaista en halua enää koskaan kokea.
Täällä kelpaisi oikein mainiosti. Mitä vähemmän lunta ja pakkasta tulee, niin sitä parempi.

Saatan kuulua vähemmistöön, mutta minun mielestäni tuo "talvi" oli yksi parhaimmista ikinä. Ihan vain sen takia, että pääasiassa kaikki mitä taivaalta tuli alas, tuli vetenä. Eniten minua vituttaa talvessa ne jatkuvat lumisateet. Koko ajan saat joka perkeleen rööriä olla putsaamassa lumesta ja varsinkin autoilu on aivan paskaa kaiken sen lumen ja jään vuoksi.

Sankkoja lumisateita pahempaa on vain se, että sateet tulisivat vielä vuoronperään lumena ja vetenä. Sitten se on sitä loskasohjoa joka puolella ja silloin tiet vasta liukkaita onkin.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jonkun sortin vilakampaa interludea on ensi viikoksi pukkaamassa, kun Grönlannin blokkikorkea survoo laajan matalapaineen Skandinavian huoliksi. Ja ilmavirtaukset siis enemmän tuolta arktiselta kantilta. Sateita on luvassa ja etelässäkin lumisessa olomuodossa, mutta ennustemallit toki vielä hakevat paikkaansa. Iso kuva kuitenkin on jo hetken ollut hahmollaan.

Kaiken kaikkiaan tämä marraskuu on ollut oikeastaan ihan mukavakin. Aurinkoakin on näkynyt ja nuo selkeät pakkasaamut ovat olleet kivoja. Sitä usvaista paskaa kun olisi vain mahdollisimman vähän.

No, kuitenkin. Alkukaudesta iskua ottanut napapyörre se alkaa pistämään pelikirjaa kuntoon. Noissa keskusteluissa mitä itse olen seurannut ei nyt ole sitten sitä äkillistä stratosfäärin lämpenemistäkään sen kummemmin mainittu, joten alkaa näyttää pahasti siltä, että tässä tullaan joulukuulla viettämään tuokio jos toinenkin lauhan, märän, matalapainevoittoisen ja loskaisen sään parissa. Sitähän se zonaalinen länsivirtaus sitten on.

Mielellään olen väärässä, mutta kun ne merkit laudalla on nyt just miten ne on.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nythän on ollut aivan erinomaista syyssäätä, ainakin näin etelän puolella. Ei ole tullut sitä valkoista paskaa, joka tietää vaan sohjoa, kuraa, hiekoitushiekkaa, tappoliukkaita jalkakäytäviä ja muuta ikävää. Tähän aikaan vuodesta ei voi enää toivoa pysyvää lunta niin mieluummin sitten saisi pysyä reilusti vesisateen puolella jos ei kirkasta pakkasilmaa ole tarjolla. Lumisateet voisivat alkaa vaikka vasta jouluviikolla.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Jep. Kyllä se näin on, että tämän pimeyden ja sulat tiet otan sata kertaa sadasta mielummin, kuin ne sohjopaskakelit, sankat lumisateet ja liukkaat tiet.

Jos talvi tulee, niin tulkoot sitten kunnolla. Jotkut paskalehtien lööpit nyt tietysti huutaa heti, että VOU VOU VOU talvi tulee!, kun todellisuudessa se tarkoittaa vain sitä, että asteet käy parin vuorokauden aikana päivälläkin pakkasen puolella ja vähän saattaa jotain lunta ripsauttaa. Ei sillä nyt oikean talven kanssa ole mitään tekemistä, vaan sieltä saattaa pahimmillaan tulla juuri tuota em. liukkaan ja kurapaskan sekasotkua.

Sitä oikeaa talvea saadaan tänne etelään oikeasti odottaa tänäkin vuonna meteorologien ja @Rinksu ennustusten mukaan vielä hyvän aikaa.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ei sillä nyt oikean talven kanssa ole mitään tekemistä, vaan sieltä saattaa pahimmillaan tulla juuri tuota em. liukkaan ja kurapaskan sekasotkua.

Pahaa myös pelkään, että tuon länsivirtauksen aikana tulee olemaan myös ne omat "pakkashetkensä" - osa sen mukanaan tuomasta sateesta siis jonkun sortin lumipaskana. Joka hetkittäin sitten jäätyy. Tuo säämalli on, jos mahdollista, munkin mielestä vielä enemmän perseestä kuin tämä marraskuinen märkä harmaus.

Kaikista eniten toivoisin juuri noita kunnon kuivia, kristallinkirkkaita pakkaskelejä, mutta tosiaan taidetaan joutua odottamaan tuokio jos toinenkin.

Jotenkin alkanut kyllä mietittymään tämä iso kuvio. Ollaanko nyt jo pysyvästi lipsumassa tilanteeseen, jossa tarvitaan yläilmakehän täysin normaaliin talviseen kiertoon (=siis se napapyörre) häiriö, jotta eteläiseenkin Suomeen saadaan yksi vuodenajoista eli se talvi?
 

Tuplatorkkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Jets, Red Wings, Bayern
On ollut omasta mielestä tähän mennessä harvinaisen hyvä marraskuu, aurinkoakin ollut jonkin verran ja nyt kivaa talvista keliä. Kävin äsken kävelyllä niin onhan se pimeys, lumi ja jouluvalot vaan kaunis kombinaatio. Nautitaan nyt, sitä paskempaakin säätä varmastikin vielä luvassa.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Täällä oli yöllä pakkanen käväissyt yli viidessätoista asteessa. Nyt näyttää olevan -11,4°C. Piti oikein heti aamusta laittaa tulet takkaan ja hellaan kun oli yöllä laskenut sisälläkin lämmöt. Meillä ei vielä ole nimittäin patterit päällä alakerrassa.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hieno talviaamu. Taivas on kirkas ja aurinko värjää taivaanrannan omilla sävyillään. Lunta on parikymmentä senttiä ja pakkasta juuri nyt 23,3 astetta. Tällainen sää on yleensä helmikuun pakkasjaksoilla. Tämä kelpaa oikein hyvin, jos vaihtoehtona on pari plusastetta ja tihkusadetta.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Täällä etelässä nyt ei lunta ole, mutta kirkas sää ja pakkanen piristää mieltä kummasti. Tätä lystiä taitaa tällä kertaa kestää tasan siihen asti, kunnes tuuli kääntyy lännen saati lounaan puoleiseksi.
 
K

Kiekkokatsoja

Täällä etelässä nyt ei lunta ole, mutta kirkas sää ja pakkanen piristää mieltä kummasti. Tätä lystiä taitaa tällä kertaa kestää tasan siihen asti, kunnes tuuli kääntyy lännen saati lounaan puoleiseksi.
Taitaa koskea vain rannikkoa? Ainakin näytti siltä, kun olen jonkinverran liikkunut. Etelässä on myös lunta hieman, ja sitä on tulossa lähipäivinä lisää. Samoiten pakkasia on ennustettu olevan jonkinaikaa. Ainakin viikon.
Tänään aamulla oli -10.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Taitaa koskea vain rannikkoa? Ainakin näytti siltä, kun olen jonkinverran liikkunut. Etelässä on myös lunta hieman, ja sitä on tulossa lähipäivinä lisää. Samoiten pakkasia on ennustettu olevan jonkinaikaa. Ainakin viikon.
Tänään aamulla oli -10.

No joo, asun Vantaalla, jota ei oikein rannikoksi osaa mieltää. Toki eipä sinne merelle nyt kovin pitkä matka ole.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös