Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 921 699
  • 81 126

PetriVaris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Asko ei ilmeisesti ole taas päässyt riittävästi esille, ni piti repäistä. En osaa sanoa, että ketä nämä ”ehkä, saattaapi, on mahdollista” spekuloinnit palvelevat...


Tää kaveri tuntuu olevan niin täynnä itseään kuin maatuska, joten eiköhän tuo vielä eduskunnassa joku päivä nähdä istumassa...
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
No eipä se Asko tuossa kai valehtelekkaan? Minä olen ainakin jo aikaa sitten hyväksynyt sen tosiasian, että tätä samaa kuviota saatetaan tosiaan jatkaa ensi kesään asti.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eikä edes ensi kesään vaan useampi vuosi. Tämä on ylilääkäri Orvo Muusin arvio.

Mun arvio on noin 10-vuotta, jonka jälkeen alkaakin sitten suoraan joku toinen pandemia. Tätä kehää tulemme sitten etenemään ainakin 500-vuotta ilman taukoja. Rokotteita ei saada ja kaikki menee muutenkin täysin päin helvettiä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ruotsissa kuolee vuonna 1993 joulukuussa yli 11 000 ihmistä (huomioitava lisäksi, että Ruotsin väkiluku oli tuolloin vain 84 prosenttia nykymäärästä). Tällainen massamurha mennyt kaikilta teiltä ohi. Mikä oli liikakuolemiin syynä? No se influenssa. Teidän lempilapsen, koronan saldoksi jäi surkeat 10500 kalmoa huippukuukausi-huhtikuulta. Miksi kukaan ei ollut kuullutkaan moisesta? Miten avoimessa valtiossa tällainen sairas epidemia painettiin villaisella historian hämärään.

Mitä tapahtui vuonna 2002 Ruotsissa. Yli 95k kuollutta vuoteen! Pakko kai joku selitys olla, eikai ikäkohorttien välillä niin isoa eroa ole ollut. Mitään ihmettelyjä sen kummemmin silti noteerannut. Sen jälkeen ollut tasaisesti 89-92k, paitsi viime vuonna jäätiin harvinaisesti alle 89 tuhannen.

Paljonko tänä vuonna tulee kuolleita? Paljonko niistä on oikeasti koronan aiheuttamaa ylikuolleisuutta ja mihin tätä oikeasti nyt verrataan.

Monet näkee toki kuprun yksittäisten kuukausien osalta, joka on ihan luonnollinen merkki epidemiasta, mutta minkään tilastojen valossa en pysty näkemään mitään valtaisaa poikkeusta elettyihin aikoihin kuin sen infodemia-osuuden osalta.


Voin ihan rehellisesti todeta, että minulla ei riitä kompetenssi arvioimaan Ruotsin aiempia influenssaepidemioita. Ja luotan enemmän tässä lääketieteen ammattilaisiin, jotka pitävät kotonavirusta yleisesti selvästi kausi-influenssaa vaarallisempana. Toki tästäkin on eriäviä mielipiteitä tiedeyhteisössäkin, mutta mielestäni selvä enemmistö liputtaa koronaviruksen vaarallisuuden puolesta.

Ruotsin alkuvuoden kuolleisuus oli tämän uutisen mukaan tosiaan pahin sitten nälkävuosien, mutta on ihan fakta, että jos tauti niittää voimakkaasti etenkin elämänsä loppupuolella olevia ihmisiä, ja nopeuttaa heidän kuolemiaan ehkä muutamalla kuukaudella, pienenee heidän kuolleisuutensa sitten epidemian jälkeen, ja tämä tasaa tilastoa loppuvuodesta.


Mutta: unohdat nyt kaksi asiaa:

1. Koronaviruksessa kuolleisuus ei ole ainoa mittari. Olen itse jatkuvasti maininnut, että vakavat pitkäaikaisvaikutukset ovat se, mikä pitää myös ottaa huomioon. Tätähän ei vieläkään tiedetä, että kuinka paljon näitä on. Ymmärtääkseni enemmän suhteessa influenssaan, mutta tämä nähdään vasta jälkikäteen.

2. Koronavirus kykenee ilman rajoituksia leviämään niin nopeasti, että sairaana olevien määrä räjähtää helposti käsiin, ja vaikka sairaala- ja etenkin tehohoitoa tarvitsevien suhteellinen osuus on varsin pieni, voivat nämäkin nousta lopulta niin isoiksi, että terveydenhuollon kapasiteetti tulee täyteen. Uutisista olet varmasti lukenut, että mm. Espanjassa, Ranskassa ja Belgiassa on ollut tällainen tilanne jo lähellä.

Ja tuo jälkimmäinen skenaario johtaa valitettavasti lisääntyneeseen kuolleisuuteen myös nuoremman väen keskuudessa.


Vielä 90-luvulla vastaava case elettiin vain alta pois eikä ketään kiinnostanut paskan vertaa. Hysteria on täysin oikea sana tälle kaikelle, kaikille jotka antaa hiljaisen hyväksynnän järkyttäville kuluille ja toimenpiteille, joita menee pelkästään flunssan liikehdinnän kartoittamiseen. Olette useat valitettavasti arvioineet koronan tuhovoiman väärin ja pidätte kiinni siitä jostain omanarvon tunnosta ja vetoatte tyhjiin terveysargumentteihin, joissa ei haluta tarkastella väestötasolla asiaa, kuten valtionhallinnossa esimerkiksi olisi syytä arvioida.

Hiljattain tehty kansainvälinen tutkimus totesi, että toistaiseksi parhaiten taloudellisesti ovat pärjänneet ne maat, jotka ovat saaneet koronaviruksen pidettyä aisoissa tiukoilla ja oikein kohdistetuilla rajoituksilla.

Saat kutsua minua hysteerikoksi, mutta väite on silti silkkaa paskaa. Minulla on ihan sama tahtotila kuin sinulla, eli pitää talous mahdollisimman hyvin käynnissä. Minä vain uskon, että se onnistuu ihan helvetin paljon paremmin siten, että laitetaan ensisijaisesti tiukkoja paikallisia rajoituksia nopeasti, ja tukahdutetaan alueelliset ryppäät. Ja jos tämä ei toimi, kohdistetaan laajempia toimia niille sektoreille, jotka ovat pahimpia riskejä taudin leviämisen kannalta. Tällä varmistetaan, että mahdollisimman suuri osa taloudesta saa kuitenkin olla avoinna, joskin reunaehdot huomioiden.

Jos tauti leviää hallitsemattomasti rajuksi epidemiaksi, niin on aivan sama, että onko rajoituksia vai ei. Ihmiset alkavat suojata itseään. Ja välttävät kaikkea ylimääräistä liikkumista ja palveluiden käyttämistä. Tuossa kohtaa talous ottaa enemmän osumaa. Ja tilanteen rauhoittuminen kestää paljon kauemmin kuin aikaisin kohdennetuilla täsmätoimilla.

Tällainen naurettava "hallinnassapitäminen" on kallista ja työlästä hyötyyn nähden. Tukahduttamaan on onnistunut käytännössä yksi länsimainen valtio, saari keskellä eimitääniä ja ei tule siis vuoden päiviin ottamaan turisteja (ilman jotain viikkojen karanteeneja tai jättimäistä testausrumbaa) yhden tärkeän elinkeinonsa hengissäpitämisiksi, mikäli haluaa tukahtumista jatkaa. Mikähän tuossa on se endgame. Kaikki pelimerkit rokotteessa.

Rokote, lääke, maailmanlaajuinen tukahduttaminen tai maailmanlaajuinen laumasuoja. Kaksi jälkimmäistä eivät ole realismia. Rokotteen suhteen olen toiveikas, mutta sekään tuskin auttaa nitistämään tautia kuin Länsimaista. Sen jälkeen rokote todennäköisesti jää osaksi matkailijan rokotevalikoimaa.

Se oli tiedossa jo hyvissä ajoin, että poliittisesti millään muulla ei oikein ole väliä, kun näyttää lopussa kaverille mahdollisimman pieni ruumiskasa niin alles gut. Rokote tullee hetkeen, kun globaalistikin pahin kiima alkaa olla lopuillaan ja sitten voidaan selitellä, kuinka se pelasti nyt silti kuitenkin vaikka kuinka monen kuoleman :D

Aika näyttää. Tällä hetkellä laumasuojasta ei ole merkkiäkään, sillä globaalisti tartunnat kasvavat edelleen - joskin tilastointi tässä ei ole erityisen luotettavaa. Mutta Eurooppa on esimerkiksi niin kaukana laumasuojasta, että rokote tulee hyvin todennäköisesti ennen sitä.

Ruotsissa ollaan pian niillä tietämillä, kun laumasuoja itsessään alkaa jo jarruttamaan potentiaalisten tartuntojen määriä. Oman kirjanpidon, jota WhatsApp-ryhmässä pidän, mukaan kohta n. kolmannes ruotsalaisista on saanut kokea koronan kutittelut.

Se on juuri tuon n. promillen verran kansasta, kun otollisissa oloissa virus pääsee myötavaikuttamaan kuolemiin ja pääsemään tilastoihin. Ruotsin absoluuttinen worst case -määrä siis n. 10k, josta puolet nyt täynnä. Täydellisellä vanhainkoteihin viruksen kärräämisellä siis Ruotsi olisi teoriassa onnistunut rikkomaan historiansa kuolinennätyksen (95k kuolleita v 2002), mutta sekin näyttää jäävän auttamatta häppärien uhkakuvaksi. Näissä tietysti täytyy muistaa, että tokihan the rajoitukset selitetään pääosin syyksi kuolemien vähentymiseen, vaikka tartuntoja Ruotsissakin sitä lähes tuhatta päivittäin.

Koronaspecial-kuolleisuusylijäämä esim vuoteen 2018 nähden on tällä hetkellä laskujeni mukaan n. 1200-1400 henkilöä, Joka katoaa täysin vuosittaiseen vaihteluun ja kun otetaan osaltaan huomioon, että viime vuonna Ruotsissa kuoli harvinaisen vähän ihmisiä.

Varmistumalla riskiryhmien pitämisestä pois viruksen vaikutinpiiristä saadaan merkittävä vaikutus kuolemiin. Toki alussa oli kyse jostain sairaaloiden kantokyvystä, jossain välissä kuolemista, nyt ei mistään niistä vaan itse tartunnat ja myyttiset foliohattujälkitaudit pakotuksena, joita on vaikeampi osoittaa lähinnä epätoivoiseksi pelotteluksi.

Kysymys aktiiviselle laskeskelija @Sistis kselle:

Kuinka monta kuolemaa Ruotsissa tulee arviolta olemaan tänä armon vuonna?

Kuinka monen niistä arviolta värittäisit "tapahtui oletettavimmin/ensikädessä koronan taudillisen vaikutuksen takia" -tussilla?

En arvioi kuolemia. En ole niitä niin aktiivisesti seurannut, eikä kompetenssini edes riittäisi tuohon. Olen seurannut vain todettujen tapausten kehitystä, koska tuo data on niin helposti saatavilla.

Ruotsissa tartunnat ovat niin kovassa nousussa, ettei laumasuojasta ole merkkiäkään, eikä ymmärtääkseni edes Tegnell pidä sitä todennäköisenä. Hyvä, että sinä silti pidät. Kerro ihmeessä Tegnellille, että hän on väärässä. :)

Sairaaloiden kantokykyyn vastaan uusiksi: Espanja, Ranska, Belgia.


Omat viimeiset ääneen mietiskelyt: Kuinka on selitettävissä, että aiempina vuosina tällaiset määrät sai kaikessa rauhassa kuolla pois, eikä ketään kiinnostanut... Minun mielestäni ainoa selitys on, että Korona brändättiin mediassa nyt onnistuneesti ja ennenkaikkea lanseerattiin globaalisti lähes yhdenaikaisesti ja täten taattiin kiinnostus.

Tähänkin vastasin jo aiemmin: kuolleisuus ei ole ainoa mittari, ja rajoitusten ansiosta kuolleisuus on pysynyt näinkin pienenä.

Tehdäänkö tämä sama talousstuntti siis todellakin uudestaan, kun viiden vuoden päästä huomataan, että jossain päin pukkaa epidemiaa/ tai muuta uutta erikoista meemitautia.

Meemitauti. Hieno termi.

Tästä tuli mieleen tämä uutinen, jossa meemitauti osoitti karman vaikutuksen. Toki uutisen luotettavuuden voi kyseenalaistaa.


Mulle on ihan sama, saiko tästä nyt selvää, en vaivaudu ottamaan päivän kusenpolttamiin ilmiön mikromuutoksiin kantaa, kiinnostaa lähinnä iso kuva ja miten eteenpäin. Oma kanta selkeä: ainoastaan mahdollisesti mummot kotiarestiin ja yhteiskunnan pyörät ja sairaalan pyöröovet pyörimään. Ne kestävät sen kyllä jos Ruotsi kesti kuten kesti v. 1993 11000 kuollutta kuukauteen niin, että arkun luukutkaan narahtaneet.

Mielipiteesi tuli selväksi. Totean vain, että olen eri mieltä melkein kaikesta. Ja en löydä oikein millekään väitteellesi tukea tiedeyhteisöstä.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Saanko kysyä, tartuntahinkkarit hei, nyt faktaa pöytään, miksi juuri korona saa stimuloitua paisuvaiskudosta, en edelleenkään ymmärrä:

CASE RUOTSI, the unofficial corona BADBOY

Ruotsissa kuolee vuonna 1993 joulukuussa yli 11 000 ihmistä (huomioitava lisäksi, että Ruotsin väkiluku oli tuolloin vain 84 prosenttia nykymäärästä). Tällainen massamurha mennyt kaikilta teiltä ohi. Mikä oli liikakuolemiin syynä? No se influenssa. Teidän lempilapsen, koronan saldoksi jäi surkeat 10500 kalmoa huippukuukausi-huhtikuulta. Miksi kukaan ei ollut kuullutkaan moisesta? Miten avoimessa valtiossa tällainen sairas epidemia painettiin villaisella historian hämärään.

Mitä tapahtui vuonna 2002 Ruotsissa. Yli 95k kuollutta vuoteen! Pakko kai joku selitys olla, eikai ikäkohorttien välillä niin isoa eroa ole ollut. Mitään ihmettelyjä sen kummemmin silti noteerannut. Sen jälkeen ollut tasaisesti 89-92k, paitsi viime vuonna jäätiin harvinaisesti alle 89 tuhannen.
Tämä on kyllä kokonaisuutena aika pöyristyttävän typerä viesti.

1993 influenssa vs. Korona 2020 ei ole mitenkään verrattavissa toisiinsa ihan esim. Informaation saatavuuden osalta.

Influenssa ei ole mikään vaaraton tauti, siksi sitä vastaan rokotetaan, vieläpä kattavasti. Ikääntyvää väestöä rokotetaan myös pneumokokkia vastaan, joka on yleinen keuhkokuumeen aiheuttaja.

Kattavalla rokottamisella ja osaavalla hoidolla influenssakuolemat ovat vähentyneet dramaattisesti.

Nyt koronan kanssa odotellaan, että saadaan rakennettua puolustus joka pitää.

On täysin naurettavaa suhtautua tähän noin kevyesti, silmät auki ja katse muualle maailmaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Näin ne asiat koetaan.

"Uutistoimisto Bloombergin lähteiden mukaan kuollut vapaaehtoinen ei kuitenkaan ollut saanut testirokotetta."

Vapaaehtoinen kuollut AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston Koronarokote tutkimuksessa MTV

Vituttaa, että jopa YLE sortui tässä harhaanjohtavaan otsikointiin. Aamu-TV:ssä pyöri televisioruudun alaosassa pitkän aikaa otsikko, jossa kerrottiin vain koronavirusrokotetestiin osallistuneen henkilön kuolemasta.

Jengistä valitettavan iso osa lukee tänä päivänä vain otsikot. Viesti oli varmasti monelle se, että testirokote olisi ollut kuolinsyy.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
2. Koronavirus kykenee ilman rajoituksia leviämään niin nopeasti, että sairaana olevien määrä räjähtää helposti käsiin, ja vaikka sairaala- ja etenkin tehohoitoa tarvitsevien suhteellinen osuus on varsin pieni, voivat nämäkin nousta lopulta niin isoiksi, että terveydenhuollon kapasiteetti tulee täyteen. Uutisista olet varmasti lukenut, että mm. Espanjassa, Ranskassa ja Belgiassa on ollut tällainen tilanne jo lähellä.

Tämä(kin) on vielä hyvin epäselvää. Tällä viikollahan uutisoitiin, että tutkimusten mukaan 76 % tartunnan saaneista ei tartuta tautia eteenpäin. Tämä on aivan älytön lukema, kun vertailee kaikkea muuta uutisointia. Elintavat ja väestön määrä varmaan on se oleellisin tekijä leviämiseen. Suomen rajan lähellä on kaupunki, jossa on saman verran asukkaita kuin koko Suomessa. Suomi on näillä näkymin top3 maita maailmassa, jossa virukselle on kaikista huonoimmat edellytykset levitä.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Tästä tuli mieleen tämä uutinen, jossa meemitauti osoitti karman vaikutuksen. Toki uutisen luotettavuuden voi kyseenalaistaa.


Tähän on pakko ottaa kantaa sen verran, että kyseisellä henkilöllä oli tarinoiden mukaan synnynäinen sydänvika lisättynä sillä, että steroidit näyttelivät suhteellisen isoa osaa ko. henkilön "ruokavaliossa". Toki tämäkään ei ole mitään virallista tietoa, vaan lähinnä "sometietoa".
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jaa, sistis ehtikin jo alistaa

En tiedä että alistinko, mutta sen verran paljon siinä oli suoraan tai välillisesti minulle kohdistettua, että ylpeyteni tai typeryyteni eivät antaneet olla vastaamatta tuohon. Veikkaan, ettei viestistä mitään hyötyä ollut, mutta tulipa kirjoitettua.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tähän on pakko ottaa kantaa sen verran, että kyseisellä henkilöllä oli tarinoiden mukaan synnynäinen sydänvika lisättynä sillä, että steroidit näyttelivät suhteellisen isoa osaa ko. henkilön "ruokavaliossa". Toki tämäkään ei ole mitään virallista tietoa, vaan lähinnä "sometietoa".

Voi hyvin pitää paikkaansa. Uskon myös, että riskiryhmään hänen on täytynyt kuulua. Sitä suuremmalla syyllä hänen olisi kuvitellut ottavan koronaviruksen vakavasti, eikä väittäneen sitä salaliitoksi tms.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämä(kin) on vielä hyvin epäselvää. Tällä viikollahan uutisoitiin, että tutkimusten mukaan 76 % tartunnan saaneista ei tartuta tautia eteenpäin. Tämä on aivan älytön lukema, kun vertailee kaikkea muuta uutisointia. Elintavat ja väestön määrä varmaan on se oleellisin tekijä leviämiseen. Suomen rajan lähellä on kaupunki, jossa on saman verran asukkaita kuin koko Suomessa. Suomi on näillä näkymin top3 maita maailmassa, jossa virukselle on kaikista huonoimmat edellytykset levitä.

Kuitenkin jää se 24% mikä ei ole mikään pieni luku, jos ajatellaan että se on kuitenkin joka neljäs tartunnan saaneista joka tartuttaa eteenpäin tämän uutisen logiikalla. Tämän takia on tärkeää se, että kaikki noudattavat varotoimia, niin ei tarvitsisi mennä rajumpiin rajoitustoimiin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä(kin) on vielä hyvin epäselvää. Tällä viikollahan uutisoitiin, että tutkimusten mukaan 76 % tartunnan saaneista ei tartuta tautia eteenpäin. Tämä on aivan älytön lukema, kun vertailee kaikkea muuta uutisointia. Elintavat ja väestön määrä varmaan on se oleellisin tekijä leviämiseen. Suomen rajan lähellä on kaupunki, jossa on saman verran asukkaita kuin koko Suomessa. Suomi on näillä näkymin top3 maita maailmassa, jossa virukselle on kaikista huonoimmat edellytykset levitä.

Kyllä. Olen itsekin täällä joskus pohtinut, että koronavirus saattaisi tarvita jonkun tietyn väestöntiheyden, että se kykenisi leviämään tehokkaasti. Tällä tarkoitan sitä, että kun tiheys kasvaa, tietyn rajan jälkeen viruksen leviämiskyky kasvaa suhteessa huomattavasti enemmän. Tästä syystä Suomessa virus ei ole levinnyt niin tehokkaasti kuin muualla.

Suomessa tauti leviää edes jotenkin "tasaisesti" pääkaupunkiseudulla, kun muualla kyse on enemmän ryppäistä ja paikallisemmista "miniepidemioista".

Joka tapauksessa, oli tuo tutkimus yleisyettävissä koko maailmaan tai ei, on koronavirus silti riittävän tehokas leviäjä, kuten esimerkit maailmalta osoittavat.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Asko ei ilmeisesti ole taas päässyt riittävästi esille, ni piti repäistä. En osaa sanoa, että ketä nämä ”ehkä, saattaapi, on mahdollista” spekuloinnit palvelevat...

Kaksi viikkoa sitten oli Askolta joulu piloilla, kaksi viikkoa myöhemmin kuten odottaa saattoi meni juhannuskin viemäristä alas. Mutta eipä Askoa voi siitä syyttää, että media haluaa juuri hänen mielipiteitään kuulla. Varsinkin kun Askolla ei ole yhtään mitään uutta kerrottavaa. Uutisarvo näissä jutuissa on nolla :D
 

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning
Kaksi viikkoa sitten oli Askolta joulu piloilla, kaksi viikkoa myöhemmin kuten odottaa saattoi meni juhannuskin viemäristä alas. Mutta eipä Askoa voi siitä syyttää, että media haluaa juuri hänen mielipiteitään kuulla. Varsinkin kun Askolla ei ole yhtään mitään uutta kerrottavaa. Uutisarvo näissä jutuissa on nolla :D

Sekoitatte nyt Askon Lasse Lehtoseen.
 

Yuppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team, Україна
Kaksi viikkoa sitten oli Askolta joulu piloilla, kaksi viikkoa myöhemmin kuten odottaa saattoi meni juhannuskin viemäristä alas. Mutta eipä Askoa voi siitä syyttää, että media haluaa juuri hänen mielipiteitään kuulla. Varsinkin kun Askolla ei ole yhtään mitään uutta kerrottavaa. Uutisarvo näissä jutuissa on nolla :D

Ei kai Askolta ollut joulu piloilla, vaan eikös se ollut Lasse kenen kinkkukinkerit nuoriso pilasi? Minusta Asko on ollut ihan järkimies ja on jopa aika suoraan vittuillut Lasselle siinä jossain Duodecimin videossa.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Kaksi viikkoa sitten oli Askolta joulu piloilla, kaksi viikkoa myöhemmin kuten odottaa saattoi meni juhannuskin viemäristä alas. Mutta eipä Askoa voi siitä syyttää, että media haluaa juuri hänen mielipiteitään kuulla. Varsinkin kun Askolla ei ole yhtään mitään uutta kerrottavaa. Uutisarvo näissä jutuissa on nolla :D
Vähän kieltämättä tulee mieleen, että piti päästä sanomaan oma mielipiteensä. Liekö sitten tarkoituksellista "viestin vahvistamista".

Sinällään tuo voi kuitenkin olla ihan totta. Mikäli hyvin käy, saadaan ensimmäiset rokotteet tökättyä ensi vuoden alussa. Olen vähän skeptinen, mutta mahdollista se on. Suomen kiintiö (voi vittu, että vihaan kiintiöitä) taisi olla 80 000 rokotetta. Tällä saadaan kriittisten alojen toimijat rokotettua suurelta osin. Seuraava erä varmaan sitten riittää jo osaan riskiryhmäläisistä, mutta ei lähellekään kaikille. Riskiryhmäläisiä on nimittäin aika paljon väestön ikärakenteesta johtuen. Hyvällä säkällä puolet riskiryhmäläisistä saadaan piikitettyä ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Kesällä tartuntamäärät luultavasti taas helpottavat ilmojen lämmetessä. Rokotukset toki jatkuvat aina, kun rokotetta saadaan. 2021 syksyllä sitten (ehkä) riskiryhmät on rokotettu, jolloin tilastot kaunistuvat ja sairaaloiden kantokyky ei vaarannu niin helposti. Loput varmaan 2022 puoliväliin mennessä.

Mielenkiintoista nähdä miten riskiryhmäläiset aikanaan rokotettavaksi valitaan. Jatketaanko elinajan odotteen mukaan vai millä mennään. Enpä haluaisi olla tekemässä noita päätöksiä. Salaliittoteoriatkin saavat taas uutta puhtia ja Putin taputtaa karvaisia käsiään.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Joo, Asko on ollut koko ajan ihan järjen ääni. Jos toimittaja soittaa ja kysyy, että voiko olla niin, että rajoitukset ovat vielä kesällä päällä niin mitä tohon muuta voi sanoa kuin että voihan se olla. Riippuu mistä roikkuu.
 

The Nikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, BJR, Keijo Kaarisade
Sepä näissä Tsekin luvuissa juuri onkin kylmäävää, ettei sielläkään kai ole tehty mitään erikoista. Maskipakko julkisessa liikenteessä sisätiloissa ja yökerhojen sulku ovat näköjään tulleet voimaan 10. syyskuuta, mutta juuri muuta ei silloin ole tehty.
Tsekki on hyvä esimerkki siitä, miksi rajoitukset ovat täysin turhia, jos yksilön vastuu otetaan pois. Yksilö tekee mitä parhaaksi näkee eikä sen kontrolointiin riitä resurssit kuin Kiinassa. Sama toki pätee kaikkeen muuhunkin, mutta pääsinpähän nyt pätemään.

Tiedotus ja ohjeistus on kaiken A ja O. Mitä paremmin siinä onnistutaan, valeuutisten alas ampuminen mukaan luettuna, sitä vähemmän yleisiä rajoituksia tarvitaan. Samalla rajoitukset toimivat tehokkaammin. Suomessa tässä on epäonnistuttu surkeasti. Osana tietysti se, ettei taudista vieläkään tiedetä hirveän paljoa. Pääosin ongelma on kuitenkin ammattitaidottomuus (viestinnässä). Krista Kiuru, luon katseeni sinun suuntaasi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös