Liigajoukkueiden voimasuhteet kaudella 2020–2021

  • 1 057 674
  • 3 984

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Samaa ihmetellyt, kun oli SaiPassakin Tyler Morleyn varjossa ja Tappara nappasi näistä sen paremman. Eikä mielestäni ole missään vaiheessa ollut niin kokonaisvaltainen mitä Morley.

SaiPassa Morleyn varjossa? Ei niin kokonaisvaltainen kuin Morley? Oletko oikeasti seurannut Kunykin pelaamista? Morley on toki hyökkäyssuuntaan jonkin verran parempi kuin Kunyk, mutta Kunyk on näistä se kokonaisvaltaisuudessa parempi pelaaja, sellainen valmentajan luottopelaaja, jonka voi heittää ihan milloin vain ja mihin vain tilanteeseen jäälle. SaiPassa ei ollut varmasti Morleyn varjossa, vaan pikemminkin toisin päin. Kunyk on sellainen pelaaja, kenen vierelle voi laittaa huonompiakin pelaajia ja kentän pelaamisen taso ei romahda. Itse tuli aikaisemmin kuvailtua häntä niin, että mikään ominaisuus ei ole aivan liigan parhaimpia, mutta oikeastaan kaikki ominaisuudet ovat hyviä tai todella hyviä tähän liigaan ja kokonaispaketti on sitten aika dominoiva tässä sarjassa. Itse valitsisin suosikkijoukkueeseeni Morleystä ja Kunykista sata kertaa sadasta Kunykin. En kyllä olisi halunnut hänen siirtyvän Kärppiin...
 

ultras

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tampere
Tapparan peli ainakin romahti ykkösketjulla 5v5 täysin Morleyn joutuessaan saikulle, varsinkin hyökkäyspeliin Tapparan tärkein palanen. Teki ainakin ketjukavereistaan parempia.

Hauskoja nämä 100/100 vertaukset, sillä samaa voinee sanoa Morleysta, että olisin pitänyt hänet samalla suhteella Tapparassa kuin ottanut tilalle Kunykin. Melkoisen loikan on kyllä jälkimmäinen pelaaja ottanut pohjoiseen siirtyessään näissä voimasuhteen arvioissa.

Mitä Lukon ja Kärppien ykkösketjujen vertailuun tulee niin itse kallistuisin jopa ennemmin Lukon suuntaan. Kokonaisuutena ainakin Lukon hyökkäys hakkaa Kärppien vastaavan.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eräiltä nimimerkeiltä kyllä ihmeellistä aliarviointia Lukon uusista ulkkareista. Toki jokainen pelaaja voi flopata, vaikka lähtökohdat olisivat miten hyvät tahansa, mutta kyllä Audette ja Skalicky vaikuttavat oikein päteviltä kavereilta tähän Liigaan.

Itse pidän Skalickya itseasiassa lähes Audetten tasoisena lähtökohtaisesti. Arvioisin, että ns. peruskausi tuottaa Audetelle 30-40 pistettä ja Skalickylle 25-35 pistettä. Hyvin onnistunut kausi Audeten kohdalla yli 40 pistettä ja Skalickyllä yli 35 pistettä. Molemmilla on potentiaalia myös yli 50 pisteen kauteen ja pistepörssin kärkikahinoihin.

Molemmat ovat laadukkaita hankintoja Liigaan ja ovat edelleen menossa vahvasti urallaan eteenpäin, joten on realistista odottaa, että suoritustaso voi olla jopa aiempia kausia parempaa.
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Tapparan peli ainakin romahti ykkösketjulla 5v5 täysin Morleyn joutuessaan saikulle, varsinkin hyökkäyspeliin Tapparan tärkein palanen. Teki ainakin ketjukavereistaan parempia.

Hauskoja nämä 100/100 vertaukset, sillä samaa voinee sanoa Morleysta, että olisin pitänyt hänet samalla suhteella Tapparassa kuin ottanut tilalle Kunykin. Melkoisen loikan on kyllä jälkimmäinen pelaaja ottanut pohjoiseen siirtyessään näissä voimasuhteen arvioissa.

Sitä en kyseenalaistanutkaan että Morley myös oli todella hyvä sentteri tähän sarjaan ja varmasti tärkeä palanen Tapparan hyökkäystä.

Siinä onkin se ero että SaiPassa tuli seurattua näiden molempien tekemistä samaan aikaan samassa joukkueessa välillä samassa ketjussa ja välillä 1. ja 2. senttereinä. Molemmista näki selvästi jo silloin että ovat tähän sarjaan todella kovia vahvistuksia, vaikka joukkueen peli muuten oli aivan sekaisin. Ja molempien pelaamista tuli seurattua myös viime kaudella.

Kunyk on ilmeisesti mennyt SaiPassa ja HPKssa hieman ns. tutkan alla suuren yleisön näkökulmasta, mutta kyseisten joukkueiden fanit (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) varmasti tietävät tämän pelaajan arvon monipuolisuudessaan. En yllättyisi yhtään jos Kärppien kokoonpanossa hän nousisi ensi kauden Liigan MVPksi.
 

AksornoAilet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Laadukas kiekkoviihde
3) Pavol on vielä nuorehko pelaaja on syytä olettaa, että kehitys jatkuu ensi kaudella.

Kommenttini ei kohdistu pelkästään tähän pelaajaan tai kirjoittajaan, vaan pohdin laajemmin tätä yleispremissiä: "Nuorehko pelaaja tulee ensi kaudella pelaamaan paremmin kuin viime kaudella."

Onkohan tämä väittämä tilastollisesti tosi?

Ts. Onko kenelläkään tiedossa tilastointia, jossa olisi laajasta pelaaja-datasta laskettu keskiarvoja sille, mihin suuntaan pelaajien kehitys on vienyt missäkin ikävaiheessa.

Jotenkin itse mutuilen, että hiipumaan kääntyviä saattaa olla jokaisessa ikäluokassa enemmän kuin heitä, jotka pelaavatkin ensi kaudella paremmin kuin edellisellä. Jos mutuni olisikin oikea, jokainen väite "nuori pelaaja eli pelaa ensi kaudella paremmin kuin viime kaudella" olisi lähtökohtaisesti väärä olettamus ja odotusarvo.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jotenkin itse mutuilen, että hiipumaan kääntyviä saattaa olla jokaisessa ikäluokassa enemmän kuin heitä, jotka pelaavatkin ensi kaudella paremmin kuin edellisellä. Jos mutuni olisikin oikea, jokainen väite "nuori pelaaja eli pelaa ensi kaudella paremmin kuin viime kaudella" olisi lähtökohtaisesti väärä olettamus ja odotusarvo.
Tämä ei kyllä käy omaan järkeen mitenkään. Ettäkö on ihan sama minkä ikäinen pelaaja on, niin todennäköisesti seuraava kausi tulee menemään huonommin kuin edellinen? Tämähän tarkoittaisi sitä, että jääkiekon taso yleisesti menisi jatkuvasti huonompaan suuntaan, joka ei nähdäkseni todellakaan pidä paikkansa.

Eihän se nuoren pelaajan suoritustason parantuminen koskaan ole varmaa, mutta parantaminen on todennäköisempää kuin veteraanipelaajien kohdalla.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yksi asia itseäni hieman ihmetyttää, kun täällä on saanut lukea, kuinka "raumalaisilla on noussut hattuun" ja odotukset ovat jotenkin ylikorkeat.

Fakta. Vuonna 2020 Lukko pelasi 25 ottelua, joista Lukko voitti suoraan 20 kappaletta, kerran jatkoajan jälkeen, kaksi kertaa hävisi jatkoajan jälkeen ja kaksi kertaa koko suoran tappion. Lukko sijoittui runkosarjassa sijalle 2.

Toki Lukon joukkue on viime kaudesta muuttunut, kuten jokainen muukin joukkue, eikä Lukossa ole enää viime kausien valovoimaista tähteä enää mukana, eli Liigan parhaaksi pelaajaksi valittua Justin Danforthia, mutta lähtijät ovat ainakin omasta mielestäni paikattu lähtökohtaisesti vallan mainiosti.

Lukon runko ei viime kauden jälkeen radikaalisesti hajonnut, vaan sinne jäi Revon, Klokin, Pressin sekä Pospisilin kaltaisia pelimiehiä, joille viime kauden loppu varmasti jätti aivan hirmuisesti nälkää. Olisi väärin sanoa, että Kärppä taikka Tapparalaisia ei vituttanut yhtä paljon kauden ennenaikainen päättyminen, mutta ehkä Lukolle ja Lukon pelaajille jäi nälkää karvan verran enemmän, koska menestystä ei ole tullut sitten Jeesuksen syntymän. Sama homma varmasti Ilves ja KooKoo leirissä.

Saarela/Hakulinen-Audette-Repo
Pospisil-Mattila-Skalicky
Nyman-Koivistoinen-Koivisto
Tammela-Liedes-Hakulinen/Petman

Klok-Saarijärvi
Sevänen-Press
Heinola-Laitinen
Pietilä-Kukkonen

Lehtinen
Setänen

Tummennetut pelaajat uusia. Saarelan sekä Heinolan poistuessa Petman noussee kokoonpanoon ja todennäköisesti Ilkka Heikkinen hyppää sisään joukkueeseen.

Lukon kannalta tilanne on siinä määrin hyvä, että vaikka veli Spine ei lähtisikään Julius Mattila kakkoskentän keskellä tavoittelemaan mestaruutta, niin käytännössä tässäkin tapauksessa kakkoskenttä on vain nimellinen kakkoskenttä ja tarpeen tullen isomman roolin voi mahdollisesti Mattilan sijaan ottaa Eetu Koivistoinen, joka on parin viime kauden aikana painanut 17/10 maalin ja 34/25 tehopisteen kauden, käytännössä ilman taikka erittäin väheisellä ylivoimavastuulla. Itseasiassa Koivistoisen johtama kolmoskenttä (Nyman-Koivistoinen-Koivisto) oli viime kauden lopussa Lukon kokonaisvaltaisesti paras kentällinen, kun ehtivät sen 28 peliä yhdessä pelata.

Tilastot siltä ajalta:

Koivistoinen (9+8=17, +20)
Nyman (10+11=21, +19)
Koivisto (6+11=17, +14)

Lukolla on hyökkäyksen suhteen niin hirveä kilpailu pelipaikkojen sekä YV-vastuun puolesta, että lähtökohtaisesti Lukolla on varaa pitää 17 maalin Jonne Tammelaa neloskentässä. Toisinsanoen, jos nyt vaikka Skalicky sukeltaisi ja floppaisi, niin takana on nälkäisiä tulijoita pilvin pimein. Lukon hyökkäys on kokonaisuudessaan niin laaja, että ainoastaan Tapparan vastaava pystyy vastaamaan moiseen laajuuteen.

Daniel Audettesta on keskustelu jo lähes koko kesä, joten en lähde miestä sen kummallisemmin purkaamaan tässä. Aika näyttää, että miten mies onnistuu, mutta sopeutumista helpottanee huomattavasti, kun mies saanee aloittaa alkukauden yhdessä Aleksi Saarelan sekä Sebastian Revon kanssa, joiden kanssa hän jo viime kaudella pelasi Springfieldissä. Itse uskaltaisin varovasti väittää, että tässä on nimellisesti koko Liigan paras ykköskenttä, sen ajan mitä miehet nyt ehtivät yhdessä pelata. Paljon puhutaan Puljujärvestä, kuinka hän on Liigan paras laitahyökkääjä, mutta kyllä Aleksi Saarela on tällä hetkellä pelillisesti napsun kaksi Jesseä edellä ja mielestäni jopa selkeästi Liigan kovin laitahyökkääjä nimellisesti.

Lukon kysymysmerkit asettuvat mielestäni puolustukseen, josta viime kauden jälkeen lähtivät Reunanen, Nemecek, Heinola ja Heikkinen. Nämä suomalaiset jokainen aivan ykköskorin jätkiä Liigaan. Toki Heinola nyt vetää alkukauden lainalla ja huhut tuovat Heikkistä joukkueeseen, kun Heinola lähtee, mutta selvää on että puolustus on eniten hittiä viime kaudesta ottanut, vaikkei se nytkään ole mitenkään huono. Joukkueen puolustuksesta puuttuu aivan selkeä isäntä, joka itseäni hieman harmittaa tässä kohtaa. Kiekollista taitoa onkin sitten sitäkin enemmän.

Lukko lähtee kauteen erittäin hyvistä asetelmista, mutta en itse vielä ole valmis antamaan joukkueelle selkeää ykkössuosikin viittaa. Näkisinkin ennemmin, että pikemminkin erittäin tasaisista lähtökohdista yhdessä Tapparan ja Kärppien kanssa Lukko lähtee kauteen liikkeelle, joista Tappara ja Kärpät kiilaa sen pienen karvan verran edelle, puhtaasti kokemuksen sekä viime kausien menestyksien myötä.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Katsoin pelejä ja Danforrh oli se dynamo, joka teki eron. Hyvä teksti ja ostankin sen, mutta tuota on vaikea korvata. Eron tekevä yksilö.

Nyt omasta mielestä Ilves ja Lukko hyvinkin tasaiset, vahvat joukkueet joilla hurjat yksilöt.

Kärpät toki vähän yli yhdessä Tapparan kanssa menestysrutiinin kautta, mutta lähellä jo ollaan.
 

AksornoAilet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Laadukas kiekkoviihde
Tämä ei kyllä käy omaan järkeen mitenkään. Ettäkö on ihan sama minkä ikäinen pelaaja on, niin todennäköisesti seuraava kausi tulee menemään huonommin kuin edellinen? Tämähän tarkoittaisi sitä, että jääkiekon taso yleisesti menisi jatkuvasti huonompaan suuntaan, joka ei nähdäkseni todellakaan pidä paikkansa.

Eihän se nuoren pelaajan suoritustason parantuminen koskaan ole varmaa, mutta parantaminen on todennäköisempää kuin veteraanipelaajien kohdalla.
Logiikkasi on vinksallaan. Esim. liigassa käy jatkuvasti nuoria(kin) pelaajia, jotka eivät lopulta kykene vakiinnuttamaan pelipaikkaansa, jäävät alempien ketjujen miehiksi tai kokoonpanon rajamaille tai poistuvat alempiin sarjoihin, tai jopa siviilielämään. Nämä pelaajat olivat todennäköisesti Liigassa piipahtaessaan uransa huippukohdassa. Mm. näitä pelaajatarinoita vähemmän muistelemme ja huomioimme, ehkä siitä syntyy (mahdollinen) harha, jonka mukaan nuorten pelaajien kehittyminen entistä paremmaksi olisi todennäköistä.

Tätähän voisi seurata myös pienemmällä otoksella ottamalla esim jonkin ikäluokan vaikkapa Jyväskylän kokoisen alueen kiekkoilijoista. Vaikka jostain C-junnuista 40-v. saakka. Pelaavien määrä varmastikin vähenee joka vuosi, ja joka vuosi myös osa pelaavista saavuttaa ns. huipputasonsa, on se sitten B-junnujen piirisarja, Suomi-sarja tai KHL.

Kiinnostavinta toki olisi nähdä, onko jossain ikävaiheessa (edes yhdessä!) sellainenkin tilanne, että enemmän kuin puolet ikäluokan pelaajista nostaa pelaamisen tasoaan (suhteessa sarjatasoon). Uskallan pitää lähes varmana, että useimpina ikävuosina yli puolet pelaajista on niitä, joiden rooli joukkueissaan, sarjaporras tai pelaamisen merkitys elämässä on pysähtynyt tai matkalla alaspäin kuin niitä, jotka ovat matkalla ylöspäin.

Tällaisen yleistyksen soveltaminen yksittäiseen pelaajaan on tietysti aina virhe - samoin kuin on tämä usein kuultu yleistys: "nuori pelaaja, tekee ensi kaudella isommat tehot kuin viime kaudella".

Olisi erityisen kiinnostavaa kuitenkin saada oikeita tilastoja sen taakse, onko nuorehkon pelaajan roolin kasvu tai pelillinen kehittyminen suhteessa ympäristöönsä jossakin ikävaiheessa tilastollisesti todennäköistä (huom. tämä on eri asia kuin se, onko se todennäköisempää ts vähemmän epätodennäköistä kuin jo ikääntyvän pelaajan). Ja tietysti datasta voisi paljastua sekin, onko jonkin tietyn virstanpylvään saavuttaminen (esim. Liiga-joukkueeseen sopimuksen saaminen) ennuste sille, että pelaaja tulee jatkossa kehittymään todennäköisemmin kuin sitä ennen. Suhtaudun tähänkin skeptisesti, mutta mahdottomaksi en sitä tohdi tietenkään väittää.
 
Viimeksi muokattu:

-One-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kiinnostavinta toki olisi nähdä, onko jossain ikävaiheessa (edes yhdessä!) sellainenkin tilanne, että enemmän kuin puolet ikäluokan pelaajista nostaa pelaamisen tasoaan (suhteessa sarjatasoon). Uskallan pitää lähes varmana, että useimpina ikävuosina yli puolet pelaajista on niitä, joiden rooli joukkueissaan, sarjaporras tai pelaamisen merkitys elämässä on pysähtynyt tai matkalla alaspäin kuin niitä, jotka ovat matkalla ylöspäin.
Mielenkiintoinen kysymys. Tätähän voisi tutkia vaikka laskemalla, kuinka moni pelaaja teki kaudella X enemmän pisteitä kuin edellisellä kaudella, ja kuinka moni taas vähemmän. Mukaan otettaisiin vain pelaajat, jotka ovat molemmilla kausilla liigassa pelanneet. Lopuksi erittely ikävuosittain, niin saadaan suuntaa antava arvio siitä, kehittyvätkö nuoret keskimäärin nopeammin kuin vanhat (ja jos kyllä, niin kuinka paljon).

Voisin ihan hyvin tehdä tämän, jos mulla olisi data kahdelta kaudelta kaikkien liigassa pelanneiden pisteistä. Pingataas joku tilastonikkari tähän, @Noma pystytkö jeesaamaan?
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Logiikkasi on vinksallaan. Esim. liigassa käy jatkuvasti nuoria(kin) pelaajia, jotka eivät lopulta kykene vakiinnuttamaan pelipaikkaansa, jäävät alempien ketjujen miehiksi tai kokoonpanon rajamaille tai poistuvat alempiin sarjoihin, tai jopa siviilielämään. Nämä pelaajat olivat todennäköisesti Liigassa piipahtaessaan uransa huippukohdassa. Mm. näitä pelaajatarinoita vähemmän muistelemme ja huomioimme, ehkä siitä syntyy (mahdollinen) harha, jonka mukaan nuorten pelaajien kehittyminen entistä paremmaksi olisi todennäköistä.
Mutta kun et puhunut vain nuorista, vaan kaikistä ikäluokista. Eli on ihan sama mitä ikäluokkaa tarkastellaan, niin suurin osa pelaajista suoriutuu edelliskautta huonommin. Tällä logiikalla voitaisiin ottaa vaikkapa liigasta tarkasteluun pelkästään 25-30v pelaajat, niin heidän kohdallaan suurin osa suoriutuisi kaudesta edelliskautta huonommin.
 

AksornoAilet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Laadukas kiekkoviihde
Mutta kun et puhunut vain nuorista, vaan kaikistä ikäluokista. Eli on ihan sama mitä ikäluokkaa tarkastellaan, niin suurin osa pelaajista suoriutuu edelliskautta huonommin. Tällä logiikalla voitaisiin ottaa vaikkapa liigasta tarkasteluun pelkästään 25-30v pelaajat, niin heidän kohdallaan suurin osa suoriutuisi kaudesta edelliskautta huonommin.
Kuviossa on toki huomioitava myös se joukko, joka suoriutuu jokseenkin samalla tasolla. Oma oletukseni on, että kaikissa ikäluokissa yli puolet pelaajista on suhteessa ympäristöönsä joko uransa huipputasolla tai matkalla sieltä alaspäin. Ja tällöin olisi lähtökohtaisesti väärä oletus, että yksittäinen pelaaja tulisi (iästään huolimatta) todennäköisesti olemaan seuraavalla kaudella parempi pelaaja kuin edellisellä.

Mielenkiintoinen kysymys. Tätähän voisi tutkia vaikka laskemalla, kuinka moni pelaaja teki kaudella X enemmän pisteitä kuin edellisellä kaudella, ja kuinka moni taas vähemmän. Mukaan otettaisiin vain pelaajat, jotka ovat molemmilla kausilla liigassa pelanneet. Lopuksi erittely ikävuosittain, niin saadaan suuntaa antava arvio siitä, kehittyvätkö nuoret keskimäärin nopeammin kuin vanhat (ja jos kyllä, niin kuinka paljon).
Tämäkin antaisi jotain osviittaa siitä, missä todellisuus menee, toki vain Liigaan rajattuna. Mikä toisaalta voi olla ihan hyvä konteksti keskustelupalstan huomioiden. Muihin liigoihin siirtymiset ja uran loppumiset ym olisivatkin aika vaikea numeraalisesti tähän kuvioon laskea mukaan.

Kaudet 17-18 ja 18-19 olisivat varmaankin vertailukelpoiset.

Mahtaisikohan rapakon toisella puolen tilastojen ihmemaassa olla jo olemassa tilastollinen vastaus tähänkin pohdintaamme...
 
Viimeksi muokattu:

-One-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tämäkin antaisi jotain osviittaa siitä, missä todellisuus menee, toki vain Liigaan rajattuna. Mikä toisaalta voi olla ihan hyvä konteksti keskustelupalstan huomioiden. Muihin liigoihin siirtymiset ja uran loppumiset ym olisivatkin aika vaikea numeraalisesti tähän kuvioon laskea mukaan.
Toisaalta lienee pääosin niin, että sarjan vaihtoa edeltää tason nousu/lasku. Eli lähtö isompaan sarjaan on yleensä seurausta aiempaa paremmin sujuneesta kaudesta, kun taas pienempään sarjaan siirtyminen / uran loppuminen on seurausta aiempaa heikommin menneestä kaudesta. Sikäli ei välttämättä ole edes tarpeen miettiä näitä siirtymisiä, vaan riittää, että vertailee samoja pelaajia kahden peräkkäisen kauden välillä samassa sarjassa.

Kysymys, mihin halutaan vastaus, on: "Onko keskimääräinen X-vuotias Liigassa seuraavalla kaudella parempi kuin edellisellä, ja jos on, niin kuinka paljon?"

Uskon, että tuohon saataisiin varsin hyvä indikaattori em. pistevertailulla.
 

Baldrick

Jäsen
Pisteet on tietysti helpompi ja yksiselitteisempi mittari tai ppg, kun vertaillaan yksilöiden muutoksia. Paremmuutta on toki monenlaista, mutta jos kuvitellaan vaikka joku nousukas, joka tekee ekalla kaudella 32 pinnaa ja toisella 29, mutta jälkimmäisellä saa vastuuta myös alivoimalla ja peliaika nousee, sekä muutenkin mittarit huutaa parempaa kautta, mutta pisteet jäivät paria vajaaksi, niin tällöin hän olisi pelannut huonomman kauden.

Toki mielenkiintoinen jo pelkkä pistekehitys ja voitaneen suurin piirtein luottaa siihen, että menee tasan ns. pitkässä juoksussa eli toisen joukkueen alisuorittaessa ja keskimääräisten pistesaldojen laskiessa se muualla myös nousee.

Itseasiassa nyt kun mietin, niin optimaalisin vertailutilasto, joka on suht helppo datasta vääntää, olisi "pisteet per 60 minuuttia" -muutos. Se ottaisi huomioon myös mahdollisia itsestä riipumattomien roolimuutosten tuomia eroja edes jonkin verran. Toki ensimmäisen kappaleen ongelmaan tämäkään ei tietty tuo ratkaisua, mutta olisi varmasti jo pahimmat karheudet siivottu.

Edit. Itse uskon väittelyn aiheen heiluvan 100% molemmin puolin, koska periaatteessa mitään jatkuvaa trendiähän tässä ei voi olla, kun pelaajien määrä on suht vakio.

Laskeva trendi tarkoittaisi käytännössä huononevia pelaajia ja laskevia maalimääriä Liiga-tasolla, koska vuoden ulkkarivahvistusten määräkään tuskin on noussut joka vuosi. Nouseva trendi taas tarkoittaisi, että Liigan maalimäärät nousisivat joka vuosi tai sitten poistuvia pelaajia korvatraisiin aina vain huonommilla. Jos suhteutetaan pistesaldot Liigan kausittaisiin maalimääriin, veikkaisin heilunnan olevan pientä ja tapahtuvan molempiin suuntiin.

Noh, eiköhän ajattelussani ole näin yöpuulle painuessa tilastomatemaattinen virhe jos toinenkin ja teen itsestäni narrin, vähän niinkuin Jokereiden henkilöstö Valko-Venäjää kommentoidessaan.
 
Viimeksi muokattu:

-One-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
@RäpyläRepe Tarkoitus on nähdä, kehittyvätkö nuoret keskimäärin nopeammin kuin vanhat. Yksilötasolla pelkkien pisteiden tuijottelu voi toki johtaa harhaan, mutta kun otoskoko on tarpeeksi iso (esim kaikki Liigan 20-vuotiaat), niin uskoisin kokonaisuuden osoittavan oikeaan suuntaan kohtuullisella virhemarginaalilla.
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Pelkkä pistevertailu on huono puolustajien kannalta ajatellen. Heidän kohdallaan voisi olla parempi vertailla koko kaudella saadun peliajan yhteismäärää (ei pelikohtaista keskiarvoa). Ajatuksena siis, että mitä useampaan peliin pääsee kokoonpanoon ja saa kunnolla minuutteja, niin sitä parempi luotto valmentajalla on.
 

Apheu

Jäsen
Seurasin eilen 3 vs 3 -turnauksessa tarkasti muutamia uusia yksilöitä, joilla saattaa olla käänteentekevä vaikutus joukkueiden voimasuhteisiin (hyvässä tai pahassa). Tässä huomioita - muistutan, että ovat ihan täysin muutaman 3 v 3 -pelin perusteella tehtyjä, mutta en aio jokaisen pelaajan kohdalla toistella sitä, että asiat voivat mennä myös täysin eri tavoin, kuin mitä ensimmäisten pelien otanta antaa ymmärtää.

Austin Ortega (TPS)
Heiveröinen pelaaja, jolla varmasti löytyy jonkinverran pelisilmää ja käsiä. Joku voisi sanoa, että nopeassa ja kohtuullisen fyysisessä 5 vs 5 -pelissä voi olla ongelmia päästä mihinkään, kun luistelu ei vakuuttanut mitenkään erityisesti. Toisaalta, jos osaa heitellä pikkunäppäriä syöttöjä, voi nakuttaa pinnoja. Hätäisempi voisi sanoa, että ei käyttöä Liiga-seuroille, kun kärkikenttiin ei riitä, eikä alaketjuissa ole hyötyä. Ehkä päivän suurin pettymys.

Josh Kestner (TPS)
Vakuuttava esitys. Tulee olemaan Liiga -tasolla kärkikenttien pelaaja, jolla eväitä pistepörssin kärkisijoille. Taitavahko, nopea, ahne. Ei mielestäni mitään hätää tämän kaverin kanssa.

Ruslan Iskhakov (TPS)
Todella taitava kiekkoilija. Välillä tuli mieleen, miten tuo pikkunäppärät kynät sitten tosipeleissä purevat ahtaassa tilassa, mutta toivon, että purevat. Todella viihdyttävä pelaaja, mutta vähän pelkään, että taso ei aivan riitä yhtä kiekolliseen ja näppärään rooliin tosipeleissä. Jään ehdottomasti mielenkiinnolla seuraamaan.

Johan Ivarsson (TPS)
Paljon halua ja jokseenkin taitoakin, mutta riittääkö Liigassa(kaan) sellaisen kiekollisen pakin rooliin, kuin haluaisi? Todella ahnas kuva jäi kaverista.

Ruben Rafkin (TPS)
Mielettömän hyvä. Jäi mieleen yhtenä turnauksen parhaista pelaajista. Todella sulavaa luistelua ja hyvää pelikäsitystä, erittäin hyvät ominaisuudet 3 vs 3 -peliin. Kyllä itse uskon, että olisi ihan tekijämies myös tavallisessa kiekkopelissä.

Ondrej Roman (Ilves)
Hieman mitäänsanomaton esitys, jossain kohdin jopa vähän heikko. Omaan silmään Liiga-tasolla kärkikenttiin ei välttämättä riitä mikään ominaisuus, joka Tsekeissä taas on riittänyt. Minä näin tässä vähän sellaista kakkos/kolmosketjun tekijää, mutta vaikea sanoa, mitkä on miehen vahvuudet. Jos ei saa vahvuuksiaan esiin, tuskin on ainakaan niin kova sentteri, mitä Ilves -kaverit palstalla aluksi puhuivat.

Alex Broadhurst (HIFK)
Kohtuullisen suoraviivainen, hyvin perinteinen pohjoisamerikkalainen sentteri. En vakuuttunut siitä, että olisi ykkössentteriaineista tähän meidän sarjaan, mutta varmaan erittäin sopiva palanen kakkosketjuun. Vaikutti aika perushyvältä kaikessa, mutta ehkä hieman tasapaksu huonossa mielessä - kaverin pitäisi kai johtaa kuitenkin HIFK:n ykkösketjua - ei kuitenkaan riitä ykkössentterivertailussa (Audette, Kunyk, Spacek, Merkley, Ruotsalainen, Koskiranta, Kontiola) mielestäni alkuunkaan. Enkä sano, ettei HIFK voisi pärjätä kuitenkin tämä mies ykkösen keskellä, sillä vaikutti hyvältä pelaajalta kokonaisuutena kuitenkin. Sentterivertailurima on jokseenkin korkealla muiden pelaajien osalta.

Michal Spacek (Tappara)
Ei pelannut mitenkään säväyttävästi eilen, mutta oli ensimmäisessä turnauksessa todella hyvä. Voisiko olla myös kaudella tiedossa vähän epätasaisuutta? Taidot riittää todella komeisiin pistemääriin, heitti upean one-timer -maalin ylivoimalla. Sentteripelin puolustuspään riittävyydestä täytyisi nähdä tavallista peliä, mutta selvästi hyökkäyspään spesialisti.

Jiri Smejkal (Tappara)
Isokokoiseksi kohtuullisen hyvä luistelija ja suojaaja. Painaa myös surutta kiekon kanssa maalineteen, josta pidin. Loistava kakkos/kolmosketjun härkähyökkääjä, jolla myös potentiaalia tehdä hyvin pisteitä ja maaleja.

Michal Moravcik (Tappara)
Pelaaminen muistuttaa Victor Hedmania - iso, hyvä liikkumaan, kohtuullisen simppeliä peliä, eikä ole mikään kova kikkailija. Erinomainen puolustaja kokonaisvaltaisesti, mutta etenkin hyökkäyspäänpotentiaali jäi vielä aika epäselväksi. Puolustaa osaa.

Kokonaisuutena joukkueista voisi sanoa sen, että TPS on kyllä todella sekava sakki, jossa on paljon potentiaalia, mutta miten muotoutuu joukkueeksi niin, ett yksilöt eivät pelaa omia pelejään? Kärpät vaikutti aika täysin viiden pelaajan joukkueelta hyökkäyssuuntaan (Puljujärvi, Kunyk, Pyörälä, Heshka, Sulak), joten saa nähdä, paljonko saavat apuja syvyydestä kauden mittaan. Tapparalla taas on todella laaja nippu käytössä tulevalle kaudella. Ilves ja HIFK olivat kohtuullisen repaleisilla kokonaisnipuilla mukana, yksi Leskinen ja Maccelli olisivat voineet nostaa esiin muitakin yksilöitä paremmin. Suomi-Ruotsalainen-Meskanen on jäätävä kolmikko etenkin ylivoimalla.
 

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
@Apheu heitti ylempänä aika osuvan luonnehdinnan Broadhurstin eilisestä pelaamisesta. Uskoisin Anton Lundellin olevan tällä kaudella joukkueen ykkössentteri. Kaveri tuli liigaan vahvasti puolustussuuntaan pelaaminen edellä, nyt uskon että Lundellin pelaaminen tulee olemaan huomattavasti tähän asti nähtyä hyökkäävämpää.
 

Tuuletin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps, änäri suomalaiset
Kokonaisuutena joukkueista voisi sanoa sen, että TPS on kyllä todella sekava sakki, jossa on paljon potentiaalia, mutta miten muotoutuu joukkueeksi niin, ett yksilöt eivät pelaa omia pelejään?
Tästä täysin samaa mieltä. Palasten osuessa kohdilleen saattaa Tps pelata parhaan kautensa pitkään aikaan, mutta mikäli jätkät pyrkii edistämään vain omia uriaan välittämättä joukkueesta saattaa myös tulla totaalinen floppi kausi taas odotoksiin nähden
 

DripL

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Sitä en kyseenalaistanutkaan että Morley myös oli todella hyvä sentteri tähän sarjaan ja varmasti tärkeä palanen Tapparan hyökkäystä.

Siinä onkin se ero että SaiPassa tuli seurattua näiden molempien tekemistä samaan aikaan samassa joukkueessa välillä samassa ketjussa ja välillä 1. ja 2. senttereinä. Molemmista näki selvästi jo silloin että ovat tähän sarjaan todella kovia vahvistuksia, vaikka joukkueen peli muuten oli aivan sekaisin. Ja molempien pelaamista tuli seurattua myös viime kaudella.

Kunyk on ilmeisesti mennyt SaiPassa ja HPKssa hieman ns. tutkan alla suuren yleisön näkökulmasta, mutta kyseisten joukkueiden fanit (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) varmasti tietävät tämän pelaajan arvon monipuolisuudessaan. En yllättyisi yhtään jos Kärppien kokoonpanossa hän nousisi ensi kauden Liigan MVPksi.
Kunyk meni kyllä välillä ihan kaikkien tutkan alla. Ei sen joukkueen pelaamista pystynyt katsomaan edes vaihtopenkiltä.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Kärpille ei taida löytyä vastusta. Vasta kaksi harjoituspeliä takana, mutta tehtyjä noin 10 per peli. Varakapteenin arvon saanut Puljujärvi johdattaa joukkoa 5 pisteen ottelukeskiarvolla. Miltähän peli alkaakaan näyttää, kun saavat vähän tuntumaa paremmaksi?
No nyt se Ilves elikkäs Ipa meni ja voitti (lähinnä Mestis-jengejä vastaan aiemmin pelanneen) NHL-Kärpät 2-3. Liian kova Liigaan?

Tai sitten näistä on hankala päätellä tässä vaiheessa juuri mitään.

PS. Ilveshän voitti myös Wayne Gretzky All Starsin.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Ilves on ottanut 6/7 voittoa jos jättää väsyneenä esiintyneen junioripitoisen 3vs3 turnauksen pois. Siinäkin kaksi ensimmäistä tasaisia pelejä.

Juna on aikataulussa jos raideverkko kestää.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
7/8 Johtaja Virran Dynastia kaatui nyt.
Ja silti, paljon on parannettavaa. Kyllä Ilves Top-6 paikan hahmotelmissa ansaitsee.

Tällä hetkellä edelle pistäisin vielä Lukon, Kärpät ja Tapparan. HIFK samoissa haminoissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös