Jarkko Ruutu – kova pelaaja vai rotta?

  • 688 291
  • 3 212

dexter__35

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Anaheim Ducks, sekä paikalliset.
Onkos kukaan kirjaa lukenut vielä? Ajattelin itse käydä kotouttamassa kyseisen opuksen torstaina.
Eilen sain luettua. Todella hyvä kirja! Vaikka osaltaan aika surullinen, mutta todella koukuttava ja hyvin kirjoitettu.
 

Toni85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen jääkiekko oikeissa käsissä
Itse olen aloittanut lukemisen ja voin sanoa ihan rehellisesti, että jokaisen kiekkofanin kannattaa tutustua tähän kirjaan!
 

k0l1kk0

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itsellä olisi tarkoitus lukaista, varsinkin kun Ruutu tuntuu myöntävän ja häpeävän tekojaan.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Aivan holtittoman hyvä kirja! Allekirjoitan täysin väitteen, että jokaisen urheilu- ja etenkin jääkiekkoihmisen olisi luettava se. Erittäin hyvin kirjoitettu, mutta ennen kaikkea rehellinen ja analyyttinen opus, jonka lähestymiskulma on hyvin mielenkiintoinen.
 

SOF1969

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KKV
No niin, nyt Rudin kirja on luettu, tägään tähän muutaman nimimerkin jonka kanssa asiasta keskusteltiin, tai suosittelivat kirjaa Jeren ketjussa.

@Vellihousu @Snakster @McBean @Valapatto @V-G- @Jupe @teppana @Loorz15

Ihan alkuun voi todeta että kehut kirjaa kohtaan olivat ansaittuja. Ehdottomasti yksi parhaita, ellei paras urheiluaiheinen kirja jonka olen lukenut. Kuten Jeren ketjussa totesin, olen tietoisesti ollut lukematta kirjaa, koska kyykkääminen/piilolinssit/muut spedeilyt Jokereissa polttivat käämit vaan silloin niin totaalisesti.

Taustaksi lukemattomuudelle siteeraan kirjaa sivulta 88:

"Tilanne muuttui mutkikkaaksi vasta vuosia myöhemmin, kun pelasin Jokereissa ja Rami oli HIFK:n päävalmentajana.
Ne ajat pilasivat monta ystävyyttä".

Viittaan boldattuun kohtaan. Olen itse pitkän linjan HIFK-kannattaja, ensimmäinen matsi Nordiksella 7-vuotiaana, vuonna
1976. Jostain syystä kuitenkin lähimmästä viidestä aidosta ystävästäni neljä on Jokeri-kannattajia. Kaksi ihan lapsuudesta
asti tuttuja ja kaksi myöhemmältä iältä, noin 25-vuotiaasta. Aina ollaan seurattu lätkää ns. normaalissa paikallisvastustajien
hengessä, lyöty vetoa paikallismatseista, vittuiltu tappiosta ja muuta. Ilman mitään aitoa eripuraa.

Rudin saavuttua Ilmalaan ja siitä seuranneiden tapahtumien johdosta tilanne muuttui, ja jossain kohtaa tilanne oli ihan
aidosti tulehtunut. Sehän on hieman absurdia, kyse on vain lätkästä. Ja stadin ulkopuolisten ihmisten ei ehkä ole helppo
edes ymmärtää sitä tilannetta. No, siitä päästiin yli, ei siitä sen enempää, kaikki ok nykyään. Lätkästä ei nykyään hirveästi
puhuta, koska jäbistä kolme lopetti Jokerien aktiivisen seuraamisen parin ekan KHL-vuoden jälkeen, joten siitä ei oikein
enää vaan puhuta.

Mutta itse asiaan. Kirja on todella hyvin kirjoitettu, ehkä helpottaa sekin, että tykkään Nyholmin tyylistä muutenkin. Ehkä joissain kohtaa hieman häiritsi tietty terminologia, jonka kuulin päässäni tulevan Nyholmin suusta. Luin kirjan viikonlopun aikana, oli niin kiinnostavaa settiä että ei pystynyt olemaan lukematta.

Totta kai Rudin tarina on minulle pääpiirteittäin tuttu, mutta kyllä tämä syväluotasi äijän ajatusmaailmaa hienosti. Itselle ehkä
kiinnostavin osuus oli uran alku rapakon takana ja ajat farmijengeissä. On huikeaa ajatella miten sitkeää omistautuneisuutta Rudi on osoittanut päästäkseen sinne minne halusi. Ja mielenkiintoista ajatella miten kusisia paikkoja farmista voi löytyä ja mikä
on kontrasti siihen kun pääsee ylös pelaamaan.

Tarinaa maajoukkueen kanssa vietetystä ajasta oli myös hyvin mielenkiintoista lukea ja taustoista turnaustapahtumien takana.
Kirjan lopetus oli täydellinen, en voi kieltää hieman liikuttuneeni parin viimeisen sivun aikana. KIrja ainakin vaikuttaa hyvin rehellisesti tehdyltä, eikä sisällä mitään sosiaalipornoa, vaikka Rudilla olisi varmasti aineksia siihen runsaastikin.

Kuulostaa mahtipontiselta, mutta kirjan luettuani olen sinut Rudin viimeisten vuosien häröilyjen kanssa. En hyväksy, mutta
ymmärrän miksi ne tapahtuivat. Ja kuten joku totesi, ei Rudi tekoja anteeksi pyytele, mutta katuu kuitenkin niistä joitakin.

Suosittelen lämpimästi kaikille.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
@SOF1969
Kiitoksia tuosta. Tein sitten oikean päätöksen, kun sen kirjastosta itselleni eilen varasin. Ostaa en aio, mutta ilmeisestikin siis kannattaa lukea.
 

SOF1969

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KKV
@SOF1969
Kiitoksia tuosta. Tein sitten oikean päätöksen, kun sen kirjastosta itselleni eilen varasin. Ostaa en aio, mutta ilmeisestikin siis kannattaa lukea.

Pistä sitten omaa mielipidettä jakoon.
 

ValkMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Aivan holtittoman hyvä kirja! Allekirjoitan täysin väitteen, että jokaisen urheilu- ja etenkin jääkiekkoihmisen olisi luettava se. Erittäin hyvin kirjoitettu, mutta ennen kaikkea rehellinen ja analyyttinen opus, jonka lähestymiskulma on hyvin mielenkiintoinen.

Täsmälleen samaa mieltä. Olen elämäni aikana lukenut ihan järkyttävän määrän urheiluun ja varsinkin jääkiekkoon liittyviä kirjoja ja voin sanoa, että Tuomas Nyholmin kirja Ruudusta on paras näistä kaikista. Tämä teos kuuluu omaan jääkiekkokirjakokoelmaani ja olen sen hankkinut itselleni heti silloin, kun se ilmestyi. Hyvän kirjan merkki on yleensä se, että se tulee luettua useamman kerran ja Ruudun kirjan olen lukenut useamman kerran ja varmasti luen sen tulevaisuudessa vielä uudelleen.

Sen enempää sisältöjä paljastamatta on mielenkiintoista lukea esimerkiksi Ruudun arjesta farmiliigassa ja siitä, miten kävi kun Ruutu kohtasi ottelun tiimellyksessä itsensä Sean Averyn. Lisäksi Ruudun vaiheet Jokereissa ja kaikki siihen liittyvä kaksinkamppailu Stadin punaisten kanssa on ihan mahtavaa luettavaa. Hyvin rehellinen kirja ja muutenkin aivan täyttä timanttia. Jos et ole vielä lukenut, niin kannattaa käydä hakemassa vaikka kirjastosta. Et tule pettymään.
 

Bobby

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Se, että tälläinen ketju on pitänyt aukaista, kertoo siitä että tämä erinomainen pelaaja teki duuninsa prikulleen oikein!
 

penalalli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK, Leeds United
Se, että tälläinen ketju on pitänyt aukaista, kertoo siitä että tämä erinomainen pelaaja teki duuninsa prikulleen oikein!
Asiasta on kyllä paljon muunkinlaista käsitystä.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Se, että tälläinen ketju on pitänyt aukaista, kertoo siitä että tämä erinomainen pelaaja teki duuninsa prikulleen oikein!

Niin no kyllähän se 650 NHL-runkosarjaottelua kertoo ,että aika paljonkin on asioita tehty oikein, eikä moni suomalainen ole samaan kyennyt. Aivopierujakin kyllä matkalle mahtuu siinä määrin, että "prikulleen" sanan jättäisin ehkä kuitenkin pois :)
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Olihan se täysin mulkero tapaus eikä välittänyt tippaakaan vastustajien terveydestä kun ajoi Pakarisen numeroihin jossain harjoitus/EHT-ottelussa, kyykisteli taklauksien alla ja yritti vääntää Melartin jalan solmulle samalla toimien kaiken lätkän koodiston vastaisesti, mutta Ruutu oli myös nähdäkseni yksi iso syy siihen miksi Jokerit tiputtivat HIFK:n keväällä 2012 playoffeissa lauluun. HIFK:lta puuttui täysin voimahyökkääjät omista kärkiketjuistaan ja Ruutu olisi ollut kyllä aika täydellinen sellainen, mutta sen sijaan sai koko joukkueen enemmän ja vähemmän sekaisin. Jos HIFK olisi saanut hankittua Ruudun itselleen kesällä 2011 ja jättänyt vaikka Somervuoren hankkimatta niin uskon, että HIFK olisi tuolla kaudella ollut selvästi parempi joukkue. Tuolloin HIFK:n heikkous oli laadukkaan voimahyökkääjän puute sekä Matikaisen umpisurkea valmentaminen. Taitoa löytyi joukkueesta käsittämätön määrä.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Ehdoton all-time-suosikkini ja oikeastaan ainoa yksittäinen pelaaja, jonka game worn-paitoja kerään.
 

Liitteet

  • rudi_gw.jpg
    rudi_gw.jpg
    198,3 KB · kertaa luettu: 442

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Olihan Ruutu loistava pelaaja, mutta Jokeri-kaudet jätti kyllä tahran uralle.

Tästä täysin samaa mieltä. Ruutu oli Jokereissa pelatessaan veteraani joka olisi voinut näyttää vanhemman valtiomiehen esimerkkiä siitä miten pelataan kovaa ja rottaillaan "oikein", mutta hän päätti sitten vetää vielä yhdet pohjaluvut koko uran ylilyönneille ja sille miten oma ego kasvaa joukkuetta suuremmaksi. Ura olisi ansainnut paremman päätöksen, Ruudun ei olisi enää tarvinnut pukeutua pellen naamariin.

Hänen elämänkertansa on joka tapauksessa upea kuten olen monessa yhteydessä todennut, luultavasti paras urheilijaelämänkerta mitä ainakaan Suomessa on koskaan tehty.
 

Barney

Jäsen
Tuo Ruudun kirja oli kyllä erinomainen ja ero verrattuna Karalahden kirjaan oli kuin yöllä ja päivällä. Karalahdestakin olisi varmasti voinut kirjoittaa mielenkiintoisen kirjan, mutta jos kaksi kolmasosaa kirjasta on elämänkoulu -tyylistä "dokausta Pötsin kanssa Tapulikaupungissa", niin aika raskas kokemus se kirja oli.

Ruutu on kyllä fiksu kaveri ja kirja avasi myös hyvin sitä, että minkälaisia uhrauksia ja kuinka paljon työtä hän on tehnyt uransa eteen. Tuo Jokerit-IFK tapahtumasarja oli myös mielenkiintoista kuulla Ruudun suusta. Kirjan jälkeen kyllä arvostukseni Ville Peltosta kohtaan laski erittäin paljon, sillä Ruudun mukaan hänen vanha ystävänsä Peltonen ei nykyään edes tervehdi Ruutua. Se, että joku tekee sellaisen johtopäätöksen, että Ruutu on syyllinen kaikkiin tapahtumiin kertoo mielestäni paljon ihmisestä. Peltonen oli kuitenkin itse IFK:n organisaatiossa suuressa roolissa, joten kannattavaa olisi myös tarkastella sitä seuran omaa toimintaa kriittisesti eikä vain etsiä ulkopuolelta monen mutkan kautta jotain yksittäistä syntipukkia.

Roolissaan Ruutu oli kyllä maailman parhaita, ellei jopa paras. Sen vahvistavat esimerkiksi nuo Forsbergin puheet, Averyn nollaaminen ja IFK:n nöyryyttäminen vielä viimeisinä vuosinaan. Kohtuu rajallisilla taidoillaan Ruutu onnistui kuitenkin tekemään itsestään sellaisen pelaajan, jonka varmasti lähes kaikki jääkiekkoa seuraavat muistavat ympäri maailmaa. Tietenkin siitä seuraa myös ajoittaisia ylilyöntejä, jos pelaa noin harmaalla alueella, mutta yllättävän vähän niitä Ruudulle kuitenkin sattui.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mun silmin Jarkko Ruutu on ylihypetetty pelaaja ja yksi syy sille, että Jokerit ei hänen aikanaan menestynyt paremmin. Ruutu jakoi joukkueen ja johti omaa ryhmäänsä kuin kyykystä. Seurasin JRuudun uraa siitä asti, kun nousi HIFK:ssa edustukseen. HIFK:ssa Ruutu oli varsin hyvä, NHL:ssä pelillinen panos oli jo heikko viimeisenä kautena. Jokerit oli taantuvan kiekkoilijan jäähdyttelyä ja tulos sen mukainen.

Ikävintä oli, että JRuutu päätti valitan Jokerit HIFK:n sijasta palatessaan Suomeen. Raha ei ratkaissut yksin, taustalla oli monia muita syitä.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kirjan jälkeen kyllä arvostukseni Ville Peltosta kohtaan laski erittäin paljon, sillä Ruudun mukaan hänen vanha ystävänsä Peltonen ei nykyään edes tervehdi Ruutua. Se, että joku tekee sellaisen johtopäätöksen, että Ruutu on syyllinen kaikkiin tapahtumiin kertoo mielestäni paljon ihmisestä. Peltonen oli kuitenkin itse IFK:n organisaatiossa suuressa roolissa, joten kannattavaa olisi myös tarkastella sitä seuran omaa toimintaa kriittisesti eikä vain etsiä ulkopuolelta monen mutkan kautta jotain yksittäistä syntipukkia.

Nämä eivät ole yksinkertaisia asioita. Lähisukulaiseni pahoinpideltiin joskus 2000-luvun alkupuolella ja näin läheltä, ettei asian käsittely välttämättä ole ihan helppo nakki uhrille - se ei ollut helppoa edes minulle, vaikkei minulle ollut tapahtunut mitään enkä edes ollut todistanut tilannetta paikalla. Luonnollisesti yhteiskunta ja laji kokevat tietynlaisen normaalista poikkeavan väkivaltaisuuden hyväksyttäväksi kaukalossa, mutta sille hyväksyttävyydelle on myös muodostunut aika selkeät rajansa. Peltonen pahoinpideltiin tavalla, jonka varmasti jokainen heti ensi näkemältä tunnisti poikkeuksellisen vääräksi.

Ymmärrän hyvin, jos tapahtuma on säröttänyt Peltosen suhteen Jokereissa tuona aikana vaikuttaneisiin tuttaviin ja ymmärrän sen, jos hän ei täysin tunteetta ja objektiivisesti pysty tapahtumaan suhtautumaan; se on täysin inhimillistä - varsinkin, jos jollain tavalla kokee hänen aiempien ystäviensä yhtään millään tavalla vaikuttaneen asiaan. Ruutu ei tietenkään ole vastuussa Ben-Amorin toiminnasta, mutta ei Peltosen ratkaisu lyödä ystävyyssuhde poikki itsessään implisoi Peltosen niin kokevan.

On myös ihan hyvä antaa ihmisille aikaa. Ruutu kirjoitti kirjansa muutama vuosi tapahtuman jälkeen; voi olla, että vuosien päästä Peltonen pystyy suhtautumaan asiaan toisella tavalla ja jollain tavalla palauttamaan suhteen esimerkiksi Ruutuun.

Ulkopuolelta on hyvin vaikea arvioida Ben-Amorin fyysisen teon ulkopuolisia taustatekijöitä, tapahtumien kulkua, henkilösuhteita ja varsinkaan sitä, miten kukin osallisista asiat on kokenut. Olen myös ulkopuolisena varovainen arvioimaan sitä, miten kenenkin asianosaisen yksilöinä pitäisi tapaukseen liittyvät asiat tuntea ja käsitellä.
 
Viimeksi muokattu:

Orava

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kirjan jälkeen kyllä arvostukseni Ville Peltosta kohtaan laski erittäin paljon, sillä Ruudun mukaan hänen vanha ystävänsä Peltonen ei nykyään edes tervehdi Ruutua. Se, että joku tekee sellaisen johtopäätöksen, että Ruutu on syyllinen kaikkiin tapahtumiin kertoo mielestäni paljon ihmisestä. Peltonen oli kuitenkin itse IFK:n organisaatiossa suuressa roolissa, joten kannattavaa olisi myös tarkastella sitä seuran omaa toimintaa kriittisesti eikä vain etsiä ulkopuolelta monen mutkan kautta jotain yksittäistä syntipukkia.
Ruudun käytös Jokerivuosinaan oli niin ala-arvoista, etten lainkaan ihmettele vanhan koulukunnan Peltosen hermostuneen lopullisesti. Ruutu käyttäytyi niin halveksien vastustajaa, etten ole ennen vastaavaa nähnyt. Mies oli myös vaarallinen ja vähät välitti muiden terveydestä. Ongelma oli myös se, ettei jääkiekon sääntöjä ole luotu noin käsittämättömän käyttäytymisen kitkemiseksi. Koko homma sitten räjähti käsiin tuossa Peltos-episodissa, jota vastaavaa ei sitäkään ole suomalaisessa kiekkoulussa kai koskaan tapahtunut. En oikeen IFK:n toiminnasta tuona aikana löydä mitään sellaista, mikä oikeuttaisi Ruudun toiminnan tai myöhemmät Jokereiden teot.

Ruutu yritti kaikin keinoin saada IFK:n koko joukkuetta, Peltonen mukaan luettuna raivostumaan ja siinä myös onnistui. Jotenkin outoa ihmetellä sitä että joku vihaa sua, kun kaksi vuotta yritit saada sitä vihaamaan sua.

Mutta sen verran aikaa on kulunut noista vuosista, että voisin jo lukaista tuon Ruudun elämänkerran kun sitä on niin paljon kehuttu.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Petofani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Anaheim, Raahe-Kiekko, PattU, Lippo
Ruutu on kyllä fiksu kaveri ja kirja avasi myös hyvin sitä, että minkälaisia uhrauksia ja kuinka paljon työtä hän on tehnyt uransa eteen. Tuo Jokerit-IFK tapahtumasarja oli myös mielenkiintoista kuulla Ruudun suusta. Kirjan jälkeen kyllä arvostukseni Ville Peltosta kohtaan laski erittäin paljon, sillä Ruudun mukaan hänen vanha ystävänsä Peltonen ei nykyään edes tervehdi Ruutua. Se, että joku tekee sellaisen johtopäätöksen, että Ruutu on syyllinen kaikkiin tapahtumiin kertoo mielestäni paljon ihmisestä. Peltonen oli kuitenkin itse IFK:n organisaatiossa suuressa roolissa, joten kannattavaa olisi myös tarkastella sitä seuran omaa toimintaa kriittisesti eikä vain etsiä ulkopuolelta monen mutkan kautta jotain yksittäistä syntipukkia.
Täysin samaa mieltä. Se mitä Ville Peltoselle tapahtui aikanaan, siitä kuuluu vastuu vain ja ainoastaan Semir Ben-amorille. Sen teon tuomitsi Ruutukin kirjassaan.
 

Clubittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Täysin samaa mieltä. Se mitä Ville Peltoselle tapahtui aikanaan, siitä kuuluu vastuu vain ja ainoastaan Semir Ben-amorille. Sen teon tuomitsi Ruutukin kirjassaan.

Tämä nyt on ihan täysin höpöhöpöä. Välit olivat näiden jengien välillä täysin tulehtuneet ja tuossa samaisessa matsissa ensimmäisessä erässä Melart hyökkäsi Rudin kimppuun takaapäin takoen päähän. Peltonen joukkueen kapteenina tämän siunasi ja seuraukset olivat sen mukaiset.

Rudihan oli suurin yksittäinen syy, minkä takia Jokerit kyykytti IFK:ta ihan pelillisestikin 2012-2014 täysin miten halusi. Valitettavasti muuta menestystä ei sitten tullutkaan, mutta ei se nyt Ruudun vika ollut. Muistikuvieni mukaan joka vuosi pleijareissa keskittyi kyllä täysin pelaamiseen, eikä muuhun sekoiluun.

e.

@Janders

Kyllä kyllä. Ruutu ei olisi ikinä tehnyt sellaista uraa NHL:ssä, jos ei olisi ollut täysi kusipää. Nimenomaan tiesi mitä teki ja on aivan täysi mulkku. Siitä ei varmaan kukaa voi olla eri mieltä.
 
Viimeksi muokattu:

Janders

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Täysi mulkerohan se on, mutta hyvä pelaaja omassa roolissaan. Jos olisi tyytynyt pelaamaan rottaa oikein, ilman tahallisia vahingoittamisyrityksiä, saattaisin jopa pystyä häntä kunnioittamaan.

Ruudusta toistellaan jatkuvasti sitä kuinka fiksu tyyppi on, ja varmaan onkin, mutta onko se ns. lieventävä tekijä? Minusta se nimittäin nimenomaan korostaa Ruudun kusipäisyyttä, tyyppi tiesi mitä teki kaukalossa, eikä ollut samanlainen tyhjäpäinen töhö kuin vaikkapa Karalahti. Siispä Ruudun tekosia pitäisi tarkastella tiukemmalla asteikolla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös