Sanna Marinin hallitus

  • 2 577 671
  • 21 526

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Loppuarviointi sitten kun opinnot on saatu loppuun? Niin tai näin, nyt on sopeuduttava ja tehtävä muutoksia. Koululaisten loppuarvioinnistakin varmasti selvitään, kun sairaaloissa keskeytetään hoitoja ja siirretään leikkauksia.
Totta kai täytyy sopeutua, jos tilanne niin tulee vaatimaan. Mutta mitkä ne hyödyt olisivat siitä, että tilanteeseen nähden hyvin toimiva etäopetus laitettaisiin jäihin? Kuten edellä on esitetty muutaman kirjoittajan toimesta, olisi lapsia ja nuoria enää sen jälkeen mahdoton kaitsia, kun tämä nykyinen systeemi pitää suurimman osan vielä kodeissa koulurutiinien parissa. Ja vaikka osa aivan varmasti kärsii, isolle osalle koululaisia ja opiskelijoita tämä reilun kahden kuukauden etäopetus ei aiheuta suurta lovea osaamiseen. Erityisoppilaat ja maahanmuuttajat tästä varmasti kärsivät niiden lisäksi, joilla ei riittäävää laitteistoa ole tai joiden opettajista iso osa ei kykene etäopetukseen. Niin, pelkkä etätehtävien teettäminen ei ole etäopetusta.

Ja sitten vielä se, että jollain tapaa tuo päättöarviointi pitäisi ratkaista peruskoulunsa päättävillä, koska ei nykyisiä ysejä voi jättää sellaiseen limboon, että tulevat tekemään sitten syksyllä jotain täydennyksiä ja samalla pitäisi aloitella toisen asteen opintoja. Yhteishaut menisivät uusiksi ja edessä olisi aikamoinen rumba. Helppo todeta, että niin tai näin tämä homma pitäisi hoitaa, vedota sairaaloihin (miten nämä edes liittyvät toisiinsa?) ja poistua paikalta käsiään levitellen.

Jos Mestari tahtoo laittaa kouluvuoden pakettiin, tahtoisin tietää, mitä hän on suunnitellut yhteishaun tulosten, päättöarvioinnin, koululaisten arjen, mahdollisen lukuvuoden jatkon ja uuden aloituksen sekä opettajien työsuhteiden osalta.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Palstan asiantuntijoille kysymys :) Marinin hallitus tuntuu menevän Sipilän hallitusta enemmän ns. lakipykälät edellä. Sipilän hallitus kompastui esim. Sipilän Soten perustuslaillisiin ongelmiin, Sipilän prosessikaavioihin (+Sipilä koetti johtaa Suomea kuin yritystä - itsekin insinöörinä luulen, että Suomea voisi johtaa kuin yritystä), paperimies Lindström oikeusministerinä, Bernerin ideoihin. Oliko Sipilän hallituksen lakipykälien ja perustuslaillinen osaaminen heikompaa kuin Marinin hallituksen, ja moni Sipilän hallituksen hyväkin idea kaatui siihen? Olen pitänyt Anna-Maja Henrikssonia aina pätevänä ja asiaosaajana oikeusministeriksi. Krista Kiurusta voidaan olla vaikka kuinka montaa mieltä tahansa, mutta kasvot hän antoi Sipilän soten kaatamisessa nimenomaan perustuslaillisiin seikkoihin vedoten, ja nyt hänelle on tuostakin kokemuksesta hyötyä. Vähän vaikeastihan olen muotoillut tämän kysymykseni, toivottavasti pointti siitä selvisi.
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jatkan tuohon @sampio n viestiin liittyen taito- ja taideaineisiin. Opetuksen järjestäminen etänä on haastavaa, muttei mahdotonta. Väkisin hommat pienenee ja/tai muuttuu toisenlaisiksi kuin lähiopetuksessa. Perusopetuksen tulee olla maksutonta, joten esim. kotitaloudessa tai käsityöstä ei voi määrätä tehtäväksi töitä, joista aiheutuu kustannuksia.

Eri ainejärjestöt ovat laatineet materiaalia opetuksen tueksi, mutta kaikille lienee selvää, ettei opetussuunnitelmaa voida noudattaa kaikissa aineissa. Tt-aineiden lisäksi ainakin fysiikka ja kemia vaativat laitteita tai aineita, joita ei kodeista löydy. Meidän kunnassa, kuten varmaan monessa muussakin, on tt-aineissa teemana arjen taidot. Oppilaille annetaan erilaisia kodin arkeen liittyviä tehtäviä, joista osa tulee tehdä huoltajan kanssa. Tarkoituksena on, että joka aineessa tehdään jotain, joka on kotioloissa kaikille mahdollista, ilman kustannuksia. Luovuutta tuo vaatii, jotta opiskelu pysyisi vähänkään mielekkäänä ja tarkoituksenmukaisina. Arvioinnin voi suorittaa skaalalla suoritettu - suorittamatta. Kuten taisin jo opetustyö-ketjussa todeta, niin meillä sivistysjohtaja antoi luvan laskea rimaa vaatimusten ja sisällön osalta.
Tuo on totta, ja varsinkin taito- ja taideaineet ovat niitä suurimpia kärsijöitä. Samoin kaverini fykema-opettajana sekä pari kollegaani ovat todenneet, että meneehän kemia ja fysiikka teorioina, mutta vähän tylsäksi jää demota tyhjässä luokassa videoiden välityksellä. Käsitöiden opetus täällä maakunnan pikkukaupungeissa on sikäli suotuisaa, että varsinkin valinnaiskässän oppilailla on aika usein materiaaleja kotona ja niiden käyttöön huoltajilta suopea suhtautuminen. Liikunta on myös pitkälti asuinoloista kiinni. Esim. meidän tapauksessamme olosuhteet ovat hävettävän hyvät, kun tuossa vieressä on ulkoliikuntapaikka, pururata ja kotona iso piha sekä lihaskuntotreeniin kuulia, painoja ja tankoja. Sitten taas jossain kolmion olohuoneessa ei paljon x-hyppyjä hypitä, jos isukki haluaa katsoa vähän ramboja putkeen.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Etäopetuksesta tulee mieleeni, että joillekin oppilaille tämä saattaa olla jopa hyvä asia. Voi keskittyä opiskeluun ilman luokan ja koulumaailman häiriötekijöitä.

Koulukiusaamisesta puhutaan paljon niin kuvittelisi, että moni kiusattu on ainakin hetken helpottunut ja saattaa menestyä opiskelussaan vähintään yhtä hyvin kuin koulussa piinattavana.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
@sampio Wau, alan ammattilainen. Minullakin lapsia on ja kun pitää ne omat työtkin hoitaa samassa itse kunkin niin on aivan turha luulla, että laatu on millään asteella samaa - toki toista se on jos voisi kotona lorvailla ja keskittyä etäopetukseen. Ja mietippä sitä volyymiä vanhemmista, joka ei tee nyt yhtään mitään asialle, se on valtava, mutta toki kaikkien kokemukset ovat hyviä.... Mukava virtuaalihetki ei opeta koneistajaa sorvaamaan yms, toimii jossain mutta valtaiseen osaan ei. Reality check.
Kyllä, olen alan ammattilainen ja lisäksi minulla on omat lapseni kotona opiskelemassa eli näen asiasta molemmat puolet. Olen myös ollut koko viime viikon valmistelemassa koulumme eri aineiden opettajia etäopetukseen ja keskustellut heidän kanssaan oppiaineiden tuomista haasteista eli mulla on kokolailla hyvä kuva muistakin oppiaineista, vaikken tietenkään täysin jokaisen opettajan omia haasteita tiedä ja ymmärrä. Lisäksi olen mukana kaupunkimme digitalisaatiohankkeessa ja kehitysryhmässä, jossa on mukana ammattilaisia päivähoidosta alkuopetuksen kautta perusopetukseen ja lukioon eli mulla on näkemystä tältäkin osalta keskimääräistä enemmän. Ja vielä, olen ollut mukana tiiviisti myös valtakunnallisissa verkostoissa, tosin vasta reilun vuoden, mutta kuitenkin. Tuotan materiaalia itse etäopetuksen tueksi reaaliaineissa ja olen käynyt keskustelua verkossa varsinkin viimeisen kuluneen kahden viikon aikana oppiainerajat ylittäen vähän liiankin tiiviisti. Eilen aloitin ysiltä ja lopetin kuudelta, mutta vaihdoin vielä pari viestiä, kun menin ottamaan kännykän käteeni kahdeksalta, jotta sellaista lorvailua. Ei ehkä samalla tavalla intensiivistä kuin luokassa, mutta kyllä tässä ihan töitä tehdään palkan eteen.

Viime viikolla mulla meni tunteisiin pahasti, kun jouduin opastamaan 5.-lk poikaani pari ekaa päivää. Tehtäviä annettiin Wilmaan ja viestitulva oli älytön. Lukivaikeuksinen poikani tavasi yhtä viestiä niin pitkään, ettei millään ehtinyt lähettää vastauksia opettajan antamissa aikarajoissa, ja itse väänsin siinä ohessa opetusta sekä autoin etänä kollegojani. Ymmärrän hyvin myös tuon puolen, mitä mainitsit, eikä etäopetusta voida mielestäni ajatella puhtaasti samoin kuin lähiopetusta. Meillä kuitenkin pojan opettaja tajusi lopulta itsekin savotan mahdottomuuden, oli ottanut viikonlopun aikana pari keskeistä välinettä haltuunsa ja maanantaina pitivät ekat livetuntinsa sekä hoitivat tehtävät sähköisten alustojen kautta. No, ehkä mä olen tässäkin asiassa onnekas, koska kaupungissamme on jo useamman vuoden ajan koulutettu porukkaa sähköisiin oppimisympäristöihin ja vähän jopa pakotettu siihen suuntaan. Nyt joka koululla on vähintään ne muutama osaajaa, joilla on ollut kysyntää kuluneen viikon aikana. Eikä tämä meidän kylä edes ole se edistyksellisin. Toki erot ovat myös koulukohtaisia ja paljon riippuu myös koulun johdon linjauksista, miten selkeästi homma lähtee etenemään. Ammatilliseen puoleen en ota kantaa, koska sieltä mulla ei ole kokemuksia kuin kuulopuheiden verran.

Jos sinä joudut kantamaan suurimman osan opetusvastuusta tai lapsesi joutuu etenemään liki itsenäisesti, ei opettaja ole hoitanut hommiaan tai koulun linjaus etäopetuksesta ei toimi. Alleviivaan, että pelkkä etätehtävien teettäminen ei ole etäopetusta, vaikka ymmärrettävästi osassa aineita itsenäistä etenemistä on enemmän kuin toisissa. Räyhääminen on turhaa, mutta kyllä vaatia saa. Tai pyytää hiukan rauhoittumaan, jos opettaja saa digiherätyksen ja tuuttaa materiaalia eetteriin liian innokkaasti. Suosittelen molemmissa tapauksissa asiallista kontaktia kouluun.

Btw. tuossa juuri tytär käväisi hakemassa jotain eteisestä ja oven ollessa auki Meet pauhasi taustalla, kun kollegani toisesta koulusta kävi läpi ruotsin verbien taivutusta. Äsken juuri ohjeistin itse tehtävien kanssa paria oppilasta kesken tämän kirjoituksen. Homma toimii, kun sen laittaa toimimaan mainitsemillani reunaehdoilla oppiaineeseen, laiteresursseihin ja koulun linjauksiin viitaten. Ihan ilman mitään pätemisen tarvetta voin ammattilaisena ammattilaisten toimintaa lähelta ja eri näkökulmista seurattuani todeta, että arvostukseni noin keskimäärin suomalaista opettajaa kohtaan tämän kuluneen viikon perusteella on kasvanut ensisestään, jos aiemmin olin hiukan tyytymätön mukavoituneeseen ja mutoksenvastaiseen asenteeseen joissain koulussa. Tosipaikan tullen porukka venyy uskomattomiin suorituksiin.
 

Sinkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Totta kai täytyy sopeutua, jos tilanne niin tulee vaatimaan. Mutta mitkä ne hyödyt olisivat siitä, että tilanteeseen nähden hyvin toimiva etäopetus laitettaisiin jäihin? Kuten edellä on esitetty muutaman kirjoittajan toimesta, olisi lapsia ja nuoria enää sen jälkeen mahdoton kaitsia, kun tämä nykyinen systeemi pitää suurimman osan vielä kodeissa koulurutiinien parissa. Ja vaikka osa aivan varmasti kärsii, isolle osalle koululaisia ja opiskelijoita tämä reilun kahden kuukauden etäopetus ei aiheuta suurta lovea osaamiseen. Erityisoppilaat ja maahanmuuttajat tästä varmasti kärsivät niiden lisäksi, joilla ei riittäävää laitteistoa ole tai joiden opettajista iso osa ei kykene etäopetukseen. Niin, pelkkä etätehtävien teettäminen ei ole etäopetusta.

Ja sitten vielä se, että jollain tapaa tuo päättöarviointi pitäisi ratkaista peruskoulunsa päättävillä, koska ei nykyisiä ysejä voi jättää sellaiseen limboon, että tulevat tekemään sitten syksyllä jotain täydennyksiä ja samalla pitäisi aloitella toisen asteen opintoja. Yhteishaut menisivät uusiksi ja edessä olisi aikamoinen rumba. Helppo todeta, että niin tai näin tämä homma pitäisi hoitaa, vedota sairaaloihin (miten nämä edes liittyvät toisiinsa?) ja poistua paikalta käsiään levitellen.
Toisessa, nyt jo tapahtuvassa, puhutaan ihmisten terveydestä ja jopa elämästä ja kuolemasta, toisessa mahdollisesta yhteishaun lykkääntymisestä. Sopeutumista tosiaan tehdään ja tarvitaan, myös kouluilta ja koululaisilta.

Muok. Niin miten liikunnan valvonta ja arviointi suoritetaan?
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Talouden osalta ehkä, ehkä ei. Kuntatalous tulee kyntämään todella syvälle ja siihen opettajien lomautus voisi jopa auttaa ja saattaa se olla edessä muutenkin. Etäopetus siinä muodossa kuin sitä nyt tehdään, ei voi toimia lukuvuoden loppuun asti näin. Joko lähiopetukseen palataan tai lukuvuosi jää osiltaan kesken.
Minusta taas kannattaa vetää lukuvuosi loppuun nykyisellä systeemillä. Ei taso ihan samaa ole, mutta ei parin kuukauden "heikompitasoinen" opiskelu maailmaa kaada, ja ensi lukuvuosi päästään aloittamaan sitten toivottavasti normaalisti.

Omien lasten osalta sanoisin, että aina opettajat ei ihan hahmota tehtävien määrää. Koulussa oppimista tapahtuu paljon "kuin itsekseen" siinä touhuamisen lomassa, mutta kun kaikki on tehtävä itsenäisesti kotona, niin työmäärä tuntuu isolta, eivätkä kaikki oppilaat ole ihan valmiita sellaiseen. Tavoitteita vähän alemmas suosiolla, mutta ei mitään rimanalituksia kuitenkaan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Toisessa, nyt jo tapahtuvassa, puhutaan ihmisten terveydestä ja jopa elämästä ja kuolemasta, toisessa mahdollisesta yhteishaun lykkääntymisestä. Sopeutumista tosiaan tehdään ja tarvitaan, myös kouluilta ja koululaisilta.
Tottakai, en vain ymmärrä sitä, miten tämän lukuvuoden loppuunsaattaminen vie resursseja leikkaussaleista. Jos jokin toiminto voidaan saattaa loppuun, ei sitä varmaankaan pidä jättää tekemättä vain, koska toisaalla on tiukkaa.

Muok. Niin miten liikunnan valvonta ja arviointi suoritetaan?
Syksyn ja alkuvuoden reilun kolmen kuukauden näyttöön nojaten sekä sitä oppilaan mahdollisuuksien mukaan esittämän näytön avulla täydentäen. Lyhyitä valinnaiskursseja ei tarvitse arvioida numeerisesti, pitkissä valinnaisissa on tuo yhteisen liikunnan mukainen selkänoja olemassa myös. Sama varmasti muissakin taito- ja taideaineissa. En ole näiden ammattilainen edelleenkään, joten jätän täydennysoikeuden niille, jotka sitä ammatikseen tekevät, mutta vastaan nyt siltä osin kuin asiasta jotain tiedän. Sinä voit puolestasi vastata siihen, miten homma hoidettaisiin kasaan, jos koulut laitettaisiin säppiin. Penäät näkemystä yhden oppiaineen ongelmien kautta ja valmis lemppaamaan koko systeemin sen mukana?
 

Sinkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tottakai, en vain ymmärrä sitä, miten tämän lukuvuoden loppuunsaattaminen vie resursseja leikkaussaleista. Jos jokin toiminto voidaan saattaa loppuun, ei sitä varmaankaan pidä jättää tekemättä vain, koska toisaalla on tiukkaa.


Syksyn ja alkuvuoden reilun kolmen kuukauden näyttöön nojaten sekä sitä oppilaan mahdollisuuksien mukaan esittämän näytön avulla täydentäen. Lyhyitä valinnaiskursseja ei tarvitse arvioida numeerisesti, pitkissä valinnaisissa on tuo yhteisen liikunnan mukainen selkänoja olemassa myös. Sama varmasti muissakin taito- ja taideaineissa. En ole näiden ammattilainen edelleenkään, joten jätän täydennysoikeuden niille, jotka sitä ammatikseen tekevät, mutta vastaan nyt siltä osin kuin asiasta jotain tiedän. Sinä voit puolestasi vastata siihen, miten homma hoidettaisiin kasaan, jos koulut laitettaisiin säppiin. Penäät näkemystä yhden oppiaineen ongelmien kautta ja valmis lemppaamaan koko systeemin sen mukana?
Penään liikunnan valvonnasta tietoa pelkästään jo vastuukysymysten takia. Toki mm. joukkuepelit kuuluu suunnitelmaan jotka joudutaan nyt jättämään kokonaan pois. Myöskään fyke kokeiden ja käsitöiden tekemisen osalta ei vastausta ole kuulunut.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tää etäopiskelu on hyvää valmistautumista työelämäänkin monelle. Iso osa työstä tullaan tulevaisuudessa etänä tekemään tietokoneilla.

Taitoaineet jne toki kärsivät.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Helpompi varmaan suorittaa taideaineet keväältä puuttumaan jääneiden osin tulevaisuudessa kuin pistää koko systeemi poikki saman tien ja viivästyttää kaikkien tällä hetkellä peruskoulussa olevien opintoja vähintään kevään verran ja todennäköisesti aika paljon pidempään vaikka syksyllä päästäisiin jopa jatkamaan normiaikaan. Sama kuin viime viikolla olisi pistetty kaupat kiinni koska paskapaperi, käsidesi ja purkkihernari oli lopussa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Penään liikunnan valvonnasta tietoa pelkästään jo vastuukysymysten takia. Toki mm. joukkuepelit kuuluu suunnitelmaan jotka joudutaan nyt jättämään kokonaan pois. Myöskään fyke kokeiden ja käsitöiden tekemisen osalta ei vastausta ole kuulunut.
Ok, en ala sun kanssasi vääntämään tämän enempää, vaan saat aivan rauhassa penätä vastauksia keltä tykkäät. Ei tarvitse myöskään vastata tuohon mun esittämääni kysymykseen edellisessä ja sitä edellisessä viestissäni sinulle. Ihmettelen kuitenkin, millä hauiksilla tätä keskustelua käyt, jos näkemys muiden kuin taito- ja taideaineiden osalta ei kelpaa. Moro.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Varmasti on tapahtunut virheitä - oheinen artikkelikin viittaa samoihin asioihin:


Mutta esim. nuo somessa leviävät lainaukset silloisista lausunnoista ovat huomattavan tarkoitushakuisia - kun niitä tässä ketjussa jossain vaiheessa käsiteltiin niin tuli ilmeiseksi, että niiden kontekstina ei ollut tulevaisuus vaan sen hetkinen tilanne. Olen myös ymmärtänyt, että liian aikainen reagointi tai jopa tietyn paniikin tai pelon herättäminen ei olisi ollut ollenkaan järkevää. Varsinaisesti Suomen reagoinnin onnistumisen mittaa lähiviikkoina se, ylikuormittuuko ja jumiutuuko terveydenhuoltojärjestelmä pahasti ja lähteekö viruskuolleisuus hyvin voimakkaaseen nousuun. Ja se on edes huomattavan objektiivinen mittari, ei tarvitse arvailla.

Samaa mieltä näistä tarkoitushakuisista lainauksista, joita eri somealustoilla on jaettu eteenpäin - ja vieläpä polittisesti tai taloudellisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden toimesta, jolloin näkyvyys on huomattava ja viesti negatiivinen kommentoinnin ollessa tarkoituksellista ja osoittelevaa.

Näissä toimissa ajoituskin on tärkeää, liian aikaisin valmiuslakia ei voi ottaa käyttöön (toisaalta ei liian myöhäänkään) ja sen jälkeen toimien on oltava selkeitä, määrätietoisia ja perusteltuja. Liian varhainen käyttöönotto voi johtaa siihen, että kansalaiset alkavat pitää poikkeuksellista tilaa "uutena normaalina", ja tämän jälkeen sen noudattamisen sijaan pyrkiä luovimaan siinä parhaansa mukaan, josta usein seuraa se, että ollaan valmiit astumaan "harmaalle alueelle" eli rikkomaan ohjeita, jos se (hetkellisesti) hyödyttää itseä. Toisaalta liian myöhään asetetun valmiuslain seuraus voi olla se, että kokonaistilanne on jo edennyt niin pitkälle, ettei ole enää riittävästi keinoja valikoimassa pysäyttää epidemian eteneminen.

En tietenkään ole ammattilainen, mutta oma arvioni on, että hallituksen toimet osuvat tähän kriittiseen "aikaikkunaan", sen jälkipäähän, mutta kuitenkin aikataulullisesti siten, että toimista on vielä hyötyä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vaihtoehtoja on muitakin kuin rajat kiinni, esim. aikaisemmin aloitettu valmistautuminen ja ottaminen viimeistään Italian tilanne vakavasti. Siinä vaiheessa kun osista Italiaa alkoi kantautua niitä todella huolestuttavia uutisia, THL:n tiedotuslinja oli vähättelevää, eikä uskottu tilanteen vakavuuteen - on mahdollista, että tämä hidasti Suomessa reagointia (ainakin) reilulla viikolla, joidenkin mielestä jopa parilla viikolla.

THL päivitti Italian tautitilanteen (ja muiden maiden) 25.2. 2020. Päivityksen mukaan Etelä-Koreassa on todettu 25.2. mennessä yli 900 tapausta ja Iranista noin 60 tapausta. Paikallisia laajempia tartuntaketjuja on todettu myös Italiassa, tapauksia on yli 200. Pohjois-Italian hiihtokeskukset eivät pääsääntöisesti sijaitse näillä alueilla. Matkustamiseen Milanon lentokentän kautta ei liity suurentunutta tartuntariskiä:


Suurempi reagointi Italian osalta tapahtui 3.3. 2020. Päivityksen mukaan Italiassa on 3.3. mennessä todettu yhteensä yli 2000 tapausta, joista suurin osa on todettu Emilia-Romagnan, Lombardian, Piemonten ja Veneton alueilla. Valtaosa tapauksista on havaittu viimeisen kahden viikon aikana. Ulkoministeriö suosittelee tällä hetkellä välttämään tarpeetonta matkustamista Emilia-Romagnan, Lombardian, Piemonten ja Veneton alueilla:


Jälkikäteen voidaan halutessa toki sanoa, että THL muutti näkemystään liian myöhään. Mutta kun tautitilannetta (tiedossa olevat) Suomessa verrataan muihin maihin erilaisten reagointien ja rajoitusten hetkellä, Suomi reagoi valtaosan kannssa joko ennen niitä tai samaan aikaan.

Lisäksi THL on tuonut selkeästi esille johtonsa suulla sen, että tauti ei ole torjuttavissa eikä torjuntaan kannata haaskata resursseja ennen kaikkea lisäämällä testausta yli tarpeen. Tässä Suomen linja on erilainen kuin monen muun maan ja linjaeron taustalla on se, että THL:n johto ei luota WHO:n arvioon testaamisen merkittävyydestä.

Suomen ja Ruotsin linja selittynee ainakin osin Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n näkemyksillä ja sijainnilla Tukholmassa. THL kuuntelee herkällä korvalla juuri ECDC:n näkemyksiä WHO:n lisäksi.

Toisaalta etenkin lentokentillä toiminnan olisi pitänyt olla organisoidumpaa hyvin varhaisessa vaiheessa. Edelleen tiedotus on puutteellista, kuvausten mukaan viikonloppuna "evakuointilennoilla" Suomeen palanneet ovat marssineet kentältä suoraan kuka minnekin. Samaan aikaan useimmissa muissa eurooppalaisissa suurkaupungeissa on kentillä panostettu viestintään aivan toisella tavalla.

Kyllä. Toisaalta kuulin eräältä ongelma-alueelta Suomeen palanneelta tuttavaltani, että puhelimeen tuli ohjeita jo ennen lähtöä ja ohjeissa oli sanottu suunnilleen kaikki tarvittava. Kommunikointi näyttäisi siis tapahtuneen digitaalilsesti suoraan palaaville. En keksi tästä kuin yhden suuren heikkouden: kaikki eivät ole tehneet matkustajailmoitusta pyynnöistä huolimatta. Heitä varten olIsi kenties pitänyt päivystää kentällä ja ohjata tulijoita eteenpäin.

***

Noin yleisesti olen tyytyväinen THL:n linjaan ja olkoon raakaa tai ei, vertailen tuloksia eri maiden kanssa. Vakavasti sairastuneiden + kuolleiden määrä kaikista tiedossa olevista tartunnoista. Tänään kerrottiin kahdesta uudesta kuolemasta. Illalla saanee tiedon tehohoidossa olevista ja sairastuneiden tiedossa olevasta kokonaismäärästä. Mielestäni tämä tilasto kertoo, onko THL:n ja ECDC:n, mutta myös osin WHO:n näkemyksiin pohjautuvat toimet onnistuneet. Ja THL saa tietonsa isossa määrin ECDC:lta ja WHO:lta, joista jälkimmäisen näkemyksiä THL:n johto on julkisuudessa arvostellut taudin pysäyttämiseen ja testaamiseen liittyen.

Yhdelläkään maalla ei ollut WHO:n mukaan riittäviä valmiuksia koronaviruksen kaltaisen taudin torjumisessa. SARS ja muutamat taudit antoivat tietoa sen kokeneille, mutta EU:n alueella valmistautuminen oli kaikkiaan heikkoa. Tämä ei voi olla näkymättä Suomessakaan. Toisaalta harvaanasutun maan tilanne voi poiketa tartuntojen osalta paljon tiheästi asutuista maista, ja sen takia en hirtä ennalta THL:n näkemyksiä silloinkaan, kun ne ovat vastakkaisia WHO:n kanssa. Myös Ruotsissa on samankaltaista ajattelua kuin THL:ssa ja toimet siten osin ECDC:n mukaisesti poikkeavat useista muista maista.

Ammattilaisten erilaisistakin näkemyksistä Marinin hallituksen pitäisi kyetä vetämään linja. Mielestäni Suomen lainsäädäntö huomioiden hallitus on onnistunut hyvin toistaiseksi.
 
Viimeksi muokattu:

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toisaalta kuulin eräältä ongelma-alueelta Suomeen palanneelta tuttavaltani, että puhelimeen tuli ohjeita jo ennen lähtöä ja ohjeissa oli sanottu suunnilleen kaikki tarvittava. Kommunikointi näyttäisi siis tapahtuneen digitaalilsesti suoraan palaaville. En keksi tästä kuin yhden suuren heikkouden: kaikki eivät ole tehneet matkustajailmoitusta pyynnöistä huolimatta. Heitä varten olIsi kenties pitänyt päivystää kentällä ja ohjata tulijoita eteenpäin.
Kun viittasin aiemmin koronaketjussa omaan matkaamme, me olimme eka kerran nyt kymmeneen vuoteen ns. pakettimatkalla. Käsittääksemme matkatoimisto hoiti meidän asiaa viranomaisten suuntaan, emmekä me tehneet mitään matkustajailmoitusta (oletettavasti matkatoimiston viranomaisille ilmoittamat listat asiakkaistaan riitti). Joka tapauksessa, kun matkamme aikana koronatilanne alkoi muuttumaan, myös matkatoimisto alkoi lähettämään koronaan liittyviä mm. viranomaisohjeita ja suosituksia meille tekstiviestillä. Aiemmin mitä olemme tehneet ns. omatoimimatkoja, emme ole tehneet tuota matkustajailmoitusta. Tämä korona ja esim. 2004 tsunami kuitenkin osoittavat, että olisi erittäin tärkeä tehdä se. Tuon matkustajailmoituksen tekeminenhän on viranomaisten ns. pysyväissuositus - ei siis pakko tehdä, mutta suosittelevat sen tehtäväksi. Luulisi, että pelkästään maalaisjärki kertoisi sen, että se täytyy tehdä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kun viittasin aiemmin koronaketjussa omaan matkaamme, me olimme eka kerran nyt kymmeneen vuoteen ns. pakettimatkalla. Käsittääksemme matkatoimisto hoiti meidän asiaa viranomaisten suuntaan, emmekä me tehneet mitään matkustajailmoitusta (oletettavasti matkatoimiston viranomaisille ilmoittamat listat asiakkaistaan riitti). Joka tapauksessa, kun matkamme aikana koronatilanne alkoi muuttumaan, myös matkatoimisto alkoi lähettämään koronaan liittyviä mm. viranomaisohjeita ja suosituksia meille tekstiviestillä. Aiemmin mitä olemme tehneet ns. omatoimimatkoja, emme ole tehneet tuota matkustajailmoitusta. Tämä korona ja esim. 2004 tsunami kuitenkin osoittavat, että olisi erittäin tärkeä tehdä se. Tuon matkustajailmoituksen tekeminenhän on viranomaisten ns. pysyväissuositus. Luulisi, että pelkästään maalaisjärki kertoisi sen, että se täytyy tehdä.

Samaa mieltä ja ehkä se 2004 oli jo painunut unohduksiin. Matkustusilmoitus on helppo täyttää verkossa ja toimii infokanavana matkustajien ja viranomaisten välillä.
 

Morgoth

Jäsen
Yhdelläkään maalla ei ollut WHO:n mukaan riittäviä valmiuksia koronaviruksen kaltaisen taudin torjumisessa. SARS ja muutamat taudit antoivat tietoa sen kokeneille, mutta EU:n alueella valmistautuminen oli kaikkiaan heikkoa. Tämä ei voi olla näkymättä Suomessakaan.

Jos teoreettisesti ajattelee niin onko länsimaalaisen yhteiskunnan realistista varautua paremmin kuin esim. Etelä-Korea tälläisiin kriiseihin? Pohjois-Korean takia maa joutuu kuitenkin ylläpitämään melkoista valmiutta myös biologisia aseita vastaan jatkuvasti ja huomattavasti vaarallisempia tauteja kuin koronaa vastaan. Onko tuollainen Etelä-Korea taso edes realistista saavuttaa? Tai toki on, mutta paljonko sekin vaatii resursseja?
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Muok. Niin miten liikunnan valvonta ja arviointi suoritetaan?

En ole liikunnanopettaja, mutta olen ollut ns. tutkivana opettajana koulusta pitkään poissaolleelle oppilaalle vastaten kaikkien aineiden suorittamisesta. Joissakin aineissa, kuten liikunnassa, riittää arvioinniksi suoritusmerkintä, jos osaamista ei voi muutoin todentaa. Opettaja antaa oppilaalle tehtävät ja tuntimäärät, jotka oppilas kirjaa ylös päiväkirjamaisesti. Huoltaja allekirjoituksellaan vahvistaa asiat hoidetuksi. Valvontaa poikkeustilanteessa ja etäopetuksessa ei voida järkevästi tehdä. Jos vanhempi ei jouda koskaan valvomaan lastaan, niin sitten oppilas tekee hommat itsenäisesti tai laistaa ne. Sama koskee kotitaloutta, käsitöitä, kuvista, musiikkia, fykeä...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jos teoreettisesti ajattelee niin onko länsimaalaisen yhteiskunnan realistista varautua paremmin kuin esim. Etelä-Korea tälläisiin kriiseihin? Pohjois-Korean takia maa joutuu kuitenkin ylläpitämään melkoista valmiutta myös biologisia aseita vastaan jatkuvasti ja huomattavasti vaarallisempia tauteja kuin koronaa vastaan. Onko tuollainen Etelä-Korea taso edes realistista saavuttaa? Tai toki on, mutta paljonko sekin vaatii resursseja?

Tuskin on muilla länsimailla mahdollisuutta samaan kuin Etelä-Korealla, jossa valmius on koko ajan päällä. Kyllä me ollaan kaikki muut heikoilla alkuun. EU varsinkin, jossa pääosin kunnioitetaan Schengeniä ja kansalaisoikeuksia osana oikeusvaltiota. Lisäksi EU-maissa päätökset keskeisistä asioista tekevät kansallisvaltiot, ei EU. Niinpä reagointi on hidasta ja osa voi jättää tekemättä mitään tai osa voi vetää kaiken överiksi.

Tämä on toisaalta tuskallista. Esimerkiksi THL lienee pieni resursseiltaan, ja samalla alueella painii siihen verrattuna jättiresurssein ECDC ja vielä paljon suurempi WHO. Kun THL mahdollisesti paineessa ja asiantuntijat viikkoja valvoneena ei ainakaan HS:n mukaan huomaa 200 000 ongelma-alueelta palaavan suomalaisten vaikutusta jatkossa tartuntoihin, olisi paljon helpompaa, jos valtioiden lisäksi keskeiset parametrit isojen asioiden huomioimisesta asetettaisiin ECDC:ssa eli EU:n tartuntatautivirastossa.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Etelä-Korea on suurelta osin homogeeninen ja hierarkinen yhteiskunta, jossa konfutselaisuus on edelleen vahva normi. Joten porukka on tottelevaista ja taipuu rajoituksiin.

Toisin kuin meillä. Kävin ostamassa leipää leipomomyymälästä. Siellä istui kahvilan puolella ainoana asiakkaana uhmakkaan näköinen eläkeläismies, joka tuijotti kaikkia ohikulkijoita haastavasti.
 

Morgoth

Jäsen
Tuskin on muilla länsimailla mahdollisuutta samaan kuin Etelä-Korealla, jossa valmius on koko ajan päällä. Kyllä me ollaan kaikki muut heikoilla alkuun. EU varsinkin, jossa pääosin kunnioitetaan Schengeniä ja kansalaisoikeuksia osana oikeusvaltiota. Lisäksi EU-maissa päätökset keskeisistä asioista tekevät kansallisvaltiot, ei EU. Niinpä reagointi on hidasta ja osa voi jättää tekemättä mitään tai osa voi vetää kaiken överiksi.

Ei kai tartuntatauteihin lopulta auta kuin lääketieteen kehittyminen niin, että rokete/lääke pystyttäisiin valmistamaan ja jakamaan ihan muutamassa kuukaudessa. Vaikutukset yhteiskuntaan tulevat aina olemaan niin isoja, että hyvätkään varautusmissuunnitelmat eivät vain ole riittävän hyviä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Alla ruotsalaisviranomainen perustelee, miksi eivät sulje kouluja tai halua juuri muita rajoituksia yhteiskuntaan:


Mielenkiintoisia näkemyksiä. Nostan esille yhden, vastauksen miksi toimet ovat erilaisia kuin muissa Pohjoismaissa: Ehkä niitä on tehty muissa maissa muillakin perusteilla kuin tartunnoilta suojatumisen näkökulmasta, esimerkiksi poliittisten syiden perusteella. Näin on katsonut esimerkiksi Tanskan terveysviranomainen.

Vastaajana on Ruotsin apulaisvaltioepidemiologi Anders Wallensten.

Olisiko Suomessa syytä kysyä, onko kaikki toimet, joita Suomessa on esitetty pääpuolueiden tai niitä lähellä olevien tahojen toimesta esitetty tartunnoilta suojautumisen näkökulmasta vai onko mukana poliittisia syitä?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Alla ruotsalaisviranomainen perustelee, miksi eivät sulje kouluja tai halua juuri muita rajoituksia yhteiskuntaan:


Mielenkiintoisia näkemyksiä. Nostan esille yhden, vastauksen miksi toimet ovat erilaisia kuin muissa Pohjoismaissa: Ehkä niitä on tehty muissa maissa muillakin perusteilla kuin tartunnoilta suojatumisen näkökulmasta, esimerkiksi poliittisten syiden perusteella. Näin on katsonut esimerkiksi Tanskan terveysviranomainen.

Vastaajana on Ruotsin apulaisvaltioepidemiologi Anders Wallensten.

Ruotsi menee kyllä rohkeasti omalla linjallaan - saa nähdä miten uhkapelissä käy...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ruotsi menee kyllä rohkeasti omalla linjallaan - saa nähdä miten uhkapelissä käy...

Kyllä. Vaikka tuosta ei käy esille, Ruotsi saa tietoa Tukholmassa olevalta EU:n yhdeltä parhaista asiantuntijoista eli EU:n tartuntatautivirastolta, ECDC:lta. ECDC oli aika pitkään hyvin varovainen ja kitsas toimenpide-esityksissään, ja tätä suuntausta Ruotsissa jatketaan.

Toisin sanoen, Ruotsissa on tietoa. Minulla ei ole mahdollisuutta arvioida Ruotsin ja muiden maiden erojen seurauksia, mutta aika näyttää. Ruotsi pyrkii pitämään yhteiskunnan vaikkapa Suomeakin enemmän toiminnassa viruksesta huolimatta. Heilläkin on kokonaisarvio taudin vaikutuksista, ja sen perusteella he ovat päätyneet siihen mitä tekevät.

Suomi taas on ainakin mun ymmärryksen mukaan lähestynyt Ranskaa, ja joissakin asioissa vetänyt kovempaa linjaa kuin Saksa, jos Uusimaa eristetään. Onko kyse osin poliittisesta paineesta - johon apulaisvaltioepidemiologi Anders Wallensten viittaa Tanskan osalta - vai onko kyse tautiin liittyvän arvion päivityksestä, sekin ehkä kuullaan tänään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös