Jatkoajan leffakerho

  • 2 293 889
  • 11 920

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Siinäkin on tärkeää, että uhrit on sopivan epäsympaattisia ja eikä ole niin väliä mitä heille tapahtuu. Eihän se toimisi jos Lecter herkuttelisi jonkun raiskaamansa ja tappamansa pikkutytön maksalla.

Tai Kummisedässä se tyyppi joka löytää hevosensa pään sängystään.
Toki näitäkin rajoja rikotaan paljon jopa mestariteoksissa kuten Kellopeliappelsiini tai vaikkapa Funny Games(alkuperäinen), molemmat erittäin hyviä elokuvia ja ainakin omalla top-listalla korkealla. Kyllähän viattomien kiduttamista ja tappamista merkittävissäkin elokuvissa on, siitä voidaan sitten keskustella mitä elokuvalla halutaan kertoa. Ei välttämättä enempää kuin että ihminen voi olla myös erittäin paha, ilman syytä. Siksi siinä on yleensä se K-18 leima nyt ainakin. Kellopeliappelsiini oli ehkä se paras esimerkki ajalta kun itse kasvoin, siitä puhuttiin kasarilla paljon.

Miiken Auditionista tykkäsin todella paljon kun ilmestyi. Erittäin laadukas elokuva tunnelmaltaan ja kidutukseltaan.

Kaikki b-luokan zombi ja cannibal jutut nyt voi alkuunsa tässä kohtaa unohtaa sekä.
 

palle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, HIFK
Tuli katsottua krapuloissani Zombieland Double Tap.

Ensimmäinen osa oli muistaakseni ihan ok hauska pätkä. Olen sen vain kerran nähnyt ilmestymisvuonnaan, joten voi olla, että muistan väärin.

Tämä jatko-osa oli hauskan vastakohta. Elokuvassa ei ollut oikeastaan mitään hyvää. Zombietapot olivat pelkkää CGI:tä, vitsit olivat kerrassaan huonoja enkä muista edes hymyilleeni kertaakaan. Elokuva oli yksinkertaisesti täysin tarpeeton ja turha, ei mitään järkevää perustetta sen olemassaololle. Jos tälle vielä tehdään jatkoa, niin tiedänpä nyt välttää sitä.
 

palle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, HIFK
Katsoin sitten vielä tuon Zombieland pökäleen perään Knives Outin ja voi pojat miten erilainen elokuvakokemus se olikaan!

Rian Johnson on sekä hyvä ohjaaja että hyvä käsikirjoittaja, kunhan hän vain pysyy kaukana kaikkien rakastamasta avaruusfantasista. ;)

Näyttelijäkaarti on huikea, vaikkakin valtaosa sivuhahmoista ovat vain karikatyyreja. Se oli sekä toimiva että tietoinen ratkaisu. Tarina soljuu mukavasti läpi ja whodunnit -elokuvien ylimpänä ystävänä, vedin tällä kertaa aivot narikkaan ja annoin käsikirjoituksen tehdä tehtävänsä, enkä yrittänyt ylianalysoida tietäni ratkaisuun.

Elokuva ottaa myös pintapuolisesti kantaa nykyajan ilmiöihin ja vastakkainasetteluun, mutta ei onneksi uhraa sille niin paljoa ruutuaikaa, että se alkaisi ärsyttämään. Ei nuo pienet viittaukset tällein jälkikäteen ajateltuna mitenkään tarinaa varsinaisesti palvelleet, mutta kai se oli vähän odotettavissakin, että Johnson haluaa hieman heittää piikkiä tietyn ihmisryhmän suuntaan ja mainita että tämä(kään) maailma ei ole immuuni nykyajan lieveilmiöille.

Näyttelijät tekevät loistotyötä kautta linjan, erityisesti pidin kaksikosta Daniel Craig ja Ana de Armas. Minua ei sekuntiakaan häirinnyt Craigin roolihahmon erikoinen aksenttivalinta. Hahmo on varsinainen nykyajan Poirot ja näyttäisi elokuvalle olevan jatko-osakin jo julkaistu ja Daniel Craig on osoittanut kiinnostusta uusia roolihahmonsa. Jatko-osan ei siis ole tarkoitus olla ilmeisesti jatkoa tälle kerrotulle tarinalle, vaan Craigin hahmolle uuden murhamysteerin parissa.

Vahva suositus. 7.5/10
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Jatko-osan ei siis ole tarkoitus olla ilmeisesti jatkoa tälle kerrotulle tarinalle, vaan Craigin hahmolle uuden murhamysteerin parissa.
Eli siis vähän samanlainen kuin Bond elokuvat joissa Craig myös näyttelee.
 

ace

Jäsen
@Tarinankertoja listasi Tv-sarjaketjuun hienoja vanhoja tv-sarjoja. Siitä tuli mieleeni leffa, joka itseltäni sai ns. löysät housuun ja painajaisia pitkäksi aikaa nassikkana. Tiettyjen 1+1 laskujen mukaan olen ollu korkeintaan 7v. kun tämän klassikon katsoin, ei olisi pitänyt vanhempien antaa katsoa, niin kovat painajaiset siitä seurasi.

Muistaako kukaan vanhempi virkamies täällä vuonna 1953 valmistunutta Avaruuden pirut (Invaders from Mars)? Toki leffa oli jo pitkälti yli 20 vuotias kun sen näin 70-80 lukujen taitteessa ja varmasti erikoistehosteet olivat kehittyneet jo huomattavasti. Tuon ikäisenä leffa kuitenkin iski alitajuntaan kuin sata volttia.

 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Muistaako kukaan vanhempi virkamies täällä vuonna 1953 valmistunutta Avaruuden pirut (Invaders from Mars)?

Tää oli niitä klassisia 50 -luvun scifejä, jotka heijasteli kylmää sotaa. Mun mielestä paras näistä oli Don Siegelin Invasion of the Body Snatchers.. näin painajaisia lapsena palkokasveista :-D

Molemmista tehiin uusintaversiot. Tobe Hooperin Invaders from Mars kasarilla, ja oli kyllä heikko eitys mieheltä, joka oli kuitenkin ohajnnut Teksasin moottorisahamurhajan ja Poltergeistin. Jälkimmäiseen oli taas aika kova kattaus, kun ohjaanana oli Philip Kaufman ja näyttelijöinä Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum ja Leonard Nimoy, mutta leffa oli kyllä aika floppi. Ei siinä stiä kauhuelementtiä sillain saatu aikaan...

... juu kyllä näitä vanhoja sicfiklassikoita katso jo nuorena, ehkä toisaan liankin nuorena.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tiettyjen 1+1 laskujen mukaan olen ollu korkeintaan 7v. kun tämän klassikon katsoin, ei olisi pitänyt vanhempien antaa katsoa, niin kovat painajaiset siitä seurasi.
Helsinki TV on tuon ainakin lähettänyt syksyllä -81.

Tää oli niitä klassisia 50 -luvun scifejä, jotka heijasteli kylmää sotaa. Mun mielestä paras näistä oli Don Siegelin Invasion of the Body Snatchers.. näin painajaisia lapsena palkokasveista :-D
Minäkään en muista Invaders from Marsia ennen aikuisikää katselleeni, mutta tämän ihmispalkoelokuvan näin kuusivuotiaana. Oli pelottava, kyllä. Samana kesänä tuli myös toinen muistiin painunut leffa Fantastinen matka, jossa kutistetut ihmiset lähetettiin sukellusveneellä ihmisen sisälle korjaamaan jotain sairautta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Samana kesänä tuli myös toinen muistiin painunut leffa Fantastinen matka, jossa kutistetut ihmiset lähetettiin sukellusveneellä ihmisen sisälle korjaamaan jotain sairautta.

Lapsuuden suosikkileffoja.. tästäkin tehtiin, tavallaan, uusintaversio Pieni suuri seikkailu (Innerspace) kasarilla. Ihan kovalla näyttelijäkaartilla Dennis Quaid, Martin Short ja Meg Ryan. Toki taudinparantamisen sijaan miniatirysoitu alus joutuu vahingossa sivullisen elimistöön jne.
 

ace

Jäsen
Helsinki TV on tuon ainakin lähettänyt syksyllä -81.

Asuin lapsuuteni maalla, joten noihin aikoihin esittäjän on pakko ollut olla YLE, siis sen mistä minä sen katsoin. N. 10 vuotta sitten leffa tuli muistaakseni Teemalta, silloin nuo sammakkopuvut lähinnä naurattivat.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Asuin lapsuuteni maalla, joten noihin aikoihin esittäjän on pakko ollut olla YLE, siis sen mistä minä sen katsoin. N. 10 vuotta sitten leffa tuli muistaakseni Teemalta, silloin nuo sammakkopuvut lähinnä naurattivat.
MTV on puolestaan esittänyt tuon - 83
 

ace

Jäsen
MTV on puolestaan esittänyt tuon - 83
Okei, ei kyllä sovi omiin muistikuviini että olisin maikkarilta sen katsonut. Samapa tuo, noihin aikoihin kuitenkin.

Leffassahan oli myös " Maailmankaikkeuden mahtavin äly", vai miten olikaan suomennettu, kuitenkin ulkoavaruudesta tulleiden pomo.. Lasipallon sisällä pää jolla oli jonkunnäköiset siivet. Nykyään ajatellen en tiedä kumpi on koomisempi, tämä pää vai ne sammakkopuvut.

Ikuisesti painui kuitenkin mieleen.
 

Buster

Jäsen
Petteri Kaniini 2 noudattanut Bondin esimerkkiä ja kani on karkuteillä elokuussa. Lisää on varmasti tulossa.

Kun on ollut puhetta huonoista, hauskoista tai oudoista elokuvien nimistä, niin olen kerännyt melko pitkän listan. Tässä pieni otanta:

Zapped! (1982) - Mekko hampaissa - vipinää virsuissa! Kyseessä high school -komedia nörtistä, joka saa telekineettisiä voimia labraonnettomuuden seurauksena. Kyseisen elokuvan videojulkaisuna saatu jatko-osa on nimeltään Zapped Again! (1990) ja se on suomennettu alkuperäistä noudattaen Mekot lentää, meno maittaa.

Näistä nimistä huomaa kyllä, että kelle näitä myydään. Clint Eastwoodin tylsästi Shirley MacLainen esittämän nunnan mukaan nimetty länkkäri Two Mules For Sister Sara (1970) on tietenkin Kourallinen dynamiittia. Ja tyttökoulusta kertova The Beguiled (1971) on sekin nimetty vain Korpraali John McB. Hieman oli hämmentävää katsoa elokuva aikanaan, kun nimen, Don Siegelin ja Clint Eastwoodin perusteella odottaa jonkinlaista kovaksi keitettyä toimintaa.

Jackie Chanin Who Am I? (1998) on jo nimetty valmiiksi kyseenalaisesti, koska vanhan uskomuksen mukaan kysymysmerkki elokuvan nimessä tietää epäonnea lippuluukulla. Tässä elokuvassa Jackien esittämä agentti menettää muistinsa ja sen jälkeen hän huomaa olevansa muiden agenttien ja järjestöjen jahtaama, eikä hän tiedä ollenkaan miksi. Elokuva on suomennettu erittäin osuvasti Taistele! Älä kysele!

Suorastaan legendaarinen on Barry Levinsonin elokuva Envy (2004), joka on saanut elokuvaa tarkemmin yleensä kuvaavan lisämääreen Suomessa. Elokuvan koko nimi täällä on Envy - kakasta asiaa. Okei, elokuvassa Jack Black lyö rahoiksi suihkeella, joka kadottaa esim. koiran kakan savuna ilmaan, mutta silti...

Time After Time (1979) on: Aikakone eli mitä Jack Viiltäjälle kuuluu tänään. En edes tiedä, mistä aloittaa tässä enemmän 30-50 -lukujen tyyliin tehdyssä nimikkeessä. Tietysti Viiltäjä-Jack tuo markkinointipotentiaalia enemmän kuin vain esim. pelkkä Aikakone ja tuo jälkiosa herättää kiinnostusta. Elokuva alkaa 1893 Lontoosta, jossa H.G. Wells on rakentanut aikakoneen, jonka Viiltäjä-Jack varastaa ja matkaa nykyajan San Franciscoon.

Melodraaman mestarin, Douglas Sirkin, A Time To Love And A Time To Die (1958) kuuluu Suomessa: Rakasta tänään, huomenna... Elokuvassa saksalaissotilas pääsee sodan kauhuista lomalle sodan runtelemaan kotikaupunkiinsa. Nimi on melkein yhtä hyvä kuin David Leanin tositarinaan perustuvan Madeleinen (1950), joka tunnetaan Suomessa filosofisesti Ei syyllinen eikä syytön. Kertoo rikkaan perheen tyttärestä, joka perheensä hämmästykseksi ei millään näytä haluavan naida kunniallista sulhoaan. Syynä on pitkään jatkunut salasuhde lipevään ja köyhään ranskalaismieheen.

George Lucasin American Graffiti (1973) on Svengijengi -62. Sain aikanaan huomata, ettei ollut ihan kuitenkaan kevyt nuorisokomedia. Barry Levinsonin Diner (1982) taas on nimetty Svengijengi vauhdissa jälleen, vaikka ei ole sukua American Graffitille.

Jack Nicholsonin ohjaus Drive, He Said (1971) on kääntynyt muotoon Sähinää, se sanoi. Elokuva kertoo koripallonpelaajasta, tämän tyttöystävästä ja näiden ystävästä, joka saattaa lopettaa koulunkäynnin ja jonka tulevaisuudessa täten odottaa armeijan kustantama reissu Vietnamiin.

Vuosikymmenien dokumenttiprojektistaan tunnetun Michael Aptedin Continental Divide (1981) on hämmentävästi Nimeni on Kotkis. Se kertoo karskista journalistista, joka rakastuu kotkatutkijaan. Kummankaan nimi ei ole Kotkis.

Aivan järkyttävän hyvä nimi on elokuvalla Permanent Record (1988). Se on nimittäin Miksi David luopui? - no, ei kiinnosta tietää. Pitäisi tietää, että suosittu high school oppilas nimeltä David tekee itsemurhan. Ja että hänen paras ystävänsä Chris ottaa kontolleen monia Davidin velvollisuuksia joutuen ilmeisesti samojen paineiden alle.

Going Greek (2001) on tietysti high school -komedia, jossa on oletettavasti paljasta pintaa ja juhlimista. Se on lyhyesti ja ytimekkäästi Runkkarit.

Ehdotankin näiden valossa, että Noah Baumbachin Marriage Story tunnettaisiin tästedes nimellä: Apua, mitä tapahtui avioliitolle!. 1917 olkoon Kilpajuoksu helvettiin. Parasite olkoon Kaikkien koijausten kingi. Once Upon a Time in Hollywood olkoon Valot, kamera, murha. The Lighthouse olkoon Mökkihöperöt. Little Women olkoon Tyttöjen sulhopeli. Joker olkoon Mies joka nauroi tuskaansa ja The Irishman olkoon Irlantilainen urakoitsija.
 
Viimeksi muokattu:

Katsonvaan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit LFC
The Torture Report on erittäin hieno elokuva. Adam Driver ei ole jäänyt istumaan paikoilleen antamaan Star Warsin pilata uraansa. Amazonista löytyy ainakin.
Elokuva kertoo miten CIA ja hallinto taas kerran paskoivat koko homman, kun FBI oli jo saanut yhteyden vankeihin. Valtapolitiikkaa virastojen välillä, hallinnon perseilyä, muutaman kieron sadistisen asiantuntijan kuuntelua. Kun kaikki osoitettu käytäntö oli jo osoitettu toimivaksi...
 
Viimeksi muokattu:

Linc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Fast & Furious 9 siirretty melkein vuodella eteenpäin huhtikuulle 2021. Tosin, katsooko näitä vielä joku?
 

Buster

Jäsen
Fast & Furious 9 siirretty melkein vuodella eteenpäin huhtikuulle 2021. Tosin, katsooko näitä vielä joku?
Juuri katselin sähköpostiin tullutta uutiskirjetta, jossa yhdessä otsikossa Vin Diesel vielä uhosi, ettei F9 ole siirtymässä ja hän lähtee mielellään vaikka Kiinaan markkinoimaan elokuvaa. No ei ollut Vinskillä näköjään hirveästi päätösvaltaa asiassa. Ymmärrettävä bisnespäätös.

Myös A Quiet Place 2 siirtyy ainakin Euroopan osalta ja ei ilmoitettu minne saakka. Haluavat Paramountilla rauhassa katsella sopivan raon, minne tuon ilmeisesti 17 miljoonan dollarin elokuvansa tyrkkäävät. Hyvin vielä viikossa ehtii myös Yhdysvalloissakin peruuntua, ei se tilanne nyt varmaan paremmaksi ainakaan ole menossa tässä kohtaa.

Ei toki tuo elokuvan julkkarin lykkääminen halvaksi tule. Se kannattaako se, riippuu varmaan aika paljon elokuvan budjetista ja kuinka paljon fyrkkaa painettu tai ehdittyy painaa markkinointiin. Bondissa oli jo ehditty aloittaa iso mainoskampanja ja lykkäys aiheutti arviolta 30-50 miljoonan dollarin ylimääräiset kustannukset. Mutta vastapainoksi oli arvioitu, että teatterien sulkemiset ympäri maailmaa olisivat aiheuttaneet 30% menetyksen lipputuloissa ympäri maailmaa, mikä on n. miljardi dollaria rahaa lippuluukuilta keräävälle elokuvalle 300 miljoonaa dollaria.

Vastaaville isoille leffoille siirtämisen luulisi olevan jossain määrin aika no-brainer. Tosin Black Widow'n toukokuun julkkari ainakin vielä pitää edelleen. Mutta pienemmän ja keskibudjetin elokuvien kohdalla on kiharaisempaa. Jos studio uskoo elokuvaan, niin mainoskampanja saattaa olla kalliimpi kuin itse elokuvan budjetti. Ja jos siirrät pienemmän profiilin elokuvan, niin uuden sopivan julkaisuajankohdan löytäminen ei ole helppoa, kun pitää väistellä isompia elokuvia ja saman genren mahdollisia isompia tuotoksia jne. Etenkin jos vielä backlogiakin alkaa syntyä lisäperuutusten myötä.

Kun näitä peruutuksia tässä on tullut, niin mietityttää voisiko joku pienempi elokuva jopa hyötyä ja kerätä arvioitua huomattavasti suuremman yleisön, kun isot kilpailijat kaikkoavat. Vai pysyvätkö kaikki ihmiset ja ikäryhmät kotosalla jättäen ulkona syömiset ja muut pienet vapaa-ajan viihdykkeet vähemmälle.

Ja mitäs sitten, jos Yhdysvalloissa aletaan sulkea teattereita. Toki on tässä nyt vähän huolestuttavampia asioita, mutta mielenkiintoinen tilanne olisi.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Apollo 11

Missasin tän dokkarin leffateatterissa... ois kyllä pitäny isolta kankaalta nähdä, mutta olihan huikea dokkari myös töllöruudulta. Actual kuvaa huippulaadulla. Aivan maagisen hieno leffa 50 vuotta tapahtumasta.
 

Buster

Jäsen
Nyt lykkäytyi Mulan, Antlers ja New Mutants, mutta Disneyn Black Widow seisoo edelleen - toistaiseksi. Toisin kuin yllä kauppasin toukokuuta, niin Scarlett Johanssonin tähdittämän BW:n julkkari olikin 29. huhtikuuta.

New Mutantsia on jo neljästi aiemmin lykätty. Se on alunperin kuvattu jo 2017 ja pitänyt ekan kerran ilmestyä huhtikuussa 2018. Sen jälkeen on suoritettu jos jonkinlaisia lisäkuvauksia. Nyt elokuva saattaa ilmestyä vasta 2021, vaikka tosin minkään elokuvan kohdalla ei ilmoitettu vielä uutta julkkaria.

Alkaa olla elokuvateatterit ahtaalla, kun isot ulkomaiset julkaisut katoaa toisensa jälkeen ja vetävien kotimaisten sesonkikin alkanee olla perinteisesti loppumassa kesän lähetessä. Onkohan mahdollista, että Suomessakin laitettaisiin jossain vaiheessa teatterit kiinni ihan viranomaismääräyksellä.

Terrence Malickin A Hidden Life oli hyvä. Todella pitkä, mutta hyvä. Hyvin malickmainen ja on kyllä niin kiehtova hänen tapansa käyttää kameraa, sekä leikata. Välillä kamera on staattinen, välillä se seuraa hahmojaan tirkistelijän tavoin hieman täristen ja kuva ei poimi useinkaan täydellisesti hahmoja kuvaan, vaan on vinossa tai nappaa osan. Sitten saatetaan zoomata, tai leikata epätavallisiin, mutta erittäin kiehtovan ja voimakkaan vaikutuksen luoviin lähikuviin. Vaikka miehen halatessa naista, saatetaan siirtyä vain miehen käsiin naisen vyötäröllä korostaen läsnä olevaa tunnetta. Leikkauksesta tulee surreaalinen fiilis, kuin kaunista unta, tai katkeileva muisto eletystä elämästä. Kosketti.

Ei toki sillain eroa mitenkään Malickin viime aikaisista tuotoksista, vaan kulkee samaa runollista rataa. Voi myös sanoa, että ylinäkyvän ja kaikki määräävän tyylin johdosta tarinan valtava dramaattinen potentiaali valuu osin hukkaan.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Nyt kun kohta suurinosa Suomesta on etätöissä/karanteenissa niin leffavinkit kelpaa.
Itseä kiinnostaa toki laadukkaat uutuudet mitä saatavilla Netflix, HBO, CMore, Viasat ja SF Anytime. Mutta enemmänkin löydöt mitkä jäisi muuten huomaamatta.

Ajattelin katsoa ainakin uusimman Jokerin ja aivot narikkaan puolelta sen Netflixin Mark Wahlbergin leffan. Toki sarjoja pyörii useita koko ajan katselussa.
 

peno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Madness!
Nyt kun kohta suurinosa Suomesta on etätöissä/karanteenissa niin leffavinkit kelpaa.
Itseä kiinnostaa toki laadukkaat uutuudet mitä saatavilla Netflix, HBO, CMore, Viasat ja SF Anytime. Mutta enemmänkin löydöt mitkä jäisi muuten huomaamatta.

Ajattelin katsoa ainakin uusimman Jokerin ja aivot narikkaan puolelta sen Netflixin Mark Wahlbergin leffan. Toki sarjoja pyörii useita koko ajan katselussa.

Sarjoista suosittelen ehdottomasti (itsestäänselvyyksien kute GOT lisäksi) HBO:n Snowfall, Viaplayn Animal Kingdom ja Netflixistä Witcherin ja Narcosin lisäksi The Spy ja Frontier. Onhan tuolla paljon muitakin loistavia sarjoja, mutta nämä tulivat nyt ensimmäisenä mieleen.

Leffoja tullut viimeaikoina vähemmän katseltua, mutta heittona voisi laittaa Netflixin Triple Frontier.

(Linkit IMDB:n sivulle)
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Sarjoista suosittelen ehdottomasti (itsestäänselvyyksien kute GOT lisäksi) HBO:n Snowfall, Viaplayn Animal Kingdom ja Netflixistä Witcherin ja Narcosin lisäksi The Spy ja Frontier. Onhan tuolla paljon muitakin loistavia sarjoja, mutta nämä tulivat nyt ensimmäisenä mieleen.

Leffoja tullut viimeaikoina vähemmän katseltua, mutta heittona voisi laittaa Netflixin Triple Frontier.

(Linkit IMDB:n sivulle)
Kiitti vinkeistä. Snowfall ja Narcos hyvinkin tuttuja mutta muut olisi voineet mennä ohi.

Sarjoille omat ketjut täällä ja siellä näistä keskusteltu. Mutta nopeastiaiheesta. Itsellä käynnissä ja vahvat suositukset. HBO: Mr Inbetween, Umbre, Justified, Curb Your..., McDonalds...,Outsider.
Netflixistä: F1 kauden peruunnuttua voi katsoa viime kauden tunnelmia F1 Drive To Survive ja ruoan ystäville Chef show, Chef's Table ja rap-musan ystäville erinomainen Hip Hop Evolution.

Netflix leffoista Eddie Murphyn uusi tuleminen Dolemitessa oli tälläiselle kasarin nuorelle iso juttu. Se oli loistava leffa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tuossa kun olen katsonut Amazonilta The Marvelous Mrs. Maisel sarjaa (loistava) ja pääosa törmää Jane Jacobsiin mielenosoituksessa, niin amazoinilta on myös löydettävissä erinomainen dokumenttielokuva

Citizen Jane: Battle for the City

Leffassa tutustutaan Jane Jacobsin kaupunkisuunnittelun mullistaneisiin teorioihin ja hänen vuonna 1961 julkaistuun teokseensa The Death and Life of Great American Cities, jossa hän tyrmää modernistisen kaupunkisuunnittelun.

Dokumentissa palataan edellisen vuosisadan puoliväliin, jolloin virkavaltainen ylhäältä alaspäin -lähestymistapa otti rajusti yhteen ruohonjuuritason alhaalta ylöspäin -lähestymistavan kanssa. Ylenkatsova modernistinen kaupunkisuunnittelu uhkasi tuhota amerikkalaisten kaupunkien sielun, ja lopulta asukkaat nousivat vastarintaan. Dokumentissa keskustellaan myös tulevaisuuden kaupungistuneesta maailmasta, jossa melkein 75 prosenttia ihmiskunnasta asuu kaupungeissa.

Hieno dokkari, ja osottaa, että ns. "autoopuolueen" asenteet ei paljoa ole muuttuneet.

Helsinkihän olisi tuhottu ns. Smith-Polvinen suunitelmalla 60-luvun lopussa vastaavin tavoin, jotka Jacobs New Yorkissa esti ja pitkälti Jacobsin ajatuksiin pohjautuen se lopulta (onneksi) Helsingissäkin tyrmättiin

Hesarin hineo visualisointi Smith-Polvisen suunnitelmasta
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
(1)
  • Tykkää
Reactions: Jupe

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Mikä olisikaan parempi leffa katsoa tänä aikana kuin Steven Soderberghin Tartunta (Contagion). Kävin katsomassa leffan toki aikoinaan jo leffateatterissa, mutta nyt iski jostain syystä palava halu nähdä miten realismiin tähtäävässä leffassa aihetta käsiteltiin, koska jonkinlaista vertailukohtaa löytyy tällä hetkellä aika läheltä.

Kuten COVID-19, niin myös elokuvan virus (MEV-1) lähtee liikkeelle Kiinasta (tai tarkemmin Hong Kongista) ja on lähtöisin lepakosta, mikä lisää ainakin just nyt realismintuntua. Sen sijaan tehokkuudeltaan MEV-1 on pikkasen eri luokkaa kuin koronamme, sillä elokuvassa vaikuttaisi tautiin sairastuminen olevan lähes varma kuolemantuomio, vähän niinkuin Kingin Tukikohdassa. Ja siitähän sitä draamaa irtoaa. Elokuva muistuttaa rakenteeltaan Soderberghin todellista läpimurtoleffaa eli Trafficia, mikä tarkoittaa että tapahtumia seurataan usealla eri rintamalla, ja mukana on nippu a-luokan Hollywood-tähtiä. Jälkikäteen sanoen pientä karsintaakin olisi voinut tehdä, sillä sinänsä ihanan Marion Cotillardin hahmon edesottamukset Hong Kongissa meinaa jäädä kuriositeetin asemaan. Muutenhan leffa sijoittuukin Yhdysvaltoihin ja pyrkii näyttämään yhteiskunnan luhistumista virushysterian alla. Tai itse asiassa se puoli jää suuressa mittakaavassa vähän jopa vajaaksi, koska Soderbergh keskittyy enemmän kuvaamaan taudin aiheuttamaa paniikkia yksilöiden kautta.

Kaikkinensa hyvä ja mielenkiintoinen leffa, joskaan ei aivan ohjaajansa parhaita. Ei mitään leppoisaa lauantai-illan viihdettä, mutta tuskinpa kukaan tätä tylsänäkään pitää, vaikka siitä varsinaiset sankarihahmot ja viime hetken pelastumiset puuttuvatkin.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Huhhu ei ole todellakaan mitkään teemaviikko menossa leffojen suhteen... tai ainakaan tarkoituksella.

Ensin tuli katsottua Jake Gyllenhaal-Hugh Jackmanin tähdittämän "Prisoners" joka ei hirveästi riemun kijahduksia herättänyt iloisella tarinallaan siitä miten
Jackmanin tytär katoaa.
Leffa oli pätevä siinä mielessä että mielenkiinto pysyi loppuun asti mutta sanotaan nyt vielä toistamiseen että mikään hyvän mielen raina se ei ole.

Äsken tuli kuitenkin katsottua jotain mikä veti kyllä pohjat harmaudelle ja surulle. Japanilainen anime-leffa vuodelta 1988 suomalaiselta nimeltään "Tulikärpästen hauta" ja voi elämän karut kävyt mutta se oli surullinen pätkä.

Nykyään ei enää imdb:hen voi hirveästi luottaa kun siellä alkaa olla marvel-leffoja hälyttävässä määrin korkeilla sijoituksilla mutta uskalsin luottaa tämän leffan kohdalla imdb-lukemaan 8,5. Vielä kun kestokaan ei ollut kuin 90min niin ajattelin että menköön.

Vaikka leffa on vuodelta 1988 niin jätetään silti spoilaamatta mutta kyseessä siis toisen maailmansodan aikainen tarina japanilaispojasta ja tämän pikkusiskosta kun pahat jenkit alkavat ilmapommittaa heidän tiluksiaan.
Leffa on yhtä surua pieniä viattoman ilon hetkiä lukuunottamatta vaikka nekin surettavat heti kun mieleen palaa aina näiden aikana kohtaus jolla elokuva alkoi...

Suosittelen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös