Suomen tennis 2020 (Ruusuvuori, Kontinen etc)

  • 18 104
  • 92

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Keskustelua Suomen tennisammattilaisista kauden 2020 osalta.

Kauden aikana 21-vuotta täyttävä Ruusuvuori aloittaa kauden sijalta ATP123. Australian avointen karsinnoissa sijoitettu pelaaja. Nähdäänkö kauden aikana ensimmäinen suomalainen top100 listalla kaksinpelissä sitten vuoden 2015 Jarkko Niemisen. Jarkko oli top100 pelaaja vuodet 2001-2015. Ennen tuota top100 joukossa vuosina 1988-1991 olivat Rahnasto, Rahunen ja Paloheimo. Sekä Palin vuonna 1981.

Nyt tulossa vain viiden vuoden tauko Niemisen jälkeen, kun 1991-2001 oli kymmenen vuotta kylmää. Vaikka toki 90-luvun lopulla vuosina 1998-1999 Ketola 130 ja Liukko 117.

Veli Paloheimo 22v eteni vuonna 1990 Australian avoimissa peräti 4.kierrokselle 16 parhaan joukkoon rankingilla ATP120. Ruusuvuori nyt kaksi vuotta nuorempana samoilla sijoilla, mutta olisihan GS-kisan pääsarjan 4.kierros ensi vuonna huikea paukku.
Jarkko Nieminen pelasi urallaan kolmesti GS-kvartsissa ja vastaavia voisi toivoa Emililtä 3-5 vuoden kuluttua.
Jarkko 20v kohtasi 2002 Australian avoimissa legenda Pete Samprasin avauskierroksella ja kyyti oli kylmää erin 0-3.
Saas nähdä kohtaako 20v Ruusuvuori kuukauden kuluttua Federerin. Olisi vastaava asia kuin Jarkon matsi Peteä vastaan.
Ruusuvuori treenasi viime viikolla ATP1 Nadalin kanssa Mallorcalla. Pelasivat yhden treenierän. Rafa vei luvuin 6-4.

Kontinen jatkaa dubbelihuippuna. Uusi pari on Saksan ikätoveri Struff. Ison tennismaan ---kaksinpelin- kakkospelaaja. Kova juttu kun tuon tason pelaaja parina. Jospa tulisi se uran toinen GS-voitto.

Heliövaara tähtää nelinpelissä ATP-kiertueelle. Saas nähdä miten konkarin käy.

Lisäksi mielenkiintoa herättää kaksikko Otto Virtanen s.2001 ja Patrik Niklas-Salminen s.1997.
Otto lupauksena vähintään Ruusuvuoren tasoa. Aloittaa ensimmäisen prokautensa. Kuukausi sitten 18v junnu kaatoi Helsingissä ATP117 Fabbianon. Oli tasokasta peliä. Otto voitti viime viikolla miesten Suomen mestaruuden Turussa ja ennen sitä treenasi Tukholmassa ATP16 Wawrinkan kanssa. Vuosi sitten treenikaverina oli Djokovic.

Niklas-Salminen suomalaisista kovasyöttöisin, vaikka kovaa syöttää muutkin. Mikäli peruspeliin saa lisää suoruutta, niin voi myös tehdä hyvää nousua.

Hyvä hönkä suomalaisessa tenniksessä. Tokion olympialaisiin toivotaan jopa kolmea pelaajaa. Dubbelipari Kontinen/Heliövaara ja kaksinpeliin Ruusuvuori. Joskin jokainen tarvitsee kesäkuuhun mennessä jonkin verran nousua listalla. Ei mahdotonta näillä näkymin. Voi tosin olla että Kontinen valitsee pariksi Ruusuvuoren.

On Suomella myös muutama hyvä naislupaus. Mahdollista on että vuoden loppupuolella nähdään GS-karsinnoissa esim. 19v Oona Orpana.

Kauden toiveet:
1. Ruusuvuori tekisi läpimurron ATP-kiertueelle. Top80 ranking ja ATP-semi esim.
2. Kontinen tekisi paluun top10 joukkoon ja GS-titteli
3. Virtanen pelaisi terveenä läpi vuoden ja sen myötä taatusti olisi kauden lopussa lähellä top300 jo 19-vuotiaana.
4. Niklas-Salminen saisi hyvän draivin päälle ja vakiinnuttaisi paikan CH-kiertueella.
5. Heliövaara nousisi viimein sadan joukkoon nelinpelissä.

Davis Cupissa Suomi kohtaa maaliskuussa vieraskentällä Meksikon. Pitäisi olla selvä voitto. Syksyllä sitten kovaa maata vastaan panoksena taas pääsy pelaamaan DC-lopputurnauksen karsintaotteluun.
Suomi kuulunee lähivuosina maailman 16 parhaan tennismaan joukkoon, mutta toteutuuko vielä vuoden kuluessa, jää nähtäväksi.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Meksiko vie maaliskuun Davis Cupin Suomea vastaan vuoristoon 2600m korkeudelle.
30 km Mexico Cityn ulkopuolelle. Rakennetaan tuota tapahtumaa varten katsomot ym.
Kotikenttäetu maksimoidaan. Happea vähän ja pallo liitää korkealla +1 metri normaaliin nähden.
Lisäksi massakenttä keskellä kovien kenttien kautta.
Ennakkoon Suomen voitto näytti varmalta, mutta ei näytä enää, kun muistelee miten suomalaiset aikoinaan tarpoivat Niemisen johdolla Etelä-Afrikan ylängöllä 1300m korkeudella ja nyt pelipaikka puolet korkeammalla.
Jalkapallon puolelta muistuu mieleen Etelä-Amerikan MM-karsinnat kun Bolivia voitti 3700m korkeudella La Pazissa Brasilian tähdet jotka ei jaksaneet juosta.

Mutta hyvällä valmistautumisella voi tulla voitto. Olosuhteet kaikilta osin Suomea vastaan, joskin tasoeroa on Suomen hyväksi.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Piti oikein tarkastaa. Meksikon parhaat kaksinpelin ATP-rankingit siis 515, 773 ja 842 ja pisteet kaikki Meksikon turnauksista. Nelurin puolella löytyykin sitten pari top-100 pelaajaa.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Ruusuvuori aloitti Australiassa kautensa voittamalla ATP-kisan finalisti Ramanathanin erin 2-1. Seuraavaksi vastassa ATP78 Italian superlupaus 18v Jannik Sinner,joka paras 2001-syntynyt. Ruusuvuorella kahden vuoden ikäeroetu, mutta Sinner voitti viime vuonna myös 1999 kärkinimet top20 De Minaurin jne, joten hienoa jos Emil voittaa. Uskon siihen että voittaa.

Kontinen kohtaa tänään Dohan miljoonan dollarin ATP-kisassa 14-vuotiaan vuonna 2005-syntyneen paikallisen Qatarin Rashed Nawafin.
Qataria syytetty urheilutapahtumien ostosta ilman omaa urheiluosaamista, mutta maalla ollut sentään jo muutaman vuoden ajan maailman lupaavin vuonna 2005-syntynyt tenniskyky. Pari vuotta sitten 2018 povasin Nawafin pelaavan Dohan ATP-kisassa villillä kortilla 15-vuotiaana vuonna 2021,mutta pelaakin jo 14-vuotiaana 2020 ja kohtaa 15 vuotta vanhemman 1990-syntyneen 29v Kontisen.
Toki kaksinpelin puolella esiintyy vasta vuoden kuluttua mahd. ja ottaa tänä vuonna dubbelissa tuntumaa. Mitenkähän tosissaan Henkka syöttää 14-vuotiasta vastaan. Nawafin edellinen turnaus 3 viikkoa sitten 22.12. pelattu U14 sarjan Orange Bowlin finaaliottelu. U14 sarjasta suoraan miljoonan dollarin ATP-kisaan. Onnistuu vain arabimaassa.
 

Zohan

Jäsen
Odotan kyllä tosissani Ruusuvuoren nousun jatkuvan. Ilman loukkeja pitäisi olla selvä, että että nousee TOP80. ATP-Kiertue kolkuttelee jo ovella, mahtavaa aikaa!
 

Zohan

Jäsen
Syksyn ATP NextGen finaaliturnauksen voittaja Sinner oli paperia Ruusuvuoren käsittelyssä. Hieno voitto tulevaisuuden top-10 pelaajasta!

Tässä taitaa olla kaksi tulevaa TOP-10 pelaajaa. Sinner oli turnauksen 3 sijoitettu. Torstaina 02:00 jatkuu, kun vastaan tulee 13 sijoitettu Taro Daniel (ATP-106) vastaan. Tämä pitäisi pystyä mukavasti yövuoron ohessa väijjymään.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Ranking ensi maanantaina
Välierä ATP107/ATP108
Finaali ATP103/ATP104
Voitto ATP96

Sadan joukko toteutuu pian. Viime yönä kaatui viime syksyn US Openin 4.kierroksella saakka pelannut saksalainen. Melko vaivattomasti. Nuo jatkuvat ylivoimaiset voitot tasokkaita nimiä vastaan kertoo siitä, että Emil menossa kohden todellista huippua.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ranking ensi maanantaina
Välierä ATP107/ATP108
Finaali ATP103/ATP104
Voitto ATP96

Sadan joukko toteutuu pian. Viime yönä kaatui viime syksyn US Openin 4.kierroksella saakka pelannut saksalainen. Melko vaivattomasti. Nuo jatkuvat ylivoimaiset voitot tasokkaita nimiä vastaan kertoo siitä, että Emil menossa kohden todellista huippua.

Mikä onkaan tyypillinen ranking jolla pääsee suoraan Grand Slameihin ilman karsintaa? Lähellä sitä Ruusuvuori ainakin on. Etenkin kun ennen kesäkuuta ei ole juurikaan pisteitä tippumassa pois.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Mikä onkaan tyypillinen ranking jolla pääsee suoraan Grand Slameihin ilman karsintaa? Lähellä sitä Ruusuvuori ainakin on. Etenkin kun ennen kesäkuuta ei ole juurikaan pisteitä tippumassa pois.

ATP104 usein riittää. ATP100 tasan on aina suoraan pääsarjassa ja poisjääntejä tulee.
6 vk ennen turnausta otetaan pelaajat kisaan mukaan, joten esim. touko-kesäkuun vaihteen Ranskan avoimiin ratkaisee huhtikuun loppupuolen ranking

Näyttää selvältä että Emil pelaa suoraan kaikissa kauden lopuissa GS-pääsarjoissa ilman karsintaa.
GS-kisoihin on helpompi päästä mukaan kuin moniin tavallisiin ATP-kisoihin ison 128 pelaajan kaavion vuoksi.

Keskimäärin vaadittava cut
ATP250 kisat ATP80 (välillä ATP70 ja joissakin heikkotasosissa kisoissa jopa ATP120)
ATP500 kisat ATP70
ATP1000 Masters ATP50 ja välillä jopa ATP45. Poislukien maaliskuun isokaavioiset Indian Wells ja Miami joihin pääsee ATP80 tai ATP85 rankingilla.
ATP2000 Grand Slam tuo noin ATP104

Vielä plussaa jos tulee 20-30 sijaa niin Ruusuvuori pysyvästi ATP-kiertueella viikosta toiseen, poislukien jotkut Mastersit jonne vaaditaan top50 rankingia.
 

Zodiac

Jäsen
Suosikkijoukkue
Thunder Bay Bombers
Ruusuvuori siis taistelee Australian avoimien karsinnassa parhaillaan. Vastassa ensimmäisellä kierroksella Argentiinan Facuendo Mena(ATP-204). Eka erä Eemilille 7-5 ja toisen erän alkuun heti murto ja tilanne tällä hetkellä 3-0 Ruusuvuoren hyväksi.

Hyvältä näyttää ja pääsarjaan tosiaan kolmella voitolla.

Edit. Ruusuvuori mursi vielä varmuuden vuoksi toiseen kertaan Menan syötön ja vei toisen erän 6-2. Erät siis Eemilille 7-5 ja 6-2 ja koko paska 2-0. Vielä on kumminkin matkaa pääsarjaan mutta hyvältä näyttää.
 
Viimeksi muokattu:

torreira#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Arsenal
Pienoinen pettymys Ruusuvuoren karsiutuminen kyllä. Tässä olisi ollut saumat mennä uran ensimmäisen Grand Slam-turnauksen pääsarjaan. Toki näihin halajaa muutkin karsijat ihan yhtä lailla, joten matsit on kovia. Ei muuta kuin eteenpäin. Kyllä se Grand Slamkin varmasti tällä kaudella toteutuu.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Tilanteessa 4-6, 6-0, 6-5* (40-40) Ruusuvuoren ottelupallotilanteeseen pääsy jäi pienestä kiinni. Ranskalaisen lyönti tarkastuksen jälkeen vain hipoi takarajaa. Benchetrit voitti tänään myös tasokkaan Dmitry Popkon erin 2-1 ja Emilin niukasti kaatanut pelaa pääsarjassa.

Helmikuu tulee olemaan kiinnostava kuukausi kun Emil pelaa ATP250 karsintoja hallikentillä Ranskassa ja nuo olosuhteet sopii Emilille parhaimmin. Riippuen toki hieman millainen alusta on pallon pompun suhteen.

Lisäksi kuukauden kuluttua Dubain ATP500 karsinta ulkokovilla kiintoisa. Tuolla voisi kohdata pääsarjassa jonkun top10 tähden.
Sen jälkeen Meksikon vuoristoon 2600m korkeuteen pelaamaan massalle maaottelua.
Eli ensin yrittää väistää Iranin ballistiset ohjukset ja tehdä omasta pelistä pallollinen ohjus. Tämän jälkeen sitten Meksikon syrjäkylillä huumejengien väliset luotisateet ei tunnu missään.

Näistä kun on selvitty voittajana niin kelpaa mennä Kaliforniaan Teemu Selänteen ravintolaan lounaalle ennen Indian Wellsin Mastersin karsintaa. Treenikaverina luultavimmin Teemu ja hänen tennistä tosissaan treenaava tytär.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kontinen/Struff vs Paire/Bolelli 7-5, 6-3

Puolivälieriin. Oli viihdyttävää tennistä, kun kentällä oli neljä tasokasta tennispelaajaa.
Katselin matsin englanninkielisellä selostuksella. Ottelun päättymisen jälkeen kehuivat ottelun parhaan pelaajan olleen Kontinen.
Ihmettelivät myös Kontisen vaisua kaksinpelin ennätyslukemaa ATP220. Mutta tuohan saavutettu jo nuorena 20v ja sen jälkeen polvivaivat esti kaksinpelin ATP-uran.

Kaksinpelissä ennätykset, Paire ATP18, Struff ATP33 ja Bolelli ATP36.
Kentän tähti kuitenkin Kontinen. Kaikki löivät upeasti peruslyöntitykkejä, mutta Kontisen lentolyönnit sekä syöttöjen suunnat/vaihtelevuus omaa luokkaansa. Nyt pelattiinkin nelinpeliä ja sen pelimuodon vuoden 2017 ATP1 näytti mikä on miehiään.
 

Zohan

Jäsen
Ruusuvuori voitti Mahutin (atp 192) tänään ATP Montepellier karsinnoissa ja tämän turvin selvitti tiensä uransa ensimmäiseen ATP-Turnaukseen! Alkaakohan pelit hänen osalta sitten huomenna?

ATP-Rankingissa Emil tänään päivitetyllä listalla sijalla 101 ja eiköhän seuraavassa päivityksessä olla kaksinumeroisissa.
 

Fordél

Jäsen
Hieno voitto Ruusuvuorelta. Ensimmäisellä kierroksella asettuu vastaan Dennis Novak (26 v.), joka ATP-listalla sijalla 93. Hyvä ja sopiva mittari Ruusuvuorelle.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Emil Ruusuvuoresta tulee tänä vuonna yhdestoista suomalainen mies Grand Slam kisan pääsarjassa kaksinpelissä.

1. Jarkko Nieminen 3 kertaa GS-kvartsi
US Open 2005, Wimbledon 2006, Australia 2008
2. Reino Nyyssönen US Open 4.kierros 1962
3. Veli Paloheimo Australia 4.kierros 1990
4 . Aki Rahunen Ranska 3.kierros 1990 + 2.kierroksia
5. Pekka Säilä Wimbledon 3.kierros 1967
6. Leo Palin 4 krt GS 2.kierros 1980-1984
7. Olli Rahnasto 2 krt GS 2.kierros 1989
8. Tuomas Ketola US Open 2.kierros 2004
9. Sakari Salo Wimbledon 1.kierros 1949 ja 1952
10. Ville Liukko US Open 1.kierros 1999
 

torreira#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Arsenal
Hienoa Emil! Uran ensimmäinen ATP-tason otteluvoitto. Seuraavalla kierroksella vastaan tulee joku Gombos, kenestä minulla ei ole kyllä mitään tietoa, mutta voitti Carreno-Bustan kuitenkin. Carreno-Bustahan on ATP rankingissa top30:ssä.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Ruusuvuorelle tappio vastustajaa vastaan joka olisi ollut hyvänä päivänä voitettavissa.
Ylen sivuilla hyvä artikkeli, jossa Emilin koutsi kertoo taustoja. Maanantain ja tiistain kuusi erää vei mehut. Keskiviikkona sängystä ylös pääseminen oli ollut taistelua. Mahutia vastaan tempo sellaista johon ei vielä ole tottunut.

Jo lauantaina jatkuu Rotterdamin isommassa ATP500 tason karsinnoissa. Kiirettä pitää vaikka on väsynyt. Valmentajan mukaan yrittävät pakottaa Emilin kehon kiertuetahtiin. Eli jatkuvaa pelaamista vaikka väsyneenä.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Suomalaiset olivat vastakkain ATP-kiertueella.
Rotterdam nelinpeli.
Kontinen/Struff vs Ruusuvuori/Sinner
6-4, 3-6, 10-6

Kyseessä turnauksen nelinpelin karsintaottelu. Voi kuulostaa erikoiselta että Kontinen joutui karsintoihin. Mutta ahtaat kaaviot on näissä ATP500 kisoissa ja ranking laskenut. Toisaalta nelinpelissä karsinnat on melko uusi asia ja kaikissa kisoissa ei niitä järjestetä. Mikäli karsintaa ei olisi järjestetty, niin Kontinen/Struff olisivat olleet viimeinen pari suoraan pääsarjaan ja Ruusuvuori/Sinner ei olisi mahtunut kisaan laisinkaan.
Tänään Emil pelaa kaksinpelin karsinnan ratkaisukierroksen ottelun Ranskan ATP91 Barrerea vastaan ja Henkka pareineen pelaa pääsystä nelinpelin pääsarjaan hollantilaisia vastaan.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Otto Virtanen pelaa Kazakstanissa 25.000 dollarin turnausta.
Voitti tänään Viron Ivanovin 6-3, 6-7, 7-6.
18-vuotias Otto syötti 23 ässää.

Seuraavaksi tarjolla 2-sijoitettu ATP300+ kolme vuotta vanhempi korealainen Y. Chung.

Ruusuvuori kun oli samassa iässä keväällä 2018 niin pelasi tämän tason kisoissa vuoron perään tasolla 2.kierros, puolivälierä, 2.kierros, puolivälierä. Ei kertaakaan sen pidemmällä kevätkaudella 2018.
Sen puolesta Otto vaikuttaa olevan samalla tasolla kuin 18v Emil tasan 2v sitten. Jos siis etenee semiin, niin voisi pitää ikäisekseen kovana juttuna.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Mainittakoon, että Virtanen voitti tuon Chungin, mutta tippui puolivälierissä.

On muuten ihan kiinnostava topic seurata.
 

Enjoy

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ruusuvuori pelaa paraikaa Pospisilia vastaan Marseillen ATP-kisan ensimmäisellä kierroksella. Ensimmäinen erä oli täysin Emilin kontrollissa, kunnes breikkipallotilanteessa Ruusuvuoren johtaessa 4-1 sai Pospisil onnekkaan pisteen, piti syöttövuoronsa ja heti perään mursi Emilin syötön lopulta vieden erän tie breakissa. Toinen erä ollut Pospisilin hallintaa.

Osaako joku kertoa, minkä verran ATP-pisteitä tällainen avauskierroksen tappio Ruusuvuorelle tuo? Riittääkö tällaiset suoritukset nostamaan hänen rankingiaan?
 

kaizu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canucks
Mistä Enjoy katsoit matsia? AInakaan tennis TV sitä ei näyttänyt.

En osaa noista ATP pisteistä sanoa mutta toivottavasti Ruusuvuoren kuuppa kestää näitä tappioita joissa ainakin pointtrakkerin perusteella oli homma hyvin omissa käsissä. Kaksissa karsinnoissa peräkkäin, Rotterdamissa 7-5 kolmas erä, eilen 8-6 kolmannen tie-brake ja nyt lucky loserina Pospisilta dunkkuun vaikka mahdollisuuksia taisi tosiaan olla yllätykseen. Tuntuu että koko ajan on lähellä mutta ei sitten kuitenkaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös