Huuhaa ja humpuuki yhteiskunnassamme

  • 547 721
  • 2 945

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Löytyykö näihin twiitteihin linkkiä? Kiinnostaisi tietää, mitä Pelkonen on näistä kirjoittanut. Olen tähän asti pitänyt häntä varsin fiksuna poliitikkona, mutta jos hän on aidosti puolustanut uskomushoitoja, täytyy tarkistaa omia käsityksiä.

Varmaan jostain arkistoista, mutta en nyt jaksa kaivaa. Pelkonen totesi jotain tyyliin, että ei ymmärrä uskomushoitojen dissaamista, kun niistä on ollut monille hyötyä. Muistaakseni tuolloin oli A-Studiossa tai vastaavassa keskustelemassa homeopatiasta se joku vanhempi nainen, joka kuoli maksasyöpään muutama vuosi sitten.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Varmaan jostain arkistoista, mutta en nyt jaksa kaivaa. Pelkonen totesi jotain tyyliin, että ei ymmärrä uskomushoitojen dissaamista, kun niistä on ollut monille hyötyä. Muistaakseni tuolloin oli A-Studiossa tai vastaavassa keskustelemassa homeopatiasta se joku vanhempi nainen, joka kuoli maksasyöpään muutama vuosi sitten.

OK. Kiitokset. Selailin äskettäin Pelkosen Twitteriä ja yritin katsoa, löytyykö sieltä mitään tähän viittaavaa. En huomannut, vaikka selailin viime kesään asti.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
OK. Kiitokset. Selailin äskettäin Pelkosen Twitteriä ja yritin katsoa, löytyykö sieltä mitään tähän viittaavaa. En huomannut, vaikka selailin viime kesään asti.

Tällainen löytyi tästä ketjusta:

Kuvittelin että eduskuntapuolueista Kokoomus olisi huuhaasta vapaa kunnes heidän kansanedustajansa Jaana Pelkonen twiittasi A-studiokeskustelun aikaan "Ylimielisyys huipussaan vaihtoehtohoitoja kohtaan".

Edit. Lisättäköön vielä, että itse keskustelussa (muistaakseni Markku Myllykangas) ei ollut mitenkään ylimielinen, kertoi vain, mitä tiede sanoo mm. homeopatiasta.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tällainen löytyi tästä ketjusta:

Kiitos. Kävin katsomassa Pelkosen Twitteri-tiliä tuolta ajalta, ja näyttäisi tuo viesti poistuneen. Olisiko tullut järkiinsä noiden osalta?

Joka tapauksessa hyvää infoa. Olen eri vaalipiiristä, joten en olisi edes voinut äänestää Pelkosta eduskuntavaaleissa. Mutta jos hän sattuisi pyrkimään vaikka Euroopan parlamenttiin, olisin voinut antaa ääneni hänelle. Nyt en olisi siitä enää alkuunkaan varma.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kiitos. Kävin katsomassa Pelkosen Twitteri-tiliä tuolta ajalta, ja näyttäisi tuo viesti poistuneen. Olisiko tullut järkiinsä noiden osalta?

Hyvä jos älysi poistaa. Toisaalta valitettavaa, jos ajatukset ovat tuon mukaisia. Toisaalta uskon/toivon, että enemmistö kansanedustajista perustaa mielipiteensä tieteeseen ja lääketieteeseen - siis oikeaan lääketieteeseen eikä esim. "kiinalaiseen lääketieteeseen", joka on lääketiedettä yhtä paljon kuin "wutubulainen matematiikka", jonka mukaan 1+1=3, on matematiikkaa.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
On tietysti selvää, ettei lähihoitajilla voi olla likikään lääkäritasoista monitieteellisen vahvaa näkemystä sairauksiin ja niiden hoitomahdollisuuksiin. Niin tai näin, on aika järkyttävää että peruskoulutuksen saanut hoitaja voi ikään kuin ohittaa oman oppialansa prinsiipit, ja kenties käyttää saamaansa ammattinimikettä tukenaan levittäessään huuhaan ilosanomaa.

Juuri tämä. Mielestäni tämänkaltainen vaihtoehtoisiin ”hoito”menetelmiin ajautuminen on tietämättömyyttä, tiedon puutetta, rationaalisen ajattelun puutetta sekä vastuuttomuutta työstään. Peräänkuuluttaisin rajusti terveydenhuoltoalalla vahvaa tieteellistä suuntautuneisuutta muillekin ammattiryhmille kuin yliopistotason sairaalafyysikoille, sairaalakemisteille, lääkäreille jne.

Valitettavasti nämä pakurikääpä - reseptit lähes järjestyksessään tulevat sieltä kliinistä hoitotyötä tekeviltä lyhyemmän koulutustien ammattiryhmiltä, vaikka mikään ei estä korkeasti koulutettua dosenttia tekemästä tuttavuutta puoskarointi-metodeihin, mutta se on epätodennäköisempää. He tietävät luonnontieteen nojalla asian oikeat laidat eikä niistä tarvitse väitellä. Tiedän sairaanhoitajankin puhuneen pokkanaamalla jostain sähköyliherkkyydestä ja juuri tämän takia jo sisäänpääsyvaiheessa tulisi hakijalta testata tiukasti suhtautumistaan näyttöön perustuviin menetelmiin, tutkimuksiin jne.

Yliopistotasolla sisäänpääsyyn vaaditaan lääketieteelliseen tiedekuntaan, biolääketieteeseen ym. niin kattavaa kemia-fysiikka-biologia tietopohjaa että siinä ei varmasti tule energia mieleen muuta kuin laskukaavassa.

Lähihoitajista ja vastaavista varsin riuskaa kolmivuorotyötä tekevistä työntekijöistä on pulaa ja heitä liukuhihnalla työnnetään työelämään kuin sepeliä pihamaalle, mutta laatu ei seuraa perässä työnjäljessä ja opetuksen laatu voi olla hyvin kirjavaa siinä missä vaatimustaso sen suhteen kuka ko. kurssit läpäisee. Näen ison riskin tässä ketjun aiheeseen, jos osalla on jo hankaluuksia pysyä edes työharjoitteluissa kyseisessä työssä mukana tai selvitä yksinkertaisista laskuista. Kerran oli hesarissa juttua tästä ja se oli karua luettavaa. Ollaan kuitenkin ihmisten kanssa tekemisissä. Tuskin kukaan meistä haluaa vanhana kantona sellaisen lähihoitajan palveluksen kohteena, kuka tarkastaa päiväohjelman horoskoopeista.

Juhani Knuuti TYKS:istä tekee hienoa työtä huuhaan kitkeröinnissä ja ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun Juhani on kirjoitellut pussiin näitä konitohtoreiden teorioita.
 
Viimeksi muokattu:

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Vaikka totta kai on haitallista, että joku lähihoitaja tmv. tyrkyttää jotain huuhaa-hoitoa, pidän kuitenkin erityisen pahana, kun asialla on lääkäri. Silloin humpuuki saa ansiotta aivan erilaisen auktoriteetin tuekseen, ja on suurempi vaara, että tolkullisempikin potilas saattaa hämääntyä. On muuten erittäin hämmentävää, että lääkäri voi tarjota vaikkapa homeopatiaa muka pätevänä hoitomuotona, eikä käsittääkseni siltikään menetä automaattisesti lääkärinoikeuksiaan. Mielestäni kun tuo on ilmeinen eettinen ongelma ja osoitus ammattitaidon puutteesta.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Totta, mm. Jaana Pelkonen taannoin puolusteli uskomushoitoja twitterissä.
En ole pitänyt lukua, mutta huuhaahoidoille eriasteisesti myönteisiä tai ainakin ei-selkeän-kielteisiä kansanedustajia on ollut matkan varrella yllättävän monia. En osaa sanoa tämän väen poliittisesta jakaumasta mitään analyyttista, totean vain että vaikuttaa kirjavalta porukalta. Tuntuu tämä alttius vähemmän yllättäen korreloivan negatiivisesti koulutustason kanssa, kuten väestössä muutenkin.

Toki kaiken rationaalisuuden katederilta puhuttaessa on syytä muistaa, ettei humpuukihoitojen mahdollista plasebovaikutusta pidä kuitenkaan totaalisesti tyrmätä. Jotkut selvästi asioista jotakin ymmärtävät poliitikot ovat käyttäneet tätä jonkinlaisena perusteena ei-kielteiselle näkemyksilleen. Pelkosesta en tiedä. Silti humpuuki on humpuukia, ja rehellisyyden nimissä näiden maksullisten palvelujen kohdalla törmätään aina eettisiin ongelmiin, vaikka asiakkaan hoitokokemus tuntuisikin olevan maksetun summan arvoinen.

On minullakin yksi tuttu, joka ei suostu ottamaan vastaan minkäänlaista homeopatiaa koskevaa kritiikkiä, koska hän kokee saaneensa vaivoihinsa avun nimen omaan tätä kautta (”yli kaksi vuotta siinä meni, kun kroppa laittoi jääräpäisesti vastaan, mutta lopulta ne hoidot vaan alkoivat vaikuttaa” - joopa joo). Kalliiksi tuo parantuminen tuli hänelle, ja mistä lie sekin lopulta johtunut. Homeopatiassa asiakkaan kohtaamiseen kyllä panostetaan, ja tämä ymmärrettävänä ja hoivattavana olemisen kokemus varmasti uppoaakin moniin. Onhan tuo asiakasläheisyys kaiketi jotakin, mihin tavanomaisen erikoissairaanhoidon puolella ole mahdollisuuksia, eikä yleensä tarvettakaan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tavallaan voisi olla vekkuli idea, että homeopatia otettaisiin taktisena täsmäjippona mukaan julkiseen terveydenhoitoon, ja miksei myös työterveyshuoltoon.

Otille tulee toisinaan asiakkaita, jotka väen vängällä vaativat antibiootteja normiflunssaan, tai ovat jo ennen saapumistaan tehneet itselleen diagnoosin ja kirjoittaneet päässään reseptin valmiiksi. Siitähän sitten nousee saatanallinen paskamyrsky, kun lääkäri ei olekaan samaa mieltä. Tuollaisessa tilanteessa lääkäri voisi pokkana kirjoittaa asiakkaalle parin viikon kuurin homeopaattista ”lääkettä”, ohjeena että tule sitten uudestaan jos ei auta. Harva flunssa kun yli kahta viikkoa ketään jäytää, ellei todella häijysti pitkity, ja silloin on tietysti muutenkin hyvä käydä lääkärissä. Homeopaattinen ”lääke” ei tietenkään auta flunssaan hevonkaan vertaa, mutta ei paljaasta vedestä kummoisia haittojakaan ole odotettavissa. Sen sijaan potilas saattaa olla tyytyväinen, kun flunssa menee kuin meneekin parissa viikossa ohi. Hyötynä on tietysti myös se, että turha lääkekuuri jää ottamatta, ja antibiootin tehot eivät heikkene suotta. Ynnä se, että lääkäri voisi käyttää aikansa ja tarmonsa hyödyllisemmin auttaakseen oikeasti sairaita potilaita.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Tuollaisessa tilanteessa lääkäri voisi pokkana kirjoittaa asiakkaalle parin viikon kuurin homeopaattista ”lääkettä”, ohjeena että tule sitten uudestaan jos ei auta

Ja vielä jos osalle ihmisistä ei kerrottaisi koko ”vitaeprosta” yhtään mitään, niin meillä olisi sokkotutkimus/kontrolliryhmä jolle tehtäisi mitään.

Tässähän on helppo tapa saada jo ensimmäisen kerran puoskareiden käärmekeitot nalkkiin, kun kumpikin ryhmä parantuisi samaa vauhtia symmetrisesti, otettiin elämän eliksiiriä tai ei. Vielä kun tiedetään placebon neurokemiallinen vaikutustapa jo varsin hyvin, mikä selittää joidenkin käärmekeittoa nauttivien ihmeparantumisen, niin eipä siinä jää epäselvyyksiä.

Kaikki mahdollinen lääkitys ja vastaava sisältää placebon ja oikeissa lääkkeissä tuo vaikutus tulee tavallaan vielä biologisen hyödyn päälle kaupantekijäisinä. Toisaalta pelkkä placebo on hyvin haavoittuvainen keino kikkailla mitä tulee liirunlaarum-kapseleihin tai mihin vaan. Vaikutus häviää välittömästi ja kääntyy itseasiassa noceboksi mikäli ihminen tajuaa että höplästähän tässä vedetään tai edes yhtään epäilee tulevaa. Tuolloin homma menee vain huonommaksi.

Itseasiassa vielä otan kiinni tuohon flunssaan kestoon. Varsin vankalla tiedepohjalla on myös se, että yllättävän monet pikkuvaivat (flunssat, pienet tuki-ja liikuntaelinten vaivat jne) paranevat itsestään hyvinkin spontaanisti kun ymmärtää keventää elämäänsä, olla katastrofoimatta ja malttaa potea vaivaa. Vaativaa erikoissairaanhoitoa vaativat asiat ovat tapaus itsessään ja tuonnekin on hyvä hakeutua kun vakava paikka on, mutta ihmiselimistöllä on varsin isot kapasiteetit jo itsessään toipua luontaisesti yllättävän monesta pienemmästä ongelmasta. Monet tule-vaivatkin vältettäisiin jo sillä että ihmiset söisivät järkevästi lautasmallin mukaan ja liikkuisivat liikuntasuoritusten mukaan.
Toisaalta tämä luo markkinat huuhaalle, kun ihminen tokenee yllättävän monesta, yrttismoothiesta huolimatta jos ei noita kovin maksaa teutaroivia drinkkejä tee.

Hyvin on mother nature meidät suunnitellut. Se vaan ei korreloi tarjottavan humpuuki - markkinoinnin kanssa kun herra ties mitä lihaskalvoja manipuloivaa selkäkippiä ja voimajuomia saa väistellä viikosta toiseen niin että hiki tulee.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ja vielä jos osalle ihmisistä ei kerrottaisi koko ”vitaeprosta” yhtään mitään, niin meillä olisi sokkotutkimus/kontrolliryhmä jolle tehtäisi mitään.

Vaikka "vitaepro" onkin tässä lainausmerkeissä, niin aidosta VitaeProsta tuli mieleen yksi tarina. Isäni kertoi, että hänen jo seniori-iässä oleva kaverinsa oli kerran mennyt apteekkiin ja kysynyt VitaeProta. Apteekin henkilökunta oli suoraan sanonut, että on sitä heillä hyllyssä, mutta siihen ei missään nimessä kannata tuhlata rahoja. Tuotteesta kun ei ole mitään hyötyä, vaan korkeintaan haittaa.

Pisteet apteekille rehellisyydestä. Valitettavasti en tiedä, mistä apteekista oli kyse.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Itseasiassa vielä otan kiinni tuohon flunssaan kestoon. Varsin vankalla tiedepohjalla on myös se, että yllättävän monet pikkuvaivat (flunssat, pienet tuki-ja liikuntaelinten vaivat jne) paranevat itsestään hyvinkin spontaanisti kun ymmärtää keventää elämäänsä, olla katastrofoimatta ja malttaa potea vaivaa. Vaativaa erikoissairaanhoitoa vaativat asiat ovat tapaus itsessään ja tuonnekin on hyvä hakeutua kun vakava paikka on, mutta ihmiselimistöllä on varsin isot kapasiteetit jo itsessään toipua luontaisesti yllättävän monesta pienemmästä ongelmasta. Monet tule-vaivatkin vältettäisiin jo sillä että ihmiset söisivät järkevästi lautasmallin mukaan ja liikkuisivat liikuntasuoritusten mukaan.
Toisaalta tämä luo markkinat huuhaalle, kun ihminen tokenee yllättävän monesta, yrttismoothiesta huolimatta jos ei noita kovin maksaa teutaroivia drinkkejä tee.

Hyvin on mother nature meidät suunnitellut. Se vaan ei korreloi tarjottavan humpuuki - markkinoinnin kanssa kun herra ties mitä lihaskalvoja manipuloivaa selkäkippiä ja voimajuomia saa väistellä viikosta toiseen niin että hiki tulee.

Tähän pätee tosiaan termi itsehoito. Itse erikoissairaanhoidon potilaana kuulen tuota sanaa aina. Se meinaa johdatella joitain siihen "mitäs hoitoja löydän luonnosta" -ajatteluun, mutta tässä erikoislääkäreillä on selkeät ohjeet. Ei pidä kehittää lisää sitä vahingoittavaa tekemistä. Elää tasapainoisesti (unet, ruoka jne.) ja muistaa ottaa lääkkeet, jos sellaisia on määrätty.

Muuten osaan kompata tuota, mitä ylempänä totesitte. Monihan eri uskomuksiin sortuu, kun on jokin mennyt päin mäntyä joskus terveydenhuollossa. Tämä vaatisi vaan sisun kehittämistä ja sen hyödyntämistä. Mutta ei, monessa pätee se, että vajotaan diagnoosin kanssa sohvan pohjalle, surffataan netissä ja kylläpä löytyy hyviä vaihtoehtoja. Ei joudukaan soittamaan terveyskeskuksiin ja sairaaloihin, vaan saa nettikaupasta!
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Vaikka "vitaepro" onkin tässä lainausmerkeissä, niin aidosta VitaeProsta tuli mieleen yksi tarina. Isäni kertoi, että hänen jo seniori-iässä oleva kaverinsa oli kerran mennyt apteekkiin ja kysynyt VitaeProta. Apteekin henkilökunta oli suoraan sanonut, että on sitä heillä hyllyssä, mutta siihen ei missään nimessä kannata tuhlata rahoja. Tuotteesta kun ei ole mitään hyötyä, vaan korkeintaan haittaa.

Tässä on sellaista vanhan liiton hyvää konservatiivista otetta, etten sanoisi jyrähdystä millä erotellaan oikea näyttöön perustuva medikaalinen myynti ja karkkikaupat sun muut super food - nakkikioskit toisistaan.

Voi kun olisi kaikkialla yhtä suoraselkäinen ote. Olen nähnyt valitettavasti apteekeissa jo nykyään aivan hupituotteita, liekö sitten saavat provikkaa, kun myydään jotain eukalyptus - mynttoonia kaupantekijäisiksi. Kuitenkin eikös Helsingin Yliopisto omista esim. Yliopiston apteekin.

Musta on vain ristiriitaista että samassa liikkeessä säilytetään/myydään vakavasti otettavaa lääkettä ja sitten taas jotain ihan keppihevostavaraa.

Toivottavasti emme koskaan toisaalta näe päivää, jossa virallisten apteekkien kyljessä lukee myös ”homeopathie” .Kesällä Nizzassa kävellessäni oli naurussa pidättelyä kun joka kadun kulmassa vilkkuu valot kuin diskossa tai thai-hieronnan ovessa, että ”Farmacia” ja alla tarjotaan/mainostetaan vettä jolla on muisti.
 
Viimeksi muokattu:

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Vaikka "vitaepro" onkin tässä lainausmerkeissä, niin aidosta VitaeProsta tuli mieleen yksi tarina. Isäni kertoi, että hänen jo seniori-iässä oleva kaverinsa oli kerran mennyt apteekkiin ja kysynyt VitaeProta. Apteekin henkilökunta oli suoraan sanonut, että on sitä heillä hyllyssä, mutta siihen ei missään nimessä kannata tuhlata rahoja. Tuotteesta kun ei ole mitään hyötyä, vaan korkeintaan haittaa.

Pisteet apteekille rehellisyydestä. Valitettavasti en tiedä, mistä apteekista oli kyse.

VitaePro:ta ei pitäisi olla apteekissa kyllä kun eivät ne myy kuin omassa nettikaupassa ja niillä "jatkuvilla tilauksilla" joita puhelinmyyvät jne. Toki lienee mahdollista että joku apteekkari on itse tilannut sitä jonkun asiakkaan pyynnöstä hyllyyn. Näitä joskus näkee että ihmiset suunnilleen anelee apteekkaria tilaamaan jonku tuotteen apteekkiin mitä ei saa normaaleista toimituskanavista. Noh apteekkarian tilaa, tilaa samasta netti kaupasta mistä asiakaskin sen olisi saanut ja maksaa saman hinnan kuin asiakas itse olisi maksanut- ja sitten laittaa toki siihen oman katteensa päälle :-) Niin ja olihan tuossa semmoinen homma joskus 10 vuotta sitten, että joku vitamiinifirma hoksasi 10 vuotta sitten ettei VitaePro tuotenimeä ollut erikseen kai suojattu ja alkoi myydä jotain omaa vitamiinikoktailia sillä vitaepro -nimellä kunnes tämä alkuperäisen tekijä äkkäsi homman ja laittoi lakimiehet asialle. Eli periaatteessa olisi siis madollista olla ollut tätä "toista vitaeprota", mutta tästä on tosiaan jotain 10+ vuotta aikaa.

Tässä on sellaista vanhan liiton hyvää konservatiivista otetta, etten sanoisi jyrähdystä millä erotellaan oikea näyttöön perustuva medikaalinen myynti ja karkkikaupat sun muut super food - nakkikioskit toisistaan.

Voi kun olisi kaikkialla yhtä suoraselkäinen ote. Olen nähnyt valitettavasti apteekeissa jo nykyään aivan hupituotteita, liekö sitten saavat provikkaa, kun myydään jotain eukalyptus - mynttoonia kaupantekijäisiksi. Kuitenkin eikös Helsingin Yliopisto omista esim. Yliopiston apteekin.

Musta on vain ristiriitaista että samassa liikkeessä säilytetään/myydään vakavasti otettavaa lääkettä ja sitten taas jotain ihan keppihevostavaraa.

Toivottavasti emme koskaan toisaalta näe päivää, jossa virallisten apteekkien kyljessä lukee myös ”homeopathie” .Kesällä Nizzassa kävellessäni oli naurussa pidättelyä kun joka kadun kulmassa vilkkuu valot kuin diskossa tai thai-hieronnan ovessa, että ”Farmacia” ja alla tarjotaan/mainostetaan vettä jolla on muisti.

Sinulla on TPS tuossa joukkuelistassa joten oletan sinun asioivan joskus turgusen suunnalla. Eli ei muuta kuin suunta Skanssin apteekkiin tutkimaan vieläkö sielä on homeopatiaosasto. Ainakin 5 vuotta sitten oli mutta en tiedä onko apteekkari jo vaihtunut. Ihan vaan massintekomielessä kai se sinne aukesi aikanaan "koska asiakkaat ovat toivoneet", ei tainnut edes uskoa ko. apteekkari moiseen hölynpölyyn. Helsingin Ympyrätalon apteekissa sen sijaan oli aikanaan apteekkarina Onerva Pekkonen, joka oli proviisorin koulutuksen lisäksi diplomihomeopaatti [tähän kohtaan tuplanaamapalmu]. Hänen firmansa Circlum Farmasia Oy | Etusivu taitaa olla edelleen yksi (onneksi suht harvoista) homeopatiatuotteita maahantuovista firmoista.

edit. näköjään tuola on jonkinlainen lista jälleenmyyjistä ja sieltä muutama apteekki löytyy. Jos tarkkoja ollaan niin yleensähän tuo myynti on apteekkarin omistaman osakeyhtiön nimissä, ei apteekin nimissä - se kun on verotuksellisestikin edullisempaa. Tämä osakeyhtiö siis myy kaiken ei lääkkeellisen, toimii samassa tilassa ja "siinä sivussa" apteekin henkilökunnan työpanoksellai. Kuittiin vaan tulostuu kaksi y-tunnusta ja verottajalle sitten ositetaan apteekin ja yhtiön välillä tila- ja henkilöstökustannukset.

edit2. ja tosiaan taitaa nykyään ihan kaikkien apteekkien "normaaleiden tilauskanavien" kautta myös olla homeopatiaa saatavissa, joten asiakas voi niitä halutessaan tilauttaa. Todella harvassa ovat nuo homeopatian hyllyyn ottaneet, onneksi. Ja onhan sielä tuotevalikoimissa joitain uskomuksellisia kuten akupainepistettä kutittelevat matkapahoinvointirannekkeet.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
VitaePro:ta ei pitäisi olla apteekissa kyllä kun eivät ne myy kuin omassa nettikaupassa ja niillä "jatkuvilla tilauksilla" joita puhelinmyyvät jne. Toki lienee mahdollista että joku apteekkari on itse tilannut sitä jonkun asiakkaan pyynnöstä hyllyyn. Näitä joskus näkee että ihmiset suunnilleen anelee apteekkaria tilaamaan jonku tuotteen apteekkiin mitä ei saa normaaleista toimituskanavista.

Voi olla, että ymmärsin tai muistin tuon isäni kertomuksen hieman väärin. Ilmeisesti tuo hänen kaverinsa oli käynyt vain kysymässä, onko apteekissa VitaeProta. Ja olivatkin vastanneet vain, että "älä tuhlaa sellaiseen rahojasi". Mutta apteekissa ei siis olisi ollutkaan tuotetta hyllyssä, kuten alunperin luulin.

No, tarina ei ole enää niin hauska. Mutta lopputulos on tärkein. Apteekki hoiti sivistystyötä humpuukia vastaan.
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Voi olla, että ymmärsin tai muistin tuon isäni kertomuksen hieman väärin. Ilmeisesti tuo hänen kaverinsa oli käynyt vain kysymässä, onko apteekissa VitaeProta. Ja olivatkin vastanneet vain, että "älä tuhlaa sellaiseen rahojasi". Mutta apteekissa ei siis olisi ollutkaan tuotetta hyllyssä, kuten alunperin luulin.

No, tarina ei ole enää niin hauska. Mutta lopputulos on tärkein. Apteekki hoiti sivistystyötä humpuukia vastaan.

Kyllähän noista itsellekin tulee töissä "tiskissä" kyselyjä jos jonkinnäköisistä ravintolisinä myytävistä koktaileista. Yleensä kysyjät ovat iäkkäitä ja/tai monilääkityksellä olevia. Itse sanon aina etteivät mainostetut tuotteet ole lääkkeitä eikä niillä siis ole minkäänlaista todistettua vaikutusta vaivoihin. Lisäksi sanon (erityisesti kasviuutteita tai kasvinosia sisältävistä valmisteista) ettei niitä missään nimessä kannata käyttää keskustelematta oman lääkärinsä kanssa, koska voivat sisältää monenlaisia yhdisteitä joilla voi olla myös yhteisvaikutuksia lääkärin määräämiin lääkityksiin. Luotan siihen, että jos asiakas sitten lääkärille vaivoistaan puhuu ja kokee jonkin vaivansa olevan alihoidettu niin vastaanotolta lähtee asiakas jonkin muun lääkityksen tai hoitosuunnitelman kanssa kuin "kokeile vitaeprota"... [VitaePro on nimenomaan yksi niistä joka sisältää todella monia eri ainesosia ja on ongelmallinen]
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Helsingin Ympyrätalon apteekissa sen sijaan oli aikanaan apteekkarina Onerva Pekkonen, joka oli proviisorin koulutuksen lisäksi diplomihomeopaatti [tähän kohtaan tuplanaamapalmu].

Joo ympyrätalon apteekissa tuli käytyä muinoin, kun asuin Kalliossa ja siellä hän oli homeopaattiset tuotteet ihan kassan vieressä.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Sinulla on TPS tuossa joukkuelistassa joten oletan sinun asioivan joskus turgusen suunnalla. Eli ei muuta kuin suunta Skanssin apteekkiin tutkimaan vieläkö sielä on homeopatiaosasto. Ainakin 5 vuotta sitten oli mutta en tiedä onko apteekkari jo vaihtunut. Ihan vaan massintekomielessä kai se sinne aukesi aikanaan "koska asiakkaat ovat toivoneet", ei tainnut edes uskoa ko. apteekkari moiseen hölynpölyyn.

Skanssissa tulee asioitua tasaisin väliajoin, tosin apteekki-asiat olen keskittänyt muualle ja teen niin jatkossakin. En aio tukea mitään mikä liittyy mikään tapaa halpaan kusetukseen, mutta niin kuin todettua, niin harmillisen moni apteekkari pyörittää moista pöytälaatikkofirmaansa siinä sivussa, jossa menee iloisesti sekaisin relevantti lääkevalikoima ja sitten satukirja-uutteet.

En käsitä miten farmakologiaa useita vuosia yliopistossa tavanneen, fysiologiasta/biologiasta/kemiasta erittäin hyvin perilläolevan, farmaseutin ammatillinen etiikka voi vain taipua tuollaiseen rahastukseen.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
En käsitä miten farmakologiaa useita vuosia yliopistossa tavanneen, fysiologiasta/biologiasta/kemiasta erittäin hyvin perilläolevan, farmaseutin ammatillinen etiikka voi vain taipua tuollaiseen rahastukseen.
Ei kai monien apteekkarien kykyä rahastukseen tarvitse ihmetellä yhtään. Seuraile vaikka apteekkareiden intoa valittaa uusista apteekkiluvista omalle lähialueelleen.
 

eriatarka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
En käsitä miten farmakologiaa useita vuosia yliopistossa tavanneen, fysiologiasta/biologiasta/kemiasta erittäin hyvin perilläolevan, farmaseutin ammatillinen etiikka voi vain taipua tuollaiseen rahastukseen.

Käsittämätöntä tämä on, kun periaatteessa meillä yliopistosta valmistuneilla on ammatillinen pätevyys tutkijan työhön ja pitäisi olla ymmärrys siitä, mitä tarkoittaa tieteellinen metodi. Esim. homeopatiasta tieteellinen näyttö on selvä: teho perustuu plasebo-vaikutukseen ja itse "lääkeaineessa" ei ole mitään vaikuttavia osia.
 

DTremens

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
Skanssissa tulee asioitua tasaisin väliajoin, tosin apteekki-asiat olen keskittänyt muualle ja teen niin jatkossakin. En aio tukea mitään mikä liittyy mikään tapaa halpaan kusetukseen, mutta niin kuin todettua, niin harmillisen moni apteekkari pyörittää moista pöytälaatikkofirmaansa siinä sivussa, jossa menee iloisesti sekaisin relevantti lääkevalikoima ja sitten satukirja-uutteet.

Suurimmassa osassa apteekkeja nuo osakeyhtiömuotoiset myy ihan samaa tavaraa kuin ne joilla ei erillistä yhtiötä ole. Se on vain verosuunnittelua (apteekki kun on henkilöyhtiö). Eli silloin kaikki mitä laki ei rajoita apteekkimyynnin alaiseksi kulkee osakeyhtiön kautta. Käytännössä siis valtaosa tuotteista missä alv-kanta on elintarvikkeen tai yleisen alv-kannan mukaista. Vain pienellä osalla on sitten semmoista sivubisnestä mitä voi pitää moraalisesti hämäränä lyödä apteekin kanssa samaan pakettiin.

En käsitä miten farmakologiaa useita vuosia yliopistossa tavanneen, fysiologiasta/biologiasta/kemiasta erittäin hyvin perilläolevan, farmaseutin ammatillinen etiikka voi vain taipua tuollaiseen rahastukseen.

Ei kai monien apteekkarien kykyä rahastukseen tarvitse ihmetellä yhtään. Seuraile vaikka apteekkareiden intoa valittaa uusista apteekkiluvista omalle lähialueelleen.

Sen mitä olen apteekkareilta kuullut niin kyllä Apteekkariliiton sisällä on käytetty aika tulisiakin puheenvuoroja näistä molemmista aiheista. Mutta jokainen lopulta päättää tahollaan. Molemmat syövät luottamusta ja arvostusta koko toimialaa ja ammattiryhmää kohtaan. Lisäksi turhat valitukset apteekkiluvista antavat kuvaa ettei [kaikilla] apteekkareilla ole aitoa halua toimia lääkehuollon kehittämiseksi paikkakunnallaan, kun varsinkin kasvukeskuksissa se lisäapteekkien tarve on aivan ilmeinen(Espoo (useita), Vuosaari ja Järvenpää nyt tässä viimevuosina ainakin olleet tällaisia valituskeissejä sielä ruuhkasuomessa). Apteekkareiden monopoli kun on kuitenkin vain ja ainoastaan ns. poliittisesta tahdosta kiinni joten kovin pahasti ei kannattaisi olla vastahangassa viranomaisen linjausten kanssa noissa asioissa. Mutta ymmärtäähän sen henkilökohtaisen ahneuden kannalta kun kuitenkin suurista summista kyse kun valitus viivästyttää uuden apteekin perustamista yleensä ainakin pari vuotta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös