Patrik Laine shoots, he scores! – suomalaisen supertähden ura NHL:ssä

  • 4 679 643
  • 17 056

Ippenator

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Ilves, Carolina, Colorado ja Florida
Sitä oon myös ihmetellyt että miksi vasta nyt jäälle kesällä, mutta hyvä myöhään kuin ei milloinkaan. Virheistä opiksi ja eteenpäin.
Onhan tuo nyt jo moneen kertaan todettu, että alunperinkin on suunnitelmana ollut ensin kehittää mahdollisimman paljon Paten lihaksistoa sekä keskikehossa että jaloissa, ja niihin asioihin on satsattu viimeisimmät kesät tietoisesti suurella painotuksella. Ja joka kesä Laine on ollut silti jäällä viimeistään elokuun alussa. Se eräs lehtijuttu mistä jotkut valopäät saivat käsityksen, ettei Laine ollut lainkaan jäällä jonain kesänä, oli edesvastuuttomasti väärin tiedoin kirjoitettu ja nimenomaan hölmön maakuntalehden toimittajan tuotoksia. Laine on siis aina ollut jäällä ja treenannut luisteluaankin viimeistään elokuun alusta alkaen. Nyt on pientä nyanssieroa (luistelutreenaaminen, sinänsä suhteellisen kevyesti tehtynä, aloitettu peräti kaksi viikkoa aikaisemmin aikaisempiin kesiin nähden) voitu tehdä harjoittelupainotuksiin, kun nuo voimatasot on alettu saada jo kovan treenin osalta suhteellisen riittävälle tasolle, eikä tarvita enää yhtä pitkää jaksoa niiden treenaamiseen, kuin aikaisempina kesinä. Tämähän oli itselläni mm. tiedossa jo ajat sitten kun olen Laineen itsensä sekä Rautalan kaikki mahdolliset haastattelut lukenut tai katsonut, ja ovat niissä kyllä selkeästi puhuneet siitä, kuinka treeni on ajateltu ja suunniteltu. Osviittaa saa myös siitä miten mm. Rantasen treenaamisen kanssa on edetty, ja miten hänen kohdallaan on pitkäjänteisesti ja tietyssä järjestyksessä painotuksia tehden päästy huikean hyviin tuloksiin hänen fysiikkansa sekä luistelunsa suhteen.

Hommat ovat menneet Laineen harjoittelun osalta nimenomaan suunnitelmien pääpainostusten mukaisesti. Tottakai myös joitakin viilauksia tehdään joka vuosi, mutta pääasiat ovat olleet ja pysyneet sen mukaisina, että palvellaan nimenomaan pitkän tähtäimen kehittymistä. Tähtäimessä on kuitenkin koko ajan rakentaa ensin niin rautainen fysiikka, että sitten sen päälle voidaan tehdä vahvalle pohjalle teknisiä viilauksia, kun hän on paremmin tottunut kovan fyysisen treenin aiheuttamiin elimistön muutoksiin, sekä saanut hermotuksen ja koordinaation osalta vakaammat asetelmat tehdä noita teknisiä viilauksia. Aivan saman kaavan mukaan ovat toimineet Rantasen ja Laineen lisäksi suomalaisista huippupelaajista jo aiemmin ainakin Barkov ja Granlund. Molempien osalta voidaan sanoa myöskin tehtyjen ratkaisujen olleen erittäin hyviä, ja niiden kautta on saavutettu nimenomaan pitkälle kantavia tuloksia, vaikka asioissa eteneminen onkin ollut ehkä joidenkin luisteluharjoittelun ylikorostajille jotenkin käsittämätön juttu, että pari-kolme ensimmäistä kesää voidaankin painottaa merkittävästi enemmän erilaisia voimaharjoittelun muotoja. Se nyt vaan on niin, että niin tehdään fyysisesti vahvempia ja vähemmän loukkaantumisherkkiä pelaajia, jotka ovat lopulta sitten useamman vuoden treenin jälkeen yleensä parempia pelaajia, kuin kyseisenlaisen voimaharjoittelun vähemmälle mahdollisesti jättäneet pelaajat, jotka toki saattavat usein saada lentävän startin uralleen, kun valitsevat pelaajan kehittämisen kannalta yksiulotteisemman painotuksen, jolla ei kuitenkaan edesauteta yhtä hyvin fyysisesti kokonaisvaltaisen ja kestävän pelaajan muovautumista.

Samankaltaisen treenaamisen painotuksen ovat muuten valinneet mm. Leon Draisaitlin Tsekkitreenaaja sekä pohjois-amerikkalainen Ben Prentiss, jonka tallissa on aivan huikealle tasolle aikoinaan fyysisesti treenattu mm. Martin St. Louis, joka oli aikoinaan kokoonsa nähden valtava voimanpesä, jolla kuitenkin jalat oli treenattu nimenomaan niin kovaan kuntoon räjähtävyyden osalta, että kaverin kiihtyvyys ja ketteryys olivat erinomaisella tasolla. Avainasiana oli hänenkin kohdallaan nimenomaan se, että ensin hoidettiin fysiikka todella rautaiselle pohjalle, ja sitten viilattiin vasta myöhemmin noita, teknisempiä nyansseja, kun hermotukset ja koordinaatio vastasivat fyysisesti kovalle tasolle muuttuneen kehon vaatimuksia. Tämän polun ymmärtäminen tuntuu joillekin olevan aivan ylitsepääsemättömän vaikeaa ymmärtää.

Virheitä ei sinänsä ole tehty Laineen treenaamisen suhteen. Siis ainakaan mitään perustavanlaatuisia periaatteellisia vääriä ratkaisuja ei ole tehty. Tottakai on mahdotonta kaikkia asioita ja ajoituksia aina täydellisesti optimoida millään harjoitteluperiaatteilla. Siihen ei ole ikinä pystynyt kukaan treenaamisen suhteen. Niin kovien ammattilaisten treenaamisesta on kuitenkin todellakin kyse, että on täysin absurdia, miten jotkut täälläkin täysin kyseenalaistavat ammattilaisten valitseman tarkkaan suunnitellun treenin, ja paasaavat erittäin yksinkertaista periaatetta siitä, että pitäisi vaan jäällä luistelemalla pelaajia kehittää, kun tosiasiassa kuitenkin tuo fyysisen kehityksen optimointi on asia, joka pitää aivan ensisijaisesti saada mahdollisimman kovalle pohjalle. Muu viilataan vasta sen jälkeen paremmalle pohjalle, koska siten harjoitteluun käytetty aika on molempiin osa-alueisiin liittyen tutkitusti tehokkaampaa, kuin sellainen harjoittelu, jossa yritetään liikaa samoilla jaksoilla treenata intensiivisesti sekä voimaharjoittelua että luistelun tekniikkaa.
 
Viimeksi muokattu:

laamis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
Joskus tuntuu että sinulla on ihan tarkoituksenmukaista tuo väärinymmärrys ja lähes poikkeuksetta vastaukset on passiivis-aggressiivista veetuilua. En sitten tiedä onko tuo ihan normaalissa elämässäkin tyylisi keskustella, mutta on jo pitkään pistänyt silmään tapasi tulkita puusilmäisesti mitä kirjoitetaan ja heittää siihen joku yleinen piikittely. Koita höllentää pipoa ja ihan oikeasti lukea postauksia kontekstissa.
Sehän nyt on aivan faktaa että varsinkin tässä ketjussa jengi tajuaa aivan tarkoituksella päin honkia. Pahinta mitä täällä voi tehdä on vetää kultaista keskitietä koska sitten "kaikki" antaa rapaa niskaan.
Itse asiaan mistä puhuit tuossa aikaisemmin niin aivan samaa mieltä. Ei ne maalit kuitenkaan kerro pelaamisen tasosta oikeastaan mitään. Toki 18 maalia kuukaudessa (onko se nyt joku 12-14 matsia?) kertoo toki sen verran että on ainakin maalintekotaitoa. Lätkässä tosin pitää tehdä aika paljon muutakin ennen kuin päästään sinne maalintekotilanteeseen jne.
Ehkäpä se siitä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Omin silmin, kun on nyt 2 erää katsonut, niin onhan tuo parantunut peli tultava itsekin tänne toteamaan. Vähän kaikessa on tullut parannusta. Luistin liikkuu selvästi kevyemmin. Ei ole ollenkaan sillä lailla kusessa enää, kun vastustaja lyö painetta, vaan hänellä näyttää olevan nyt se yksi ylimääräinen sekunti aikaa jäällä tehdä jonkinlainen peliä edistävä ratkaisu. Syötöt osuvatkin kivasti omien lapoihin. Lisäksi tuo karvaaminen ja kamppailupelaaminen tuntuu nyt maistuvan ihan eri tavalla, kuin viime kaudella.

Kaiken kaikkiaan Laine on hiton paljon hyödyllisempi pelaaja tällä hetkellä joukkueelleen. kuin viime kaudella. Tekee paljon enemmän duunia ja hyviä asioita tapahtuu.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Kyllä täytyy sanoa, että nyt kun pari peliä on saanut alle, niin hyvältä näyttää. Tätä hommaa kun jatkaa, niin hyvä tulee. Erittäin hyvä.

Viime kauden paskasäkki on kuin muisto vain ja nyt on ammattilainen kentällä. Itselle jäi viime kaudesta niin veltto ja epäammattimainen kuva Laineesta, mutta nyt näyttää siltä miltä pitääkin!
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Penguins ja joku nevöhööd Jarry maalissa. Voi tulla ylikävely ja Laine haistaa veren. Vahvat ekat vaihdot ja meinas laittaa Crosbyn luistimesta 2-0.

No, pakisto nyt on pumpulia eli Pens sai ainakin yhden.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Jyyd

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Muutaman kerran pääsi Laine koittamaan paraatipaikoilta, mutta nevahööd sai kahdesti osittaisen torjunnan ja kerran meni lauki kokonansa ohitse. Harmi, ettei noista mikään uponnut, varsinkin sillä ekalla hutikutilla olisi voinut olla merkitystä ottelun suunnan kannalta.

Vaikka Lainetta ei voi ihan hirveästi kiitellä edelleenkään oman pään pelaamisesta ja kiekottomana hyökkäyspäässäkin touhu on välillä aika flegmaattista vieläkin, on silti pakko sanoa, että vituttaa kyllä hänen puolestaan tuo Jetsin yv. Tai oikeastaan se, että viivalla ei ole toista pelotetta enää - Pens otti parhaimmillaan kahdella pois Laineen, kun kiekko pelattiin Morrisseylle ja syöttölinja Wheeleriltä Laineelle myös. Sinänsä hyvää duunia Pensiltä, mutta kun Morrissey ei muutenkaan erityisen vahvasti ole mielestäni esiintynyt tuossa, alkaa olla ikävä Buffia ihan toellai. No, pakkitilanne on mikä on.

Kiva silti huomata, että Laine yrittää edes jollain tasolla ja pistää kroppaansa likoon taklausten muodossa. Vähän tuo liike kaipaisi kuitenkin terävyyttä vrt vaikkapa kookkaat Rantanen ja Barkov. Lähteekö sitten terän käytöstä vai mistä, mutta aika laiskoja nuo suunnanmuutokset ovat vaikkapa em. kaksikkoon verrattuna.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Eikös siinä Simon koukkinut pelaajaa jäähyn arvoisesti, eli sillä kaiketi oli myös osansa tuossa tilanteessa.
Niinpä olikin, ja siitä taisi tulla heti kavennus, ellen väärin muista. En jaksa tarkistaa. Mutta joka tapauksessa aiheellinen korjaus.
 

Naamavelli

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Laineella on tasakentällisin 9 tehopistettä. Jakaa ykkössijan Draisaitlin ja Scheifelen kanssa. Muun muassa pistepörssiä johtavalla McDavidilla on vasta 5 pistettä tasakentällisin. +/- tilastossa Pate on toki Draisaitlia ja Scheifelea edellä, kuten kuulua pitääkin.
 

Atthe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Yle julkaisi tässä mainion artikkelin Patesta:


Oli muuten hyvää luettavaa ja aukaisi hieman pääpiirteissään menneen vuoden tapahtumia. Muutenkin mielestäni hyvä kiteytys Patrik Laineesta pelaajana: todella paljon potentiaalia ja lahjakkuutta, joka on realisoitunut vasta osittain.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Eipä tuossa artikkelissa hirvittävästi uutta ollut pois lukien osuus Mauricesta. En ole myöskään samaa mieltä kohdasta, jossa Lainetta kuvattiin pelaajaksi, jota joko rakastaa tai vihaa. Ainakin omalla kohdalla Laine herättää sekä positiivisia että negatiivisia tuntemuksia.

Positiivisen alun kohdalla pitää myös muistaa, että kausi on vasta nuori ja matkaa täyteen potentiaaliin on vielä paljon jäljellä. Sitten kun operoi laidoissa kuten Scheifele, niin osaa käyttää isoa runkoaan huipputasolla. Toki tuolle tasolle Laine ei välttämättä ikinä pääse, mutta se on hyvä, että esimerkki löytyy läheltä.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Yle julkaisi tässä mainion artikkelin Patesta:


Varsin hyvä juttu, Tommi Seppälä on pätevä toimittaja. Jotain Laineen arvosta organisaatiolle kertoo se seikka, että Paul Maurice lensi Suomeen juttelemaan Paten kanssa, franchise player. Toivotaan että Pate muistaa painaa hommia illasta toiseen vaikkei maaleja joka pelissä tulisikaan. Kuten jutusta käy ilmi, hänellä on taipumusta turhautumiseen, asia jota jo Tapparassa työstettiin Konttisen Niilon johdolla. Kuka mahtaa olla Jetsin kallonkutistaja?
 
Viimeksi muokattu:

Largo

Jäsen
Musta alkaa tuntumaan oikeesti, että toi Maurice on ihan täys pelle.
Siinä olet Laine-fanien kanssa samaa mieltä. En nyt vaan ymmärrä miten se nyt taas on pelle? Ensin se on fiksu mies kun laittaa Laineen ykköseen ja kun pari peliä myöhemmin herättelee joukkuetta ketjumuutoksilla, on hän taas pelle. Laine on taas yöllä ykkösessä ihan ”normaalisti”. Toki Heinola ja Niku on katsomossa, joten pelle se on silti, kun suomalaisilta kysytään.

Ja kun joku nyt noihin ketjumuutoksiin tulee kuitenkin tarttumaan, niin vastaan jo valmiiksi siihen: ketjumuutokset eivät onnistuneet. It happens.
 

laamis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
Yle julkaisi tässä mainion artikkelin Patesta:

Se on muuten jännä juttu että artikkelissa tuodaan esille juurikin niitä asioita joita Laineen kritisoijat/vihaajat ovat tuoneet esille mutta fanipojat eivät ole hyväksyneet tosiasioiksi.
Ei siinä, hyvä artikkeli, asiapohjainen ja laajentaa näkemystä menneistä tilanteista jne.
 

rico

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hauska kohta tuossa artikkelissa, kun Laine kommentoi Wildia vastaan tekemäänsä onetimer-maalia saatteella, ettei suurin osa maailman pelaajista olisi saanut siitä paikasta edes laukausta aikaiseksi. Kuulostaa tietysti ylimieliseltä, mutta se on täyttä totta. En sano, että pitäisin tällaisista puheista, mutta maalintekijänä Laine on aivan ainutlaatuinen. Puhuminen vielä vähemmälle ja tekemisen volyymi kovemmalle, niin puhumisen voivat hoitaa muut.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Se on muuten jännä juttu että artikkelissa tuodaan esille juurikin niitä asioita joita Laineen kritisoijat/vihaajat ovat tuoneet esille mutta fanipojat eivät ole hyväksyneet tosiasioiksi.
Ei siinä, hyvä artikkeli, asiapohjainen ja laajentaa näkemystä menneistä tilanteista jne.

Juu ja samaan aikaan myös väitettiin ettei ole motivaatiota enää urheilla, maha täynnä, urakäyrä osoittaa alaspäin, sun muuta personallisuuteen kohdistunutta paskaa.

Nää voi tulla jeesustelemaan aina monelta kantilta.

Erittäin hyvä artikkeli.

***

Yks mikä on muuten jännä, fakta, niin se on tuon 2016 draftin taso. Jotkut Hughes ja Kakko ovat aivan poikasia siihen verrattuna, millaisella rytinällä Matthews ja Laine NHL:ään tulivat. Molemmat painoivat esim. maalintekotehokkuudessa aivan samantien Liigan kärkipäähän ja heidän jälkeiset kärkivaraukset eivät ole päässeet lähellekään. McDavid ja Eichel ovat myös osoittaneet olevansa aika paljon kovempaa kaliiberia. Merkittäviä juttuja, kun drafteja vertailee keskenään.
 

laamis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
Juu ja samaan aikaan myös väitettiin ettei ole motivaatiota enää urheilla, maha täynnä, urakäyrä osoittaa alaspäin, sun muuta personallisuuteen kohdistunutta paskaa.

Nää voi tulla jeesustelemaan aina monelta kantilta.

Erittäin hyvä artikkeli.
Mahdollista, mutta en itse ainakaan muista että olis tollasia väitetty, poislukien urakäyrä alaspäin, joka tosiaan oli fakta.
Tosin tietosesti skippailin aina muutamia sivuja kun tuntu aina niin älyttömiltä nää jutut kun kaikki kärjisti ja tajusi asioita väärin.
Oli miten oli, aivan sama ja mennään nykyhetkeen.
Yks mikä on muuten jännä, fakta, niin se on tuon 2016 draftin taso. Jotkut Hughes ja Kakko ovat aivan poikasia siihen verrattuna, millaisella rytinällä Matthews ja Laine NHL:ään tulivat. Molemmat painoivat esim. maalintekotehokkuudessa aivan samantien Liigan kärkipäähän ja heidän jälkeiset kärkivaraukset eivät ole päässeet lähellekään. McDavid ja Eichel ovat myös osoittaneet olevansa aika paljon kovempaa kaliiberia. Merkittäviä juttuja, kun drafteja vertailee keskenään.
Tuo on kyllä totta, itekkin oon jotenkin todella pettynyt Kakon ja Hughesin menoon. En tiedä miten sen selittäisi mutta jotenkin aina kun katsonut pelaamista/miettinyt asiaa niin vähän niinkuin pitänyt heitä ~2v kokeneempina pelaajina tai että sellasella tasolla olisivat.
Johtuu tietysti osin myös McDavidistä jne mutta päälimmäinen fiilis molemmistä viime vuoden draftista on pettymys, vaikkei oikeasti ole mitään varaa sanoa näin.
Se on kyllä jännä juttu miten helposti verrataan aina #1 varausta toiseen #1 varaukseen vaikka niitä ei loogisesti ajateltuna pitäisi oikeastaan koskaan verrata toisiinsa.
Sama kävi ilmi kun katsoin koostetta Lafrenieren pelaamisesta, ilmeisesti "varma #1" ja pidin aivan susipaskana, todella pettynyt olin kun katselin.

Se nyt oli aika rajusti offtopicia mutta menköön.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös