Puolueiden eduskuntavaaligallupit 2015–2019

  • 250 534
  • 2 184

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Vaikka Haavisto väistyykin vaalien jälkeen puheenjohtajan paikalta niin hänet kuitenkin palkitaan vaalimenestyksestä seuraavan hallituksen ulkoministerin salkulla (Orpo ja Rinne ovat pää- ja valtiovarainministerit). Tämä on ymmärtääkseni syy, miksi Haavisto on suostunut pätkäpuheenjohtajaksi.

Näin voi hyvin olla. Mutta mitä salkkua sitten viritellään Vihreiden seuraavalle, kenties koko eduskuntakauden mittaiselle puheenjohtajalle? Jos SDP ja KOK olisivat kaksi kärkipuoluetta ja Vihreät kolmas ns. apupuolue, niin kyllähän demarit ja kokkarit veisivät seuraavaksi tärkeimpiä salkkuja ennen seuraavaa vihreää ministeriä. Minusta tämä Vihreiden pätkäpuheenjohtajuus on alun perinkin aika erikoinen veto, ja erikoista se olisi, jos/kun Vihreiden varsinainen pj jumittaisi jonkun ns. kakkoskategorian salkun kanssa, mutta mitäpä toisaalta ei vallanhimon nimissä tapahtuisi. Olihan Arhinmäkikin aikoinaan perin tyytyväinen kunhan sai kierrellä ryyppäämässä ja sammumassa urheilutapahtumissa.

Eipä pitäisi toisaalta Vihreidenkään nuolaista ministeriasioissa ennen kuin tipahtaa. Yhtä hyvin voi tulla joku muu hallituskombinaatio, SDP voi haluta vaikkapa Vasemmistoliiton ja RKP:n kylkeensä ja jättää Vihreät tylysti pois. Ei ole demokratialle muutenkaan eduksi jakaa ministerintontteja jo ennen kuin vaaleja on käyty.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Olen samaa mieltä nykykansalaisten yleistietämyksestä. Persun ensimmäisen jytkyn alla "keskustelin" henkilön kanssa, joka hehkutti äänestävänsä Soinia. Koska Soini oli ehdolla eri vaalipiirissä, päätin vielä varmistaa, tarkoittaako hän Soinin linjaa/puoluetta vai henkilöä Timo Soini. Tarkoitti jälkimmäistä.

Toivottavasti nyt kukaan ei koe, että nostan tässä itseäni jotenkin jalustalle, kun olen niin **tun fiksu :D mutta siis tällaisia ihmisiä on Suomessa varmasti todella, todella paljon. Itsekin heitä tiedän. Eli ei ole mitään käsitystä vaalijärjestelmästä, ja kaikkein vaikeimmat vaalit ovat nimenomaan eduskuntavaalit. Kokevat siis juuri niin, että "mutta kun minä HALUAN äänestää sitä kivaa tyyppiä sieltä televisiosta, mitä demokratiaa se tällainen on kun mä en saa äänestää sitä ketä haluan". Ja sitten aletaan kiukuttelemaan systeemille, eikä äänestetä ollenkaan. Näille ihmisille on myös ihan turha selittää, että tarkoitus olisi saada sinne eduskuntaan joku ajamaan sinun oman alueesi asioita, eihän se heitä kiinnosta

Tällaisen heikon yleistiedon aiheuttaja on tietysti sekin, että varmaan 5% suomalaisista ylipäätään seuraa politiikkaa aktiivisesti (tämä siis ihan hatusta heitetty prosentti, tuokin on kuitenkin ihmismääränä jo vajaat 300 000 henkeä), ja muut eivät. Olisi todella mielenkiintoista mennä tekemään katugalluppia kysymyksellä "mitkä puolueet ovat tällä hetkellä hallituksessa". Veikkaan että aika pieni prosentti osaisi vastata oikein, etenkin näiden vaalikauden aikaisten muutosten jälkeen..
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Näille ihmisille on myös ihan turha selittää, että tarkoitus olisi saada sinne eduskuntaan joku ajamaan sinun oman alueesi asioita.


No näinhän ikävä kyllä monet ajattelee, ja tuloksena on kepulaista siltarumpupolitiikkaa.

Äänestää tulisi omia arvojasi vastaavaa tyyppiä/puoluetta, jotta kokonaisuuksien päätökset vastaisivat sellaista Suomea jota sinä haluat.

Sinä nikus palkkaat henkilön tutustuun sua paremmin asioihin ja tekemään niiden pohjalta päätöksiä... koska yksittäisistä päätöksistä ei tavallinen kansalainen voi millään olla niin hyvin perillä kuin asioihin pakosta perehtyvä edustaja, niin varmistaakseen omanlaisensa päätöksenteon, on tärkeintä nimenomaan sen edusajan ja äänestäjän arvomaailman samankaltaisuus.

Mutta turhahan tätäkään on keskivertoäänestäjälle kertoa, sillä mielipidettään muuttava edustajahan on petturi… vaikka siis mielipiteen muutos perustuisi siihen että asiaan on perustelellisesti tutustunut... enkä tarkoita etteikö lehmänkauppoja ja puoluekuria olisi, vaan että nekin punnitaan sen arvojärjestelmän kautta…
 

Undrafted

Jäsen
Olisi todella mielenkiintoista mennä tekemään katugalluppia kysymyksellä "mitkä puolueet ovat tällä hetkellä hallituksessa". Veikkaan että aika pieni prosentti osaisi vastata oikein, etenkin näiden vaalikauden aikaisten muutosten jälkeen..
Tätä kyselty aina välillä ja ohessa tosin jo vanhaksi jäänyt yhteenveto. Olettaisin ettei yleiskuva ole juuri muuttunut: Vastoin uutisen otsikkoa linkki vie kuitenkin Uuden Suomen sivuille, joka siteeraa Hesarin uutista, mitä ei enää löydy.
HS: ”Demarit ovat hallituksessa”, luulee joka kolmas
 

teppana

Jäsen
Nykyinen hallitus on helposti muistettava ja luulisin että kansa muistaisi aika hyvinkin Keskustan ja Kokoomuksen olevan hallituksessa. PS/Siniset oli sellainen spektaakkeli että tuskin kovin monelta jäi huomaamatta.

Sinänsä nämä six-päkki hallitukset on ihan ymmärrettävästi helpompi muistaa väärin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos joka kolmas ei äänestä, niin näiden ei voikaan odottaa tietävän hallituspuolueita. Äänestävistä henkilöistä puolet taasen käyvät äänestämässä, mutta eivät seuraa ollenkaan politiikkaa. Jää se 1/3 kansasta, jotka tuntevat hallituspuolueet. Ei mitenkään mielestäni yllättävää.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Laitetaas tää nyt vaikka tänne


10 tärkeintä vaaliteemaa
Prosenttiluku kuvaa sitä vastaajien osuutta, joka pitää kuhunkin teemaan vaikuttamista kevään eduskuntavaaleissa hyvin tai melko tärkeänä.
Sija Teema Osuus, %
1 Sairaiden hoito 90
2 Nuorten syrjäytyminen 89
3 Vanhusten hoito 88
4 Työttömyys 88
5 Koulutusasiat 86
6 Energian saatavuus ja hinta 86
7 Köyhien asema 81
8 Valtion talous ja velan määrä 81
9 Ilmastonmuutos 80
10 Työttömien toimeentulo 80


2007 eduskuntavaalien alla 42 prosenttia suomalaisista piti pääministerin henkilöä tärkeänä vaaliteemana, kun nyt tätä mieltä on 68 prosenttia suomalaisista. Hallituspohjaan vaikuttamista tärkeänä asiana pitävien osuus on samassa ajassa noussut 54 prosentista 76 prosenttiin.

Hallituspohja onkin kyselyn mukaan noussut 11. tärkeimmäksi vaaliteemaksi.

JA mielenkiintoinen asia imo:
Kyselyn mukaan ulkomaalaiset maahanmuuttajat ei nouse edes perussuomalaisten kannattajien kymmenen tärkeimmän teeman joukkoon.

Tutkimus: Pääministerin nimi ja hallituksen kokoonpano suomalaisille aiempaa tärkeämpiä vaaliteemoja
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tyhmä kysymyksenasettelu. Vaikka 90 prosenttia pitää jotain asiaa tärkeänä, niin ei se tarkoita kyseisen asian olevan merkittävin asia äänestämisen kannalta. Vaikka esimerkiksi maahanmuutto olisi pienemmälle porukalle tärkeä asia, niin kyseisille henkilöille se saattaa olla syy äänestää jotenkin. Noh saadaanhan tolla tutkittua, mitkä asiat ovat suurelle massalle tärkeitä, mutta äänestyskäyttäytymistä tuo ei selitä.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
En ymmärrä sitäkään, että jollekin pääministerin nimi on tärkeä. Ehkä en sitten kuulu valtaväestöön, koska voisin äänestää Petteri Orpo -nimistä tyyppiä, jos vain hän olisi eri Petteri Orpo kuin nykyinen valtiovarainministeri ja edustamansa puolue ei olisi kokoomus.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Heh

Kyselyn tulos ei vastaa omaa näkemystä = väärinkysytty, tyhmä kysymyksenasettelu, en ymmärrä, turha tutkimus, ketään ei kiinnosta.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Heh

Kyselyn tulos ei vastaa omaa näkemystä = väärinkysytty, tyhmä kysymyksenasettelu, en ymmärrä, turha tutkimus, ketään ei kiinnosta.
Lukemisen ymmärtäminen ja tilastotiede eivät taida olla sun vahvuuksia. Koskaan en ole kuullut kenenkään valitsevan omaa ehdokastakaan sairaudenhoitosyistä, mutta ilmeisesti 90 prosenttia niin tekee koska tossa niin lukee!
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Vaatisi vähän aikaa ja vaalipiirien tutkiskelua, että saisi tehtyä paikkaennusteita, koska tosiaan merkitsevää on se, että miten nuo vaalipiirien viimeiset paikat ja kynnykset eri vaalipiireissä menee. Ei jaksa niin paljoa syventyä. Ellun kanat ilmeisesti veikkaa, että tällä kertaa monesti demarit nappaavat tuon viimeisen paikan.

Silmiin pistää tuossa ennakossa se, että persut, vasemmistoliitto ja vihreät olisivat tuossa järjestyksessä.


Yle on nyt tehnyt tuota vaalipiirikohtaista tarkastelua ja kertoo uusimman gallupin perusteella arvion siitä, miten nuo viimeiset paikat tällä hetkellä menisi. Hyvin toimitettu ja visualisoitu juttu, verratuna noihin normaaleihin gallupuutisiin ja kokonaisprosenttien vertailuihin.

Ylen puoluekannatusmittaus: Miten suomalaiset äänestäisivät jos vaalit pidettäisiin nyt?

Aika hurja on tosiaan tuo Soinin jytkyn sulaminen, lienee poliittisen historiamme ennätys omassa lajissaan.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
no tässä auki laitettuna YLE
YLE 10.1.2019

SDP 21,2%
Kok 19,6%
Kesk. 16,1%
Vihr 13,6%
PS 10,2%
Vas 10,2%
KD 4,2%
RKP 2,5%
Muut 2,1%
Sin 1%

RKP lienee tosiaan tilastoharha. PS käytti hyväkseen Oulun raiskaustapauksia (tymiä on helppo vedättää). Kok on jäämässä demareille

Ylen puoluekannatusmittaus: Perussuomalaisille iso nousu, kokoomus kirii SDP:tä

laskettu paikkajako olisi

SDP 47 (+13)
Kok 43 (+6)
Kesk 42 (-7)
Vihr 25 (+10)
PS 15 (-23/-2)
Vas 15 (+3)
RKP 7 (-2)
KD 5

Simulaatiossa on otettu mukaan kuusi tuoreinta kyselyä, jotta kokonaisotoksesta saadaan riittävä vaalipiirikohtaisen puoluekannatusarvion tekemiseksi.

Ylen puoluekannatusmittaus: Miten suomalaiset äänestäisivät jos vaalit pidettäisiin nyt?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Lukemisen ymmärtäminen ja tilastotiede eivät taida olla sun vahvuuksia. Koskaan en ole kuullut kenenkään valitsevan omaa ehdokastakaan sairaudenhoitosyistä, mutta ilmeisesti 90 prosenttia niin tekee koska tossa niin lukee!


Niin... sun vahvuus ei myöskään ole lukemisenymmärtäminen, tutkittiinko siinä sitä, miten äänestäjä valitsee ehdokkaansa? Oliko kyse äänestämistutkimuksesta? Ei, mutta kritiikkisi perustuu olkiukkoon, että tämä olisi ollut äänestämiskäyttäytymistutkimus. Ei ollut.


Tilastotiedettä on ihan yliopistotasolla lujettuna, se auttaa ymmärtämään myös kysymyksenasettelua ja sitä mihin on tarkoitus vastata.


Lusikka ja kauha
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Vasemmistoliiton kannatus oli 9.5%. Arvostan tiukkaa analyysiäsi Persujen kannatuksen nousun kohdalla, siinä ollaan todellisen poliittisen ajattelun ytimessä.
RKP lienee tosiaan tilastoharha. PS käytti hyväkseen Oulun raiskaustapauksia (tymiä on helppo vedättää). Kok on jäämässä demareille
 

Rankkari

Jäsen
Aika hurja on tosiaan tuo Soinin jytkyn sulaminen, lienee poliittisen historiamme ennätys omassa lajissaan.

Mikä ihme tuo muka on? Kun ensi huutelee oppositiossa pulleana. Valehtelee vaalilupaukset, puolueista pahiten. Ja pettää omankin puolueen, hillotolppansa vuoksi. Niin siinähän on jo kolme hutia = ulos.
Mutta hillotolppa löytynee hänellekin jatkossa, joten oman edun tavoittelu on kannattavaa politiikassa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin... sun vahvuus ei myöskään ole lukemisenymmärtäminen, tutkittiinko siinä sitä, miten äänestäjä valitsee ehdokkaansa? Oliko kyse äänestämistutkimuksesta? Ei, mutta kritiikkisi perustuu olkiukkoon, että tämä olisi ollut äänestämiskäyttäytymistutkimus. Ei ollut.


Tilastotiedettä on ihan yliopistotasolla lujettuna, se auttaa ymmärtämään myös kysymyksenasettelua ja sitä mihin on tarkoitus vastata.


Lusikka ja kauha
Viestini ei ollut tarkoitus olla olkiukko, vaan sarkasmia. Eli lukemisen ymmärtämisen sekä tilastotieteiden osalta sarkasmin havaitseminenkaan ei taida olla sun vahvimpia puolia. Itsellänikin on yliopiston tilastotieteen sivuaineopinnot vyöllä.

Tuo oli nollatutkimus kun miettii kysymyksenasettelua ja vastauksia. Se ei kerro oikeastaan mitään hyödyllistä. Minähän toin alkuperäisessä viestissäni esiin, että vaikka esimerkiksi maahanmuutto on pienemmälle osalle ”tärkeä” asia, niin se voi kuitenkin kokonaisuutena vaikuttaa useamman henkilön äänestyskäyttäytymiseen kuin sairaudenhoito. Sinä aloit selittää jotain minun näkemyksistä.

Tällä ei ole mitään tekemistä mun näkemyksien kanssa. Tuolla kysymyksenasettelulla minäkin vastaisin sairaiden hoidon olevan tärkeä asia, koska jos mun ehdokas sanoisi sairaanhoidosta jotain typerää, en häntä äänestäisi. Eli kyse on melkein nollatutkimuksesta. Kaikki asiat on tärkeitä silloin kun ehdokas sanoisi jotain typerää.

Voit toki kertoa mitä hyötyä tuosta tutkimuksesta on, jos se kerran sinusta on hyödyllinen ja koet tarpeelliseksi loukata minua kun totean tutkimuksen olevan nollatutkimus.
 

vsmo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, ManU
PS käytti hyväkseen Oulun raiskaustapauksia (tymiä on helppo vedättää).

Persuthan on jauhanut tuosta samasta ongelmasta jo vuosikaudet. Ei kai ne nyt ole hiljaa, kun noita tapauksia tulee julkisuuteen.

Vähän sama, kun syyttäisi vihreitä viime viikkojen ilmastonmuutosuutisilla ratsastamisesta.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
PS käytti hyväkseen Oulun raiskaustapauksia (tymiä on helppo vedättää).

En ole seurannut jälkipyykkiä tarkkaan, joten mietin, että miten PS on vedättänyt ja miten tyhmyys on tullut tämän vedätyksen myötä esiin?

Jätin tässä jälkipyykin seuraamisen ihan siitä syystä, kun yleensä näiden tapausten kanssa lähtee laukalle monella, vaikka ei omaisi PS:n jäsenyyttä.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
En ole seurannut jälkipyykkiä tarkkaan, joten mietin, että miten PS on vedättänyt ja miten tyhmyys on tullut tämän vedätyksen myötä esiin?

Jätin tässä jälkipyykin seuraamisen ihan siitä syystä, kun yleensä näiden tapausten kanssa lähtee laukalle monella, vaikka ei omaisi PS:n jäsenyyttä.

Tämä on kyllä ihme punavihreä defenssi, jossa uusin yksittäistapaus ikäänkuin poistaa kaikki aiemmat yksittäistapaukset.
Ainakaan minun aisteihini ei ole välittynyt erityisellä tavalla että PS olisi mitenkään elämöinyt Oulun tragedialla. JHA:n ei edes tarvitse suutaan avata. Pelkkä ylimielinen "mitäs mä sanoin" ilme riittää.

Nyt on muiden vuoro selit... puhua maahanmuutosta.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Taidan painaa äänen samaan laariin tänäkin vuonna. Sipilän Juha saanee tämän kansalaisen tuen.

Vaikka ääneni tuleekin nykyisessä vaalipiirissä menemään hukkaan, minä aion äänestää alueellisesti tasapuolisemman Suomen puolesta. Ja halvempien asumiskustannusten.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Oon muuttanut Lahteen ja ainoa tuntemani paikallinen kokkariehdokas mahdollisesti ahdisteli jotain naista aikaisemmin. Ei mitään hajua kenelle ääneni annan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös