Puolueiden eduskuntavaaligallupit 2015–2019

  • 250 112
  • 2 184

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tähän vielä sellainen kommentti että otannan harhattomuushan vasta takaa tilanteen jossa yllä esitettyä virhemarginaalipäättelyä voidaan soveltaa. Jos otos on harhainen, tarkoittaa se vain että odotusarvoisesti arvio esim. vihreiden kannatuksesta on systemaattisesti joko liian suuri tai liian pieni, harhasta riippuen. Luottamusväliin se ei vaikuta muuten kuin että harhan läsnäollessa luottamusväli on systemaattisesti "väärässä paikassa".
Jos ja kun Soininvaaraa on uskominen, niin tuo @Jesus Shaves in mainitsema kysymys vähentää myös satunnaisvirheen määrää:
Mielipidetiedustelut tehdään mahdollisimman halvasti ja siksi niiden otos on vääristynyt, tilastotieteen kielellä harhainen. (Tätä ei pidä sekoittaa vastaavaan psykiatriseen käsitteeseen :) Vain osa haastateltavista tavoitetaan ja tavoitetuista vain osa vastaa. Kokoomuslainen on todennäköisemmin ulkomailla kuin keskustalainen ja aiemmin erityisesti kommunistit salasivat puoluekantansa. Raaka, painottamaton tulos on yleensä ihan väärin.

Otoksen harha korjataan kysymällä, mitä äänestitte viime vaaleissa. Kun tätä verrataan edellisten vaalien tulokseen, nähdään minkä puolueen kannattajia on otoksessa liikaa ja minkä puolueen liian vähän. Tämä menettely ei korjaa vain otantamenettelyn harhaa, vaan vähentää myös satunnaisvirheen osuutta. Syystä jota en ymmärrä, tutkimuslaitokset ilmoittavat luottamusvälit kuitenkin satunnaisotannan laskukaavan mukaan. Näin ne saavat selvästi liian suuret virhemarginaalit. Tosiasiassa tulokset ovat paljon tarkempia. Oikean virhemarginaalin laskeminen on tosin vaikeata. Suosittelen simulointia.
Lähde aiemminkin linkkaamani Soininvaaran blogi, jossa juttua puolueiden kannatuskyselyiden tekemisestä: MTV3:n kumma gallup – Soininvaara
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos ja kun Soininvaaraa on uskominen, niin tuo @Jesus Shaves in mainitsema kysymys vähentää myös satunnaisvirheen määrää:

Lähde aiemminkin linkkaamani Soininvaaran blogi, jossa juttua puolueiden kannatuskyselyiden tekemisestä: MTV3:n kumma gallup – Soininvaara

Kommentoin vain tuon harhan ja sen poistamisen vaikutusta. Soininvaara ilmeisesti viittaa asetelmakertoimeen ja hänellä varmaankin on tietoa siitä että ne meikäläisten vaaligallupeissa ovat alle yhden, jolloin todellinen luottamusväli tosiaan on kapeampi kuin satunnaisotannassa. Näinhän ei mitenkään välttämättä ole vaan väli voi aivan yhtälailla olla, ja usein onkin, selvästi leveämpi:

What’s the actual margin of error?
Understanding the margin of error in election polls

edit: On myös syytä muistaa että kyseessä on vain keskivirhe otannassa. Muitakin epävarmuudenlähteitä on: When You Hear the Margin of Error Is Plus or Minus 3 Percent, Think 7 Instead
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
On aika hyödytöntä tarkastella yksittäisen kyselyn virhemarginaali a ja luottamusvälin toteutumaa, sillä galluppien pääanti on trendit. Eli siis kyselystä toiseen tapahtuvat muutokset joissa ilmenee lasku ja noususuuntaisia trendejä. Galluppi kehitettiin vaalien ennustamiseen aikanaan Yhdysvalloissa (by Gallup) ja näitä on korjailtu todella paljon tilastotieteen keinoin. Ne osuu hämmentävällä tarkkuudella oikeaan ennustaessaan vaalitulosta, kun se ennuste perustuu nimenomaan trendeihin ja näissä kyselyissä saatuihin äänestämisluotettavuuteen vs. pitkään vaalituloshistoriaan.


Se että joskus nää menee metsään, kuten Jytkyssä 2011 johtuu trendin puutteesta ja piilossa olevista agendoista (hidden agenda, tärkeitä vakuutusyhtiölle). Mutta yhä kaikki, trendit on ne, mitä näistä tulee seurata. Siksi täällä JA:ssakin on nimenomaan tällainen ketju, joissa tsiigataan usean vuoden ajan sitä mihin suuntaan gallupit kulkee.


Lisäksi on tietty vaalitutkimukset, joissa mennään tarkemmin populaatiotason kysymyksin, mutta ne on vaalitulokseen, eli hetkeen, sidottuja, kun taas mielipidetiedustelut koittavat saada näkyviin trendejä.


Yleensähän näiden kyseenalistaminen alkaa siksi, että tulos ei vahvista omaa näkemystä, joten se koetaan ”vääräksi”.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@Tarinankertoja : Ei suinkaan sinunkaan mielestäsi vihreiden 0,7% yksittäinen mittaustulos ole trendi? Käsittääkseni vihreillä on ollut laskeva trendi ja aika näyttää onko se kääntynyt nousevaksi. Itse uskon maltilliseen nousuun Haaviston myötä, mutta vielä tämä on spekulointia johon ei gallupeista vahvistusta löydy.

Omaan silmään tässä ketjussa on hyvinkin vähän mitään trendeihin keskittyvää kommentointia ja hyvinkin paljon satunnaiskohinasta merkityksen hakemista mutta kenties nuo vain ovat jääneet selvemmin mieleeni.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Yksittäisillä gallupeilla on turha spekuloida liiaksi, mutta useiden mittausten tuloksilla ja jopa vuoden aikajänteellä voidaan vetää jo aika vahvoja johtopäätöksiä. Ehkä silloin olisi kohdallaan puhua niistä trendeistä?

Ylehän on lyönyt vihreitä kuin vierasta sikaa tässä pitkin syksyä. Perusteluna ovat olleet juurikin tuollaiset noin prosentin muutokset kannatuksessa. Näen sen ihan perustelluksi siinä mielessä, että kannatuksen lasku on ollut pitkäkestoista. Sen sijaan näen tämän "orastavan nousun" yhtä relevanttina huomiona kuin yksittäisen prosentin laskun, joita on tullut useita peräjälkeen.

Aika näyttää, mikä on Haaviston pitkän aikavälin vaikutus. Itse uskon pientä nousua, jolloin vaalitulos olisi siellä 14% tuntumassa.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
On aika hyödytöntä tarkastella yksittäisen kyselyn virhemarginaali a ja luottamusvälin toteutumaa, sillä galluppien pääanti on trendit.

Se että joskus nää menee metsään, kuten Jytkyssä 2011 johtuu trendin puutteesta ja piilossa olevista agendoista (hidden agenda, tärkeitä vakuutusyhtiölle). Mutta yhä kaikki, trendit on ne, mitä näistä tulee seurata.

Oma vaikutelma näistä trendeistä on se, että kansa haluaa muutosta. Ja sitten, kun se muutos tulee, niin siihen ollaan tyytymättömiä. Halutaan palata vanhaan, että voidaan taas haluta uutta muutosta.

Jytky tuli, Jytky meni. Nyt tietyllä tavalla asetelma on nyt vakiintunut tuon jytkyn jälkeen...isompaa ei ole tulossa, pienempään vaihteluun on tyydyttäbä.

1) Soinin populismijytky on lopullisesti sulanut. Siis se vennamolainen rötösherrajytky, jossa vika on valtaapitävissä ja vastaus on Soinissa. Nämä parhaimmillaan selvästi toistakymmentä prosenttia äänestäjistä lähti enimmäkseen demareista ja kepusta, koska olivat pettyneitä työelämän heikentymiseen, maailman muuttumiseen ja globalisaation uhkiin. Haluataan syödä kasleria, eikä salaattia. Miehet on miehiä ja naiset on naisia, asiat on yksinkertaisia ja selviä, turha niitä on liikaa teoretisoida. Käytäntö on parempi kuin teoria. Ja omalla autolla pitää päästä oven eteen.

Tämän SoiniVennamo-porukan lisäksi Soinin jytkyjoukkoon tuli Halla-ahon mukana iso joukko niitä, joille maahanmuutto on tärkein ja lähes ainoa merkittävä iso asia politiikassa. Tämä joukko einkelvannut muille puolueille, mutta kelpasi Soinille. Se alkoi pienenä, kasvoi suureksi ja mahdollisesti kasvaa nykymenossa edelleen, koska maahanmuuton ongelmat pysyy otsikoissa, herättää raivostusta ja vahvoja tunteita.

Nyt tämä Soinin vennamolainen jytky on sulanut. Pettyneet huomasivat, että ei ollut Soinista muutoksen tekijäksi, politiikka jatkui samana, vain Soini muuttui samanlaiseksi itsetärkeäksi herraksi, jota hän aiemmin puheissaan pilkkasi. Ministerimatkat maistuu ja valta tekee pöyhkeäksi. Kannatusta on jäljellä sinisten verran, pari prosenttia. Kymmenen prosenttia palasi takaisin kepuun ja demareihin, ja se toinen kymmenen prosentin maahanmuuttojoukko jäi Halla-ajon joukkoon vanhan puolueen nimisenä.

Jytkystä saadaan jatkossa eduskuntaan siis noin 10% suomidemokraatit, joiden kanssa muut puolueet eivät mielellään tee yhteistyötä. Keskittyy pitämään ääntä itselleen tärkeästä asiasta ja olemaan eri mieltä muiden kanssa.

Näiden lisäksi jytkystä jää omana ryhmänäön elämään pari sinistä smurffia, joilla on lähinnä kansanviihdyttäjien ja sanataiteilijoiden rooli, kun oppositiosta paatoksella moititaan hallitusta siitä politiikasta, jota itse edellisessä hallituksessa tehtiin..

2) Kokoomus nauttii vakaasta asemasta. Hyvin vakiintunut kannatus, n 20% joka ei heittele paljoa, äänestäjät käyvät aktiivisesti vaaleissa äänestämässä ja puolue tekee yhteistyötä hallituskelpoisesti eri puolueiden kanssa. Tekee hyvät vaalikampanjat ja pärjää vaaleissa. Joukko, joka pärjää elämässä, ja houkuttaa niitä, jotka haluavat uskoa pärjäävänsä. Hyvä ja vakaa tilanne, ei helpolla pelata ulos hallituksesta. Jos pelattaisiin ulos jollain punamulta-kuviolla, niin ottaisi seuraavissa vaaleissa murskavoiton ja yli 25% koska silloin vasta kokoomusta kaivattaisiinkin.

3) Kepu ja Demarit. Yhteiskannatus n 35-37%, mutta kannatus vaihtelee puolueesta toiseen. Toisella 20 ja toisella 15, tai molemmilla 17,5. Kun kyllästytään hallituksessa olevaan demaripolitiikkaan, halutaan muutos ja äänestetään kepua. Sitten kyllästytään hallituksessa olevaan kepuun, halutaan muutos ja äänestetään demareita. Nyt on demareiden nousuvuoro, 10 vuoden päästä kaivataan taas kepulaista vahvaa visiota. Molemmilla ongelmia vaaleissa, eivät osaa kampanjoida, eivät houkuta uusia äänestäjiä. Eikä porukka nuorene. Mutta pysyy punamullassa.

4) Vihreät maailmanparantajat, vakiinnuttanut kannatuksen yli kymmenen prosentin. Gallupeissa saa parempia lukuja kuin vaaleissa. Kerää nuoria, joille globaalit ongelmat, luonto, ilmastonmuutos, ihmisoikeudet, koulutuksen monipuolisuus, tasa-arvo, kaupunkilaisuus ja idealismi ovat tärkeitä. Aate on tärkeämpi kuin realismi. Haihattelusta ei ole mitään haittaa, koska ylevät pyrkimykset ovat tärkeämpiä kuin realistisesti saavutettavissa olevat tulokset. Ei masennuta siitä, että aurinkopaneelista ei riitäkään sähköä ihan riittävästi talvella, koska onneksi on muutakin sähköä ja kaukolämpö. Mutta se just todistaa, miksi uusiutuviin pitää satsata ja vanhoista luopua. Vihreiden positiivisuus, usko hyvään ja vahva idealismi ei näytä olevan vähenemään päin. Kiitos mm. kaupungistumisen. Kerää jatkossa 10-15% kannatuksen. Mutta ei enempää, ei myöskään vähempää.

5) Vasemmistoliitto.
Lisää rahaa pienituloisille. Rikkailta. Ja yrityksiltä.
Saman verran kannatusta kuin maahanmuuttokriittisilllä. Ovat toistensa vastapoolia ja sopivasti samankokoisia, niin voivat molemmat todeta tässä asiassa edustavansa kansan enemmistöä. Vaikka kannatus ei nouse kymmentä prosenttia suuremmaksi.

6) RKP ja Kristilliset. 4+4.
Toiset puhuu ruotsia ja toiset lukee pyhiä kirjoja. Tarvittaessa molemmat voivat olla hyviä apupuolueita hallitukseen, kun saavat pari ministerinpaikkaa ja oman yhden asiansa otetuksi huomioon. Ei muutospotentiaalia ylös, eikä alas.

7) Muut. Liberaalit, viskipuolueet, joogalentäjät, piraatit, eläkeläiset ja Liike NYT, eli ne ihmiset jotka ovat parempia pienryhmäpelaajia ja itsensä johtajia kuin joukkuepelaajia. Kuntatasolla persoonallisuuksia, eduskuntatasolla kuriositeetti. Ehkä yhden tai kahden miehen liike. Istuntosalissa kukaan ei jaksa kuunnella, koska muut puolueet on puhuneet jo monta tuntia, ennen kuin Harkimo saa puheenvuoron. Mutta hyviä henkilöjuttuja saadaan lehtiin ja itse uskotaan itseensä, uskotaan tekevänsä merkittävää uudenlaista politiikkaa. Vika on muissa ja järjestelmässä.

Tältä trendipohjalta heitän seuraavien vaalien oikean tuloksen:
Demarit 22%
Kokoomus 20%
Keskusta 16%
Vihreät 14%
Perussuomalaiset 9,5%
Vasemmistoliitto 9%
Kristilliset 4,5%
Rkp% 4%
Muut 1%
 
Viimeksi muokattu:

hege

Jäsen
Kovin montaa arviota ei nopeasti löytynyt paikkamääristä vaikka ennusteiden persuteella tehdyt paikkamäärä arviot/ennusteet olisivat ehkä prosentteja mielenkiintoisempia, mutta Ellun Kanojen ennuste 20.11 oli seuraava:

SDP 50 paikkaa, KOK 45, KESK 35, PER 19, VAS 18, VIH 18, RKP 9, KD 5 ja SIN 1.

Jos peli menisi oikeasti näin niin ainakin teoriassa SDP-KOK akselin olisi helppo rakennella hallitusta 1-2 apupuolueen kanssa. Punamulta pakettikin olisi mahdollista rakentaa, mutta siinä pitäisi ehkä olla apupuolueina sekä Vasemmisto että Vihreät ja voi olla että sellaiseen tilanteeseen meillä ei ole ihan riittävästi jaettavaa. Kokoomus-Keskusta paketti tällaisilla numeroilla lienee mahdotonta rakentaa, vaikka olisihan se mielenkiintoista nähdä laaja-alainen KOK-KESK-VIHR-RKP-(KD-SIN) hallitus, tässä ainakin Sinisten eduskuntaryhmän luulisi olevan yksimielinen ministerinsä kanssa (nyt on puutteellinen tieto, täytyykö ministerin edes olla puolueensa kansanedustaja?).
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Voiko jossain lyödä vetoa eduskuntavaalien voittajasta? Unibetin politicsilta ei löytynyt suomea listoilta ainakaan vielä.
Nordicbetilla voi veikata vaalien suurinta puoluetta. Kertoimet ovat kuitenkin heikot: sdp 1,55 ja kokoomus 2,15. Olisin odottanut parempaa diiliä kokoomuksen voitolle.

Katselin toisspäivänä EK:n vaalitenttiä, jossa Rinne oli tapansa mukaan aivan umpijäässä ja tuntui keräävän jonkinlaisia myötähäpeän ja turhautuneisuuden huokauksia. Peli on ehdottomasti auki, sillä ero kokoomukseen ei ole kohtuuttoman suuri.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nordicbetilla voi veikata vaalien suurinta puoluetta. Kertoimet ovat kuitenkin heikot: sdp 1,55 ja kokoomus 2,15. Olisin odottanut parempaa diiliä kokoomuksen voitolle.

Katselin toisspäivänä EK:n vaalitenttiä, jossa Rinne oli tapansa mukaan aivan umpijäässä ja tuntui keräävän jonkinlaisia myötähäpeän ja turhautuneisuuden huokauksia. Peli on ehdottomasti auki, sillä ero kokoomukseen ei ole kohtuuttoman suuri.
Kiitti.
Näen että kertoimet ovat oikeansuuntaiset jolloin vedonlyönnissä ei ole järkeä.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Kovin montaa arviota ei nopeasti löytynyt paikkamääristä vaikka ennusteiden persuteella tehdyt paikkamäärä arviot/ennusteet olisivat ehkä prosentteja mielenkiintoisempia, mutta Ellun Kanojen ennuste 20.11 oli seuraava:

SDP 50 paikkaa, KOK 45, KESK 35, PER 19, VAS 18, VIH 18, RKP 9, KD 5 ja SIN 1.

Vaatisi vähän aikaa ja vaalipiirien tutkiskelua, että saisi tehtyä paikkaennusteita, koska tosiaan merkitsevää on se, että miten nuo vaalipiirien viimeiset paikat ja kynnykset eri vaalipiireissä menee. Ei jaksa niin paljoa syventyä. Ellun kanat ilmeisesti veikkaa, että tällä kertaa monesti demarit nappaavat tuon viimeisen paikan.

Silmiin pistää tuossa ennakossa se, että persut, vasemmistoliitto ja vihreät olisivat tuossa järjestyksessä.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
nyt on puutteellinen tieto, täytyykö ministerin edes olla puolueensa kansanedustaja
Ei tarvitse olla kansanedustaja, esim. Stubb ei ollut, kun toimi ulkoministerinä Vanhasen II hallituksessa. Itse asiassa ei ministerin ole mikään pakko edes edustaa mitään puoluetta. Tällaisia ns. ammattiministereitä ei ole viime aikoina mukana juuri ollut, edellisen kerran Lipposen hallituksissa maa- ja metsätalousministereinä, mutta mahdollista sekin siis on.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vihreiden ”vaatimattomat” 18 paikkaa ja Sinisten 1 paikka vaikuttaa kyllä hyvältä.

Sinisillä taitaa olla vaikeuksia hyödyntää kovia nimiä Uudeltamaalta, koska Hjallis kalastelee samoja ääniä ja muillakin isoilla on siellä kovia nimiä. Sama sitten Helsingissä.

Seuraava hallitus on hyvin todennäköisesti sinipuna Vihreillä sekä RKP:llä. Ihan sama onko Kokoomus vai SDP suurin puolue. Kokoomus haluaa RKP:n tukemaan oikeistolaisempaa politiikkaa, mutta toki vasemmistohallitushan siitä tulee. Toki kristillisetkin saatetaan pyytää mukaan, koska isot pelkäävät Vihreiden häipyvän hallituksesta kun ydinvoimakysymykset tulevat taas tapetille.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Seuraava hallitus on hyvin todennäköisesti sinipuna Vihreillä sekä RKP:llä. Ihan sama onko Kokoomus vai SDP suurin puolue. Kokoomus haluaa RKP:n tukemaan oikeistolaisempaa politiikkaa, mutta toki vasemmistohallitushan siitä tulee. Toki kristillisetkin saatetaan pyytää mukaan, koska isot pelkäävät Vihreiden häipyvän hallituksesta kun ydinvoimakysymykset tulevat taas tapetille.

Eli pelkona on, ettei mitään saada aikaan kun ideologiat riitelee hallituspuoluetasolla.

Toivottavasti Vihreät ja Kokoomus löytäisivät samankaltaisen yhteistyön hallitustasolla kuin Helsingin sisäisessä politiikassa. Vaikka riitoja on niin isot asiat saadaan sovittua.

Demareilta nyt tietää mitää saa. Niiden sormet syyhyää jo päästä painamaan ’korota!’ nappia veroasioissa.

E. No onhan se pelko myös Kokoomuksen periaatteiden luisumisen kohdalla validi myös. Puolue kun on lähihistoriassa ollut pelkkää piimää& villasukka- osastoa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
YLE 7.12.2018

SDP 21,5%
Kok 19,1%
Kesk 17,0%
Vihr 13,9%
Vas 8,5%
PS 8,1%
KD 4,1%
RKP 4,0%
Muut 2,3%
Sin 1,5%

Ylen kannatusmittaus: Vihreiden kannatus uuteen nousuun – SDP, kokoomus ja perussuomalaiset menettäneet tukijoita


Vaikka vertailu toisiin kyselyihin onkin vähän kyseenalaista, kiinnittää tässä huomio PS:n erilaiseen trendiin vs. Alman tutkimus (1.12.) jossa Vihreiden ohella toinen nousija oli perussuomalaiset, jolla kannatus parani myös 0,7 prosenttiyksikköä 8,4 prosenttiin. Tässä YLE:llä trendi on alaspäin…

Alma-kysely: Demareiden nousu taittunut, vihreillä pientä piristymistä
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Vihreillä on alkanut kesäkuu. Oulun, Uuraisten ja sen toisen bussin tapaukset eivät vielä näy persujen kannatuksessa, mutta ensi kuussa näkyy.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Suomen Kansa Ensin puoluerekisteriin - puheenjohtajana Marco de Wit

Tähän ketjuun sopinee..

Tästä on joskus puhuttu täälläkin, mutta en tiedä kuinka moni silti on oikeasti kuullut SKE:sta. Joka tapauksessa tämän konkkaronkan tarinaa kannattaa seurata, meno on nimittäin kohtuullisen hilpeää. Siinä ovat vanhat IPUt sun muut vastaavat pienpuolueet paperia, kun tuolta suunnalta pesee. Ja etenkin jos olet tällainen kuten itse olen, että ei ole puoluepolitiikasta mitään mieltä tai kenenkään kannattaja, niin voi vain nauttia menosta ihan viihteenä. Kaikilla puolueilla on toki kuitenkin oikeusvaltiossa ehdoton lupa olla olemassa, jos lain vaatiman kannatuksen saavat itselleen kasattua..

Nyt odotan innolla kevään pienpuolueiden vaalikeskustelua televisiossa, sikäli mikäli tämä porukka vain pysyy kasassa sinne asti..
 
Aamulehti 22. joulukuuta:

Kärkikolmikko tiivistynyt

SDP: 20,7%, -0,7%
KOK: 19,6%, -0,2%
KESK: 15,5%, +0,4%

Keskikastissa Vihreiden nousu taittunut. Persut nousseet. Kyselyt tehty Oulun tapahtumien ollessa kuumimmillaan, mikä nostaa Persuja

VIHR: 12,9%, -0,6%
PER: 9,7%, +1,3%
VAS: 9,1%, -0,2%

Pienissä RKP ja KD neljän prosentin tuntumassa. siniset pudonnut 1,8 prosentin kannatuksen.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Pienissä RKP ja KD neljän prosentin tuntumassa. siniset pudonnut 1,8 prosentin kannatuksen.

Takinkääntäjien puheenjohtaja Terho sai jostain syystä kahden sivun verran palstatilaa Turun Sanomien lauantailiitteessä Extrassa, siinä hän ounasteli Sinisten kipuavan muiden ns. pienpuolueiden eli RKP:n ja KD:n rinnalle ensi vaaleissa. Eipä heltiä soinilaisille montaa edustajaa alle parin prosentin kannatuksella.

Samassa jutussa Sinisten parissa toivottiin Soinilta päätöstä ja osallistumista joko eduskunta- tai eurovaaleihin, tai kumpaankin siten, että ensin Soini ääniharavaksi eduskuntavaaleihin ja sitten saman tien eurovaaleihin ehdolle.

Minusta tuollaisen kikkailun saisi kieltää, oli puoluetausta mikä hyvänsä. Jos tulee valituksi eduskuntaan niin kansanedustajuudesta ei pitäisi vapauttaa muuta kuin erittäin painavista henkilökohtaisista syistä - oma poliittinen kikkailutarve tai halu päästä johonkin isoon firmaan kultaiselle oksalle eivät sellaisia olisi.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Pääministerigallup…

Haavisto 22%
Orpo 16%
Sipilä 13%
Rinne 12%
Li, JHA ja Essayah 5%
Henriksson ja Terho 1%

Tän perustella herää muutama kysymys.

Ensin, miten SDP on gallupkärjessä, jos edes demarit itse eivät halua Rinteestä PM:ä

Toiseksi, keskuskaupunkien ja maaseudun välinen kuilu jyrkentyy näemmä edelleen

Miksi Vassarit eivät haluaisi LI:stä PM:ä? Tää on ehkä erikoisempi tulos kuin Haaviston kärkipaikka (henkilösuosio pressanvaaleista kantaa)

Ja… Siniset.. 1000 otanta ja ” Sinisen tulevaisuuden kannattajia osui kyselyyn vain muutama”


Huomioitavaa myös: ” Puolueuskollisuus on vain viidellä prosentilla vastaajista peruste, kun he valitsevat suosikkiaan pääministeriksi.” Eli sinänsä aika turha gallup, koska PM:ä ei valita vaaleilla



Vihreiden Pekka Haavisto on suosituin seuraavaksi pääministeriksi
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Huomioitavaa myös: ” Puolueuskollisuus on vain viidellä prosentilla vastaajista peruste, kun he valitsevat suosikkiaan pääministeriksi.” Eli sinänsä aika turha gallup, koska PM:ä ei valita vaaleilla

Tämä toinen huomioitava asia, toinen se, mistä tutkimusjohtajakin mainitsi Twitterissä eli että tässä on myös puoluekannastaan EOS-osasto mukana. Enemmän tämä gallup on ajanvietettä kuin mistään eduskuntavaalien kannalta kovin olennaisesta kertova, mutta osoittaa toki sen, että Haaviston kansansuosio on oikeasti edelleen aika kova.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tämmöiset gallupit voisi jättää tekemättä, koska ei pääministeriä vaaleissa äänestetä, niissä äänestetään puolueita ja yleensä suurimmaksi päässeen puolueen pj päätyy pääministeriksi. Iso osa äänestysjärjestelmän tietysti tajuaakin, mutta sen verran heikoilla kantimilla taitaa monen nykykansalaisen yleistietämys olla, että osa voi hyvinkin luulla toisin.

Sitä paitsi Haavistohan on ihan avoimesti vain pätkäpuheenjohtaja Vihreissä jonka on tarkoitus väistyä syrjään pari kuukautta eduskuntavaalien jälkeen. Vaikka Vihreät olisi vaaleissa suurin puolue, niin ei Haavistosta pääministeriä pitäisi tulla jos hän aikoo puheenjohtajan asemastaan luopua.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tän perustella herää muutama kysymys.

Ennen kuin kysymyksiisi voidaan antaa vastauksia, pitäisi saada tietää kuinka moni tietää edes nykyiset hallituspuolueet. Suomalaiset ovat muistaakseni huonoja tässä.

Sitä paitsi se taivutetaan "Listä", ei "LI:stä". Jos kuitenkin viittasit Lauri Ihalaiseen, olisi se taas "LI:sta".

Tämmöiset gallupit voisi jättää tekemättä, koska ei pääministeriä vaaleissa äänestetä, niissä äänestetään puolueita ja yleensä suurimmaksi päässeen puolueen pj päätyy pääministeriksi. Iso osa äänestysjärjestelmän tietysti tajuaakin, mutta sen verran heikoilla kantimilla taitaa monen nykykansalaisen yleistietämys olla, että osa voi hyvinkin luulla toisin.

Vaikka tällaisella gallupilla ei ole kovin paljon merkitystä, on mielestäni ihan hyvä tehdä kannatuslukemien lisäksi mittauksia, jotka heijastavat mielikuvia puolueiden sisällä. Nuo lukemat selittävät aika hyvin sitä, että SDP on tehnyt hyvää oppositiopolitiikkaa Rinteestä huolimatta, ja SDP:tä äänestävät myös sellaiset, joiden suosikki Rinne ei ole. Ja vastaavasti Haaviston persoonasta pidetään, vaikka edustamansa puolue ei ole se, jota vaaleissa äänestetään. Eiköhän kokoomustakin äänestävien keskuudessa suosikki pääministeriksi ollut aikoinaan joku muu kuin Stubb, ja kokoomusta äänestettiin Stubbista huolimatta.

Olen samaa mieltä nykykansalaisten yleistietämyksestä. Persun ensimmäisen jytkyn alla "keskustelin" henkilön kanssa, joka hehkutti äänestävänsä Soinia. Koska Soini oli ehdolla eri vaalipiirissä, päätin vielä varmistaa, tarkoittaako hän Soinin linjaa/puoluetta vai henkilöä Timo Soini. Tarkoitti jälkimmäistä.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Sitä paitsi Haavistohan on ihan avoimesti vain pätkäpuheenjohtaja Vihreissä jonka on tarkoitus väistyä syrjään pari kuukautta eduskuntavaalien jälkeen. Vaikka Vihreät olisi vaaleissa suurin puolue, niin ei Haavistosta pääministeriä pitäisi tulla jos hän aikoo puheenjohtajan asemastaan luopua.
Vaikka Haavisto väistyykin vaalien jälkeen puheenjohtajan paikalta niin hänet kuitenkin palkitaan vaalimenestyksestä seuraavan hallituksen ulkoministerin salkulla (Orpo ja Rinne ovat pää- ja valtiovarainministerit). Tämä on ymmärtääkseni syy, miksi Haavisto on suostunut pätkäpuheenjohtajaksi.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olen samaa mieltä nykykansalaisten yleistietämyksestä. Persun ensimmäisen jytkyn alla "keskustelin" henkilön kanssa, joka hehkutti äänestävänsä Soinia. Koska Soini oli ehdolla eri vaalipiirissä, päätin vielä varmistaa, tarkoittaako hän Soinin linjaa/puoluetta vai henkilöä Timo Soini. Tarkoitti jälkimmäistä.
Tämän takia persujen jytky jäi torsoksi 2011 kun Soinia pystyi äänestämään vain Uudellamaalla.

Jotta ei jäisi hassutteluksi ja vanhojen muisteloksi, niin viestisi oli kyllä hyvää analyysia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös