Kalamiehiä?

  • 495 423
  • 2 953

Puliveivaamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Flyers & Barca
Onko porukka täällä paljon jigeillä kalastanut? Itse koittanut tuon saloihin nyt päästä ja tulikin ihan jigivapa ostettua sitten. Siihen tietysti tuli kuitusiima valittua, mutta mites nuo fluorocarbon perukkeet millainen kannattaisi ostaa? Vai onko tuo fluorocarbon itsessään myös jotain siimaa jota solmitaann kuitusiiman päähän jonkin verran jatkeeksi ja sitten pieni lukko päähän? Vähän hukassa näiden suhteen vielä...

Itse tulee jigeillä kalastettua aika paljon. Aika lailla edullisempaa aloittaa kalastus jigeillä. Saa myös kaikenlaista kalaa. Toutain, kuha, turpa, säyne, hauki ja ahven ottanut itellä jigiin. Isompiin jigeihin kannattaa laittaa lisäkoukku, jos haluaa isommat kalat ylös asti. Aina mahd kevyt jigipää, jolla saa pohjaan tuntuman. Jos kalastat rannalta, niin kannattaa varata tarpeeksi painoja sekä tehdä fluorcarbon peukkeita valmiiksi. Aluksi tavaraa jää pakostakin pohjaan.

Jigien valintaa en osaa sen kummemin sanoa mitään. Olen saanut kaikenmuotosil ja värisillä jigeillä kalaa. Itselle ei ole löytynyt mitäään ottipelejä jigeistä toisin kuin uistimista.
 

Herra Hopotin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Jigien valintaa en osaa sen kummemin sanoa mitään. Olen saanut kaikenmuotosil ja värisillä jigeillä kalaa. Itselle ei ole löytynyt mitäään ottipelejä jigeistä toisin kuin uistimista.
Itsekään jigin valinnasta osaa aloittelijana muuta sanoa, kuin että värillä on väliä. Eli samaa jigiä kannattaa olla eri väreissä.

Ostin alkukesästä jonkun aloituspakkauksen samanlaisia jigejä eri väreissä, ja yhtenä päivänä olisi yhdellä värillä saanut kuhaa niin paljon kuin olisi jaksanut nostaa. Muut värit eivät joko kiinnostaneet yhtään, tai kävivät vain pikkuisen nykimässä.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Huonosti on kala syönyt viime päivinä, ihan vain muutama hassu kala tullut ja jigeillä en ole vielä mitään saanutkaan, uistimilla jokunen. Kuhasta mm. ei ole ollut tietoakaan ja kun itsellä on nyt tuo uusi sähköperämoottori hommattuna (poseidon 46) niin onkohan tuossa jopa ykkösvaihteella liikaa vauhtia kuhan vetouisteluun tai jotain? Onko kenelläkään kokemusta kyseisestä perämoottorista kuhan kalastamisessa?
 

Krepo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Málaga CF, sympatiapisteet Ässille
Vaikka näistä lämmöistä itse tykkäänkin, niin hieman harmittaa nuo vesien lämpötilat, kun ei viitsi lähteä taimenia kiusaamaan. Tokihan voisi mennä tuohon saimaalle kuhaa uistelemaan, taikka jigaamaan, mutta kun ei jotenkin innosta. Niin kovasti olen hurahtanut virtavesien kalastukseen. Tähän toki vaikuttaa viimesyksynä hankitut perhovehkeet.

On tullut rampattua ihan hitokseen erityisesti Kyykoskella, jonne vuosilupa. Myös vuokselle moinen löytyy, mutta ihan niin paljoa ei nytten ole siellä tullut käytyä. Yksittäsiä pistoja olen tehnyt myös joroisten huutokoskelle, ristiinan kuomiojoelle, hollolan hammonjoelle, sekä parin päivän reissu kuusamon kuusinkijoelle.

Keväällä, ja alkukesästä saalistakin tuli tosi hyvin. Ei päässyt rouvakaan valittamaan kalaruoan puutteesta. Toki itse en pelkästään ruoka mielessä kalaan lähdekään, mutta toki ruokakalan otan, jos sääntöjen mukaisen kalan onnistun saamaan. Viimeaikoina ollutkin hieman hiljaisempaa kalojen saannin suhteen.
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jussi Markkanen
Kuhasta mm. ei ole ollut tietoakaan ja kun itsellä on nyt tuo uusi sähköperämoottori hommattuna (poseidon 46) niin onkohan tuossa jopa ykkösvaihteella liikaa vauhtia kuhan vetouisteluun tai jotain? Onko kenelläkään kokemusta kyseisestä perämoottorista kuhan kalastamisessa?
Katso vaikka puhelimella, että nopeus on 3-4km/h mikä on optimi kuhan vetouisteluun. Myöskään itselläni ei ole kuha käynyt kiinni mutta kuulin kokeneemmalta kalastajalta että syöntiaika on nyt normaalia myöhäisempi. Tarkoitus olisi tänään lähteä klo 23 maissa koluamaan pari syvänteen reunusta. Kireitä siimoja!
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Katso vaikka puhelimella, että nopeus on 3-4km/h mikä on optimi kuhan vetouisteluun. Myöskään itselläni ei ole kuha käynyt kiinni mutta kuulin kokeneemmalta kalastajalta että syöntiaika on nyt normaalia myöhäisempi. Tarkoitus olisi tänään lähteä klo 23 maissa koluamaan pari syvänteen reunusta. Kireitä siimoja!

Hyvä idea ja pitää ehdottomasti tsekata tuo nopeus, mutta taisinkin saada tuossa illalla jo vastauksen kysymykseeni, että myös tuolla perämoottorilla vetäen kuhaa voi saada kun komia 2,5 kg kuha nousi veneeseen vetouistelun seurauksena :)
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Helou vain. Kala on pitkin kesää purrut aika hyvin, mutta oikein isoa kuhaa en ole saanut. Hyviä ruokakaloja kilosta puoleentoista on ja joitain parin kilon rikkoneitakin nähty.
Äsken kävin pojan kanssa taas kuhastamassa mutta paukahtikin 120cm hauki siimaan. Taitaa olla oma enkka mutta puntaroinnit menee huomisella kun ei tässä mökillä ole kunnon vaakaa. Kaiken järjen mukaan pitäisi olla about 12 kilon kala.
Vielä olisi viikko lomaa mutta vaimo lähtee töihin nii ainakin iltakalastukset jää. Ehkäpä siirryn muikkujen verkotukseen kun nekin on niin perskutin hyviä.
 

lautamies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Itäsuomalainen jääkiekko.
No samperi, onko kaikki lopettaneet kalastuksen, kun ketju ollut 2,5 kuukautta hiljaisena.
Minulla on syys- lokakuu ollut runsaan kalan aikaa, naapuritkin jo alkoivat piileskellä, että en tule ahvenia tarjoamaan.
Niin, ahveniapa hyvinkin, kun syyskuun alkaessa alkoi vedet viilentyä, siirtyi ahven kuumien kelien ja vesien jurotuksesta kiivaaseen syöntiin varautuakseen talveen, ei ollut venepilkkireissua että ei olisi ainakin 5 kiloa ahvenia ollut rantaan palatessa. Niin, kun yleensä olin kaverin kanssa, niin molemmilla saalis lähenteli tuota kilomäärää.
Kun kala oli kohtuu kookasta, suurin kuitenkin vain 530 grammaa, niin oli ilo tehdä niistä fileitä, suoraan pannulle, mutta myös pakkaseen, niin että varmaan jäiden tuloon asti hyvin riittää vaikkapa kerran viikossa niitä paistella.
Varmaan jäät täällä Saimaan alueella, ainakin pien- Saimaan puolella tulee taas vuoden vaihteen vaiheilla, niin kuin aiempinakin vuosina ja innolla odotan hyvän syksyn jälkeen tulevaa talvea.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Ei kai sitä nyt vielä kalakautta passaa lopettaa, kun muikku ja siikakin ovat vasta kohta nousemassa kudulle. Itse olen pidellyt verkkoja pääasiassa vajassa jonkin aikaa, paitsi mitä nyt välillä vähän roskakalaa supiloukkuihin hakenut. Omilla kalavesillä näin syksyn aikana muikut joka vuosi tekevät katoamistemput, eikä niitä oikein mistään tavoita ennen kudun alkamista.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Muikkuja on kalasteltu nelisen viikkoa hyvällä menestyksellä. Kotijärvellä menee vielä 19mm verkkoonkin, mutta 17mm paras koko. Mökillä eli tuolla Paasivedellä 12mm-15mm ollut toimivaa.
Lohtakin on vähin vedetty ja about 2,4kg ja 3kg eväleikattu on saatu kyytiin ja yksi varmasti yli 60cm evällinen on käynyt veneen laidalla irroitettavana. Alamittoja 45-57cm on jonkun verran mutta onneksi varsin maltillisesti. Taimenia en ole saanut kun pari joista toinen olisi ollut mitassa mutta laitoin uimaan.
Viikonloppuna 7 miestä ja kolme venettä leikkimieliseen skabaan eli kalaan saunaan ja känösiin. On tuo lohen veto ihan eri hommaa kun kuhastaminen. Tärppiväli aika pitkä (ainakin minulla) mutta on ne sen arvoisiakin. Onneksi tuo eväkäytäntö on tullut Suomeenkin niin oman tunnon tuskat vähän helpottaa ja noita leikattuja raaskii teurastaakin.
Itse kuulun kalastajiin jotka noudattavat sääntöjä, paitsi kuollutta alamittaista kalaa en mistään pyydyksestä heitä linnuille. Se o typeristä typerin sääntö. Minulla on valvontaoikeus aika isoille alueille, joten ehkä syytäkin noudattaa sääntöjä itse.
Harmi, että moni ei noudata ja yhtä moni ei edes tiedä mitään kalastusrajoituksista kun ei viitsi selvittää tai lukea lupaehtoja.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Taas ollaan oltu pari kuukautta hiljaisuudessa. Miten on kalastavien naisten ja miesten jääkalastuskausi alkanut?
Joulun pyhät olin Kuusamossa anoppilassa ja pari kertaa kävin rannassa pilkkimässä lasten kanssa pikku abroja. Pilkkihommat on siinä.
Kaksi verkkoa uitin 29.12. ja ensimmäinen katsonta 1.1 tuotti 8 kuhaa.
Yleensä avaus on hyvä ja sen jälkeen kalantulo hiipuu, mutta ei hiipunut nyt. Kun tänään kävin toisen kerran niin verkossa oli 17 kuhaa, ahven ja matikka.
Kuha oli kaikki välillä 0,9 - 2,3kg ja valtaosa puolentoistakilon molemmin puolin. Madelitsju 1,510kg ja ahven 0,53kg. Että sanoisinko tuon verkkohomman alkaneen ainakin omalla mittarilla varsin mukavasti.
Nauratti kun oli koko perhe mukana ja minun vanhempi poika (5v) on äärimmäisen kova kalamies. Siinä se hihkui kun kuhia tuli jäälle ja tärkeintä oli että kerrankin niitä on niin paljon että saadaan viedä kaikille naapureille kaloja. Ja kyllä, sitä itsekin saa hyvän mielen kun nuo vanhemmat ihmiset ovat iloisia saadessaan tuoretta järvikalaa.
Hyvää se kala on, mutta ihan kaikkea ei tarvitse itselle laittaa kun just söin vasta edellisen reissun viimeisen kalasopan lopun. Uskoisin että tuohon jäänet neljä kalaa riittää seuraavaan katsontakertaan saakka, joka tietty saattaa olla tyhjäkin.

Se harmitti, että oli tarkoitus ottaa gopro mukaan mutta en löytänyt sitä ja haalarit päällä en jaksanu alkaa etsimään. Olisin saanut aika hyvän youtubepätkän tuosta(kin) kalareissusta mutta ehkäpä sitten seuraavasta. Vielä ei siellä yhtään ole, mutta pari kaveria on vaatinut mua tekemään niitä ja siksi tuon go pronkin ostin. Itse muuten tykkään vaikka saikkupäivinä katsella kalastusvideoita kun pornon tuoijottamiseen turtuu.

Pistkääs saalisrapoa tulemaan.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
No kalamiehet, olenko ainoa jatkoaikalainen joka kalastaa ja jaksaa siitä vielä ajoittain jotain kirjoittaa? En usko, jossain te piileksitte, varmaan kalassa siis.
Oma saalistahti ei ole juuri laantumassa, tai laantuu kyllä mutta aika hurjalta tuntuu edelleen.
Eka kerta siis 8 kuhaa, toinen 17 kuhaa, ahven ja made ja kolmas kerta oli keskiviikkoiltana niin saalista oli 5 kuhaa ja 3 haukea. Isoin kuhan karvan vaille 4 kiloinen.
Viikon päästä aloitan matikoiden jahtaamisen ja kun viime vuotisen pyydykseni kadotin niin tänä talvena on vain katiskoilla tarkoitus suorittaa jahtia. Tai saattaapa se olla että sen ankeriasrysän kuitenkin uitan veteen, mutta saa nähdä. Saan kuitnekin täksi talveksi kaverin kalastuskommuunin ja laitetaan vähän enempi ansoja. Tässä järvessä kukaan muu ei kalasta madetta. Saa nähdä miten käy tänä talvena. Johan tuo madesoppaa tekisikin mieli.
 

teppana

Jäsen
Harmiksi on kalastus jäänyt vähälle kun kaupunniin muutti. Vielä tulee aika ajoin käytyä isän tykönä kalalla. Keski-suuri järvi johon on ihan hyvät vehkeet ja puitteet. Tälle talvelle velipuoli on laittanut muutaman verkon ja niistä on tullut ahventa kohtuudella. Jouluna graavasin ahventa ja haukea.

Velipuoli on siis ammattikalastaja ja nyt on menossa jonnekin pohjoisempaan nuottaa vetämään. Saa nähdä tuleeko tuliaisia siltä reissulta.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Harrastelija täällä, ei edes harrastaja...

Pilkillä tulee käytyä 2-3 kertaa talvessa, Kyrösjärven rannalta kun löytyy vanhempien mökki. Samalla järvellä kesäisin satunnaista uistelua ja pohjaongintaa, omaksi iloksi ja hermojen lepuutukseksi. Isoa ahventa koitetaan saada koukkuun, ja uistelemalla lähinnä kuhaa. Jokunen aina silloin tällöin kohdalle osuu ja se saa ukon aina uudelleen innostumaan.
 

teppana

Jäsen
Onko muuten jatkislaisissa innokkaita pilkkimiehiä? Itseä kiinnostaisi rakentaa sellainen liikuteltava "mökki" jossa voisi istua pilkillä useita tunteja. Onko kokemuksia kenelläkään?
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Onko muuten jatkislaisissa innokkaita pilkkimiehiä? Itseä kiinnostaisi rakentaa sellainen liikuteltava "mökki" jossa voisi istua pilkillä useita tunteja.
Täällä! Aloitin etelässä pilkkikauden jo 1.12.2018 Nuuksion ylängöllä. Kyykkimässä olen käynyt vakituisesti jo vuodesta 1980 lähtien. 20-40 kertaa pilkillä/talvi. Mitä tulee tuohon pilkkimökkikyselyyn, niin kannttaa liittyä Facebookin Pilkkihullut ryhmään. Kalamies-palsta on nykyisin lähes kuollut. Pilkkihulluissa on kuvia/keskustelua ostetuista ja itse tehdyistä pilkkimökeistä.
 

lautamies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Itäsuomalainen jääkiekko.
Hei, olenhan täällä minäkin, uistelen ja pilkin, veneestä, sekä jäältä, saalistakin tulee,,,,,,,,,,,joskus.
Tänä talvena pilkillä on tullut muutama kerta käytyä, pääasiassa pien- Saimaalla, melkein rannassa kun asun. Suur- Saimaalla ei ole kunnon kantavia jäitä, pien-Saimaallakin jään paksuus vaihtelee 10 sentin ja 20 sentin välillä, nyt lunta ja vettä paljon jäällä, kulku vaikeaa, ahven kyllä syö paremmin kuin parina edeltävänä talvena, mutta hiukan arveluttaa kulkeminen jään paksuuden vaihtelun vuoksi.
Ehkä nuo ennustetut kovemmat pakkaset parantavat olosuhteita kulkea, nyt on todella raskasta tuon lumi- ja vesimäärän takia liikkua, huomenna kuitenkin menen, matka oletetuille kalapaikoille kun on kohtuu lyhyt?
 

teppana

Jäsen
Täällä! Aloitin etelässä pilkkikauden jo 1.12.2018 Nuuksion ylängöllä. Kyykkimässä olen käynyt vakituisesti jo vuodesta 1980 lähtien. 20-40 kertaa pilkillä/talvi. Mitä tulee tuohon pilkkimökkikyselyyn, niin kannttaa liittyä Facebookin Pilkkihullut ryhmään. Kalamies-palsta on nykyisin lähes kuollut. Pilkkihulluissa on kuvia/keskustelua ostetuista ja itse tehdyistä pilkkimökeistä.

Kiitos vinkeistä. Tuo pilkkimökki olis hauska projekti jonka vois ottaa tänä keväänä. Täytyypä käydä katselemassa minkälaisia löytyy. En kyllä facebookissa itse ole enää, mutta tämän takia voisin aktivoida profiilin pitkästä aikaa.

Näin yleisenä kysymyksenä, osaatko sanoa onko nämä pilkkimökit yleensä paikalla kasattavia vai kokonaisena kuljetettavia?
 

Vahva tunne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Juu, kalassa käydään,mutta pääasassa kesällä. Uistellaan ja heitellään. Nuorempana pilkilläkin useasti, mutta nyt rannikolla kun asustaa, niin eipä juuri ole ollut asiaa pilkiile. Kun ei sitä jäätä oikein ole, ja vaikka olisikin, niin hiukan hirvittää nuo pohjavirtaukset. Viimeksi kävin 2001 merenjäällä, tosin silloin olikin kova talvi ja luulin jo kairan loppuvan, kun reikää tein. Noin 60 senttiä teräsjäätä, ties kairanneensa päivän päätteeksi.
Josko tänä talvena sitten tulisi kunnon jäät tännekin, mieli kyllä halajaa pilkille.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
@Murkula, en itseäni miksikään kalamieheksi tai edes -naiseksi miellä, satunnaiskalastelija vaan. Tänään meni aamupäivä pilkillä yhden tuttava pariskunnan kanssa. Eipä tuolta kamalaa saalismäärää tullut. Mutta oli niin kaunis ilma ettei sinne kyllä pelkästään kalan perässä menty. Käytiin myös tuttava pariskunnan mökingrillikodassa paistamassa makkaraa. Kyllä se onihan kivaa ajankulua ja liikuntaa kun siellä jäällä tarpoo paikasta toiseen ja kairaa reiän toisensaperään. Ja kun tulee se ensimmäinen nyppäisyniin saalistusvietti vähän herää.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Saisiko jigaajilta vähän vinkkejä? Viime kesänä tuli tuo jigaaminen aloitettua ja ihan kohtalaisesti se kesä sujuikin kun rupesi jigaaminenkin tuottamaan tulosta vaikka turhan usein tuntuivat kalat pääsevän irti, söhlinkö sitten vastaiskun kanssa jotain vai eivätkö vain olleet parhaalla syönnillä ja kävivät enemmän vain kokeilemassa jigiä mene ja tiedä. Mutta mites nuo koukkukoot onko jotain hyvää vinkkiä noihin, että minkä kokoisia jigipäitä laittaa minkä kokoisiin jigeihin? Ihan nyt vaikka esimerkkinä tykkäsin noista Mikadon Fishunter 5cm jigeistä niin minkä kokoista koukkua tuommoiseen jigiin suosittelette? Muutenkin nuo jigipäät ovat itselläni vielä kovin hakusessa enkä edes tiedä mitä eroa on esim, sillä kun löytyy koko 3 ja sitten 3/0?

Jos joku osaisi avata vähän amatöörille tätä niin kiitos :)

Ja tarkoitus olisi tänä talvenä käydä pilkkimässä sitten ensimmäistä kertaa johonkin reiluun kymmeneen vuoteen. Vielä kun jostain löytäisi noita Jasu pilkkijigipäitä mitkä tuntuvat olevan vähän joka paikasta loppu...
 

molari

Jäsen
Saisiko jigaajilta vähän vinkkejä? Viime kesänä tuli tuo jigaaminen aloitettua ja ihan kohtalaisesti se kesä sujuikin kun rupesi jigaaminenkin tuottamaan tulosta vaikka turhan usein tuntuivat kalat pääsevän irti, söhlinkö sitten vastaiskun kanssa jotain vai eivätkö vain olleet parhaalla syönnillä ja kävivät enemmän vain kokeilemassa jigiä mene ja tiedä. Mutta mites nuo koukkukoot onko jotain hyvää vinkkiä noihin, että minkä kokoisia jigipäitä laittaa minkä kokoisiin jigeihin? Ihan nyt vaikka esimerkkinä tykkäsin noista Mikadon Fishunter 5cm jigeistä niin minkä kokoista koukkua tuommoiseen jigiin suosittelette? Muutenkin nuo jigipäät ovat itselläni vielä kovin hakusessa enkä edes tiedä mitä eroa on esim, sillä kun löytyy koko 3 ja sitten 3/0?

Jos joku osaisi avata vähän amatöörille tätä niin kiitos :)

Ja tarkoitus olisi tänä talvenä käydä pilkkimässä sitten ensimmäistä kertaa johonkin reiluun kymmeneen vuoteen. Vielä kun jostain löytäisi noita Jasu pilkkijigipäitä mitkä tuntuvat olevan vähän joka paikasta loppu...

Onhan käytössä tarpeeksi ohut (kuitu)siima ja kevyt kalusto. Innostuin viime kesänä myös noista 5 cm:n (Fishhunter) jigeistä. Mulla käytössä 0,06 mm:n kuitusiima monofiiliperukkeella, kalustona ul-vehkeet. Tuolla yhdistelmällä kyllä tuntoherkkyys on huippua.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Onhan käytössä tarpeeksi ohut (kuitu)siima ja kevyt kalusto. Innostuin viime kesänä myös noista 5 cm:n (Fishhunter) jigeistä. Mulla käytössä 0,06 mm:n kuitusiima monofiiliperukkeella, kalustona ul-vehkeet. Tuolla yhdistelmällä kyllä tuntoherkkyys on huippua.

Taitaa siima olla 0,13 mm ellen väärin nyt muista ja kuitusiima ehdottomasti ja päädyssä pätkä monofiilisiima ja lukko, koko setti kyllä ns. kevyt tuli silloin myyjän kanssa paljon sumplittua settiä tarkoitus oli löytää semmoinen setti mikä soveltuu niin ahventen kuin kuhan kalastukseen. Prot taitavat omistaa molemmille omat välineet?
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Näin yleisenä kysymyksenä, osaatko sanoa onko nämä pilkkimökit yleensä paikalla kasattavia vai kokonaisena kuljetettavia?

En valitettavasti osaa sanoa. En ole vielä tuntenut tarvetta moiselle. Tokkopa tulen tuntemaankaan. Jo mökki ei syystä tai toisesta nappaa, niin pilkkitelttoja olen Etelä/Itäsuomessa nähnyt käytettävän. Puuilosta/Kärkkäiseltä/Tokmanilta saa moisia kapistuksia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös