Venezuela – onko tunnelin päässä valoa?

  • 53 490
  • 385

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venezuela on tienhaarassa, jossa vaihtoehdot on diktatuuri tai sisällissota. Lisäksi naapureihin välit on huonot.

Maan taloudellinen tilanne on täysi katastrofi. Kaikesta on vakavaa pulaa. Kriisi on aika pitkälle itse luotu, kertoo kyvyttömästä hallinnosta. Tai no korruptio kyllä kukoistaa...
Tutkija: Venezuelan tilanne on katastrofaalinen linkki IL

Aseet on hallituksen puolella eli armeijan ylin johto on "ostettu" ja paramilitaareja lienee pari eri joukkiota, jotka nekin on uskollisia sosialismille. Poliisit on tietysti hallituksen taskussa. Vastapuolella on kansa, joka alkaa kyllästyä kuolemaan nälkään.

Venezuelan kiistanalaiset vaalit käynnissä – Hallituksen joukot hajottavat mielenosoituksia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat
Venezuelan oppositio siirsi edustajistoa vastustavan mielenosoituksen huomiselle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat
No vaalit pidettiin ja ei yhtään perustuslakimuutoksia vastustavaa valittu, boikotti nääs. Eli Maduron pysäyttämiseksi alkaa olla keinot vähissä ja laarin pohjalla on yleislakko ja sisällissota. Edellistä on jo käytetty ilman tulosta.

Vastustajia vastaan on jo aika kovat otteet käytössä, kuolleita yli sata. Mielenosituksissa pidätettyjä tuomitaan sotilastuomioistuimissa. Poliittisen väkivvallan työkaluna voidaan käyttää esim National Bolivarian Armed Forces of Venezuela - Wikipedia
Venezuela military courts 'used against protesters' - BBC News

Tulen olemaan hyvin hämmästynyt, jos tuolla ilman sisällissotaa selvitään. Asesitus ei tule olemaan oppositiolle ongelma, koska osa naapureista on sangen suivaantuneita Maduroon ja ilmoittaneet, että eivät hyväksy vaaleja, aivan kuten myös USA ja EU on tehneet.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
The problem with socialism is that eventually you run out of other people's money.

Nyt kävi Venetzualassa yllättäen juuri näin.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Madurohan ilmoitti helikopteriepisodin (ilmeisesti aika selvä false flag operaatio) yhteydessä että vallankumous elää ikuisesti ja vaalituloksista yms riippumatta sitä puolustetaan myös asein. Meininki siis sama kuin esim. neukkulassa, "kansaa" puolustetaan tarvittaessa tappamalla puolet väestöstä, luonnollisesti omaksi parhaakseen. Ilmeisesti Chavezin jälkeen terrorikoneistolla kuitenkin sen verran ote lipsunut ettei sisällissodalta voitane välttyä.

Venezuela on kyllä hieno esimerkki siitä kuinka sosialismi toimii. Alueen parhaat luonnonvarat ja öljyntuottajanakin oli maailman kärkeä. Harmi vaan että jenkkiretoriikassa niputetaan tällaiset sosialistit samaan sakkiin esim. Pohjoismaiden sosiaalidemokratioiden kanssa kun social*=kommunismi.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ilmeisesti Chavezin jälkeen terrorikoneistolla kuitenkin sen verran ote lipsunut ettei sisällissodalta voitane välttyä.
Chavetz pärjäsi aika pitkälle karismansa ja tietysti korkeamman öljynhinnan avulla. Marudolla ei ole näitä etuja. Niinpä Venetzuelan tilanne on kehittynyt huonosta katastrofiksi.

edit
Äänestysjärjestelmän takana oleva yhtiö: Äänestäjämääriä peukaloitiin Venezuelassa – ”Ei ole epäilystäkään” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat
Vaalivilpit kuuluu asiaan. Sen takia oppositio boikotoi, kun tiesivät että epärehelliset perii Venezuelan.
 
Viimeksi muokattu:

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Sosialismin hyvyys piilee yhteisessä omaisuudessa ja siksi kenenkään ei tarvitse varastaa. Suomessakin pitäisi kansallistaa suuryrityksiä, koska tällöin johtajien ei tarvitse keskittyä rahoituksen saatavuuteen vaan he voivat laittaa osaamisensa ja voimavaransa itse busineksen tekoon. Nojoo...vitsivitsi mut kyl täytyy ihmetellä, miten noin suuri öljyntuottajamaa voi rypeä köyhyydessä. Tuskin se puhtaasti sosialismin syytä on, pikemminkin globaalin uusliberalismin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
kyl täytyy ihmetellä, miten noin suuri öljyntuottajamaa voi rypeä köyhyydessä. Tuskin se puhtaasti sosialismin syytä on, pikemminkin globaalin uusliberalismin.
Sosialismi on kyllä ihailtava järjestelmä. Se on epäonnistunut noin 70 maassa ja onnistunut nollassa, mutta silti syy ei missään nimessä ole sosialimisissa vaan jossain ihan muulla. Kapitalismismi, joka tunnetaan markkinoinnista ja muusta sellaisesta, ei ole onnistu brändäämään itseään ollenkaan niin hyvin. Se on onnistunut suhteellisen hyvin yli sadassa maassa ja silti sitä kyseenalaistetaan jatkuvasti. Tilannehan on vähän kuin USA pelasi jenkkifutista Neuvostoliittoa vastaan ja siitä huolimatta, että USA olisi voittanut 80 ensimmäistä kohtaamista, niin joka kerta jotkut lähtisivät siitä että Neuvostoliitto voi kyllä voittaa kun vain pelaa omia peliään.

ihan avausviestin linkistä:
"Sosialistista agendaansa toteuttaessaan Chavez myös kansallisti suuren osan maan yrityksistä ja pelästytti ulkomaiset sijoittajat.

Monilla aloilla ei ole enää ollenkaan yksityisiä firmoja. Kun politiikan myötä on tukahdutettu kaikki muu teollisuus, Venezuela on tullut hyvin riippuvaiseksi öljyntuotannosta - maan vientituloista 95 prosenttia tulee öljyn viennistä. Kyse on tavallaan itse aiheutetusta resurssikirouksesta, Wigell sanoo."
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
On se silti kummallista, kun sitä öljyä on niin paljon, niin miksi sitä ei myydä todella paljon ja rikastuta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
On se silti kummallista, kun sitä öljyä on niin paljon, niin miksi sitä ei myydä todella paljon ja rikastuta.
Lainauksia avausviestissä linkistä:

"Chavezin valtakaudella korruptio lisääntyi ja Venezuelan öljyntuotanto laski."
"Kun politiikan myötä on tukahdutettu kaikki muu teollisuus, Venezuela on tullut hyvin riippuvaiseksi öljyntuotannosta - maan vientituloista 95 prosenttia tulee öljyn viennistä."
"Öljyvaltio Venezuelan talous oli luisunut alamäkeen jo pitkään, kun öljyn hinnan romahdus vuonna 2014 tölväisi sen liki vapaapudotukseen."
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tuli edellisestä viestistäni mieleen jokunen kuukausi sitten käymäni keskustelu. Puhuimme jonkun entisen itä-blokin maan tilanteesta ja kysyin siinä lapsilta, että tietävätkö että mistä nuo ko. maan ongelmat johtuivat. Eihän alaluokkalaiset sitä tienneet ja faija vastasi heidän puolestaan että "korruptiosta". Totesin että haettu vastaus oli kommunismistä, mutta meni niin lähelle että hyväksyn senkin.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Omien kansalaisten tappaminen ei kai ole varsinaisesti rikos, joten miksi jenkit auttaisivat? [mustaa huumoria]

Venezuela to nationalize U.S. firm's oil rigs | Reuters
Vähän historiaa. Tuonne ei kukaan sijoita senttiäkään mitään valuuttaa niin kauan kun sossut on vallassa. Öljytuloista kuitenkin riittää varastettavaa itselle, vasalleille ja aseistukseen turvaamaan rikokset ihmisyyttä vastaan. Musta ei niin väliä...
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Hurjaa on meno Venezuelassa - maassa, jolla on kaikki edellytykset olla latinalaisen Amerikan vaurain valtio. Ei voi kun ihmetellä, mitä tapahtuisi, jos Suomessa vihervassarit pääsisivät valtaan. Puu loppuisi metsistä?
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Ongelma on klassinen ns.epäterve valtio. Täällä sen sijaan suolletaan samaa oikeisto/vasemisto paskaa. Mitä tekemistä korruptiolla on sosialismin kanssa? Ei yhtään mitään. Sosialismi on kuollut. Surullista nähdä, kuinka monet näkevät valtiot edelleen joko kapitalistisena tai sosialistisena maana. Puhdasoppista sosialismia kun ei vaan ole olemassa. Kuuba ehkä kaikkein lähimpänä sitä. Käytännössä jokainen valtio on enemmän tai vähemmän kapitalistinen. Venezuelan ongelmat juontuvat demokratian puutteesta, harmaasta taloudesta ja korruptiosta. Ongelmat on vaan ryöstäytynyt käsistä pitkän aikavälin tuloksena ja nyt on syntynyt epäterve valtio.
Epäterveen valtion kolme suurinta ongelmaa piilee siinä, että viralliset kansantalouden tilinpidon tilastot vääristyvät.
Ensinnäkin virallisesti työttömät tekävät töitä tosiasiallisesti pimeillä markkinoilla ja saavat palkkatuloja. Seurauksena tästä on, että talouspolitiikka on liian elvyttävää/kiristävää ja sosiaalipolitiikkaa on liian vähän tai liian paljon.
Toisekseen harmaa talous pakenee verotusta. Verotus on nollasummapeliä ja koska rikas eliitti ei maksa veroja, tarkoittaa se köyhemmille tulodesiileille suurempaa verorasitusta. Vähemmästäkin suuren yleisön keskuuteen nousee anarkian henki.
Kolmas ongelma on luottamuskuilu kansalaisten ja viranomaisten välillä. Kansalaiset ovat tyytymättömiä julkisiin palveluihin, koska he eivät saa vastinetta verorahoilleen. Näin ollen he pyrkivät hyödyntämään entistä enemmän pimeitä markkinoita ja niin edelleen. Jokainen ymmärtää, että tässä tilanteessa syöksykierre on valmis, koska julkinen ja virallinen talous ei enää kykene rahoittamaan julkisia palveluita.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
On se silti kummallista, kun sitä öljyä on niin paljon, niin miksi sitä ei myydä todella paljon ja rikastuta.
Pitkään ylläpidetyssä "Venezuela news and views"-blogissa (jonne linkki vie) tuottavuutta käsitelleen kirjoituksen kommenteissa kerrottiin, että Maduro olisi erottanut palkankorotusta vaatineet osaavimmat lakkoilijat ja siten osaltaan syventänyt öljyalan ongelmia.

Samaisessa kirjoituksessa havainnollistettiin kuinka öljyn hinnan ollessa korkealla helpon rahan paisuttama tuontibisnes nosti tuottavuutta ja peitti alleen talouden ilmeiset ongelmat, mm. infrastruktuurin puutteet tai lainsäädännöstä johtuvat vaikeudet (lähes mahdottomuus) irtisanoa työntekijöitä taloudellisin perustein. Viimeksi mainitulla säädöksellä tietenkin ostetaan ääniä populismin hengessä. Syitä on blogitekstissä mainittu muitakin ja en niitä tässä sen enempää toista.

Vaikealta tuo Venezuelan tilanne näyttää. Sotilasvallankaappausta odotellessa.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Pitkään ylläpidetyssä "Venezuela news and views"-blogissa (jonne linkki vie) tuottavuutta käsitelleen kirjoituksen kommenteissa kerrottiin, että Maduro olisi erottanut palkankorotusta vaatineet osaavimmat lakkoilijat ja siten osaltaan syventänyt öljyalan ongelmia.
Ja jo Chavez:n aikana kansallisessa oljy-yhtiossa, PDVSA:ssa, johtajat erotettiin, korvattiin tutuilla miehilla (ja naisilla), sitten erilaisia huoltourakoita annettiin kavereiden firmoille. Parasta naissa urakoissa oli se etta tyota ei tarvinnut tehda, yhtio kylla maksoi urakoista.

JOL
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mitä tekemistä korruptiolla on sosialismin kanssa? Ei yhtään mitään. Sosialismi on kuollut.
Jos ne itse sanoo oppinsa olevan sosialistista ja homma myös näyttää samanlaiselta kuin aikaisemmat sosialistiset valtiot, niin typeräähän se olisi olla uskomatta. Lisäksi mulla on monta kaveria, jotka on edelleen tulipunaisia. Yksi veti hirmuisen herneen nenään kun tuli puhe Puolan vapautuksesta natsien ikeestä. Ei oikein tykännyt, kun sanoin: "Siellä vaihtui vain kokardi keskitysleirin vartijalla ja vapaus koitti vasta 1991." Tämä tapahtui viime vuonna.

Vaikealta tuo Venezuelan tilanne näyttää.
Mielenkiintoisen blogin linkkasit, ekan kirjoituksen luin.

Onko mitään tietoa siitä, että kuinka paljon yrityksiä on mennyt konkurssiin? Ulkomaisethan on käsittääkseni aika paljon vetäytyneet. Ja jäljellä vain öljyn tuotanto...
Sotilasvallankaappausta odotellessa.
Isot tapit on valjastettu yhteiseen varastamiseen, joten pikku- ja keskikihojen pitäisi ottaa vetovastuu. Löytyykö halukkaita ottamaan riskiä? Kaikki aseet on chavetsilaisten hallussa ja he eivät makeasta elämästä vapaaehtoisesti luovu.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mitä tekemistä korruptiolla on sosialismin kanssa?
Korruptio on käytännössä sisäänrakennettu ominaisuus sosialismissa, samoin kuin poliittisten vastustajien väkivaltainen tukahduttaminenkin. Aiheesta on tutkimuksiakin kuinka sosialismiin kiinteästi liittyvä säätely korreloi vahvati korruption kanssa:
Wayback Machine

Ei tarvitse olla mikään Einstein ymmärtääkseen miksi näin. Hinnat ovat kiinteät josta seuraa että palkat ovat kiinteät, työn tuottavuus on huono, tuottavuus ei riitä kummoiseen elintasoon, valtaan ei liity vastuu eikä ole olemassa toimivaa demokratiaa. Totta helvetissä tuolllaisissa oloissa kuka tahansa sortuisi korruptioon.
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Jos ne itse sanoo oppinsa olevan sosialistista ja homma myös näyttää samanlaiselta kuin aikaisemmat sosialistiset valtiot, niin typeräähän se olisi olla uskomatta.

Kyse on enemmänkin siitä, kuinka paljon/vähän kansantaloudessa on sosialistisia piirteitä.Sosialismi ei Venezuelassa eikä muuallakaan ole enää niin puhdasoppista, mitä yleisesti ymmärretään. Ja kuten @dana77 ottikin esille kiinteät hinnat. Poliittisella päätöksellä öljyn vientihinta neuvotellaan kiinteäksi x hinnaksi seuraavien n vuosien ajalle, ei edelleenkään voi välttyä tosiasialta, etteikö kelluva maailmanmarkkinahinta vaikuta sen hinnan muodostukseen. Kyllä se kysynnän ja tarjonnan laki koskee myös Venezuelan taloutta, vaikkakin sen kansantalouteen liittyy poliittista suunnitelmallisuutta.
Korruptio on käytännössä sisäänrakennettu ominaisuus sosialismissa, samoin kuin poliittisten vastustajien väkivaltainen tukahduttaminenkin.
En sanois, että korruptio on sisäänrakennettu sosialismin ideologiaan sanan varsinaisessa merkityksessä, pikemminkin se johtaa helposti siihen. Vaan niimpä se johtaa myös kapitalismin pyörteissä. Korruption torjunnassa on muistettava, ettei kapitalismi ole korruption suoja vaan demokratia. Sekä Marxin, Adam Smithin, Weberin ym. ideologiassa korruptio on se ei-tavoiteltu tila.
 

Tuamas

Jäsen
En sanois, että korruptio on sisäänrakennettu sosialismin ideologiaan sanan varsinaisessa merkityksessä, pikemminkin se johtaa helposti siihen. Vaan niimpä se johtaa myös kapitalismin pyörteissä. Korruption torjunnassa on muistettava, ettei kapitalismi ole korruption suoja vaan demokratia. Sekä Marxin, Adam Smithin, Weberin ym. ideologiassa korruptio on se ei-tavoiteltu tila.

Ei ideologiaan, vaan käytännön toteutukseen.

Sosialistinen järjestelmä rohkaisee ja osin pakottaa korruptioon aiemmin mainituista syistä.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Korruption torjunnassa on muistettava, ettei kapitalismi ole korruption suoja vaan demokratia.
Niin. Demokratia on oiva suoja sosialismilta ja siinä välttyy samalla korruptioltakin. Jos ei välty sosialismista, ei välty korruptioltakaan.

Ideologiana sosialimi on yhtä hieno kuin ikiliikkuja on teoriana.
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Niin. Demokratia on oiva suoja sosialismilta ja siinä välttyy samalla korruptioltakin. Jos ei välty sosialismista, ei välty korruptioltakaan.

Ideologiana sosialimi on yhtä hieno kuin ikiliikkuja on teoriana.

Sosialismi ei poissulje demokratiaa. Kyllä sosialistinen valtio voi olla hyvinkin demokraattinen ja läpinäkyvä, ei sille ole mitään estettä. Samoin äärikapitalistinen valtio voi olla korruptoitunut. Venezuelan tapauksessa puhutaan ennemminkin diktatuurista ja näkisin että korruptiorahan lähde löytyy rajojen ulkopuolelta, jossa uusliberalistinen yhdysvallat on hyvin suuressa roolissa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Yksi veti hirmuisen herneen nenään kun tuli puhe Puolan vapautuksesta natsien ikeestä. Ei oikein tykännyt, kun sanoin: "Siellä vaihtui vain kokardi keskitysleirin vartijalla ja vapaus koitti vasta 1991."

Kai nyt veti, kun vapaus koitti 1989.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ei liity mitenkään Venezuelaan, mutta en mä itse oikein näe että mikään poliittinen tai taloudellinen doktriini on täysin korruptiovapaa. Kaikissa niissä esiintyy sitä, koska ihmisen alhaiset vietit. Orwellin kirja on kyllä loistava äärimmilleen viety kärjistys esimerkiksi tuosta sosialismin ilosanomasta että mitä siitä rintaa hakkaavasta ideologiahömpästä sitten oikeasti käytännössä seuraa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös