Osaisiko joku suurinpiirtein valistaa, miten kotoisella Liiga-jengillä menee off-season hommat, kun varsinainen kausi paketissa. Eli jos kuvitellaan vaikka joukkue X:n tie päättyy huhtikuun alussa, miten tästä normaalisti jatketaan? Parin viikon tauko, sitten treeniä kesään asti, pieni loma ja takaisin kesä-heinäkuussa?

Varmaan tässäkin eroja, mutta yleisellä tasolla kiinnostaa lähinnä mihin aikaa vuodesta joukkueet vetävät jääharjoituksia yhdessä, off-seasonilla.

JJT

JYP

Ymmärtääkseni homma menee kutakuinkin näin: pelaajayhdistyksen sopimusten mukaan kauden päätyttyä kuluva viikko loppuu plus kaksi seuraavaa viikkoa ovat puhdasta lomaa (jos kausi päättyy esim. sunnuntaina, niin sitten lienee jotain erikoisjärjestelyitä). Tämän jälkeen, yleensä siis toukokuussa kun 30.4. - 1.5. vanhat sopimukset umpeutuvat ja uudet alkavat, alkaa kesätreeni, joka yleensä sisältää punttia ja muuta fysiikkaharjoittelua. Jalkapalloa yms. muita lajeja saatetaan pelata, mutta noihin aikoihin yleensä jäähalleista löydään jäädytyskoneisto kiinni ja avataan vasta heinä-elokuun vaihteessa (joskin esimerkiksi JYP on viime vuosina vetänyt elokuun alkupuolen treenit Peurungan jäähallissa Laukaassa). Tyyppillisesti nuo kesä-heinäkuun omatoimista jaksoa edeltävät treenit ovat osittain tarkoitettu myös uusien pelaajien tutustuttamiseksi joukkeeseen, jolloin siis kyllä toki punttia nostetaan hiki otsalla, mutta ymmärtääkseni ilmapiiri on aika rauhallinen. Vasta sitten elokuun alusta aletaan valmistautua kauteen kunnolla henkisesti.

Kuten sanoit, kesätreenikulttuurissa on suuria eroja joukkueiden kesken, ja varmasti ne saattavat muuttua joukkueen sisällä jopa saman päävalmentajan aikakaudella, mutta tuolla tapaa ymmärtääkseni homma pääpiirteittäin toimii.

Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Norjan liigassa pelattiin eilen (ja tämän päivän puolella) jääkiekkohistorian pisin virallinen ottelu, kun Storhamarin ja Sarpsborgin välinen peli ratkesi vasta kahdeksannessa jatkoerässä, yli 217 peliminuutin jälkeen. Ottelua pelattiin kahden päivän puolella, ja peli päättyi puoli kolmelta aamuyöllä. Tapauksesta uutisoi mm. Jatkoaika.

Onko olemassa mitään yleistä ohjeistusta siitä, kuinka pitkään vastaavia maratonotteluita voidaan pelata yhtäjaksoisesti, vai käytetäänkö tilanteissa tapauskohtaista harkintaa? Luulisi jo lääketieteellisin syin olevan perusteltua keskeyttää ottelu viimeistään esim. 240 pelatun minuutin (eli laskennallisesti neljän täyden ottelun ja noin kymmenen tunnin) jälkeen ja jatkaa sitä esim. seuraavana iltana.

MacRef

KuPS - elä laakase, naatittaan
Onko olemassa mitään yleistä ohjeistusta siitä, kuinka pitkään vastaavia maratonotteluita voidaan pelata yhtäjaksoisesti, vai käytetäänkö tilanteissa tapauskohtaista harkintaa?

Ei.

Itse en moista ohjeistusta kokisi mielekkääksi. Jos toista jengiä alkaa piiputtamaan liikaa, niin voihan ne antaa toisen jengin tehdä maalin. Jos siis tekee mieli pelistä pois "etuajassa".

Kuka lanseerasi nykyisin esim. Liigassa normaalina toimivan yv-käytännön, jossa peluutetaan neljää hyökkääjää ja yhtä pakkia?

Muistan nähneeni tällä kaudella vain yhden kerran, jolloin yv:llä on peluutettu pakkiparia, kun HIFK:n Eronen ja O'Connor pelasivat viivassa Kärpät-neljännesvälierissä.

Noma

Van Taimeri

St. Louis Blues
Tämä menee kauas historiaan. NHL:ssä peluutettiin 'normaalia' 2 pakkia-3 hyökkääjää -ylivoimaa aina kauteen 1929-30 saakka, jolloin saannöt muuttuivat ja syöttö eteenpäin sallittiin koko kaukalon alueella. Ainoastaan siniviivoja ei saanut ylittää syöttämällä. Tämä johti siihen että suurin osa joukkueista käytti muutaman kauden ajan viittä hyökkääjää ylivoimakentässään. 1930-luvun puolivälissä siirryttiin 4 hyökkääjää + pakki -koostumukseen. Yksittäistä kehittäjää tälle idealle ei oikein löydy, vaan sitä kokeilivat useat joukkueet samoihin aikoihin.

Huippunsa tämä neljän hyökkääjän ja yhden pakin ylivoimapeluutus sai 1950-luvun puolivälissä, kun Montrealin dynastia käytti YV:llä koostumusta Bert Olmstead-Jean Beliveau-Maurice Richard ketjuna sekä Doug Harvey-Bernie Geoffrion pakkeina. Eli hirmuisen lämärin omaava Geoffrion pelasi oikeana pakkina (normaalisti oikea laituri). Kenttä oli niin tehokas ylivoimalla, että sääntöjä piti muuttaa kaudelle 1956-57. Silloin 2 minuutin rangaistusta kärsivä pelaaja pääsi pois jäähyaitioista, kun vastustaja teki maalin. Siihen asti piti istua koko kakkonen vaikka vastustaja olisi sen aikana latonut miten monta maalia hyvänsä. Päätös sääntömuutoksesta syntyi kokouksessa kauden 1955-56 jälkeen äänin 5-1 (Original 6-aika), ainoa vastustava ääni oli -yllätys yllätys- Montrealin.

Viimeksi muokattu:
Todella iso kiitos seikkaperäisestä ja erittäin asiantuntevasta vastauksesta ja vaivannäöstä sekä mielenkiintoisista tiedoista, @Van Taimeri ! Aina sitä oppii jotain uutta.

sekolust

Україна, Lostedt, Ben-Amor
Liigan seuraaminen on tällä kaudella jäänyt vähiin, ja päätin tarkistaa Kilpeläisen paluun takia KalPan molaritilanteen. Ei siitä sen enempää, mutta mulla iski silmään Hovinen: neljä seuraa saman kauden aikana. Siis pelaajalle, jolla on vyöllään enemmän joukkueita kun mulla varmaan on (sopivia) kalsareita kaapissa. Tästä heräsikin pari kysymystä:

1) Kenellä on hallussaan ennätys samalla kaudella edustettujen joukkueiden osalta? Farmin ja NHL:n rajamailla oleskeleville pelaajille neljä seuraa saman kauden aikana lienee "peruskauraa", mutta kai täältä nyt joku todellinen "freak" löytyy? Laitetaan nyt kriteeriksi vaikka se, että pelaaja on edustanut seuraa edes vaihtopenkiltä; ei siis lasketa, jos pelaajan oikeudet on myyty heti uudelleen ilman, että välissä on pidetty pelipaitaa pelitapahtumassa. Maajoukkueen voi laskea tai olla laskematta mukaan, tuohan tuo tietyn twistin mukaan. Saman "katto-organisaation" alla olevia junnujoukkueita en taas pidä varsinaisesti erillisinä joukkueina.

2) Jos mahdollista, eri pelipaikkojen ennätysmiehet olisi myös mukava saada. Ilman sen tarkempaa harkintaa, voisin olettaa maalivahtien olevan tässä tilastossa kärjessä paristakin syystä. Ensinnäkin, hyökkääjä on verrattain helppo iskeä pienelle vastuulle pakiksi hätätilanteessa ja pakki samoin hyökkääjäksi. Molariksi tuskin sentään ihan heti puetaan vitossentteriä tai neljättä vasenta pakkia, vaikka näitäkin on nähty. Toisekseen, maalivahti joko pelaa tai ei pelaa, siinä missä odotettua pienemmälle vastuulle jäänyt kenttäpelaaja voi silti mahtua kokoonpanoon. Tähän olettamaan perustuen siis oletan maalivahdin helpommin etsivän peliaikaa muualta.

3) Kenellä on eniten edustuksia eri joukkueiden mukana? Sarjoista ei niin väliä, ja eri "rajoitukset" tulkintojen osalta ovat ihan se ja sama, mikä vain on helpoin toteuttaa. Ainoaksi kriteeriksi nyt vaikka se, että edustuksien ei tarvitse olla samasta sarjasta: Sillingerin 12 NHL-joukkueen ennätys lienee toistaiseksi turvattu, jos kriteerinä on samassa sarjassa edustettujen seurojen määrä.

Rocco

Onko jossain pelissä ollut tilanne, että molemmat joukkueet olisivat ottaneet maalivahdin yhtä aikaa pois?
Kerran meinasin nähdä tilanteen, mutta siirretty rangaistus katkaisi pelin ennenkuin toinen maalivahti ehti edes omalle siniviivalle. Ottelun lopussa tappiolla ollut joukkue haki ilman maalivahtia tasoitusta. Joukkue sai jäähyn menetettyään kiekon, ja kiekko jäi rikotun joukkueen haltuun, jolloin toinenkin maalivahti lähti kohti vaihtoaitiota. Taisiko yrittää siinä pakki kiekkoa tyhjään maaliin ja se jäi siniviivalle rikkoneen joukkueen pelaajalle, ja peli poikki.

op777

Juhani Tamminen

Noin on varmaan jossain matsissa käynytkin. Tulisiko mieleen tilannetta, jossa molemmat ottaisivat syystä tai toisesta maalivahdin yhtä aikaa pois ilman rangaistusta? Ehkä joku maalieroon liittyvä juttu jossain turnauksessa voisi olla.

Noma

Vähän epäilen että sellaista tilannetta missään vaiheessa tulisi. Jos toinen joukkue on jo ottanut maalivahdin pois, niin sillä viidellä pelaavalla joukkueella on todennäköisyydet puolellaan maalin tekemiseen, ja ne vain huononisivat, jos itsekin ottaisi maalivahdin pois.

Periaatteessa tuollainen Lukko-Jukurit tilanne, jossa molemmat tarvitsevat kolmen pisteen voiton, olisi ihan mahdollinen, jos peli olisi lopussa tasan, mutta siinäkin maalivahdin ottaisi todennäköisesti pois se valmentaja, jonka hermot ensimmäisenä pettäisivät, minkä jälkeen toinen joukkue yrittäisi viidellä tehdä osumaa tyhjiin.

Ässät ja Ärrät
No tuo viimeisen minuutin kuulutus ekassa ja tokassa erässä on käsittääkseni vain informatiivinen, siis yleisölle ja tuomareille. Mutta säännöt muuttuu kolmannen erän kahden viimeisen minuutin jälkeen, joten siksi se on tärkeää kuuluttaa jotta tuomarit sen hoksaa. Nämä ainakin itselläni tuli mieleen, joku voi vielä lisätä tai tyrmätä tämän mun vastauksen.

Änärissä kolmannessakin erässä kuulutetaan vain viimeinen minuutti. Onko NHLssä siis eri säännöt vai mitenkä?

Aika monestakin kohtaa. Ei kai tämä oikeasti ole jollekin yllätys?
Joo, ei ole yllätys, että on erilaiset säännöt. Sitä vaan, että onko tässäkin asiassa niin? Siis tässä, että säännöt muuttuu kahden viimeisen minuutin aikana. Ja nyt kun mainitsit, niin olisi kiva tietää, että miten ne on erilaisia?

benicio

Olkun ykkös-yv: Stenkku-Tare-Repo-Janrikki-Morand
Eikö tosta Niklas Bäckströmin ristikosta muka mahdu kiekko läpi? Onko se avarampi kuin muilla (liigamokeilla) vai näyttääkö vaan?

TosiFani

Ässät

Ainakin ennen sai pelata malli tretjakilla, josta mailan lapa mahtuu läpi, kunhan allekirjoitti vakuutusyhtiölle vastuuvapauspaperin eli silmävammoja ei korvata loukkaantumistapauksissa. Koskenee ennen uutta sääntöä pelanneita maalivahteja, olisiko Bäckström tällainen?

mikse

Jokerit, Manchester United, Edmonton Oilers

Saisko muuten näistä sääntömuutoksista listaa? Maalien ja jäähyjen tuomitsemisiin ajatus näissä kääntyy lähinnä mutta onko näissä niitä vaihtoehtoja tai enemmän maalin tuomitsemista ilman kiekon käymistä maalissa ym.

MacRef

Siellähän nuo oli Dino Koff 6.3. postaamassaan viestissä listannut:

Näin sanoo sääntökirja:
"SÄÄNTÖ 173 – RANGAISTUSLAUKAUKSEN TUOMITSEMINEN / VARSINAISEN PELIAJAN KAKSI VIIMEISTÄ MINUUTTIA TAI JATKOAIKA
i. Jos pelaaja tarkoituksellisesti siirtää maalin paikaltaan varsinaisen peliajan kahden viimeisen minuutin aikana tai milloin tahansa jatkoajalla, päätuomari tuomitsee eirikkoneen joukkueen hyväksi rangaistuslaukauksen.
ii. Jos joukkue tahallisesti tekee sääntöjenvastaisen vaihdon luoden ”liian monta pelaajaa jäällä” –tilanteen varsinaisen peliajan kahden viimeisen minuutin aikana tai milloin tahansa jatkoajan aikana, tuomitaan ei-rikkoneen joukkueen hyväksi rangaistuslaukaus.
iii. Tahallinen sääntöjenvastainen vaihto syntyy, kun joukkue tarkoituksellisesti lähettää pelitilanteen aikana ylimääräisiä pelaajia jäälle tarkoituksenaan saavuttaa etua, aiheuttaa pelikatko tai estää maali.
iv. Normaalia vaihtovirhettä pelitilanteessa ei pidetä tahallisena sääntöjenvastaisena vaihtorikkeenä ja tällöin rikkoneelle joukkueelle tuomitaan joukkuerangaistus, ellei tilanne ole taktinen, kuten Säännössä 173-iii kuvataan.
v. Jos sen joukkueen kapteeni, mikä pelaa kahden pelaajan alivoimalla ottelun kahden viimeisen minuutin aikana tai milloin tahansa jatkoajan aikana, esittää varusteen mittauspyynnön, mikä sitten todetaan aiheettomaksi, päätuomarin tulee tuomita rangaistuslaukaus mittauspyynnön esittänyttä joukkuetta vastaan."

Sääntö 173 ei mainitse maalivahdin rikkeitä, mutta tuo kohta i. pätee yhtä lailla maalivahdin tekemää maalin tahallista siirtämistä.

Käytännössä noita on siten kolme:
  • tahallinen maalin siirtäminen - ei rangaistusta vaan rangaistuslaukaus
  • tahallinen liikaa pelaajia kentällä - ei rangaistusta vaan rangaistuslaukaus
  • varusteiden mittauspyyntö, vaikka pelataan jo kolmella kenttäpelaajalla - ei rangaistusta vaan rangaistuslaukaus.

Kahden viimeisen minuutin aikana tuomittu maali -sääntö ei muutu mitenkään. Se liittyy aina tilanteisiin, missä maalivahti on poistettu jäältä ja säännöt eivät muutu mitenkään kahden viimeisen minuutin aikana tältä osin.

SJ
Erittäin harvinaisiahan nuo ovat nuo kahden viimeisen minuutin aikana tuomitut rankkarit näistä tahallisista maalien siirtämisistä yms. edellä mainituista rikkeistä. Yhden B-junioreiden pelin tiedän tältä kaudelta, jossa tuota on sovellettu, kun maalivahti siirsi maalinsa tahalleen pois paikoiltaan kolmannen erän kahden viimeisen minuutin aikana.
Ja kyllä, kuten jo edellä todettu, NHL:lla ja IIHF:lla on erilliset sääntökirjat. NHL muutenkin "elää omaa elämäänsä" niin ihan luonnollista on että heillä on oma sääntökirjansa.
Samoin edellä mainitut tuomitut maalit ovat suhteellisen harvinaisia. Lokakuussa pelatussa Ilves - Kärpät- liigapelissä tällainen tehtiin, muita vastaavia en kyllä nyt yhtäkkiä saa päähäni.

Fat Cat

Jokerit
Grafin pelaajanluistimet ovat pikkuhiljaa tulossa elämänkaarensa loppuun, joten n. 9 vuoden tauon jälkeen olisi taas katseltava uusia luistimia. Pakko sanoa, että olen vähän pudonnut kärryiltä luistinmarkkinoista eikä nähtävästi Grafeja hirveästi edes myydä Suomessa. Alkaako näin keväisin löytymään aleista ihan pro-tason luistimia / onko viime kausien ykköstuotteita vielä hyllyssä joissain urheiluvälineliikkeissä (mieluiten pk-seudulla)? Onko joku merkki/malli selvästi hintaansa parempi tai jotkut täysin ylihintaisia?

TheMolestor

Hifk
Muistaisko kukaan erään venäläisen pellaajan nimeä. 90 luvun puolivälissä pelasi muistaakseni Jokereita vastaan Hartwall areenassa. Jos en väärin muista niin oli Kazanin pelaajia. Oli jumalattoman iso äijä, painoa jotain 130 kiloa, mutta käsiltään oli äärimmäinen taitoniekka. Vauhtia ei löytynyt, mutta ne kädet oli "maagiset". Ja mahassa löytyi. Muistaakseni kehuttiin erittäin sympaattiseksi veljeksi.