Ilves vai Tappara, kumpi on se ”oikea”?

  • 61 646
  • 202

Ilves vai Tappara?


  • Äänestäjiä
    530

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Mielenkiintoinen oli tuo Tampereen jako itään ja länteen. Ja huvittavinta oli molempien fanien väärinkäsitykset siitä, että onhan nyt Hervannassa pakko asua enemmän vastustajan kannattajia. Perus puusilmäistä ajattelua.

"Tapparan kannatusalueista nousee kaikkein selvimmin esille Tesoman suunnittelualue (hyvä Pate). Molempien tamperelaisten seurojen kannattajat mieltävät Tesoman seudun yhdeksi vahvimmaksi Tapparan tukialueeksi." Vaikka länsipuolella onkin Tesoman kohdalla piikki Tappara-kannatuksessa niin länsi menee Ilvekselle prosentein 25.2 vs. 18.5.

Itse koko elämäni länsipuolella asuneena yllätyin, olen elänyt samassa harhassa että länsi olisi Tapparan ja itä Ilveksen mutta se on juuri päin vastoin. Tutkimuksesta käy myös ilmi että aktiivisimmin peleissä käyvät Ilves-kannattajat asuvat akselilla Kaleva-Hakametsä-Messukylä kun taas aktiivisimmin peleissä käyvät Tappara-kannattajat tulevat hieman kauempaa eli keskusta, Kangasala ja Ylöjärvi. Tästä voimme vastaansanomattomasti päätellä että Ilveksen kannattajat ovat laiskoja vätyksiä. :D
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Jääkiekkohan nyt ylipäätään on täysin junttien laji. Eivät sitä sivistyneet ihmiset seuraa. Oletko sä koskaan ollut tekemisissä Osasto 41:n porukan kanssa? Tässä vähän esimerkkiä siitä, millaista heillä meno on:
Sport - Ilves 31.3.2012 - YouTube
Käsitin, että nyt verrataan Tamperelaisia keskenään. Sivistys-Suomi onkin sitten ihan toinen juttu.
Osasto 41 teki kyllä vaikutuksen. Maakuntamatkailu Tampereen alueelle on kohdallani rajoittunut, kiertotietä Särkänniemeen ja äkkiä takaisin, matkailuksi. Linkin klippi vahvistaa, että olen toiminut oikein. Yritä siinä nyt sitten selittää lapsille mistä on kysymys..
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
@Roger Moore Ihan mielenkiinnolla kyselen, että mistä ihmeestä repäisit Teppo Nummisen tuohon vertailuusi? Ja maalivahdeista löytyy myös 13 kautta Tapparaa edustanut ja pari mestaruutta torjunut Antti Leppänen, jota itse pidän hieman suurempana Tappara-legendana kuin Kamppuria.
Ei näitä nyt aina kaikkee voi muistaa. Onhan Tappara ominut toisen joukkueen mestaruudetkin itselleen.
 
Mistä johtunee, että tampereella toinen kannattaa ilvestä toinen tapparaa? Onko historiassa poliittisia eroa? Toinen työväenluokan tai toinen enemmän porvalillinen seura? Onko aluellisia eroa? Kannatetaan jossain kaupungin osassa toista joukkuetta enemmän?

Molemmat ovat juuriltaan kohtuullisen porvarillisia seuroja, ennen vanhaan työväki kannatti TUL:n KooVeeta. Tapparassa oli vielä muutama vuosikymmen sitten vieno suomenruotsalainen vivahde (Aamulehti v. 1955: "TBK, monivuotinen mestarijoukkueemme esiintyy tänä talvena Tappara-nimisenä. Mutta jos nimi on vaihtunut, niin kaikki muu on pysynyt ennallaan"), mutta nyttemmin se on hieman harmillisesti karissut pois lähes täysin . Joukkueiden kannatus jakaantuu kaupungissa tasaisesti, mutta muualla Suomessa Tappara lienee suositumpi, koska menestystä on tullut enemmän. Itse tiedän monia tamperelaisperheitä, jossa on molempien kannattajia. Sekin kertoo aika pienistä eroista. Puheet jomman kumman kaupungista ovat asioista perillä olemattomien idioottien länkytystä.

Jääkiekkohan nyt ylipäätään on täysin junttien laji. Eivät sitä sivistyneet ihmiset seuraa.

Peleissä saa kyllä hyvän muistutuksen kansan syvistä riveistä, joihin ei muissa työ- tahi vapaa-ajan ympyröissä kauheasti törmää. Oli se halli sitten Hakametsä, Nordis tai Isomäki. Espoossa oli aikanaan mukavan siisti ja porvarillinen meininki.
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mistä johtunee, että tampereella toinen kannattaa ilvestä toinen tapparaa? Onko historiassa poliittisia eroa?
Muistuupa mieleeni muutaman vuoden takaa paluumatka paikallispelistä. Linja-autossa muutamat kummankin joukkueen nuoret kannattajat kinasivat kaikesta mahdollisesta peliin liittyen ja siitä sitten rönsyillen sinne tänne laajemmalle. Olivat kaikki ilmeisen vasemmistolaisia, koska puolin ja toisin vastustajaa syyteltiin porvariseuraksi. Olivat toki kumpikin puoli sikäli historiallisessa mielessä oikeassa, että jääkiekossa varsinainen työväenseura oli Koovee, joka aikanaan oli sekin pitkään pääsarjatasolla ja voitti useita mitaleja ja yhden mestaruudenkin. Syy siihen, että jääkiekossa on nämä kaksi eri "porvariseuraa", on alkujaan kielellinen, sillä TBK perustettiin ruotsinkielisten seuraksi. Tuokin jako kuitenkin poistui jo 50-luvulla, jolloin TBK myös vaihtui Tapparaksi. Itse pelin ulkopuoliset erot ovat siis paljon pienemmät kuin monissa muissa kahden joukkueen kaupungeissa.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onhan Tappara ominut toisen joukkueen mestaruudetkin itselleen.
Eiköhän se ole TBK, joka on ominut TBK:n mestaruudet itselleen. Vähän kuin Mikko Lehtonen väittäisi voittaneensa Mikko Lehtosen mestaruudet (linkit Wikipediaan).

Alkuperäinen TBK:n kolme mestaruutta voittanut joukkue muutti kokonaisuudessaan nimensä Tapparaksi - pelaajineen ja toimihenkilöineen. Joskus paljon, paljon myöhemmin perustettiin uusi joukkue, jonka nimi oli vanhaa mukaillen myös TBK. Sillä ei ollut mitään tekemistä alkuperäisen TBK:n kanssa - joka on siis Tappara.

Kuka muuten voitti mitaleja Sarajevon olympialaisissa? Marja-Liisa Hämäläinen vai Marja-Liisa Kirvesniemi? Voiko nimi vaihtua kesken uran? Entä jos joskus tulee uusi hiihtäjä nimeltä Marja-Liisa Hämäläinen - onko hän heti uransa alussa olympiavoittaja, koska jakaa saman nimen?


Ps. Väittäkää vastaan! Jos joku tuntee tai tietää linkin tai yhteisen henkilön nykyistä Tapparaa edeltäneen TBK:n ja uuden, myöhemmin aktivoituneen TBK:n välillä, niin kertokaa? Sama pelaaja? Sama toimihenkilö? (Veikkaan että löytyy joku, joka on toiminut ensin TBK:ssa, sitten Tapparassa, ja myöhemmin "uudessa TBK:ssa" - mutta se vain vahvistaa Tapparaa ainoan oikean TBK:n re-inkarnaationa.)
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Meillä on Tampereella kaksi Suomen hienointa ja menestyneintä seuraa, mutta kyllähän viime viikot ja tämä ilta jälleen ovat palauttaneet mieleen sen tosiasian, että Ilves on kuitenkin se suurempi. Aito ja alkuperäinen, jolla on valtavat massat tamperelaisia takanaan. Ilves-kiima on tällä hetkellä käsinkosketeltavaa Pirkanmaalla.

Kyllä se kiima kasvaa kun olet ilman vuosikymmeniä. Eri asia on miten kauan se kiima kestää, Jaksaako vielä yhden pudotuspelisasarjan jälkeen vai onko kassit tyhjinä taas hetken? Ja stten taas toisaalta jos antaa sen kiiman viedä liikaa, menee homma lyhtypylvään nylkyttämiseksi.

Ketjun otsikosta tuli mieleen ajatus, että ei voida sanoa mikä on oikea, jokainen päättää sen itse. Ketjun alustuksessa toki oli moinen asia otettu huomioon. Mielestäni jokaiselle meistä löytyy se oma oikea ja ei kai se ihmistä huonommaksi tee. Suurinta syntiä on kuitenkin vaihtaa jo kerran valittu toiseen. Tietysti ymmärrän niitä, jotka nuoruudessaan valitsivat Ilveksen. Olisihan se aikamoinen taakka.

Itsellä valinta tulee lapsuudesta, kun kaikki sukulaisista luokkatovereihin kannustivat Ilvestä. Tietysti piti se vaikeampi valinta tehdä ja 90-luvun korpivaellus masennella. Sen jälkeen on ollut pääosin helpompaa, viiksi vetänyt sen verran hienosti.
 
^

Ja tämän Maailman Isoimman Kiiman ansiosta pudotuspelissä Ässiä vastaan oli vain tuhat tyhjää paikkaa? Näitä käsinkosketeltavia kiimoja ja uskottavuuden palautuksia on nähty, joten pieni himmailu saattaisi olla jees. Mutta ymmärrän hyvin toki mouhoamisenkin, koska tunnelin päässä kajastaa jonkinmoinen valo.

Asiasta puheen ollen: Tapparan ensi viikon matsien katsomokartat ovat jo varsin täysiä (tämä ei tietenkään ole mitään käsinkosketeltavaa kiimaa, vaan normaalia virkamiesmäistä suorittamista), joten kannattaa Ipa-henkisten olla nopeita, jos paikallispuolivälierät toteutuvat ja he matsiin haluavat. D-päädyn vieraskiintiötä ei toki ole vielä avattu. Toki yksinäinenkin ilvesläinen on valtava enemmistö ja kannustaa helposti kumoon ne 7299 hassuhattua.

Molemmille näyttäisi edelleen riittävän kannatusta tässä kylässä. Torstin viestin loppu asian hyvin kiteyttikin. Tampere on edelleen maailman paras liigakaupunki ja ainoa, jossa kunnon vastakkainasettelu kahden hienon seuran välillä vielä elää.
 
Näitä käsinkosketeltavia kiimoja ja uskottavuuden palautuksia on nähty

Paikalleen sanottu. Keväällä 2011 Hakametsässä juhlittiin säälivoittoa HPK:sta kuin mestaruutta. Ja Jatkoajassa kirjoitettiin, että "nyt on uskottavuus palautettu". Monta kertaa se on palautettu tuonkin jälkeen. Ainakin syksyllä 2013, keväällä 2015 ja helmikuussa 2017. Minun mielestäni urheilujoukkueen uskottavuutta ei palauta se, että omistajan nimi vaihtuu. Uskottavuuden palauttaa urheilullinen menestys. Kymmenes sija ei ole menestystä. Eikä kahdeksas. Minun mielestäni siitä uskottavuudesta kannattaa alkaa puhua aikaisintaan siinä vaiheessa, jos Ilves vielä joskus pääsee edes välieriin asti.

Itse mietin viikko sitten Hakametsässä, että onhan tämä todella murheellista, kun porukka on aivan täpinöissään jostain helvetin kymmenennestä sijasta.
 
Viimeksi muokattu:
Tulipa mieleeni, että kuka tai ketkä ovat tunnetuimmat/menestyneimmät molempia tamperalaisia edustaneet pelaajat. Siis sellaiset, joita ei voi selvästi profiloida kumpaankaan joukkueeseen, mutta kuitenkin ovat edustaneet molempia enemmän kuin vuoden vähintään junnutasolla. Vai onko sellaisia edes? Ymmärtääkseni junnutasolla noita leirin vaihtajia löytyy melko paljonkin, mutta ei nyt tule yhtäkään mieleeni Jesse Niinimäen lisäksi. Jessekin profiloitunut vahvasti Ipan mieheksi pelattuaan Tapparassa vain B-ikäisenä ja sitä nuoremmissa.
 
Tulipa mieleeni, että kuka tai ketkä ovat tunnetuimmat/menestyneimmät molempia tamperalaisia edustaneet pelaajat. Siis sellaiset, joita ei voi selvästi profiloida kumpaankaan joukkueeseen, mutta kuitenkin ovat edustaneet molempia enemmän kuin vuoden vähintään junnutasolla. Vai onko sellaisia edes? Ymmärtääkseni junnutasolla noita leirin vaihtajia löytyy melko paljonkin, mutta ei nyt tule yhtäkään mieleeni Jesse Niinimäen lisäksi. Jessekin profiloitunut vahvasti Ipan mieheksi pelattuaan Tapparassa vain B-ikäisenä ja sitä nuoremmissa.

Nopeasti tulee mieleen ainakin Markus Mattsson, Vesa Viitakoski, Mikko Peltola ja Jukka Hirsimäki
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Tulipa mieleeni, että kuka tai ketkä ovat tunnetuimmat/menestyneimmät molempia tamperalaisia edustaneet pelaajat. Siis sellaiset, joita ei voi selvästi profiloida kumpaankaan joukkueeseen, mutta kuitenkin ovat edustaneet molempia enemmän kuin vuoden vähintään junnutasolla.
Jääkiekkoleijona Ossi Kauppi on varteenotettava ehdokas. Kauppi voitti kolme mestaruutta sekä Ilveksessä että Tapparassa ja vietti neljä kautta kummassakin joukkueessa.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Kaivelin itsekin ihan mielenkiinnosta nimiä, Seppo Ahokainen on edustanut kuusi kautta (neljä SM-sarjassa ja kaksi liigassa) Ilvestä ja muutaman vuoden ulkomaankierroksen jälkeen palasi Tapparaan ja pelasi siellä seitsemän kautta ennen uran loppua. Erikoisuutena vielä sellainen että Ahokainen on toiminut molempien joukkueiden kapteenina uransa aikana...

... Mutta ei suinkaan ole ainut joka on ollut kapteeni sekä Tapparassa että Ilveksessä, eli Pasi Petriläinen on yltänyt myös tähän suoritukseen. Seitsemän kautta Tapparan edustuksessa ja kapteenina kaudella 1999-00, ja sitten kaudeksi 2006-07 takaisin Suomeen ja Ilvekseen ja siellä kapteenina. Varsinaisesti vakituinen kapteeni Petriläinen ei Ilveksessä toki ollut, Petriläinen tuurasi Raipea kapteenin paikalla kun jonkinlaisena "kurinpitotoimena" ulosajoon päättyneen ottelun jälkeen Helmiseltä oli otettu kapteenin arvo pois.

Petriläisellä on tuo yksi täysi kausi Ilveksessä, lisäksi edusti neljän pelin verran Ipaa kaudella 2009-10. Vähän nippanappa hyväksytäänkö näihin laskuihin mukaan, mutta nostin silti Petriläisenkin esille kun on kapteenina ollut molemissa jengeissä. Petriläinen ja Ahokainen kaiketi ainoat historiassa?
 
Suosikkijoukkue
Pyry & Tappara
Leirinvaihtajista puheen ollen niin ainakin Leimun Juha, Ilveksen junnu mutta Tapparassa 4 kautta Liigaa. Värisuora täydentyy vielä Kooveella. Jukka Peltola, Olli Palola, Juha Metsola kaikki Ilveksen junnuja, mutta kyllähän näitä sitten löytyy runsaasti.
 
Viimeksi muokattu:

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Tappara nylkee Ilveksen 11-0 - YouTube

Kyllä Oksasen Häpä oli isossa roolissa kun Tappara voitti triplan 86-87-88 vaikka ei mikään stara ollutkaan, silti erittäin tärkeä palanen mestaruusjoukkueita.
 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Onko sillä väliä muisteleeko Tapparan mestaruuksia 30 vuoden takaa vai Ilveksen mestaruuksia talvisodan ajalta? Eihän kiekko ollut kumpanakaan aikakautena kuin harrastus.
 

Pirkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
... Mutta ei suinkaan ole ainut joka on ollut kapteeni sekä Tapparassa että Ilveksessä, eli Pasi Petriläinen on yltänyt myös tähän suoritukseen. Seitsemän kautta Tapparan edustuksessa ja kapteenina kaudella 1999-00, ja sitten kaudeksi 2006-07 takaisin Suomeen ja Ilvekseen ja siellä kapteenina. Varsinaisesti vakituinen kapteeni Petriläinen ei Ilveksessä toki ollut, Petriläinen tuurasi Raipea kapteenin paikalla kun jonkinlaisena "kurinpitotoimena" ulosajoon päättyneen ottelun jälkeen Helmiseltä oli otettu kapteenin arvo pois.

Petriläisellä on tuo yksi täysi kausi Ilveksessä, lisäksi edusti neljän pelin verran Ipaa kaudella 2009-10. Vähän nippanappa hyväksytäänkö näihin laskuihin mukaan, mutta nostin silti Petriläisenkin esille kun on kapteenina ollut molemissa jengeissä. Petriläinen ja Ahokainen kaiketi ainoat historiassa?

Anteeksi ehkä väärä ketju, mutta todettakoon, että Petriläinen oli kapteeni myös Tepsissä. Tiedättekö ketään muuta, joka olisi ollut kapteenina kolmessa tai useammassa liigajoukkueessa?
 

Ralph

Jäsen
Anteeksi ehkä väärä ketju, mutta todettakoon, että Petriläinen oli kapteeni myös Tepsissä.
Onko näin? Petriläinen pelasi Tepsissä kausilla 2001-03 ja tuolloin taisi Mika Alatalon rintaa koristaa C-kirjain. Kimmot Eronen ja Peltonen sekä Jani Kiviharju kantoivat A-kirjainta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös