TPS:n erikoistilannepelaaminen

  • 34 015
  • 151

Starbuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Vitutusketju täyttyy hyvin ahkeraan tämän takia, joten otin tehtäväkseni tehdä ihan oman ketjun tätä varten. Täällä voimme ehdotella omia kuvioita, auttaa arvon valmennusjohtoa ja joukkuetta, jottei sitten keväällä tiputa liian aikaisin. Muistatteko vielä viime vuoden Kärpät -sarjan? Muistaakseni heidän ylivoima oli tappavan tehokasta ja isoin yksittäinen tekijä tuon sarjan ratkaisulle.

Katsotaas lukuja tämän kauden osalta:
TPS YV 15,83% (10. sija) - vrt. Tappara (29,17%) ja KalPa (20,00%)
TPS AV 82,91% (5. sija) - vrt. Tappara (82,30%) ja KalPa (81,60%)

TPS:n sarjasijoitus on tällä hetkellä 3, joten nuo luvut ovat ihan järkyttävät. Alivoima on vielä siedettävällä tasolla, ja oikeastaan tämän hetken suurimpia kilpailijoita edellä. Ylivoima sen sijaan on Akilleen kantapää. Toimivalla ylivoimalla TPS voisi ihan hyvin hätyytellä Tapparan asemaa sarjakärjessä.

Itse olen jo pitkään ihmetellyt TPS:n tapaa asettaa kolme (3) pelaajaa siniviivalle. Siis mahdollisimman kauaksi vastustajan maalista. Mieluiten kaksi pelaajaa maalin lähelle ja yksi pelaaja viivassa. Miksei tähän voisi kokeilla Umbrella -asetelmaa? Tyyliin:

(Maalin edusta)
Forsström
Kallio - Virta - Lindsten
Heikkinen

Ahtola
Spina - Thorell - Pikkarainen
Tallinder

Tässä YouTubesta malliesimerkki toimivasta Umbrellasta: LA Kings' Awesome Power Play HD - YouTube
Tässä vielä Liigan sivulta Kärppien ylivoimapeliä ensimmäisessä Turun ottelussa: Otteluseuranta | TPS - Kärpät 19.3.2016 | Liiga


Toivottavasti saadaan herätettyä keskustelua. Mitään oikeaa vastausta kysymykseen: "Miten myö saadaan Tepsin ylivoima rullaamaan?" tuskin on, mutta hyviä ehdotuksia voi tänne ladella.

P.s. Jos vastaava ketju on jo täällä TPS -osiossa, voi modet sen yhdistää.
 

The Priest

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS Turku
Hyvä ja aiheellinen ketjunavaus.

Minusta Tepsiltä puuttuu nyt myös kokonaan yv-viisikon liike, jolla saataisiin myös vastustajan av-nelikkö liikkeeseen ja hajotettua heidän sijoittumisensa. Näin aukeaisi paljon enemmän syöttö-/laukaisulinjoja.

Liikettä saisi joko kahden pelaajan paikkojen vaihdoilla keskenään (eli niin, että pelaajat X&Y vaihtavat paikkoja keskenään sekä pelaajat A&B keskenään), koko viisikon liike (maskipelaaja välillä maalilta p-pisteiden väliin hakemaan laukaisupaikkaa) kiertämällä esim myötäpäivään... variaatioita on satoja ja oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.
 

mikkelson

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itse olen jo pitkään ihmetellyt TPS:n tapaa asettaa kolme (3) pelaajaa siniviivalle. Siis mahdollisimman kauaksi vastustajan maalista. Mieluiten kaksi pelaajaa maalin lähelle ja yksi pelaaja viivassa.

Nimenomaan. Mikä järki on tehdä se "miesylivoima" sinne siniviivalle?

Kallion paikka voisi mielestäni olla oikealla puolella joko siinä b-pisteen kaarella tai maalin kulmalla.
 

Vode

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Katsotaas lukuja tämän kauden osalta:
TPS YV 15,83% (10. sija) - vrt. Tappara (29,17%) ja KalPa (20,00%)
TPS AV 82,91% (5. sija) - vrt. Tappara (82,30%) ja KalPa (81,60%)

TPS:n sarjasijoitus on tällä hetkellä 3, joten nuo luvut ovat ihan järkyttävät.

Ei nuo nyt ihan järkyttävät kokonaisuutena ole. Tosin jos joukkue aikoo oikeasti menestyä niin YV+AV prosentit yhteenlaskettuna pitäisi saada yli 100%:n. Nyt tuo luku on 98,74%. Eli tällöin erikoistilannepelaaminen olisi voittavaa.
Tapparan yli 110:n lukema lienee jo harvinainen. Tosin KHL:ssä muistaakseni Magnitogorsk veti jossain vaiheessa yhteenlaskettuna yli 130 prosentlla.
 

MustaHaukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, #24
Itse en ymmärrä myöskään miksi ylivoimalla Kallio ja Spina pelaavat niin, etteivät pysty laukomaan suoraan syötöstä. Tosin toisinpäin pelatessaan Kallio ei voisi syöttää Heikkiselle niin, että tämä voisi laukaista suoraan syötöstä.
 

Kanada-malja

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, NYR, COL
Ei kai voi yv:lta vaatia paljoa, kun meillä nyt rosterissa yksi varsinainen sentteri. Virtasta en laske tähän. On pieni ihme, että pystytään näinkin hyvää tulosta tekemään lähes ilman senttereitä.
 
Onko joku sattumalta tilastoitunut, montako maalia Heikkinen on tehnyt viivalta suoraan syötöstä kauden aikana? Ylivoiman ideana oli kai, että koska Heikkinen tunnettuna viivapelotteena pelataan pois, tilaa jäisi enemmän muiden tehdä maaleja, mutta näin ei ole kyllä käynyt.
 

khufu

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Peliitat
Aika monta ongelmakohtaahan tässä on jo mainittu. Minusta se ylivoiman perusryhmitys on kuitenkin juurisyy tuon ykkösylivoiman ongelmiin, ja puuttuva liike on vain seurausta tästä. Minusta on ihan käsittämätöntä, että kun alueelle on päästy niin homma lähtee liikkeelle siitä, että pelintekijä on kiekon kanssa siniviivan kulmassa. Siis siniviivan kulmassa, paikassa jossa tuo on kaikista pienin maalintekouhka vastustajan kannalta. Laukomisen kannalta etäisyys maaliin on suurimmillaan ja kulma huono. Neliön keskelle tuolta ei ole järkeä syöttää vaikka unohdettaisiin vastustajan pelaajat kokonaan, koska yksikään pelaaja ei pysty vetämään suoraan syötöstä takaa tulevasta kiekosta. Maalin kulmalle tuolta ei voi syöttää, koska vastustajan vetoa peittävä kärkikarvaaja peittää pelaajien sijainnin takia helposti myös tuon syötön. Neliön läpi tuolta ei voi syöttää, koska vastustajan kärkikarvaaja peittää myös tuota syöttösuuntaa ja toisaalta kulma myös tähän syöttöön on huono/järjetön (jossain vastustajan hyökkäysalueen kulmassako on se vetopaikka johon kiekko halutaan neliön läpi toimittaa?). Kalliolle jäljelle jäävät mahdollisuudet on toimittaa joku ohjurikiekko maalille tai pelata viivalle Heikkiselle. Myös vastustajan kärkikarvaaja tietää kerta kerrasta tämän, sekä sen että Tompan ykkösvaihtoehto on pelata Heikkiselle. Lisäksi Heikkiselle syötettäessä pelaajien paikat ovat aika hölmöt, sillä lyhyen välimatkan takia vastustajan neliö/maalivahti joutuu vain vähäiseen poikittaisliikkeeseen (verrattuna tilanteeseen jossa syöttö lähtee b-pisteen kaarelta laidan läheltä).

Vielä jossain vaiheessa kun Perrin oli ehjä pelasi hän yv:llä tuolla perinteisemmällä pelintekijän paikalla. Silloin tuossa yv:ssä oli pikkuisen enemmän järkeä ja toivoa (ja tulostakin tuli enemmän).

Minusta meillä olisi ihan hyviä yksilöitä ylivoimalle tähän liigaan, eikä olisi mitään tarvetta kehitellä jotakin ihmeellistä. Heikkinen ja Tallinder viivalle muodostamaan laukaisu-uhkaa. Etenkin Heikkisen laukaus on tähän liigaan hyvä, ja pakottaa vastustajat ottamaan tämän huomioon, niin kuin huomattiin jo alkukauden peleissä. Tuloksena syntyy ylimääräistä tilaa maalin läheisyyteen. Tämän tilan hyödyntämisessä olisi tärkeää, että meillä on laittaa joku laukaisukykyinen pelaaja neliön keskelle ja käsiä maalin eteen. Lindsten on tällä materiaalilla ihan ok neliön keskellä, sen sijaan välillä tuolla paikalla oleva Spina on minusta väärä mies. Laukaus ja laukaisukyky ei ole riittävä, eivätkä miehen kyvyt noin muutenkaan sovellu parhaiten ylivoimalle kiekon ylöstuontia lukuunottamatta. Haluaisin nähdä kokeeksi Taavitsaisen neliön keskellä/maskipelaajana. Myös Kalliota voisi tuolla paikalla kokeilla, miksei myös vaikka kohtuullisen hyvää laukaisutaitoa tällä kaudella osoittanutta Niemistä. Pelintekijöiksi löytyy ainakin Thorell, Perrin ja Virta. Ainakin Thorell on näistä sikäli hyvä, että muodostaa samalla merkittävän laukaisu-uhan itsekin. Maskimieheksi löytyy sitten ainakin Forström, itse käyttäisin myös Pikkaraista ennemmin maalin edessä kuin laukojan paikalla.

Se että TPS:n ylivoima on seisovaa eivätkä pelaajat tai kiekko liiku johtuu minusta aika pitkälti tuosta ryhmityksestä. Kalliolla on toistuvasti kiekko siniviivan kulmassa eikä yhtään järkevää syöttösuuntaan. Tuolta se sitten näyttää. Luulisi, että kuka tahansa valmentaja ymmärtää tämän jo pelkästään piirtämällä fläpille tuon ylivoiman alkutilanteen ja miettimällä mitä vaihtoehtoja tuossa pelintekijällä on.

Suuri miinus valmennukselle tuosta ylivoimasta, jotain täytyy muuttua. Kai siellä joku tilastonikkari on kertonut, että ylivoiman tehottomuus ei johdu pelaajista tai siitä etteivät vedot nyt vaan uppoa, vaan siitä että ei tuolla ryhmityksellä voi edes luoda järkevää määrää maalintekopaikkoja.
 

Turnipsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
YV kuvastaa aika hyvin myös Tepsin toisen erän pelaamista, joka on selkeästi huonompaa kuin 1 ja 3 erä. Joukkue tuntuu olevan enemmän vastahyökkäyspeli, ja suurin osa alkukauden ylivoimamaaleistakin taisi tulla nopeista hyökkäyksistä sensijaan että peliä oliis pyöritetty pidemmän aikaa vastustajan päässä.

YV:n osalta yksi selkeä heikkous on että sieltä puuttuu kapelimestarit tällä hetkellä, jotka pystyvät omilla ratkaisuillaan edistämään peliä. Sensijaan YV on erittäin passiivista ja staattista, kiekko ei liiku (puhumattakaan pelaajista), ja ratkaisut ovat pääsääntöisesti erittäin helppoja pelata pois. Milloin viimeksi olette nähneet poikittais-syötön b-pisteeltä toiselle? Muutama syöttö on annettu tuohon b-pisteiden keskelle, mutta siitä on vastustaja pelanut vetäjän mailan pois. Viivalta taas pääasiassa blokataan vedot.

Kiekko nopeammin liikkeelle, kätisyydet kuntoon, nuo viiva-viiva-viiva-viiva syötöt helvettiin ja pelintekijä (Perrin...) pyörittämään YV:tä laidalle. Kallio vetopaikalle b-pisteen kaarelle ja pois tuolta viivalta koska ei mitenkään edistä YV:tä tuola..
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Minusta yksi iso miinus on se, että liikkuvat viivapelaajat puuttuu. Heikkinen ja Tallinder kyttäävät samoilla huudeilla koko ajan. Muutenkin liikettä pitäisi saada paljon enemmän ylivoimaan ja alivoimanelikkoa hajottavia nopeita poikittaissyöttöjä.
 

Starbuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tänään taas nähtiin mitä se toimiva ylivoima voi saada aikaan. Lukko ensimmäisen erän aivan paskat housussa ja Tepsillä kaksi ylivoimaa, joista 14 sekuntia 5vs3. Maaleja ei saatu aikaiseksi.

Lukolle ensimmäinen ylivoima ja PAM peli 1-1. On tää niin väärin perkele.... Tossa ekassa erässä olisi pitänyt peli tappaa, mutta mielummin mentiin korkokengät jalassa siniviivalla.
 

Sakoi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tänään taas nähtiin mitä se toimiva ylivoima voi saada aikaan. Lukko ensimmäisen erän aivan paskat housussa ja Tepsillä kaksi ylivoimaa, joista 14 sekuntia 5vs3. Maaleja ei saatu aikaiseksi.

Lukolle ensimmäinen ylivoima ja PAM peli 1-1. On tää niin väärin perkele.... Tossa ekassa erässä olisi pitänyt peli tappaa, mutta mielummin mentiin korkokengät jalassa siniviivalla.
Omaan silmään ylivoimassa oli paljon enemmän yritystä kun pitkään aikaan. Pelaajat vaihto paikkaa ja maalia haettiin muualtakin kuin viivasta Kallio-Heikkinen syötöillä. Toki tehot jäivät puuttumaan, mutta pari kertaa se jo näytti ihan oikealta ylivoimalta.
 
Suosikkijoukkue
TPS, LA Kings
Omaan silmään ylivoimassa oli paljon enemmän yritystä kun pitkään aikaan. Pelaajat vaihto paikkaa ja maalia haettiin muualtakin kuin viivasta Kallio-Heikkinen syötöillä. Toki tehot jäivät puuttumaan, mutta pari kertaa se jo näytti ihan oikealta ylivoimalta.

Tähän vahva sama. Myös kätisyydet oli tuossa ykkösyvssä niin, että siitä saa nyt kaikki kolme lauottua suoraan syötöstä (Virta-Heikkinen-Kallio). Nyt tosiaan kiekkoa liikuteltiin paljon, pelattiin syvälle, jotta vastustajan alivoima joutuu liikkumaan.
 

khufu

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Peliitat
Omaan silmään ylivoimassa oli paljon enemmän yritystä kun pitkään aikaan. Pelaajat vaihto paikkaa ja maalia haettiin muualtakin kuin viivasta Kallio-Heikkinen syötöillä. Toki tehot jäivät puuttumaan, mutta pari kertaa se jo näytti ihan oikealta ylivoimalta.

Olen samaa mieltä. Enemmän oli liikettä ja variaatioita, ja etenkin lähellä maalia ja päätyä oltiin aktiivisia. Tämän myötä siniviivallekin jäi lisää tilaa, ja saatiin sieltäkin laukauksia maalille asti. Eikä kukaan seisonut toistuvasti kiekon kanssa siniviivan kulmassa.

Onko Selin lukenut tämän ketjun avautumisia, vai onko valmennusjohdossa tultu noihin samoihin johtopäätöksiin kuin täällä ihan omatoimisesti?

Enemmänhän Lukko pelin ylivoimilla luotiin laukaisu- ja maalintekopaikkoja kuin pitkiin aikoihin. Tästä on hyvä jatkaa yv:n osalta.
 

Hopeavarjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Varsinkin kakkosylivoima sai sitä liikettä ja peliä hyvin lähelle maalia, jolloin esimerkiksi Pikkaraiselle avautui muutama hyvä laukauspaikka. Thorell pyöritti välillä mainiosti vaihtaen paikkaa vasemman laidan b-pisteen yläkaarelta aina oikean maalin takanurkalle. Ahtola ja Spina saivat myös tuossa liikettä.

Kallion ja Heikkisen ylivoimakoostumuksessa kiekkoa toimitettiin hiukan enemmän Lindstenille ja Virralle, niin etteivät joutuneet ihan statisteina olemaan. Olen Tamin kanssa samaa mieltä, että tuohon ykkösylivoimaan pitäisi kokeilla Virtasta Forsströmin tilalla. Janille toki kaikki kunnia, mutta Virtanen osaa joskus jotain sillä kiekollakin tehdä ja olisi huomattavasti ulottuvampi.
 
Viimeksi muokattu:

Black Star

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Nopeasti katsottuna 10 viimeisen pelin osalta on tehty 3 yv maalia (prosentti jossain 8,5 paikkeilla). Ei tuossa nyt varsinaista vaaran tuntua ole...
 

khufu

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Peliitat
Minusta tuo on kuitenkin mennyt parissa viime pelissä parempaan päin. Tehokkuus ei päätä huimaa, mutta paikkoja on kuitenkin luotu aiempaa enemmän.
 

Hopeavarjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eilisessä pelissä parempaa pyöritystä sai jälleen tuo Thorellin ja Spinan johtama ylivoima. Saivat myös tulosta Tallinderin maalin muodossa. Kallion johtama ylivoima ei tainnut mitään kovin vaarallista saada aikaan. Kallio taisi nyt pelata hieman lähempänä maalia oikealla laidalla ja Virta samalla leveydellä vasemmalla. Tuollaista kolmiota sinne siniviivalle edelleenkin yritetään.
 

tunsbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS&NHL, #11, #9, #96, #55, #24, #8, #44, #20, #86
Kahdes pelis jo putkeen YV-maali. Edistystä.
 

matheman

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ylivoimassa kiekko ja äijät liikkuu aivan eri tavalla kuin muutama kierros sitten. Tänään vielä saatiin hyvin tulosta myös aikaiseksi mikä on erittäin positiivista kevättä ajetellen, sillä ilman toimivaa ylivoimaa on vaikea kyllä edetä yhtään pidemmälle niissä peleissä.

Silti hieman hymyssä suin kuuntelen Kortelaisen analyysia Nelosen studiossa Palloseuran ylivoimasta, "erittäin tehokasta, valmiin näköinen paketti".
 

Hopeavarjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tänään onnistuivat molemmat yv-koostumukset. Toivottavasti apina hieman ainakin horjahti selästä, jotta ylivoima olisi jatkossa rennompaa. Tärkeät onnistumiset eittämättä.
 

T. Blade

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ylivoiman kanssa on selkeästi tehty kovasti töitä ja vähä vähältä se on alkanut parantumaan. Nyt ollaan saatu vielä elintärkeitä onnistumisia, joten eiköhän se tästä ala rentoutumaan. Vielä Perrin + toinen pelintekijäsentteri sisään, niin tuo meidän YV voi olla aika murhaavaa keväällä. Ne ns. ainekset (=pelaajat) ovat jo nyt kasassa.
 

Starbuck

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Erikoista että heti kun Liigan paras maskipelaaja on poissa, niin ylivoima tekeekin kolme häkkiä. Sen ekankin kyllä lasken ylivoimamaaliksi. Positiivista ehdottomasti.
 

Mas@

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Lassi Etelätalo
Kaksi kertaa ehdittiin ottaa Äijänsuolla kuokkaan tällä kaudella ennen kuin tuli täysi potti. Ja veihän Lugu hiljattain G- pisteestäkin rankkarivoiton joten voi sanoa että VIHDOIN vierasvoitto Lukosta, jee! KalPa menetti sopivasti yhden pisteen eli ero kolmossijaan nyt kolme pojoa. Hyvältä näyttää, erityisesti illan ylivoimapelin toimittua!

Edit. Pikkuisen väärään ketjuun lurahti kyllä tämä viesti.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös