Hyvät ja huonot selostajat

  • 579 918
  • 1 512

Sakari78

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niki Juusela on muuten yksi ärsyttävimmistä selostajista tässä valtakunnassa. Aina, lähetyksestä ja lajista riippumatta on pakko korostaa jatkuvasti jos selostuspaikka on huono (kuten nyt Montrealissa korkea paikka on mainittu monta kertaa molemmissa peleissä) tai jos selostaa lähetystä vaikka Pasilasta eikä ole paikan päällä. Naurettavaa ja epäammattimaista nillittämistä ja tekosyitä sille jos joku selostuksessa menee pieleen. Nämä olosuhdeasiat eivät kuulu katsojille!
Lisäksi ainakin lätkässä Juusela on yksinkertaisesti pihalla siitä, mitä kentällä tapahtuu. Usein. Rasittavia eläinvertaushassutteluja en jaksa erikseen edes alkaa luetella. Ei todellakaan jatkoon.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse vähän ihmettelen Alkion suosiota täällä. Eihän "Jantta" toki huonoin selostaja ole, mutta omaan korvaan todella rasittavaa kuunneltavaa. Asiantuntemus ja -tietämys on ihan keskivertolätkäjätkän tasolla, kun itse peliä ei osata kunnolla selostaa käytetään aikaa kaikenmaailman täytesanoihin ja letkautuksiin, ja lukuisia yksittäisiä ärsyttävyyksiä joita en jaksa tässä alkaa edes luetella. Ylipäänsä vituttaa selostajien (tässä Alkio kunnostautuu erityisen paljon) tapa olla kertomatta itse suorituksesta mitään, esim. millainen laukaus oli ja minkä takia maalivahdin näkökenttä oli huono yms. olennaista. Sen sijaan mouhotaan "MORJENSTA PÖYTÄÄN" -tason letkautuksia jotka toistuvat matsista toiseen.

Vähän avautumiseksi meni, mutta kyllä Alkio minulle on lähinnä Mertarannan ÄIJÄ-versio tai jääkiekkoselostajien Sami Hedberg (vaikka tämä Hedbergin vähättelyä onkin).
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Parhaat TOP-10:

1. Jarmo Lehtinen
2. Tuomas Virkkunen
3. Kimmo Porttila
4. Hannu-Pekka Hänninen
5. Antero Mertaranta
6. Niki Juusela
7. Osku laukkanen
8. Antti Mäkinen
9. Jussi Eskola
10. Ville Kuusinen

Neutraaleja on aika paljon kuten Matti Härkönen tai Jani Alkio mutta huonoista nousee seuraavat herrat vahvasti esiin:

Juha taivainen
Mika Saukkonen
Anssi Ritari
 
Suosikkijoukkue
TPS, Vallin-Kivi
Mikko Innanen. Ei mitään valtakunnan tunnetta. Siinä missä Virkkunen saa katsojan kiimaan maanantai-illan Stoke - WBA pelistä , Innanen saa fiiliksen aivan nolliin esimerkiksi lauantain United - Liverpool matsista. Aivan unessa koko äijä. Ei jatkoon.
 

Paarma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Oilers
Itseäni ärsyttää 'jossittelija' selostajat parhaimpina esimerkkeinä Juusela ja Ritari. Kuka milloinkin olisi ollut vapaana ja mitä kenenkin olisi pitänyt tehdä. Jossittelut kuuluu tänne sohvaseuraajalle.

Mäkisellä on loistava lajitietämys ja tunne, mutta puuttuu liiaksi nippeleihin ja nappeleihin, ja siitä johtuen harhailee liikaa ja selvittää omia mielipiteitään unohtaen sen pelin mitä selostaa. Silti posin puolella.

Alkio ja Waheeb on omissa papereissa neutraalimmat selostajat. Molemmilta löytyy tunnetta, eivätkä liikaa harhaile selostuksen ulkopuolelle.
 

Jan Koller

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät ♠, Carolina Hurricanes
Juusela vaan ei toimi mulle. Kaveri ei ymmärrä jääkiekosta juuri mitään ja Suomen ratkaisut ovat aina huippuvaarallisia, vaikka veto menisi 3 metriä ohi. Ylipäätään selostajat, jotka eivät osaa lajia, tarvitsevat kaveriksi hyvän kommentaattorin, joista kanssa on monenlaisia esimerkkejä...
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Voin kuulkaa luvata, että monelle tulee ikävä Juuselaa vuoden 2018 olympiapelien aikaan, jos (epäilenpä että kun) Mertaranta toimii Discoveryn pääselostajana tuolloin. Juusela sentään seuraa änäriä* toisin kuin Mertaranta, jonka NHL-perehtyneisyys rajoittuu Eliteprospectsin pikalukuun ennen ottelun alkua.

Juuselalla ei myöskään ole yhtä jyrkkiä mielipiteitä kuin Mertarannalla. Anterolle esim. kaikki vähänkin uudemmat leijonapelaajat ovat aina sellaisia, joiden otteita tulee tutkia suurennuslasilla ja joita tulee ruoskia pienimmistäkin virheistä. Sen sijaan veteraanit saavat aina kaiken anteeksi.

* Olettaen että NHL-pelaajat kisoihin saapuvat.
 
Juusela vaan ei toimi mulle. Kaveri ei ymmärrä jääkiekosta juuri mitään ja Suomen ratkaisut ovat aina huippuvaarallisia, vaikka veto menisi 3 metriä ohi. Ylipäätään selostajat, jotka eivät osaa lajia, tarvitsevat kaveriksi hyvän kommentaattorin, joista kanssa on monenlaisia esimerkkejä...

Juusela on kova lätkäfani ja ymmärtää lajista ainakin sen verran mitä esim. tämän palstan vastaavanlainen keskivertofani. Juuselahan on etenkin kova Boston Bruins -fani ja seuraa NHL:ää tarkasti.

Ymmärrän silti jos/kun Juuselan selostus ei sinulle toimi. Minulle toimii ihan hyvin. Mielipidejuttuja.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Välillä kun lukee Jatkoaikaa, niin tuntuu siltä että ei ole olemassa yhtään hyvää selostajaa. Siis ainakaan suomalaista. Toki kun samat asiat kerrotaan TSN:n lähetyksessä englanniksi, niin heti on asiantuntevaa ja laadukasta selostusta. Ja tämä pätee kyllä oikeastaan muihin lajeihinkin kuin pelkästään jääkiekkoon.

Jos nyt miettii oikeasti näiden neljän jääkiekkoa enemmän näyttävän toimijan eli Nelosen, Viasatin, Maikkarin ja Ylen jääkiekkoselostajia, niin harva siellä on oikeasti sellainen joka olisi niin huono että katsominen ei tuntuisi miellyttävältä. Tarkoitan nyt siis näitä pääselostajia, Nelonen Prolla toki on paljon niitä ns. "paikallistyyppejä" jotka nyt on vähän niin ja näin. Anyway, se pääselostjien lista taitaa olla:

-Jani Alkio
-Anssi Ritari
-Sebastian Waheeb
-Antti Mäkinen
-Tero Kainulainen
-Mikko Innanen (selostaa enemmän futista, joitain KHL-pelejä)
-Ville Kuusinen (selostaa enemmän futista, joitain KHL-pelejä)
-Antero Mertaranta
-Mika Saukkonen
-Juha Taivainen, mainitaan nyt vielä vaikka taisi selostushommat lopettaa viime kevääseen, mutta pitkään oli mukana kuitenkin
-Niki Juusela

Näistä nyt oikeasti vain Saukkonen on sellainen kenen kuuntelu on niin rasittavaa että pahaa tekee, muut on vähintään siedettäviä. Tai noh, myös Taivainen oli loppuaikana vähän raskasta kuunneltavaa, koska siitä kuuli niin selkeästi sen että ei voisi hommat enää vähempää kiinnostaa ja nyt vaan selostetaan nämä sovitut hommat alta pois.

Omat suosikit tuosta porukasta on ylivoimaisesti Sebastian Waheeb ja Antti Mäkinen. Waheeb on mukavan neutraali ja ei oikeastaan millään tavalla ärsyttävä selostaja, ja Mäkiselläkin on niin selkeät vahvuudet omassa selostuksessaan että se paikkailee niitä ajoittaisia rasittavia hetkiä. Muilla tuossa listassa on omat vahvuudet ja heikkoudet, esim. Kainulainen nyt on vähän kuivan oloinen kaveri välillä mutta ihan laadukas selostaja. Mertaranta nyt on Mertaranta, tietyllä tavalla jo käsite. Vaikka nyt vanhemmiten on ehkä vielä enemmän pihalla kuin joskus ennen, niin kyllä mä voin ainakin myöntää että sitten kun Mertarannan ääni lopullisesti hiljenee jääkiekkoselostusten osalta niin kyllä se tulee erittäin outo tilanne olemaan.

Waheebista vielä erikoismaininta, eli toivoisin kyllä että nousisi jopa Nelonen Pron ykkösselostajaksi tässä kevätkaudella. Pesee mielestäni jo Jantta Alkionkin aika selvästi, ja on tainnut jo nousta Anssi Ritarin ohi sinne "kakkosselostajaksi" Neloselle. Waheeb osaa myös selostajana sen erään hienon taidon jota varmaan kukaan muu suomalainen jääkiekkoselostaja ei osaa, eli osaa olla myös tarvittaessa hiljaa. Jos on joku tilanne missä esim. yleisö osoittaa suosiota kovasti tai on muuten vaan tunnelmallinen hetki menossa mihin ei selostusta tarvita, niin Waheeb saattaa olla hiljaa. Esim. silloin kun Matti Hagmanin muistoksi pidettiin hirveää meteliä ensimmäisen erän 20. peliminuutin ajan, niin Waheeb oli koko tuon minuutin ihan hiljaa, ja antoi sen fiiliksen välittyä kotikatsomoihin. Veikkaan että jokainen muu selostaja olisi jauhanut vaan siihen päälle, mutta tuo oli mielestäni hienosti tehty.

Hyvä Sebu!
 

Viivapelote

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tullut välillä katsottua NHL pelejä suorana ja, kun ei ole viitsinyt puolisoa herättää, niin olen katsonut telkkarsista mutella. Eikä tuo nyt mitenkään ole edes häirinnyt ja puolisokin saa nukkua paremmin, kun ei tavitse kuunnella allekirjoittaneen väitteylä selostajan kanssa. Eikä sitä hallillakaan ole mitään kommenttiraitaa peleihin, jos vieruskaverin: "AMMU", "NUIJA" ja "AJA" ohjeita ei lasketa.

Olen itse ruvennut miettimään, että tuoko selostaja oikeasti jotain lisäarvoa TV:ssä? Kerrotaan katsojille kuka pitää kiekkoa ja mitä sillä tekee, tyyliin: "Heiskanen pitää kiekkoa viivassa ja lähtee laukomaan, mutta ohi menee." Kyllähän kaikki nyt näkevät, että kiekko on pakilla viivassa ja kappas nyt lähti laukaus, mutta pleksit paukkuvat. 90 prosenttia kaikesta hölinästä pelin aikana on ihan turhan päiväistä, jonka kaikki pystyvät itsekin todentamaan.

Nyt kun, näitä nuorten kisoja on seurannut niin kommentaattori Tuulolta on tullut paljon hyviä huomioita pelistä. Mietinkin, että ihan yhtä hyvin tuon ottelun saisi vedettyä läpi pelkällä kommentaattorilla. Juusela ei ole näissä karkeloissa sanonut varmaan mitään sellaista millä olisi ollut jotain informaatioarvoa. Tuntuu, että ihmistä pidetään jotenkin tyhmänä tai sokeana, kun pitää kaikki tapahtumat selostaa.

Niin ja eihän tämä yksin mikään jääkiekon ongelma ole. Tullut ihmeteltyä jo pitkään, että mitä selostettavaa yleisurheilussa on. Kyllähän tuolla selostajan palkallakin nyt jonkinlaista säästövaikutusta olisi alati kallistuvissa tuotannoissa. Toisaalta tuntuu, että puolet MM-kisojen aikana pyörivästä keskustelusta käsittelee Mertarantaa.
 

Shejbal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
On taas ollut mukava seurata nuorten MM-kisoja, kun on voinut valita selotamattoman vaihtoehdon kielivalikosta. Tästä suuri kiitos Ylelle. Harmi, että uusintalähetyksissä on pakko kuunnella Juuselan tyhmiä juttuja.

Miksei tätä voi olla joka lähetyksessä, kaikilla kanavilla ja kaikilla alustoilla? Oikeastaan selostamaton pitäisi olla vakiona ja sitten yksinkertaisimmille olisi vaihtoehtona valita se selostettu versio.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Huonoimpia selostajia on kyllä se tyyppi, joka usein selostaa Vaasan pelejä. Niin helvetin raskas ääni ja sopisi paljon paremmin jotain remonttiohjelmaa juontamaan ja sitä kuinka kaivonkannen saa kotikonstein avattua.

Omasta mielestäni Alkio on yksi parhaimmista selostajista ja luo hyvää tunnelmaa, mutta välillä alkaa kyllä Alkiokin kulumaan puhki etenkin kun tuntuu IFK:n pelejä todella paljon selostavan.
Jostain syystä Waheebista tykkään ehkä kaikista eniten.

Anssi Ritaristakaan ei ole mitään ongelmaa, vaikka tuntuu olevan todella ristiriitainen hahmo täällä. Omaa hyvän innostuksen ja asiantuntemuksen, niin ihan mielellään tuota kuuntelee.
On vaan hauskaa aina, kun JYP:n pelejä selostaa niin saa paskaa jos innostuu JYP:n maalista, koska taustaa löytyy, mutta jos taas innostuu vastustajan maalista, niin saa silti paskaa koska "esittää", vaikka on oikeasti JYP:n miehiä. Eli ihan sama mitä tekee tai sanoo, niin aina se käännetään häntä vastaan.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquarta
Anssi Ritaristakaan ei ole mitään ongelmaa, vaikka tuntuu olevan todella ristiriitainen hahmo täällä. Omaa hyvän innostuksen ja asiantuntemuksen, niin ihan mielellään tuota kuuntelee.

Pesäpalloselostajana mies on silti parhaimmillaan. Välillä ulkona jostain tilanteista, mutta kukapa ei olisi? Juuri tuo innostuneisuus ja asiantuntemus tekevät Ritarista kaikkine puutteineenkin hyvän selostajan.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Huonoimpia selostajia on kyllä se tyyppi, joka usein selostaa Vaasan pelejä. Niin helvetin raskas ääni ja sopisi paljon paremmin jotain remonttiohjelmaa juontamaan ja sitä kuinka kaivonkannen saa kotikonstein avattua.

Omasta mielestäni Alkio on yksi parhaimmista selostajista ja luo hyvää tunnelmaa, mutta välillä alkaa kyllä Alkiokin kulumaan puhki etenkin kun tuntuu IFK:n pelejä todella paljon selostavan. Jostain syystä Waheebista tykkään ehkä kaikista eniten.

Jännä juttu, miten eri tavalla ihmiset kokevat selostajia ja selostuksia. Minunkin mielestäni Vaasan pelejä Nelosella selostavalla on raskas ääni, mutta niin on Jani Alkiollakin. Nasaali ja sössöttävä ääni yhdessä ei ole hyvä asia. Ja tähän päälle vielä helsinkiläissävytteinen ääntäminen.

Toiseksi en ymmärrä, että selostajan täytyisi luoda tunnelmaa. Minun mielestäni peli itse sekä mikitys ja muu äänitekniset asiat luovat tunnelmaa. Jani Alkion kaltainen selostaja mielestäni tuhoaa tunnelman nasaalilla sössöttämisellään ja huutamisellaan. Nelosen lähetykset Porin Isomäestä on hyvä esimerkki siitä, että kun halliäänet tulevat hyvin läpi, ei selostajan tarvitse luoda tunnelmaa.
 

Useful Idiot

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Olen itse ruvennut miettimään, että tuoko selostaja oikeasti jotain lisäarvoa TV:ssä? Kerrotaan katsojille kuka pitää kiekkoa ja mitä sillä tekee, tyyliin: "Heiskanen pitää kiekkoa viivassa ja lähtee laukomaan, mutta ohi menee." Kyllähän kaikki nyt näkevät, että kiekko on pakilla viivassa ja kappas nyt lähti laukaus, mutta pleksit paukkuvat. 90 prosenttia kaikesta hölinästä pelin aikana on ihan turhan päiväistä, jonka kaikki pystyvät itsekin todentamaan.
Olen itse pohtinut samaa. Mielestäni selostuksen ei tarvitse tuoda mitään lisäarvoa, muuta kuin sen yksinkertaisen selostuksen. Nykyään vaan mukahassuttelun ja twitter -tiliensä hehkutukseen ajautunut selostus-aikakausi etsii hieman ehkä itseänsä.

Mielestäni Suomessa on ihan hyvä taso selostuksen suhteen. Saukkonen nyt oikeasti vahva poikkeama.

Selostuksen ehkä kuulukin olla "tylsää", ei se mitään stand-upia ole, vaikka välillä tuntuu siltä.
 

Viivapelote

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen itse pohtinut samaa. Mielestäni selostuksen ei tarvitse tuoda mitään lisäarvoa, muuta kuin sen yksinkertaisen selostuksen. Nykyään vaan mukahassuttelun ja twitter -tiliensä hehkutukseen ajautunut selostus-aikakausi etsii hieman ehkä itseänsä.

Mielestäni Suomessa on ihan hyvä taso selostuksen suhteen. Saukkonen nyt oikeasti vahva poikkeama.

Selostuksen ehkä kuulukin olla "tylsää", ei se mitään stand-upia ole, vaikka välillä tuntuu siltä.

Tais siis ketä tämä selostus ylipäätänsä palvelee? Vaikka selostuksesta siivottaisiin kaikki ylimääräinen mukahassutelu pois, niin tarvitsevatko ihmiset oikeasti jonkun selostuksen peliin. Kun telkkarin puolella liikutaan niin nuo selostettavat asiat on kaikkien nähtävillä. Tokihan tuota voisi kehittää siihen suuntaan, että selostettaisiin enemmän kuvan ulkopuolisia asioita ja puhuttaisiin esim. peluutuksesta.
 

Dorian Gray

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johdossa oleva joukkue
Olen ainakin järjen tasolla samaa mieltä edellisten kanssa. Voi kuvitella kuitenkin, minkälaisen paskamyrskyn saisi aikaan selostaja, joka kertoisi pelitapojen eroista mutta ei reagoisi maaleihin mitenkään, koska kaikki näkevät maalin syntyneen. Järjen tasollahan tämän menettelyn pitäisi toimia.

Jääkiekossa itse kaipaan selostajaa kertomaan, kenellä kiekko kulloinkin on (koskapa en erota vaikkapa tsekkipelaajia toisistaan), ja taustojen kuuleminen tuntemattomammista pelaajista tuo peliin lisää mielenkiintoa.

Alun perin selostajan idea oli korvata tunnelma, jota RADION kuuntelija ei voinut tavoittaa. Tämä tehtävä on säilynyt yllättävän vahvana, vaikka kuvayhteys on ollut käytössä jo 50 vuotta.

Nykysuuntaus on kenties se, että selostaja pyrkii korvaamaan kisastudiosta mahdollisesti puuttuvaa jäsentä myötäelämällä ja läppää heittämällä.

Ehkä nykyselostus näin korostaa urheilun yhteisöllistä luonnetta. Joskus on hauskempaa katsoa peliä porukalla kuin yksin, vaikkei peli siitä muutu eivätkä kaljakaverit lisää informaatioarvoakaan
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Ansiokas lista @Roger Moorelta. Ja olen samaa mieltä, että ainoastaan Saukkonen on sellainen selostaja, joka saa oksennuksen nousemaan suuhun. Lisäisin vielä selostajien listaan Teppo Laaksosen, joka on ensiesiintymisen jälkeen petrannut paljon ja käy nykyään ihan hyvästä selostajasta ja tuntee vahvasti SHL:n ympyröitä, mistä plussaa, eli taustatyöt on tehty huolella.

Mikko Innanen ei itsellä iske ja on jäänyt vähemmän mielenkiintoisia KHL-pelejä hänen takiaan katsomatta. Kuusisen tuntemus lajista on ehkä vähän kevyttä, mutta tekeminen on kuitenkin tarpeeksi vahvaa ja keskittyy selostamaan oikeastaan vain peliä, joten jää posin puolelle.

Ihan hyviä selostajia meillä on.
 

Zoidberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi 2019
Minusta selostajan tärkein tehtävä on kertoa kenellä kiekko on. Jossain Sharks-peleissä osaan itse tunnistaa pelaajat, mutta jos katson HPK - KalPa ottelua, niin en millään osaa tunnistaa jokaista pelaajaa.

Suomen ainut huono selostaja on Mika Saukkonen. Taivaista ja Innasta en ole kuunnellut, joten heistä en osaa sanoa. Mertaranta, Juusela, Mäkinen, Alkio yms. ovat ihan hyviä.
 

Frostbite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Оулун Кäрпäт, Фц Барцелона, РоПС, Rive Kanerva
Ville Kuusinen osaa kyllä hommansa, sekä viheriöltä että kaukalonlaidalta.
Eilenkin laadukasta tekemistä SKA - Jokerit pelissä.
 

Esteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️
Parhaat TOP-10:

1. Jarmo Lehtinen
2. Tuomas Virkkunen
3. Kimmo Porttila...

Neutraaleja on aika paljon kuten Matti Härkönen tai Jani Alkio mutta huonoista nousee seuraavat herrat vahvasti esiin:

Juha taivainen
Mika Saukkonen
Anssi Ritari

Huonojen TOP-10:

1. Anssi Ritari

- iso välimatka

11. Loput
 

kimbe66

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ihan surkeimmasta päästä on tämä Oulun Kärppien kotiselostaja nelosella. Kyllä käy niin hermoon nuo rangaistujien aitiot, vaikka kieliopillisesti varmaan oikein onkin.

Yhdistettynä lievään r-vikaan, niin ärsyttää suunnattomasti.
 
Ihan surkeimmasta päästä on tämä Oulun Kärppien kotiselostaja nelosella. Kyllä käy niin hermoon nuo rangaistujien aitiot, vaikka kieliopillisesti varmaan oikein onkin.

Yhdistettynä lievään r-vikaan, niin ärsyttää suunnattomasti.
Ei se taida olla kieliopillisestikaan oikein. Rangaistuja ei ole suomen kielen sana. Jos värikynää haluaa tällä tavalla käyttää, niin voi sanoa vaikka rangaistujen aitioon.
 

Jussizip

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Porin Ässät, Chelsea FC
Kukahan selosti eilen KooKoo - Ässät pelin? Katsoin maalikoosteen tuosta ja oli kyllä tuskallista kuunneltavaa.
 

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
Kärpät vs Jukurit
  • 2.20
  • 3.80
  • 2.92
Pelicans vs HIFK
  • 1.86
  • 3.80
  • 3.80
Tappara vs TPS
  • 1.76
  • 4.10
  • 4.00
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös