KHL – pelin ulkopuolisista asioista

  • 1 107 434
  • 4 071

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
KHL:n uusi taso vai konservatiivisuus

Selostus
Saan aina näppylöitä, kun muuan Grigorij Tvaltvadze selostaa lätkää suorana Rossija-2:n TV-kanavalla. Miten on mahdollista, että vuodesta toiseen miljoonien TV –katselijoiden on kestettävä Tvaltvadzen kommentteja niin jalkapallossa kuin jääkiekossa? Tiedän toki vastauksen: maan tavan mukaan rahalla ja suhteilla kaikki on mahdollista.

Tämä Suhumissa 1959 syntynyt gruusialainen on melkeinpä ainoa täysin ala-arvoinen selostaja Venäjän TV:ssä. Kaikki muut selostajat ovat päteviä oman alansa ammattilaisia, ja onneksi Tvaltvadzen tukena studiossa useimmiten on Sergei Gimajev, joka pystyy heti tuoreeltaan korjaamaan sammakot, joita GT suustaan päästää. Jos itse matsi on mielenkiinnoton, niin onhan Tvaltvadzen sekoilut omalla tavallaan showta, joka täyttää syntyneen tyhjiön.
Alla linkkinä olevan Traktor Bangin videoblogin ”KHL. Uusi Taso”, kohdassa 03:13 on näyte Tvaltvadzen selostuksesta. Salavat Julajev hyökkäilee vaarallisesti, kun GT samaan aikaan kertoo jotain vanhaa juttua Kreikan jalkapallo-ottelussa tuomitusta rankkarista.
Muistan erään KHL-matsin, jossa heti alkuminuuteilla tuomittiin paljon jäähyjä, pelattiin 4-5 vastaan ja jopa 3-5 vastaan, niin tämä GT kertoo pitkää tarinaa 60-luvun Firsovista ja muistelee tämän laadukasta rannelaukausta, eikä sanallakaan reagoi siihen, mitä jäällä tapahtuu, siis jotain neljän minuutin aikana. Jos kärsit dementiasta, laita hakemus jääkiekkoselostajaksi Venäjän TV:en.

Samassa Traktorbangin huippulaadukkaassa videoblogissa on näyte miten erilailla eri selostajat voivat reagoida samaan tai samankaltaiseen maalintekotilanteeseen. Näyte alkaa kohdasta 04:24 ensin NHL:stä, sitten KHL:ää selostava ote valtakunnallisella TV-kanavalla ja lopuksi paikallis-TV:ssä. Pääosia näyttelevät Nabokov NHL:ssä ja Koshetshkin KHL:ssä.

Toinen ongelmaselostaja on Boris Majorov. Ei niinkään tiedon tai lajituntemuksen puutteen takia, vaan sen takia, että hän on yksinkertaisesti juuttunut ajatusmaailmaltaan omaan aktiiviaikaansa pelaajana eli jonnekin 60- ja 70-luvuille. Vanha neukku siis, joka ei kykene päivittymään tämän päivän Venäjälle. Hän ei ole tutustunut edes voimassa oleviin uusiin jääkiekkosääntöihin, vaan selostaa virheellisesti ulkomuistista miten joskus on ollut. Kerrankin hän selosti tosissaan kuinka tuomari lähtee tarkistamaan videolta kimposiko kiekko maalivahdista vai lensikö se suoraan pleksin yli pois kentältä!!!???
En ikinä unohda Suomi-Tshekki –matsin jälkeistä tapahtumaa EHT-turnauksessa siihen aikaan, kun vielä pelattiin pienemmässä MSA-Luzhnikin hallissa ja ottelun kaikki tuomarit olivat venäläisiä. Matsi päättyi tasan ja yhteisten sovittujen sääntöjen mukaan voittaja piti ratkaista voittomaalikilpailulla kuten muidenkin maiden osaturnauksissa sinä vuonna tehtiin. Tällä kertaa pelaajat lähetettiin pukuhuoneisiin ja tasatulos jäi voimaan. Majorovia ei kiinnostanut ollenkaan säännöt, vaan omin korvin kuulin kun hän totesi matsin jälkeen käytävällä, että ”saammehan me itse päättää millä säännöillä meillä pelataan”.

Hyvänä puolena Majorovilla on viikoittaiset kirjalliset analyysit ajankohtaisista jääkiekkotapahtumista Sovetski Sport-lehdessä. Niissä hän on avoin, rehellinen, eikä kumartele ketään.

Maalituomarit
Miksi KHL:ssä maalituomarit istuvat edelleen toimettomina pömpeleissään? Jokaisessa hallissa on maalikamerat, joilta tarkistetaan epäselvät maalitilanteet. Eikö näistä raitapaidoista voisi jo luopua, kun ei heiltä koskaan edes mitään kysytä? Onko muissa Euroopan sarjoissa tällaisia aavemaisia, tyhjän panttina istuvia maalituomareita? Vanhasta perinteestä ei yksinkertaisesti vain uskalleta luopua vai mistä on kyse?

Yksi päätuomari
Missä muussa liigassa kuin KHL:n runkosarjassa tuomitaan tänä päivänä yhdellä päätuomarilla? Vanhasta tavasta ei haluttu vielä kokonaan luopua? Ensi kaudella kuulemma kaikissa matseissa on jo kaksi päätuomaria.

Vettä jäällä
Kun erätauko kestää 15 minuuttia ja jää ajetaan yhdellä zamponilla, niin aikamoiset lätäköt ensimmäisissä vaihdoissa jää kentälle kiekon kulkua hidastamaan. Pikkulasten kiekkoilulta välillä näyttää, kun miljonäärit työntävät kiekkoa lammikoissa. Muistuu mieleen vanhat lapsuuden ajat jossain Iidesjärven jäällä aikoinaan. Onko Suomessa joka hallissa kaksi zamponia hoitamassa homman? Erätaukojen pituus 18 min. ainakin antaa aikaa veden jäätymiselle.

Kiekonkerääjät
Jo Superliigan aikoina, ja sitä aikaisemminkin ihmettelin silmät pyöreinä, kun alkulämmittelyn jälkeen kotijoukkueen pelaajat jäävät itse keräämään kiekot maalista ja koko jääalueelta ämpäreihin. Ei vaikuta kovin ammattimaiselta liigalta, kun ammattilaiset, vaikkakin joukkueen nuorimmat, jäävät jäälle noukkimaan kiekkoja vielä sen jälkeen, kun muut ovat jo pukuhuoneessa valmistautumassa alkavaan otteluun. Perinteistä ei luovuta!

Vain venäjän taitoisille
Suurin ihmettelyn aihe mielestäni on kuitenkin se, että pelasi ulkomaalainen, venäjää osaamaton kiekkoilija kuinka hyvin tahansa, niin koskaan häntä ei TV:ssä haastatella suorassa lähetyksessä erätauoilla tai pelin päätyttyä. Joko Venäjän TV-kanavilla ei ole ollenkaan englantia osaavia haastattelijoita ( tähän en oikein usko ) tai kyse on puhtaasta diskriminoinnista. Välillä tshekit, slovakit, kanadalaiset sun muut ruotsalaiset ja suomalaiset voivat olla yksittäisen matsin suurimpia tähtiä, silti heidän naamojaan ja tuntojaan TV:ssä ei saa näyttää. Tästä syystä en edes tiedä miltä Baryshin Kevin Dallman näyttää, kun läheltä en ole koskaan nähnyt hänen kasvojaan. Mikä kansainvälinen ammattilaisliiga sellainen on, jossa huomioidaan vain venäjää puhuvat pelaajat? Todella naurettavaa, mutta näin se menee. Jotain poikkeuksia kuten Jagria ja Hasekia sentään voidaan haastatella, kun vanhoina Tshekkoslovakian kansalaisina ymmärtävät kaiken ja puhuvatkin riittävän hyvin venäjää.

Napostelu hallissa
Kuten tunnettua niin ainakaan Moskovan halleissa ei saa syödä tai juoda katsomossa. Kun muuan Ovetshkin kerran lomillaan söi suklaata Luzhnikin katsomossa, yrittivät järjestysmiehet, ts. venäläiseen tapaan vanhat mummut ja eläkeläispapat, jotka järjestyksestä vastaavat, poistaa Ovetshkinia katsomosta, sillä katsomossa ei saa syödä mitään tai juoda, ei edes suklaata ja sillä siisti!

Onkohan Moskova oblasteineen ainoa paikka Venäjällä, jossa olutta halleissa ei myydä ollenkaan? Eikä edes hallien läheisyydessä. Minua se ei haittaa muuten kuin vuoden 2007 Moskovan MM-kisoissa matsien välillä olisi ollut kiva lurauttaa vähän olutta kurkkuunsa. Toisaalta kun MM-kisoissa ei mitään syötävääkään Hodynkassa ollut tarjolla, niin jouduin monen muun tavoin kävelemään pari kilometriä lähimmälle ostoskeskukselle syömään ja juomaan. Noin kahdeksan tunnin rupeamia hallilla ei oikein kestä pelkällä popcornilla tai mars-patukoilla.

En tiedä miten muilla paikkakunnilla, mutta Moskovassa varmaankin yhtenä monista syistä puolityhjiin katsomoihin on hallien olemattomat ja hitaat tarjoilut. Tässä asiassa ei ole tapahtunut mitään kehitystä NL:n ajoista. Miten muissa kaupungeissa? Riikaa ei tarvitse mainita, sen tiedän ja lienee eurooppalaisinta meininkiä muutenkin.

Aikatauluongelmat
Runkosarjan aikana Moskovan alueella on usein viikon tai EHT-turnauksesta johtuen jopa kahden viikon taukoja kotimatseissa. Tällaisia pelittömiä viikkoja seuraa sarja kotimatseja Spartakilla, Dynamolla, ZSKA:lla ja mahdollisesti vielä Vitjazilla ja Atlantilla samoina päivinä samaan aikaan. Ihan hullua touhua!

Audio- ja videotehosteet
Kohdassa 7:20 alkaen korostetaan, miten mikrofoneilla kaukalon läheisyydessä saadaan elävyyttä TV-katsojan nautintoon.
Myöhemmin Traktor Bang esittelee esteettisesti kauniita ja mainoksista siistittyjä kaukaloita, esimerkkinä CHL-matsi Magnitogorsk-Ufa.


Kaiken kaikkiaan Traktor Bangin videoita kannattaa katsoa, vaikka ei ymmärtäisi sanaakaan venäjää. Hänen tyylinsä kertoa monotoonisesti ironian ja huumorin keinoin KHL:n ja yleensä jääkiekon päivänpolttavista asioista on mukaansa tempaavaa, ja ennen kaikkea musiikkivalinnat, valokuvat ja videopätkät ovat mielestäni huippuluokkaa. Lyhyesti kaikki rakkaudesta jääkiekkoon!!!


Tässä Traktor Bangin videoblogi ”KHL. Uusi Taso” (КХЛ. Новый Уровень), jonka kohtiin yllä mainituilla ajoilla viittaan:
http://www.youtube.com/user/traktorbang#p/u/1/cOSAzx46sDs

Uusimpana videoblogina hänellä on 3-osainen jatko samoihin aiheisiin nimellä:
”KHL, Karhu kohautti olkapäitään”. Osa 1 (КХЛ, Медведь расправил плечи. Часть 1)
Näissä osissa käsitellään KHL:n markkinointia, omakustanteisuutta ja virallisia sivuja.

http://www.youtube.com/watch?v=qVEIwt0H-30

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Traktor Bangin muihinkin videoblogeihin. Hiukan blogeissa käsitellään muitakin urheilulajeja, mutta pääasiassa jääkiekkoon liittyviä itse pelin ulkopuolisia aiheita, ei siis takuulla ”pelikirjajuttuja”:
youtube.com/traktorbang
traktor-bang.rutube.ru

VIDEOITA KANNATTAA KATSELLA ISOLLA RUUDULLA JA KOHTALAISELLA ÄÄNENVOIMAKKUUDELLA! NÄIN EFEKTIT JA SAARNAAVA TYYLI PÄÄSEVÄT OIKEUKSIINSA.

P.S. Olen käynyt kaikissa Moskovan alueen jäähalleissa, mutta en muissa Venäjän kaupungeissa KHL:ää katsomassa. Miten yllä mainitut asiat on hoidettu muilla Venäjän paikkakunnilla? Tai onko joissain muissa Euroopan eliittiliigoissa vielä käytössä vanhoja Neuvostoliiton aikaisia menetelmiä kuten maalituomarit, vettä jää jäälle erätauoilla, ei olutta eikä pikkulämpimiä ruuasta puhumattakaan jne.? Odotan mielelläni kommentteja eri hallien olosuhteista ja palveluista. Kiitos.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Eikö Boris Majorovin veli Jevgeni toiminut pitkään Neuvostoliiton ja Venäjän TV:n jääkiekkoselostajana?

Mitä tulee ulkomaalaisten haastatteluihin, niin en muista että Suomessakaan olisi haastateltu muita kuin pohjoisamerikkalaisia pelaajia, silloin kun MTV3 näytti SM-liigaa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Suurin ihmettelyn aihe mielestäni on kuitenkin se, että pelasi ulkomaalainen, venäjää osaamaton kiekkoilija kuinka hyvin tahansa, niin koskaan häntä ei TV:ssä haastatella suorassa lähetyksessä erätauoilla tai pelin päätyttyä. Joko Venäjän TV-kanavilla ei ole ollenkaan englantia osaavia haastattelijoita ( tähän en oikein usko ) tai kyse on puhtaasta diskriminoinnista. Välillä tshekit, slovakit, kanadalaiset sun muut ruotsalaiset ja suomalaiset voivat olla yksittäisen matsin suurimpia tähtiä, silti heidän naamojaan ja tuntojaan TV:ssä ei saa näyttää. Tästä syystä en edes tiedä miltä Baryshin Kevin Dallman näyttää, kun läheltä en ole koskaan nähnyt hänen kasvojaan. Mikä kansainvälinen ammattilaisliiga sellainen on, jossa huomioidaan vain venäjää puhuvat pelaajat? Todella naurettavaa, mutta näin se menee. Jotain poikkeuksia kuten Jagria ja Hasekia sentään voidaan haastatella, kun vanhoina Tshekkoslovakian kansalaisina ymmärtävät kaiken ja puhuvatkin riittävän hyvin venäjää.

Tämä ilmiö on tullut itsekin noteerattua. Kääntäen sitten se, että ne ulkomaalaispelaajat, jotka osaavat venäjää ovat kyllä usein ruudussa, useammin kuin venäläiset monesti. Yhtenä esimerkkinä tästä Leonid Komarov, jota yhteen aikaan haastateltiin melkein joka pelin lopussa. Puhuu toki sujuvasti toista kotikieltään.
 

Ketunkolo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Chelsea FC
Onko Suomessa joka hallissa kaksi zamponia hoitamassa homman? Erätaukojen pituus 18 min. ainakin antaa aikaa veden jäätymiselle.

Ei ole. Ainakaan Raumalla. Turussa taitaa olla, Hartwall Areenalla on ainakin. Espoossakin saattaa olla, mutta muistaakseni ei muilla paikkakunnilla ole kahta jääkonetta. Mutta vaikuttaahan tuo aika naurettavalta, että isoissa rahoissa möyrivät KHL-seurat maksavat miljoonapalkkaa pelaajille, mutta kahden zamponin hankkiminen on vaikea tehtävä.

No, ehkä sitten joskus..
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Tässä puolestaan lyhyt video Sotshiin rakenteilla olevasta areenasta, missä pelataan olympiapelit. Toivottavasti KHL laajenee joskus myös Sotshiin. Vaikka alue ei todelllakaan ole perinteistä kiekkoseutua, niin olympialaisten myötä kaikki tarpeellinen infra on kunnossa. Eikä Kaliforniaa vastaava ilmasto ole sekään hullumpi.

Niin, tässä se video: http://www.youtube.com/watch?v=LfsNNVKUwGA
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Eikö Boris Majorovin veli Jevgeni toiminut pitkään Neuvostoliiton ja Venäjän TV:n jääkiekkoselostajana?

Sinähän tästä joskus aikaisemmin jo mainitsit, että Boriksen kaksoisveli Jevgeni Majorov oli pitkään selostajana. Minkälainen selostaja Jevgeni oli, en tiedä, mutta ajat hänen aikanaan olivat aivan toiset. Jääkiekkoa näytettiin kaiketi vain ilmaisilla valtakunnallisilla kanavilla ennen perestroikaa.

Tunnen venäläisiä, joita jääkiekko ei kiinnosta pätkääkään, mutta joskus J. Majorovin selostusten aikaan seurasivat sitä aika paljonkin TV:stä. Syynä tähän oli se, että jos jotakin yleensä TV:stä halusi katsoa, niin valinta oli karkeasti sanottuna tehtävä baletin, klassisen musiikin ja jääkiekon välillä.

Nykyään jääkiekkoa näytetään edelleen aika paljon valtakunnallisella Rossija 2-kanavalla, mutta myös maksullisilla NTV Plus-kanavalla, jossa nimenomaan Boris Majorov on töissä selostajana, ja KHL-kanavalla. B. Majorovin päätehtävänä lienee edelleenkin selostaa NHL-matseja KHL-matsien ohella.

Suomalaisten pitäisi tuntea Jevgeni Majorov pikemminkin siitä, että hän oli ensimmäinen venäläinen/neuvostoliittolainen pelaaja, joka toimi pelaaja-valmentajana SM-sarjassa Tampereella 1968-1969 TUL:n alaisessa kaupunginosajoukkueessa Vehmaisten Urheilijat. Tämä neljäs tamperelainen SM-porukka oli taloudellisesti ja urheilullisesti tietysti muiden suurseurojen Ilveksen, Tapparan ja KooVeen varjossa, mutta tekipä kuitenkin tällaista historiaa. VeHun vuotta aikaisemmin kävi nostamassa SM-sarjaan Nikolai Karpov, joka on kautta aikojen ensimmäinen neuvostoliittolainen pelaaja/valmentaja, joka on päässyt länteen pelaamaan. Karpov on nyt 82-vuotias ja on ollut pelaajana tai valmentajana kaikissa Moskovan suurseuroissa, jopa Moskovan Lokomotivissa.

Jevgeni Majorov kuoli 1997 ja seuraavana vuonna jälkikäteen häntä kunnioitettiin TEFI-palkinnolla sarjassa "vuoden paras urheiluselostaja".

Linkki VeHun historiaan:
Vehmaisten Urheilijat Ry
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Tämä ilmiö on tullut itsekin noteerattua. Kääntäen sitten se, että ne ulkomaalaispelaajat, jotka osaavat venäjää ovat kyllä usein ruudussa, useammin kuin venäläiset monesti. Yhtenä esimerkkinä tästä Leonid Komarov, jota yhteen aikaan haastateltiin melkein joka pelin lopussa. Puhuu toki sujuvasti toista kotikieltään.

Leonid Komarov on tässä yhteydessä huono esimerkki, koska hän on Venäjän kansalainen ja hänen äidinkielensäkin on venäjä. Muutenkin Venäjällä häntä pidetään täysin venäläisenä, vaikka onkin sattunut asumaan Suomessa ja omaa Suomenkin kansalaisuuden.
Keitä venäjää taitavia ulkomaalaispelaajia tarkoitat?
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Leonid Komarov on tässä yhteydessä huono esimerkki, koska hän on Venäjän kansalainen ja hänen äidinkielensäkin on venäjä. Muutenkin Venäjällä häntä pidetään täysin venäläisenä, vaikka onkin sattunut asumaan Suomessa ja omaa Suomenkin kansalaisuuden.
Keitä venäjää taitavia ulkomaalaispelaajia tarkoitat?

Juuri mainittuja tsekkejä (joitain muitakin tsekkejä Jagrin ja Hasekin lisäksi) olen nähnyt useita kertoja haastatellun.

Mitä Komaroviin tulee, olen aika monta uutista nähnyt, joissa puhutaan nimenomaan suomalaiskiekkoilijasta (venäläismediassa siis), mutta toki kuten sanoin kotikielenä on se venäjä. Oma seura näyttäisi ilmoittavan molemmat kansalaisuudet.
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Tässä ketjussa on rankattu KHL:n parhaat hallit. Ketjuun on sisällytetty kuvat halleista sekä sisä- että ulkopuolelta: Kontinental Hockey League Top Arenas - International Hockey Forums

Komeita halleja kaikki tyynni. Näiden lisäksi Moskovan alueella KHL:n käytössä voisi olla ei suuret, mutta hienot Balashihan ja Podolskin hallit. Moskovan Dynamo pelasi runkosarjassa vain viisi otteluaan listassa mainitussa Megasportissa, joten hallia ei voi millään pitää Dynamon kotihallina, joka on vuonna 1957 valmistunut Malaja Sportivnaja Arena Luzhnikissa ja jossa play offeja parhaillaankin pelataan.

Hodynkan Megasport valmistui aikamoisella kiireellä vuoden 2007 MM-kisoihin, ja katsojan kannalta se ei ole oikein onnistunut. Ylälehtereillä rivien jyrkkyys on laskettu täysin väärin. Katsojien on puolittain noustava istuimeltaan tai selkä väärässä kurottauduttava eteenpäin, jotta näkisi edes 2/3 kenttäpinta-alasta edessä istuvien päiden yli. Kalliimmilla paikoilla alakatsomoissa puolestaan joillakin riveillä tukikaiteet peittävät näkyvyyden kentälle koko pituudeltaan. Uskomattomia virheitä suunnittelussa!

Minua kiinnostaisi tietää näiden komeiden kuvien lisäksi millainen palvelu- ja tarjoilutaso näissä halleissa on ja ehtiikö erätauoilla edes nauttimaan mitään pitkien jonojen takia. Mytishsissä, Tshehovissa, ZSKA:lla, Sokolnikissa ja Luzhnikissa tarjoilu on erittäin vaatimattomasti järjestettyä ja on hidasta.
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Tässä puolestaan lyhyt video Sotshiin rakenteilla olevasta areenasta, missä pelataan olympiapelit. Toivottavasti KHL laajenee joskus myös Sotshiin. Vaikka alue ei todelllakaan ole perinteistä kiekkoseutua, niin olympialaisten myötä kaikki tarpeellinen infra on kunnossa. Eikä Kaliforniaa vastaava ilmasto ole sekään hullumpi.

Niin, tässä se video: http://www.youtube.com/watch?v=LfsNNVKUwGA

Videon viimeisellä sekunnilla vilautetaan ison päähallin viereen nousevaa kisojen kakkoshallia. Kakkoshalliksi pystytetään sellainen "legoista" koottava rakennelma, joka heti kisojen jälkeen puretaan ja siirretään johonkin pohjoisemmaksi, missä on heti käyttöä jääkiekkoilulle.
 

SKA1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko
Minua kiinnostaisi tietää näiden komeiden kuvien lisäksi millainen palvelu- ja tarjoilutaso näissä halleissa on ja ehtiikö erätauoilla edes nauttimaan mitään pitkien jonojen takia. Mytishsissä, Tshehovissa, ZSKA:lla, Sokolnikissa ja Luzhnikissa tarjoilu on erittäin vaatimattomasti järjestettyä ja on hidasta.

Pietarissa tarjoillaan aivan vapaasti juotavaa. Myös pikku purtavaa löytyy (ei tosin grillimakkaroita).

Jää ajetaan kahdella koneella jopa Jubileijniin harjoitushallissa, jossa VMF ja SKA-1946 pelaavat. Olen viimeksi käynyt Moskovassa jääkiekkoa katsomassa 2001. Silloin pidin erittäin paljon Sokolnikin hallista. Nyt joku Medvedjev väittää, ettei se täytä normeja. Halli on hyvä mutta tuotteistus huono. Tuo kaljattomuus selittää osittain Moskovan katsojakatoa. En osaa kuvitella tavallista kadunmiestä kuivinsuin katsomoon.
 

SKA1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko
Videon viimeisellä sekunnilla vilautetaan ison päähallin viereen nousevaa kisojen kakkoshallia. Kakkoshalliksi pystytetään sellainen "legoista" koottava rakennelma, joka heti kisojen jälkeen puretaan ja siirretään johonkin pohjoisemmaksi, missä on heti käyttöä jääkiekkoilulle.

Voisivat tuoda tuon kakkoshallin vaikka Pietariin. Täällä ei ole yhtään liikaa jäätä.

Milloinhan tuolla pääareenalla aloittaa KHL -joukkue?
 

mossela

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Dinamo, Spartak, ZSKA, Krylja Sovjetov
Olen viimeksi käynyt Moskovassa jääkiekkoa katsomassa 2001. Silloin pidin erittäin paljon Sokolnikin hallista. Nyt joku Medvedjev väittää, ettei se täytä normeja. Halli on hyvä mutta tuotteistus huono. Tuo kaljattomuus selittää osittain Moskovan katsojakatoa. En osaa kuvitella tavallista kadunmiestä kuivinsuin katsomoon.

Taidat olla ensimmäinen, joka kehuu Sokolnikin hallia! Tänä päivänä Spartakin kotihalli on kai KHL:n surkein halli. Missä voisi olla vielä vanhempi ja sisätiloiltaan ahtaampi jäähalli. ZSKA:n halli taitaa olla vasta maan toiseksi huonoin halli.

Ensinnäkin se on kylmä sisältä, varsinkin näillä pakkasilla. Pääkatsomoa lukuun ottamatta katsomoihin noustaan ulkopuolella olevia portaita pitkin ja vessatkin ovat edelleen ulkona. On siinä tunnelmaa, kun on ulkohuussit -20 asteen pakkasessa! Tarjoilupisteet ovat kaupungin huonoimmat, eikä niitä juuri olekaan. Autoille ei ole käytännössä minkäänlaista parkkipaikkaa, ei siis mitään. Metroasema on sentään siedettävän lähellä.

Hyviä puolia on hallin pienuus eli tunnelma silloin, kun on paikallismatsi. Toissa kesänä istuimet vaihdettiin uusiin ja niissä on mukava istua, ja näkyvyys jäälle kaikilta paikoilta on hyvä. Katsomoita on perinteisesti kaukalon kaikilla puolilla. Nykyäänhän monissa uusissakin halleissa yhdessä päädyssä on vain pystyseinä, mikä minusta näyttää hassulta. Jollakin lailla kodikas, idyllinen ja erikoisen labyrinttimainen halli tosiaankin on, mutta Medvedjev on oikeassa. Sokolnikissa ei saisi pelata enää KHL:ää ollenkaan.
 

SKA1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko
Hyviä puolia on hallin pienuus eli tunnelma silloin, kun on paikallismatsi. Toissa kesänä istuimet vaihdettiin uusiin ja niissä on mukava istua, ja näkyvyys jäälle kaikilta paikoilta on hyvä. Katsomoita on perinteisesti kaukalon kaikilla puolilla. Nykyäänhän monissa uusissakin halleissa yhdessä päädyssä on vain pystyseinä, mikä minusta näyttää hassulta. Jollakin lailla kodikas, idyllinen ja erikoisen labyrinttimainen halli tosiaankin on, mutta Medvedjev on oikeassa. Sokolnikissa ei saisi pelata enää KHL:ää ollenkaan.

Aika kultaa muistot. Lähinnä muistelin, että silloin 1990 -luvulla siellä oli hyvä tunnelma ja joka puolelta näki pelin erittäin hyvin. Nyt kun muistelen, niin en tosiaankaan tainnut nauttia siellä mitään muuta kuin poppareita.

Pietarissa ei onneksi tänä vuonna pelattu vanhassa Jubileijniin hallissa yhtäkään peliä. Se on jo rakenteellisesti vaarallinen kun raudoitukset ovat ruosteessa. Edellisellä kaudella siellä taidettiin pelata 2 peliä kun Ledovoi Dvorets oli konsertti käytössä.

Pietariin pitäisi ehdottomasti saada yksi noin 7500 katsojaa vetävä halli. Ja mielellään myös toinen SKA :ta hieman vaatimattomampi KHL joukkue, johon Pietarissa kasvavat kiekkoilijat voisivat tähdätä pelaamaan. SKA :han pääsemiseen heillä ei ole mitään saumoja.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Hauskin paikka, missä itse olen RSL:aa/KHL:aa käynyt katsomassa on kyllä Dvorets Sporta SKA, jossa SKA pelasi joitain pelejä vielä ~5 vuotta sitten. Lienee SKA1946:llekin tuttu halli, sellainen ehkä Järvenpään jäähallin kokoinen SKA:n oma halli ja jumalattoman kylmä. Katsomo kahta puolen, sympaattinen mutta auttamattoman vanha.

Jubileinista en koskaan pitänyt, vaikka kokoluokka sinänsä oli mun Pietarin-asumisaikaan SKA:lle juuri sopiva ja halli suhteellisen täysi. Hankala ja vanha halli tosiaan. Tuolloin siellä pelasi mm. Dinamo koripallosarjaansakin, miten lie nykyään (tosin taitaa olla taas Spartak).
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Minä olen käynyt katsomassa nykyisen Venäjän alueella tasan yhden lätkämatsin, Pietarissa, joka silloin v. 1986 oli vielä Leningrad. Hallin on oltava ollut tuo Jubileijni. Liput olivat lähes ilmaisia, kun rahat olivat tietysti pimeästi vaihdettua valuuttaa. Muitelen, että kahdella ruplalla pääsi peliin. 100 markalla (n. 17 euroa), sai 50 ruplaa katukaupassa, kun virallinen kurssi oli n. 14 ruplaa. 50 ruplaa oli siihen aikaan paljon rahaa kulutukseen Leningradissa, jossa metromatka taisi maksaa 0,10 ruplaa eli 10 kopeekkaa.

Peli, jossa kävimme, oli Suomi-Neuvostoliitto, b-maajoukkueiden turnauksessa. Neuvostoliiton joukkueessa pelasi Igor Larionov, koska A-maajoukkue pelasi samaan aikaan Ruotsissa harjoituspelejä ennen MM-kisoja ja Larionovin pelättiin loikkaavan Ruotsista NHL:n. Peli päättyi 4-3 Neuvostoliiton voitoksi ja Suomen kaikki maalit teki siinä pelissä pitelemätön ketju Sami Wahlsten-Jali Wahlsten-Kari Laitinen. Pelin tunnelema katsomon puolella oli erikoinen. Paikanpäällä oli paljon Neuvosto-nuorisoa, jotka huusivat jotain opettelemiaan pitkiä kannustushuutoja omilleen, jotka saattoivat kestää jopa 15-20 sekuntia kerrallaan. Katsomossa oli rauhallista ja tunnelma leppoisan mukava.
 
Viimeksi muokattu:

SKA1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko
Hauskin paikka, missä itse olen RSL:aa/KHL:aa käynyt katsomassa on kyllä Dvorets Sporta SKA, jossa SKA pelasi joitain pelejä vielä ~5 vuotta sitten. Lienee SKA1946:llekin tuttu halli, sellainen ehkä Järvenpään jäähallin kokoinen SKA:n oma halli ja jumalattoman kylmä. Katsomo kahta puolen, sympaattinen mutta auttamattoman vanha.

Viimeksi olen käynyt ko. hallissa vuoden 2009 keväällä kun silloinen SKA-2 (nykyään VMF) pelasi pudotuspelejä. Ikkunoita puuttui ja muuta "pientä". Sisään mentiin takaovesta kun rappukäytävät olivat ilmeisesti liian vaaralliset. Onneksi ulkona oli lämmin keväinen ilma.
 

SKA1946

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hyvä jääkiekko
Eilen uutisoitiin, että seuraavissa kaupungeissa kavennetaan ensi kaudeksi kaukaloa: Kazan, Minsk, Pietari, Riika ja Ufa.

Näissä kaupungeissa kaukalon mitta on ensi kaudella 28 x 60 metriä.

Olettaisin, että se kaivattu taklauspeli lisääntyy KHL :ssä.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Eilen uutisoitiin, että seuraavissa kaupungeissa kavennetaan ensi kaudeksi kaukaloa: Kazan, Minsk, Pietari, Riika ja Ufa.

Näissä kaupungeissa kaukalon mitta on ensi kaudella 28 x 60 metriä.

Olettaisin, että se kaivattu taklauspeli lisääntyy KHL :ssä.

Tätä ei pitäisi mennä tekemään, ei edes näiden viiden hallin osalta.

KHL:n erilaisuus perustuu kaukalon kokoon. Suuri kaukalo tekee pelistä erilaista kuin vaikkapa Suomessa pelattava jääkiekko. Mielestäni suuri kaukalo kehittää pelaajan taitoja paremmin kuin pieni kaukalo. Pidän myös siitä, että suuressa kaukalossa pelaajien puutteet paljastuvat paremmin kuin pienessä.

Pienessä kaukalossa heikomman liikkuvuuden omaava pelaaja voi pärjätä, jos osaa sijoittua hyvin ja tuomarin sallitessa kahvata vastustajaa. Isommassa kaukalossa tällaiset puutteet paljastuvat armotta, koska tilaa on niin paljon enemmän. Malliesimerkki tällaisesta pelaajasta on Lee Sweatt, joka oli suorastaan onneton Dinamo Riikassa. Sweatt ei pärjännyt omassa päässä ollenkaan ja hänen aikanaan verkko soi omassa päässä jatkuvasti. Päästessään Suomeen ja pienempään kaukaloon Sweatt pystyi peittämään nämä KHL:ssä paljastuneet puutteet ja saattoi olla koko liigan paras pelaaja!
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
KHL:n pienimmällä budjetilla pelaavan Dinamo Riikan johtokuntaan kuuluva Juri Savitski kertoi diena.lv:n haastattelussa joitakin yksityiskohtia liittyen seuran talousasioihin.

Dinamo Riikan budjetti on 12 miljoonaa euroa, mistä 8 miljoonaa euroa menee pelaajapalkkioiden maksamiseen. Seuran kallispalkkaisin pelaaja kuluvalla kaudella nautti hieman yli 1 miljoonan euron vuosipalkkaa. Savitski ei maininnut pelaajan nimeä, mutta kyseinen pelaaja lienee Sandis Ozolinsh.

Savitskin mukaan Riika tavoittelee ensi kaudella muutamaa uutta pelaajaa. Huhuissa on liikkunut ainakin Karlis Skrastinsin nimi.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
KHL saanee uuden joukkueen. Tänään on meinaa ilmeisesti perustettu Torpedo Leipzig (mdr.de) niminen joukkue. Vaatinee ilmeisesti kuitenkin vielä Saksan liiton suostumuksen.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Venäjä 60-vuotias pääministeri Vladimir Putin treenaa nuorien pelaajien kanssa: http://www.youtube.com/watch?v=F2hKa0TyTzo

Putin on jutun mukaan opetellut luistelemaan vasta viimeisen kahden viikon ajan. Sen näköistä on tuo luistelukin :).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös