Kaikkien aikojen suomalainen sanoittaja?

  • 23 420
  • 156

Kaikkien aikojen suomalainen sanoittaja?


  • Äänestäjiä
    265

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
Lähes 3 vuotta sitten avasin keskustelun parhaasta suomalaisesta sanoittajasta. Tästä hyperlinkistä kyseiseen keskusteluun. Silloinkin koitin aiheesta äänestystä, mutta kiville meni. Koitetaampa nyt uudelleen äänestyksen kanssa.

Kaikkia sanoittajia en listaa, mutta nuo mielestäni kuuluisimmat laitan vaihtoehdoiksi. Jollei sopivaa noista löydy, laita vaihtoehto "joku muu" ja kerro sitten kuka.

Minulle ehdoton kolmen kärki on, Juha Vainio, Vexi Salmi ja Juice Lekinen. Kukaanhan mainituista ei mielestäni huono, mutta edellä mainitsemani ovat omat suosikit.
 
Viimeksi muokattu:

Kaulasuoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kreikka
Äänestin Gösta Sundqvistia ja Heikki Saloa.
Mielettömiä tekstejä kummallakin herralla. Mistä lie keksineet kaikki..?

Tarkoitus oli vielä klikata Joku muu mikää, mutta onnistuin sössimään. J. Karjalainen ja Hector kuuluvat suosikkeihini, kuten myös Juha Lehti. Heille äänettömät äänet.

Vexi, Junnu & Kumppanit ovat saaneet paljon aikaan ja kaikki kunnia myös heille.
 
Viimeksi muokattu:

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mihin unohdit Hande Nurmion?
Niinpä...

Olisi tuonne voinut mielestäni jokusen vähän nuoremmankin polven sanoittajan heittää sekaan, esim. A.W. Yrjänä, Jarkko Martikainen, Kaarle Viikate, Samuli Putro ja Paula Vesala.

Itse vastaan A.W. Yrjänä. Koen, että kyseinen herra on tehnyt sanoituksia, jotka on vaikuttanut henkilökohtaisella tasolla enemmän kuin kenenkään muun.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Junnu ja Gösta ovat meikäläisen ehdottomat suosikit.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Juicelle annoin ääneni. Olisin antanut myös Juha Vainiolle äänen, mutta huomasin liian myöhään, että voi valita useammankin.
 
Suosikkijoukkue
JYP, NY Rangers
Vähän liikaakin hyviä vaihtoehtoja, joista jouduin pomimaan Vainion, Leskisen, Sundqvistin, Myllykosken ja Saarelan. Alankokin tähän olisi kuulunut, mutta sitten olisi tullut melkein koko lista valittua. Oikeastaan kaikkia yhdistää tuo yhteinen hauskuus -teema, kun nämä artistit ovat profiloituneet niin selkeästi minulle sellaisiksi viikonloppuartisteiksi. Mikä onkaan hienompaa, kun vetää kalsarit jalkaan, avata olut ja laittaa Freukkarit tai Juice soimaan.

Tämän suuremman valtavirran ulkopuolelta nostaisin itselleni tärkeänä esiin myös Ike Vilin.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Parhaita jos haetaan, niin kyllä Junnu Vainio ja Vexi Salmi pesevät nämä "junnut" monipuolisuudellaan.

Suosikkeihin toki voin heti listata Leskisen ja Sundqvistin.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Kyllä se Juice on minun mielestäni, ei tämä vaihtoehto esittelyjä kaipaa. Pidän kuitenkin myös Eppujen musiikista tavallaan, niin pakko sanoa erityismainintana Martti Syrjä myös.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Juice, Gösta... paljon on hyviä, mutta listan ulkopuolelta annettava erityiskiitos Juha Lehdelle siitä, mitä on tähänasti saanut aikaan, Kiitos!
 

Ralph

Jäsen
Tulipa valittua monta. Juicen, Göstan ja Martti Syrjän kappaleista pidän kovasti. Tai siis sanoituksista. Vielä Vexi ja Vainio päälle. Siinä viisi kovinta.
 

Noitarumpu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ohoh, melkoinen unohdus käynyt avaajalla! Meinaan, että Hectoria eli Heikki Harmaa ei sovi unohtaa. Hänen sanoituksensa ovat loistavia!
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Repe Helismaa. Päivänsäde ja Menninkäinen, Hopeinen Kuu, Reppu ja Reissumies, Kulkurin Iltatähti, Laivat puuta – miehet rautaa, Mummon Kaappikello... onhan näitä.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Göstä tietty, ei kahta sanaa. Juice ihan kintereillä.

Syrjä? Ihan oikeasti?

Martin sanoitusarvoa kohottaa se, että hän on sanoittanut biisit Pantsen melodiahyminöitten ja vihellyksien päälle. Sovitus on ollut valmiina ennen tekstien laatimista.

Valkoinen kupla -LP lienee paras esimerkki Martin sanoitustaidoista. Ottakaamme esimerkki kappaleesta "Arkussa vainaan". Martti oli silloin varjojen mailla.

Sanat.

Tosin tuossa sivulla on virheitä, oikeasti Martti laulaa "ettei tunteitaan näytä kuin hullut", ja tottuuvvellisesti myös "mielessäin".

Kannattaa laventaa Eppu-tietämystä Repullinen hittejä -tasoa suuremmaksi, jotta saisi paremman kokonaiskuvan. Martin äiti Kirsi Kunnas lienee vaikuttanut suuresti Martin verbaaliseen lahjakkuuteen. Myös "Kaikki häipyy, on vain nyt" on tarkastelun arvoinen.

E: joo, Studio Etanapa Etana. Omistan kummatkin levyt, mutta silti onnistuin kardinaalimunauksessa.
 
Viimeksi muokattu:

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Koska useampaakin vaihtoehtoa pystyi äänestämään niin äänestin saman tien kolmea. Eli kärjessä ovat samat miehet kuin kolme vuotta sittenkin: Reino Helismaa, Juice Leskinen ja Juha Vainio. Paremmuusjärjestykseen en heitä osaa laittaa, siksi kaikki kolme saavat äänen.
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105
Valkoinen kupla -LP lienee paras esimerkki Martin sanoitustaidoista. Ottakaamme esimerkki kappaleesta "Arkussa vainaan". Martti oli silloin varjojen mailla.

Pienen nusaisun joudun mahdollisesti tekemään ja eikös tämä ollut Studio Etana-plätyltä? Oli miten oli niin loistavaa M Syrjää, kuten monet muutkin tuotokset.

Juicea äänestin tuosta huikeasta joukosta, jossa jokaisella useita hienoja sanoituksia.
 

Mosku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lieksan hurtat
Vastasin "joku muu", koska Pauli Hanhiniemi puuttuu listalta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kysymykseen on mahdoton vastata, koska sanoitustyylit ovat niin erilaisia. On enemmänkin helpompaa listata eri sanoittajien ansioita.

Esimerkiksi Reino Helismaalla oli käsittämätön kyky riimitellä ja tehdä kuplettitekstejä. Mutta lisäksi Helismaa kunnostautui myös vakavampien laulujen tekstittäjänä, ja oli siinä mielestäni erittäin hyvä. Juha Vainioon pätevät osittain samat sanat, kuin Helismaahankin.

Ismo Alanko on yksi suosikkisanoittajani rockin suunnalta. Vaikeaselkoisia tekstejä täynnä surrealistisia kielikuviakin. Mutta kuitenkin omaleimaisia sellaisia. Tuomari Nurmio ja Kauko Röyhkä ovat myös hyviä. Heillä on omanlaisensa otteensa, joskin menevät myös osaltaan Ismon kategoriaan. Juice Leskinen oli äärimmäisen tuottelias, ja vaikutti osaltaan suuresti suomalaisen rockin kehitykseen. Juicen mittavaan sanoitusmäärään mahtuu kuitenkin paljon kuraakin, ja tuntuu välillä, että määrällä on yritetty korvata laatua. Parhaimmillaan Juice oli kuitenkin mestarillinen. Etenkin Pyhä Toimitus ja Myrkytyksen Oireet ovat taattua laatua.

Muita ansiokkaita ovat mielestäni mm. A.W. Yrjänä, Herra Ylppö, Jarkko Martikainen ja Pekka Streng. Yliarvostetuimpina pidän taas Pauli Hanhiniemeä ja Heikki Saloa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös