Mitä sähköä?

  • 696 537
  • 5 720

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
Saako vesi-ilmalämpöpumppua tuon kokoluokan varaajalla, oletko harkinnut? Käsittääkseni ihan hyödyllinen peli voisi tuokin olla mutta merkittävästi pienemmillä perustamiskustannuksilla kuin maalämpö.
Täytyy sanoa että tuo oli täysin uusi tuote minulle. Googlen kautta löysin muutaman laitteen äsken, mm. Sanyo, mutta oma ammattitaito näissä hommissa on tasan nolla, niin taidanpa ottaa yhteyttä asiantuntijaan huomenna. Kiitos vinkistä!
Saat mielellään pitää kärkipaikkasi. ;)
Kiitos! :)
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Taidan mennä kirkkaasti kärkeen...

Omakotitalo rakennettu -88 n. 180m2 + lämmin autotalli n. 50m2. Lämmityksen hoitaa sähköllä lämmitettävä 3000 litran lämminvesivaraaja ja vesipatterit. Lisäksi lattialämpö takkahuoneessa, apukeittiössä sekä eteisessä. Talossa 5 tietokonetta, 4 töllötintä (26 - 70"), elektroniikkalaitteita muutenkin pirusti. Kuuden hengen perhe.

Arvioitu vuosikulutus 37000 kWh!

Meikäläisellä on syystäkin maalämmön asentaminen harkinnassa...
Komeat lukemat sulla kerta kaikkiaan.

Meillä on suunnilleen vastaavan kokoinen ok-talo vm. 1989 plus lämmin autotalli, kaikki pinta-alat yhteensä 240 m2, asujina viisihenkinen perhe. Talo on tiiliverhoiltu kaksikerroksinen, 6h+k+s+khh, kattolämmitykset ja lattialämmitys keittiössä, eteisessä ja kosteissa tiloissa. Vuolukivitakka on, ja takkaa myös käytetään ahkerasti ekoista syyskylmistä aina kevääseen saakka. Televisioita on vaan pari, tietokoneita kolme joista yksi on runsaassa käytössä, toinen semikäytössä ja kolmas satunnaisessa. Muuta peruselektroniikkaa ja erityisesti kunnon audiota löytyy, soittovehkeitä styrkkareilla ja niin päin pois. Sähköllä lämpiävässä saunassa käydään 2-3 kertaa viikossa ja poreallaskin on joskus päällä. Koneellinen ilmanvaihto on erikseen molemmissa kerroksissa, päällä vuoden ympäri. Lämminvesivaraaja on oleellisesti pienempi kuin fastasasharkilla, mutta eipä ole patterilämmitystäkään. Ilmalämpövehkeitä ei ole, mutta harkinnassa kyllä.

Sähkön vuosikulutuksemme oli viime vuoden syyskuusta tähän hetkeen melko tarkkaan 23000 kWh, joka ei mielestäni ole paha lukema ollenkaan noilla parametreilla. Leuto talvi, osittainen puulämmitys sekä kattolämmityksen niukka käyttö auttoivat asiassa. Samoin auttoi se, että tarpeetonta sähkölaitteiden, lämpöjen ja valaistuksen käyttöä on pyritty välttämään.

Sähkön kulutuksen minimointi ei kuitenkaan ole meillä mikään itseisarvo, elämisen mielekkyys ja sujuvuus ajaa kyllä edelle. Jos haluasimme selvitä vähemmällä sähkönkulutuksella, niin ainahan voimme muuttaa asumismuotoa ja tyytyä samalla pienempiin tiloihin.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Täytyy sanoa että tuo oli täysin uusi tuote minulle. Googlen kautta löysin muutaman laitteen äsken, mm. Sanyo, mutta oma ammattitaito näissä hommissa on tasan nolla, niin taidanpa ottaa yhteyttä asiantuntijaan huomenna.

Tsekkaa myös lämpöpumppufoorumin avuliaat kommentit ja kokemukset:

http://www.lampopumput.info/foorumi/

Ilma-vesi-pumppujen puolella tapahtuu juuri nyt kuumaa tuotekehittelyä ja voi olla että pienellä odottelulla saa parempaa tekniikkaa. Katso myös mitä kerrotaan ahkerasta mainostajasta ja edullisesta Ultimatesta.
 

Kaivanto

Jäsen
Saako vesi-ilmalämpöpumppua tuon kokoluokan varaajalla, oletko harkinnut? Käsittääkseni ihan hyödyllinen peli voisi tuokin olla mutta merkittävästi pienemmillä perustamiskustannuksilla kuin maalämpö

180 neliön kämpässä katsoisin kyllä enemmän kuoletusaikaa kuin alkuinvestointia. Viidentoista pakkasella ilmasta lämmön ottavan pumpun hyötysuhde on tietääkseni kahden luokkaa, maalämmön aina noin 3 kelistä riippumatta.
 
Viimeksi muokattu:

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
180 neliön kämpässä katsoisin kyllä enemmän kuoletusaikaa kuin alkuinvestointia. Viidentoista pakkasella ilmasta lämmön ottavan pumpun hyötysuhde on tietääkseni kahden luokkaa, maalämmön aina noin viisi kelistä riippumatta.
Juu, kyllä varmaan mutta toisaalta maalämmön perustamiskustannukset saattavat nousta jopa yli 20.000 euron siinä missä lämpöpumppuja irtoaa kahdella tonnilla noillekin neliöille ja tuo vesi-ilppikin on yli puolet halvempi perustaa joten uskon että näillekin kuitenkin saattaa tuo itsensä takaisinmaksuaika tulla lyhemmäksi.

Maalämpöä olen itse pitkään haaveillut sitten siihen itse rakentamaani taloon, mutta toisaalta kovin suuret aloituskustannukset pakottavat ajattelemaan muitakin vaihtoehtoja, eikä nämä ilpit nyt missään nimessä huonoja vaihtoehtoja ole nekään. Viime talvihan oli ilppilämmittäjän kannalta todella otollinen, harvoin ylitettiin täälläpäin edes tuota viidentoista asteen rajaa ja pelkällä ilpillä pärjäsi hyvin läpi vuoden. Makuuhuoneissa pidettiin lasten vuoksi patteria napsahtamassa päälle 18 asteessa jottei liian kylmäksi putoa, en tiedä ovatko käytännössä olleet montaakaan kertaa päällä.

Itse Sanyon Shiki Sai Kan -mallista maksoin asennettuna 1800 euroa ja sähkön hinnan kehitys on nopeuttanut takaisinmaksuajaksi n. 3-4 vuotta. Nyt on kohta pari vuotta ollut käytössä ja viitisen sataa euroa voidaan laskea kuoletetuksi. Poltan tosin myös puita uunissa aktiivisesti joten kovin pitävää arviota on vaikea esittää.
 

Kaivanto

Jäsen
Juu, kyllä varmaan mutta toisaalta maalämmön perustamiskustannukset saattavat nousta jopa yli 20.000 euron siinä missä lämpöpumppuja irtoaa kahdella tonnilla noillekin neliöille ja tuo vesi-ilppikin on yli puolet halvempi perustaa joten uskon että näillekin kuitenkin saattaa tuo itsensä takaisinmaksuaika tulla lyhemmäksi.

Varmasti ilmapummpu itsensä takaisin maksaa nopeammin kuin maalämpö, mutta jossain vaiheessa maalämpö ottaa sen 18 000 euron eron kiinni. Totta kyllä, että alkuinvestoinneissa on hurja ero, toinen on auton hintainen ja toinen vastaa schollin baari-ilta.
 

Fläppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
2h+kk, 50 m2, ei saunaa, yksi asukas (tosin ainakin puolet ajasta toinenkin henkilö), patterilämmitys (vesi), kohtalaisesti elektroniikkaa:

vuosikulutus 1487 kWh
 

Dave S

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, Sport, Wa1ld Royals
186 lämmitettävää neliötä ja kolme asukasta, teknisessä tilassa hurisee maalämpöpumppu vuosikulutus n. 14000 kwh vuodessa, mikä on mielestäni kohtuullinen, saunassa on hetivalmis kiuas ja sitä käytetään 3-4 kertaa viikossa, lämmönjako tapahtuu vesikiertoisella lattialämmityksellä.
 

jpet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
17000 kWh kausisähköllä, josta talvisähkön osuus 3500 kWh.
- 200 m2
- neljä asukasta
- ilmalämpöpumppu
- leivinuuni
- 1200 l:n varaaja ja vesikiertoinen lattialämmitys pesutiloissa sekä vesikiertoiset patterit autotallissa
- sauna lämpiää 3-4 kertaa viikossa
- sisälämpötila n.21 astetta
- uudet kodinkoneet
 

scholl

Jäsen
Annoin eilen vähän väärää tietoa sähkönkulutuksesta.
Se 3600kWh oli sähkölaitoksen arvioima kulutus.
Muistankin nyt, että nostivat laskuani. Jostain kumman syystä arvioivat, että kulutan enemmän kuin ennen. No joka tapauksessa nyt tuli tasauslasku, jossa todettiinkin, että olen käyttänyt vuoden aikana sähköä 3212kWh.

Mukana oli viiden vuoden tilasto, jossa sähkönkäyttöni on ollut -03-05 3183kWh/v, -05-07 3336kWh ja nyt siis viimeisen vuoden aikana 3212kWh. Herää kysymys, että mistä pirusta se 3600kWh arvio oli revitty. No nyt sain hyvityksen tietysti, kun olen liikaa maksanut, mutta silti omituista.

Kun verrataan taulukkoon niin käytän ilmeisesti enemmän sähköä, kun muut:
kotien sähkönkäyttö kerrostalo/3asukasta/75m2:
Valaistus 28% 750kWh
Ruoan säilytys 27% 700kWh
Ruoan valmistus 17% 450kWh
Viihde-elektroniikka 12% 300kWh
Pyykinpesu 8% 200kWh
Astianpesu 8% 200kWh

Ja keskimääräinen sähkönkäyttö vuodessa:
1 asukas yksiö 950 2h+kk 1200 2h+k 1450 3h+k 1900 4h+k 2200 5h+k 2700
2 asukasta 1300 1800 2100 2500 3000 3550
3 asukasta 1750 2250 2600 2900 3500 4050 jne.

Nämä siis Helsingin Energian tilastoja. Jotenkin en sovi oikein mihinkään tuossa. Muut käyttävät eri tavalla sähköä. Toki en ole siirtynyt energiansäästölamppuihin ja menen usein vasta 02 jälkeen nukkumaan, joten hyvin paljon valoja palaa pitkän ajan vuorokaudessa ja voi olla useampi tietokone päällä. Joku joskus jopa viikkoja niin, etten käytä sitä ollenkaan. Latureita en todellakaan jaksa mennä kiskomaan seinästä irti, puhumattakaan telkkarista, digiboksista tai dvd:stä. Ovat siis valmiustilassa. Ei se mitään. On riittävän ekoa, että asun keskustassa, enkä liiku juurikaan ruuhka-aikoina missään.
 
Onkos täällä jollakulla tietoa/vahvaa visioo miten sähkön hinta kehittyy jatkossa? Mulle soiteltiin ja tarjottiin Fortumin 2v sopparia. Nykysellään on Treen Sähkölaitokselta virrat, ja mitä tota tarjousta laskin niin aika tasoissa olisivat - siis nyt kun TSl laskee hintoja touko-elokuuks. Mutta mitäs sen jälkeen tapahtuu? Jos hinnat putoiskin vielä, niin kyllähän se sit keljuttais, kun 2v on samat hinnat kuitenki. Toisaalta, jos ne lähtis taas nousuun, niin sithän toi ois hyvä. (oho, aika pirun pätevää ajattelua..)

Niin, mitäs te ootte mieltä?
 

Taze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings
Joka tapauksessa suosittelen energiansäästölamppuja. Vaikka maksavatkin enemmän, niin kyllä nuo näköjään kestävätkin huomattavasti pidempään.

Näiden asioiden kanssa kun ammatikseni puuhailen niin, kyllähän energiansäästölamppujen elinikä hehkulamppuihin verrattuna on 3-5 kertainen, jos ei siis osta jotain "kiinalaisia" vaan tunnetumpia merkkejä.

Toisaalta sähkölämmitteisessä taloissa asuvien ei juurikaan kannata energiansäästölamppuihin vaivautua, hyöty on kutakuinkin nolla. No joo kesällä säästää sen lamppujen käytön verran, mutta muina aikoina lämmityspuolelta tulee se sama kustannus (se hehkulamppu kun on lähinnä sähkölämmitin).

Paras energiansäästövinkki lienee vieläkin se lämpötilan pudottaminen (etenkin sähkölämmitteisissä), yksi aste vastaa aina 5% lämmityskustannuksista nyrkkisääntönä. Ja se siis lasketaan "aste kerrallaan".

Onkos täällä jollakulla tietoa/vahvaa visioo miten sähkön hinta kehittyy jatkossa?

Vahva tuntuma on, että tuskin se hinta ainakaan laskee. Tosin korotukset taitaa nykyisin kohdistua tuonne siirtopuolelle ja siihen ei itse voi vaikuttaa.
 

Ruutiveijari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Näiden asioiden kanssa kun ammatikseni puuhailen niin, kyllähän energiansäästölamppujen elinikä hehkulamppuihin verrattuna on 3-5 kertainen, jos ei siis osta jotain "kiinalaisia" vaan tunnetumpia merkkejä.
Ainakin Ikean lamput kestävät uskomattoman pitkään. Meillä on samat lamput ollut käytössä jo kuusi vuotta, kertaakaan ei ole yhtään joutunut vaihtamaan. Yksi jopa pari vuotta pidempään ja koko sen ajan ollut olohuoneen ykköslamppuna. Hämmentää niiden kestävyys jo hieman.
 

Taze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings
Ainakin Ikean lamput kestävät uskomattoman pitkään. Meillä on samat lamput ollut käytössä jo kuusi vuotta, kertaakaan ei ole yhtään joutunut vaihtamaan. Yksi jopa pari vuotta pidempään ja koko sen ajan ollut olohuoneen ykköslamppuna. Hämmentää niiden kestävyys jo hieman.

Joo, tiedän itsekin että ne pakkauksiin painetut käyttötunnit on vähän sitä ja tätä, pääosin keskiarvo. Yksilöitä ne lamputkin ovat (vaikka kummalliselta kuullostaakin). Eräänkin lamppuvalmistajan omissa testeissä energiansäästölamput kestivät yli 15000 tuntia vaikkei niille luvata kuin se 3000 - 5000 tuntia (hehkulamput kestää sen 800 - 1000 tuntia). Toisaalta samassa testissä osa lampuista ei kai kestänyt kuin sen 1000 - 2000 tuntia.

Edit. Lisätään nyt vielä, että yllä oleva tieto on muutamia vuosia vanhaa ja lamput ovat kehittyneet sen jälkeenkin jonkin verran. Mm. erilaisiin käyttötarkoituksiin (mm. ulkokäyttö tai ns. rappuvalaisimet) on kehitetty omia energiansäästölamppuja.
 

Watson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Arsenal
Sattumalta aiheeseen liittyen postista tipahti mökin sähkölasku viimeiseltä kuudelta kuukaudelta. Kyseessä on reilu 60 neliön lautamökki kainuussa (kuutioita paljon), jossa eristevahvuus ei ole sitä luokkaa mitä nykystandardein tehdyssä omakotitalossa pitää olla. Pidän mökissä talvella kuitenkin 8-10 asteen peruslämpöä ihan sillä perusteella että se palvelisi meitä koko loppuelämän, eikä mitään kosteus- ja hajuongelmia tulisi.

Mökissä on alusta asti ollut ilmalämpöpumppu (Sanyon Nordic-malli), jota en kuitenkaan pidä päällä kovimpina talvikuukausina, eli joulukuun ja helmikuun aikana. Tämä ihan sillä perusteella että mökille pääsy on tuona välinä vähän hankalaa (pitäisi hommata moottorikelkka) eikä ilmalämpöpumpun alle muodostuvaa jääkekoa pääse oikein kontrolloimaan. Tuona aikana mökki lämpiää sähköpattereilla.

Jokatapauksessa tänä vuonna pistin ilmalämpöpumpun päälle helmikuun viimeisenä päivänä. Kulutus:

Helmikuu 838 kWh
Maaliskuu 443 kWh

Tuo antanee jotakin suuntaa kuinka mainiota säästöä pumpulla saa. Kyseisinä kuukausina ei mökissä ole asuttu siis päivääkään, ei lämmitetty takkaa yms. joka selittäisi eroja. Sen verran seurailin lämpötiloja, että maaliskuu oli kainuussa tänä vuonna yllättävänkin kylmä kuukausi, käytännössä yhtä kylmä kuin helmikuu. Eroa kompensoi vielä se, että maaliskuussa oli kolme päivää enemmän kuin helmikuussa ja ilmalämpöpumppu pitää mökin 16 asteessa. Eli tuolla perusteella voi hyvinkin väittää että pumpulla saa lämmityksen puolella energiamäärällä suoraan patterilämmitykseen verrattuna.

Sinällään harmittaa että nuo muutamat kuukaudet joutuu vetämään patterilämmityksellä. Mökki syö n. 4500kWh vuodessa, josta noihin kolmen kylmimmän kuukauden lämmitykseen kuluu puolet.
 

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Kaivetaanpas tällainen ketju esille. Fortum ilmoitti ystävällisesti tänään, että irtisanovat Fortum Opiskelija -sopimukseni ja tarjoavat tilalle Fortum Tarkka -sopimusta, jossa sähkön hinta perustuu pörssisähkön kk-hinnoitteluun. Itseäni ei välttämättä moinen hinnoittelutapa innosta, vaan haluaisin suurinpiirtein tietää tarkalleen sen, mitä sähkö milloinkin maksaa. Katselin sähköyhtiöiden sivuilta hintoja, mutta asiaan perehtymättömänä en nyt oikein ottanut selvää, mikä olisi se paras vaihtoehto. Määräaikaisilla sopimuksilla saisi toki näellisesti edullisempia sopimuksia, ja käsittääkseni noista määräaikaisista sopimuksista pääsee eroon tilanteessa, jossa joutuu muuttamaan nykyisestä osoitteesta pois, vai onko joitain sudenkuoppia olemassa sen suhteen, että noista jotain sakkomaksuja joutuisi maksamaan, ainakin jotain sen suuntaista yhden sähköyhtiön toimitusehdoissa mainittiin?

Lisäksi lasketutin sähkön hintaa vertaa.fi:n laskurissa. Mielestäni outoa on se, että 12kk määräaikaisen sopimuksen tekemällä vertaa.fi -laskurin mukaan edullisin vaihtoehto on Vattenfall, mutta itse Vattenfallin kotisivuilta en moiseen hintaan saanut laskettua sähköä mitenkään heidän omalla laskurillaan... Liekköhän kyseessä mahdollisesti joku tarjous niille, jotka tekevät sopimuksen tuon vertaa.fi:n kautta tjsp?

Yleisestikin ottaen, millaisia kokemuksia palstalaisilla on eri sähköyhtiöistä ja hinnoitteluista?
 

Waldemar

Jäsen
...Liekköhän kyseessä mahdollisesti joku tarjous niille, jotka tekevät sopimuksen tuon vertaa.fi:n kautta tjsp? ...

Vattenfallilta kannattaa pyytää tarjous, en tiedä onko nyt mitään kamppanjaa mutta itse hommasin noin kuukausi sitten täystuuli yleissähkön 4,80snt/kWh ilman perusmaksua. Sopimus on 12kk määräaikainen. Soittamalla hoitui koko homma
 

Rici

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, D, Pönttövuoren Peikot
Mistäs jatkislaiset hommaavat sähkönsä?

Kilpailutin oman sähkösopimukseni osoitteessa http://www.ekoenergia.fi.

Eli suosin siis ympäristömerkittyä sähköä (Ekoenergia-merkittyä). En osta enää sekasähköä enkä myöskään "vihreää sähköä", jossa ympäristöväitteitä ei ole todennettu.

Mistäs te ostatte sähkönne?
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Tällä hetkellä tyhmänä vielä Fortumilta, jonka pörssisähkön hintaan perustuvaan sopimukseen haksahdin alkutalvesta. Persnettoa tuli parin kuukauden aikana vanhaan paikallisen yhtiön sopimukseen verrattuna niin paljon, ettei loppuvuosi enää mitenkään voi "pelastaa" tuota mahdottoman edulliseksi mainostettua sopimusta vanhaa halvemmaksi.

Syksystä alkaen mennään taas paikallisen yhtiön (Paneliankosken Voima) sähköllä.

Ekoenergiaan en suuressa mittakaavassa usko. Sähkön tuotanto on erittäin pientä verrattuna vaikkapa ydinvoimaan ja haitat loppupeleissä vähintään yhtä suuret.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tällä hetkellä tyhmänä vielä Fortumilta, jonka pörssisähkön hintaan perustuvaan sopimukseen haksahdin alkutalvesta. Persnettoa tuli parin kuukauden aikana vanhaan paikallisen yhtiön sopimukseen verrattuna niin paljon, ettei loppuvuosi enää mitenkään voi "pelastaa" tuota mahdottoman edulliseksi mainostettua sopimusta vanhaa halvemmaksi.

Pörssisähköön pari vuotta sitten tarttuneena kärvistelen sen asiakkaana ainakin nyt vielä syksyyn asti. Mietitään sitten uusiksi. Kulunut talvi ja vielä tämä alkukesäkin on todella ollut käsittämättömän kallis. Kun vielä 2009 keskimääräinen viikkohinta oli 30-40e/MWh niin tänä vuonna luvut ovat järjestään olleet kymppiä enemmän ja hirveimpänä lukuna tuo viikko 8 jolloin Nordpool kellotti lukemat 164,72e/MWh. Pidemmällä jaksolla päästään toki samoille lukemille kuin perinteisillä sopimuksillakin mutta mihinkään edullisuuteen en tämän jälkeen enää usko minäkään. Ne kovimmat pörssin hintapiikit kun osuvat järjestään kylmille ja pimeille kausille, jolloin sitä sähköä kuluukin eniten. Kesällä sitten hinnat putoavat kun kulutuskin on minimaalista, eli säästöä ei juurikaan silloin synny.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Kraft&Kultur toimittaa itselleni Vesi-&tuulivoimalla tuotettua sähköä. Vertailutin hintoja ja oli Suomen halvin hinta silloin kun otin. Kiinteällä hinnalla muutaman vuoden sopparin otin. Ei tuosta hinta juurikaan laske ainakaan Suomessa, joten ei siinä tappiolle voi jäädä, paljoa ainakaan.

Samalta firmalta löytyy myös ihan tuo EKO-merkitty sähköä, mutta omani ei ole siis tuota. Ja ei, en kanna tuosta moraalista taakkaa kuitenkaan...
 

Rici

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, D, Pönttövuoren Peikot
Ekoenergiaan en suuressa mittakaavassa usko. Sähkön tuotanto on erittäin pientä verrattuna vaikkapa ydinvoimaan ja haitat loppupeleissä vähintään yhtä suuret.

Sähkösopimuksessa on se hauska juttu, että ei tarvitsekaan miettiä koko maan energiahuoltoa, vaan sitä mitä tuotantoa haluaa itse tukea. Itse olen tykästynyt nimenomaan tuohon Ekoenergiaan, sillä se rajaa pois esimerkiksi tuulivoiman lintualueilla ja kalatiettömän vesivoiman. Eli siinä ympäristöhaitat ovat muuta uusiutuvaa pienemmät.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Näköjään samaa tahtia kun tietoisuus ja halukkuus kilpailuttaa yhtiöitä myynnin osalta on edistynyt niin yhtiöt ovat kaikessa hiljaisuudessa siirtäneet kustannuksiaan "kätevästi" siirron puolelle ja kiinteisiin maksuihin. Siirron vapauttamista odotellessa.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Sähkösopimuksessa on se hauska juttu, että ei tarvitsekaan miettiä koko maan energiahuoltoa, vaan sitä mitä tuotantoa haluaa itse tukea. Itse olen tykästynyt nimenomaan tuohon Ekoenergiaan, sillä se rajaa pois esimerkiksi tuulivoiman lintualueilla ja kalatiettömän vesivoiman. Eli siinä ympäristöhaitat ovat muuta uusiutuvaa pienemmät.

Entäpä jos näistä paikoista ei sitten tulekaan riittävästi sähköä kaikille halukkaille. Putoaako asunnostasi sitten jännite vai katkeaako vain sähköntulo kokonaan?

Että silleen...
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Näköjään samaa tahtia kun tietoisuus ja halukkuus kilpailuttaa yhtiöitä myynnin osalta on edistynyt niin yhtiöt ovat kaikessa hiljaisuudessa siirtäneet kustannuksiaan "kätevästi" siirron puolelle ja kiinteisiin maksuihin. Siirron vapauttamista odotellessa.

Olisiko tästä jossain mustaa valkoisella? Eipä tuo oma verkonhaltija ainakaan ole hintoja rukannut kuin uuden arvonlisäveron verran viimeisen vuoden aikana. Siirto nyt tuskin koskaan tulee vapautumaan, jos asiaa ajattelee hieman. Ja kyllähän tuo myyntihinta edelleen on siirtohintaa suurempi.

Wilco: Sähköä myyvä yhtiö ei luonnollisesti voi myydä yli oman tuotantokapasiteettinsa. Jos sähkö uhkaa loppua, hoitaa tehonrajoituksen käsitykseni mukaan verkonhaltija. Noiden rajoituksien käytössä ja sisällöissä on eri verkonhaltijoilla erilaisia käytäntöjä. Jossain tapauksissa voidaan verkkokäskylaitteen kautta pudottaa esimerkiksi sähkölämmitystaloissa lämmityksiä pois.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös