Maastohiihtokausi 2022–2023

  • 127 846
  • 1 156
Suosikkijoukkue
NHL, Liiga, Leijonat, U20,
SM-kisoista on kyllä tulossa mielenkintoisimmat hetkeen, ja nopealla vilkaisulla lähtölistoihin poisjääntejä vaikuttaisi olevan hyvin vähän. Naisilla Niskanen ja Alakoski, ja sitten universiadeissa hiihtävät, mm. Niemelä ja Poikonen. Poikonen on kyllä ilmoittautuneissa, universiadien aikataluista ei hajua, kai sieltä kerkeää mukaan sitten.

Mielenkiintoisa nähdä hiihtävätkö esim Hyvärinen ja Niskanen parisprinttiä. Tulisi mielenkiintoinen otatus esim. Lepistö-Hakola ja Moilanen-Mäki parivaljakkojen kanssa.
 

Erkki

Jäsen
Vöyrin U23 katsastushiihdot ohitse, Liekari voitti sekä perinteisen 15 km että vapaan 10 km kilpailut. Poikkimäen sijoitukset 3. ja 2. U23-MM-kisoihin molemmat. Liekari oli ylivoimainen perinteisellä, kausi on sujunut hyvin ja nuorten MM-kisat ovat varmaankin olleet päätavoitteena. Mutta se, mikä erityisesti pistää silmään, on Alexander Ståhlbergin, 5. ja 8. sijat. Jo toinen kausi menossa penkin alle. Ja kun kyseessä on hiihdon suurlupaus, paniikkinappulan painaminen on lähellä. Esimerkiksi saman ikäluokan Matias Hyvönen voitti Ståhlbergin vapaalla 25 sek!

Onko tehty oikeita asioita, onko valmennus tehtäviensä tasalla? Tai onko niin, että tavoite on aidosti jossakin parin vuoden päässä ja tällä välillä tehdyillä tuloksilla ei ole merkitystä? Kansainvälisessä hiihdossa asiat eivät vain mene niin, että jäädään jo parikymppisenä jälkeen oman ikäluokan huipuista ja sitten yritetään saada etumatkaa kiinni. Eikä saada koskaan.
Samaa mieltä siitä että alkaa huolestuttaa tämä meno. Mainittu Poikkimäkikin oli todellinen suurlupaus aikoinaan mutta haasteita on riittänyt. Ståhlbergin kohdalla toki pitää muistaa että viime kausi ei sentään täydellinen farssi ollut vaan mukaan mahtui myös mm. sm-kisojen nelossija ja löi silloin Ruuskasen muutamia viikkoja ennen nuorten mm-kisoja.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Verneri Poikonen on ottanut kultaa maastohiihdon vapaan hiihtotavan sprinteissä Lake Placidin universiadeissa.

Tiia Olkkonen nappasi naisten sprinttifinaalissa hopeaa.
 

Rektor

Jäsen
Kultaputki vaan jatkuu Lake Placidissa. Ei tietenkään aivan ykköskorin kisoja, mutta kyllä on hienosti kaltevuutta sekä korkeuseroa radalla. Ja lunta. Oberin ym. hassuttelujen jälkeen ihan rehellinen hiihtokisojen ilme.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Näyttää siltä, että Iivo Niskaselle tästä kaudesta tulee sairastelun takia välivuosi.
Nyt jää SM-hiihdot varotoimenpieenä väliin, jotta voi keskittyä maailmancupiin reilun viikon päästä Ranskassa.
Jos ei siellä pysy kärjen tuntumassa, niin ei millään enää ehdi kuntoutumaan Planicaan.
 

Micqou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Avs, Mikko Rantanen, (HPK)
No joo, mutta eikö esim. Pärmis aio kuitenkin osallistua näihin tulevan viikonlopun piirinmestaruuskisoihin, vaikka on meriiteiltään Kepan veroinen. Hitusen harmittaa, olisi ollut kiva nähdä kaikki viivalla.
Millä tavoin Niskasilla on eri säännöt kuin Kristalla?
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Jylhä pohtii valintoja: Tuhti soppa Suomen MM-valinnoista: ”Riitta-Liisa Roponen aiheuttaa harmaita hiuksia”

Tärkein uutinen oli se, että Krista ei hiihdä MM-sprinttiä. Jes! Nyt järki on otettu käyttöön matkavalinnoissa, kunhan sitä riittäisi vielä matkoillekin. Eli että emme taas näe sitä ikävää näytelmää, jossa Krista vetää itsensä henkihieveriin letkan vetäjänä ja lopussa muut painavat ohitse. Pärmäkoskelle siis nyt viimeisiin kisoihinsa annos itsekkyyttä ja tervettä järkeä.

Minusta valinnat ovat kutakuinkin selviä. Naisilla Roponen voi toki vielä keikuttaa venettä. Ei millään pahalla, mutta (Niemelän) universiadien kultamitali ei ole kummoinen näyttö: korkeintaan näyttö siitä, että tarvitsee näyttöpaikan MC:n.

Miehillä katsotaan vielä, onko Rise kunnossa. Ongelmana on se, että kaikille halukkaille ei riitä matkoja sivakoitavaksi, jos valitaan iso purukka. Mutta Tampereella sitten nähdään, kuka on vetänyt poppareita ja kuka höylännyt latuja kovaa.
 
Viimeksi muokattu:

Sambody

Jäsen
Kiinnostavinta antia omalta kohdaltani ehdottomasti Risen kilpailukunto. Hienoa myös, että mies on tähän tietoon viivalla vapaan parisprintissä. Normaalissa oloissa olisi ehdoton ykkössuosikki Mäen kaveriksi MM-parisprinttiin, mutta nyt jännä nähdä lähteekö edes sm-tasolla vapari.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Monessakin mielessä aika laaduton juttu. Ensinnäkin siinä kirjoitetaan, että Kerttu ja Krista eivät MM-sprinttiä hiihdä. Kuitenkin Kerttu itse Instassa juuri toi esiin, että hiihtää MM-kisoissa mahdollisesti jopa kaikki matkat. Kristakin on siihen malliin sprinttejä tällä kaudella hiihtänyt ja niissä myös ok pärjännyt, että en ihmettelisi, jos hänkin haluaisi pertsan sprintin hiihtää. Kyseisellä matkalla on nyt normaalia heikompi taso, kun viime vuosien kovimmista pertsan sprinttereistä Nepryaeva ja Stupak ovat suljettuina ulos, Lampic siirtynyt pumpumhiihtoon, Falla lopettanut ja monella Ruotsin kärkisprinttereistä ollut terveysmurheiden sävyttämä kausi.

Sitten vaikuttaa siltä, ettei Jylhä ole vaivaantunut tutustumaan valintakriteereihin ollenkaan. Näillä SM-hiihdoilla ei ole todellisuudessa MM-näyttöarvoa ollenkaan, joten jonkun Ritun viestipaikalla on ihan turhaa spekuloida niin kauan, kun on haluton maailmancupissa esiintymään. Samaten Niemelän universiadinäytöt ovat ihan jonninjoutavat eikä niillä ole vaikutusta edes mc-valintoihin, saati MM-valintoihin.
 

Sambody

Jäsen
Onpa kyllä ihan turhat sprintit Tampereella ainakin miehissä. Parisprinteissä meni jo kyttäilemiseksi ja paikkaa haettiin vaan viimeiseen mutkaan. Tuskin perinteiselläkään kukaan loppusuoralla enää ehtii kärjessä ohittamaan saati matkalla karkaamaan. No toivottavasti naisten sprintissä edes vähän vauhtia pidettäisiin, mutta en kyllä henkeä pidättelisi.

Hakola palasi kilpaladuilla hänelle tyypilliseen tapaansa kaatumalla, mutta toisaalta noin kapealla baanalla isolla porukalla rinttiä hiihdettäessä oli selvää, että ilman haavereita ei kaikki läpi tule.
 

Potku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Kivikova
Onko muuten siitä jo tietoa, ketkä artistit esiintyvät Ski Weeks sprinttitapahtumassa? Osallistujalistaus oli varsin kelpo itse hiihtoon.
 

Sambody

Jäsen
Onneksi olkoon varsinkin Remi Lindholm ja Niko Anttola. Remille ensimmäinen aikuisten SM-kulta ja Nikolle ensimmäinen aikuisten SM-mitali. Heidän väliin sitten vähän meritoituneempi Joni Mäki.

Ruuskaselta ei ihan parhaalla mahdollisella tavalla tänään lähtenyt, mutta hiihto näytti jaksavalta, joten mikäli terveenä nyt pysyy ei kai pitäisi olla mahdottomuus kaivaa se Davosissa nähty herkkyys hiihtoon vielä ennen mm-kilpailuja. Vuorela ja Lepistö ei vakuuta.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Pitkään aikaan mielenkiintoisemmat SM-hiihdot miehissä. Lindholm on menossa MM-kisoihin, erittäin vahva esitys. Mäki antoi myös vahvan näytön viestin ankkuriksi. Kun matka lyhenee 5 km, kestäisikö tällä kertaa kv. huippuvauhtia? Muista maajoukkuetason hiihtäjistä ei kummempaa sanomista. Ruuskanen 7.sija ei nyt anna kovin paljoa lupauksia tulevaan. Oli toki vapaalla Davosissa 8. Eli sijoitus voi johtua kovasta harjoitusjaksosta.

Lepistö 19. on taas hyytymässä, on vaikea keksiä, miksi hänet pitäisi lähettää MM-kisoihin. Markus Vuorela 6. hävisi Ikoselle ja Haaralalle. Ei sekään kovin hyvä merkki jatkolle, mutta tottakai maailmancupin näytöt ovat etusijalla. Varmaan kisoihin, mutta siellä sitten sijoilla ynnä muut. Vapaan 15 km ovat tulossa Niskanen, Lindholm ja Hyvärinen. Viimeisestä paikasta kisaavat lähinnä Ruuskanen ja Mäki. Myös Vuorela on ehdolla, jos Iivo ei halua hiihtää.

U23-hiihtäjistä J. Vuorela 9, Liekari oli 10, ja Poikkimäki 44. Ståhlberg voitti ikätoverinsa Hyvösen ollen 20. Ståhlberg oli kuitenkin lähellä nuorten MM-kisoja ja on niukasti ikäluokkansa kärki Suomessa. Toivotaan, että hyppy aivan uudelle tasolle tapahtuu pian, jo keväämmällä. Nyt on Anttola vuotta nuorempana mennyt heittämällä ohitse.

Aivan oma lukunsa on siis Niko Anttola. Hänen kaltaista lahjakkuutta tuossa iässä ei ole nähty sitten Risto Kiiskisen. Mutta hänestä varmaan kuullaan paljon enemmän. Nyt kuitenkin nuorten MM-kisoihin, voisi hiihtää myös Planicassa, mutta en näe tällaiseen kovin suurta tarvetta.

Naisilla olennaista oli, että spekulaatiot Roposesta voidaan lopettaa. Ei tehnyt mäkäräisiä. Joensuu varmaan on etusijalla vapaalle viestiin. Piipon valinta kisoihin on myös selvää, hiihtää vapaan kympin. Lämsä oli pirteä, tulossa ensi kaudeksi A-maajoukkueeseen näillä vauhdeilla. Maailmancupit eivät enää merkittävästi vaikuta valintoihin ilman sairastumisia.
 
Viimeksi muokattu:

Sambody

Jäsen
Olihan erikoinen rata maailmancupin sprintissä Livignossa. Noissa korkeuksissa aivan varmasti parhaiten hapokkuutta kestävät urheilijat pärjäsivät, kun radalla ensin hiihdeltiin 1,5 minuuttia lämpöä kroppaan, jonka jälkeen minuutin kestävä loppusuora joka loppui hieman ylämäkeen. Radalla kaikki maailman tila tehdä ohituksia, jos vain kykyjä löytyi. Voittoihin Sundling ja Kläbo.

En nyt tiedä mitä mieltä tuollaisesta radasta olisi. Toisaalta helvetin tylsä, kun ei ollut korkeuseroa. Sitten taas tuollainen rata ei kyllä jätä varsinkaan noissa korkeuksissa mitään epäselvyyttä siitä kuka sitä hapokkuutta parhaiten kestää.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Naisiin on kyllä enemmän tunkua maajoukkueeseen kuin hetkeen. Ainakin Piippo, Alakoski ja ehkä Niemeläkin on tyrkyllä sinne uusina niminä.
Jep, naisten maajoukkueesta lopettavat ainakin Pärmäkoski ja Kyllönen. Niskasen tilanne lienee vielä auki: kun on juuri noussut hiihdossa huipulle, lopettaminen lienee hyvin vaikeaa.

Naisten maajoukkue on juuri nyt tasoltaan korkein pitkään aikaan ja voi mennä todella pitkään, ennen kuin meillä on kaksi maailmanhuippua sekä näiden lisäksi potentiaalinen mitalisti. Joten on myös viimeinen tilaisuus viestin voittamiseen, jo senkin vuoksi, että sekaviesti saattaa tulevaisuudessa korvata nykyiset distanssiviestit.
 

Micqou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Avs, Mikko Rantanen, (HPK)
Jep, naisten maajoukkueesta lopettavat ainakin Pärmäkoski ja Kyllönen. Niskasen tilanne lienee vielä auki: kun on juuri noussut hiihdossa huipulle, lopettaminen lienee hyvin vaikeaa.
Missä Pärmäkoski on vahvistanut, että lopettaisi tähän kauteen? Sitä vastoin Kertulle kaksi vuotta seuraaviin arvokisoihin ja kolme vuotta seuraaviin olympialaisiin tuntuu hyvinkin pitkältä ajalta. Nimenomaan varsinkin nyt kun on viime vuodet hiihtänyt aivan absoluuttisella huipulla, niin muut sijat tuskin motivoi edes vähää alusta.

Toki toivon, että olen väärässä Kertun suhteen, mutta aika iso todennäköisyys on sillä, että ura loppuisi tähän kauteen. Varsinkin, jos MM-kisoista napsahtaisi henkilökohtainen kultamitali.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Missä Pärmäkoski on vahvistanut, että lopettaisi tähän kauteen? Sitä vastoin Kertulle kaksi vuotta seuraaviin arvokisoihin ja kolme vuotta seuraaviin olympialaisiin tuntuu hyvinkin pitkältä ajalta. Nimenomaan varsinkin nyt kun on viime vuodet hiihtänyt aivan absoluuttisella huipulla, niin muut sijat tuskin motivoi edes vähää alusta.

Toki toivon, että olen väärässä Kertun suhteen, mutta aika iso todennäköisyys on sillä, että ura loppuisi tähän kauteen. Varsinkin, jos MM-kisoista napsahtaisi henkilökohtainen kultamitali.

Ei ole vahvistanut eikä sitä teekään ennen kauden loppua. Pärmäkoski on vahvasti vihjannut haluavansa perheenlisäystä. Lisäksi ollut maajoukkueessa huomattavan kauan, tuli siihen jo juniorina, joten pidän hänen lopettamistaan jopa todennäköisempänä kuin Kertun. Mutta molempien lopettaminen on hyvinkin mahdollista. Kertun lopettamisen puolesta puhuu pitkä ura ja sitä vastaan olympiamenestys. Kumpi voittaa kunnianhimo vai vapaa-aika, kas siinä kysymys. Jospa Kerttu ei halua samoja asioita kuin Krista. Tässä toiveita herättävä juttu:

 
Viimeksi muokattu:

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Alexander Ståhlbergin vaisua menoa olen ihmetellyt, että mikä mahtaa tähän olla syynä. Nyt tuli IS:n kautta hieman selvyyttä asiaan.


Onko sprinttitaustan Strandvall riittävän kyvykäs valmentaja hoitamaan nuoren lupaavan urheilijan erittäin vaativaa jatkuvaan kehitykseen tähtäävää prosessia, tuo painonpudotusjuttu ja siitä seurannut romahdus kuulosti täysin amatöörien puuhastelulta... Norjassa tämä ei varmaan tuntuisi missään, mutta meillä tilanne on täysin toinen, yhtään nuorten menestyjää ei ole varaa hukata.
 
Viimeksi muokattu:

Sambody

Jäsen
Hakola ja Matintalo mestareiksi. Naiset hiihtivät pidoilla ja miehet lykki tasuria paitsi kärkiukoista Moilanen joka sitten jäikin muiden maajoukkuemiesten jalkoihin välierässä.

Tiukaksi meni, mutta ei siinä loppusuoralla enää ohi kerennyt vaikka Lylynperä naisissa ja Mäki miehissä lähellä oli. Hienoa että Ristomatti pystyi kultaa hiihtämään kaikkien takaiskujen jälkeen. Lopulta saatiin miehissäkin ratkaisuja jo matkan varrella tosin taisi vaatia hieman munkkia, että Ristomatin iskiessä hänen takanaan oli Olli Ahonen joka hieman tummui finaalissa. Varmaan Vuorinen ja Mäki olisi tuossa pystynyt tulemaan Hakolan peesissä, mutta nyt ladut olivat tukossa ja Hakola sai nykäistyä riittävästi eroa. Les Roussesiin varmaan sitten seuraavilla joukkueilla, jos siellä vain pystytään hiihtämään. Eikös maailmancupissa saanut 5 hiihtäjää per maa olla viivalla?

Miehet
Sprintit: Mäki, Hakola, Vuorinen, Moilanen ja kuka muu(Lepistö?, O.Ahonen?)
10km vapaa väliaika: Iivo, Perttu, Remi, Ruuskanen ja kuka muu?
20km pertsa yhteislähtönä: Iivo, Perttu, Remi, Ruuskanen ja Hakola

Naiset
Sprintit: Matintalo, Lylynperä, Joensuu, Kähärä ja Pärmäkoski?
10km vapaa väliaika: Pärmäkoski, Niskanen, Piippo, Joensuu ja Kyllönen
20km pertsa yhteislähtönä: Pärmäkoski, Niskanen, Joensuu, Kyllönen ja Matintalo

Tosin varsin kyseenalaista onko järkeä Joensuun esim hiihtää kaikkia kolmea kilpailua, mutta eipä siellä ole noille normaalimatkoille ihan hirmuisesti ole muitakaan tunkemassa. Mäelle varmaan menee tuo väliaikalähtökisan paikka, jos vain kiinnostaa lähteä viivalle. Valmennus varmaan ihan mielellään näkisi miten Jonin kyyti riittää tällä hektellä maailmancupin normaalimatkalla ihan jo viestivalintoja ajatellen.
 

Butcher

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja Ketterä
Eikös maailmancupissa saanut 5 hiihtäjää per maa olla viivalla?
6 hiihtäjää saa Suomi laittaa joka matkalle, että kyllä siellä paikkoja riittää. Miesten sprintissä ehkä kovin vääntö. Selviä tapauksia ovat Mäki, Moilanen, Vuorinen, Hakola ja Olli Ahonen. Kuudennesta paikasta taistelevat varmaankin Mannila ja Ville Ahonen. Voi olla, että tämä kääntyy niukasti Mannilalle viimeaikaisen vireen perusteella. Lauri Lepistöä ei mielestäni voi tähän spekulaatioon mukaan ottaa, niin heikkoja ovat miehen sprinttinäytöt maailmancupista. Tänään oli toki hyvä, mutta turha tasatyöntökisasta on sen suurempia johtopäätöksiä tehdä. Voin toki olla väärässäkin, mutta luulisin että valmennusjohto painottaa aikaisempia maailmancupnäyttöjä enemmän.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös