Muiden maiden naisten maajoukkueet

  • 3 384
  • 9

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Välillä tulee eteen muiden maiden naisten maajoukkueisiin liittyviä uutisia, joista ei ole kovin luontevaa keskustella Jatkoajan keskustelupalstan muissa ketjuissa. Näin on varsinkin silloin, kun tapahtumia ei pysty kovin hyvin liittämään arvokisojen keskusteluketjuihin. Siispä tässä aiheelle oma ketju. Toivottavasti tänne syntyy runsaasti keskustelua.

Naisleijoniin liittyvä keskustelu löytyy edelleen omasta ketjustaan.

Naisten maajoukkuetoiminta alkoi eri puolella jääkiekkomaailmaa käytännössä 1980-luvulla ja ensimmäiset kansainvälisen jääkiekkoliiton alaiset arvokisat eli EM-kisat järjestettiin 1989 Länsi-Saksassa. Vuotta myöhemmin pelattiin ensimmäiset MM-kisat Kanadassa. MM-kisat järjestettiin aluksi vain noin joka toinen vuosi ja EM-kisat pelattiinkin väliin jäävinä vuosina aina vuoteen 1996 asti. Naisten jääkiekko oli talviolympialaisten ohjelmassa ensimmäisen kerran 1998 ja kun MM-kisat on sen jälkeen järjestetty olympiadin muina keväinä, EM-kisat ovat naisten osalta siirtyneet historiaan.

Vuodesta 1999 lähtien on järjestetty myös korkeimman tason MM-kisoista karsiutuneille joukkueille oma mestaruusturnaus. Kun 20 vuotta sitten naisten MM-kisoille riitti kaksi divisioonaa, keväällä 2020 naisten MM-kisojen eri sarjatasoille osallistuu 40 eri valtion maajoukkueet ja turnauksia on jo kuusi:(korkein taso sekä divisioonat IA, IB, IIA, IIB ja III).
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
#FörFramtiden

Ruotsin maajoukkueen pelaajat pudottivat uutispommin keskiviikkona. 43 maan parasta naiskiekkoilijaa boikotoi maajoukkuetehtäviä niin kauan, kunnes Ruotsin jääkiekkoliitto tukee pelaajia paremmin.

Kyse on ennen kaikkea taloudellisesta tuesta ja amatööripelaajien siviilitöiden tulonmenetysten korvaamisesta maajoukkuetehtävien aikana. Tänään varmistui myös, että Ruotsi ei osallistu ensi viikon viiden maan turnaukseen Suomessa.

Ruotsin naiskiekkomaajoukkueelle päättyvä vuosikymmen on ollut monin tavoin vaikea. Edellisellä vuosikymmenellä Ruotsi keräsi arvokisoista neljä mitalia, joista hienoimpana saavutuksena olympiahopea Torinon kisoista 2006. Vielä Vancouverin olympialaisissakin Ruotsi pelasi Suomea vastaan pronssiottelussa, mutta sen jälkeen koko vuosikymmen on mennyt länsinaapurin naisilla kaukana mitaleilta. Suurin järkytys koettiin kuitenkin viime keväänä, kun Ruotsi karsiutui koko naiskiekkohistoriansa aikana ensimmäistä kertaa korkeimman tason MM-kisoista porrasta alemmas 1A-divisioonaan.

Tällä vuosikymmenellä Ruotsissa ei siis ole onnistunut uuden pelaajasukupolven sisäänajaminen menestyksekkään sukupolven ripustettua hokkarit naulaan. Samaan aikaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Ruotsi on kuitenkin saanut juhlia jopa hopeamitalia ja vielä ihan hiljattain vuonna 2018.

Etenkin Sotshin olympialaisten jälkeen päävalmentajaksi tulleen Leif Boorkin johtama olympiadi oli kaoottinen. Muutama eturivin pelaaja kieltäytyi maajoukkuetehtävistä aika suoraan valmennukseen liittyvien ristiriitojen vuoksi. Boorkin nelivuotinen projekti päättyi Pyeongchangin olympialaisten 7. sijaan, jonka jälkeen Ruotsin olympiakomitea lakkautti apurahat naiskiekkoilijoille. Valmentaja vaihtui Espoon MM-kisoihin, mutta edelleen sekaisin ollut Ruotsi jäi yhdeksänneksi ja karsiutui. Kevään MM-kisojen jälkeen umpeutui myös Ruotsin jääkiekkoliiton ja maajoukkuepelaajien sopimus, eikä uutta ole vieläkään saatu sovittua. Sopimuksettomassa tilanteessa pelaajat eivät saisi minkäänlaisia korvauksia maajoukkuetoiminnasta. Ilmeisesti neuvotteluyhteyskin on tällä hetkellä poikki.

Neuvotteluissa hiertää pelaajien tulonmenetysten korvaaminen. Maajoukkuenaiskiekkoilijatkin ovat suurimmaksi osaksi amatöörejä, jotka opiskelevat tai käyvät töissä pelaamisen ja harjoittelemisen lisäksi. Ruotsin jääkiekkoliitto ei koe velvollisuudekseen korvata tulonmenetyksiä, koska on antanut oman arvionsa mukaan miljoonien arvoiset markkinointioikeudet Ruotsin naisten korkeimmalle seurasarjatason eli SDHL:n käyttöön. Sarja ei kuitenkaan ole vielä pystynyt luomaan noilla markkinointioikeuksillakaan sellaista tulovirtaa, että voisi kattaa maajoukkuepelaajien tulonmenetyksiä.

Vertailun vuoksi voidaan ottaa Naisleijonien tilanne lyhyesti käsittelyyn. Suomi jäi Sotshin olympialaisissa viidenneksi, mitä pidettiin vähintäänkin epäonnistumisena, jos ei jopa jonkinlaisena katastrofina. Sen jälkeen Naisleijonat on jäänyt vain kerran mitaleitta, kun Venäjä oli 2016 MM-kisojen pronssiottelun rangaistuslaukauskilpailussa parempi. Samalla myös olympiakomitean tuki on kasvanut niin, että nyt jo toista vuotta putkeen koko maajoukkueelle myönnettiin urheilija-apuraha. Pasi Mustonen sai valmentaa myös osan edellisestä olympiadista päätoimisena valmentajana, vaikka sittemmin tuo pesti onkin muuttunut jälleen osa-aikaiseksi. Vaikka Naisleijonien tilanteessakin olisi vielä monessa kohtaa parannettavaa, Suomessa ollaan silti tällä hetkellä todella paljon Ruotsia edellä maajoukkueiden olosuhteissa.
 
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Elokuun jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon etenkin Ruotsin maajoukkueen osalta. Liiton ja pelaajien välinen sopimusriita oli kesken vielä syyskuussa, jolloin liitto päätti perua marraskuun alussa pelattavaksi suunnitellun vuosittaisen Four Nations Cup -turnaksen Luulajassa. Suoraan korvaavaa paikkaa ja turnausta ei järjestynyt, joten Suomi ja Ruotsi pelasivat marraskuussa muiden euromaiden kanssa Venäjän Dmitrovissa ja pohjoisamerikkalaiset maajoukkueet sopivat keskinäisistä kohtaamisista.

Sopimusriitaan syntyi lopulta sopu lokakuun puolivälissä ja sen jälkeen Damkronor on pystynyt osallistumaan eurooppalaisiin maajoukkueturnauksiin normaalisti. Joukkue oli tuttuun tapaan mukana EHT-turnauksissa, vaikka se pelaakin tällä kaudella MM-kisat muita joukkueita alemmalla sarjatasolla.

Ruotsissa järjestetyssä EHT-päätösturnauksessa Damkronor selviytyi jopa turnauksen loppuotteluun Suomea vastaan kun se yllätti omassa lohkossaan Venäjän 3-1 ja hävisi Tsekille vasta voittolaukausilla. Loppuottelussa Suomi oli kuitenkin selvästi parempi numeroin 4-0.

1A-divisioonan MM-kisat järjestetään Ranskassa 12.-18. huhtikuuta, mikäli se ei koe samaa kohtaloa kuin maaliskuulle suunnitellut alempien divisioonien MM-kisat, jotka peruttiin koronavirusuhan vuoksi. Ruotsille kisojen peruuntuminen olisi erityisen iso takaisku, koska joukkueen paluu korkeimman tason MM-kisoihin viiväystyisi vähintäänkin yhdellä vuodella lisää.

Ylen toimittaja Sari Sirkkiä-Jarva kirjoitti helmikuun maajoukkueturnauksen yhteydessä aika hyvän yhteenvedon Ruotsin naistenmaajoukkueen viime vuosien ongelmista. Viime syksyn sopu oli tärkeä, mutta kevään MM-kisoilla on iso merkitys, mihin suuntaan kehitys lähtee. Nähtäväksi jää myös minkälaisia arpia viime vuosien vaikeudet ovat jättäneet ja kuinka nopeasti ne paranevat.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Puolustava maailmanmestari Yhdysvallat on julkaissut joukkueensa kokoonpanon kevään MM-kisoihin. Kokenut runko on pysynyt aika hyvin kasassa Espoon kisoista, joista jatkaa 18 pelaajaa. Uusia pelaajia on yhteensä viisi. Pelaajien nimissä olevat linkit vievät Elite Prospectsin pelaajakortteihin.

Maalivahdit
Alex Cavallini
Maddie Rooney

Puolustajat
Cayla Barnes
Kacey Bellamy
Megan Bozek
Megan Keller
Emily Matheson
Lee Stecklein

Hyökkääjät
Hannah Brandt
Dani Cameranesi
Alex Carpenter
Jesse Compher
Kendall Coyne Schofield
Brianna Decker
Amanda Kessel
Hilary Knight
Kelly Pannek
Hayley Scamurra

Uudet pelaajat
Aerin Frankel (mv)
Savannah Harmon (p)
Britta Curl (h)
Abby Roque (h)
Grace Zumwinkle (h)

Pelaajien kausi on ollut poikkeuksellinen, koska CWHL:n kaaduttua viime keväänä suurin osa heistä kuuluu pelaajien ammattiyhdistyksen PWHPA:n boikottirintamaan, eikä ole siis pelannut NWHL:ssäkään. Joukkueessa on seitsemän NCAA-yliopistopelaajaa (Frankel, Rooney, Barnes, Compher, Curl, Roque ja Zumwinkle) sekä kaksi Noora Rädyn joukkuekaveria (Bozek ja Carpenter) kiinalaisjoukkue KRS Vanke Rays Shenzenistä, joka siirtyi CWHL:n kaatumisen jälkeen Venäjän naisten liigaan.

Muut pelaajat ovat pelanneet erilaisissa näytösotteluissa muun muassa Kanadaa vastaan, mutta en ole varma, onko joukkueella ollut kuitenkaan olympiavuoden kaltaista yhteistä pitkää leiritystä. Jenkit voittivat viisiosaisessa Rivalry Series -ottelusarjassa Kanadan voitoin 4-1. Ottelusarjan ensimmäinen sekä viimeinen peli pelattiin Yhdysvalloissa, ja kolme ottelua siinä välissä Kanadan puolella.

Kun Four Nations Cup peruuntui syksyllä Ruotsin maajoukkueen sopimuskiistan vuoksi, Yhdysvallat ei ole pelannut koko kaudella eurooppalaisia joukkueita vastaan ollenkaan. Joka tapauksessa joukkue on jälleen ennakkosuosikki maailmanmestariksi. Se olisikin sitten järjestyksessään kuudes perättäinen, kiitos saksalaisen videotuomarin.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
IIHF julkaisi naisten olympiakarsintaturnausten päivämääriä syksylle 2021. Turnauksia lykättiin koronavirustilanteen vuoksi marraskuussa 2020.

Aiempien arvokisaturnausten sijoitusten perusteella olympiapaikan ovat selvittäneet jo USA, Kanada, Suomi, Venäjä, Sveitsi ja Japani. Luonnollisesti myös kisajärjestäjä Kiina saa turnaukseen joukkueen, minkä vuoksi Noora Rädyn ja Minttu Tuomisen KRS Vanke Rays on isolla rahalla kehittänyt CWHL:ssä ja Venäjän liigassa nyt neljän kauden ajan pelaajia, jotka voisivat edustaa Kiinaa olympialaisissa.

Seitsemän mainitun joukkueen lisäksi olympialaisiin osallistuu vielä kolme muutakin joukkuetta, jotka selviävät syksyllä 2021 järjestettävissä karsintaturnauksissa. Turnauksia järjestetään kolmessa vaiheessa ja useammassa lohkossa. Lohkovoittajat selviävät seuraavaan vaiheeseen, kunnes kolmannen vaiheen lohkovoittajat lunastavat itselleen kisapaikan.

Periaatteessa 24 maalla on vielä mahdollisuus selvitä olympialaisiin. Käytännössä kaksi ensimmäistä vaihetta lienevät kuitenkin aika turhia, koska olympiapaikat menevät hyvin suurella todennäköisyydellä joukkueille, jotka selviävät IIHF-rankingin perusteella suoraan kolmanteen vaiheeseen. Näiden joukossa on MM-kisojen korkeimmalla tasolla tuttuja maita, kuten Tšekki, Saksa, Ruotsi ja Ranska.

26.-29.8.2021 karsintavaihe 1: Islanti - yksi lohko, 4 maata

7.-10.10.2021 karsintavaihe 2: Etelä-Korea, Italia ja Puola - kolme lohkoa, yhteensä 11 maata + karsintavaihe 1 voittaja

11.-14.11.2021 karsintavaihe 3: Tšekki, Saksa ja Ruotsi - kolme lohkoa, yhteensä 9 maata + kolme karsintavaihe 2 lohkovoittajaa


Karsintavaihe 3 lohkot


lohko C, Tšekkilohko D, Saksalohko E, Ruotsi
TšekkiSaksaRuotsi
UnkariTanskaRanska
NorjaItävaltaSlovakia
karsintavaihe 2 lohkovoittajakarsintavaihe 2 lohkovoittajakarsintavaihe 2 lohkovoittaja

Tšekki ja Saksa ovat omissa lohkoissaan selviä ennakkosuosikkeja, vaikka Unkari ja Tanska nousivatkin tämän kevään MM-kisoihin. Ruotsi on tottakai oman lohkonsa ennakkosuosikki, mutta länsinaapurissamme on ollut maajoukkuekuviot niin pitkään sekaisin, että Espoon MM-kisoissa 2019 pirteästi esiintyneelle Ranskalle voi aueta mahdollisuus yllättää. Ainakin Naisten Liigassa on saatu ihailla ranskattarien taitoja ihan läheltä.

Naisten jääkiekkoturnaus vuoden 2022 talviolympialaisissa pelataan 4.-20.2.2022 eli karsintojen kautta paikkansa selvittäville jää alle kolme kuukautta aikaa valmistautua olympialaisiin varmoina osallistujina. Sitä ennen olympialaisiin selviäminen on ainakin jossain määrin epävarmaa ja joukkueet joutuvat keskittymään varsinaisten olympialaisten sijaan karsintaan.
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Olympialaisten viimeisetkin kolme joukkuetta selvisivät tänään. Tsekki, Tanska ja Ruotsi voittivat omat karsintalohkonsa. Tanskan selviytyminen olympialaisiin oli suurin yllätys. D-lohkon järjestäjämaa ja ennakkosuosikki Saksa karsiutui olympialaisista. Saksa kärsi jo ensimmäisessä ottelussa yllätystappion Itävallalle.

Karsintalohko C

CZE 9 PTS
HUN 6 PTS
NOR 3 PTS
POL 0 PTS

11.11. HUN-POL 11-1
11.11. CZE-NOR 3-1
13.11. POL-CZE 0-16
13.11. HUN-NOR 5-3
14.11. CZE-HUN 5-1
14.11. NOR-POL 7-1


Karsintalohko D

DEN 7 PTS
AUT 6 PTS
GER 5 PTS
ITA 0 PTS

11.11. GER-AUT 0-3
11.11. DEN-ITA 4-0
13.11. ITA-GER 1-4
13.11. DEN-AUT 1-0
14.11. GER-DEN 3-2 SO
14.11. AUT-ITA 6-1


Karsintalohko E

SWE 9 PTS
FRA 6 PTS
SVK 3 PTS
KOR 0 PTS

11.11. FRA-KOR 4-0
11.11. SVK-SWE 0-3
13.11. FRA-SVK 3-1
13.11. SWE-KOR 15-0
14.11. KOR-SVK 1-7
14.11. SWE-FRA 3-2
 

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Ruotsin naisten kurimus helpottaa kabinetin kautta, kun Venäjän naisten joukkue suljettiin elokuun MM-kisojen ulkopuolelle. Pääsarjan MM-kisoja täydennetään IIHF Rankingissa korkeimmalla olevalla pääsarjan ulkopuolisella joukkueella. Ymmärtääkseni Japani ottaa Venäjän paikan A-lohkossa. Tšekin Japani-tappiot sekä MM-kisoissa, että olympialaisissa kertaantuvat vielä tässäkin asiassa IIHF Rankingin kautta.
With the 2022 IIHF Ice Hockey Women’s World Championship in Denmark, Council approved that Sweden as best-ranked other team based on the 2021 IIHF Women’s World Ranking will be invited as the tenth team and be seeded in Group B. At the top tournament, one team will be relegated and one team promoted from WWIA. With Sweden moving up, this year’s Division I Group A will be played with five teams.

Tilanteessa on erikoista myös se, että Ruotsi ei pelannut lopulta yhtään turnausta IA-divisioonan MM-kisoissa. Vuosien 2020 ja 2021 turnaukset peruttiin ja nyt keväällä 2022 sen ei tarvitse osallistua ollenkaan turnaukseen, kun joukkue pääsee elokuussa mukaan pääsarjan kisoihin. Ruotsilta jäi siis käytännössä väliin vain elokuussa 2021 pelatut pääsarjan MM-kisat.

IIHF ei ole vielä päättänyt milloin ja mille sarjatasolle Venäjän ja Valko-Venäjän maajoukkueet aikanaan voivat palata. Se meneekin varmasti mielenkiintoiseksi. Valko-Venäjällähän ei olekaan IIHF:n turnauksissa pelaavia naisten tai tyttöjen maajoukkueita, mutta Venäjällä molemmat joukkueet pelasivat pääsarjan MM-kisojen tasokkaammassa A-lohkossa.
With respect to the Russian and Belarusian national teams, at the point when it is safe for the teams to return to the IIHF competitions, Council will decide how the teams will be reincorporated into the IIHF Championship Program.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:

lunde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Chicago Blackhawks, naiskiekko
Montreal Canadiens on palkannut Marie-Philip Poulinin uudeksi pelaajakehityskonsultiksi. Näinköhän pelaajaura Kanadan naisten maajoukkueessa on nyt ohi.
Ei tuo automaattisesti tarkoita vielä uran loppua.

Muun muassa jenkkien olympiajoukkueessa vielä helmikuussa pelannut Kendall Coyne-Schofield on toiminut nyt kaksi kautta Blackhawksin palkkalistoilla Player Development Coach and Youth Hockey Growth Specialist -nimikkeellä.

Myös Marie-Philip Poulin kuuluu PWHPA-porukkaan, joka boikotoi PHF-sarjaa muita nykyisiä ei-tarpeeksi ammattimaisia sarjoja. Heillä ei ole siis seurajoukkuetta, vaan tarve jollekin päivätyölle, jonka ohessa on mahdollista kuitenkin harjoitella ammattimaisesti. Työnkuvahan sen lopulta määrittelee, kuinka paljon työn ohessa pystyy harjoittamaan omaa pelaajauraa. Development Consultant voi olla melkein mitä tahansa päivittäisestä valmentamisesta siihen, että NHL-seura palkkaa tunnetun pelaajan kasvot PR-tarkoituksia varten.


CBC kirjoittaa näköjään, että pesti on osa-aikainen ja Poulin jatkaa maajoukkueuraansa.


4-time Olympic medallist to hold job while continuing to play for Team Canada

The Canadiens say Poulin will be called upon to join the players on the ice and in video sessions to work on their individual and collective skills.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös