Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 250 147
  • 10 905

Osvaldo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toinen juttu, joka PITÄÄ saada suomalaiseen jääkiekkoon takaisin on karsinnat, mutta tämän lisäksi ehdottaisin suoraan, että Liigan sijat 16 ja 15 tippuisivat suoraan Mestikseen. Tämä loisi paljon enemmän painetta oikeasti pelata kausi loppuun asti, koska tippumisen riski karsintojen kautta on kuitenkin suht pieni. Sen lisäksi, että Mestiksen 2 parasta joukkuetta (vaikka nyt play-offien voittaja ja runkosarjan voittaja) nousevat Liigaan ja Liigan 2 huonointa tippuvat Mestikseen Liigan sijat 14 ja 13 joutuisivat Mestiksen 3 ja 4 joukkueita vastaan karsintoihin. Mestiksestä voisi siis parhaimmassa tapauksessa nousta ylös neljä joukkuetta per vuosi. Se, miten Mestiksen "sijat" voitaisiin laskea menisi vaikka näin (prioriteettijärjestyksessä): 1. pudotuspelien voittaja 2. runkosarjan voittaja 3. toinen finalistijoukkue 4. runkosarjan toinen 5. pronssimitalisti (vaihtoehtoisesti, jos Mestis-pronssista ei pelata niin se semifinaalissa hävinnyt joukkue, joka oli runkosarjassa paremmalla sijalla) 6. jne...

Tämmöisenä nopeana kommenttina, että missä vaiheessa nuo Mestiksen pudotuspelit pelataan? Odottaisiko SM-liigajengit viikkoja karsintojen alkamista vai pelattaisko Mestiksen 60 sarjakierrosta nopeammassa tahdissa kuin SM-liiga?
 

Spitfire

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, SJS
Mun ratkaisu Liiga/Mestis järjestelmään on se, että Liigaan ja Mestikseen otetaan molempiin 16 joukkuetta. Tämä sen takia, että nykyinen ja entiset sarjajärjestelmät ovat urheilullisesti naurettavia siitä syystä, että joukkueet pelaavat eri määrän pelejä toisiaan vastaan ja vielä lisäksi joitakin joukkueita vastaan enemmän kotona/vieraissa kuin toisia. Tämä tekee toisten joukkueiden peleistä vaikeampia. 16 joukkueella olisi nätisti kaikkia 15 vastustajaa vastaan 2 koti- ja 2 vieraspeliä, jolloin pelien määrä runkosarjassa olisi vielä tasan 60. Aikataulutuskin olisi viikkotasolla helpompaa. Jos halutaan kierros, jolloin jokainen Liigajoukkue pelaa niin se on mahdollista. Esimerkiksi viikonloppuisin voitaisiin tehdä niin, että 4 peliä lauantaina ja 4 peliä sunnuntaina, vielä aikaporrastetusti esim. niin että kunakin päivänä 2 peliä alkaa klo 15 ja 2 klo 18:30. Näin olisi mahdollisimman vähän pelejä samaan aikaan. Järjestelmä ja aikataulu olisivat yksinkertaisempia ymmärtää jne.

Toinen juttu, joka PITÄÄ saada suomalaiseen jääkiekkoon takaisin on karsinnat, mutta tämän lisäksi ehdottaisin suoraan, että Liigan sijat 16 ja 15 tippuisivat suoraan Mestikseen. Tämä loisi paljon enemmän painetta oikeasti pelata kausi loppuun asti, koska tippumisen riski karsintojen kautta on kuitenkin suht pieni. Sen lisäksi, että Mestiksen 2 parasta joukkuetta (vaikka nyt play-offien voittaja ja runkosarjan voittaja) nousevat Liigaan ja Liigan 2 huonointa tippuvat Mestikseen Liigan sijat 14 ja 13 joutuisivat Mestiksen 3 ja 4 joukkueita vastaan karsintoihin. Mestiksestä voisi siis parhaimmassa tapauksessa nousta ylös neljä joukkuetta per vuosi. Se, miten Mestiksen "sijat" voitaisiin laskea menisi vaikka näin (prioriteettijärjestyksessä): 1. pudotuspelien voittaja 2. runkosarjan voittaja 3. toinen finalistijoukkue 4. runkosarjan toinen 5. pronssimitalisti (vaihtoehtoisesti, jos Mestis-pronssista ei pelata niin se semifinaalissa hävinnyt joukkue, joka oli runkosarjassa paremmalla sijalla) 6. jne... Tämä sen takia, että runkosarjalla itsellään olisi hyvä olla merkitystä, koska sen voittaja on osoittanut tasaista menestystä läpi koko kauden. Pudotuspeleillä puolestaan pitää olla merkitystä sen takia, että se on jääkiekon urheilullisuuden suola.

Takaisin Liigaan. Itse heittäisin säälipleijarit pois. Suoraan 8 parasta pudotuspeleihin. Sijat 9-12 kausi loppuu runkosarjaan.

Loin tämän mallin pääsääntöisesti eilisen kävelylenkin aikana, joten se on vielä aika alkuvaiheessa. Kehitysideoita otetaan vastaan.

Kuva vielä helpottamaan malliani.

Itse en kyllä keksi hyvällä tahdollakaan ketä tällainen malli palvelisi. Tuo johtaisi aika nopeasti tilanteeseen jossa Liigassa on 14 Liigajoukkuetta ja 2 vuosittain vaihtuvaa pienellä budjetilla pyörivää turistijoukkoa. Aika vaikea tuota olisi ainakaan urheilullisuudella perustella.
 

nexustron

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Chelsea
Tämmöisenä nopeana kommenttina, että missä vaiheessa nuo Mestiksen pudotuspelit pelataan? Odottaisiko SM-liigajengit viikkoja karsintojen alkamista vai pelattaisko Mestiksen 60 sarjakierrosta nopeammassa tahdissa kuin SM-liiga?

En päässyt tuolloin noin pitkälle ajatusketjussani. Lähdin peilaamaan Liigaa eurooppalaiseen jalkapalloiluun, jossa ei tietenkään käydä playoffeja. Kyllä Mestiksen pleijarit säilyttäisin, eli vähän sinänsä huono idea. Kenties tämän voisi korjata sillä, että Liigan jumbo putoaisi suoraan ja Mestiksen mestari nousisi suoraan. Toki tällöin tuo koko muu kehitelmäni pitäisi myös laittaa uusiksi.

Kiitos palautteesta kuitenkin. Olin pään sisälläni jo aivan täydellisen mestariteoksen äärellä. Hyvä palata takaisin maanpinnalle.
 

nexustron

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Chelsea
Itse en kyllä keksi hyvällä tahdollakaan ketä tällainen malli palvelisi. Tuo johtaisi aika nopeasti tilanteeseen jossa Liigassa on 14 Liigajoukkuetta ja 2 vuosittain vaihtuvaa pienellä budjetilla pyörivää turistijoukkoa. Aika vaikea tuota olisi ainakaan urheilullisuudella perustella.

Hyvä pointti. En tosiaan ajatellut tätä mallia kovin pitkään ja heitin joitakin villejä ideoitani vain kasaan. Tuo mallini on kenties aika surkea malli, mutta jotakin olis hyvä tehdä. Liigan avaaminen jollain tavalla, joko karsintojen tai suoran putoamisen/nousemisen muodossa on joka tapauksessa mun mielestä välttämätöntä.

Kiitos palautteesta.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara

Menisi myös yleisömääristä kertovaan artikkeliin. Yksi suomalaisen keskustelun ytimessä on se, että ns. sarjan avaamisen kannalla olevat löytävät aina syyt yleisökatoon siitä, että sarja ei ole auki. Vastaavasti suljetun sarjan arkea puolustavat seurajohtajat löytävät kiinnostavuuden puuteeseen syyksi tällä hetkellä koronan. On hauska tässäkin artikkelissa, kuinka Jussi Paasi ensin pitää luennon siitä, kuinka Heikki Hiltunen Ruotsissa käydessään on keskittynyt ainoastaan primitiivisiin asioihin ja työntää yksinkertaisen selityksen taakse Liigan kiinnostavuuden puutteen. Samaan hengenvetoon Paasi itse onnistuu tekemään tällaisen johtopäätöksen:

Jos liigapomo näkisi metsän puilta, hän huomaisi, mistä SHL:n ja Allsvenskanin vetovoima kumpuaa. Ruotsissa ovat yhä voimissaan eurooppalaisten palloilusarjojen tärkeimmät houkuttimet: mikä joukkue voittaa mestaruuden, mitkä pääsevät pudotuspeleihin, mitkä seurat joutuvat karsimaan sarjapaikastaan, mitkä putoavat ja nousevat.

Tuota kaikkea kutsutaan terveeksi ja elinvoimaiseksi kilpailuksi. SM-liiga täyttää edellä mainituista viidestä kriteeristä vain kaksi.


Paasilta kuitenkin tässä kaiken keskellä unohtuu mainita se sama, joka monelta muultakin jää jostain syystä sanomatta. Ruotsi muodostaa poikkeuksen, ei sääntöä. Onko oikeasti niin, että SHL:n voittokulku on ainoastaan avoimen sarjan ansiota? Osansa avoimella sarjalla voi olla, mutta suurin osa Euroopan kiekkoliigoista on suljettuna. On mielenkiintoista, että samaan aikaan ollaan huolissaan siitä, kuinka Saksan & Itävallan suljetut sarjat houkuttelevat meidän pelaajat ja yleisön, mutta kuitenkin meillä ainoa ikiaikainen syy esimerkiksi yleisömääriin on se, että ainoastaan yksi ottelupari puuttuu Mestiksen & Liigan väliltä.

Itse kuulun siihen porukkaan, joka uskoo eniten siihen, että Liigan yleisömäärillä ja Liigan kilpailullisuudella ei ole juurikaan tekemistä keskenään. Yleisökadon perusongelma on yleisön ikääntyminen ja jääkiekko ei puhuttele nuoria juuri lainkaan. Jääkiekko puhuttelisi nuoria paremmin, jos jääkiekko edes yrittäisi luoda rakenteita, jotka tukevat nuorten peliharrastusta. Se ei vain ole intresseissä. Yksi tällainen helppo tapa olisi käyttää kiinteitä pelipäiviä, jolloin mahdollisuus avautuisi useammin. Tämä on se suljetun sarjan että avoimen sarjan kannattajille sulosointu, koska heikot yleisömäärät kutsuvat luokseen helppoja ratkaisuja. Ja juuri näillähän niitä helppoja ratkaisuja on.

Monimutkaiseen ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Yleisökadon perusongelma on yleisön ikääntyminen ja jääkiekko ei puhuttele nuoria juuri lainkaan. Jääkiekko puhuttelisi nuoria paremmin, jos jääkiekko edes yrittäisi luoda rakenteita, jotka tukevat nuorten peliharrastusta. Se ei vain ole intresseissä. Yksi tällainen helppo tapa olisi käyttää kiinteitä pelipäiviä, jolloin mahdollisuus avautuisi useammin. Tämä on se suljetun sarjan että avoimen sarjan kannattajille sulosointu, koska heikot yleisömäärät kutsuvat luokseen helppoja ratkaisuja. Ja juuri näillähän niitä helppoja ratkaisuja on.

Monimutkaiseen ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua.

Jyväskylässä hallissa näkee paljon lapsia, mutta sitten vähän isommat lapset (teinit) puuttuu aikalailla. Sitten aikuisia laajemmalla skaalalla, sekä ne samat tyypit jotka muistan omasta lapsuudesta. Nuorille ja nuorille aikuisille on niin paljon muuta tekemistä nykyaikana, ettei suhteellisen kallis jääkiekkomatsi ole kovin kiinnostava elementti. Toki Kyllä varmasti tuo 3000 katsojaa menisi rikki kaikkialla, jos monet ihmiset eivät olisi vielä kakat housussa viruksien kanssa...silti se on aika kaukana täysistä halleista tai edes 4000 katsojasta pienemmissä halleissa.

Ehkä nuo sukupolvien väliset kuilut ovat suurempi ongelma tulevaisuudessa, johon varmasti pitäisi herätä ajoissa...eikä sitten kun se tapahtuu.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Pottakameli omat havaintoni eivät ole kovin systemaattisia. Itse kohtaan nuoria oikeastaan ainoastaan työpaikallani ja olen välillä syventynyt keskusteluun näiden nuorten aikuisten kanssa (20-25v), jotka itse nuoriksi miellän. Olen yrittänyt tarkalla korvalla kuunnella, miksi jääkiekkopeli ei oikein napostele. Toki systemaattisuus tästä puuttuu, mutta Liigan kannattaisi yrittää ylipäätään tavoittaa ihmiset, jotka eivät seuraa Liigaa. Olennaisempi kysymys kuin se, mitä jääkiekkopelissä on, on mitä sieltä puuttuu.

Kaikista ei ole tarkoituskaan tulla jääkiekkofaneja ja tämä laji ei ole kaikkia varten. Potentiaalia on kuitenkin paljon nähtyä parempaan. Usein erityisesti tällaisessa jatkoajan kaltaisessa yhteisössä, jossa ollaan jo sen asian äärellä päätelmät vaan tuppaavat olemaan primitiivisiä. Ihmisellä - minullakin - on aika voimakas tapa olettaa, että suurin osa ihmisistä näkisi asian edes suunnilleen samalla tavalla kuin minä. Tällaisessa yhteisössä keskustelussa usein korostuu ns. kilpailullinen elementti, jonka puutetta korostetaan kaikkien ongelmien ratkaisuna. Se voi hyvin olla osa totuudesta, mutta esimerkiksi nuorten kohdalla se tuskin on kovin merkittävä elementti.

Itse kuulun siihen tapauskovaisten lahkoon - juoksen pelissä aina kun voin ja omistan kausikortin. Sillä on minulle monenlaisia henkilökohtaisia merkityksiä, jotka lähtevät Tapparan tukemisesta aina siihen saakka, että halli on todistetusti itselleni about ainoa paikka maailmassa, jossa oikeasti voin unohtaa muut murheet ja keskittyä palautumaan itse. Jääkiekolla voi olla tällaisia hyvin yksilöllisiä merkityksiä, mutta merkitykset syntyvät vasta vuosien varrella.

En missään nimessä vastusta ajatusta, etteikö Liigan pelisysteemiä tulisi uusia, mutta suhtaudun hieman skeptisesti siihen, että tämä olisi mikään viisasten kivi juuri siihen yleisöryntäykseen. Mielestäni tässä nykysysteemissä huonompi puoli on tuo pelimäärä. Pelejä on monen ihmisen tarpeeseen nähden liikaa ja koko bisnes on painettu väkisin tuohon muottiin. Kohdataan pari vastustajaa peräti kuudesti kauden aikana. Tämä on omiaan lisäämään turhia pelejä. Ihmiset myös reagoivat peleihin - jos tiedetään, että samalla viikolla on "huippupeli" tarjolla vs. hikinen ilta jotain "ei niin tunnettua vastaan" niin kyllähän se himo on jäädä kotiin myös kovalla fanilla.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itse kuulun siihen tapauskovaisten lahkoon - juoksen pelissä aina kun voin ja omistan kausikortin. Sillä on minulle monenlaisia henkilökohtaisia merkityksiä, jotka lähtevät Tapparan tukemisesta aina siihen saakka, että halli on todistetusti itselleni about ainoa paikka maailmassa, jossa oikeasti voin unohtaa muut murheet ja keskittyä palautumaan itse. Jääkiekolla voi olla tällaisia hyvin yksilöllisiä merkityksiä, mutta merkitykset syntyvät vasta vuosien varrella.

ikävuosina 15 -25 kävin peleissä paljon ja parissa vieraspelissä omilla kyydeillä. Toki tuossa sitten syntyi lapset ja elämä heitteli muutenkin. Vuorotyöt, lapset ja muut jutut vei käytännössä mahdollisuuden käydä peleissä ilman isoa suunnittelua. Pelit tulee katsottua usein jälkikäteen iltavuoron jälkeen tai milloin kerkeää. Lätkän merkitys omalle hyvinvoinnille on suuri...se tulee ihan sinne top 3:een.

Joka tapauksessa sekoilun täyteisen työvuoron jälkeen aivosumu hälvenee hienosti lätkää katsoen (viime kaudella oli kyllä JYPin otteilla siinä ja siinä...).

Tänä syksynä olen käynyt hallilla kahdesti, mikä on itsellini yllättävän tiukka tahti. Torstaina tosin piti vaihtaa työvuoroa, että hallille kerkesi, mutta kaveri halusi päästä Päällikön kanssa samaan halliin, niin pakkohan se oli yrittää vaihtaa. Hän ei peleissä juuri käy, koska ei ole mitään tunnesidettä joukkueeseen, vaikka jääkiekko kiinnostaa elementtinä.

Ehkä tällä kaudella tulee käytä useammin ja karsittua jotain muuta pois..mene ja tiedä.

Jännä nähdä missä mennään vuoden lopussa yleisömäärien suhteen.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Jyväskylässä hallissa näkee paljon lapsia, mutta sitten vähän isommat lapset (teinit) puuttuu aikalailla. Sitten aikuisia laajemmalla skaalalla, sekä ne samat tyypit jotka muistan omasta lapsuudesta. Nuorille ja nuorille aikuisille on niin paljon muuta tekemistä nykyaikana, ettei suhteellisen kallis jääkiekkomatsi ole kovin kiinnostava elementti. Toki Kyllä varmasti tuo 3000 katsojaa menisi rikki kaikkialla, jos monet ihmiset eivät olisi vielä kakat housussa viruksien kanssa...silti se on aika kaukana täysistä halleista tai edes 4000 katsojasta pienemmissä halleissa.

Ehkä nuo sukupolvien väliset kuilut ovat suurempi ongelma tulevaisuudessa, johon varmasti pitäisi herätä ajoissa...eikä sitten kun se tapahtuu.

Tästä samasta kirjoittelin tepsin puolelle pari päivää sitten. Omalla mutulla arvioin, että nuoriso ei löydä hallille niin hyvin kuin ennen. Ensiksi ajattelin lipun hinnan olevan kynnyskysymys, mutta ei sekään ole kuin 8e (16vuotiaaseen asti). Joskus pääsi kyllä 3eurolla, mutta se oli eri aikaa se.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)

Toimittaja tosiaan koittaisi tuossa jutussa maalata kuvaa, jossa sarjojen avaaminen olisi se taikatemppu, jolla kaikki korjaantuisi. Siksi tuntuukin hassulta, kun samainen toimittaja tuossa jutussa kertoo kuinka HJK:n yksittäisessä jatkosarjan pelissä (pelaavat mestaruudesta) oli 1017 katsojaa. Tilaa olisi yli kymmenelle tuhannelle katsojalle. Vieressä on kiekkohalli, jonne mahtuu vain 8200 katsojaa. Siellä pelaa seura, joka pelaa suljettua sarjaa ja katsojaluvut menee aivan toisilla tuhat luvuilla.

Vaikkei välttämättä se ratkaisevin asia, niin näkisin että yksi iso asia verrattuna "entiseen" on jääkiekon katoaminen maksumuurin taakse samaan aikaan, kun tuntuu että vapaa-ajan aktiviteettien valikoima kasvaa koko ajan. Joku kuukauden peli Subilta ei vaan riitä vaan kyllä meidän pitäisi päästä takaisin siihen sunnuntaisiin hockey night lähetyksiin ja jos maikkarilla ajatellaan, että ilmaispeli joka sunnuntai on liian "kallista" kun maksavat tuotteesta itse isosti, niin voisiko sellaista ajatella, että joka toinen sunnuntai tulisi Liiga peli ja joka toinen sunnuntai SHL peli (kun heillä oikeudet siihenkin on). Meinaa nyt kun menettävät formulatkin viasatille, niin olisiko aika tuoda hockey night takaisin ja totuttaa suomalaiset urheilukuluttajat siihen, että sunnuntaisi tulisi kiekkoa klo 15 telkkarin ilmaiskanavilta.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Toimittaja tosiaan koittaisi tuossa jutussa maalata kuvaa, jossa sarjojen avaaminen olisi se taikatemppu, jolla kaikki korjaantuisi. Siksi tuntuukin hassulta, kun samainen toimittaja tuossa jutussa kertoo kuinka HJK:n yksittäisessä jatkosarjan pelissä (pelaavat mestaruudesta) oli 1017 katsojaa. Tilaa olisi yli kymmenelle tuhannelle katsojalle. Vieressä on kiekkohalli, jonne mahtuu vain 8200 katsojaa. Siellä pelaa seura, joka pelaa suljettua sarjaa ja katsojaluvut menee aivan toisilla tuhat luvuilla.

Vaikkei välttämättä se ratkaisevin asia, niin näkisin että yksi iso asia verrattuna "entiseen" on jääkiekon katoaminen maksumuurin taakse samaan aikaan, kun tuntuu että vapaa-ajan aktiviteettien valikoima kasvaa koko ajan. Joku kuukauden peli Subilta ei vaan riitä vaan kyllä meidän pitäisi päästä takaisin siihen sunnuntaisiin hockey night lähetyksiin ja jos maikkarilla ajatellaan, että ilmaispeli joka sunnuntai on liian "kallista" kun maksavat tuotteesta itse isosti, niin voisiko sellaista ajatella, että joka toinen sunnuntai tulisi Liiga peli ja joka toinen sunnuntai SHL peli (kun heillä oikeudet siihenkin on). Meinaa nyt kun menettävät formulatkin viasatille, niin olisiko aika tuoda hockey night takaisin ja totuttaa suomalaiset urheilukuluttajat siihen, että sunnuntaisi tulisi kiekkoa klo 15 telkkarin ilmaiskanavilta.
Tai kiertävä kombo Liiga - SHL - Mestis, kerta oikeudet löytyy, tällöin joka viikko olisi ilmaispelit, mutta liiga silti näkyisi vain noin kerran kuukaudessa.
 

Kuopionkukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Red Wings, ManU, Kups
Oksettavin ajatus pitkään aikaan että jossain sunnuntain ilmasessa hockey night lähetyksessä promotaan shl. Ei helvetissä ei ikinä ei koskaan. Ei liiga siitä mitään hyötys. Tuollainen vuorottelu liiga/mestis kanssa voisi olla hyvä idea.
 

waltteri21

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Miltä kuulostaisi, jos Jokerit ja Riian Dynamo tulisivat pelaamaan Suomen sarjaan jo ensi kauden alkaessa? Ehkä Tallinnakin tulisi myöhemmin mukaan. Tietysti pitäisi aloittaa Suomi-sarjasta ja siitä karsintapelien kautta askel kerrallaan ylöspäin.
 

Glove

Jäsen
Ei ole kovin realistista kuvitella, että Jokerit saisivat rakennettua taloudellisesti ja kilpailullisesti kilpailukykyisen organisaation muutamassa kuukaudessa. Pelaajamarkkinoilla ovat suttamattomasti myöhässä, eikä kukan varmaan halua joukkuetta, jossa on neljä neloskenttää. Nykyisistä pelaajista tuskin kovin montaa saataisiin pidettyä ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että savat paremmat rahat muualta Euroopasta. Jokeirt voi mielestäni ottaa sille tasolle, millä sillä on realistista toimia. Oli se sitten Mestis, Suomisarja tai jotain alempaa.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei ole kovin realistista kuvitella, että Jokerit saisivat rakennettua taloudellisesti ja kilpailullisesti kilpailukykyisen organisaation muutamassa kuukaudessa. Pelaajamarkkinoilla ovat suttamattomasti myöhässä, eikä kukan varmaan halua joukkuetta, jossa on neljä neloskenttää. Nykyisistä pelaajista tuskin kovin montaa saataisiin pidettyä ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että savat paremmat rahat muualta Euroopasta. Jokeirt voi mielestäni ottaa sille tasolle, millä sillä on realistista toimia. Oli se sitten Mestis, Suomisarja tai jotain alempaa.

Kyllähän jos tuo tarpeeksi ajoissa vain tapahtuisi olisi mahdollista, elokuussa onkin sitten vaikeampi etsiä joukkueellista pelaajia. Tosin nykyiset häntäpään joukkueet on tasoltaan melko olemattomia että ei tuohon edes ihan ihmeitä vaadittaisi että jumbosijat pystyisi välttämään, rahaa tietenkin pitäisi pistää jonkin verran palamaan ja sitä löytyä.

Tosin jos Jokerit palaisi Suomeen pelamaan miksi pilata sarjajärjestelmäuudistukset heti alkuunsa, tuossahan saataisiin kummasti hyvä startti uudistuksille ja todennäköisesti hyvä taistelu noususta pääkaupunkiseudun joukkueiden kesken.
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Itse pitäisin aika realistisena skenaariota, jossa Jokerit jättää koko ensi kauden väliin ja palaa Liiga-joukkueeksi sitten kaudelle 2023-24. Kello ei juuri nyt käy Jokereiden eduksi. Hallinnollisten asioiden (mm. hallikysymys, rahoitus, joukkueen rakentaminen) selvittely ei kuitenkaan tapahdu missään käden käänteessä. Vuoden siirtymäaikana nuo kuviot ehditään hoitaa.
 

Harppuuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Islanders/Kraken ja Doro Wierer
Etelän nelosdivarista on aika narrien lähtee rakentamaan. Kausi kerrallaan ylöspäin, kunhan nyt alkajaisiksi löytävät pelaajat, hallin ym
 

KooMT

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, San Jose Sharks
Miltä kuulostaisi, jos Jokerit ja Riian Dynamo tulisivat pelaamaan Suomen sarjaan jo ensi kauden alkaessa? Ehkä Tallinnakin tulisi myöhemmin mukaan. Tietysti pitäisi aloittaa Suomi-sarjasta ja siitä karsintapelien kautta askel kerrallaan ylöspäin.

Ei kait Dynamo Riikaa pitäisi Suomen systeemeihin sotkea. Kunnon Euroopan laajuinen joku liiga erikseen vanhoilla KHL-joukkueilla ja joillakin muilla jos nyt sellainen saataisiin pystyyn.

Baltiassa pitäisi kyllä saada kolmen maan oma liiga pystyyn jos ei sellainen onnistu. Tallinna, Tartto, Narva, Riika, Liepaja, Vilna, Kaunas tms..
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei kait Dynamo Riikaa pitäisi Suomen systeemeihin sotkea. Kunnon Euroopan laajuinen joku liiga erikseen vanhoilla KHL-joukkueilla ja joillakin muilla jos nyt sellainen saataisiin pystyyn.

Baltiassa pitäisi kyllä saada kolmen maan oma liiga pystyyn jos ei sellainen onnistu. Tallinna, Tartto, Narva, Riika, Liepaja, Vilna, Kaunas tms..

Toisaalta voisi kyllä olla mielenkiintoista jos Riika, Tallinna ja Jokerit tulisi kaikki uudistettuihin sarjajärjestelmiin mukaan, toki tuohon pitäisi joku rahoitus keksiä matkakuluihin, ainakaan nykyisillä mestisjoukkueilla ei pahemmin varaa kasvaviin kuluihin.
 

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning

Jokereiden lisäksi Kiekko-Espookin tavoittelee Liigaan omien sanojensa mukaan parin vuoden päästä, niin mitäköhän tälle Liigalle meinataan? 17 jengiä sarjassa vai mitä? Omasta mielestä 17 jengiä on ehkä vähän liikaa..
 
Viimeksi muokattu:

Kara

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oma ehdotus on Liigassa 14 ja Mestiksesssä 10 joukkuetta. Liigassa 2 viimeistä ja mestiksen 2 parasta karsintaan. Näin saataisiin 24 ammattimaista organisaatiota Suomeen(tällä hetkellä 29), sekä rehellisen mahdollisuuden kilpailla. Tietysti tällä hetkellä on paljon esteitä matkalla jo ihan sopimusteknisistä syistä
 

VeeJiiJii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Leijonat, Sharks, Avalanche
Oma ehdotus on Liigassa 14 ja Mestiksesssä 10 joukkuetta. Liigassa 2 viimeistä ja mestiksen 2 parasta karsintaan. Näin saataisiin 24 ammattimaista organisaatiota Suomeen(tällä hetkellä 29), sekä rehellisen mahdollisuuden kilpailla. Tietysti tällä hetkellä on paljon esteitä matkalla jo ihan sopimusteknisistä syistä
Pitäisin tuosta karsintamallista, mutta oma ehdotukseni olisi 12+10 joukkuetta, koska ammattimaisia joukkueita on kuitenkaan hädin tuskin kahtakymmentä. Uskon kuitenkin joidenkin Mestis-joukkueiden kasvamiseen, jos Liigaa supistetaan ja kilpailua lisätään. Espoossa, Joensuussa ja Kupittaalla tähän voi olla mahdollisuus. Muutoin kuilu Liigaan on valtava. Moni pienempi Euroopan sarja on Mestistä yhä kilpailukykyisempi, mistä avaa esim. Lauri Kärmeniemi.

Edit. Mestis 12sta 10een.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Jokerit, Detroit Red Wings
24 joukkueen Liiga, joka jaetaan kahteen 12 joukkueen sarjaan. Ylempi ja alempi sarja. 4x runkosarja + paikallispelit extrana päälle. Tähän vielä mahdolliset CHL-pelit ja ehkä Suomen Cup? Alemman sarjan voittaja nousee ja kakkoseksi jäänyt karsii. Ylemmän sarjan jumbo tippuu ja toiseksi viimeinen karsii.

Teknisesti tämä olisi sama, kuin Liiga+Mestis avoimena, mutta talouden parantamiseksi kaikki 24 seuraa olisivat Liigan kokonaisuuden alla. Yhteiset pelaaja-, tv-, sponsori- ja muut sopimukset ja muutenkin rakenteet siihen kuntoon, ettei "tippuminen" olisi taloidellinen katastrofi. Nousun edellytyksiksi voidaan myös asettaa jossain määrin Liiga-kelpoinen halli. Jos sarjan voittaja ei täytä kriteerejä, niin parhaat 2 kriteerit täyttävää voisivat karsia.

12 joukkueen alempaa sarjaa voitaisiin sitten kabinettipäätöksillä laajentaa, mikäli "Uudesta Mestiksestä" nousisi varteenotettavia kandidaatteja. Varaus esim. 14 tai 16 seuran sarjaksi seuraavan 10-20 vuoden aikana, jos jollain taso riittää ja halli+junioritoiminta on riittävän hyvää. Vaikka tämä ei nyt vaikuttaisi realistiselta, niin loisi silti jonkinlaiset puitteet luoda tulevaisuuteen katsovaa jääkiekkoa myös uusissa paikoissa. Rakentaa halleja ja kehittää juniorityötä.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
17 joukkuetta on ihan liikaa + helvetin typerää pariton määrä joukkueita. Toivottavasti joukkuemäärä ei paisu enää kuin yhdellä ja sitten karsintojen kautta mahdolliset nousut.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös