Nato

  • 801 579
  • 8 231

TiE

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Barca
Kai te nyt tajuatte että Ukraina ei ole EU:n jäsen? Miten Macronin suomettumis kommentit on merkki EU:n yhtenäisyyden hajoamiasesta? Vai pitäisikö EUlla olla tiukempi yhtenäinen ulkopoliittinen linja? Eikö tässä nyt melkoselvästi ole suurempi riski tällähetkellä NATOn ja Venäjän väliselle konfliktille kuin Suomen ja Venäjän? Miksi sinne NATOon nyt sitten on niin kiire? Hinku sotimaan?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Eikö tässä nyt melkoselvästi ole suurempi riski tällähetkellä NATOn ja Venäjän väliselle konfliktille kuin Suomen ja Venäjän?
Katso karttaa. Kaliningrad ja Norja. Jos Naton ja Venäjän välille syttyy sota, niin Suomen on (lähes) mahdoton pysyä sodan ulkopuolella. Jos pystyy, niin kerro miten. Vai annetaanko molempien osapuolten lennellä sotimassa Suomen ilmatilassa vapaasti ja jätetään Ahvenanmaa nopeimalle? Voisi jopa olla 42.7 vastaista toimintaa antaa vihollisen käyttää Suomen alueita EU-Baltiaan hyökkämiseen. Puoli on jo valittu. Kyse on siitä, onko 5. artiklaa vai ei. Jos tuotokset lävähtää tuulettimeen.
 

TiE

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Barca
Katso karttaa. Kaliningrad ja Norja. Jos Naton ja Venäjän välille syttyy sota, niin Suomen on (lähes) mahdoton pysyä sodan ulkopuolella. Jos pystyy, niin kerro miten. Vai annetaanko molempien osapuolten lennellä sotimassa Suomen ilmatilassa vapaasti ja jätetään Ahvenanmaa nopeimalle? Voisi jopa olla 42.7 vastaista toimintaa antaa vihollisen käyttää Suomen alueita EU-Baltiaan hyökkämiseen. Puoli on jo valittu. Kyse on siitä, onko 5. artiklaa vai ei. Jos tuotokset lävähtää tuulettimeen.
Et voi vastata kysymykseen? Kumpi on todennäkösempää? Ja kerro toki mitä se 5. artikla siinä vaiheessa lämmittää kun kerta ollaan jo puoli valittu ja sota on 100% varma. Eikö sen tarkotus ole juuri se sota estää sillä pelotteella Venäjän suuntaan että ei kannata tulla kun on Nato.
 

TiE

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Barca
Mikä oli vaikeaa? Suomi ei pysty pysymään Nato-Venäjä otatuksesesta sivussa. Eli Nato-Venäjä sota = Suomen ja Venäjän valinen sota myös. Ilman täysjäsenyyttä altistamme itsemme erillisodan mahdollisuudelle. Erillisota on tietysti epätodennäköinen.

Niin siis onko se erillissota vääjäämätön vai epätodennäköinen tässä Nato-Venäjä otatuksessa jos Suomi ei Natoon kuuluu? Harvinaisen vaikeeta tuntuu olevan.
 

marse

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Eikö tässä nyt melkoselvästi ole suurempi riski tällähetkellä NATOn ja Venäjän väliselle konfliktille kuin Suomen ja Venäjän? Miksi sinne NATOon nyt sitten on niin kiire? Hinku sotimaan?
NATO ei missään tilanteessa hyökkää Venäjälle tai ainakin sellaista skenaariota on vaikea keksiä. Edes kuvitteelliset venäläisten suorittamat kansanmurhat jossain kolmansissa maissa tuskin sellaista aiheuttaisivat, vaan NATO keskittyisi todennäköisesti tällä kertaa keskenään puolustuskykyynsä (vrt. Serbia ja ysäri). Eli voimme unohtaa arviostamme tämän osuuden kokonaan.

Venäjä ei myöskään oikein tykkää kiusata isompiaan. Tästä on paljon merkkejä. Vuonna 2015 Turkki ampui alas venäläisen koneen ja tästä ei seurannut mitään. Putin ja Lavrov olivat hyvin, hyvin vihaisia ja Turkki ei edes pahoitellut tapahtunutta. Jos asuisin vaikka jossain Australian aavikolla, tekisi mieli nähdä seuraukset tilanteessa, jossa Suomi ampuisi alas venäläisen ilmatilaloukkaajan, mutta nyt on vain todettava, että Suomen ilmatilaa saa jatkuvasti loukata ja veronmaksajien rahoja poltellaan tunnistuslentoihin säännöllisesti kun koulukiusaaja tekee mitä haluaa. Edes varsin hämärissä olosuhteissa alas ammuttu venäläinen sotilaskonekaan ei siis saa Venäjää tekemään mitään yhtään mitään NATO-maata vastaan.

Kun siirrämme tarkastelun hieman lähemmäs itseämme, katsokaamme Baltian ja Venäjän rajaa. Baltian maiden, erityisesti Viron, oma puolustuskyky on kovin heikko. Vähäisestä NATO-sotilaiden määrästä huolimatta julkisuudessa on esitetty, että Venäjä saisi halutessaan Baltian vallattua varsin nopeasti ja helposti. Hallussa pitäminen on sitten vähän eri juttu tietenkin, mutta yllätyshyökkäys, sikäli kun nykyään mikään yllätyksenä pysyy, olisi simulaatioiden mukaan menestyksekäs. Samaan aikaan esimerkiksi Viro louskuttaa leukojaan Venäjän suuntaan jatkuvasti, suomettuminen on siellä kaukana mielialasta. Ovat jopa avoimen vihamielisiä puheissaan. Varmaan onkin niin, että Viron ja Venäjän rajalla on meno kuin Pohjois-Irlannissa pahimmillaan ja kivet ja polttopullot lentelee piikkilankamuurien yli? No ei ole ei.

Kaliningrad on syvällä NATOn alueella, varmaan siellä sentään on Berliinin muurin tunnelma ja tankkimiehistöt katsovat silmästä silmään toisiaan sormi napilla? Kaliningradin alueen rauhallisuus viimeistään todistaa, että edes Venäjä ei oikeasti pidä NATOa minään uhkana itselleen. Ja miksipä puolustaja olisikaan uhka alueen ainoalle hyökkäilijälle.

NATOn ja Venäjän välisen suoran konfliktin todennäköisyys on häviävän pieni. Ennen vanhaan sentään hyvät ja pahat kalisteli Vietnamissa ja sen sellaisissa, mutta sellainenkin on nykyään pois muodista.

Suomen ja Venäjän välisen konfliktin todennäköisyys on myös häviävän pieni. Mutta jos Suomi mistä tahansa syystä heikentyisi, Venäjä reagoisi välittömästi. Esimerkiksi Ahvenanmaa voisi ihan hyvin olla Krim. Ne ottavat kaiken, minkä irti saavat, kunhan halvalla saavat. Suomen sisäpoliittiset kriisit ovat tietenkin myös äärimmäisen epätodennäköisiä, että sikäli hyvä tilanne.

Jos Ahvenanmaalle ilmaantuisi turhan innokkaita turisteja huomisaamuksi, mitä tapahtuisi? Uskaltaisiko Suomi lopulta tehdä mitään vai olisiko uuden jäätyneen konfliktin aika? Muut eivät ainakaan tekisi mitään, paitsi länsimainen yhteisö kyllä tekisi kaikkensa Ruotsin, tuon itäisimmän länsimaisen pohjoismaan, puolustuskyvyn parantamiseksi. Macron ehdottaisi diplomaattista ratkaisua ja venäläisten intressien ymmärtämistä. Niinistö ja Putin sopisivat, että laivat saavat kulkea Suomeen edelleen, banaanit eivät loppuisikaan kaupasta. Idänkauppaakin vahvistettaisiin, elämä jatkuisi. Vanhanen kertoisi A-studiossa, että Ahvenanmaan itsehallinnon jatkumisesta ennallaan on sovittu ja että itse asiassa venäläisten läsnäolo saarilla parantaa Itämeren alueen vakautta huomattavasti. Ahvenanmaan edustaja, Sergei, tekee aloitteen eduskunnan muuttamisesta kolmekieliseksi. Aloite hyväksytään yksimielisesti.

Sitten kun Ukrainan kysymys on ratkaistu, venäläisillä ei oikein ole muutakaan tekemistä kuin alkaa kiusata Suomea seuraavaksi. Suomen ja Venäjän välisen konfliktin todennäköisyys on suurempi kuin NATOn ja Venäjän konfliktin. Vielä toistaiseksi tosin todennäköisyyksien ero ei liene kovin suuri. Mutta jos Kiinakin vielä hyökkää Taiwaniin, siinäkin on kansainväliselle yhteisölle tärkeämpi ongelma ratkaistavaksi. Suomesta ja Ukrainasta on kuitenkin kovin pitkä matka vielä marssia Pariisiin, mutta Taiwanista tulee kaikkia kivoja gadgetejä.
 

Imagined

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jesse Puljujärvi, Jari Viuhkola, Kärpät
Se on kyllä mahdollista, että kun Putin jälleen haluaa huomiota ja päästä samoihin neuvottelupöytiin suurvaltojen kanssa, niin Suomen kiusaaminen olisi seuraava ja ehkä ainoa? keino, millä kääntää lännen huomio näin laajasti taas itseensä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Joka tapauksessa mikään Venäjä-NATO konflikti ei kulje ilman itänaapurimme höökimistä Baltiaan ja sinne höökiminen vaatii hyökkääjälle turvatun pohjoiskyljen. Suomenlahden pohjoisrannikko olisi siis oltava neukuille ystävällismielisten voimien hallussa ennen Viron miehittämisyritelmiä, mikä on puolestaan todennäköisin skenaario aloittamaan itämaa-NATO mähinät. Toki Kaliningradin takia tuota ennen on todennäköisesti miehitetty jo Gotlanti ja Ahvenanmaa. Ja kaikki tämä ihan neukkujen oikeutettujen vaatimusten mukaisesti, jos uskomme Lavrovia ja erkkituomiojia. (Desanttibäckmaneja ja anusputkisia en mainitse suomalaisten puolella kun ovat käyttämästään kielestä huolimatta ihan 100% kremlin piskejä ja itämaan edustajia.)
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Se on kyllä mahdollista, että kun Putin jälleen haluaa huomiota ja päästä samoihin neuvottelupöytiin suurvaltojen kanssa, niin Suomen kiusaaminen olisi seuraava ja ehkä ainoa? keino, millä kääntää lännen huomio näin laajasti taas itseensä.
Mikä uskottavuusarvo joukkojen kasaamisella meidän rajalle olisi, jos nyt vain purkaa keskitykset Ukrainan läheltä ja kipittää kotiin? Siis ilman poliittista voittoa, jota ei näyttäisi olevan tulossa. Kv huomio olisi selkeästi laimeampaa kuin nyt. Putinin täytyy säilyttää uskottavuutensa ensin Ukrainassa. Sen jälkeen huomio on taattu myös seuraavan kiusattavan kohdalla.

On toki mahdollista että maskirovka menee niin pitkälle, että haluaa menettää uskottavuutensa. Sitten kasataan joukot muualle ja oikeasti höökimään. Jotenkin vaikea uskoa tähän kahdesta syystä. Kasvojen menetys ei ole hyväksi diktaattorille edes silloin, kun se kestää vähän aikaa. Toiseksi aikaikkuna Ukrainan kysymyksen ratkaisuun sotilasteknisesti on menossa kiinni, koska maahan virtaa aseita. Imperium-mytologiassa Ukraina on sijalla yksi.

Olen samaa mieltä seuraavasta. Lista lännettyneistä tai sinne pyrkivistä naapureista alkaa käymään lyhyeksi, jos poissulkevina kriteereinä on jo käynnissä oleva sota tai Nato-jäsenyys.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Miksi helvetissä kaikki tapaamiset toimii siten että joku menee Moskovaan? Baerbock, Scholz, Macron ja varmaan muitakin. Tässä ollaan kuin jotain lakeijoita. Eikö sitä saatanan psykopaattikuulapäätä voi joskus komentaa myös vierailemaan maansa ulkopuolella? Helvetin perseennuolentaa rikollisen kehitysmaan edessä ja vituttaa isosti.

Putin ei taida suostua kovin usein. Yleensä on tapana olla lisäksi myöhässä n. tunti, eli vieras saa odottaa kunnes isäntä suvaitsee näyttäytyä. Lisäksi harrastaa sadistisia pelejä, esim. kun Merkelistä tiedettiin että pelkää koiria, niin Putin toi tietysti hurttansa haistelemaan vierasta.

Paska jätkä, muuttaispa Uranukseen tai Plutoon. Kun ei saa kenenkään kuolemaa toivoa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minulla näyttää ilman maksumuuria.
Toivottavasti kaikki kansanäänestystä haluavat lukisivat tuon. Oikeusministriön vaalijohtajan voisi sanoa olevan asiantuntija.

Jutussa tulkitaan Niininstön kannan kansanäänestyksestä muuttuneen epämääräisemmäksi. Aika hienolla kammalla harjataan pressan sanomisia.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Laitanpa oheisen teksti-tv:n tavallaan suht rutiininomaisen uutisen:


"Viron Tapassa on tällä hetkellä runsaan tuhannen sotilaan taisteluosasto, joka koostuu brittiläisistä ja ranskalaisista sotilaista." Siinä on kuitenkin pikkuunen kynnys lähtiä Narvajoen yli höökimähän.

edit: Ja Virossa on siis myös amerikkalaisia joukkoja.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Minulla näyttää ilman maksumuuria.
Toivottavasti kaikki kansanäänestystä haluavat lukisivat tuon. Oikeusministriön vaalijohtajan voisi sanoa olevan asiantuntija.

Jutussa tulkitaan Niininstön kannan kansanäänestyksestä muuttuneen epämääräisemmäksi. Aika hienolla kammalla harjataan pressan sanomisia.
Eiköhän poliitikot tämän tiedä. Kansanäänestyksen vaatiminen nyt on keino vastustaa jäsenyyttä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nato on kuulemma ihmisoikeuskysymys. Ilmeisesti huono sellainen. "Liittoa johtaa maa, joka polkee ihmisoikeuksia omassa maassaan kuin ulkomailla ." Ja muita helmiä vasemmistonuorten pj Pinja Vuoriselta.


Olisi harmi jos Venäjä vallottaisi Suomen ja Pinja pääsisi nauttimaan venäläisistä ihmisoikeuksista.

Edit: Onneksi Venäjä ei harrasta sotimista, ja jos harrastaa se on jenkkien vika.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Olisi harmi jos Venäjä vallottaisi Suomen ja Pinja pääsisi nauttimaan venäläisistä ihmisoikeuksista.
Ihmettelen kanssa NATO-vastaisuutta ihmisoikeusrikkomusten takia. Sen näkee kuitenkin ihan perssilmälläänkin jokainen arkitodellisuudessa kiinni oleva että vaikka USA voi olla paska maa ja DTj:n alaisuudessa vielä paskempi ja siellä demokratian tilakin mittarista riippuen uhattu, niin Venäjä on jo ihan valmis likasanko eikä demokratian tilaa tarvitse mittailla kun pulssi hävisi vuosituhannen vaihteessa. Lisäksi USA on kaukana eikä aiheuta uhkaa Euroopalle, toisin kuin Venäjä. Sinänsä Suomen turvallisuuden kannalta on likimain aivan sama mitä suurvallat (ja Venäjä) tekevät, kunhan eivät tee sitä Euroopassa, vaikka toki ikävää niiden kannalta ketkä ovat esim. kiinalaisen imperialismin vastaanottavana osapuolena.

Toki länsimaailmalta voi ylipäätään odottaa oikeammanlaista käytöstä, mutta vähän typerää ja turhaa lähteä moralisoimaan ainoaa osapuolista mitä ylipäätään voi moraalisilla mittareilla arvottaa kysymyksessä missä lopulta on pointtina että "haluatko kuulua Eurooppaan vai Venäjään". Itänaapurimme tapauksessa mittatikku on uponnut melko syvälle suohon.
 

12961

Jäsen
Pinja ei nyt oikein sisäistä sitä, että reaalipoliittiset valinnat ovat pienelle valtiolle sellaisia, joissa valitaan vaihtoehdoista se vähiten huono.

Vaikka Turkilla onkin ihmisoikeusongelmia eikä amerikkalainen demokratiakaan parhaimmillaan ole, on NATO-blokki kuitenkin myös ihmisoikeuskysymyksissä valovuoden edellä mitä tahansa Venäjä-vetoista kombinaatiota puhumattakaan jostain Kiina-Venäjä -blokista.

Se, ettei ideologiassaan halua leikkiä kenenkään kanssa ei aina edistä edes niitä ideologisia tavoitteita.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pinja ei nyt oikein sisäistä sitä, että reaalipoliittiset valinnat ovat pienelle valtiolle sellaisia, joissa valitaan kahdesta vaihtoehdosta se vähemmän huono.
Miksi ei tajuaisi? Vainta vain ei ole länsi, se on ero EU:sta ja paluu sosialistisen yhteiskuntajärjestelmän mahdollistavan valtion etupiiriin.
 

12961

Jäsen
Miksi ei tajuaisi? Vainta vain ei ole länsi, se on ero EU:sta ja paluu sosialistisen yhteiskuntajärjestelmän mahdollistavan valtion etupiiriin.

Voiko edes vasemmistonuorten pj olla niin sekaisin, että perustelisi tätä ihmisoikeuskysymyksillä?
 

12961

Jäsen
Jättikö teksti varaa tulkinnalle?

Minulle jäi tuossa aiemmassa viestissäni mainitsemani kuva, että Pinja ei nyt ymmärtänyt sitä, että tilanteen koventuessa joku puoli on hyvin suurella todennäköisyydellä valittava. Haihattelee liittoutumattomuudella ja suurvalloista riippumattoman puolustusyhteistyön rakentamisella.

Videota en viitsinyt katsoa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minulle jäi tuossa aiemmassa viestissäni mainitsemani kuva, että Pinja ei nyt ymmärtänyt sitä, että tilanteen koventuessa joku puoli on hyvin suurella todennäköisyydellä valittava. Haihattelee liittoutumattomuudella ja suurvalloista riippumattoman puolustusyhteistyön rakentamisella.
OK. On sekin puolen valinta, kun ei valita mitään. Ukrainan tie. Liittoutumattomuus vaatisi eroa EU:sta. Sotilaallinen turvallisuus vaatii Natoa ja kolmatta vaihtoehtoa ei ole tulossa näkyvissä olevassa tulevaisuudessa.
 
Viimeksi muokattu:

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Suomen NATO-jäsenyys on yksi kivi Venäjän kengässä. Kuten on myös Hanhikiven ydinvoimala Suomeen, josta Venäjä ei tule luopumaan. Venäjä on ostanut poisjäävien osakekantaa ja Venäjän omistus on nyt noin 35-36 prosenttia. Riski Suomelle on monin eri tavoin merkittävä. Venäjä käyttää vaikutusvaltaansa Suomessa ja en ihan usko, että puolustusministeriö tai joku muu onnistuu hankkeen enää kaatamaan.

Luulis nyt saatana että viimeistään Venäjän pommittaessa Kiovaa, Suomen eduskunta kutsutaan hätäistuntoon, ja asialistalla on Hanhikiven kaataminen ja NATO-jäsenyyden hakeminen. Edes keskusteltaisiin perusteellisesti jämäkästä Venäjän vaikutuksen vastustamisesta Suomessa. Mutta pahaa pelkään, että massiivinen sota Ukrainassakin (jos se alkaa, ja kohtahan se alkaa) sivuutetaan olankohautuksella ja "thoughts and prayers" toivotuksilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös