Ylioppilaskirjoitukset

  • 288 813
  • 1 533
Tarvitsetko E:tä tai L:ää pitkästä englannista johonkin erityiseen tarkoitukseen? Ei siinä, jokaisella on tapansa, mutta omalla kohdallani olen todennut, ettei noilla yksittäisillä arvosanoilla paljoakaan ole elämässä tehnyt kunhan todistus oli kokonaisuudessaan "riittävä" (nykymuodossa 7 koetta ja keskiarvo vahva M).

Miten sinä määrittelet sen, millainen todistus on "riittävä"? A:n paperit riittävät ainakin Suomen tasavallan presidentin duuniin.

Siinä olet ihan oikeassa, että ei noilla yo-arvosanoilla mitään merkitystä ole, eikä suomalaisen tarvitse englantia kovin häävisti osata elämässä pärjätäkseen. Sitä vain ei 18-vuotiaana välttämättä ymmärrä (en minä ainakaan ymmärtänyt), koska lukion opettajat patistavat muksuja pyrkimään hyviin arvosanoihin. Sehän on tietenkin opettajien intresseissä, sillä heidän tilastoissaan se näyttää hyvältä, jos heidän oppilaillaan on paljon laudatureita. Ei opettajan silloin kannata miettiä sitä, onko niistä laudatureista oppilaille itselleen mitään hyötyä.
 
Viimeksi muokattu:

Sekera

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, prosessit ja yrittäminen
Miten sinä määrittelet sen, millainen todistus on "riittävä"? A:n paperit riittävät ainakin Suomen tasavallan presidentin duuniin.

Sehän näissä on, että mitään ihan yleispäteviä ohjeita on turhaa ja mahdotontakin antaa täsmällisesti. Riittää jos riittää. Esimerkkitapaukseen puutuin sen verran, että jos arvosanat menevät muuten tasaisen hyvin tavoitteiden mukaan, ei yksittäisen tai parinkaan kokeen hieman tavoitetta heikommalla arvosanalla mielestäni ole merkitystä. Niin kuin toit ilmi, että presidentiksikin pääsee A:n papereilla, ne riittivät Saulille kun Sauli varmaan tiesi, että hänellä on kykyjä ja halua tehdä työtä tavoitteidensa eteen, eikä papereilla mitään lopullista saavuteta.

Tuntui se mullakin vaikka pitkän englannin kohdalla, että kun lukiossa oli tasaisesti ysiä kaikista, että pitäähän sieltä E tai L tulla, mutta kun tuli M ja kevät rupesi kukoistamaan, alkoi päässä valjeta vahva ajatus siitä, että tuohan riittää, lakki päähän ja menoksi. Toki kuten Virveli on nyt syksyllä kirjoittanut englannin ja on ilmeisesti vielä keväällä pitkän kielen koepaikka vapaana, niin hieman eri tilanne kuin mulla oli, kun tein kerralla valmista suuresta osasta kokeista. Mutta jos ei tosiaankaan arvosanalla sinällään ole ihan oikeaa kriittistä merkitystä tulevaisuuden kannalta, niin itte miettisin uudestaan onko M:n arvoista koetta järkeä lähteä korottamaan yhden tai kahden arvosanan tähden. No, eihän vielä ole tuloksiakaan tullut joten siinä mielessä tämä tarkempi pyörittely on vielä turhaa, muta kuvaillut periaatteet ovat mielestäni voimassa.

Jos jollain yksittäisellä kokeella on esim. jossain jatkokoulutushaussa ratkaisevaa merkitystä, niin sitten toki on ymmärrettävää että lähdetään hakemaan parasta kykyjen mukaista suoritusta, mutta useimmiten joku M pitkästä englannista tai luokkaa B/C pitkästä matikasta ei mitään sinällään ratkaise. Aika useaan jatkokoulutuspaikkaan pitää kuitenkin käydä pääsykokeissa ja jos menee suoraan töihin, niin ei ne hommat tasoltaan semmoisia ole, jossa kyylätään tarkasti oletko C:n vai E:n ylioppilas. Muulla hankitulla osaamisella se ero useimmiten tehdään, koska yo-todistus rupeaa olemaan niin yleinen nykyään.

Määkin kun kesätöihin olen kk-opiskelujen ohessa joka kesä päässyt, aina olen kantanut yo-todistusta mukana haastatteluihin, mutta ikinä ei haastattelija sitä ole lukenut jos en ole varta vasten kysynyt, että tässä olisi tämmöinen todistus, luetko? Ei sen ole tarvinnut lukea, kun on vakuuttunut muuten, enemmän on kysytty CV:tä ja aiempi TYÖtodistuksia. Lukion kohdalla riittää, että on todistus siitä, että on suorittanut tietyn yhteiskunnallisen portaikon ja mun tapauksessa on todisteita siitäkin, että on siirtynyt seuraaville vähän vaativimmille portaille esim. korkeakouluun.. Ei silloin ole millään vanhoilla papereilla merkitystä, jos nyt ja tässä vakuutat toisen kyvyistäsi. Tuossa tilanteessa haastattelijalle voi tulla vaikka fiilis, että mitähän toi jannu nyt yrittää vielä vakuuttaa, puhuiko aiemmin ihan totta ja nyt vielä yrittää luoda itsellensä pohjaa jollain pari-kolmekin vuotta vanhalla M-tasoisella yo-todistuksella.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Tarvitsetko E:tä tai L:ää pitkästä englannista johonkin erityiseen tarkoitukseen? Ei siinä, jokaisella on tapansa, mutta omalla kohdallani olen todennut, ettei noilla yksittäisillä arvosanoilla paljoakaan ole elämässä tehnyt kunhan todistus oli kokonaisuudessaan "riittävä" (nykymuodossa 7 koetta ja keskiarvo vahva M). Aina voi jäädä jossittelemaan ja sättimään itseään että kun jäi joku koe vähän alakanttiin, mutta jos ei yksittäisillä arvosanoilla sinällään ole merkitystä niin en mää ainakaan saanut yhdestä-kahdesta kokeesta kovin suurta stressiä ittelleni aikaseks. Lakki vaan kevään lopuksi päähän ja elämää kohti. Elämästä on selvitty tähän asti ja saavutettu sen minkä on halunnut, kun on vaan paiskinut hommia tarpeeksi. Paperit on vaan papereita, mutta työ on työtä, jolla se tulos ja elämänlaatu lopulta saavutetaan.

Sekera kirjoittaa asiaa.

Kerronpa kaveristani Ensiosta. Ensio pyrki jä pääsi kevyesti Yhteiskouluun (jossa peruskoulun oppimäärä tosin) ja siitä edelleen lukioon. Englannin ja ruotsin tehtävät tehtiin prima vista tyyliin tunnilla, matikan tehtävät edeltävällä välitunnilla. Fysiikan, kemian ja saksan tehtävät Ensio joutui tekemään edellisiltana kotona. Kokeisiin hän kertasi kyllä intensiivisesti, mutta kouluaika sujui siis helposti. Liian helposti... YO-kirjoituksissa Ensio pystyi pusertamaan itsestään kaiken irti, täydellinen kunnonajoitus. Saksan aine oli todellinen mestariteos: Enska pystyi yhdistämään jokaisen oppimansa saksankielisen sanonnan loogiseksi ketjuksi, jonka saattoi kuvitella viittaavan kirjoitelman otsikkoon. Ja muutkin aineet menivät riittävän hyvin. Enskaa tosin vitutti lempimatikassaan huolimattomasti sössitty yhden pisteen tunarointi. Ensio on onneksi myöhemmin päässyt sinuiksi täydellisyys-fiksaationsa kanssa. Poju pääsi pikkupaikkakunnan lehteen yhdessä yhden tytön kanssa. Hämmästyttävän merkityksettömistä asioista sitä voidaankin palstamillejä nykertää, vielä nykyäänkin. Yo-papereilla ja päästötodistuksella Ensio olisi kävellyt sisään useimpiin paikkoihin, mutta Espoo vaati vielä pääsykoeonnistumisen. Ja kuinkas ollakaan, sinne meni Enska haluamalleen osastolle. Sitten homma ei ollutkaan täydellisyyteen pyrkivälle Ensiolle enää niin helppoa.

Kaverini Enska vaikuttaa aivan normaalilta ja onnelliselta mieheltä. Tosin jos puhe tulee laudatureista, hän jotenkin vienosti, vähän oudosti, hymähtelee.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Jaaha, syksy pulkassa. Enkku meni niin vituralleen, ettei siitä sen enempää. Meni toki historiakin vituralleen, mutta sitä osasin jo vähän pelätäkin. Lukemisen olisi pitänyt maistua enemmän. Hyvän vastauksen perusteiden perusteella kriittisesti arvioituna pinnat tullevat olemaan luokkaa 23-25. En nyt mistään laske itselleni nollaa, sillä jotain oikeaa on kaikissa vastauksissa, mutta ainoa oikeasti hyvä vastaus tuli ilmeisesti reformaatiokysymykseen(toki myös +10 b meni aika hyvin).

Totalitarismista kirjoitin liian suppeasti, samoin antiikkitehtävästä. Siirtomaatehtävää analysoin etnosentrismin ja etnoromantiikan kautta, mitä ei hyvässä vastauksessa näemmä tehty. Ja totta kai se valkoisen miehen taakka jäi kirjoittamatta, varmaa miinusta. Ysijokeri meni ihan päin helvettiä, koska menin jostain syystä väittämään kansalaissota-nimitystä arvolatautuneeksi ja punaisten käyttämäksi(nyt menee jo ihan kuumotuksen piikkiin). Ehkä pelkästä taulukon tulkinnasta saa jotain pisteitä ja sain tuolta sentään koulutuksen kyseenalaistettua, sillä joku ikäluokka tarjosi kernaasti Suomen sotaa sisällissodan nimitykseksi. 9 b meni tavallaan ihan ohi, mutta kyllä tuosta 1-2 säälipinnaa tulee. Odotin nollaa. Kympissä sain jotain tolkkua tuosta suurvaltahommasta, mutta mallivastauksessa kerrottiin, ettei edellytetä tietoa Venäjän ja Syyrian välisestä kaupasta. Silloin kai tuosta ei saane pistettä. Enkä nyt tajunnut jostain kumman syystä kirjoittaa, kuinka Venäjän ulkopolitiikkaan kuuluu muiden valtioiden suvereniteetin kunnioittaminen... ei jumalauta.(hymiö) 10 b meni about tuubiin, Suezin kriiseineen, köyhyyksineen, Israeleineen, öljyineen, Saddameineen ja IS:ineen.

Taisi vaan olla aika ylimielistä odottaa vielä alkusyksystä helppoa E:a, kun todellinen taso näyttäisi olevan hikisesti M:ssa. Mutta enkku menee uusiksi. Ja keväällä mä luen paljon enemmän (biggest lie ever?)
 
Mutta enkku menee uusiksi. Ja keväällä mä luen paljon enemmän (biggest lie ever?)

Jos haluat oppia englantia, mutta koulukirjojen lukeminen maistuu puulta, kannattaa lukea vaikkapa The Hockey Newsia tai Sports Illustratedia. Siinä sitä kieltä oppii. Myös suosikkiyhtyeen lyriikoita lukemalla voi oppia paljon. Tämä toki toimii paljon paremmin Toolin ja Tom Waitsin kuuntelijoilla kuin One Direction -faneilla.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Jos haluat oppia englantia, mutta koulukirjojen lukeminen maistuu puulta, kannattaa lukea vaikkapa The Hockey Newsia tai Sports Illustratedia. Siinä sitä kieltä oppii. Myös suosikkiyhtyeen lyriikoita lukemalla voi oppia paljon. Tämä toki toimii paljon paremmin Toolin ja Tom Waitsin kuuntelijoilla kuin One Direction -faneilla.

Ei ollut enkku lukemisesta kiinni, tuli vaan alisuoritus vähän pahaan paikkaan. Kuten olen tainnut jo aiemmin kertoa, niin en ole noista vanhoista yo-tehtävistä(kuuntelu erityisesti) saanut ikinä noin huonoja pisteitä ja esseen alustavat pisteetkin olivat huonoimmat ikinä(85). Kiitos kuitenkin.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Mites täällä on pisteiden osalta mennyt? En ole kuin englannin - helpoimman alta pois - tehnyt, josta kirjallisen melkoisen huolettomasti. 259 on pistemäärä, millä paperit lähtee etenemään. Eximia viime vuoden asteikolla, joten olen ihan tyytyväinen.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Enkku menee uusiks, eli en viitti edes sanoa pisteitä.

Hissa lähti eteenpäin ihan floppipisteillä, 22, millä on ennen jäänyt pisteen päähän M:sta. Ei vaan voi käsittää, miten niitä asioita ei tullut paperille... Pisteet muistaakseni näin(katsoin ne perjantaina) :

2 - 3/6
4 - 3/6
5 - 4/6
6 - 3/6
+9 - 3/9
+10 - 6/9

Tehtävänumeroista en mene ihan takuuseen, eli 5 ja 6 saattaa olla sekaisin. 4 pinnaa siitä Roosevelt ja toimittaja-aineistotehtävästä, 3 siitä Antiikki-tehtävästä.

Kyllä tää pahalta näyttää, kun hissaa olen pitänyt vahvimpana reaalinani, suhteessa muihin. Ehkä tuota varmaan pitäisi niin noin... lukea, että...
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Hep! Taas mennään. Kättä pystyyn, kuka muu aloitti tekstitaitoon valmistautumisen (vapaa-ajalla) tänään?
 

Doug

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes, Vaasan Sport, Florida Panthers
Kättä pystyyn, kuka muu aloitti tekstitaitoon valmistautumisen (vapaa-ajalla) tänään?

Jebajee. Onneksi meni kertauskurssin lopuksi tehty tekstitaidon tehtävä penkin alle. Tänään sitten perusjutut ja tekstilajien piirteet haltuun ja kaupasta evästä. Noh, leuka maassa kohti uusia pettymyksiä...
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Onkohan omista kirjoituksista jo niin pitkä aika vai onko maailma muuttunut taas (huonompaan suuntaan tietenkin!) kun tuo tekstitaito ei sano minulle mitään?

Se on kato uusi hieno juttu. Suuressa viisaudessa ajateltiin, että lyhyempiä vastauksia jaksaa pojatkin kirjoittaa. Turha toivo.

Viisi tehtävää määrittelemättömästä määrästä tekstejä, kolmeen pitää vastata. Yleensä pitää jollain tavalla analysoida tekstiä.

Kertauskurssilla sain kaksi kolmesta tehtävästä palautettua, niistä molemmista 4 pistettä. Aiemmin tehtiin jollain kurssilla viime keväänä yksi tekstitaidon vastaus, siitä 5 pistettä. Kun yksikään ei tippuisi kolmeen tai alemmas, niin aika tyytyväinen olen.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Olis varmaan voinut huonomminkin mennä. Arvaus pisteistä 4-4-4. Tai sitten 3-3-3. Tai siltä väliltä.

E: 1,3,5 tehtävät täälläkin.
 
Viimeksi muokattu:

CeeVee

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Leijonat
Semmonen koe tällä kertaa. Tein tehtävät 1,3 ja 5. Tuntuu siltä, että siihen viimeiseen kolumnitehtävään sai tekstia vaikka kuinka paljon, kun taas puhelintehtävään jäi turhan vähän kirjotettua. Saa nähdä.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Ihan pätevä alku ainakin alustavissa pisteissä. Enkun kuullusta 25/26 ja 9/10, tekstitaidon alustavat 4-4-5. En valita, oikeastaan päinvastoin. Nyt alkaa mennä jutut sillä omalla tasolla.
 

Great

Jäsen
Suosikkijoukkue
Eichel
Täältä ilmoittuu mukaan myös yksi tänä keväänä kirjoittava. Tekstitaidon kokeesta alustavat pisteet 2-3-2, mikä tarkoittaa että ~10 pistettä esseestä riittää jo läpipääsyyn. Se oli mahtava tunne astella 12.00 kokeesta ulos ja tajuta, että todellakin valmistun tänä keväänä. Tekstitaidon kokeessa vastasin tehtäviin 1, 3 ja 5.
Mitäs käyttäjällä @Virveliä kainaloon on vielä jäljellä ja mitkä ovat tavoitteet? Itsellä lyhyt matikka, ja äikästä esseekoe vielä jäljellä ennenkuin saa lakin päähän. Itse en ole viitsinyt lukea yhtään, koska haluamalleni alalle voi hakea pelkällä pääsykokeellakin. Syksylä siis kirjoitin pitkästä englannista B ja terveystiedosta 11 pistettä, jolla irtosi A.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
@Great Jäljellä on siis vielä esseekoe, pitkä matikka, enkun uusinnan kirjallinen osa, fysiikka ja yht.oppi. En muista mitä tavoitteita olen tänne aiemmin listaillut, mutta nyt alkaa olla aika varmasti realistisempi näkemys tilanteesta. Eli tavoitteet:

Englanti-L (E on jo tästä, joten tyhmää se on muuta tavoitella)
Äidinkieli-L (E on käytännössä varma, joten mitä sitä tavoittelemaan. Jos siis pisteet ei tekstitaidoissa enää tuosta romahda)
YH-E (periaatteessa voisi olla L, mutta todennäköisemmin käy samoin kuin historiassa, ja taso tippuu jopa M:aan)
Fysiikka-M (taso tällä hetkellä C-M)
Pitkä matikka-C (taso tällä hetkellä B)

Noillahan sitä tulisi hissan ollessa C yleisarvosanaksi E (vai M? Kumpaan suuntaan tuo pyöristetään? Ja eikös yleisarvosana ole noiden keskiarvo?)

Eli rivi menisi parhaassa tapauksessa: L-L-L-M-C-C, ja huonoimmassa: E-E-C-C-C-A. Sitten olisikin miettimistä, että mitä sitä elämällään tekee. Vaikeaksi menee varmasti meikäläisen motivaatiolla ja noilla worst case scenarion papereilla.

Suurempaa merkitystä ei oikeastaan ole kuin fysiikan M:lla, mutta muista olisi hyvä saada hyviä arvosanoja parempien valintapisteiden saamiseksi.

Tulipahan taas pitkä viesti. Jotain sisäistä kuumottelua varmaan, en nimittäin oikeasti ole kyllä näin soijassa kirjoituksista, mitä sepitykseni täällä antavat ymmärtää. Tai ei ainakaan tunnu siltä. Vituttaahan se toki, kun ei matikkaa osaa.
 

Koge

Jäsen
@GreatNoillahan sitä tulisi hissan ollessa C yleisarvosanaksi E (vai M? Kumpaan suuntaan tuo pyöristetään? Ja eikös yleisarvosana ole noiden keskiarvo?)
Yleisarvosanaahan ei nykyään merkitä mihinkään eli virallisesti sitä ei ole olemassa. Yleisarvosanan voi laskea ns. puoltoäänien perusteella (I=0, A=2, B=3 ... L=7), joten tavoittelemiesi arvosanojen perusteella tulokseksi saadaan 7+7+6+5+4+4=33, joka jaettuna kokeiden määrällä on 33/6=5,5. Normaalien pyöristyssääntöjen perusteella tuo pyöristetään ylöspäin, jolloin puoltoäänien keskiarvoksi saadaan 6 eli E.
 
Yleisarvosanaahan ei nykyään merkitä mihinkään eli virallisesti sitä ei ole olemassa. Yleisarvosanan voi laskea ns. puoltoäänien perusteella (I=0, A=2, B=3 ... L=7), joten tavoittelemiesi arvosanojen perusteella tulokseksi saadaan 7+7+6+5+4+4=33, joka jaettuna kokeiden määrällä on 33/6=5,5. Normaalien pyöristyssääntöjen perusteella tuo pyöristetään ylöspäin, jolloin puoltoäänien keskiarvoksi saadaan 6 eli E.

Eihän tuohon yleisarvosanaan käsittääkseni lasketa kaikkia aineita, jos noin monta ainetta kirjoittaa?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tänne voisi nyt tulla joku iällä oleva kertomaan, kuinka se yleisarvosana oikeasti aikanaan laskettiin. Googlella tietoa löytyy tästä aika huonosti.
Kun minä osallistuin yo-kirjoituksiin yhdeksäntoistasataa ja kahdeksankymmentäyhdeksän, niin siihen maailman aikaan tutkintotodistukseen räntättiin yleisarvosana. Yleisarvosana laskettiin niin sanottujen puoltoäänten perusteella, joita sai nollasta kuuteen. Hylätty arvosana eli improbatur tuotti tuon nolla puoltoääntä, ja laudaturilla niitä sai 6. Magnasta sai 5, cumusta 4, beestä 3 ja approsta 2 puoltoääntä. Yleisarvosana annettiin puoltoäänten summan perusteella. Eximiaa ei minun lukioaikoinani tietysti vielä jaettukaan.

Sain yhteensä kolme laudaturia ja lopuista kokeista magnat, tämä setti tuotti yleisarvoksi laudaturin. Muistelen, että olisin saanut yleisarvosanaksi laudaturin myös kahdella ällällä, olettaen että muista kokeista olisi tällöinkin kopsahtanut magna. Ehkä jostakin löytyy tarkka puoltoäänimäärän ja yleisarvosanan vastaavuustaulukko wanhan ajan yo-kirjoituksista.

Sen muistan, että yleisarvosanan A eli approbatur saajan täytyi olla tasaisen huono ihan kaikissa kokeissa. Vähänkin parempi menestyminen ainakin yhdessä kokeessa nosti muuten paskasti menneiden kirjoitusten yleisarvosanan herkästi beeksi. Saattoi myös olla niin, että hylätty koe jossakin aineessa kompensoitiin muiden aineiden hyvien koesuoritusten ansiosta, jolloin abiturientti sai hylsystä huolimatta valkolakin. Ehkä myös tällaisissa tapauksissa yleisarvosana A saattoi tulla mahdolliseksi.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Loistavaa taktiikkaa - Nelisivuinen syväanalyysi Jussi Tapolan pelikirjasta

No ei vaineskaan. Mulla tais kadota kevään tullessa konsepti yleisömereen... Esseessä mainittu Jatkoaika, Kärpät, Tappara, Risto Dufva, Cayman-saaret ja analysoitu Petter Northugin suoritus Falunin viidelläkympillä. Farssi/60. Ai niin, muistin myös haukkua keskivertoihmisen taktista osaamista ja nimittää verosuunnittelusta kitisijöitä huonoiksi häviäjiksi. Sulaminen tasoa Metsola/10.
 

Great

Jäsen
Suosikkijoukkue
Eichel
Itse tein siitä 12. aiheesta... hakukoneiden suosituimmat haut tai jotain sellasta.
Sain sinne kerrottua pitkät pätkät Ylviksen kettubiisistä, sosiaalisesta mediasta, sekä nhl nettisivujen ylivertaisuudesta verrattaessa teksti-tv
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös