Yleistä pohdintaa maakohtaisen pelillisen identiteetin merkityksestä menestystekijänä

  • 2 271
  • 2

ipamies#41

Jäsen
Suosikkijoukkue
New Prague Rangers
Monena vuotena Slovakia on saanut kasaan nimivahvoja joukkueita, mutta miltei poikeuksetta joukkueen peliesitys ei ole yltänyt paperivahvuuden tasolle. Syyksi näen sen, että Slovakian pelillinen identiteetti - maan oma tapa pelata kiekkoa, jolla voidaan saavuttaa paras mahdollinen tulos - on vielä hakusessa.

Viime vuosina kansainvälisessä kiekossa ovat menestyneet Suomi, Kanada, Ruotsi ja Tshekki. Näillä mailla on omat persoonalliset tavat lähestyä jääkiekkonimistä peliä siten, että omat vahvuudet saadaan hyötykäyttöön ja toisaalta heikkoudet kompensoitua mahdollisimman tehokkaasti. Tietysti nämäkin maat ovat pelanneet viimeisen kymmenen vuoden aikana myös vähemmän onnistuneita turnauksia, mutta pääsäntöisesti niiden persoonallinen pelillinen identiteetti on ollut helppo hahmottaa ja tunnustaa yhdeksi menestystekijäksi.

Näkisin, että Slovakialla on ollut jo vuosia pelaajamateriaalin puolesta omat poikkeukselliset vahvuudet olemassa, mutta jostain syystä Tshekkoslovakialaisen vastaisku- ja suunnanmuutospelaamisen perimä on jäänyt elämään ainoastaan Tshekin muodossa. Slovakit ovat toistaiseksi olleet ohuen joukkuepelaamisen vuoksi yksilötaidon armoilla - ja usein joutuneet pettymään.

Niin kauan kun maan oma tapa tehdä asioita on slovakeilta hakusessa, jatkuva huippumenestys antaa odottaa itseään. Tämä asia on jopa oleellisempi kuin se, että kapeneeko kirkkaimpien NHL-tähtien kärki tulevaisuudessa, sillä yksilötaidon määrä on Slovakialla joka tapauksessa turvattu vuosikausiksi. Vertailukohdaksi voi ottaa esimerkiksi maailman uhrautuvaisimman ja työteliäimmän joukkueen: Suomen. Valtavasta taitovajeesta huolimatta Suomi kykenee joka vuosi menestymään, kun pelaajien toimintaa ohjaa syvälle selkärankaan juurtunut tapa pelata yhtenäisesti joukkueena - suomalainen tapa pelata jääkiekkoa.

Vastaava pellilisen identiteetin puuttuminen on jossain määrin vaivannut myös USA:ta, joka ajoittain pyrkii apinoimaan Kanadaa ja toisinaan ottamaan enemmän eurooppalaisia vaikutteita. Juniorijoukkueissa oma linja on löytynyt ja se tasapainoilee menestyksellä eurooppalaisen ja peri-kanukkimaisen hockeykulttuurin välimaastossa.

Venäjän oma juttu on ollut aikuisten tasolla kadoksissa aina Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien. Bykovin vuoden vanha joukkuepelaamisen kulttuuri on todella suuria lupauksia antava muutos edelliseen, mutta vuoden 2007 MM-kisoissa tuo kulttuuri ei vielä ollut kyllin vahvaa, jotta se olisi näkynyt pelaajien tekemisessä myös tosipaikassa, eli turnauksen huipentaneessa finaaliviikonlopussa. Jos Bykov jatkaa vielä vuosia fantastisesti alkanutta työtään, niin muutaman vuoden kuluttua voidaan huoletta todeta Venäjän palanneen juurilleen, oman, taidetta hipovan, pelillisen identiteettinsä alkulähteille. Kiekollisen kombinaatiopelaamisen ystävänä ja lajifriikin ominaisuudessa ei voi kuin todeta, että maltan tuskin odottaa.
 

sozzy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelikaani
Samaa miettinyt...

Niin, itselleni ei kyllä ole oikeastaan ole kyllä selvää näkemystä siitä, että mikä on suomalainen tapa PELATA kiekkoa. Siinä olet kyllä täsmälleen oikeassa että suomalaisiin on pelaajiin on iskostettu jo juniorista pitäen loppuun asti pelaaminen ja taistelutahto. Tämän uskon olevan syynä siihen, että Suomi on huippumaista vähiten kompuroinut kääpiöitä vastaan viime vuosien arvokisoissa.

Toisaalta taas Suomi on kaatunut kalkkiviivoilla finaalissa useaan otteeseen enkä usko että se pelkästä henkisen kantin puutteesta johtuisi. Ennemmänkin on vaikuttanut siltä että pelaajilta ei tule selkäytimestä niitä asioita joita esim. johtoasemassa pelaaminen edellyttää vrt. Kanada ja Ruotsi... eli tarkoitan juuri näitä esim. Sihvosen :) käyttämiä termejä kuten "pelaamisen ikiaikaiset periaatteet". Eli mielestäni suomalaisilla pelaajilla on selkeästi oma identiteettinsä pelata mutta pelillinen identiteetti hakee vielä itseään.

Slovakia ja Venäjä ovat kyllä joukkueita joiden peliä on nautinto katsoa kun se kulkee, kuten Venäjän peliä tämän vuoden MM-kisoissa tai Slovakian peliä Torinon alkulohkovaiheessa. Slovakialla tosiaan tuntuu pelitapa olevan vielä täysin hakusessa kun taas Venäjä osoitti jo että se on tulossa, tosin paketti ei pysynyt vielä koko turnausta kasassa...
 

Snaipperi #16

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Flames, Leijonat&Team Canada
Suomen pelitapa on energinen puolustusvoittoinen, josta omat hyökkäykset alkavat vastustajan suunnanmuutoksista/kiekonriistoista. Myöskin kulmapelin kautta Suomi energisellä taistelulla saa vastustajalle jäähyjä tai tilanteen maalille, jossa yleensä on toisella puolella (painoton puoli) kaveri odottamassa jos jätkät saa kiekon kaivettua sieltä kulmassa. Suomen pelitavassa on tärkeä osata lukea hetkeä milloin annetaan painetta ja milloin vetäydytään ohjauspeliin. Erkka&Raato toivat Leijoniin myös sentteripelin jossa suunanmuutosten ja vastaiskujen lisäksi syöttöketjuilla (lyhytsyöttöpeli keskustan kautta) mentiin vastustajan alueelle, jolloin pystyttiin ottamaan myös kiekollisesti ohjaksia enemmän. Tässä ongelma vain on se, että jos huippusentterit/hyvät pakit puuttuu, niin pelitapaa on äärettömän hankalaaa toteuttaa. Lisäksi lyhyet välit ja lyhytsyöttöpelaaminen mahdollistavat, laukauksen jälkeisen mahdollisen kulmapelin tai kun kiekko menetetään niin 1-2-2 voidaan siirtyä hyvin. Eli siis jo hyökkäyspelaamisessa voidaan ottaa myös huomioon tuleva vastustajan hyökkäys. Kun hyökkääjät ovat rintamana tulleet syötöillä ylös niin on helppo ryhmittyä puolustusasemiin ja vaikka karvata kun vastustaja vuorostaan saa kiekon.

Yleensäkin Suomi on parhaita joukkueita suojaamaan keskustaa ja erilaisissa karvauskuvioissa näin yksinkertaistettuna. Lisäksi liike on hyvää ja laukauksia pyritään peittämään ja melkoista puolustussotaa se välillä on. Veskarin pitää kuoleman peleissä seistä päällään, että Suomi voi voittaa turnauksia, varsinkin jos parhaat eivät ole mukana.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös