Wanhan materiaalin digitointi

  • 4 659
  • 12

VH87

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Isäpappa menehtyi tuossa tovi sitten ja jätti jälkeensä melkoisen arkiston, missä on tavaraa maan ja taivaan väliltä. Hehtaarin kokoisen kirjaston ja valokuvien lisäksi, löysin isoisäni kuvaamia kaitafilmejä 1950-70 luvuilta. Niiden digitoiminen on ilmeisen hintavaa puuhaa. Surffailin netissä ja tiedustelin asiaa eräästä paikallisesta liikkeestä, mutta trendinä tuntuu olevan että tuosta saa pulittaa 150-200 euroa/30min. Noita kiekkoja on ehkä kolmisenkymmentä, joten melko kallista lystiä tulee.

Onko tuota mahdollista tehdä itse, tai sattuuko joku palstalainen tietämään jonkun Pelle Pelottoman, joka viettää vapaa-aikansa pölyttyneiden kelojen seurassa?

Ketjussa olisi tarkoitus keskustella muustakin digitointiin liittyvästä, joten sana on vapaa. Omat projektini aiheen parissa varmasti jatkuvat, koska VHS:t ja muut odottelevat hyllyssä.
 

Elazi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
Kirjastoissa on mahdollista tehdä digitointia, ainakin pk-seudulla ja varmaan muuallakin. Tässä Helmetin ohjeet digitointiin: Digitoi helmesi talteen kirjastoissa | HelMet
Yksi asia, mikä tuolta kannattaa huomioida ja minkä takia digitoinnin hintakin on melko korkea:
Digitointia ei voi nopeuttaa, joten se vie aikaa yhtä paljon kuin digitoitavan aineiston kesto. Kahden tunnin videon digitoimiseen kuluu siis kaksi tuntia.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
löysin isoisäni kuvaamia kaitafilmejä 1950-70 luvuilta. Niiden digitoiminen on ilmeisen hintavaa puuhaa. Surffailin netissä ja tiedustelin asiaa eräästä paikallisesta liikkeestä, mutta trendinä tuntuu olevan että tuosta saa pulittaa 150-200 euroa/30min. Noita kiekkoja on ehkä kolmisenkymmentä, joten melko kallista lystiä tulee.

Minä digitoin vanhempieni kuvaamat kaitafilmit Puolassa. Otin ne kerran reissulla mukaan ja tuttu toi ne takaisin käytyään vastaavasti täällä. Säästin siinä monta sataa euroa. Matkakuluja en luonnollisestikaan laske, koska digitointi ei ollut matkani tarkoitus.

VHS-kasetit pystyy digitoimaan edullisesti kotona omilla laitteilla tai jos laitteita ei ole, niin kannattaa kysyä tarjoaako paikalliset kirjastot mahdollisuutta digitointiin.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Mä siirsin jokunen vuosi sitten c-kaseteilta tavaraa digimuotoon tältä palstalta saatujen ohjeiden mukaan. Materiaalia taisi olla yhteensä kymmeniä tunteja, joten aikaahan siinä meni, mutta eipä maksanut kuin yhden tarvittavan piuhan verran. Sama pätisi VHS-kasetteihin, kaitafilmit ovat varmaankin vähän ongelmallisempi tapaus.

Se nyt vaan tuli mieleen, että jos laadulla ei ole niin kamalasti merkitystä, niin onnistuisiko kotioloissa edullisesti niin että panisi filmit pyörimään ja videokameran (tai miksikä niitä nykyään pitäisikään kutsua) kuvaamaan jalustalta. Vaatii toki sen, että löydät isoisäsi jäämistöstä vielä projektorin tai saat sellaisen jostain lainalle.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Digitointia ei voi nopeuttaa, joten se vie aikaa yhtä paljon kuin digitoitavan aineiston kesto. Kahden tunnin videon digitoimiseen kuluu siis kaksi tuntia.

Niin ja sitten kun se homma kannattaa tehdä viimesen päälle kunnolla, niin tuon kaksi tuntia saa kertoa vielä ainakin kahdella. Tarkoitan siis sitä, että muutoin valmiista tekeleestä on mukavampi leikata mainokset tai muu turha pois. Vanhoissa kotivideoissa on aika puuduttavaa katsella jotain samaa pöydän kulmaa 10 minuuttia kun kaiken oleellisen saa tiivistettyä puoleen minuuttiin. Editointiin saa kulumaan toisinaan paljonkin aikaa. Sittenhän voi vielä siirtää valmiin teoksen DVD:lle ja vääntää siihen upeat kannet jos motivaatiota riittää..

Siirsin joskus 10 vuotta sitten yli 200 VHS-kasettia ja yli 200 C-kasettia digitaaliseen muotoon. En tiedä jaksaisinko enää alkaa moiseen urakkaan. Näihin siis riitti varusteiksi VHS-nauhuri, tallentava kiintolevyllinen DVD, Scart-johto, kasettisoitin, tietokone ja RCA-johto (kuulokeliitännästä line in reikään tuo).

Kaitafilmeistä ei mulla ole enempää kokemusta. Vajaa 10 minuutin pätkä käytiin teettämässä kerran jossain firmassa.
 

zunter

Jäsen
Itse olen 37 gigan edestä digitoinut Video 8 -formaatin kasetteja 60 gigan edestä VHS-kasetteja tietokoneelle. Seuraava tavoite onkin ostaa valokuvaskanneri ja skannata kaikki vanhat valokuvat talteen. Osaisiko joku neuvoa hyvää skanneria?
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Siirsin joskus 10 vuotta sitten yli 200 VHS-kasettia ja yli 200 C-kasettia digitaaliseen muotoon. En tiedä jaksaisinko enää alkaa moiseen urakkaan.
Sopivaa saikkupäivien hommaa. Kasetti VHS-soittimeen, adapteri kiinni tietokoneeseen ja VHS:n ja nauhoitus käyntiin. Kilahdus kertoi milloin nauhoitus päättyi - uutta nauhaa sisälle. Aikaa se vie, sitä ei voi kiistää.

Jälkieditointiin menee aikaa, kun monesti kasettien lopuissa oli minuuttitolkulla tyhjää ja toiseksi samalle nauhalle oli usein kuvattu eri tapahtumia. Eri tapahtumat pilkoin eri tiedostoiksi, mutta sen kummempaa "tiivistämistä" en ole tehnyt.

Itse nostaisin vielä esiin tiedostojen nimeämisen tai muun tavan kuvata otoksen sisältöä. Vuosiluvut, paikka ja tapahtuman nimi on hyvä laittaa digitoidessa ylös. Ainakin itse huomasin, että jo 80-luvun tapahtumiin on jo niin paljon etäisyyttä, ettei kaikkien reissufilmien kuvauspaikan tunnistaminen onnistunut 100% varmuudella. Vuosiluvuissakin oli pitkään arpomista, mutta viimeistään perheen sen hetkisen auton näkyminen kuvissa paljasti mistä vuodesta olikaan kysymys.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Tein vajaa vuosi sitten 11 tunnin musiikkiviritelmän ja sen kunnolla tekemiseen eli editointiin meni aivan järkyttävän paljon aikaa, aivan järkyttävän. Vaikka se oli sinänsä ihan perushelppoa leikkausta ja liimausta, mutta juurikin tyhjien pätkien ja muun poistamisessa vain meni aikaa.

Ei todellakaan onnistu mitenkään muutamassa illassa tuollaiset digitointijutut, vaikka sitä odottamista ei sillä lailla edes laskisi mukaan.
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Laatu maksaa, tässäkin tapauksessa. Oulussa on joku paja josta kyselin kaitafilmien digitointia, vimpanpäälle-vehkeillä. PIrun kallista ja hinta muodostuu tosiaankin käytetystä ajasta. On vaan puntaroitava mitä haluaa säilyttää ja millä laadulla, vaikea homma hinnoitella muistoja, kun sille laitetaan hintalappu.

Osa kaitafilmeistä on VHS:lle jo aikoinaan muunnettu, eipä niitäkään kaikkia ole tullut katsottua edes läpi.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Olisiko kenelläkään toimivaa Video 2000 nauhuria? Digitoitavaa olisi.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Olisiko kenelläkään toimivaa Video 2000 nauhuria? Digitoitavaa olisi.
Saattaa ollakin. Täytyy kysyä isäukolta onko vanha nauhuri vielä tallessa. Ilmoittelen jos on.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös