Valmentajaprofilointi

  • 4 749
  • 9

Jupa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
VALMENTAJAPROFILOINTI

Myönnettäköön alkuun, että olen työntänyt tämän pre seasonin aikana niin paljon huttua eetteriin, että mikäli yliannostus näiden osalta on jo lähellä ennen tätä viestiä, nyt kannattaa ohittaa tämä viesti ja/tai sulkea koko Jatkoaika ja käydä nukkumaan. Millainen on muuten ihminen, joka perjantai-iltana alkaa pohtia SM-liigavalmentajien profilointia ihan omaksi huvikseen – sitä kysyn tässä sivussa itseltänikin.

Koska varoitin sinua jo tässä alkuun, minua on turha syyttää, jos profiilipillerini meni väärään kurkkuun. Kaikki omat ajatuksesi tämän profiloinnin tueksi ovat sellaisenaan tervetulleita!

Aloin siis juurikin perjantaisaunassa miettiä, millaisten toimijaprofiilien kautta hahmottaisin SM-liigan nykyvalmentajia. Samalla mietin, millainen on huippuvalmentajan prototyyppi tässä ajassa, ts. millaisista rakennusaineista (moduuleista) on tehty tämän päivän joukkueurheilun best practice –lajityyppi, homo coachus coachus?

Tässä alustava profiilierittelyni nimettynä:

1) Pelikirjailijat
2) Analyytikot
3) Managerit
4) Liiderit
5) Starailijat
6) Filosofit


Tässä lyhyet kuvaukset profiileista sekä oma arvioni tämän lajityypin puhtaasta prototyypistä / prototyypeistä. Näistä saa ja pitääkin olla eri mieltä ;)

1) Pelikirjailijat: systeemiajattelijoita, urheilumaailman insinöörejä, jotka hahmottavat pelaamisen joukkueen rakentamisesta yksittäiseen peliin ja koko kauteen systeeminä. Systeemi voittaa, systeemi häviää, prosessi toimii, prosessissa on pullonkauloja jne.

Fokus on sisäisessä pelitavan rakentamisessa, puhuvat erityisen paljon oman pelitavan kehittämisestä, joten kehityksen painopiste on sisäinen, eivät niinkään sopeuta systeemiä pelaaja- tai vastustajakohtaisesti. Vertaisin businessmaailman tuotanto- ja kehitysjohtajiin, joiden vahvuus on sisäisen prosessikehityksen puolella ja mahdolliset heikkoudet ihmisten johtamisessa ja markkinoiden sekä kilpailijoiden toiminnan analysoinnissa.

Tavoitteena on rakentaa yhden kärjen strateginen pelitavallinen bestseller. Pelikirjailijan heikkoudeksi voidaan laskea, että hän saattaa olla joukkoineen pulassa, mikäli vastustajajoukkueen valmentaja on osaava analyytikko, jolta löytyy lääkkeet juuri tämän joukkueen pelisysteemin rikkomiseen, mikäli bestseller on luettu useampaan kertaan ja juoni tunnetaan ennen jokaista tulevaa peliä. Silti sanoisin, että pelikirjailija on voittava lajityyppi.

Petri Matikainen, Risto Dufva, menestyviä pelikirjailijoita

2) Analyytikot: lähellä pelikirjailijoita sillä erotuksella, että analyytikot syventyvät edellä mainittua enemmän vastustajan pelisysteemin auditointiin peli peliltä. Analyytikot sopeuttavat joukkueen pelitapaa edellistä enemmän ulkoisiin tekijöihin reagoiden, mutta muutoin fokus on samoin kuin pelikirjailijoilla, pelisysteemin hiomisessa.

Analyytikolla on siis hallussaan pelitapaportfolio, josta otetaan kulloiseenkin tilanteeseen se oikein tapa pelata suhteessa vastustajaan. Puhdas analyytikko kuulostaa näiden kommenttien valossa todella hyvältä.

Kuitenkin joukkueurheilussa on muutamia muuttujia, jotka eivät tue tämän lajityyypin valmennussysteemin menestyksen edellytysten toteutumista. Ensinnäkin suuren pelitapaportfolion hallinta ja johtaminen on vaikeaa: on usein kovin epätodennäköistä, että joukkueeseen pystytään ajamaan pelistä toiseen uusia ohjelmia, kuten tietokoneelle. Toisin sanoen ihmisryhmän suorituksen optimointiviritelmät sotkevat todennäköisemmin sen kuuluisan oman pelin kuin pystyvät tuottamaan illasta toiseen analyytikon tavoittelemia täydellisiä pelikirjakonfigurointeja.

Sama suomeksi: homma leviää käsiin, kun osa joukkueesta onnistuu konfiguroinnissa ja osa joukkueesta toteuttaa edelleen jonkun toisen moduulin oppeja. Businesvertauksena yritys, jonka jokainen työntekijä ei tunne omaa rooliaan ja ydinlupaustaan asiakkaalle, ei ole tehokas. Toisaalta yritys, joka pystyy sopeuttamaan sopivassa määrin tarjoamaansa erilaisille asiakasryhmille massaräätälöiden, pärjää hyvin.

Analyytikko on businessmaailmassa markkinointijohtaja, joka pelikirjailijan sijaan rakentaa tuoteportfolion, jossa on muutakin sisältöä kuin yhden kärjen bestseller.

Hannu Aravirta ja Erkka Westerlund, menestyviä analyytikoita

3) Managerit: tämän valmentajaprofiilin fokus on yksilötason huippusuorituksen maksimoinnissa. Yksilöiden summa on yksilöiden summa, ei sen enempää eikä vähempää. ”Kaikkensa antaminen” kuuluu managerin sanavaraston eniten toistuviin teeseihin. Joukkue häviää ja voittaa tunnetasolla, työmoraali ratkaisee kaiken, päivän kunto ratkaisee peluutuksen ja jos homma ei toimi, niin valmentaja lisää volyymia. Manageri laittaa myös itsensä likoon ja syyttää myös itseään, jos homma ei toimi.

Pelikirjailija-manageri –yhdistelmäprofiili on harvinainen eikä manageri-analyytikkokaan ole kovin tunnettu yhdistelmä. Manageri on manageri. Businesvertauksena managerit ovat myyntipäälliköitä, joille tulos ratkaisee eikä se, miten se tehtiin.

Raimo Summanen ja Hannu Jortikka, menestyviä managereita

4) Liiderit: liiderin suussa useimmin toistuva sana on joukkue. Joukkue voittaa, joukkue häviää. Joukkueelle annetaan, kaveria ei jätetä. Toimivassa joukkueessa yksilöiden summa on enemmän kuin yksittäisten pelaajien panos (vrt. manageri).

Liideri tuntee joukkueensa jokaisen jäsenen yksilötasolla ja fokus on jokaisen pelaajan yksilötaidon ja ennen kaikkea pelifiiliksen maksimoinnissa. Joukkueessa jokainen on tärkeä, starailijat eivät mahdu liiderin joukkuefilosofiaan.

Liiderin vahvuudet ovat siinä, että hän rakentaa joukkueen menestyksen kemiallisen seoksen sellaiseksi, että jokainen haluaa auttaa toinen toistaan ja näyttää samoin parhaat avunsa omalle liiderilleen. Tässä onnistuessaan syntyy talvisodan henki, jolla häivytetään pelikirjalliset ja analyyttiset heikkoudet.

Liiderin heikkous on se, että jos hän ei saa olla pääsopankeittäjä, mainittua henkeä ei saada puristettua kasaan. Tai jos joukkueen taustaorganisaation syvälle pesiytynyt kulttuuri sotii tätä joukkuementaliteettia vastaan, liideri ei saa riittävästi aikaa ja tilaa oman menestyskeittonsa rauhalliseen kypsytykseen.

Liideriprofiilin heikkous piilee myös siinä, että tätä profiilia ei osteta kaupasta. Liideri on joko liideri tai ei liideri ollenkaan, toisin sanoen huippuliideri = huipputulos, ok liideri = heikko tulos.

Jukka Jalonen, Petri Matikainen, Glen Hanlon (ennustus) menestyviä liidereitä

5) Starailija: harvinaisempi lajityyppi ja edustaa kyseenalaistettavinta ääripäätä. Starailija puhuu käsistä ja jaloista, ylistää yksilötaitoa ja palvoo henkilökohtaista huippuosaamista. Starailija Rakentaa joukkueensa siten, että siellä on tukku huipputaitoa ja muille jää raataminen ja vähemmän coaching-aikaa suhteessa muihin. Starailija on valikoiva lajityyppi, joka businesmaailmassa pärjää ainoastaan asiantuntijaorganisaatiossa, ei siellä tehtaan puolella (vrt. liideri).

Starailijan vahvuus on siinä, että hänestä pitävät parhaat, joille tällä on paljon laatuaikaa kalenterissa. Samalla starailijan jengissä ei viihdy kovan työn tekijä, jonka panoksen merkitystä ei riittävän paljon arvosteta. Starailijan huippujengi onkin koostumuksellaan sopiva sekoitus suuria tähtiegoja ja niitä raatajia, joille aiemmin mainitulla laatuajalla ei ole suurta merkitystä.

Starailija on businesmaailman tähtien agentti tai mainostoimiston johtaja, jonka ympärillä on lähes yksinomaan huippuosaajia ja sitä haalariosastoa vähemmän.

Juhani Tamminen, menestynynyt starailija

6) Filosofit: samoin kuin starailija, filosofi edustaa profiililtaan kyseenalaistettavampaa valmentajaprofiilin lajityyppiä. Filosofin ominaisuudet vallitsevana omatessaan huippumenestystä tuskin tulee, sama tosin koskee myös starailijaa. Toisin sanoen menestyvällä filosofilla, samoin kuin menestyvällä starailijalla, on muita menestyksen kannalta tärkeitä profiiliominaisuuksia takataskussaan. Näitä ovat usein filosofin osalta analyytikko ja/tai pelikirjailija ja/tai liideri.

Filosofi näkee maailman paikkana, jossa urheilu ja tässä tapauksessa jääkiekko on enemmän kuin vain mustan lätkän kuljettamista maaliin, paikkana, jossa kiekolla on suurempi merkitys osana yhteiskuntaa, paikkana, jossa urheilun kautta opitaan elämään osana universumia, osana jotain suurta ja vaikeasti määriteltävää.

Filosofi kunnioittaa vastustajaan, ei erottele urheilua omaksi saarekkeekseen elämän merellä...Filosofi on parhaimmillaan joukkueensa psykiatri, jolla riittää aikaa yksilön mielen tutkiskeluun, yksilön paineiden purkutapojen suunnitteluun jne. Menestyvä filosofi onkin parhaimmillaan psykiatri, joka purkaa kriisijoukkueen paineet muuntaen ne hyväksi pelaamiseksi jäällä.

Alpo Suhonen, suomalaisen jääkiekon (ainoa) filosofi

Tässä oli valmentajaprofiloinnin antini tänään. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että puhuin alussa menestyvän valmentajaprofiilin moduuleista. Väitän, että parhaat valmentajat ovat niitä, joissa yhdistyy useampi kuin 1 lajityyppiä profiloiva moduuli. Esimerkeissäni yksi näistä on Petri Matikainen, joka lienee paitsi selkeä Pelikirjailija, myös loistava Liideri. Starailija, Analyytikko tai filosofi hän sen sijaan ei ole, joten ihan huttua tässä ei olla keitetty. Vastaavasti esimerkiksi Jukka Jalonen on ennen kaikkea loistava Liideri, mutta myös tiukan paikan tullen tiukahko Manageri ja/tai Analyytikko/Pelikirjailija. Samoin Risto Dufva on joka toinen päivä Pelikirjailija, Manageri ja Liideri. Samoin Tamminen on kombo Starailijaa, Manageria ja Pelikirjailijaa.

Keskustelu profiileista alkakoon!

Jupa
 
Viimeksi muokattu:

Jupa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olet lukenut urheilulehtesi hyvin.

Huomenta Jeppe! Onko urheilulehdessä ollut jotain valmentaja-analyysejä? Itselleni ei ko. Lehti tule ainakaan toistaiseksi, en myöskään ole sitä koskaan lukenut. Tuon pelikirjatermin tiedän tulevan sihvosen suusta, mutta muuten en koe tässä ainakaan lainanneeni kenenkäään ajatuksia.

Lisätään vielä, että en tiedä oliko tässä välttämättä mitään ihmeellistä ja uutta. Mielestäni on vaan kiinnostavaa tunnistaa erilaisia valmentajafilosofioita ja miettiä, millainen on se paras kombo nykyvalmentajan profiilipakissa. Tämähän elää suhteessa aikaan ja paikkaan. Esim. 80-luvulla suhteellisen suuri osa oli vielä managereita, kun taas nykyliigaa pyörittävät pelikirjailijat ja ja/tai liiderit.

Hyvät viikonloput!
 
Viimeksi muokattu:

Jääkuutio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins + ex-Kiekko-Espoo
Jaksoin lukea vähän alusta, mutta en kyllä itse laittaisi Matikaista "pelikirjailijaksi". Eikös Petri ole itsekin sanonut, että tuolla osa-alueella olisi helvetisti hänellä parannettavaa? Muutenkin olen siinä käsityksessä, että Marjamäen vastuu Bluesin "pelikirjasta" on melko suuri. Tämä "pelikirjan" jalkauttamisessa Matikainen onkin sitten helvetin hyvä.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Jaksoin lukea vähän alusta, mutta en kyllä itse laittaisi Matikaista "pelikirjailijaksi". Eikös Petri ole itsekin sanonut, että tuolla osa-alueella olisi helvetisti hänellä parannettavaa? Muutenkin olen siinä käsityksessä, että Marjamäen vastuu Bluesin "pelikirjasta" on melko suuri. Tämä "pelikirjan" jalkauttamisessa Matikainen onkin sitten helvetin hyvä.
Mä jaksoin vähän pidemmälle, ja olihan se Matikainen laitettu tuonne liideri-osastoonkin. Mutta aika pitkälti olen kyllä asian ymmärtänyt samalla lailla kuin sinä.

Toisaalta tää sama idea toimisi ehkä paremmin jos jakaisi päävalmentajat vastaaviin osa-alueisiin ja pisteyttäisi vaikka ne, eikä lätkisi valmentajia erilaisiin lokeroihin. Vähän mustavalkoiseksi jää nyt monien osalta.
 

Jupa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mä jaksoin vähän pidemmälle, ja olihan se Matikainen laitettu tuonne liideri-osastoonkin. Mutta aika pitkälti olen kyllä asian ymmärtänyt samalla lailla kuin sinä.

Toisaalta tää sama idea toimisi ehkä paremmin jos jakaisi päävalmentajat vastaaviin osa-alueisiin ja pisteyttäisi vaikka ne, eikä lätkisi valmentajia erilaisiin lokeroihin. Vähän mustavalkoiseksi jää nyt monien osalta.

Moro,

Itse asiassa ideani ei ollut tehdä mitään valmentajamatriisia ja nuo poiminnat nimistä olivat lähinnä mausteita. Eli pointti meni ohi, jos alkoi tuijottaa niitä nimiä. Tästä esimerkkinä vaikkapa Aravirta, joka on ehdottomasti myös liideri... Jokaisella valmentajalla on jossain määrin pakissaan kaikkia näitä ominaisuuksia.

Kuka aloittaa? Yksi - viisi tähteä vaikkapa oman suosikkijoukkueen valmentajille kaikkien näiden profiloivien ominaisuuksien osalta?

Esimerkki: (ei siis vielä harkittu analyysini)

Risto Dufva, JYP

1) Pelikirjailija ***

2) Analyytikko **

3) Manageri ***

4) Liideri **

5) Starailija (0)

6) Filosofi **

t. Jupa
 
Viimeksi muokattu:

Master God

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
Mielestäni mielenkiintoisin ero on managerin ja liiderin välillä. Ainakin itse ymmärrän eron pitkälti samalla tavalla kuin ketjun avaaja. Manageri johtaa asioita, liideri ihmisiä.

Rankasti yleistäen voisi sanoa, että manageri vaatii menestyäkseen huippujoukkueen, kun taas liideri voi saada nimettömämmänkin joukkueen pelaamaan menestyksekkäästi - jopa ihan loppuun saakka. Runkosarjan aikana manageri vaatii voittoa joka pelissä, kun taas liideri suhtautuu yksittäisiin tappioihin tai jopa tappioputkiin rauhallisemmin. Tämä liittyy juuri siihen, että huippujoukkue kestää kauden aikana painetta enemmän, kun taas nuori, lahjakas ja kokematon joukkue vaatii aikaa hioutuakseen yhteen ja pelitavan iskostumiseen. Toisaalta liiderin puutteena voi joskus olla riittämätön tai liian myöhäinen reagointi ongelmiin, kun taas managerin ylireagointi voi sekoittaa joukkueen pelin totaalisesti.
 
Suosikkijoukkue
Rauman Kettu
Ei varmaan kuulu tänne mut lähinnä huvitti tossa fiinkampenin erätauko haastattelussa toivolan kommentti tosta että se joukkue hallitsee peliä kumpi pitää kiekkoa enemmän... eipä ole toivolan kiekossa havaittavissa minkäänlaista kiekkokontrollia. Pitkä päätyyn ja hitaat isot miehet perään. mahtaako toimia!

Jos nyt pitäis toivola profiloida johonki kategoriaan, niin se tuskin on mikään noista edellä mainituista... itse en nyt osaa tai jaksa alkaa mietti sopivaa profiilia toivolalle... täysin mistään mitään tietämätön koutsi joka yrittää saada joukkueen pelaamaan rymistelykiekkoa jossa pelitauon aikana tapahtuneilla asioilla suurempi merkitys kuin pelin aikana esitetyt kuviot.
 

Jupa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Rankasti yleistäen voisi sanoa, että manageri vaatii menestyäkseen huippujoukkueen, kun taas liideri voi saada nimettömämmänkin joukkueen pelaamaan menestyksekkäästi - jopa ihan loppuun saakka. Runkosarjan aikana manageri vaatii voittoa joka pelissä, kun taas liideri suhtautuu yksittäisiin tappioihin tai jopa tappioputkiin rauhallisemmin. Tämä liittyy juuri siihen, että huippujoukkue kestää kauden aikana painetta enemmän, kun taas nuori, lahjakas ja kokematon joukkue vaatii aikaa hioutuakseen yhteen ja pelitavan iskostumiseen. Toisaalta liiderin puutteena voi joskus olla riittämätön tai liian myöhäinen reagointi ongelmiin, kun taas managerin ylireagointi voi sekoittaa joukkueen pelin totaalisesti.

Master God on homman ytimessä. Mielestäni ennen kuin arvioidaan valmentajien profiilibokseja sen tarkemmin, on oltava yhtä mieltä kriteereistä. Juuri näin. Toisaalta on mielenkiintoista, että yleensä huippuvalmentajalla on mielestäni myös useampia profiilitakkeja: uskoisin esimerkiksi Aravirran olevan tästä aika hyvä esimerkki. Mies lienee pelien ulkopuolella loistava liideri, mutta pelin sisällä ottaa tarvittaessa sujuvasti managerin takin päälle, jos homma ei toimi.

Huippuvalmentaja on, kuten sanoin, todennäköisesti yhdistelmä useita profiileja. Avainsana on hallittu itsekontroilli. Hyvä valmentaja on tiukka manageri, kun on sen aika ja keskimäärin ymmärtävä ja luottamusta herättävä liideri.

Haastan nyt kaikki mukaan ottamaan osaa tähän keskusteluun! En halua, että annamme aina 99% panosta pelaajien arviointiin ja vain 1% valmentamiselle. Itse uskon, että valmennuksella on kuitenkin pitkissä sarjoissa niin suuri merkitys, että he ovat huomiomme ansainneet.

Jupa
 

Master God

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
Huippuvalmentaja on, kuten sanoin, todennäköisesti yhdistelmä useita profiileja. Avainsana on hallittu itsekontroilli. Hyvä valmentaja on tiukka manageri, kun on sen aika ja keskimäärin ymmärtävä ja luottamusta herättävä liideri.

Oikeastaan voisi puhua pelin sisäisestä johtamisesta ja pelin ulkopuolella tapahtuvasta johtamisesta kokonaan erikseen. Pelitilannehan on aina tietyllä tavalla kriisitilanne, jossa voi olla lähes autoritäärinen johtamistapa käytössä. Pelitilanne ei ole oikea hetki kyseenalaistaa valmentajan päätöksiä; kuka menee kentälle ja millä tavalla pelataan. Silloin myös liideri voi ja hänen pitääkin vaatia tuloksia. Ero managerin ja liiderin välillä tulee pelin jälkeen; manageri kysyy miksi hävittiin - mitä pitää tehdä, jotta voitetaan ensi kerralla, liideri mikä meni huonosti - mitä voitaisiin tehdä paremmin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös