Toronto Maple Leafs 2015–2016 – uusi alku

  • 127 422
  • 455

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Toronto Maple Leafs lähtee kauteen 2015-2016 puhtaalta pöydältä. Vuoden aikana on vaihtunut valmennus, suurin osa toimiston väestä ja pelaajistoon on tullut muutoksia reilusti, ja lisää on vielä tulossa kesän aikana. Rebuild potkaistiin käyntiin siirtorajalla, kun Cody Franson ja Mike Santorelli kaupattiin Nashvilleen, josta saatiin vastineena ykköskierroksen varausoikeus kesän draftiin sekä Brendan Leipsic ja Olli Jokinen (joka kaupattiin myöhemmin Bluesiin). Kesän aikana joukkueesta lähtenee useampiakin pelaajia, mutta palataan niihin myöhemmin. Kaudesta tulee toivottavasti käännekohta organisaatiolle, kausi jona vihdoin aloitettiin alusta ja hyväksyttiin cap-ajan realiteetit. Organisaation täytyy pystyä varaamaan laadukkaita pelaajia ja kehittämään näitä pelaajia hyviksi NHL-pelaajiksi. Se on ainut tapa pärjätä nykypäivän NHL:ssä. Ehkäpä nykyisellä johdolla on eväät kääntää kurssi kohti parempia aikoja, ainakin visio tuntuu olevan kunnossa.


Leafs-laivan kapteenina häärää Brendan Shanahan, joka otti joukkueen haltuunsa reilu vuosi sitten. Nimikkeenä on President and alternate governor ja vastuualueena kaikki Toronton (ml. Marlies) jääkiekkoon liittyvä toiminta. Shanahan on vuoden aikana järjestellyt allaan olevan organisaation täydellisesti uusiksi, erottaen GM:n, GM:n assistantit, valmentajat sekä läjän scoutteja.


Leafsillä ei ole tällä hetkellä General manageria Dave Nonisin saatua potkut kauden päätteeksi. Haku on edelleen käynnissä ja kesän aikana todennäköisesti joku nimitys tehdään. Uusi GM voi olla joku organisaation ulkopuolelta, mutta mahdollisena pidetään myös sisäistä tehtävien uudelleen järjestelyä. Jos nimitys tulee organisaation sisältä, vahvimmilla on ehkä viime syksynä palkattu Mark Hunter, jonka nimike tällä hetkellä on director of player personnel. Hunter on pitkän linjan kiekkomies, joka pelaajauransa jälkeen on toiminut valmentajana OHL:ssä ja AHL:ssä ja tunnetaan parhaiten London Knightsin omistajana sekä GM:nä. Mahdollisena on myös pidetty assistant general manager Kyle Dubasin nimeämistä GM:ksi, mutta miinuksena on pidetty Dubasin nuorta ikää, hän on vasta 28-vuotias. Kolmantena (olemattoman) GM:n apulaisena työskentelee assistant to general manager Brandon Pridham. Pridham on ’capologisti’, jonka vastuulla on pitää joukkueen cap kunnossa ja ottaa siitä kaikki hyöty irti.


Valmennuksen osalta puhdistui keväällä koko pöytä. Randy Carlyle sai kenkää tammikuussa ja hänen seurajanaan toiminut Peter Horachek kauden päätteeksi. Samalla saivat lähteä myös kaikki apuvalmentajat. Toukokuussa pamahti kauden suurin valmennusuutinen ja kevään suurin lätkäaiheinen mediasirkus, kun Mike Babcock saatiin naarattua Leafsin uudeksi päävalmentajaksi kahdeksan vuoden sopimuksella. Eilen julkistettiin loput valmennustiimistä, jatkossa Babcockin kanssa töitä tekevät Jim Hiller (viime kaudella Detroit Red Wings), D.J. Smith (Oshawa Generals, päävalmentaja) ja Andrew Brewer (Red Wings). Samalla palkattiin Matthew J. Herring rooliin ’ head strength and conditioning coach’. Aiemmin nimettiin Dr. Jeremy Bettle asemaan director of Sports science and and performance. Mielenkiintoista Bettlessä ja Herringissä on se, että molemmat tulivat NBA:sta, Bettle Brooklyn Netsin vastaavasta hommasta ja Herring San Antonio Spursista. Maalivahtivalmentajaa joukkue kaipaa vielä. Marliesin päävalmentajaksi nimettiin Sheldon Keefe Soo Greyhoundsista, apuvalmentajat puuttuvat sieltä vielä.


Suurin osa scouteista sai kenkää kauden päätteen suuressa puhdistuksessa, mutta Dave Morrison jatkaa director of amateur scoutingina. Oma veikkaus on, että saa kenkää draftin jälkeen ja Hunter valitsee oman miehensä siihen, mutta katsellaan nyt kuinka käy. Thommie Bergman onneksi jatkaa Euroopan scouttina.


Pelaajiston osalta tilanne on tällä hetkellä seuraava:


Hyökkääjät:


Phil Kessel $8,000,000 (UFA 2022)

Nathan Horton $5,300,000 (UFA 2020)

Joffrey Lupul $5,250,000 (UFA 2018)

James van Riemsdyk $4,250,000 (UFA 2018)

Tyler Bozak $4,200,000 (UFA 2018)

Leo Komarov $2,950,000 (UFA 2018)

Casey Bailey $912,500 (RFA 2016)

Peter Holland $775,000 (RFA 2016)


Puolustajat:


Dion Phaneuf $7,000,000 (UFA 2021)

Jake Gardiner $4,050,000 (UFA 2020)

Stephane Robidas $3,000,000 (UFA 2017)

Roman Polak $2,750,000 (UFA 2016)

Morgan Rielly $894,166 (RFA 2016)

TJ Brennan D $675,000 (UFA 2016)


Maalivahdit:


James Reimer $2,300,000 (UFA 2016)


Rajoitetut vapaat agentit (RFA):


Nazem Kadri

Richard Panik

Tim Erixon

Jonathan Bernier


Vapaat agentit (UFA):


David Booth

Colton Orr

Joakim Lindstrom

Trevor Smith

Zach Sill

Brandon Kozun

Eric Brewer


Kaikki RFA:t tulevat todennäköisesti saamaan sopimuksen kesän aikana, Bernierin ja Kadrin sopimusneuvottelut ovat ehkä hankalimmat noista. Erixonille lyhyt ja halpa jatko ja sitä kautta sitten katsotaan aukeaisiko se ura vielä NHL:ssä. Panik on ihan ok syvyyshyökkääjä rebuildin ajaksi ja miksei tietysti pidemmäksikin aikaa jos homma alkaa luistaa. Vapaista agenteista sopimusta tullaan ehkä tarjoamaan Smithille, joka on osoittanut olevansa ihan asiallinen paikkaaja alempiin ketjuihin sekä ehkä Kozunille, joka yllätti kaikki pelaamalla itsensä joukkueeseen viime syksyn leiriltä. Harmittavasti jalkavamma pilasi kauden. Muille en keksi mitään käyttöä ja Orrin osalta ainakin homman on kerrottukin olevan ohi.


Lisäksi farmissa, junnuissa ja Euroopassa on seuraava poppoo sopimuksen alla:

William Nylander C 2018 RFA

Tyler Biggs RW 2016 RFA

Andrew MacWilliam D RFA

Frederik Gauthier C 2018 RFA

Stuart Percy D 2016 RFA

Matthew Finn D 2017 RFA

Tom Nilsson D 2016 RFA

Matt Frattin RW 2016 UFA

Petter Granberg D RFA

Josh Leivo LW 2016 RFA

Carter Verhaeghe C 2018 RFA

Rinat Valiev D 2018 RFA

Andreas Johnson LW 2018 RFA

Nikita Soshnikov RW 2018 RFA

Frazer McLaren LW UFA

Viktor Loov D 2017 RFA

Eric Knodel D RFA

Connor Brown RW 2017 RFA

Garret Sparks G 2016 RFA

Greg McKegg C RFA

Antoine Bibeau G 2017 RFA

Brendan Leipsic LW 2017 RFA

Christopher Gibson G 2016 RFA

Ryan Rupert C 2017 RFA

Troy Bodie RW UFA

Sam Carrick C 2016 RFA

Cody Donaghey D 2018 RFA

Jamie Devane LW 2016 RFA

Kevin Marshall D UFA

Noistakaan vapaille agenteille tuskin tarjotaan sopimusta, poikkeuksena voi tietysti olla Bodie joka toimi Marliesin kapteenina ja on lisäksi MSLE-pomo Tim Leiweken vävypoika. RFA-pelaajista kaikille varmaankin tehdään tarjous, jotta saadaan pidettyä oikeudet, tosin en ihan varma ole onko Knodelille syytä edes tarjota enää sopimusta. Andreas Johnson tosiaan pelaa Frölundassa vielä ensi kauden, muut taitavatkin siirtyä Marliesin riveihin. Nylander, Loov, Frattin, Leivo, Leipsic ja Carrick ovat varmasti tiukimmin hakemassa paikkaa Leafsistä leirin kautta.


Varsinaisista roster-pelaajista kaikki eivät pue syksyllä Leafs-paitaa päällensä. Eniten huhuja on ollut Phil Kesselistä, jota on huhuttu treidattavaksi jo ennen draftia, joka on siis reilun viikon päästä. Dion Phaneuf oli lähellä lähteä jo maaliskuun siirtotakarajalla Detroitiin, mutta Leafs ei silloin Detroitin tarjousta nähnyt tarpeeksi hyvänä. Dregerin tietojen mukaan Red Wings tarjosi Phaneufista Brendan Smithiä, Stephen Weissia sekä Teemu Pulkkista. Leafs olisi ilmeisesti halunnut joko Anthony Manthan tai ykköskierroksen varausoikeuden. Viimeisimpien huhujen mukaan Detroit olisi mahdollisesti molemmista valmis luopumaan nyt kesällä, jos sopiva tarjous osuu kohdalle. Kesselistä ei sinänsä mitään luotettavia huhuja ole ollut, NTC mahdollistaa Kesselin antamaan joukkueelle kymmenen joukkueen listan, joihin hän suostuu lähtemään. Se tietysti kaventaa mahdollisia treidi-mahdollisuuksia, mutta uskoisin että Kesselkin on valmis joustamaan listastaan jos sopiva tarjous tulee vastaan. Lupulia tuskin kukaan huolii ja Bozak on todennäköisesti hyödyllisempi kentällä kuin treidattuna, vastine tuskin olisi kovinkaan ihmeellinen tässä vaiheessa. Muita tarvitaankin, jotta saadaan jalkeille edes jollain tapaa kilpailullinen joukkue. JVR:llä olisi tietysti kovin treidiarvo hyvän sopimuksen ansiosta, mutta toisaalta James on vielä nuori ja tulevaisuudessakin hyödyllinen pelaaja. Nathan Horton tuolla kummittelee vielä pitkään mukana, vaikka tuskin koskaan enää jääkiekkoa ammatikseen pelaakaan. Syksyn tullen tie viekin LTIR-listalle cappia rasittamasta.


Capin puolesta Leafsillä ei tule olemaan mitään hätää, jos Phaneuf ja Kessel treidataan. Todennäköisesti jossain muodossa tietysti täytyy ottaa palkkoja vastaankin, mutta melko varmasti cappiin jää pelivaraa. Mahdollista on, että Leafs pystyy ottamaan vastaan muiden joukkueiden huonoja sopimuksia jonkinlaista kompensaatiota vastaan. Leafsille turhien palkkojen makselu ei ole ongelma, mutta monelle muulle seuralle voi olla ja taloudellisesti tiukassa tilanteessa joku organisaatio voi olla halukas tarjoamaan pickin tai prospectin vastineena siitä, että pääsevät huonosta sopimuksesta eroon.


Menestyksen suhteen ei tosiaan mitään odotuksia tarvitse pitää yllä seuraavaan ~4 vuoteen, pudotuspelejä tuskin nähdään ihan hetkeen. Siihenhän tosin on jo totuttu, mutta tällä kertaa lohtua tuo se, että asiaa yritetään ihan oikeasti korjata lähtien nollasta liikkeelle. Babcock on loistava valmentaja ja toivottavasti pystyy olemaan osallaan luomassa Torontoon voittamisen ja menestymisen kulttuuria sekä ennen kaikkea työnteon kulttuuria. Joukkueen täytyy olla työteliäämpi, kurinalaisempi ja kilpailullisempi kuin aiemmin. Toivottavasti panostukset harjoitteluun ja pelaajien kehitykseen tuottavat tulosta ja tätä kautta saamme muutamien vuosien kuluttua katsella pääsääntöisesti omista varauksista muodostettua joukkuetta. Toivottavasti paatti ei karahda kiville heti alkuunsa median ja omistajien paineessa ja Shanahan saa rauhassa toteuttaa visiotaan.
 
Viimeksi muokattu:

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ihan turhan työn välttämiseksi, jos sovitaan, että Footless avaa kauden 2015-2016 Leafsin ketjun.

------------------------------------------------------------------------

Rehellisesti sanottuna ei tässä ainakaan itsellä ole sen kummempaa kiimaa, vaikka "uusi aika" alkaa taas Torontossa.
Thanks luotosta, tässä tää nyt olis.

Ei mullakaan mitään sen kummempaa kiimaa ole, lähinnä odottava fiilis siitä, mitä rebuild tuo tullessaan ja saadaanko sitä ihan oikeasti toteuttaa. Drafti myös mietityttää, siinä on todellinen vedenjakaja Leafsin lähitulevaisuuden kannalta. Oikealla valinnalla organisaatio voi nousta tuhkasta ansaitsemaansa menestykseen, väärällä valinnalla se puuttuva palanen voi jäädä saamatta.
 

Taccutucca

Jäsen
Suosikkijoukkue
Florida Panthers, TUTO Hockey, Atlético de Madrid
Jonathan Bernierin ilmeisesti umpityhmä tyttöystävä taisi paljastaa Bernierin suunnitelmat typerässä Instagram-päivityksessään. Complete Hockey News uutisoi asiasta hienosti FB-päivityksessänsä.

Mitä mieltä muuten Jalaton olet, onko Trocheck + 11th pick + Boyes/Hayes (+ vielä jotain?) <--> Kessel siten, että Toronto pitää 2 miljoonaa palkasta, reilu kauppa mielestäsi? Trocheck tulee olemaan oikeasti loistava tulevaisuudessa. Haluaisin oikeasti pitää sen, mutta senttereitä Catseillä nyt vaan on liikaa. Voitte ainakin heivata Kadrin pois ja sementoida Trocheckin 2. ketjun sentteriksi. Tulevaisuudessa teillä olisi "kunnianvuosina" centerdepth muotoa Nylander - Trocheck - Bozak - joku nelossenan prototyyppi. Tuollaisen sentterinelikon ympärille pystyy rakentamaan toimivan hyökkäyksen. Oikeat kaverit vaan laidoille, niin kyllä varmasti luovat tulosta.

Oma näkemykseni ainakin olisi se, että ko. treidi palvelisi kaikkia osapuolia, Cats saisi kovan maalitykin, te saisitte loistavan peliä tekevän kakkossentterin (joka tekisi tämänkaltaisia äärettömän rumia veskan piikkiin menneitä clutch-maaleja pleijareissa), Trocheck pääsisi suuremmalle vastuulle, kun joukkueen centerdepthissä ei ole neljää taitosentteriä (Barkov-Bjugstad-Trocheck-Pirri) ja kahta rouhijajannua (Bolland-MacKenzie) ja Kessy pääsisi ottamaan aurinkoa ja juomaan Barkovin kanssa samasta maljasta. Lisäksi #11 pickillä saa mm. Timo Meierin, joka on sekä pelaajana että ihmisenä aivan jäätävän kova. It's a win-win, right?
 
Viimeksi muokattu:

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Jonathan Bernierin ilmeisesti umpityhmä tyttöystävä taisi paljastaa Bernierin suunnitelmat typerässä Instagram-päivityksessään. Complete Hockey News uutisoi asiasta hienosti FB-päivityksessänsä.
Nopee ennen nukkumaanmenoa, palaan tohon treidiin myöhemmin. Spekulaatioiden mukaan tuo Leafsin puuttuminen lapsen paidasta (oikeasti, missä muualla tämmösestä edes keskusteltais kuin Torontossa?) liittyy siihen että Bernierin tyttöystävä on kiinnitetty The Hockey Wives - sarjaan ja sen takia ei saa julkisesti esitellä logoja.
 

Taccutucca

Jäsen
Suosikkijoukkue
Florida Panthers, TUTO Hockey, Atlético de Madrid
Aaa, ok. Miettisinkin, että Bernierin päästäminen vapaaksi tässä vaiheessa olisi varsin hölmöä, etenkin, kun Reimer, vaikka onkin symppissöpöliini, on koko Toronton vihatuin jätkä. Heti Phaneufin ja Kesselin jälkeen. Tai en tiedä. Ehkä näitä kaikkia kolmea vihataan yhtä paljon. Olen itse sitä mieltä, että mielummin vihaisivat seurajohtoa, mikä niin pitkään luotti liikaa Clarksoneihin sun muihin, but hey, that's just me. Hemmetin kanadialaiset, kun eivät osaa käyttäytyä.

(oikeasti, missä muualla tämmösestä edes keskusteltais kuin Torontossa?)

Spot on, veikkaan, että joillain Leafs/joku Leafsin pelaaja sucks! -ryhmillä on enemmän kannatusta, kuin koko Florida Panthersin joukkueella. Tai no parin vuoden päästä onkin eri tilanne, kun kaikki bandwagonerit Chicagon "I was always a Hawks fan, if 2010 to this moment is considered always" -tyylisesti ovat hypänneet mukaan "kannattamaan" seuraa (=hylkäämään sen heti, kun menestys lakkaa). Noh, taisi mennä jo ketjun aiheen ohi.

Hyvä avaus muuten. Odottelinkin jo uutta Leafs-ketjua, vaikka tänä vuonna täällä ei välttämättä mietitäkkään, että pitäisikö Matt Beleskeylle maksaa 5,25 miljoonaa kaudessa vai enemmän, koska seurajohto on hieman viisaampi.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Mitä mieltä muuten Jalaton olet, onko Trocheck + 11th pick + Boyes/Hayes (+ vielä jotain?) <--> Kessel siten, että Toronto pitää 2 miljoonaa palkasta, reilu kauppa mielestäsi? Trocheck tulee olemaan oikeasti loistava tulevaisuudessa. Haluaisin oikeasti pitää sen, mutta senttereitä Catseillä nyt vaan on liikaa. Voitte ainakin heivata Kadrin pois ja sementoida Trocheckin 2. ketjun sentteriksi. Tulevaisuudessa teillä olisi "kunnianvuosina" centerdepth muotoa Nylander - Trocheck - Bozak - joku nelossenan prototyyppi. Tuollaisen sentterinelikon ympärille pystyy rakentamaan toimivan hyökkäyksen. Oikeat kaverit vaan laidoille, niin kyllä varmasti luovat tulosta.
Pidän erittäin epätodennäköisenä, että Toronto pitäisi Kesselin palkkaa itsellään. Kahdeksan miljoonaa ei tuon tason pelaajalle ole kuitenkaan niin paljon ja sopimus on pitkä, eli rasittaisi cappia vielä siinä vaiheessakin kun rebuild olisi jo lähestymässä valmistumistaan. Treidissä todennäköisesti jouduttaisiin ottamaan palkkoja vastaan, mutta silloin kyseeseen tulisi jonkun huonon sopimuksen vastaanottaminen (welcome back Dave Bolland!), ja juuri sellaisen sopimuksen jolla kestoa on 2-5 vuotta. Noin muuten en osaa tuota arvioida, mutta Boyesille en ainakaan keksisi mitään käyttöä Leafsissä, Hayes rajatapaus. Enkä oikein tässä vaiheessa lähtisi julistamaan Trocheckia Kadrin korvaajaksi, aika näyttää kummasta kovempi pelimies tulee.
 

Taccutucca

Jäsen
Suosikkijoukkue
Florida Panthers, TUTO Hockey, Atlético de Madrid
Pidän erittäin epätodennäköisenä, että Toronto pitäisi Kesselin palkkaa itsellään. Kahdeksan miljoonaa ei tuon tason pelaajalle ole kuitenkaan niin paljon ja sopimus on pitkä, eli rasittaisi cappia vielä siinä vaiheessakin kun rebuild olisi jo lähestymässä valmistumistaan. Treidissä todennäköisesti jouduttaisiin ottamaan palkkoja vastaan, mutta silloin kyseeseen tulisi jonkun huonon sopimuksen vastaanottaminen (welcome back Dave Bolland!), ja juuri sellaisen sopimuksen jolla kestoa on 2-5 vuotta. Noin muuten en osaa tuota arvioida, mutta Boyesille en ainakaan keksisi mitään käyttöä Leafsissä, Hayes rajatapaus. Enkä oikein tässä vaiheessa lähtisi julistamaan Trocheckia Kadrin korvaajaksi, aika näyttää kummasta kovempi pelimies tulee.

Hmm, niin no Kessyn sopimus päättyy kaudella 2021-2022 ja silloin lähes 35 vuotiaan Phil-papan kahdeksan millin sopimus vaikuttaa aika pahalta. Jos saisitte vaikkapa yhden millin edes pidettyä, niin olisi caphit samankaltainen kuin Brian Campbellillä. Nyt vaan Sashalle, Ekille ja Hubylle niin pirun pitkät sopimukset Nick Bjugstadin kaltaisesti (20/21 cap 4,1m/y), mieluiten sinne kauteen 21/22 asti, niin saadaan Kessel-vaihe hoidettua kunnialla.

Ja Bollandista ei kyllä nyt voi luopua, jos samalla lähtee Trocheck (toista olisi, jos Shorea ei olisi kaupattu Calgaryyn), tosin Bollandin saa ottaa vastaan sitten, kun on pysyvästi nelosketjussa Hawrylukin varastettua kolmossenan paikan.

Mutta jos treidi toteutuisi, miltä Leafsin hyökkäys näyttäisi vaikkapa kaudella 2019-20 (sillä oletuksella, että treidaatte Phaneufin & Kesselin sekä varaatte puolijumalan, Timo Meierin) mahdollisesti seuraavankaltaiselta.

JVR - Nylander - Mantha
Meier - Trocheck - Hayes
Komarov - Bozak - Bailey
Aikaisemmin Toronton nelosketju keräsi sen 6 min pelissä, tietenkin Babcockin peluutus on todennäköisesti erilaista, mutta en nyt vaan näe nelosketjua niin tärkeänä tällaisissa turhissa spekulaatioissa.

Rielly - kokenut UFA/Valiev
Gardiner - Valiev/kokenut UFA
kolmikko Percy/Finn/UFA

Veskarista vähän vaikea sanoa, mutta tässä omaa perverssiä mielikuvaani, jos Kessy + Phaneuf-treidit toteutuisivat.
Ainakin omasta mielestäni on turhaa pitää rebuildin aikana erityisen taitavia vanhuksia joukkueessa.

Pahoittelen epäasiantuntevuuttani, en ole erityisen tarkkaan seurannut Leafsin otteita. Paitsi kauden 2012/13 pleijareissa.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Jahas, Kozunille ei nähty käyttöä ja teki sopimuksen Jokereihin The Scoren uutisoinnin mukaan.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Leafs on ilmeisesti vastavuoroisesti napannut KHL:stä Nikita Zaitsevin. Kyseessä on 23-vuotias oikealta laukova puolustaja. Virallista tietoa ei ole vielä, mutta venäläislähteistä tieto lähtöisin. Odotellaan josko toteutuu.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Zaitsev ilmeisesti oli ankka, ainakin agentti ehti sen kiistämään.

Sen sijaan LeBrun twiittaili Leafsin laittaneen Bernierin jatkon välimieskäsittelyyn. Eiköhän sopuun päästä sitä ennen, mutta näkemyseroistahan tuo kielii.

Treidirintamalla saattaa vilkastua jo tänä viikonloppuna. Reilu viikko tosiaan draftiin ja sitä ennen tai sen aikana luulisi jotain tapahtuvan.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Kiitos Footlessille ketjun avaamisesta. Itsekin asiaa tuossa aiemmin mietiskelin, mutta onneksi en lähtenyt suunnittelemaan asiaa. Tämä avaus olisi voittanut omani kirkkaasti. Torontossa alkaa miehet löytyä avainpaikoille, mutta tuo GM:n tontti on mielenkiintoinen. Kelly McCrimmonia on kovasti kosiskeltu Torontoon. Hän omistaa WHL:n Brandon Wheat Kingsin ja on ollut huhuja, että sinne rekrytoidaan lisää porukkaa. Mikä mahdollisesti tarkoittaisi että McCrimmon olisi siirtymässä Torontoon. Kelly on WHL:n vastine Mark Hunterille, eli asiantuntija arvioimaan varausikäisiä pelaajia, mutta kokemusta toisesta pääjunioriliigasta. On spekuloitu, että jos Toronto saa McCrimmonin niin Hunterista voisi tulla GM. On ollut huhuja, että Hunter on tällä hetkellä se henkilö joka neuvottelee muiden seurojen kanssa siirroista. McCrimmon siis siirtyisi Hunterin rooliin. Kelly McCrimmon on Brad McCrimmonin veli. Brad on entinen Mike Babcockin apuvalmentaja, joka kuoli Jaroslavin lento-onnettomuudessa.

Toisaalta voi olla että Michael Futa Kingsin AGM jota on haasteltu on seuraava GM ja McCrimmon ottaa toisen roolin organisaatiosta. Futa asuu Torontossa ja työskentelee etänä Kingsille, eli kaveri olisi valmiiksi jo pelipaikoilla ja perhe voisi jatkaa asumista Torontossa. Tampan AGM Julien Brisebois on myös yksi vaihtoehto. Yksi teoria oli, että Toronto haluaa haastatella vielä Briseboisin ja Jeff Gortonin, mutta käynnissä olevat finaalit estivät Briseboisin haastettelun. Rangers eväsi Torontolta oikeuden haastatella Jeff Gortonia, onkin spekuloitu että Sather astuu alas GM:n tuolilta ja siirtyy puhtaasti presidentiksi. Rangersilla ei ole haluja luopua tulevasta GM:stä. Myös Briseboisin halua siirtyä Torontoon on kyseenalaistettu. Ainoastaan Futaa näistä kolmesta on haastateltu ja mies voisi olla sopiva mies tuolle vapaana olevalle tuolille. Yksi vaihtoehto on GMGM eli George McPhee entinen Capitals GM.

Toivottavasti McCrimmon joka tapauksessa saadaan kiinnitettyä. Uskon että GM asia ratkeaa heinäkuussa. Joka tapauksessa Toronton GM:n rooli ei ole tavallinen, koska suunnitelma on jo olemassa ja Shanahanilla on enemmän valtaa kuin normaalilla esimiehellä. Muutenkin toimistolla on roolit selvänä, joten ihan kaikki eivät välttämättä tuohon rooliin halua.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Treidi-rintamalla kevyt avaus: Leafsiin Zach Hyman ja ehdollinen seiskakierros kesälle 2017, Floridan suuntaan matkaa Greg McKegg. Leafsillä on elokuun 15. päivään asti aikaa tehdä sopimus Hymanin kanssa, muuten hänestä tulee vapaa agentti. Ehdollinen pick liittynee siihen.

@Taccutucca, en kerinnyt himassa vastailemaan sun viestiin, enkä mökiltä kännykällä jaksa näpytellä niin pitkää viestiä. Mutta LeBrunin mukaan Leafsin tän hetkinen pyynti Kesselistä on liian kova ja Leafs joutuisi mahdollisesti pitämään osan palkasta saadakseen miehen kaupaksi. Noh, katsotaan kuinka käy, jos käy mitään.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Dion Phaneuf oli lähellä lähteä jo maaliskuun siirtotakarajalla Detroitiin, mutta Leafs ei silloin Detroitin tarjousta nähnyt tarpeeksi hyvänä. Dregerin tietojen mukaan Red Wings tarjosi Phaneufista Brendan Smithiä, Stephen Weissia sekä Teemu Pulkkista. Leafs olisi ilmeisesti halunnut joko Anthony Manthan tai ykköskierroksen varausoikeuden. Viimeisimpien huhujen mukaan Detroit olisi mahdollisesti molemmista valmis luopumaan nyt kesällä, jos sopiva tarjous osuu kohdalle.

Detroit ei viimeisimpien tietojen mukaan ole enää Phaneuf-neuvotteluissa mukana. Veikkaankin että Mike Babcock saattoi olla se joka koviten miestä halusi viime kaudella Red Wingsiin ja nyt luonnollisesti haluaa pitää hänet omissa joukoissaan.
 

Zborik_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
Leafs ja Panthers ovat tehneet kaupan, jossa Leafs saa yliopistohyökkääjä Zach Hymanin ja Panthersiin lähtee puolestaan yli 200 AHL-ottelun Greg McKegg.

Hyman teki Michiganissa kolmella ensimmäisellä kaudellaan 35 pistettä ennen kuin teki menneellä sesongilla 54 pistettä. Hyman on syntynyt Torontossa ja Bob McKenzien twiitin mukaan Hyman tekee Leafsin kanssa kaksivuotisen tulokassopimuksen. Hän oli ehdolla Hobey Baker -palkinnon voittajaksi kauden päätteeksi. Hyman teki joukkueessa seitsemän pistettä enemmän kuin Red Wings -lupaus Dylan Larkin, joka on toki myös neljä vuotta nuorempi.

Olisi erittäin mielenkiintoista lukea Leafs-fanien (@Footless tai @depre?) ajatuksia siitä, mihin Hyman sijoittuu Leafsin depth chartissa. Sopimus kun syntyy hyvin todennäköisesti lähitulevaisuudessa.

EDIT: Lisätään vielä McKenzien twiittiin linkki; Bob McKenzie Twitterissä: "It's not quite done deal as in a signed contract but Zach Hyman and TOR have framework in place. His 2-year entry level deal will get done."
 
Viimeksi muokattu:

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Todella vaikea arvioida Hymanin mahdollisuuksia Torontossa. Ainakin ne ovat paremmat kuin Greg McKeggillä, joka ei oikein pystynyt ottamaan edes roolia Marliesissa. Keggerillä on hyviä ominaisuuksia, mutta ei oikein mitään sellaista minkä avulla voisi nousta NHL:ssä top6 rooliin ja alempien kenttien vääntäjiksi Torontolla on parempia lupauksia. Hymanhan pelasi todella vaisut ensimmäiset 3 kautta yliopistossa ja vasta tällä kaudella pystyi nousemaan johtavaksi pelaajaksi siellä. Yksi iso syy tähän oli Dylan Larkin, jonka ketjukaverina Hyman pelasi. Kaverin taustahan on hyvin mielenkiintoinen. Isä Stuart Hyman on Torontolainen bisnesmies joka käytännössä osti aina ne juniorijoukkueet johon poikansa menivät pelaamaan. Tästä lisää tarinaa tämän linkin takana:

How a dad with NHL dreams bankrolled a hockey empire

Hauskin tarinahan liittyy siihen, että Hyman ei mahtunut NHL:n Central Scoutingin listoilla 210 parhaan pelaajan joukkoon, mutta isä Hyman osti toisen toimiston joka noita arvioita tekee eli ISS:N(International Scouting Services) ja siellä poika oli listalla sijalla 120. Florida varasi nuorukaisen viidennellä kierroksella numerolla 123. Stuart Hyman myi ISS:n pois vuonna 2012. Isä ja poika ovat molemmat ilmeisen kovia Toronto Maple Leafs faneja. En kuitenkaan usko että isä Hyman voisi ostaa joukkuetta MLSE:lta, joten poika joutuu nyt itse pelaamalla ottamaan paikkansa.

Hyman on yksi parhaista tämän vuoden college FA pelaajista ja upsidea on enemmän kuin McKeggillä, eli tuli varaus millä ansioilla tahansa, niin väitän että Toronto tämän kaupan voittaa. Varmasti riippuu paljon siitä mitä liikkuja Toronto seuraavan 2kk aikana tulee tekemään, mutta uskon että Hymanille annetaan mahdollisuus aloittaa kausi ylhäällä, jos vain harjoitusleiri antaa siihen yhtään syytä. NHL kokoa löytyy, luistelu on NHL tasolla ja ilmeisesti myös kahden suunnan peli on hiottu yliopistossa kuntoon. Ainekset on kunnossa, mutta mielenkiintoista nähdä mihin ne riittävät.

Tilanne Torontossa voi muuttua vielä paljon jos toimisto isompia liikkuja, joten ennustusten tekeminen varsinkin pelaajaa näkemättä on vain arvailua. Harjoitusleirillä on valtava merkitys. Uskon että Hyman taistelee viimeisistä roster paikoista Leivon, Nylanderin, Baileyn, Brownin ja Soshinokovin kanssa. Hymanilla on etu tuosta iästä ja mielenkiintoista myös nähdä aloittaako kautensa laidalla. Sentteritilanne Torontolla on auki vielä pahasti. Bozak voi olla kaupan ja sen jälkeen onkin vain Kadri, Holland ja Carrick jäljellä. Hyman menee siinä vertailussa varmaan lähtökohtaisesti näiden kahden väliin, mutta voi olla että sieltä tulee vielä joku kokeneempi keskushyökkääjä jos Bozak treidataan. Isommissa kaupoissa myös cap dumppeja voi siirtyä ja uskon että heille annetaan myös mahdollisuus onnistua. Siinä toivossa että kavereista päästäisiin eroon myöhemmin. Stephen Weiss on ilmeisesti pois laskuista, kun Phaneuf ei huhujen mukaan ole enää Detroitin hankintalistalla ja Weiss ei varmaan itsekään halua takaisin Babcockin koirankoppiin.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Hymanin kanssa oli ilmeisesti päästy keskustelemaan ennen treidiä ja siinä mielessä treidi oli helppo tehdä, kun hinta jäi Leafsin kannalta alhaiseksi ja sopimukseen pääsemiseen oli ilmeisen hyvät mahdollisuudet. Hyman saa varmasti reilun mahdollisuuden päästä joukkueeseen syksyllä, mutta en usko että pelipaikkaa tai -aikaa olisi luvattu sopimusneuvotteluissa. Ihan mielenkiintoinen lisä rosteriin, mutta en ihmeitä odota kuitenkaan.

Aiemmin mainittu Zaitsev tosiaan jatkaa Venäjällä vielä kauden, oli käynyt Torontossa Shanahanin juttusilla ja ehkä olisi Pohjois-Amerikkaan tulossa seuraavalla kaudella. Toivottavasti Torontoon.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Hymanin kanssa oli ilmeisesti päästy keskustelemaan ennen treidiä ja siinä mielessä treidi oli helppo tehdä, kun hinta jäi Leafsin kannalta alhaiseksi ja sopimukseen pääsemiseen oli ilmeisen hyvät mahdollisuudet. Hyman saa varmasti reilun mahdollisuuden päästä joukkueeseen syksyllä, mutta en usko että pelipaikkaa tai -aikaa olisi luvattu sopimusneuvotteluissa. Ihan mielenkiintoinen lisä rosteriin, mutta en ihmeitä odota kuitenkaan.

Aiemmin mainittu Zaitsev tosiaan jatkaa Venäjällä vielä kauden, oli käynyt Torontossa Shanahanin juttusilla ja ehkä olisi Pohjois-Amerikkaan tulossa seuraavalla kaudella. Toivottavasti Torontoon.

Ilmeisesti Toronto sai perjantaina oikeuden keskustella Hymanin kanssa. Sopimus on Bob McKenzien mukaan hyvin lähellä ja muistelen lukeneeni jostain jopa Hymanin isän kommentteja asiasta. Hyman taitaa olla ensimmäinen esimerkki pelaajasta joka haluaa pelata juuri Torontossa, tosin uskon että hänen kohdallaan yksi suuri syy oli se, että Floridassa on hankala löydä läpi keskushyökkääjänä. Barkov, Bjugstad, Bolland ja Pirri on sellainen nelikko, että siihen tunkeminen on vaikeampaa kuin vallata paikka Torontosta. Barkov ja Bjugstad todennäköisesti lähitulevaisuudessa hoitavat kaksi ensimmäistä kenttää ja Bollandin sopimus on sellainen, että todennäköisesti on sementoitu kolmosen keskelle. Torontossa tilanne voi olla hyvinkin auki, varsinkin jos Bozak laitetaan kiertoon.

Zaitsevin kohdalla ongelma on Moskovan CSKA. NHL ja KHL solmivat keskinäisen sopimuksen, jonka perusteella sopimuksia kunnioitetaan. Zaitsevilla on vielä vuosi jäljellä sopimuksestaan, eli tuo sopimus olisi pitänyt ensin purkaa ja CSKA:lla ei ole pikku rahasta puutetta, joten mitään syytä siihen ei joukkueen taholta ole. Ilmeisesti pelaajalla ei ole niin isoja haluja lähteä, että olisi valmis ostamaan itsensä ulos sopimuksesta, joten pelaa vielä vuoden Venäjällä. Toronto on kuitenkin ensi kesänäkin varmasti houkutteleva vaihtoehto. Pakisto on nuori ja tietysti draftista riippuen siellä on varmasti tilaa läpimurtoon. Hyvin todennäköisesti Polak laitetaan viimeistään siirtotakarajalla kiertoon ja Phaneuf on kaupan jo kesällä. Tietysti nyt olisi hyvä aika hypätä Torontoon, mutta katsotaan ensi kesänä uudestaan. Harmi sekä pelaajan, että joukkueen kannalta, mutta tilanne on mikä on.

Yksi kesän mielenkiintoisista kysymyksistä on myös Steven Stamkosin sopimustilanne. Stamkos olisi UFA ensi kesänä ja Yzerman sanoi jo finaalien jälkeen että Stamkoksen jatkosopimus on kesän ykkösprioriteetti. Mikäli sitä ei saada aikaan alkaa talven kestävä spekulaatio siitä katsooko Stamkos UFA kortin. Stamkoshan on yksi Toronto fanien päiväunia, eli pelaaja joka on kannattanut nuoruutensa Maple Leafsia ja jonka perhe asuu Torontossa ja ystäväpiiri kannattaa Torontoa. Toiveissahan on että joku näistä kaupungista kotoisin olevista supertähdistä tekisi tuon loikan Torontoon. Ei kovin todennäköistä mutta "unelma" elää siihen asti kun Stamkos allekirjoittaa jatkosopimuksen. Ei kukaan tosissaan uskonut että Babcockaan tulisi Torontoon.

Toivotaan että toimisto saa joukkueen kurssin oikaistua ja ehkä tulevaisuudessa tällainenkin tilanne on mahdollinen. Stamkos tulisi Torontossa tienaamaan yhteistyösopimuksilla isot rahat. Julistetaan siis #Stamkoswatch käyntiin vielä kun se on mahdollista! Stamkosin perheellä on kreikkalaisia sukujuuria ja kulttuuri on hyvin perhekeskeinen, joten toivotaan että jos ei muulla perusteella niin tällä Steven tekee paluun kotiin ja äidin lihapatojen ääreen.

Tämä toki kieli poskessa, mutta nyt on kesä ja mätäkuun juttujen aika.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Zaitsev olisi ehdottoman kova haku/kokeilu Torontoon, mutta kovana pessimistinä kannattamieni joukkueiden suhteen en tuuleta, ennen kuin soppari on on tehty.

Zaitsev olisi kova haku, mutta Toronto pessimistinä en usko, ennen kuin näen todellisen sopparin.

Toivotaan että toimisto saa joukkueen kurssin oikaistua ja ehkä tulevaisuudessa tällainenkin tilanne on mahdollinen. Stamkos tulisi Torontossa tienaamaan yhteistyösopimuksilla isot rahat. Julistetaan siis #Stamkoswatch käyntiin vielä kun se on mahdollista! Stamkosin perheellä on kreikkalaisia sukujuuria ja kulttuuri on hyvin perhekeskeinen, joten toivotaan että jos ei muulla perusteella niin tällä Steven tekee paluun kotiin ja äidin lihapatojen ääreen.

Tämä toki kieli poskessa, mutta nyt on kesä ja mätäkuun juttujen aika.

Stamkosin tuleminen Torontoon, ei ole mitenkään pois suljettua, kuten sanoit, ei Babcocinkaan pitänyt tulla Torontoon, monet antoivat hänen tulemiselleen 1% mahdollisuuden. Toronto on kuitenkin Toronto, paska jo monta kautta, mutta nyt rebuild ja jos Stamkosilla on todellinen rakkaus Torontoa kohtaan, niin kaikki on mahdollista, ihan kaikki. Rahastahan se ei ainakaan jää kiinni. Toivotaan Kesselistä ja Phaneufista 1 kiekan varauksia, tulevaisuuden lupauksia ja pelaajia, jotka ovat jo osoittaneet jotain ja tulevaisuudessa voidaan odottaa enemmän. Nämä saadaan, jos ei nyt kesällä, niin viimeistään siirtorajalla kun joukkueet hakevat epätoivoisesti vahvistuksia pleijari joukkueeseensa ja ovat valmiita maksamaan jopa yli pyyntöjen. Tällä hetkellä voi sanoa, että on kiva olla Toronto fani, ei loistavaa vieläkään, mutta usko Shannyyn ja tulevaisuuteen on kova näyttöjen perusteella.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ilmeisesti Toronto sai perjantaina oikeuden keskustella Hymanin kanssa.
Friedmanin mukaan jo torstaina, eli tosiaan siinä mielessä varma kauppa Leafsin kannalta jos pitää paikkansa.

Stamkos on märkä uni, joka tuskin toteutuu, mutta kivahan noita unia on nähdä. Mediasirkus olisi taas melkoinen ja tosiaan Stamkosin ansioiden kannalta voisi olla ihan kannattava siirto.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Friedmanin mukaan jo torstaina, eli tosiaan siinä mielessä varma kauppa Leafsin kannalta jos pitää paikkansa.

Stamkos on märkä uni, joka tuskin toteutuu, mutta kivahan noita unia on nähdä. Mediasirkus olisi taas melkoinen ja tosiaan Stamkosin ansioiden kannalta voisi olla ihan kannattava siirto.

Totta juhannuksen takia päivät sekaisin, mutta tosiaan vuorokausi oli aikaa keskustella pelaajan kanssa. Tässä vielä linkki yhteen lehtijuttuun, jossa on myös Hymanin isän kommentit. Niiden mukaan voisi päätellä, että aika selkeä asia tuo sopimus tulee olemaan.

Maple Leafs trade Greg McKegg to Panthers for Zach Hyman

Saa nähdä lähteekö ensi viikolla dominoefekti liikkeelle ja alkavatko palikat putoilla paikalleen. Kelly McCrimmonin tilanteeseen olisi mukava saada selvyys. Ivan Provorov pelasi viime kauden McCrimmonin Wheat Kingseissä ja Toronto on ilmeisesti ollut todella kiinnostunut Provorovista. Tosin mikäli Toronto meinaa Provorovin varata, niin melkein se toinen top7 pick on saatava tai on treidattava alaspäin. Top4 pickillä miestä ei ole järkeä ottaa. Toisaalta jos luottoa on siihen, että Provorovilla on isompi potetiaali kuin Hanifinilla ja alaspäin treidaamalla on mahdollista saada valueta. Niin toki kaikki on mahdollista, mutta itse lähtisin Hanifinilla liikkeelle, jos Strome lähtee Arizonaan.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Leafs sai paketillisen sopimuksia valmiiksi, kun Granbergille ja Erixonille tehtiin vuoden jatkot ja samalla Zach Hymanin kanssa solmittiin kahden vuoden ELC. Granbergin sopimus on kaksisuuntainen ja Erixonin yksisuuntainen, arvoltaan $600 000. Granbergin sopimuksen arvoa ei vielä ollut tiedossa.

Hyman on muuten mielenkiintoinen tapaus, on kirjoittanut jo kaksi lastenkirjaa jotka on julkaistu Random Housen kautta ja lisäksi sopimus on tehty kahdesta muusta kirjasta. Ei ihan tavallinen suoritus 23-vuotiaalta jääkiekkoilijalta. Hyman on myös Toronton juutalaisia ja puhuu ilmeisesti myös hyvää hepreaa, ei sekään ihan ehkä tavallisinta.
 

SaucerPass

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leafs
Ainakin toistaiseksi Toronton jatkuvasti laajentuva johtoporras sekä ennen kaikkea MLSE ovat sitoutuneet pitkäjänteiseen, vähintään 3─4 vuotta kestävään jälleenrakennukseen. Vaikea nähdä, että Torontosta kehittyisi joukkuetta, jolta voisi realistisesti odottaa pudotuspelipaikkaa saati menestystä pudotuspeleissä tuota aikaisemmin. Siihen, että Leafs voisi realistisesti taistella mestaruudesta, mennee ainakin 5─6 vuotta.

Vaikka mestaruudesta lopulta pelataan, niin sekin olisi Leafs-fanille jo melkoinen ”joulu”, jos Torontoon pystyttäisiin seuraavien vuosien aikana kasaamaan pohja joukkueelle, joka vuosi toisensa jälkeen pelaisi pudotuspeleissä ja omaisi keskivertoa paremmat mahdollisuudet myös menestyä pudotuspeleissä.

NHL-faneilla on tapana yliarvostaa oman organisaationsa ”prospekteja”, jotka kuitenkaan eivät ole vielä osoittaneet pystyvänsä pelaamaan heille kaavaillussa roolissa tai pahimmassa tapauksessa edes vielä pelanneet Show’ssa, sekä varausvuoroja jo liigassa pelaavien ja tasonsa osoittaneiden pelaajien kustannuksella. Suurin osa pienellä varausvuorolla huudetuistakaan prospekteista ei ikinä kehity sellaisiksi pelaajiksi, joita heistä odotettiin varauksen yhteydessä, tai edes NHL-pelaajiksi. Leafsin fanifoorumeja lukiessa saa enemmän ja vähemmän vaihtelevan käsityksen Leafsin prospektipoolin tasosta. Itse pyrin lähestymään tilannetta suomalaiseen ”pessimisti ei pety” -tyyliin. Tältä pohjalta nostaisin esiin nykyisestä rosterista kaksi pelaajaa, joilla voi olla suuri rooli myös siinä 4─6 vuoden päässä siintävässä Toronto Maple Leafsissä.

Oman näkemykseni mukaan Leafsillä on tasan tarkkaan kaksi prospektia tai nuorta pelaajaa, joista voi kehittyä sellainen pelipaikkansa huippu, joka pystyy dominoimaan kaukalossa myös kevään suurimmissa otteluissa. Mitään takeita ei ole, että kummastakaan tällaista pelaajaa kehittyy, mutta molemmilla potentiaalia kehittyä sellaiseksi löytyy.

Morgan Rielly on juuri sellainen loistavasti luisteleva puolustaja, joka pystyy pelkällä luistelullaan dominoimaan kaukalossa. Pudotuspeleissä peli hidastuu ja joukkuepuolustus tiivistyy. Tällaisessa tilanteessa pakin rooli hyökkäyspelissä korostuu. Kun puolustaja liittyy aktiivisesti mukaan hyökkäyksiin, syntyy ylivoimahyökkäyksiä, joista melkein ne parhaimmat paikat keväisin syntyvät. Kuinka monta paikkaa Duncan Keith ja Victor Hedman loivat joukkueilleen pudotuspeleissä tukemalla oikea-aikaisesti hyökkäystä? Lisäksi loistavina luistelijoina kumpainenkin pystyi palaamaan nopeasti puolustuksen tueksi. Rielly pystyy jo nyt pelaamaan tuollaista peliä. Ongelmat ovat sitten muualla.

Periaatteessa Rielly näyttää jäällä aina loistavalta hyökkäävältä pakilta, mutta tehot eivät ole sellaisia, joita niiden pitäisi olla. Riellylle siunaantui kauden aikana huomattavasti enemmän laadukkaita maalipaikkoja kuin tehdyt 8 maalia antavat ymmärtää. Lisäksi yv-pelaamisessa hänellä on vielä paljon kehitettävää. Nykyisin Rielly pelaa yv:llä lähinnä Ducks-ajan Scott Niedermayerille ominaista peliä, jossa Rielly hakee loistavan luistelunsa turvin irtokiekkoja ja pelaa varsin vapaasti hyökkäysalueella. Sen sijaan perinteiseksi viivapakikisi hänestä ei vielä ole. Ensinnäkin Riellyltä puuttuu kokonaan ”one-timer”. Nykyliigassa viivalla pelaavan pakin on pystyttävä ampumaan suoraan syötöstä silloin harvoin kuin sellainen paikka edes tulee. Nyky-Rielly vetää lähes yksinomaan ranteita. Ne eivät ilman maskia uppoa viivalta juuri koskaan. Toisekseen Rielly ei ole järin taitava saamaan viivaranteitaan blokaajien ohi, mikä on toinen viivamiehen olennaisimmista perustaidoista nyky-liigassa.

Suurimmat Riellyn ongelmat löytyvät kuitenkin puolustuspäästä. Vaikka Rielly on loistava luistelija, hän lienee yksi helpoimmista kierrettävistä Leafsin pakistossa 1vs1-tilanteissa. Missään nimessä Rielly ei pysty käyttämään loistavaa luisteluaan samalla tavoin hyväkseen puolustuspelissä kuin hyökätessä. Lisäksi oikea-aikainen mailan käyttö on kaukana Duncan Keithistä tai muista huippupakeista. Avauspelissäkin Riellyllä on parannettavaa. Kiekko on aina pelaajaa nopeampi, ja Riellynkin olisi useasti hyvä purkaa paine vain nopealla syötöllä sen sijaan, että hän itse purkaisi paineen luistelunsa avulla.

Miksi sitten olla optimistinen? Puolustajien kehittyminen vie tunnetusti enemmän aikaa kuin hyökkääjien. Vanhan sanonnan mukaan pakki alkaa olla valmis vasta pelattuaan sellaiset 300 peliä Show’ssa. Tällä hetkellä Rielly on pelannut vasta runsaat 150 peliä. Esimerkiksi vielä kaksi kesää sitten Victor Hedmanille lähinnä naureskeltiin, mutta viimeisen kahden vuoden aikana hän on nostanut itsensä aivan liigan eliittiin ja enemmän kuin oikeuttanut korkean varausvuoronsa. Duncan Keith ei Riellyn ikäisenä ollut pelannut peliäkään NHL:ssä.

Se toinen pelaaja, joka Leafsin tai oikeammin Marliesin nykyisestä rosterista omaa potentiaalin kehittyä eliittipelaajaksi, on William Nylander. Kirjoitin seuraavaan viestin Nylanderista U20-kisojen jälkeen, eikä näkemykseni ole juuri muuttunut.

Itselleni Nylander jätti oikeastaan juuri sellaisen kuvan kuin saattoi odottaakin – sekä hyvässä että pahassa.

Jos aloitetaan positiivisista seikoista, niin taitotaso Nylanderilla on aivan maailman eliittiä. Tämä ei nyt ollut mikään yllätys, mutta olihan tuo mukava todeta pienessä kaukalossa muita alta 20-vuotiaita maailman huippuja vastaan. Oli kyse sitten luistelusta, kiekonkäsittelystä tai pelinäkemyksestä, niin parempaa prospektia saa hakemalla hakea. Laukaus oli oikeastaan ainoa ns. taito-ominaisuus, jota täytyy vielä hioa runsaammin, mutta muutoin paketti olisi jo nyt valmis NHL:ään. Lisäksi voimaa on tietysti hankittava lisää, mikä lienee itsestään selvyys, eikä tuottane ongelmia.

Varsinkin Nylanderin luistelu on jotain suhteellisen käsittämätöntä. Isällä luistelu oli melkoista tikitystä, mutta pojalla on todella maltillinen ja pitkä potku. Vauhtia piisaa, vaikka jalat eivät hakkaakaan tiuhaan jään pintaa. Luistelu on niin vaivattoman näköistä, että se välillä luo illuusion, ettei Nylander edes ota kaikkia tehoja ”irti koneesta”.

Se, mitä jäin itse miettimään on, onko kyse illuusiosta vai totuudesta tai ainakin osasta totuutta. Suurimman osan turnausta Nylander nimittäin pelasi kuin Alex Ovechkin mennä vuosina. En tiedä oliko Nylanderilla vapautus puolustushommista vai ottiko hän sen itse, mutta useimmiten Nylander oli ketjunsa viimeisenä omassa päässä. Lisäksi Nylander jäi usein odottamaan pelin yläpuolelle Ruotsin kiekonriistoja tai otti roimasti ennakkoa ennen sellaista. Tuo näkyi mm. pelissä Suomea vastaan, kun Nylander karkasi läpiajoon. Välillä Nylander kaarteli pelin ulkopuolella kokonaisia vaihtoja kytäten vastaiskumahdollisuuksia.

Nylanderin kohdalla ei todellakaan voi vielä puhua kokonaisvaltaisesta pelistä, vaan hän pelasi aina hyökkäyksen kautta. Melkein aina kun Nylanderin ketju oli kentällä tiesi, että jommassa kummassa päässä syntyisi maalipaikka. Suurin ongelma tuossa on se, että NHL:ssä vain harvoille pelaajille annetaan tuollaisia vapauksia. Viime vuosilta mieleen tulee oikeastaan vain Ovechkin, 90- ja 2000-luvuilta Pavel Bure. Tehojen on siis oltava kunnossa, jos tuollaista kiekkoa aikoo pelata Show’ssa.

Se olennaisempi seikka kuitenkin on, että nykyliigassa cupista taistelevan joukkueen avainpelaaja - tai ainakaan ykköskeskushyökkääjä - ei voi olla sellainen katastrofi omassa päässä kuin Nylander oli U20-kisoissa. SC:stä kamppailevan joukkueen keskushyökkääjän on kyettävä hoitamaan ruutunsa myös omassa päässä ainakin kohtuullisesti. Siinä Nylanderilla on vielä paljon kehitettävää.

Kokonaisuutena Nylanderista ja hänen varaamisestaan fiilikset ovat edelleen äärimmäisen positiiviset. Harvoin 8. varausvuorolla on mahdollisuus varata tällaisen taitopotentiaalin omaava pelaaja. Jo isän uran perusteella oikeastaan osasi odottaa, että pojalla on paljon tekemistä puolustuspelin kanssa. Sitä voidaan vielä hioa, mutta tuollaisia taito-ominaisuuksia ei voi opettaa.

Kisojen jälkeen Nylander siirtyi Marliesiin loppukaudeksi, ja pelasi ainakin omasta mielestäni jopa odotettua paremman kevään. Ainakin AHL:ssä Nylander pystynee pelaamaan omalla tyylillään ja ilmeisen tehokkaasti, mistä parantunut pistetahti kauden loppua kohden kertoo. Se on tietysti muistettava, että ero AHL:n ja NHL:n välillä saattaa puhtaille taitopelaajille, joita arvostellaan ennen kaikkea pistesarakkeen perusteella, olla todella iso. Lisäksi Nylander jätti varsin vaisun maun suuhun AHL:n pudotuspeleissä, kun Marlies hukkasi 2-0 johdon Grand Rapidsiä vastaan häviten 3 vieraspeliä putkeen. Jos positiivista haetaan, niin Nylanderin rannelaukaus osoittautui ainakin AHL-pelien perusteella odotettua paremmaksi. Ehkä se laukaus ei vaaditaan enää niin paljon hiomista.

Vaikka Leafsin poolista löytyy Matt Finin, Stuart Percyn ja Rinat Valievin kaltaisia pakkeja tai Connor Brownin, Brendan Leipsicin ja vaikka tuoreen hankinnan Zach Hymanin kaltaisia hyökkääjiä, niin Riellyn ja Nylanderin kaltaista eliittipotentiaalia ei löydy. Vaikka syvyysdraftaamisen tärkeydestä puhutaan aina, niin todellisuudessa syvyysdraftaamisen tärkeys näkyy toden teolla vasta sitten, kun on löydetty isoilla sopimuksilla organisaatioon sidotut eliittipelaajat (crosbyt, toewsit etc.). Kun eliittipelaajat syövät leijonan osan palkkakatosta, niin peruspelaajille ei ole varaa maksaa enää yhtään ylimääräistä, jolloin on äärimmäisen tärkeää, että omasta farmista löytyy halvoilla sopimuksilla pelaavia nuoria, jotka pystyvät täyttämään nuo roolit.

Ei siinä että Leafsin syvyysdraftaaminen olisi koskaan ollut laadukasta, mutta se olennaisempi kysymys kuuluu nyt, pystyykö Leafs lisäämään pooliinsa 4. varausvuorolla pelaajan, josta kehittyy eliittitason pelaaja pelipaikallaan. Toronton tulevaisuus tulee rakentumaan todella paljon Riellyn, Nylanderin ja nyt 4. vuorolla varattavan pelaajan urakehityksen varaan.
 

SaucerPass

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leafs
Lainaan vielä seuraavan viestin viime kauden kausiketjusta, joka omasta mielestäni hieman vähättelee merkitystä, joka nyt 4. vuorolla varattavan pelaajan onnistumisella on Toronton tulevaisuuden kannalta.

Jos Torontossa ihan oikeasti, eikä vain puheissa, suoritetaan "rebuilding", niin ainakin yhtä hyvät mahdollisuudet superpelaajan saamiseen on ensi vuonna (Auston Matthews) ja profiilitähtipelaajan saamiseen ainakin kahtena vuonna sen jälkeenkin.

Ensimmäinen ”mutta” on se, että Babcock saattaa luotsata Toronton odotettua parempaan sijoitukseen runkosarjassa, jolloin saumat varata aivan kärkivuoroilla pienenevät huomattavasti. Lisäksi ikinä ei tiedä, kuinka kauan MLSE:n linja pitää jälleenrakennuksen suhteen. Jos kassakone ei enää kilisekään totuttuun tapaa, puheilla ”rebuldingista” voi heittää vesilintua ja tilalle vaihdetaan epätoivoinen ”win-now”-moodi, joka tuskin tuottaa edes yhtä pidempää pudotuspelikevättä.

Toisekseen Leafs saattaa hyvinkin kärsiä liigan uudesta ja sinänsä perustellusta uudistuksesta, jossa kaikki top-3-vuorot arvotaan kesästä 2016 lähtien. Eli Leafs saattaa teoriassa varata vasta neljäntenä ensi vuonna, vaikka omaisi liigan huonoimman rekordin. Onhan siellä laatua Matthewsin lisäksikin (Chychrun, Puljujärvi, Tkachuk jne.), mutta ei todellista ”can’t miss”-tapausta. Lisäksi vuodessa voi tapahtua paljon, mistä kertoo jo Mitch Marnerin nousu ja toisaalta Oliver Kylingtonin lasku.

Kun nuo epävarmuustekijät yhdistetään siihen, että 2015 draftissä 4. vuoro vastaa normaalin varausvuoden 2. vuoroa, niin itse en pysty liiaksi korostamaan, kuinka tärkeää Leafsin tulevaisuuden kannalta on, että 4. vuorolla käteen jää eliittipelaaja. Vastaavaa saumaa ei välttämättä enää siunaannu. Tämän vuoksi Lawson Crousen varaaminen 4. vuorolla on suljettava pois, koska hänestä tuskin kehittyy eliittipelaajaa (olkoonkin, että todella suurella todennäköisyydellä pitkän linjan NHL-pelaaja).

Eikä siinä, että Leafsiä pitäisi mitenkään sääliä. Uskon vahvasti, että jostain niistä pelaajista, joita Leafsiin on veikkailtu tuolla 4. vuorolla ja jotka käytännössä ovat vielä varattavissa Leafsin vuoron tullessa, kyllä kehittyy eliittipeluri. Nyt vain Leafsin on valittava oikein, ja jos valinta menee mäkeen (tyyliin Blues 2006), niin organisaatio voi taas kerran syyttää vain itseään.

Pakkohan tässä on oma mielipidekin antaa siitä, keneen valinnan pitäisi kohdistua. Ongelma luonnollisesti on se, että en ole nähnyt riittävästi pelejä kärkivarauksilta, jotta voisin muodostaa luotettavan kuvan pelaajien tasosta ja potentiaalista. Eli aivan liikaa nojataan insedereihin ja statseihin.

Noah Hanifin vakuutti allekirjoittaneen sulavalla luistelullaan U20-kisoissa. Periaatteessa hänellä on kaikki, mitä huippupakilta tarvitaan. Unelmamaailmassa Hanifistä kehittyy 4─6 vuoden säteellä ”victorhedmanmainen” pakki, joka omaa mielettömän liikkuvuuden ja ulottuvuuden ja joka dominoi sekä puolus- että hyökkäyspäässä. Se, mikä mietityttää, ovat vertaukset Jay Bouwmeesteriin eli todella isokokoinen ja ulottuva pakki, joka luistelee mielettömän hyvin mutta jonka panos hyökkäyspelissä jää vähäiseksi. Bouwmeester on toki hyvä ykkösparin toinen puolustaja tai eliittitason kakkosparin puolustaja, mutta en ole valmis sijoittamaan 4. vuoroa ainakaan tässä draftissä uuteen ”bouwmeesteriin”. Sekin mahdollisuus on tietysti olemassa, ettei Hanifinistä kehity edes Bouwmeesteria. Jos Bouwmeesterin peli pitäisi tiivistää yhteen virkkeeseen, niin sanoisin, että J-Bow’n peli näyttää usein paremmalta kuin se todellisuudesta on juuri tuon koon ja luistelun yhdistelmän vuoksi. Osittain siksi itsekin varmaan ihastuin Hanifiniin U20-kisoissa.

Aika moni asiantuntija tuntuu pitävän Ivan Provorovin kattoa pelaajana Hanifiniä korkeampana. Siinä mielessä itse varaisin mieluummin jopa Provorovin, mutta ns. ”Russian factor” pelottaa hänen kohdallaan. Vaikka Provorov on jo tovin takonut Pohjois-Amerikassa ja KHL:llä menee miten menee, niin tuo kansallisuus pistää mietityttämään.

Dylan Strome olisi sitten se prototyyppinen isokokoinen ja kahdensuunnan keskushyökkääjä. Luistelu hieman heikkoa, mutta toisaalta isoveli on jo tuosta puutteesta huolimatta raivannut tiensä liigaan. Eri asia on, että Dylanista odotetaan vielä Ryaniakin kovempaa peluria. Ennen OHL:n pudotuspelejä olin vahvasti sitä mieltä, että Leafsin tulisi varata juuri Strome, jos hän vain on vielä saatavilla 4. vuorolla. Stromen esitys OHL:n pudostuspeleissä jätti kuitenkin paljon toivomisen varaa. Stromen pistekeskiarvo tippui ja hän ei pystynyt ottamaan roolia sarjassa Oshawaa vastaan, kun uhrasi Cole Casselsin ketjun McDavidin pimentämiseen. Kärjistetysti viesti oli: ”McDavid ei meitä ainakaan yksin lyö”. Klassinen tilanne, jossa joukkueen kakkoskeskushyökkääjältä odotetaan tehoja, mutta ne jäivät Stromelta puuttumaan. Kanadassa on spekuloitu, että Strome pelasi OHL:n pudotuspeleissä loukkaantuneena, mikä olisi puristanut hänestä parhaat mehut (erityisesti liike oli raporttien mukaan ollut kadoksissa). Käsittääkseni jälkeenpäinkään mitään vahvistusta loukkaantumiselle ei ole annettu. Toisaalta hyvä, ettei sellaisella aleta selitettä heikkoja pudotuspelejä, mutta tässä tilanteessa jokin vahvistettu selitys olisi mukava saada tuolla Stromen pudotuspelikeväälle.

Tästä päästään sitten Mitch Marneriin. Kun Leafsin pakka levisi käsiin joulu- ja tammikuussa ja siirsin tietoisesti painopisteen kesän varaustilaisuuteen, juuri Marner kiinnitti ensimmäiseksi huomioni. Uskomaton määrä taitoa ja luovuutta. Sellainen pelaaja, johon on helppo ihastua. Ongelmana on ensinnäkin pieni koko (n. 180 cm). En hurjasti perusta puheista, joiden mukaan Marner voi vielä venyä pituutta. Yleensä NHL-pelaajilla pituuskasvu tapahtuu varausvuoden jälkeen enää liigan virallisissa tilastoissa, joissa Saku Koivukin oli aina sen 180 cm. En sano, etteikö Marner voisi olla poikkeus, mutta hirveästi pituuskasvun varaan en laskisi.

Toiseksi Marner pelasi huippulaadukkaassa junnuorganisaatiossa ja hyvässä ketjussa yhdessä Christian Dvorakin ja Matt Rupertin kanssa. Yv:llä peliaikaa siunaantui Dvorakin ohella myös Max Domin kanssa. Tuo näkyi taatusti tehoissa, mutta toisaalta niin hyötyi Stromenkin siitä, että vastustaja yleensä ”yritti” ensisijaisesti pysäyttää McDavidin. Jatkoajallakin on nostettu esiin vertaus toiseen London Knightsin taituriin Sam Gagner’hen, joka aikanaan niin ikään pelasi kovassa ketjussa silloin jo laadukkaassa London Knightsissa. Se on toinen asia, kuinka paljon Marnerilla ja Gagner’lla on yhteistä taustan, pelityylin ja koon lisäksi sekä kuinka paljon Edmonton ryssi Gagner’n kehityksen. Toisaalta Leafsiltä voinee odottaa yhtä malttamatonta sisäänajoa nyt varattavan pelaajan suhteen kuin Gagner’n ajan Öljyltä.

Kolmanneksi Marner muistuttaa pelityyliltään liikaakin William Nylanderia: rightin puolen pienikokoinen taitosentteri, joka ainakin ensimmäiset kaudet NHL:ssä pelannee laidalla ja mahdollisesti sitten siirtyy keskelle. Jos Leafsin tulevaisuuden kärkiketjujen keskushyökkääjät ovat Nylander ja Marner lienee viimeistään pudotuspeleissä luvassa ongelmia, kun vastustaja heittää kentälle isokokoiset keskushyökkääjänsä tuota parivaljakkoa vastaan.

Silti itse varaisin mieluiten juuri Marnerin. Hän omaa kaikista suurimman potentiaalin kehittyä todelliseksi huippupelaajaksi oli se sitten laidalla ”patrickkanemäisessä” roolissa tai keskellä maltillisen sisäänajon tuloksena ”claudegirouxmaisessa” roolissa.

Loppu kaneettina voinee todeta, että varaustilaisuus lienee fanin näkökulmasta Leafsin kiinnostavin tapahtuma. Sen jälkeen sitten tulevat siirtotakaraja ja muut mahdolliset saumat, jolloin pelaajia tavataan kaupata. Jäällä tuskin ihmeitä nähdään ja harvat lupauksetkin ainakin toivottavasti pidetään pois Leafsin kokoonpanosta.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Hyvää ja mielenkiintoista tekstiä @SaucerPass Ihan noin pitkää tekstiä ei itseltäni nyt irtoa. Tässä jännityksellä rebuildille tärkeitä siirtoja odottelen kovasti. Voi olla, että tärkeät treidit tapahtuu vasta varaustilaisuudessa, sen jälkeen tai vasta talvella kun joku joukkue tarjoaa jotain huippupakettia Kesselistä ja/tai Phaneufista. Itse olen ehdottomasti Marnerin kannalla. Ei haittaa kasvaako pituutta vai eikö, mutta tuolla rungolla nuo pisteet OHL:ssä ovat ihan uskomattomat ja harvoin vastaavia näkee, jos koskaan, vaikkakin on ollut hyvät ketjukaverit, mutta kyllä se stara oli tuossa jengissä Marner.

Toivoisin Torontolle vielä toista vuoroa kympin sisään, jotta saataisiin tästä huippudraftista vielä enemmän irti tai sitten vähän noustaisiin ja napattaisiin Nick Merkeley tai Timo Meier. 24 vuorolla tuskin kumpikaan noista pelaajista on vapaana, mutta jotenkin on sellainen tunne, että tuossa on 2 myöhempien 1. kierroksen vuorojen parasta hakua.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Tässä on kyllä jo niin kauan odottanut, että draft alkaisi, ettei edes meinaa pysyä enää housuissaan. Samalla miettinyt kaikkia treidi vaihtoehtoja, rebuildia ja vaikka mitä. Jotenkin uskon, että Shanahan saa Torontolle vielä toisen hyvän pickin, mutta älyttömin ajatus tuli juuri äsken kun mietin tuolla draft osiossa ollutta twiittiä, että 3,9 ja 10 on "kaupan", eli tietysti pitää olla oikea hinta. Myöskin tähän mietintääni liittyi Kessel, joka ei Devilsiä sekä Carolinaa nimennyt niihin joukkueisiin, joihin hän haluaisi siirtyä. No, kuitenkin tällainen älytön ajatus oli, eli Arizonan 3th vs. Kadri ja Phaneuf, Carolina, Devils tai Philly vs. Kessel, joku junnu tai pari sekä isopalkkainen ikämies ja San Josen 9th tai Coloradon 10th vs. JVR ja ehkä 24th. Noilla sitten hommattaisiin 3th Marner, 4th Strome jos 5th olisi, niin Hanifin, muuten jos vaan mahdollista 6th tai 7th, niin Provorov ja 9th tai 10th Crouse, Rantanen tai Meier. Heh.. Eli tämä siis vaan omaa fantasiapohdiskelua kun niin paljon tätä taas odottanut. Tällaista ei siis tule tapahtumaan, mutta toivottavasti Shanahan jonkun kivan ässän vetää hihasta ja saataisiin 10 joukossa varattua kahteen otteeseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös