Tarinat pelinumeroiden takaa

  • 33 899
  • 61

Necrolyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Leijonat, Caps
Pelinumerot

Heipparallaa. En tiedä vähänkään tunnetuiden pelaajien pelinumeroiden "taustatarinoista" juuri mitään, jos sellaisia nyt sitten ylipäätään edes on. Jaromir Jagrin numero 68 ainakin tulee siitä vuodesta, kun neuvostosotilaat menivät kukistamaan suunnitelmissa ollutta vallankumousta 1968 tai jotain sinne päin. Muitapa syntytarinoita sitten en tiedäkään. Mistä esimerkiksi Granlundin numero 64? Onko isän tai äidin syntymävuosi? Aiemminhan hän on pelannutkin eri numeroilla esimerkiksi maajoukkueissa.

Jos olisin jäkiekkoilija, olisi mieluinen numero 17 Suomen itsenäisyyden kunniaksi, mutta kun se on maajoukkueessakin jäädytetty Kurrin Jarpalle. Syntymävuosi olisi yksi vaihtoehto, mutta ei todellakaan kovin omaperäinen. Minun tapauksessani se olisi 85 ja ainakin Tapparan Makkosella on moinen numero ja eittämättä mainitusta syystä.

Onko teillä siis tiedossa mitään tavanomaisesta poikkeavia tarinoita pelaajien numeroiden taustalta?
 

Samsonov

Jäsen
Suosikkijoukkue
HFBoards oikeinkirjoitus
Venäläisistä ainakin Kovalchuk (17) ja Malkin (käänteinen 71) käyttävät numeroitaan Harlamovia kunnioittaakseen. Ilya ei uskalla (tai ei saa) maajoukkueessa käyttää samaa numeroa kuitenkaan.

Kanukeilla tietenkin tuo nro. 19 on semmoinen mikä on näkynyt aika monen suurpelaajan selässä... Trottier, Yzerman, Sakic, Thornton, Toews... Sitten on tietenkin nelonen ja ysi. Gretzkyn 99 on jäädytetty koko nahilassa, mutta 66 ei ole, uskaltaako joku joskus käyttää Marion kuuskuutosta? Epäilen. Ysiysiäkään tuskin kukaan käyttäisi koskaan enään vaikka ei olisikaan jäädytetty liigan toimesta.

Itse käytin junnu-urallani numeroa 21 ja voisin sitä käyttää edelleen, mikä jottei.

Miksi maalivahdeilla on niin usein numero väliltä 30-40? Onko jollain järkevä selitys tälle.
 
Viimeksi muokattu:

Rocco

Jäsen
Maalivahdeilla on ennen ollut numero 1 ja sitten muiden pelaajien numeroiden jälkeen suurin numero, eli se menee nykyrostereissa jonnekin 30-> hujakoille. Ennenhän Neuvostoliitossa kun oli 18 kenttäpelaajaa kokoonpanossa, 1 oli ykkösveskarille, 2-19 kenttäpelaajille, joista 2-7 puolustajille, 8-19 hyökkääjille ja 20 kakkosveskarille. Tretjak ainakin pelasi numerolla 20, ja aika moni venäläinen maalivahti edelleen sillä pelaa, mm. Evgeni Nabokov osan aikaa urastaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aikojen alussa maalivahdit olivat isoin ja pienin, yleensä 1 ja 19, pakit 2 - 7 ja hyökkääjät suuret numerot. Tuolloin numerot olivat yleensä 1 - 20, suuremmat numerot ovat tulleet enemmän käyttöön myöhemmin. Väittäisin, että sattumalla on suurin merkitys numeroihin, saat junnuna jonkun pelipaidan ja siitä tulee sinun numerosi. Tosin tänä päivänä taitaa junnut ostaa pelipaidat joka vuodeksi, eikä pelaa enää edellisen ikäluokan vanhoilla.
 

SharksAttack

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, KalPa, Sport
mutta 66 ei ole, uskaltaako joku joskus käyttää Marion kuuskuutosta? Epäilen.

Calgaryn T.J. Brodie käytti viime kaudella ainakin hetken aikaa numeroa 66, mutta vaihtoi numeroon 7.

Myös Ed Belfour käytti numeroa 20 Tretjakin kunniaksi. Tretjak oli Belfourin maalivahtivalmentaja Chicagossa.

Sidney Crosby käyttää numeroa 87, koska on syntynyt 7 elokuuta 87, eli Amerikassa 8.7.87.
 

FutureHockey

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS - #FreeFASlapsi
Mikael Granlund pelasi aikanaan kasvattajaseurassansa (Laser HT) numerolla 64 ja kunnianosoituksena hän käyttää numeroa vieläkin. Näin Granlund siis sanoi taannoin maikkarin haastattelussa, mutta alkuperäistä syytä tuon numeron valinnalle ei kyllä löytynyt. Liekkö sitten vaan "arvalla vedetty" numero vai?

Alla muutamia mukavia tarinoita pelinumeroiden takaa...

#0 - NHL:n historian aikana ainoastaan Neil Sheehy on käyttänyt kyseistä numeroa. Numero on pelaajan itsensä villiä ideointia sillä Sheehyn alkuperä ja sukuilaisjuuret vievät Irlantiin, jossa suvun sukunimi oli O'Sheehy. Sheehy kävi aprikoimaan ja tuli siihen tulokseen, että numero 0 toimii sitten sukunimen oona ja näin paidan selkämykseen syntyisi O Sheehy.

#9 - Maurice "Rocket" Richard pelasi uransa ensimmäisen kauden Montréalissa numerolla 15, mutta vaihtoi seuraavan kautena numeroon yhdeksän. Syynä päätymiseen #9 oli Richardin tytär, joka painoi syntyessään yhdeksän paunaa.

#22 - Jordin Tootoo käyttää osuvasti tätä numeroa (Two two). Ennen kuin Tootoo sai tämän numeron käyttöönsä, kulki hän numerolla 55, josta saadaan kääntämällä päälaelleen aikaan numeroyhdistelmä 22.

#79 - Alexei Yashin pelasi kyseisellä numerolla Islandersissa. Ottawassa pelatessaan Yashin oli käyttänyt numeroa 19 ja olisi halunnut sen kiivaasti käyttöönsä myös Long Islandilla, mutta Islanders oli poistattanut numeron jäädytyksellä käytöstä Bryan Trottierin kunniaksi. Yashin aprikoi, että 7 näyttää pelipaidassa edes vähän samalta kuin 1, joten siitä syntyi 79.

#88 - Eric Lindros tuli tunnetuksi urallansa numerosta 88. Alkuperä numerolle löytyy hänenkin kohdaltaan kunnioituksen osoituksesta toista ihmistä kohtaan. Entinen NHL-tuomari, Lindrosin ystävän isä ja Lindrosin alku-uran mentori, John McCauley käytti paidassaan numeroa kahdeksan. Uransa alkupuolella Eric pelasi samaisella numerolla kunnioittaessaan vuonna 1989 kuollutta McCauleyta. Siirtyessään Oshawa Generalsin riveihin oli numero kuitenkin jo varattu ja näinpä Eric päätyi tuplakasiin.

#96 - Pavel Bure halusi aikanaan ottaa Vancouverissa käyttöönsä numeron 96, mutta Canucks-valmentaja Pat Quinn ei kuitenkaan tähän suostunut, koska luuli Burne haluavan pröystäillä numeronsa kanssa. Oikea syy numeron haluamiselle kuitenkin oli, että Bure tahtoi muistaa päivää, jolloin saapui Amerikkaan (6.9.1991). Bure pelasi uransa alun numerolla kymppi ja loisti, mutta vuonna 1995 Bure sai vihdoin luvan vaihtaa numeronsa 10 > 96. Seuraavat kaksi kautta menivät Burelta totaalisesti penkin alle ja Bure vaihtoi takaisin numeroon 10.
 

lätkämies

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Columbus Blue Jackets
#99 Wayne Gretzky tuli siitä kun Väinö olisi halunnut otta Gordie Howen ysin juniorijoukkueessa mutta tämä oli varattu niin Väinöstä tuli 99

#66 Mario Lemieux oli vielä 15-vuotiaana 27 mutta tällöin tapasi Wayne Gretzkyn ja olisi halunnut vaihtaa numeron 99 itselleen. Tapaaminen oli järjestnyt jonkunlaisen agenti välityksellä ja tämä agentti ehdotti Mariolle että kääntään numeron 99 toisinpäin.

#24 Sami Kapanen tulee siitä että Sergei Makarov oli myös 24.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Maalivahti Martin Biron pelasi uransa ensimmäiset NHL-pelit kaudella 1995-96 numerolla 00. Pelinumeron taustoja en tiedä, mutta vain noissa kyseisellä kaudella pelaamissaan kolmessa pelissä Biron tuota tuplanollaa käytti.

Koripallostahan tuo on pikemminkin tutuksi tullut, mutta nykyään ei NBA:ssakaan kukaan taida tuota käyttää. NHL on ilmeisesti jopa kieltänyt sekä 0:n että 00:n paidan selkämyksessä. Vai onko kieltänyt?
 

Juna

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mikael Granlund pelasi aikanaan kasvattajaseurassansa (Laser HT) numerolla 64 ja kunnianosoituksena hän käyttää numeroa vieläkin. Näin Granlund siis sanoi taannoin maikkarin haastattelussa, mutta alkuperäistä syytä tuon numeron valinnalle ei kyllä löytynyt. Liekkö sitten vaan "arvalla vedetty" numero vai?
Laser HT sai uudet pelipaidat juniorijoukkueille vuonna 2005. Ideana oli, että kukaan pelaaja C:stä A-junnuihin ei käytä samaa numeroa. Tällä tavoin siirtyminen vanhempiin/nuorempiin ikäluokkiin onnistuu ilman numeroiden kanssa kikkailua. Oma numeron oli tarkoituksena säilyä useamman vuoden. Silloisille A-junnuille varattiin numerot numerot 1-26 ja B- ja C-junnuille sitten siitä ylöspäin.

Granlund oli pelannut aiemmin numerolla 8, mutta se ei ollut enää käytettävissä. Muistaakseni C-junnut pääsivät valitsemaan numerot heti A:n jälkeen. Vapaina olevia numeroita (27-98) varattiin aakkosjärjestyksessä, ja Granlund valitsi tuolloin numeron 64 ilman sen suurempia perusteluja. Ainakin 88 oli mennyt jo heti alussa, en osaa sanoa olisiko Mikael sen halunnut. Jos nyt jotain vielä spekuloidaan niin 8*8=64.
 

Rocco

Jäsen
Kesällä Mike Commodorelle yritettiin saada pelinumeroksi 64 oikein kansalaisliikkeen avulla, mutta ei ottanut. Jos joku ei tiedä miksi, niin Commodore 64 on edelleen maailman myydyin tietokonemalli, ja kulttisuosion saanut pelikone.
 

Necrolyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Leijonat, Caps
Jälleen yksi kenties turhan knoppitiedon ketju. Myönnän, että minulla on jonkinasteinen fiksaatio numeroihin noin yleensä ja arvuuttelen melko usein tarinoista tunnettujen jääkiekkoilijoiden pelinumeroiden taustalta, etenkin, jos kyseessä on joku hieman suurempi numero.

Syntymävuodet ovat etenkin nykyään ja nuorehkoilla pelaajilla melko yleisiä, esim. Crosby, Landeskog, Franzen ja Nugent-Hopkins. Liigassakin ysikolmosia taitaa olla useampi. Tavaresilla tämä heittää yhdellä. Lieneekö joskus ollut samassa seurassa toinen vuonna -90 syntynyt ja on sitten valinnut seuraavan, ja tämä on vakiintunut.

Kertoilkaa, jos tiedätte jotain pelaajien numeroista. Esimerkkinä Granlund - onko -64 kenties hänen isänsä tai äitinsä syntymävuosi vai onko se käännetty numerosta 46, jota on tottunut käyttämään joskus aiemmin, mutta on ollut varattuna aiemmassa seurassa? Samaan tyyliin kuin Tomi Kallio, joka käytti maajoukkueessa jäädytetyn 17 sijaan numeroa 71.

Yksi asiaan liittyvä mielenkiintoisuus koskee nuorten MM-kisoja, joissa pelaajat käyttävät pääsarjoista poiketen melko suoraan numeroita 1-30. Onko tämä joku vakiintunut käytäntö? Aikanaanhan suuremmat numerot olivat melkoinen poikkeus, joten onko taustalla se, ettei kenenkään anneta erottua joukosta spesiaalin numeronsa vuoksi, yrittäen siis olla jotenkin erinomainen (esim. Teräväinen ei suinkaan pelannut numerolla 86, eikä Ikonen numerolla 61).

Jos olisin jääkiekkoilija, valitsisin mahdollisimman harvinaisen numeron ja pienen tutkimuksen perusteella se olisi sopivasti isäni syntymävuosi -59. Hän kun on minulle jonkinasteinen esikuva, olisi se myös siltäkin pohjalta sopiva.

Saa myös poistaa, jos tämä on modejen mielestä aivan joutava ketju. Minua aihe vain sattumoisin kiinnostaa.
 
Jos Johan Franzenista puhutaan, niin eikös tuo -79 syntynyt vanha karju vetele numerolla 93?

Muistaakseni Granlundin numeroon 64 liittyi jotenkin lapsuuden ajan kuuluisa pelikonsoli Nintendo64.

Yhtäkkiä hauskana tarinana pelinumeroista liittyy Lukon Aki Kangasmäen nykyiseen numeroon 59. Kangasmäki oli nähnyt juuri joukkueeseen liittyneen Mark Bomersbackiin tatuoidun #18. Bomersback oli ilmeisesti aina tuolla numerolla pelannut ja se oli hänelle tärkeä, joten Kanki reiluna miehenä antoi numeronsa Bomersbackille. Muistaakseni hieroja Tomi Pihkoluoma ja Teemu Aalto keksivät Akille rumimman mahdollisen pelinumeron ja päätyivät näin numeroon 59.
 

Ralph

Jäsen
Eikös Ilya Kovalchukin #17 ole tullut Valeri Harlamovin kautta?
 
Yksi asiaan liittyvä mielenkiintoisuus koskee nuorten MM-kisoja, joissa pelaajat käyttävät pääsarjoista poiketen melko suoraan numeroita 1-30. Onko tämä joku vakiintunut käytäntö? Aikanaanhan suuremmat numerot olivat melkoinen poikkeus, joten onko taustalla se, ettei kenenkään anneta erottua joukosta spesiaalin numeronsa vuoksi, yrittäen siis olla jotenkin erinomainen (esim. Teräväinen ei suinkaan pelannut numerolla 86, eikä Ikonen numerolla 61).

Aivan varma en ole mutta mielestäni nuorten kisoissa on käytössä numerot 1-35.
 

Necrolyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Leijonat, Caps
Jos Johan Franzenista puhutaan, niin eikös tuo -79 syntynyt vanha karju vetele numerolla 93?

No voi rähmä, taas tuli muisteltua ihan mitä sattuu. Häntä kun juuri tarkoitin.

No voi rähmä potenssiin kaksi, olen näköjään perustanut tismalleen samanlaisen ketjun kolmisen vuotta sitten, mutten muistanut mokomaa oltuani luultavasti tapahtumahetkellä alkoholin vaikutuksen alaisena.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Montréal Canadiens
Erik Karlsson #65 on sen peruja että vanhempansa ovat syntyneet vuonna 1965. Mikael Granlundin 64 taisi liittyä siihen että oli ekassa junnujoukkueessaan sen numeron saanut (Kiekko-Laser ?) ja pitää sitä sitten joka joukkueessa.
 

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aivan varma en ole mutta mielestäni nuorten kisoissa on käytössä numerot 1-35.

Ainakin Ruotsin Oscar Dansk pelasi 35:llä ja varmaan oli muitakin maalivahteja. Suomen suurin numero oli kai Saroksen 31.

Aikuisten MM-kisoissakin taisi olla 90-luvun alkuun asti lähinnä käytössä numerot 1-30. Suomella maalivahdit olivat siististi 1, 19 ja 30, kunnes 1992 kisoissa Sakke Lindfors otti käyttöön "oman" 35:n ja myös numerot 40, 42 ja 44 olivat käytössä. Mika Nieminen, Mikko Mäkelä ja Harri Laurila muistaakseni. Saattaa olla, että Jukka Seppo "sooloili" numerolla 33 jo Tukholman kisoissa 1989.

Hebkilökohtaisesti olen tämän numeroasian suhteen sen verran konservatiivinen, että mieluummin näen pelaajilla perinteisiä numeroita kuin jotain ylisuuria syntymävuosinumeroita tai muuta. Jäädytettyjä numeroita rupeaa olemaan tietysti koko ajan enemmän, niin on pakkokin ottaa "reservipelaajien" numeroita normaalikäyttöön.
 

Necrolyte

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Leijonat, Caps
Ainakin Ruotsin Oscar Dansk pelasi 35:llä ja varmaan oli muitakin maalivahteja. Suomen suurin numero oli kai Saroksen 31.

Aikuisten MM-kisoissakin taisi olla 90-luvun alkuun asti lähinnä käytössä numerot 1-30. Suomella maalivahdit olivat siististi 1, 19 ja 30, kunnes 1992 kisoissa Sakke Lindfors otti käyttöön "oman" 35:n ja myös numerot 40, 42 ja 44 olivat käytössä. Mika Nieminen, Mikko Mäkelä ja Harri Laurila muistaakseni. Saattaa olla, että Jukka Seppo "sooloili" numerolla 33 jo Tukholman kisoissa 1989.

Hebkilökohtaisesti olen tämän numeroasian suhteen sen verran konservatiivinen, että mieluummin näen pelaajilla perinteisiä numeroita kuin jotain ylisuuria syntymävuosinumeroita tai muuta. Jäädytettyjä numeroita rupeaa olemaan tietysti koko ajan enemmän, niin on pakkokin ottaa "reservipelaajien" numeroita normaalikäyttöön.

Ihan hyvä pointti sinullakin. Itse olen miettinyt sellaistakin asiaa jostain kaukaa tulevaisuudesta, että mikäli jäädytettyjä numeroita alkaa olla kymmenittäin, joudutaanko ottamaan käyttöön kolminumeroisia pelinumeroita? Kuinka todennäköisenä näette tämän?
 

P.Sihvonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei ole. Antaa urheilun näyttää, kuka kulloinkin on
68?

Arvataanko tai tiedetäänkö, kuka oli Euroopassa luultavasti ensimmäinen pelaaja, joka pelasi maansa pääsarjatasolla numerolla 68?
 

Ralph

Jäsen
Arvataanko tai tiedetäänkö, kuka oli Euroopassa luultavasti ensimmäinen pelaaja, joka pelasi maansa pääsarjatasolla numerolla 68?

En tiedä onko kyseessä Jaromir Jagr, mutta ketjun aiheeseen liittyen kuitenkin Jagrista asiaa. Hänen sukulaisille taisi käydä ikävästi Neuvostoliiton hyökätessä Prahaan vuonna 1968.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Tietääkö kukaan tarinaa Pavol Demitran #38:n takana? Haluaisin kovasti tietää edesmenneen slovakkilegendan ja suosikkipelaajani pelinumeron tarinan. Jos tekisin nyt comebackin salibandyareenoille, ottaisin Demitran numeron käyttööni kunnianosoituksena tälle hienolle ihmiselle. Aiemmin tuli pelattua numeroilla #20 ja #28 näitä vaihdellen, kakskasi oli kaiketi Vahalahdesta ja ensin mainitusta ei ole mitään muistikuvaa - molemmat numerot mielestäni visuaalisesti hienoja. Mutta tuo kolmekasi, se on visuaalisesti upea ja sitä on kantanut suurin suosikkini - se on minun numeroni - jos vielä vedän päälleni jonkin seuran pelipaidan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös