Ilmoitukset

Käyttäjiä on huoltokatkon jälkeen piinanneet kirjautumisongelmat.

Jos koet kirjautumisessa olevan ongelmia ota yhteyttä ylläpitoon. http://keskustelu.jatkoaika.com/misc/contact tai @Ylläpito 

Sulje ilmoitus

Nimimerkin FASlapsi turhat ja provosoivat viestit HIFK-osioissa toivat hänelle kahden kuukauden pelikiellon. Aiempi rikehistoria vaikutti pelikiellon pituuteen korottavasti.

Nimimerkki Guetsin yhden sanan viesti Juhani Tyrväisen ketjussa ei antanut mitään uutta keskustelulle, joten päädyimme antamaan hänelle viikon pelikiellon.

Myös nimimerkki godspeedin "Olen sanaton"-viesti feminismi-ketjussa oli täysin turha, joten annoimme myös hänelle viikon pelikiellon.

Nimimerkin kausi kirjoitti täysin turhan "Hieno viesti!"-viestin TPS-osioon ja on sen vuoksi seuraavan viikon pelikiellossa.

Nimimerkki Esteri keskittyi otteluseurannassa lähinnä henkilökohtaisuuksiin, minkä vuoksi päädyimme antamaan hänelle kahden viikon pelikiellon.

Palkitsemme nimimerkit Crapbag ja Domi28 viikon pelikiellolla otteluseurannasta löytyvistä netiketin vastaisista viestistä.

Nimimerkki Miju kirjoitti Jukurit-osioon täysin turhan viestin. Lisäksi "linkki Youtubeen" ei kuvaa sitä, mitä linkki sisältää. Annamme tästä viikon pelikiellon.

Pelkät pisteet eivät tuo sisältöä keskustelulle. Tämän vuoksi annamme nimimerkki WigWamille viikon pelikiellon.

Annamme nimimerkki AaTeelle viikon pelikiellon SaiPa pudotuspeleissä -ketjun offtopicista.

Nimimerkin ja hänen oikean nimen yhdistäminen on kiellettyä, vaikka viestiä kirjoittaessa ei olisikaan täysin tosissaan. Tämän vuoksi nimimerkki mustaoranssi on seuraavan viikon pelikiellossa.

Sulje ilmoitus

Tarinaa ja muistoja Sisu Teamista

Viestiketju osiossa 'Maajoukkue' , aloittajana Thusberg, 11.07.2014.

 1. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Aiemmin, noin vuosi sitten arvuuttelemieni Sisu Teamin tai Leijonien pelaamat ottelut Neuvostoliiton B-maajoukkuetta vastaan vuonna 1989 joulukuussa löytyivät ja paljastuivat Sisu Teamin pelaamiksi otteluiksi.

  Laitan tähän päivämäärät ja pelipaikat koska tulos oli näistä otteluista noin vuosi aiemminkin tiedossani, mutta tulokset laitan tähän mukaan toki myös:

  18.12.1989 Sisu Team-Neuvostoliitto B 7-10 (Ottelu pelattiin Savonlinnassa.)

  19.12.1989 Sisu Team-Neuvostoliitto B 4-7 (Ottelu pelattiin Kuopiossa.)
   
 2. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Vuoden 1960 osalta B-maajoukkue sai vihdoin ja viimein lisäystä pelaamiinsa otteluihin sinä vuonna ja tavallaan uuden ja ei niin uuden vastustajankin.

  Peruutuksia tuona vuonna Suomen B-maajoukkueella oli tuttuun tapaan ja niin kävi, että Neuvostoliiton B-maajoukkuetta vastaan peruuntui kokonaisen turnauksen verran otteluja.

  Kuitenkin peruutuksesta hyvitykseksi B-Punakone nähtiin jäällä Suomessa ainakin kaksi kertaa tuon vuoden aikana. Laitan niistä otteluista tiedot tähän viestiin siitä, että missä ne ottelut pelattiin sinä vuonna ja milloin vaikkakin eri lehdissä erikoisesti Suomen B-maajoukkuetta kutsuttiin nk. Kokeilujoukkueeksi jolloin välillä luulin sen olleen Ukkomaajoukkueen eli C-maajoukkueena tunnetun Kehitysjoukkueen edeltäjä tai sama joukkue joka tuolloin oli erittäin uusi, käytti vain eri nimeä ja myös nk. Nuorukaisjoukkueeksi sitä lehdissä kutsuttiin mikä oli erikoista vaikka kokoonpano muuten nimitystä huomioimatta täsmäsi melkein täysin varmasti B-maajoukkueeseen myös sen nk. Perusmiehistön osalta.

  Tässä tulevat ne ottelutiedot ja toivottavasti jonain päivänä aivan kaikki vuoden 1960 B-maajoukkueen pelaamat selkeät pelitiedot löytyisivät vaikkakin itse pelit muutoin eri joukkueita vastaan ovat tiedossani niin ei kuitenkaan esimerkiksi tarkkoja pelipäivämääriä tai pelipaikkoja ja vielä niitäkin vähemmän harmittavasti itse ottelujen tuloksia.

  Kaksi B-maajoukkueen ottelua Neuvostoliiton B-maajoukkuetta vastaan menivät lopulta siis näin:

  25.2.1960 Suomi B-Neuvostoliitto B 4-6 (Ottelu pelattiin Imatralla.)

  26.2.1960 Suomi B-Neuvostoliitto B 1-3 (Ottelu pelattiin Karhulassa.)
   
 3. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Pitkästä aikaa laitan hieman Sisu Teamin ja Team Karjalan aikakauden pelaajista asiaa tai jollakin tavalla niihin kerran halutuista pelaajista.

  Aiemmin, vuosien 1994 ja 1995 välisenä aikana tapahtui tietenkin Sisu Teamin päättyminen ja Team Karjalan alkaminen. Kuitenkin niin, että B-maajoukkueen perinteikästä toimintaa ei vielä tuolloinkaan lopetettu. Huolimatta toki monista kulissien takaisista keskusteluista.

  Vuosien 1994-1995 aikana Jukka Tammi oli kiintoisa ja Leijonienkin pelaaja maalivahtina. Hänelle mietittiin tulevia eläkevuosia varten jo paikkaa tulevan Team Karjalan nk. Perusmiehistössä. Tammi oli ollut Sisu Teamin nk. Perusmiehistössä vuonna 1984 tätä ennen.

  Vuosina 1994-1995 melkein kuin kirkosta kuulutettuna lähtökohtaisen vuodeksi 1995 uuden Team Karjalan ykkösmaalivahdiksi oli nousemassa automaattisesti vuonna 1993 Sisu Teamissa nk. Perusmiehistön ja vuonna 1994 nk. Reservipelaajiston eniten torjunut maalivahti eli Mika Manninen.

  Sitten vielä tyhjästä nousi kaikkien huulille mies tai tuolloin vielä aika nuorukainen nimeltä Vesa Toskala.

  Tunnetusti vuosina 1995-1997 Manninen-Toskala-parivaljakko kisailivat aika paljonkin pääsystä niin Leijoniin kuin myös etenkin Team Karjalan pelipaikkoihin. Vuonna 1996 kilpailu taisi olla kuumimmillaan jolloin ainakin Sakari Pietilän haluamiin pelaajiin molemmat kuuluivat.

  Hyvän matkaa ennen tätä Jukka Tammi oli kuitenkin jo lähtenyt Ilveksestä ja vaikka kaikki kolme herraa eli Tammi, Manninen ja Toskala kuuluivat esimerkiksi vuonna 1995 Ilveksen organisaatioon pelaajina niin kuitenkaan he eivät pelanneet tai päässeet samaan kokoonpanoon edes alustavastikaan.

  Mielenkiintoisena piirteenä lopulta kovista ennakoista huolimatta vuodeksi 1997 tultaessa ja Team Karjalan mennessä kohti loppumetrejään yksikään näistä herroista eli Tammi, Manninen tai Toskala eivät pelanneet siinä. Toskalaa tosin veikattiin pelaavaksi hyvin paljon niin 1997 kuin myös 1998. Manninen taisi jo lopettaa peräti uransa, Tammi oli myös lopettamaisillaan vaikkakin jatkoi aina hieman tilanteen mukaan uraansa ja varmasti sentään kun kutsu Naganoon tuli ja Toskalaa pyöriteltiin Leijonien ja NHL:n houkutusten pyörteissä.

  Erikoista oli myös pitää Toskalaa Team Karjalan osalta ykkösnimenä kun lopulta se Sakke Pietilän ykkösnimi tuntui olevan ainakin nk. Perusmiehistön osalta Miikka Kiprusoff.
   
 4. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Pitkästä aikaa ja melkein lopullisen varmasti olen nyt saanut kaikki vuoden 1981 Sisu Teamin pelaamat tuon vuoden ottelut tietooni. Vaikka näillä näkymin joitakin pelejä jää ainakin toistaiseksi vähän epäselväksi asemaltaan ja nämäkin epäselvät pelit voivat olla aikanaan peruttu 9.4.1981 pelattua Sisu Teamin ja Neuvostoliiton B-maajoukkueen välistä peliä lukuun ottamatta niin kaksi uutta ja varmuudella näillä näkymin viimeiset selvät Sisu Teamin vuonna 1981 pelaamat ottelut olivat Länsi-Saksaa vastaan nimenomaan siis maan A-maajoukkueen osalta ja vuoden 1981 ajalta joskin nämä eivät olleet ajallisesti viimeiset ottelut Sisu Teamilta vielä sinä vuonna koska Sisu Teamin viimeinen vastustaja vuonna 1981 vuoden 1990 tapaan näin esimerkiksi oli Ijs-Leeuw tai Ijs-Oranje eli Hollanti.

  Vuoden 1981 osalta Ijs-Oranjella piti jäällä totisesti kiirettä aivan vuoden lopulla koska yleisten turnausten lisäksi se pelasi myös Sisu Teamia, Vikingarnaa ja Neuvostoliiton B-maajoukkuetta vastaan ja vielä lisäksi aivan vuoden 1982 alussa Neuvostoliitolla oli Hollannissa valtava ottelukiertue sen eri maajoukkueilla nimenomaan erikoisena sarjavuoden aloituksena Ijs-Oranjea vastaan. Tuon 1982 Hollannin Turnauksen Neuvostoliiton eri maajoukkueita vastaan saatan joskus kirjoittaa jos kirjoittelen muuten Ijs-Oranjen edesottamuksista erikseen.

  Vuonna 1981 Sisu Team näyttää siis pelanneen lopulta 16-17 ottelua aikaisemmin rajana pitämäni 15 ottelun sijaan. Se olisi ollut ennätys koska vuonna 1982 Jorma Thusbergin valmennusvuotena ei taidettu pelata kuin vain 14 ottelua tai ehkä juuri ja juuri 15 ottelua mikäli saamani tiedot viime päivinä pitävät paikkansa. Ainoa harmi on vain tuo 9.4.1981 olleen Sisu Teamin ja Neuvostoliiton B-maajoukkueen välisen ottelutuloksen löytymättömyys joten toistaiseksi tuo vuoden 1981 Sisu Teamin kausiottelutilasto jää vaihtelevaksi määrältään.

  Päivitystä tulee myös tähän asti erittäin vaikeasti löydettäviin vuoden 1977 Sisu Teamin sen vuoden B-maajoukkuepeleihin. Ne vuoden 1977 Sisu Teamin ottelut tulevat tosin erilliseen viestiin.

  Joka tapauksessa tässä Länsi-Saksan Turnauksen ottelut jotka pelattiin 16.12.1981 ja 17.12.1981 Länsi-Berliinissä ja Augsburgissa:

  Länsi-Saksan Turnaus 1981

  16.12.1981

  Sisu Team-Länsi-Saksa 3-4 (Ottelu pelattiin Länsi-Berliinin Jäähallissa.)

  17.12.1981

  Sisu Team-Länsi-Saksa 2-7 (Ottelu pelattiin Augsburgin Jäähallissa.)
   
 5. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Joulukuussa 1977 Sisu Teamilla piti kiireistä aikaa. Pitkästä aikaa ainakin näillä näkymin Sisu Team sai tuona vuonna myös pelata. Tietääkseni Sisu Team pelasi tuona kyseisenä vuonna 10 ottelua joihin tulee nyt pian täydennystä kolmen ottelun muodossa. Tiedot päivittyvät siis pian, mutta ensin hieman taustoitusta tuon vuoden tilanteeseen:

  Joulukuussa 1977 Sisu Team kohtasi Tsekkoslovakian B-maajoukkueen. Kuitenkin, mutkiakin oli matkassa. Joulukuun alussa Itsenäisyyspäivän 1977 aikoihin ja vähän sen jälkeen ei ollut mitään epäselvää tuon joukkueen kanssa. Sittemmin suunnitelmat muuttuivat joskin koko ajan tai ainakin melkein koko ajan ongelmaksi ottelusarjan toteutumiselle tuntui tulevan vieraan ongelmat eli Tsekkoslovakiasta lähetettävän joukkueen suhteen.

  Välillä Tsekkoslovakian B-maajoukkue suostui tulemaan ja välillä ei. Välillä sen sijaan Sisu Teamin kohdattavaksi olivat tulossa Vitkovicen seurajoukkue, Tsekkoslovakian Extraliigan Seurajoukkueyhdistelmä joka olisi koottu pääosin Vitkovicen, mutta myös muidenkin seurojen pelaajista ja myös Tsekkoslovakian Alempi Yhdistelmämaajoukkue eli Tsekkoslovakian B-maajoukkueen ja Tsekkoslovakian C-maajoukkueen yhdistelmäjoukkue.

  Syy tälle erikoiselle empimiselle oli lähinnä Tsekkoslovakian omat lupailut eri maajoukkueidensa suhteen kerralla liian moneen suuntaan yhtä liian tiukkaan aikatauluun nähden. Välillä esimerkiksi Tsekkoslovakian B-maajoukkueen ei todellakaan ollut tarkoitus mennä Suomeen vaan pikemminkin Ruotsiin Vikingarnaa ja myöhemmin Kanadaan eri sen maajoukkueita ja seurajoukkueita vastaan pelailemaan. Vitkovicen seurajoukkuekin pelasi varsin ahkerasti eri puolilla Eurooppaa ja myöhemmin meni tosiaan Kanadaan missä seurakiertueen huipennuksena oli Quebec Nordiquesin kanssa pelattu näytösottelu.

  Erilaiset A-maajoukkueetkin olivat Sisu Teamilla mielessään mikäli Tsekkoslovakian B-maajoukkue ei pääsisi pelaamaan tai sitten itse Leijonatkin. Valitettavasti niilläkin oli omat ohjelmansa.

  A-maajoukkueista puhuttaessa Leijonien ja Sisu Teamin välillä tuli tosiaan joulukuussa 1977 hieman kitkaa kun Sisu Team joutui lykkäämään ottelujaan Tsekkoslovakian B-maajoukkueen kanssa. Leijonat kun halusivat kohdata samoihin aikoihin Länsi-Saksan ja siten Sisu Team sai pelata ottelunsa muualla kuin alun perin aikomissaan pelipaikoissa Helsingissä ja Lappeenrannassa.

  Aiemmin kun en myöskään tiennyt tuota Länsi-Saksan joulukuun 1977 pelitilannetta Leijonien kanssa niin luulin sitäkin välillä Sisu Teamin pelanneen sen kanssa vaikka lopulta tietenkin Länsi-Saksa pelasi Leijonia vastaan. Kitkaa aiheuttivat Sisu Teamin ja Leijonien välille myös valinnat tulevaan Izvestija-turnaukseen joskin valintakiistat jäivät pelipaikkakiistaan nähden pienemmiksi.

  Lopulta Sisu Team kohtasi Tsekkoslovakian B-maajoukkueen kolme kertaa 11.12.1977, 12.12.1977 ja 14.12.1977 Lahdessa, Uudessakaupungissa ja Tampereella.

  Niiden tulokset laitan seuraavaan viestiin ja toivottavasti tulevaisuudessa löytyisi vuoden 1977 Sisu Teamin pelaamia otteluja tuolta vuodelta enemmänkin. Neljä ottelua vielä puuttuu tuloksiltaan kun Sisu Team ainakin tietääkseni pelasi 10 ottelua ja kuusi ottelua on kohta merkitty tuloksineen.
   
 6. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Laitan tähän siis Sisu Teamin joulukuun 1977 ottelutulokset Tsekkoslovakian B-maajoukkuetta vastaan:

  11.12.1977

  Sisu Team-Tsekkoslovakia B 6-1 (Ottelu pelattiin Lahden Jäähallissa Helsingin Jäähallin sijaan jossa pelasivat Leijonat ja Länsi-Saksa.)

  12.12.1977

  Sisu Team-Tsekkoslovakia B 1-7 (Ottelu pelattiin Uudenkaupungin Jäähallissa Lappeenrannan Jäähallin sijaan jossa pelasivat Leijonat ja Länsi-Saksa. Mikäli en muuten aivan väärin muista niin tämä oli ensimmäinen Uudenkaupungin Jäähallissa koskaan pelattu maaottelu ilmeisesti ihan aivan kaikki mahdolliset maajoukkuepelit laskien koska Kehitysjoukkue eli Suomen C-maajoukkue ja Leijonat olivat aiemmin vuonna 1977 peruneet ainakin omat tuon Uudenkaupungin Jäähallin vihkiäisotteluiksi kaavaillut maajoukkuepelinsä koska tuo Uudenkaupungin Jäähallihan valmistui vuoden 1977 alkupuolella, mutta maajoukkuepelejä siinä ei tosiaan pelattu ennen joulukuuta 1977 millään tavalla. Kehitysjoukkue eli Suomen C-maajoukkue pelasi tietääkseni vuosina 1978-1979 ensimmäisen pelinsä Uudenkaupungin Jäähallissa, mutta Leijonia sinne saatiin odottaa pidempään.)

  14.12.1977

  Sisu Team-Tsekkoslovakia B 3-2 (Ottelu pelattiin Tampereen Jäähallissa.)

  Vuoden 1977 Sisu Teamin pelaamien ottelujen osalta mikä tahansa lisätieto niistä on tervetullutta mikäli vain joku jotain niistä tietää tai muistaa jotakin.
   
 7. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Vuoden 1985 helmikuun kauan kadoksissa olleet Sisu Teamin maaottelut tuloksineen Jääkarhuja eli Norjaa vastaan löytyivät vihdoin ja viimein. Harmittavasti ei kuitenkaan kotimaisten lehtien avulla vaan Aftenpostenin, Arbeiderbladetin ja Dagbladetin avulla.

  Kyseiset ottelut ainakin pelattiin 17.2.1985 ja 18.2.1985 Sarpsborgissa ja Oslossa.

  Laitan tulokset niistä seuraavaan viestiin.
   
 8. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Sisu Teamin Ottelukiertueesta Jääkarhuja eli Norjaa vastaan tulee seuraavaksi tähän alle tulokset ja ne olivat hämmentävänkin tasaisia pelejä ottaen huomioon sinä vuonna tapahtuneen tapaturmaisen, mutta erittäin kammottavan Jääkarhujen tippumisen B-sarjan MM-Kisoista suoraan C-sarjan MM-Kisoihin vuodeksi 1986.

  Joka tapauksessa tässä tulokset:

  Sisu Teamin Ottelukiertue Norjassa helmikuussa 1985

  17.2.1985

  Sisu Team-Jääkarhut 3-3 (Ottelu pelattiin Sarpsborgin Jäähallissa.)

  18.2.1985

  Sisu Team-Jääkarhut 3-1 (Ottelu pelattiin Oslon Jäähallissa.)

  Tässä vaiheessa Sisu Teamin ottelutilastooni on kertynyt 12 ottelua tuloksineen päivineen juuri siltä vuodelta eli vuodesta 1985 puhuttaessa ja mahdollisesti Sisu Team pelasi paljon tätäkin ottelumäärää enemmän. Ehkä 20 ottelua tai senkin yli, mene ja tiedä. 1985 ei kuitenkaan Sisu Teamille tai tuonakin vuonna usein typerästi Olympiajoukkueeksi nimiteltynä mikään hirvittävän isojen ottelumäärien vuosi. Jääkarhuja vastaan pelatut pelit saattavat ehkä mennä myös vain yksittäisottelujen listaan, mutta saa nähdä.

  Mikä tahansa lisätieto Sisu Teamin vuoden 1985 otteluista on aina tervetullutta.

  Mahdollisesti on ehkä aika päivittää jälleen myös Suomen B-maajoukkueiden alkuperäisen aikakauden eli vuosien 1950-1997 väliseltä ajalta jälleen ottelutaulukkoja tuttujen vuosien 1961-1997 lisäksi nyt myös vuodella 1960 lisättynä. Tätä suurta päivitystä en tee tänään enkä välttämättä vielä vähään aikaan, mutta pian kyllä.

  Pitkälti päivitys riippuu myös siitä, että milloin olisi hieman enemmän vapaampaa aikaa ja myös Japanin Turnauksen 1978 ottelutietojen varmistumisesta juurikin Japanin eri maajoukkueiden osalta kun noista on ollut harmittavan vähän varmaa tietoa ja länsimaiset lehdet ovat valitettavasti tapahtuma-aikaan niin Suomen kuin Saksan tai pikemmin sanoen tuolloisen Länsi-Saksan osalta aika paljon täynnä harmillista, herjailevaa ja harhaanjohtavaa propagandaa tai sitten ne eivät ole edes viitsineet julkaista tuloksia.
   
 9. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Vuoden 1982 Sisu Teamin Päävalmentajan, Hiljaisen Ukonilman eli Jorma Thusbergin ajan kolme viimeistä ja erittäin pitkään puuttunutta maajoukkuepeliä nimenomaan Suomen ikioman ja tunnetun B-maajoukkueen osalta jääkiekossa on nyt selvinnyt erittäin pitkän ja kauan kestäneen etsinnän jälkeen. Tämän lisäksi selvisi myös hieman muutakin taustatietoa.

  Vuonna 1982 ja myös vuonna 1983 Sisu Teamin Joukkueenjohtaja oli Unto Wiitala (Joskus Unskin sukunimi on kirjoitettu lehtiin Viitalana ja se sukunimi on vaihdellut todella paljon näinä vuosina eri lehdissä.) jonka asema on melkoisen legendaariseksi kasvanut vuosikymmenten kuluessa ja Wiitalan asema oli jo tuolloinkin erittäin kunnioitettu. Muuna taustatietona on selvinnyt lisätietoja Suomen Divisioonamaajoukkueen eli nk. Divarijengin pelaajistoa koskevissa asioissa.

  Tosin vain vuoden 1983 osalta puhuttaessa eikä sekään vielä ihan varmaa ole. Jose Pekkalan epäselvä pelaaja-asema ei helpottunut ja Thusbergin aikakaudella uusien ja löytyneiden tietojen mukaan Sisu Team ei tehnyt Yhdysvaltain kiertuetta vuonna 1982.

  Vuoden 1983 aikana vielä Thusbergin aikakaudella sen sijaan Sisu Team saattoi vielä ehkä tehdä Yhdysvaltain kiertueen ja tämän kiertueen aikana Pekkala on voinut olla ainakin pelaamassa sen mukana. Vuoden 1983 aikana Pekkala saattoi olla mukana ja ainakin oli ehdolla nk. Divarijengiin FoPS:n eli Forssan Palloseuran Ilkka Mäntylän ja JyP HT:n Kari Viljasen ohella. Tosin näistä Kari Viljanen vakuutti herra Thusbergin ja hänestä tuli Sisu Teamin nk. Perusmiehistön maalivahti vuodeksi 1983. Siten vain Pekkala ja Mäntylä saattoivat olla mukana myös vuoden 1983 Battle Creekin Turnauksessa mikäli nk. Divarijengi siihen vain osallistui.

  Pekkala ei tosin ollut Divarijengin mukana Battle Creekin Turnauksessa 1982 eikä myöskään Mäntylä ja Viljanen. Erittäin epävarmaa on myös Pekkalan olot Divarijengin muissakin peleissä kuten myös Mäntylän. Pekkala ei todennäköisesti ollut monessakaan muussa vuoden 1983 Divarijengin muussa pelissä, mutta Mäntylä ainakin tiettävästi oli mukana muutamassa muissa peleissä missä Divarijengi pelasi ennen tuota 1983 Battle Creekin Turnausta.

  Laitan nuo löytyneet viimeiset kolme Sisu Teamin vuoden 1982 puuttunutta ottelua seuraavaan viestiin ja puuttuneet vastustajat olivat Ruotsin B-maajoukkue eli Vikingarna ja mukavana yllätyksenä itse Suomen A-maajoukkue eli Leijonat.
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2018
 10. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Vuoden 1982 Sisu Teamin loput yksittäiset ottelut kolmen puuttuneen ottelun osalta menivät lopulta siis näin kun näistä kaksi ottelua pelattiin Vikingarnaa vastaan maaliskuussa 1982 ja yksi ottelu Leijonia vastaan joulukuussa 1982:

  17.3.1982 Sisu Team-Vikingarna 3-5 (Ottelu pelattiin Norrköpingin Jäähallissa.)

  19.3.1982 Sisu Team-Vikingarna 3-12 (Ottelu pelattiin Tukholman Jäähallissa.)

  15.12.1982 Sisu Team-Leijonat 2-5 (Ottelu pelattiin Mikkelin Jäähallissa.)
   
 11. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Viime aikoina Sisu Teamista puhuttaessa ja erityisesti Jorma Thusbergin aikakauden eli vuosina 1982-1983 ja sen välisenä aikana, mutta erittäin todennäköisesti vuonna 1983 Sisu Team saattoi pelata Suomen Divisioonamaajoukkueen eli nk. Divarijengin kanssa yhden ottelun. Harmittavasti tästä ottelusta en ole koskaan saanut mitään järkevää lisätietoa mistään ja tämän todennäköisesti maajoukkuepeleistä usein pois lasketun ottelun voittaja olisi ollut Sisu Team maalein 7-4 ja kyseinen ottelu olisi pelattu Hämeenlinnassa.

  Joskus olen kuullut, että tämä olisi ollut jonkinlainen läksiäisottelu vuoden 1983 lopulla juuri ennen nk. Divarijengin lähtöä Battle Creekiin vuoden 1983 lopulla juurikin Thusbergin kunniaksi koska sen kerrottiin olleen tuon vuoden aikana Sisu Teamin viimeinen ottelu ja jonka jälkeen Sisu Team olisi alkanut elää ehkäpä mielenkiintoisinta kokeilukauttaan sen historiassa yhteistyössä Tampereen Ilveksen kanssa ja jolloin Sisu Teamin Päävalmentajaksi olisi ollut astumaisillaan jälleen kerran jo kertaalleen Sisu Teamia vuonna 1981 Päävalmentajan ominaisuudessa valmentanut Kaj Matalamäki.

  Tosin Divarijengistä puhuttaessa pitäisi vielä löytää Battle Creekin Turnauksen 1983 tarkat ottelutiedot ja päivämäärät jostakin ja myös se, että osallistuiko Divarijengi koko turnaukseen. Mikäli osallistui niin silloin tämä Hiljaisen Ukkosen läksiäisottelu pelattiin sitä ennen ja muussa tapauksessa se olisi ollut koko vuoden 1983 Sisu Teamin viimeinen ottelu kuten myös Divarijengin koko vuoden 1983 viimeinen ottelu mikäli Divarijengi jäi pelaamaan tosiaan vain Suomeen ja oli osallistumatta Battle Creekin Turnaukseen sinä vuonna aivan vuoden 1983 lopussa, kenties juuri Uudenvuodenaattona tai päivää-kahta päivää ennen sitä.
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2018
 12. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Vuoden 1978 Japanin Turnauksesta tai vaihtoehtoisesti uusien tietojen pohjalta Sapporon Turnauksen tai Tokion Turnauksen osalta tulee lopullinen yhteenveto lähipäivinä koska edelleenkin on hieman epäselvää, että miten monta joukkuetta nimenomaan Japanilta itseltään osallistui. Näillä näkymin toistaiseksi joukkueita osallistui kaikkiaan viisi tai kuusi kappaletta.

  Viidellä joukkueella pelattuna kyseisessä turnauksessa olisivat kohdanneet Japanin A-maajoukkue, Japanin B-maajoukkue eli Nippon All-Stars, Japanin C-maajoukkue, Sisu Team ja Länsi-Saksan B-maajoukkue. Kuudella joukkueella pelattuna kyseisessä turnauksessa olisivat kohdanneet Japanin A-maajoukkue, Japanin B-maajoukkue eli Nippon All-Stars, Japanin C-maajoukkue ja viimeisenä erikoisuutena turnausisäntien osalta Japanin Seuramaajoukkueiden All-Stars jonka vaihtoehtoinen nimi oli myös erittäin pitkän japaninkielisen nimensä mukaan Japanin Liigain ja Japanin Sarjain Tähdistöjoukkue.

  Tämä erikoinen Japanin Seuramaajoukkueiden All-Stars koottiin tuohon aikaan nimensä mukaisesti Japanin huonoimmista J-Liigan seuroista niiltä osin kun huonoimmista seuroista liikenivät vielä viimeiset ylimääräpelaajat jotka eivät mahtuneet mihinkään varsinaiseen maajoukkueeseen eli A, B tai C-maajoukkueeseen tuolloin mukaan, Japanin Pääsarjan ja Japanin Mestaruussarjan pelaajista joiden lisäksi joukkueessa oli mukana kaikkein lahjakkaimmat Japanin Prefektuurisarjan ja Japanin Perussarjan yksittäispelaajat.

  Toisinaan Japanin Perussarja on ollut myös nimeltään Japanin Aluesarja ja välillä nämä sarjat olivat myös erillisiäkin. Tosin tietääkseni eivät kuitenkaan noin vuoden 1978 aikoihin. Muutoin kuudella joukkueella pelatessa mukana edelleenkin olivat Sisu Team ja Länsi-Saksan B-maajoukkue kun Japanin Turnauksesta puhutaan.

  Japanin jääkiekolle vuonna 1978 tämä Sapporon Turnaus tai myös nimeltään näillä näkymin Tokion Turnaus oli historiallinen ja Japanissa muutenkin elettiin melkoisen kovaa kiekkokuumetta etenkin näin jälkikäteen katsoen.

  Kirjoitan seuraavaan viestiin jälleen hieman historiallista taustatietoa Japanin jääkiekosta niiltä osin kun missä mentiin 40 vuotta sitten vuonna 1978. Tulevina päivinä laitan Japanin Turnauksen 1978 ottelutiedot kunhan vain tuo asia joukkuemääristä varmistuisi. Puhun myös hieman noista Japanin muista erikoisista maajoukkueistakin seuraavassa viestissä.
   
 13. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Sisu Teamin aikanaan itse asiassa yllättävänkin monta kertaa sen kanssa otteleman Japanin tilannetta käydään läpi historiallisesti läpi pääkohdiltaan mikä tilanne oli ennen Japanin Turnausta 1978 ja tarvittaessa jatkan tätä kertomusta toisessakin viestissä:

  Nousevan Auringon Maan Jääkiekkoa 40 vuoden takaa

  Japanissa oli tehty runsaasti töitä vuodet ja vuosikymmenet ennen vuotta 1978.

  Nostaakseen maan tunnettavuutta maailmankartalla se oli joutunut ajoittain järkyttävän suurista satsauksista huolimatta rajusti pettymään.

  Japanin jääkiekolle 40 vuotta sitten tyypillistä oli se seikka, että suurliikemiehet omistivat seurat ja myöskin rahoittivat niitä ajoittain hulppeasti joskin välillä vain murusia tuli seurakassoihin. Kaikki varteenotettavat seurat Japanissa olivat siis suurliikemiesten seuroja niin hyvässä kuin pahassa toisin sanoen.

  Vuodesta 1968 lähtien Japani oli melko usein pysytellyt todellisilta kyvyiltään B-sarjan huippumaiden kastissa ja parhaimmillaan olisi voinut olla ilman pieniä epäonnistumisia myös A-sarjan edustajamaakin.

  Sen pahimmat vastustajat jääkiekollisesti olivat Itä-Saksa eli DDR, Puola ja Sveitsi jotka aina tuntuivat vievän siltä nousun mahdollisuudet sen nenän edestä.

  Vuodeksi 1979 Japanin uskottiin vahvasti nousevan Suomessa niin A-sarjaan MM-kisoissa kuin myös Talviolympialaisiin 1980. Tosin DDR:n uskottiin vetävän silti pidemmän korren ilman suurta ihmettä.

  Japanin jääkiekon erittäin kapeasta pohjasta huolimatta se oli elinvoimainen. J-Liigassa oli kuusi melko lailla varteenotettavaa joukkuetta ainakin juuri ja juuri sanan pohjalta arvioiden kun taas DDR:llä ei ollut kuin tasan kaksi huippuseuraa maan kääpiöpohjaisella Eishockey DDR-Ligassa, DDR:n Oberligassa tai Ost-Oberligassa erotuksena Länsi-Saksan Jääkiekon Oberligasta joka tosin Länsi-Saksassa oli paljon heikompi sarjatasoltaan ja oli vain ajoittain maan toiseksi korkein sarjataso.

  Japanin Jääkiekon vahva keskiö Iwasehkan Valtakunnassa

  Nimensä mukaisesti Iwasehkan Valtakunnassa (Iwasehka on japanilaisten historiallisesti pelkäämä, Suomen ja suomalaisuuden Pitkän Unen Talvea muistuttava ikitalvi joka jäädyttäisi kaiken alleen ympäri Japania aivan sen jokaisella alueella saarineenkin ja aiheuttaisi valtavan, lähelle ympäri vuotta kestävän kylmyyden joka ei ikinä päättyisi samalla tapaa kuin useimmiten on nykyisin päättynyt. Suomessa Pitkän Unen Talvi oli aikalaispuheista riippuen 100-111 vuotta ennen Talvisotaa ollut, sitä järjettömän paljon kylmempi ja pitkäkestoisempi talvi johon kuului yhtä järkyttävän kylmä syksy joka aiheutti valtavan katastrofin runsaiden kuolonuhreineen ja eläintuhoineen. Pitkän Unen Talvea kylmempi talvi on todennäköisesti Suomessa koskaan ollut vain 1600-luvun lopulla kun Suomen sää ympäri Eurooppaa oli samaan tapaan kokonaan sekaisin myös kesällä.) sykki Japanin jääkiekon tärkeä valtimo ellei joskus melkein koko lajin sydänkin. Iwasehkan Valtakunta tarkoittaa tässä tapauksessa Hokkaidoa. Toinen tärkeä alue oli Tokiossa. Muuallakin Japanissa jääkiekko oli toki tunnettua, mutta silti se ei saanut kunnollista vaikutusvaltaa urheilupiireissä itselleen tai näyttävyyttä.

  J-liigan kuudesta joukkueesta tuolloin neljä oli Tokion alueelta ja kaksi Hokkaidolta.

  Se kuulosti pieneltä ja vähäiseltä, mutta ei sitä ollut:

  Hokkaidossa sijaitsevalta Tomakomain alueelta tuli itse asiassa 70 % Japanin kaikista mahdollisista jääkiekkoilijoista ja sarjaseuroista 40 vuotta sitten sarjatasoista riippumatta!

  Japanin Jääkiekko kasvu-uralla aikanaan

  Japanissa oli 40 vuotta sitten 11 000 jääkiekkoilijaa ja tähän sisältyivät jo junioripelaajat ja erittäin harvat maan tuolloiset naispelaajat. Japanissa oli todella runsaasti jäähalleja. Silti maan kuusi suurinta jäähallia yleisömääriltään vuonna 1978 sijaitsivat Tokiossa.

  Japanissa oli kaikkiaan 200 seuraa jääkiekossa ja niistä ammattimaisiksi ja edes jotenkin suomalaisittain tai muutoin länsimaisittain jääkiekollisesti uskottaviksi voitiin vuonna 1978 katsoa 20 seuraa.

  Nämä Japanin 20 parasta seuraa pelasivat vuonna 1978 seuraavasti:

  Kuusi parasta seuraa pelasi J-Liigassa, seuraavat kuusi parasta seuraa pelasivat Japanin Pääsarjassa ja loput kahdeksan parasta seuraa pelasivat Japanin Mestaruussarjassa. Tämän lisäksi oli enemmän tai vähemmän puolittain uskottavalla tavalla jääkiekkoa korkeintaan puoli-ammattilaisin jos sellaisinkaan ottein pelaavina Japanissa vielä parikymmentä muuta joukkuetta jotka pelasivat Japanin Prefektuurisarjasssa ja Japanin Perussarjassa tai nimensä mukaisesti vaihdellen myös Japanin Aluesarjassa. Nämä todella matalatasoiset ja osin erittäin vahvasti amatöörimäiset sarjat pitivät tuolloin sisällään kymmenen joukkuetta.

  Nousevan Auringon Maassa harmonia päättyi?

  Näin ainakin seurajohtoisesti ja Japanin Jääkiekkoliitossa tuntui vuoden 1978 aikana noin 40 vuotta sitten. Laji oli kovaa vauhtia ammattilaistumassa, mutta Japani oli jäämässä kilpailumaista jälkeen kehityksessä ilman rajuja muita toimia.

  Japanin Jääkiekolla on ollut vuodesta 1928 lähtien Japanin Jääurheiluliitto ja Japanin Luisteluliitto jotka ovat olleet jopa tätäkin vanhempia kuin aivan kaikki otettiin huomioon. Nämä olivat harmonisesti ottaneet vallan myös jääkiekon hallinnoista kun lajia alettiin Japanissa todella harrastaa ja kehittää. Vuosina 1930-1965 Japanissa oli jo olemassa kutsumuotoinen ja myöhempi cup-muotoinen Koko Japanin Jääkiekon Mestaruuskilpailut joista kehittyi vähitellen Japanin Pääsarja ja Mestaruussarja ja yhä pienenevästi muut sarjatasot.

  Sittemmin Japanin Pääsarja ja Mestaruussarja muuttuivat yhdeksi ainoaksi Japanin Jääkiekkoliigaksi vuonna 1966 ja vuonna 1971 Japanissa hyväksyttiin ammattilaissäännöt jolloin luotiin J-Liiga ja laji alkoi lopullisesti taloudellisesti olla pelattavan kannattavaa toimintaa. Hetken aikaa J-Liigassa oli oman aikansa korkeimmat pelaajapalkkiotkin maailmassa tai ainakin erittäin lähelle sitä kun aivan kaikkea miettii vaikka sarjataso ei päätä huimannut.

  Japanin Jääurheiluliitto ja Japanin Luisteluliitto ajautuivat ammattilaistumisen tai edes puoliammattilaistumisen koittaessa rajuun ristiriitaan jääkiekkoilijoiden kanssa. Ne eivät tuntuneet hyväksyvän sitten mitenkään jääkiekkoilijoiden oman lajinsa kehitysvaatimuksia. Siten vuonna 1971 syntyi oma erillinen Japanin Jääkiekkoliitto ja muutenkin Japanin jääkiekkoilijoiden etuja ajanut Japanin Jääkiekkoilijoiden Edunvalvontaliitto. Ennen vuotta 1971 Japanin Jääkiekkoliitto oli ollut olemassa, mutta se toimi milloin minkäkin kuluttavan ja stressaavan asian johdosta Japanin Jääurheiluliiton tai Japanin Luisteluliiton alaisuudessa vailla huonoimmillaan edes järkevää toimivaltaa.

  Jatkan tätä kerrontaa seuraavassa viestissä.
   
 14. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Jatkan kerrontaa Japanin jääkiekkoilun tilanteesta 40 vuotta sitten vuonna 1978 seuraavasti:

  Nousevan Auringon Maan Jääkiekkoa 40 vuoden takaa osa 2

  Japanin Jääkiekkoilun Mahtimiehet

  Japanin jääkiekkoilussa oli monenlaisia mahtimiehiä 40 vuotta sitten kuten olisi tietenkin myös tänä päivänäkin.

  Joka tapauksessa 40 vuotta sitten Japanin Jääkiekon Mahtimiehistä puhuttaessa ainakin kulissien takana niitä oli tasan kaksi vaikka toki käytännössä jokainen J-Liigan suurliikemiehenä ollut omistajakin sellaiseksi voitaisiin laskea.

  Nämä kaksi herraa olivat vuodesta 1971 Japanin Jääkiekkoliiton Puheenjohtajana toiminut Yoshiaki Tsutsumi ja Japanin Jääkiekkoliiton Kunniapuheenjohtajana ja Tsutsumin nimellisenä ja häntä korkeampana pomona itse Keisarillisen Hovin Perheprinssi Takeda. Molemmat herrat olivat todella mielenkiintoisia, eläviä ja julkisia persoonia. Keisarillisen Hovin Perheprinssinä tunnettu Takeda sotkettiin varsin usein olemaan itse Tenno-saman eli Keisari Hirohiton veli, mutta näin ei itse asiassa ollut. Takeda kyllä oli sukua itse Keisarille, mutta vain äärimmäisen kaukaisesti ja nimellisesti ainakin suoraan sanottuna.

  Perheprinssi Takeda oli itse asiassa asemaltaan monimutkaisesti ymmärrettävän keisarillisen Oken tai Kyu-Miyaken kymmenennen perimysjärjestyksen eli eli niistä kaukaisimmaksi määritellyn Takedan suvun kantaisän myöhäisin jälkeläinen jonka perimysjärjestys oli siten keisarillisen kruunun kannalta todella alhainen. Näistä vahvin perimysjärjestyksessä ollut suku olisi ollut Nashimoton suvulla jolle oli määritelty ensimmäinen perimysjärjestys Keisarillisen Hovin Perheessä.

  Keisarillisen Hovin Perheen eräänlaisena kaikkien Perheiden ja Sukujen Kantaisänä oltiin pidetty Oken tai Kyu-Miyaken luojaa eli Keisarillista Ensimmäistä Perhehovin Prinssi Fushimi Kuniieta joka myös oli yksi Keisari Sakuramachin ja Keisari Kokakun sukulaisista jolle oli määritelty tehtäväksi perustaa eräänlainen uusi porras keisarillisessa perimysjärjestyksessä ja tästä palkkioksi hän sai osallisuuden Shinno-seremoniaan joka velvoitti hänet osalliseksi perimään tarpeen vaatiessa keisarillisen kruunun kruunun hyvemmällä ja hieman alhaisemmallakin ylhäisön asemalla. Toisaalta yksikään Prinssi Kuniien myöhemmistä jälkeläisistä ei paljoa voinut toivoakaan kruunua itselleen ilman jotain todella merkittävää seikkaa kuten vaikka kokonaisen suvun sammumista jolloin voitiin asiaa harkita uudelleen.

  Itse jääkiekkoon palatakseni Yoshiaki Tsutsumi vuorostaan omisti upporikkaana liikemiehenä yli 200 liikelaitosta, lukuisia hotelleja, pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja myös liikenneyhtiöitäkin.

  Tsutsumin voitiin sanoa olevan avainasemassa kaikkeen Japanin jääkiekkoon liittyvässä sillä hän omisti myös kaksi seuraa J-Liigasta eli Kokudo Keikakun ja Seibun.

  Tsutsumi myös jossain määrin toi melkein pelkkien japanilaispelaajien lisäksi japanilaiskatsojille iloa ulkomaistenkin pelaajien muodossa joita hän J-Liigaan osti lievästi sanottuna jenejä säästelemättä. Tosin Tsutsumin aikana ulkomaalaispelaajarajoitukset olivat tiukkoja: Lähtökohtaisesti J-Liigassa oli vuonna 1978 lupa pitää yllä vain 12 ulkomaalaispelaajaa kokonaisuudessaan ja rajat olivat Pääsarjassa ja Mestaruussarjassa tätäkin tiukempia. Keskimäärin siis vain kaksi ulkomaalaispelaajaa olisi ollut sallittua pitää seurassa, mutta enemmänkin oltiin valmiita ottamaan.

  Japanissa vahvaa valmennustyötä niin kotimaan kuin ulkomaidenkin voimin

  Valmentajapuolella pelaajarajoituksiin nähden sen sijaan Tsutsumi käänsi suuntansa avoimesti Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Neuvostoliittoon. Niitä valintoja eivät samalla tavalla rajoittaneet muut tekijät toisin kuin J-Liigassa.

  Japanin omatkin Päävalmentajat olivat tunnettuja kuten esimerkiksi Junji Masukawa, Yuichi Kaneda, Tadeo Nakajima, Niuro Hoshino, Kiyoshi Yoshishima, Masami Tanabu ja Yoshihiro Miyazaki. Silti jotakin tuntui jääneen puuttumaan. Herra Tsutsumi ei tosiaan rahassa säästellyt kun aikanaan 1970-luvulla Japania olivat valmentaneet myös Neuvostoliiton Nikolai Karpov ja Vjatseslav Starsinov. Näistä jälkimmäinen eli Starsinov oli lähtökohtaisesti vielä pelaajavalmentajakin. Ensin mainittu eli Karpov vuorostaan juuri ennen rahakasta Japanin Päävalmentajan pestiään valmensi Suomessa Vehmaan Urheilijat eli VU:n Jääkiekon SM-Sarjaankin asti.

  Valitettavasti pysyvämpää ulkomaalaisvalmennusta maahan ei tunnuttu saavan millään jäämään ja sekin kismitti herra Tsutsumia.

  Seuraavassa viestissä käydään läpi hieman vielä Japanin jääkiekollisia historian taustoja.
   
 15. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Laitan vielä pikaisen päätöksen Japanilaisen Jääkiekon Historian kertomukseen 40 vuoden takaa:

  Nousevan Auringon Maan Jääkiekkoa 40 vuoden takaa osa 3

  Auringon Miehet ja Leijonat osa Jääkiekon Tulevaisuutta?

  Tältä ainakin joskus tuntui vaikkakin Leijonat olivat Suomesta puhuttaessa kovaa vauhtia murtautumassa kansainväliselle huipulle kun taas Japani oli ammattilaistumassa, mutta silti jollakin tavalla niin kovin turhauttavan alkutekijöissään jääkiekkonsa kanssa vuonna 1978 eikä maa olisi kaivannut mitään muuta kuin pikaista pääsyä A-sarjan tasolle MM-Kisoissa ja nopeaa muuta kiekkotoimintansa kehittämistäkin. Silti Japanille tulevaisuus jääkiekossa lupasi todella pitkästä aikaa jotakin hyvää kun nyt oltiin sentään jo nousun pinnassa kiinni.

  Ennen vuotta 1978 Leijonat ja Japani olivat kohdanneet ainakin ymmärtääkseni kuusi kertaa. Jokainen kerta paitsi Squaw Valleyn Talviolympialaisissa 1960 oltiin voitettu Suomen osalta. Tuolloin eli vuonna 1960 oli kuitenkin myös pelattu legendaarinen 6-6 tasapeli. Vuonna 1971 Japanin A-maajoukkue oli ensi kerran myös Suomessakin pelaamassa Leijonia vastaan.

  Edellinen kerta ymmärtääkseni kun ennen vuotta 1978 oli kohdattu niin se oli Talviolympialaisten 1976 Olympiakriteeriottelu Innsbruckissa jonka Suomi tietenkin oli voittanut vaikkakin Hideo Urabe ja muutamat muutkin japanilaispelaajat piinasivat etenkin ensimmäisessä erässä Suomea minkä ehti. Voittaessaan Suomi eteni varsinaiseen Talviolympiaturnaukseen 1976 ja Japani joutui tappionsa myötä Talviolympialaisten 1976 Sijoitussarjaan.

  Leijonille tehtiin myös tarjous tulla pelaamaan Japanin Turnaus 1978, mutta valitettavasti Leijonat siitä kieltäytyivät. Sen sijaan A-maajoukkueen sijaan Suomi lähetti B-maajoukkueensa eli Sisu Teamin jonka kanssa Japani oli pelannut ainakin jonkin verran Leijonia enemmän ja myös voittanut ainakin kertaalleen vuonna 1976.

  Japanissa oltiin toiveikkaita, että Sisu Team onnistuttaisiin voittamaan taas. Valitettavasti Sisu Teamin omassa arviossa tilanne nähtiin toisin ja siten Sisu Team tuntui ainakin alustavasti marssivan murskavoittoon. Varsinkin kun Sisu Team oli voittanut Japanin Pekingin Turnauksessa 1978 vain päiviä ennen Japanin Turnausta 1978 maalein 16-1...

  Aika sai näyttää asian, että olisiko Japanista ainakin tuolloin ollut vastusta kääntämään asetelmat päälaelleen ja keräämään sille kuuluvaa positiivistakin huomiota?

  Näin kaiken päätteeksi laitan lähipäivinä nuo Japanin Turnauksen 1978 ottelutiedot ja samalla käyn hyvin todennäköisesti ainakin tällä hetkellä läpi ottelujen osapuolten pelillisiä huomioita ja muita tähtihetkiä hieman aiemman, Vikingarnan topikissa olevan AGPO Vierlandentoernooin 94 tapaan tässä Sisu Teamin omassa topikissa.

  Lähinnä teen tämän juurikin joidenkin hyvin erikoisten lopputulosten taustoittamiseksi. Sisu Teamin osalta joukkue aikanaan matkusti Japaniin oikeastaan lähes täysin lepäämättä suoraan Kiinan Pekingistä Pekingin Turnauksesta 1978 suoraan paikan päälle.

  Tämä väistämättä näkyi miehissä ja joukkueessa.
   
 16. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Vuonna 1978 Japanin Turnaukseen valmistautuessaan Japanin Jääkiekkoliitto määritti joukkueensa melkoisen odotetulla tavalla. Japanin Seuramaajoukkueiden All-Stars koottiin odotetusti Japanin Pääsarjan ja Japanin Mestaruussarjan pelaajista enimmäkseen ja yksi lahjakas pelaaja niin Japanin Prefektuurisarjasta kuin myös Japanin Perussarjasta tai myös Japanin Aluesarjan nimellä tunnetusta seurasta pääsi siihen mukaan.

  Sen sijaan yhtäkään Japanin Liigan tai J-Liigan pelaajaa siinä ei ollut ja sitä taustaa vasten sille odotettiin hirvittävää jääkiekollista murskatappiota toinen toisensa perään.

  Japanin C-maajoukkue vuorostaan koottiin hieman odotettua erilaisemmalla tavalla:

  Alun perin siinä piti pelata vain hyvin vähän J-Liigan pelaajia enimmäkseen maan heikoimmin menestyneestä J-Liigan seurasta eli Jujosta ja muutoin kaikki Japanin Pääsarjan ja Japanin Mestaruussarjan parhaat pelaajat, mutta lopulta turnauksen kovatasoisuuden takia vuonna 1978 ja yleensä hieman muutenkin sinä vuonna noudatettiin päätöstä jossa C-maajoukkueen pelatessa siinä pelaisi kaikki Furukawan ja Jujon eli kahden huonoimman seuran pelaajat J-Liigasta puhuttaessa.

  Vain erikseen nimetyt Furukawan tai Jujon pelaajat pystyivät siten pelaamaan joko Nippon All-Starsissa tai parhaassa tapauksessa jopa Japanin A-maajoukkueessa mikäli vain kyvyt siihen riittivät. Usein ei riittänyt kuten vuonna 1978 niin ei käynyt. Paljoa ei odotettu tältäkään alimmalta mahdolliselta Japanin maajoukkueelta ennen turnausta.

  Nippon All-Stars tai Japanin B-maajoukkue koottiin vuorostaan vuonna 1978 J-Liigan neljästä parhaasta seurasta eli Seibu Tetsudosta, Kokudo Keikakusta, Iwakurasta aiemmin sinä vuonna esitetyn Furukawan sijaan ja Oji Seishistä pitkälti niiden pelaajien joukosta jotka eivät millään mahtuneet Japanin A-maajoukkueeseen.

  Hallitseva seura Nippon All-Starsissa pelaajiston osalta sinä vuonna oli Seibu Tetsuo vaikka myös Iwakurasta oli paljon pelaajia mukana siinä. Välillä sinä vuonna Nippon All-Stars haluttiin koota vain kahdesta seurasta eli Iwakuran ja Furukawan pelaajista, mutta Nippon All-Starsin Päävalmentaja vuosimallia 1978 eli Kenjiro Degai ei tähän vaatimukseen suostunut ja se vaikeutti yhteistyötä niin J-Liigan päättäjien kuin myös Yoshiaki Tsutsumin kanssa.

  Nippon All-Starsin odotettiin voittavan edes Japanin C-maajoukkueen ja Japanin Seuramaajoukkueiden All-Starsin ja ainakin edes haastavan jotenkin Länsi-Saksan B-maajoukkueen, mutta Japanin A-maajoukkueen tai Sisu Teamin lyömiseen ei uskottu.

  Lopulta tietenkin oli myös Japanin A-maajoukkueen vuoro:

  Vaikka ennakkohuhut suosivat sille vuodelle Japanin A-maajoukkueelle painotusta Oji Seishin tai Kokudo Keikakun suuntaan niin lopulta vuonna 1978 Japanin A-maajoukkueen rungon muodostivat Seibu Tetsudon parhaimmat pelaajat.

  Japanilla ei eri maajoukkueidensa osalta ollut hirvittävästi muita odotuksia ollut ennen Japanin Turnausta 1978 vaikka Japanin 1970-luvun tunnetun Joukkueenjohtajan Osamu Noben sanojen mukaisesti kotiyleisön edessä piti pelata sankarillisesti, ei saanut perääntyä eikä epäonnistua ja jos Sisu Team tai Länsi-Saksan B-maajoukkue olisivatkin olleet liian kovia niin missään tapauksessa tappionkin tullessa Pekingin Turnauksen 1978 1-16 lukemia vaikkapa Sisu Teamille ei saanut tulla missään nimessä kotiyleisön edessä.

  Osamu Noben mielestä toinen sijakin oli mahdollinen kun taas Varapäävalmentaja Hitoshi 'Hito' 'Mel' Wakabayashin mukaan sijoitus olisi ollut kolmas.

  Mahdolliset epäonnistumiset ennen turnausta oli Japanin Jääkiekkoliiton tahdolta varattu lähinnä Nippon All-Starsille, Japanin C-maajoukkueelle ja Japanin Seuramaajoukkueiden All-Starsille.

  Laitan tähän seuraavaksi alle Japanin A-maajoukkueen vuodelta 1978 40 vuoden takaa sillä tällaisen joukkueen Sisu Team tosiaan kohtasi sinä vuonna Japanin Turnauksessa 1978 ja se itse asiassa oli sama kuin myös sen vuoden B-sarjan MM-Kisoissa Jugoslaviassa:

  Maalivahdit: Takeshi Iwamoto ja Minoru Misawa

  Puolustajat: Kazuma Tonozaki, Hiroshi Hori, Iwao Nakayama, Norio Itoh, Tadamitsu Fujii, Koji Wakasa ja Hitoshi Nakamura

  Hyökkääjät: Yoshiaki Kyoya, Katsutoshi Kawamura, Satoru Misawa, Hideo Sakurai, Sadaki Honma, Teruo Sakurai, Tsutomu Hanzawa, Osamu Hiroshi 'Hiro' 'Herb' Wakabayashi, Mikio Matsuda, Yasushio Tanaka ja Yoshio Hoshino

  Päävalmentaja: Junji Masukawa

  Varapäävalmentaja: Hitoshi 'Hito' 'Mel' Wakabayashi

  Joukkuelääkäri: Hiroshi 'Hiro' Yamamoto

  Joukkueenjohtaja: Osamu Nobe
   
 17. Thusberg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
  Ennen kun laitan seuraavasta viestistä eteenpäin ennen pitkää vihdoin ja viimein itse Japanin Turnauksen 1978 otteita Sisu Teamin osalta alkaen tietenkin sen omasta ensimmäisestä ottelusta eteenpäin aina omaan viimeiseen otteluunsa asti niin muistelen vielä hetken verran Japania noilta ajoilta lähinnä siitä, että millaisia peliasuja sillä oli aikoinaan ja nimenomaan itse asiassa hämmästyttävänkin pitkään 1960-luvun lopulla vuosilta 1967-1968 eteenpäin ja pitkälle 1970-luvun lopulle saakka ja suurin piirtein vuosille 1976-1978 saakka:

  Japanin maajoukkue piti tuolloin nimittäin sinisiä pelipaitoja hyvinkin monena vuonna ja todella usein kuten esimerkiksi Suomi, DDR tai Jugoslavia. Japanin maajoukkueen pelipaita tai peliasu oli pääväriltään sininen vaihdellen aina hyvinkin vaaleansinisestä laivastonsiniseen ja siitä savunharmaan, melkein mustansiniseen värisävyyn asti ja sillä oli usein myös valkeaa ja punaista raitaväritystä hihoissa tai muutoin pelipaidan tai asun sivuilla. Joskus hiharaidat tai hihamerkit olivat punaisia ja joskus valkoisia.

  Vain harvakseltaan ennen vuotta 1980 Japani käytti punaista tai valkoista joita se sittemmin useimmiten on käyttänyt kun se luopui tästä perinteisestä pelipaidasta tai peliasuvalinnastaan 1960-luvun puolivälissä.

  Välillä Japanin maajoukkue noin vuosina 1967-1978 pelipaidoissaan käytti Espanjan pelipaitojen tyypillistä ratkaisua eli piti pelipaidassaan lumihiutaletta jota koristi tietenkin pieni Japanin lippu Espanjan 1990-luvun pelipaitojen tapaan jolloin heilläkin oli lumihiutale pelipaidassa ja jonka sisällä tietenkin oli Espanjan lippu.

  Japanin pelipaidan sinisen värisävy oli lopulta Suomeen verrattuna näin esimerkiksi asteen tummempi sävyltään nimenomaan vuosina 1967-1978, mutta muutoin hyvin samanlainen se olisi ollut ilman tietenkin Japanin omia kansallisia tunnusmerkkejä.

  Japanin peliasun muut ominaispiirteet vaihtelivat vuosien 1967-1978 aikana melko paljon ja joskus pelaajilla oli aina punaiset kypärät ja joskus aina valkoiset, mutta muutama asia ei koskaan vaihtunut niinä vuosina tai ei ainakaan melkein koskaan:

  Pelipaidan keskellä oli aina Japanin lippu, pelipaitojen numerot tai nimet olivat melkein aina merkitty valkoisella ja lisäksi pelipaitaan oli aina merkitty vuosina 1967-1978 joko NIPPON tai JAPAN valkoisella värillä. Yleensä eteen, mutta myös pelipaidan taakse ne tunnukset laitettiin silloin kun vielä pelaajien nimiä ei usein merkitty.

  Vuosina 1967-1969 Japanilla oli viimeisen kerran tietääkseni tuo NIPPON tai JAPAN kirjoitettuna pelipaitaan myös aasialaisilla kirjaimilla ja tässä tapauksessa tietenkin vielä japanilaisin kirjainmerkein. Japanin pelipaidoissa ei juuri ollut koskaan muutenkaan ennen vuotta 1967 alkanutta säännöllistä MM-Kisoissa sen eri sarjatasoilla oloaan siis tarvetta kirjoittaa maan nimeä tai muuta pelipaitaansa aasialaisin kirjaimin toisin kuin mitä esimerkiksi Kiinalla, Etelä-Korealla, Taiwanilla ja Hong Kongilla on ollut niiden maiden jääkiekkohistorian varrella.

  Japanin Turnauksessa 1978 Sisu Teamin pelipaita oli hyvin samanlainen kuin Leijonillakin mitä nyt värisävy oli hieman tummemman sininen joskin Japanin pelipaitaan verrattuna silti vaaleamman sininen ja lisäksi sillä oli pelipaidassa lumihiutale jonka sisällä oli pieni Japanin lippumerkki ja kisajärjestäjiä kunnioittava Japanin Jääkiekkoliiton Sakura eli Kirsikankukka tai Japaninkirsikankukka ja Japanin Jääkiekkoliiton Krysanteemi rintapielessä tai pelipaidan hihoissa vaihtelevasti turnauksen aikana.

  Myös Länsi-Saksan B-maajoukkueella oli tällainen pieni Japanin lippumerkki ja lumihiutale pelipaidassaan.

  Japanin muiden maajoukkueiden peliasut olivat yhteneväiset Japanin A-maajoukkueen kanssa joskin Seuramaajoukkueiden All-Starsilla, Japanin C-maajoukkueella ja Nippon All-Starsilla eli Japanin B-maajoukkueella oli myös tähtiä peliasussaan erottumisen ja kai vähän muutenkin joukkueaseman ilmoittamisen tehdyn ehostuksen nimissä joskin Japanin C-maajoukkueen osalta sen pelipaidan tähtikuvio oli harvempi kuin Seuramaajoukkueiden All-Starsilla tai Nippon All-Starsilla eli Japanin B-maajoukkueella ja sillä oli erotuksena kokonaan muista Japanin eri maajoukkueiden peliasuista ylimääräinen keltainen krysanteemi peliasussaan.