Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?

  • 562 505
  • 3 877

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Eiköhän siinä kuitenkin kulu enemmän kaloreita jos juoksee 20km mahdollisimman kovaa, verrattuna siihen jos juoksisi mahdollisimman hiljaa.
Vaikka kyllä minullakin on se käsitys, että jos haluaa laihtua, niin ne pitkät harjoitukset on parempia. Koska niissä se rasva alkaa lopulta "palaa" kun on riittävän pitkä suoritus.
No ei se nyt ihan noin mene. Jos kuntoilet, rasvaa palaa koko ajan kaikilla syketasoilla ja energiaa kuluu about sama määrä, teit saman matkan hitaasti tai vauhdilla. Se, mistä se energia otetaan, riippuu treenin tehosta. Pohjimmiltaan kuitenkin kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ilmaista lounasta ei ole.
 

Fordél

Jäsen
Vaikka kyllä minullakin on se käsitys, että jos haluaa laihtua, niin ne pitkät harjoitukset on parempia. Koska niissä se rasva alkaa lopulta "palaa" kun on riittävän pitkä suoritus.

Ei vaan rasva palaa koko ajan ja kaikilla syketasoilla. Tai no ei tietysti siinä vaiheessa jos syke on 0...Rasvan osuus energiasta kuitenkin vaihtelee tehon ja kunnon mukaan. Mutta toki jos teet pidemmän harjoituksen, silloin rasvaa palaa enemmän kuin lyhyemmällä treenillä.

Ja tästä ketjusta innostuneena sitä voisi lähteä lenkille.
 

Elazi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
Mä oon kuullu joskus selityksen, että elimistö ottaa energiansa sieltä, mistä sen helpoiten saa. Treenin alussa käytetään nopeasti saatavia energioita (varastoituuko lihaksiin energiaa?) ja rasvasta aletaan polttaa energiaa vasta kun muualta sitä ei saada, minkä takia pitkäkestoset suoritukset on rasvan polton kannalta parempia. Kuulostaa loogiselta, mutta en tiedä onko totta.
 
ja rasvasta aletaan polttaa energiaa vasta kun muualta sitä ei saada, minkä takia pitkäkestoset suoritukset on rasvan polton kannalta parempia. Kuulostaa loogiselta, mutta en tiedä onko totta.
Niin jotain tämmöstä muistelin, että jossain vaiheessa aletaan jotain varastoja kuluttamaan. Että ensin kuluu aamupalasta saadut ravinnot, ja jos on tosi pitkä lenkki niin sitten elimistö alkaa ottaa käyttöön sitä varastoitunutta, ehkä "ylimääräistä" rasvaa ja näin.

En kyllä ole näistä fysiologisista jutuista oikein perillä. Seppo Rädyltä kerran kysyttiin, mitä vaatii päästä huipulle, ja Räty vastasi, että "kaks tuntia totista hikoilua päivässä riittänee".
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Pieni tietopaketti juoksuvauhdin merkitykstä ja vaikutuksesta elimistöön. Näytti ihan asialliselta. Kulutuksesta tuolla ei juuri taideta puhua, paitsi hapenkulutuksesta.

Kiitoksia Leon tuosta linkittämästäsi artikkelista, vaikkei se varsinaiseen kysymykseeni vastannutkaan. Yhtäkaikki artikkeli vain vahvistaa omiakin käsityksiä ja kokemuksesta karttunutta tietoa siitä, miten kannattaa treenata, jos tähtää tulokseen esimerkiksi maratonilla tai puolikkaalla, siis ihan tällaiselle harrastelijajuoksijallekin, kilpailijasta nyt puhumattakaan.

Olen sen täällä ennenkin maininnut, mutta oma treeniohjelma, varsinkin aikatavoitteelliseen tapahtumaan (kuten puolikkaalle tai kokonaiselle..) treenatessa on hyvin yksinkertainen. Pyrin juoksemaan 4 kertaa viikossa, joista 2 on ns. peruslenkkejä, kestoltaan 45-60 minuuttia, hiukan fiiliksestä ja muista v-käyrä muuttujista riippuen. Sen päälle juoksen kerta viikkoon vedot vauhtikestävyyden parantamiseksi ja sitten kerta viikkoon pitkän "hölkkälenkin", kestoltaan puolentoista tunnin molemmin puolin, jälleen fiiliksistä riippuen. Tällaiselle harrastelijalle(kin) on tärkeää kuunnella kroppaa, koska päivittäiset erot juoksun sujuvuuden suhteen ovat varsin huimia. Ei kannata repiä silloin, kun juoksu ei tunnu hyvältä. Varsinaisia juoksukilometrejä tällä tavoin juostessa kertyy noin 40-50km väliin viikkotasolla ja niinkin vähäisellä treenimäärällä pystyy pääsemään hyvin lähelle kolmen tunnin maratonin loppuaikaa. Mitä olen juoksua harrastavia tuttavia katsellut ja kuunnellut, niin monella on juoksukilometrit selkeästi kovemmat kuin allekirjoittaneella, mutta siitä huolimatta loppuaika ei ole yhtään parempi, ellei suorastaan jopa huonompi. Väitän, että "salaisuutena" on juurikin tuon lenkkien/treenien vaihtelu, kuten tuo artikkelin mainitsee.

" Huom! Kokemuksemme mukaan 97 sadasta kuntolenkkeilijästä juoksee kaikki lenkkinsä samalla, "hieman kovalla" teholla ja usein vielä aina samanpituisena. Jos opit erottelemaan selvästi perus- ja vauhtikestävyystreenit toisistaan, saat heti harjoitteluusi enemmän monipuolisuutta, vaihtelua ja toisaalta huomaat kuntosi pian kohoavan ja treenin olevan aiempaa mielekkäämpää!"

" Huom! Uusimmat tutkimukset ovat havainneet tehokkaamman harjoittelun tuovan terveyshyötyjä myös aloitteleville kuntoilijoille. Tämä tuntuu nyt olevan nouseva aihe liikuntatutkimuksissa, mutta käytännön valmennustyössä on jo kauan sitten havaittu, että paras tulos tulee rauhallista ja tehokkaampaa harjoittelua sopivasti vaihdellen."



Mainittakoon vielä, että ainakin allekirjoittaneelle ehdottomasti v-mäisin juoksutreeni on juurikin nuo vedot kestävyysnopeuden parantamiseksi, vaikkei juoksukilometrejä kerry kuin kuutisen kilometriä treenin aikana ja homma on ohi alle puolessa tunnissa.

Mutta aina voi parantaa ja siksi täällä kyselenkin neuvoja tehokkaampaan treenaamiseen... miten saada kropasta irti enemmän laadukkaammalla treenaamisella, jos treenimäärää ei halua tai pysty merkittävästi kasvattamaan edellä mainitusta?

Olen täällä ennenkin kirjoittanut syketasoihin huomion kiinnittämisestä (viime yrittämällä homma meni pahasti reisille..), mutta tavoitteena on ollut nyt hiljalleen kasvattaa kunnon ohella vauhtia, pitäen kuitenkin sykkeen kurissa. Valistunut veikkaukseni on, että aiemmin allekirjoittaneen ongelmana tuloksen parantamiseksi on ollut liian korkea syketaso treenatessa, joten olen keskittynyt nyt juoksuharrastuksen uudelleenaloittaessa rakentamaan peruskuntoa alkuun tiettyjä sykerajoja noudattamalla. Tuskaisen hidasta puuhaa se on ja nuo mainitut vauhtikestävyyden parantamiseen tähtäävät vetotreenitkin olen aloittanut vasta nyt viime viikolla jokusen kuukauden pohjakunnon rakentamisen jälkeen. Yritän raportoida, miten homma toimii, jos pystyn noudattamaan laatimani ohjelman suunnitelman mukaisesti. Lyhyesti sanottuna tavoitteena on ensi kesälle, että pystyisin juoksemaan maratonin samoihin aikoihin kuin aiemmin, noin 3:20 molemmin puolin (+/- 10 minuuttia) mutta keskisykkeen ollessa 10 lyöntiä minuutissa matalampi kuin aiemmin. Jos tässä onnistun, siihen pohjaan on hyvä lähteä rakentamaan vuosikausien tavoitetta, kolmen tunnin "haamurajan" rikkomista maratonilla.

Anteeksipyynnöt pitkästä sepustuksesta, mutta tämä toimikoon samalla itselleni "harjoituspäiväkirjana" ja motivaattorina, kun on julkisesti mennyt tunnustamaan tavoitteet seuraavalle reilulle vuodelle.
 

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Idän ihme, Honka
Itse Laaksolahdessa asuessani lenkkeilin aina samaa reittiä: ensin Veininkatua alas, sitten Laaksolahdentietä pitkin Laaksolahdentien ja Kahdeksannen huvilatien risteykseen ja siitä vielä Pitkäjärventien poikki Nummikujalle ja sieltä Nummitien ja Huvilamäen kautta takaisin Kahdeksannelle huvilatielle.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Eiköhän siinä kuitenkin kulu enemmän kaloreita jos juoksee 20km mahdollisimman kovaa, verrattuna siihen jos juoksisi mahdollisimman hiljaa...

..Tuota onkin tullut mietittyä aika monesti, että montako kertaa kauemmin kestää kävellä joku matka juoksemiseen verrattuna. Juosten kilometriin kuluu 5 minuuttia perusvauhdilla. Paljonkohan menee kävellen? Varmaan 20 minuuttia, voi mennä puoli tuntiakin jopa.

Ei sillä, loppukulutuksessa, todellakaan merkittäviä eroja ole, millä vauhdilla matkan taivaltaa, matkan ollessa sama, kuten täällä moni ehtikin jo vastata. Hiukan siinä oli juoksun eroksi "hyvää", enkä myuista oliko tuossa mittauksessa otettu jälkikulutusta huomioon.

Mitä tuohon kävelyvauhtiin tulee, niin siihen osaan vastata aika tarkasti, koska olosuhteiden pakosta juoksumatolla pääosin treenaan. Minulle reipas kävelyvauhti (ei mikään wannabe-kononen..mutta reipas) tarkoittaa noin 6.7-7km/h luokkaa. Esimerkiksi 7km/h kävelyvauhti antaa kilometrille ajaksi hiukan alle 9 minuuttia. Juoksutreenin päätteeksi kävelen aina loppuun 5-10 minuuttia ja tuolle tasolle, noin 7km/h tai vähän alle lasken vauhdin lopun palautumista varten, treenistä riippuen. Tietty tässä on otettava huomioon, että kyse on palauttavasta osiosta, ei täysillä kävelystä, joten tositilanteessa kävelyvauhdin saa varmasti pidettyä hiukan tuotakin korkeampana. Mutta kyllä siinä naapurimatolla aika ajoin tallustaa herrasmiehiä ja rouvia treenaamassa 3km/h vauhdillakin, jota pidän pienoisena ihmeenä... siis että miten niin hiljaa edes pystyy kävelemään, saati, että vaivautuu kuntosalille saakka moista treeniä tekemään.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mutta aina voi parantaa ja siksi täällä kyselenkin neuvoja tehokkaampaan treenaamiseen... miten saada kropasta irti enemmän laadukkaammalla treenaamisella, jos treenimäärää ei halua tai pysty merkittävästi kasvattamaan edellä mainitusta?
Sulla on tälleen täyden amatöörin silmin katsottuna ihan terveellä pohjalla tuo juoksuharrastus. Koska mulla ei ole tulostavoitteita, en lähde sen kummemmin edes neuvomaan. Mutta jos et ole vielä vieraillut Juoksufoorumilla, niin suosittelen lämpimästi. Siellä on melko vilkas ja asiantunteva keskustelu aiheesta ja vähän laajemminkin (hiihto + triathlon). Saat varmasti hyviä neuvoja kehittymistäsi ajatellen.
 
Mainittakoon vielä, että ainakin allekirjoittaneelle ehdottomasti v-mäisin juoksutreeni on juurikin nuo vedot kestävyysnopeuden parantamiseksi, vaikkei juoksukilometrejä kerry kuin kuutisen kilometriä treenin aikana ja homma on ohi alle puolessa tunnissa.

Mutta aina voi parantaa ja siksi täällä kyselenkin neuvoja tehokkaampaan treenaamiseen... miten saada kropasta irti enemmän laadukkaammalla treenaamisella, jos treenimäärää ei halua tai pysty merkittävästi kasvattamaan edellä mainitusta?
Kuulostaa ihan hyvältä taktiikalta tuo että viikossa aina pitkä lenkki ja myös vetoja. Ja kaksi peruslenkkiä.

En varmaan ole mikään mestarivalmentaja, mutta paria juttua voisi kommentoida. Kuten tuossa nimimerkin Leon linkittämässä artikkelissakin sanotaan, nopeusharjoittelu on hyödyllistä kuntoilijallekin, jos haluaa parantaa aikojaan. Ja vaikka pitäisi itseään hitaana, eikä innostaisi riuhtoa pikajuoksua. Mutta sehän on kevyt harjoitus, jos menee urheilukentälle tekemään 60 tai 100m vetoja.
Sillä tosiaan saa sellaista rentoutta ja helppoutta juoksemiseen, mikä näkyy ja tuntuu sitten ihan perusvauhdissa ja kilpailuvauhdissa. Voisi sanoa, että kun harjoittelee nopeutta niin sitten ei se "kilpailuvauhti" tunnu niin kovalta, tekniikka voi parantua ja juoksusta tulee vähän taloudellisempaa.
Eikä niitä vetoja tarvitse välttämättä täysillä juosta. 60 metrillä alussa kiihdyttää vähän kovemmin ja lopun vähän rennommin. Ja 100-metrisiä rennon vauhdikkaasti.

Ja jos tuosta pitkästä lenkistä tekisi vielä vähän pitemmän, niin sehän kyllä kehittää.
Sekin voi olla hyvä jos joskus tekee samantyylisiä harjoituksia vähän tiheämmin, esim. 2 nopeusharjoitusta jollakin viikolla, seuraavalla viikolla 2 pitempää lenkkiä.

Itse olen viime aikoina miettinyt, pitäisikö keksiä jotakin uutta vai ennemminkin palata vanhaan, kun ei tänä vuonna ennätysvauhtiin yltänyt.
 

Veijari

Jäsen
Onko kokemuksia korvan päälle tulevista hyvistä sankakuulokkeista juoksuun? Riittää kun pysyvät päässä hyvin tasaisessa lönköttelyssä. Etsin siis mallia, jossa sanka menee pään yli ja joka olisi riittävän tukeva, eli pysyy juostessa paikallaan eikä kuitenkaan paina korvia. Plussaa siitä jos kuulokkeet päästävät läpi ympäristön ääniä (turvallisuus syistä). Niskasankakuulokkeita on kokeiltu huonoin kokemuksin. Korvakäytävään tungettavia nappeja en myöskään halua.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Etsin siis mallia, jossa sanka menee pään yli ja joka olisi riittävän tukeva, eli pysyy juostessa paikallaan eikä kuitenkaan paina korvia.
Musta tuntuu, että Koss Porta Pro voisi olla hyvä valinta. Ei oo ainakaan pahan hintainen, jos ei miellytäkään.
 
Viimeksi muokattu:

Veijari

Jäsen
Bongasin just saman juoksijalehden testistä ja ainakin gigantin verkkosivuilta luettavat käyttäjäkokemukset ovat varsin puoltavia.
 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Kalpa, Україна
Mulla oli edelliset jotkut Phillipsin action fit -kuulokkeet, jotka meni juurikin korvan taakse. Hinta oli muistaakseni sen 30e, ihan asiallisesti soivat pelit, mitä nyt bassotoisto oli aika kovaa ja hieman ulkomaailman ääniä sulkivat pois. Käytössä 2v ja toinen kuuloke pihisee, joten ostin skullcandyn in-ear plugit, jotka on paljon paremmin istuvat. Molemmat ovat vesipestävää mallia, joka aika ehdoton urheilukuulokkeille.

Asiaan: Eilen kävin vajaan ysin jolkottelemassa, edellinen lenkki tuli tehtyä joskus itsenäisyyspäivän aikoihin, treenien keskittyessä lihasmassan hankintaan. Kylläpä muuten kulki ihan älyttömän hyvin, vaikka pakkastakin oli se 15 astetta. Näkyy pieni tauko ja melkein koko vuoden kestänyt lihasmassan kasvatus olleen positiivinen asia, vaikka paino on noussut n. 4kg kevyemmistä ajoista. Jalkapohjaan vaan hiertyi hieman kummallinen rakkula, vaikka kengät olleet käytössä jo pidemmän ajan.

Minkälaisia kilometrejä lenkkipoluilta jatkislaiset sai vuodelta 2015? Itselle kilometrejä juosten tuli n. 600km kaiken muun treenin ja erinäisten vammojen oheen, joten tyytyväinen täytyy olla.
 
Viimeksi muokattu:

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Onko kokemuksia korvan päälle tulevista hyvistä sankakuulokkeista juoksuun? Riittää kun pysyvät päässä hyvin tasaisessa lönköttelyssä. Etsin siis mallia, jossa sanka menee pään yli ja joka olisi riittävän tukeva, eli pysyy juostessa paikallaan eikä kuitenkaan paina korvia. Plussaa siitä jos kuulokkeet päästävät läpi ympäristön ääniä (turvallisuus syistä). Niskasankakuulokkeita on kokeiltu huonoin kokemuksin. Korvakäytävään tungettavia nappeja en myöskään halua.

Minulla on käytössä Sennheiserin ja Adidaksen yhdessä lanseeraamat sporttikuulokkeet, jossa sanka kiertää korvalehteä ja saa siitä tuen pysyäkseen päällä kovemmassakin tärinässä ja muutenkin ongelmitta ovat toimineet jo parisen vuotta. Tosin kun en ole mikään hifisti, niin äänenlaatuun en ala sen suurempaa kantaa ottamaan. Kyllä mä ne kipaleet kuitenkin toisistaan erotan ja kuulokkeet ovat siten ajaneet ihan hyvin asiansa, eli musan kuulemisen lisäksi pysyvät moitteettomasti päässä eivätkä hierrä tai muutenkaan häiritse. Hinnasta ei ole mitään tietoa, kun lahjaksi sain.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sport & Flyers
Samat Philipsit täälläkin käytössä. Ei aina tahdo pysyä korvassa, muuten kyllä ajaneet asiansa.

Aloitin reilu pari vuotta sitten lenkkeilyn. Nuorempana aerobista kuntoa tuli pidettyä yllä fillarilla satunnaisesti, muuten aika vähissä ollut liikkumiset viimeiset ~20 vuotta.
Ensi alkuun kävelyä ja juoksua vuoron perään muutaman kilometrin lenkkejä. Paino tippui aika nopeasti 100kg -> 80kg. Viime vuonna asetin tavoitteeksi juosta puolikkaan maratonin ja lisäsin pitkät lenkit harjoitusohjelmaan. Alkukeväällä muljahti nilkka ja se toki hieman vielä kesäkuussa häiritsi, enimmäkseen lenkkien jälkeen. Syksyllä tuli juostua 2:06 aikaan se tavoitepuolikas. Syys- ja marraskuu meni sitten vähän vähemmällä lenkeillä ja joulukuussa pääsin taas juonesta kiinni. Onneksi tuota painoa ei kertynyt kuin noin 4kg "laiskottelun" aikana. 750km tuli juostua koko kauden aikana. Palauttavat treenit olivat enimmäkseen työmatkapyöräilyä ja lastenvaunujen lykkäystä. Jospa sitten tänä vuonna saisi monipuolistettua tuota liikuntaa, niin ettei ole lähes pelkästään jalkatreeniä.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Minkälaisia kilometrejä lenkkipoluilta jatkislaiset sai vuodelta 2015? Itselle kilometrejä juosten tuli n. 600km kaiken muun treenin ja erinäisten vammojen oheen, joten tyytyväinen täytyy olla.
Mulla tuli joku 700 km, mikä on vähemmän kuin normaalisti terveenä ollessa. Mullahan meni 2014 plantaari fuckoffin takia aika perseelleen, vuodenvaihteessa sain klabbin taas kuntoon. Ei se enää viime vuonna haitannut, mutta tuli pidettyä muuten vaan n. kuukausi ylimääräistä lomaa reissaten, joten se verotti varmaan reilun satasen tuosta loppuluvusta. Syksy oli töiden suhteen taas sellaista hyrskynmyrskyä, että aina ei vaan jaksanut lenkille. Tänä vuonna kilsoja tullee selvästi enemmän. Tonni olis taas tavoitteena. Kesällä eka puolikaskin edessä.
 

Fordél

Jäsen
Minkälaisia kilometrejä lenkkipoluilta jatkislaiset sai vuodelta 2015? Itselle kilometrejä juosten tuli n. 600km kaiken muun treenin ja erinäisten vammojen oheen, joten tyytyväinen täytyy olla.

Kirjanpito näyttää n. 2400 km. Ihan ok meni viime vuosi, mutta jotenkin loppuvuotta kohden alkoi tulla väsymys koko juoksemiseen ja palo alkoi sammua. Nyt kun on koittanut starttailla harjoittelua kohti kevään puolikasta ja ultraa, tuntuu meno melkosen raskaalta ja väsyneeltä. Motivaatiokin on hukassa, kun tuntuu, ettei saa itseään uuteen ennätyskuntoon. En tiedä pitääkö tässä ihan huolestua, mutta katsotaan nyt mihin olotila kehittyy. Ylikuntoa en usko olevan, koska levätty on kuitenkin se keskimäärin noin pari kertaa päivässä eikä sitä muutakaan treeniä juoksujen lisäksi ole kovin paljoa. Muutenkin treenaamisessa on ollut mun mielestä ihan selkeä tolkku.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Mulla tuli elokuun puolesta välistä joulukuun loppuun 20 viikkoa ohjelmallista juoksutreeniä (miinus 4 taukoviikkoa erinäisistä syistä johtuen), laskennallisesti keskimäärin 42km viikossa, eli teoriassa peräti 714km. Käytännössä juostu matka jäänee jonnekin 600km tienoille, koska ensimmäisinä viikkoina juostujen lenkkien pituus jäi uupumaan tuosta keskiarvosta 42km, lähinnä pohjakunnon rakentamisen vuoksi (diplomaattisempi ilmaisu omalle rapakunnolle joka ei alkuun mahdollistanut edes tuota em. km-määrää...). Vuoden ensimmäisellä puolikkaalla juostuja kilometrejä tuli niin heikosti, etten ala niitä edes arvioimaan, max muutama sata, eli tonnin raja ei ollut edes uhattuna.

Vielä marraskuussa uskalsin unelmoida tälläkin palstalla, että ensi kesän (2016) loppupuolella saisin juostua maratonin 3:20 aikaan. Joulukuussa juoksin puolikkaan alle kahden tunnin, joten aika paljon säännöllisiä juoksu-kilometrejä se vaatii, että tuohon tavoitteeseen pääsisi... Mutta ei aleta vielä perumaan ja syömään sanoja... Huhtikuussa juoksen seuraavan kerran puolikkaan, joka pitäisi siinä vaiheessa mennä reilusti alle 1:45 (..mieluummin alle 1.40), jotta aikataulussa pysyisin. Sitten kesäkuukaudet totisempaa treeniä ennen varsinaista coitusta. Siinäpä juoksutavoitteet tälle vuodelle. Eilen juoksin tämän vuoden ensimmäisen "pitkän" lenkin, puolitoista tuntia keskivauhdilla 10.7km/h ja pulssi pysyi koko juoksun ajan todella maltillisissa lukemissa (tosin sykemittari ei ollut mukana, mutta kyllä sitä näillä kilometreillä osaa jo "perstuntumallakin" arvioida aika tarkasti pulssin..), joten ilmeisesti jotain on tullut tehtyä oikein. Jos ei muuta, niin annoin kropalle ja kopalle reilun viikon treenitauon, ja siksi juoksu taas maittoi ja tuntui hyvältä!
 

axe

Jäsen
Vuosi sitten sanoin puoliväkisin vetäisseeni kalenterivuoteen sen 1000 kilsaa täyteen ja että vuoden 2015 "tavoite" oli vähentää juoksemista ja ruveta käymään salilla. No niin tein, jonkun 50+ salikertaa sain aikaiseksi ja jos en nyt vihannut joka hetkeä siitä, niin en kyllä kauheesti nauttinutkaan. Ei ole oikein mun hommaani. Tullee varmaan silti jatkettua edelleen sitä 1-2 kertaa viikossa, vaikka en ole siitä oikein mitään kunnon iloa, hyötyä tai kehittymistä löytänyt. Juoksukilsat putosivat 650:een, mihin salihommien lisäksi vaikutti pari eri kertaa revähtänyt pohjelihas, joka aiheutti yhteensä pari kuukautta ilman juoksemista (koska ekalla kerralla tuli aloitettua liian aikaisin ja paraneminen vaan siirtyi).

Se ilo kuntosalista kyllä oli että löysin juoksumaton. Aina pidin sitä ihan turhuutena, että miksi hemmetissä ei mene saman tien ulos juoksemaan, mutta nyt kun rauta tai siihen kiinni pääsemisen jonottaminen kyllästytti, niin tuli tutustuttua mattoon. Sehän on ihan hieno laite. Emmää ulkona osaa tai uskalla hölkkiä paljoakaan muuta kuin sitä omaa mukavuusalueeni vauhtia, mutta matolla tuntuu jotenkin turvallisemmalta lisätä vauhtia vaikka kuinka ja haastaa vähän itseään. Tietää kuitenkin jaksavansa joka tapauksessa vielä kotiinkin.

Tänä vuonna tosin tuntui oikeastaan koko ajan että ei vaan jaksa mitään, juoksu ei kulje, siitä ei nauti jne. Varsinkin vuoden viimeiset pari kuukautta tuntui koko ajan sellainen ihmeellinen fyysinen alavire, että ei edes halunnut enää tehdä mitään, jopa suosikkilaji jääkiekko oli ihan tervanjuontia. Ja nyt tuli eteen entistä vahvemmin sekin, mikä toki on ollut realismia jo pitempääkin, että ikää tulee ja siihen pitää sopeuttaa toi oma menokin, ei se toimi enää niin kuin joskus ennen. Kyllä kahden liikuntasuorituksen päivät on nyt ihan puoliutopiaa, ei pysty käymään aamulla lenkillä ja illalla pelaamassa lätkää. Tai toki pystyy, mutta jälkimmäinen menee kyllä ihan vajaalla liekillä.

Mutta tämä vuosi on startannut hyvin!
 
No niin tein, jonkun 50+ salikertaa sain aikaiseksi ja jos en nyt vihannut joka hetkeä siitä, niin en kyllä kauheesti nauttinutkaan. Ei ole oikein mun hommaani. Tullee varmaan silti jatkettua edelleen sitä 1-2 kertaa viikossa, vaikka en ole siitä oikein mitään kunnon iloa, hyötyä tai kehittymistä löytänyt. Juoksukilsat putosivat 650:een, mihin salihommien lisäksi vaikutti pari eri kertaa revähtänyt pohjelihas
Jos juoksu kiinnostaa salilla käyntiä enemmän, mutta silti käyt salilla, niin ehdottomasti kannattaisi tehdä siellä yhden jalan kyykkyä. Se alkaa sitten näkyä juoksemisessa...

Siinä mielessä kyllä huono yhdistelmä käydä sekä salilla että lenkillä, kun voimaharjoittelu lisää painoa. Kiinnostaisi kolmen vuoden tauon jälkeen käydä kuntosalilla, mutta siellähän pitäisi sitten ruveta käymään säännöllisesti. Ja jos on tavoitteita juoksussa, niin turha hankkia vaikka 1-4 kiloa lisäpainoa käymällä salilla. Se paino kun on niin merkittävä tekijä juoksussa, lisäkuormaa ei kannata kantaa, ja toisaalta parin kilon keveneminen näkyy juoksussa myös.
Mutta terveellisintähän olisi kyllä tehdä vähän molempia, ja joskus myöhemmin varmasti teenkin. Tai ehkä niin, että talvella enemmän kuntosalia ja keväästä syksyyn lenkkeilyä. Niin kuin monet varmaan tekeekin.

Vuosia sitten kokeilin pari kertaa tehdä samana päivänä ensin kuntosaliharjoituksen (ylävartalo) ja illemmalla juoksulenkin, niin tuli kyllä todella huono olo siinä lenkkiä juostessa.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Aika perseelleenhän kausi meni juoksukilometrien suhteen, kun keväällä iski plantaari faskiitti, eikä siitä sitten toipunut tiejuoksukuntoon ennen syksyä. Juoksukilometrejä tuli 1600km josta suunnistusta 690km, kun edellisellä kaudella kilometrit oli 2080, josta suunnistusta 1030. Toisaalta hiihtoa ja pyöräilyä tuli sen verran enemmän että harjoitustunteja tuli aika lailla saman verran 490h (500h).

Nyt kun jalat on taas kunnossa ja nousujohteisen juoksutreenin myötä juoksu tuntuu taas hyvältä, niin joulukuussa tuli juostua ennätyskilometrit 270km yhden kuukauden aikana. Joskus armeija-aikoina tosin tuli juostua satasenkin viikkoja, mutta sellaisista määristä voi nykyään vain haaveilla.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pitäisköhän herätellä tätä ketjua henkiin kun tuli kaverin kanssa luotua haaste että maralla alittuu 3h. Aikaa annettiin 5v mutta jos vähän nopeammin kun tuota ikääkin rupeaa olemaan.

Ikinä ei ole mennyt lähellekään mutta itsekuria ja ulkoiluahan se vaan vaatii. Ehkäpä terveyttäkin. Sehän tässä eniten kummittelee, kun 3v sen varjolla räkinyt kattoon. No paikathan paranevat aina itsestään kun ikää tulee lisää? Eikun...

Reilu 3v sitten meni 100km-treeniviikon viimeisenä juoksuna 42,2km 3.25 95%-tehoilla. Ehkä parhaiten itsellä onnistuneen juoksun (v.2012 100km 9.56) maratonin väliaika oli jotain 3.50, starttihetkellä oli 7 astetta pakkasta. Oikeastaan koskaan ei ole tullut trimmattua itseään maratonille kun pidemmät matkat ovat kiinnostaneet. Nyt en tule juoksemaan yhtäkään ultraa, ennenkuin 3h maralla on alitetty. No enpä kolmeen vuoteen ole yhtäkään kisaa juossut muutenkaan, hyvä jos muutaman alle 10km lenkin.

Kuukausi sitten olin ehkä 10km/55min ja 5km 25min-kunnossa, nyt ehkä kymppi voisi mennä alle vitosta ja vitonen ehkä 4.30/km-vauhtia. 3h maran 4.16-vauhtia jaksaisin ehkä reilun kilsan.

Näillä eteenpäin määriä pikku hiljaa lisäten. Jos 30-50km saisi mittariin joka viikko niin se olisi jo hyvä alku.
 

Fordél

Jäsen
Pitäisköhän herätellä tätä ketjua henkiin kun tuli kaverin kanssa luotua haaste että maralla alittuu 3h. Aikaa annettiin 5v mutta jos vähän nopeammin kun tuota ikääkin rupeaa olemaan.

Hyvä, että joku herättelee tätäkin ketjua. Kova tavoite teikäläisellä, mutta nehän yleensä juuri motivoivat. Mielenkiintoista nähdä, että mihin tuloksiin teikäläinen päätyy maratonilla, kun alat keskittymään niihin oikein kunnolla. Vaikka taukoa on ollut niin varmasti noilla pohjilla pääsee suht nopeasti hyvään vauhtiin.

Itsellä on ollut ongelmia motivoinnin kannalta. Lenkeillä on toki tullut käytyä viikottain 4-5 kertaa, mutta suurin kipinä puuttuu. Ongelmana on ollut etenkin pitkät lenkit, jotka ovat jääneet 15 kilsaan, kun pitäisi juosta kakkosella alkavia kilsamääriä pitkiksillä tässä vaiheessa kautta. Tämä siksi, että edessä on polkujuoksu-ultra tossa keväällä...No onhan tässä vielä aikaa ja varmasti kevät kasvattaa taas juoksuhaluja.
 
Reilu 3v sitten meni 100km-treeniviikon viimeisenä juoksuna 42,2km 3.25 95%-tehoilla. Ehkä parhaiten itsellä onnistuneen juoksun (v.2012 100km 9.56) maratonin väliaika oli jotain 3.50, starttihetkellä oli 7 astetta pakkasta.
Aika kovalta kuulostaa tavoite, mutta näköjään sitä on aika hyvässä kunnossakin joskus oltu. Jos 100km matkakin on tuttu, niin voihan tuo onnistuakin. Eihän se ole kuin kaksi puolimaratonia 1.30 vauhdilla peräkkäin.
Mutta tuo 3.00 alkaa jo vaatia melko lennokasta askelta. Pikajuoksuharjoituksillako tämä projekti on aloitettava.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Aika kovalta kuulostaa tavoite, mutta näköjään sitä on aika hyvässä kunnossakin joskus oltu. Jos 100km matkakin on tuttu, niin voihan tuo onnistuakin. Eihän se ole kuin kaksi puolimaratonia 1.30 vauhdilla peräkkäin.
Mutta tuo 3.00 alkaa jo vaatia melko lennokasta askelta. Pikajuoksuharjoituksillako tämä projekti on aloitettava.

En usko, vaikka toki tarvitsee treeniarsenaaliin ottaa mukaan lyhyemmät vedot.

Uskoisin että ultrajuoksutouhunkin aikana olisin tonnin pystynyt kiskaisemaan sinne 3.10 hujakoille ja vaikka vauhti hidastuu iän myötä niin ehkäpä 5-10s hitaammin menisi nyt. Kuitenkin futisjunnutaustan takia spurttejakin on joskus otettu. 100m juostu käsiajanotolla about 20v sitten 12,9.

En kyllä tiedä paljon nykyään menisi. Pakko joskus käydä testaamassa. Ehkä 14-15s.

Uskoisin noiden riittävän huippunopeuden puolesta 3h alitukseen.

Edit: tsekkailin vielä vähän noita loppuvuoden 2012 juoksuja... jonka jälkeen hajosikin sitten paikat ja pää.

27.10: 100km ennätys 9.56.49

19.11: 1/2 enkka treenilenkillä 1.34.19 (viimeinen 400m 3.23/km-vauhtia, ko.viikolla treeniä 100km)

07.12 1/1 enkka treenilenkillä 3.25.20 (viimeinen 4km 4.29/km). Kolmannen peräkkäisen 100km/vk:n viimeinen lenkki. Ja tuon juoksun jälkeen vielä kolmeen viikkoon 345km treeniä.

Kyllä mä arvioin että hyvällä trimmauksella/keventelyllä 3v sitten olisi ollut about 3.10-3.15 marakunnossa. Sehän tässä on vituttanutkin 3v, kun huippukunnosta jäi vain käteen 24h-kisa keskeytys ja jatkuvat jalkavaivat.

No jospa sitä joskus päästään vielä parempaan kuntoon niin ei tarvitsisi enää tuota jossitella.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös