Prospect Pools – NHL:n tulevaisuus

  • 25 560
  • 83

Barky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers, Jets, Tappara
Onko tämä mutua vai millä perusteella nostaisit näitä ylemmäksi?

Tarkemmin miettien en nostaisi ehkä Panthersia ja Wildia, eli mutua oli, mutta kun Canucksin ja etenkin Flamesin lupauksia katsoo niin nostaisin ainakin parilla sijalla molempia. Oikeastaan Flamesilla on iso määrä noita boom or bust kavereita, mutta silti esim. Shinkarukin, Kylingtonin, Duben ja Gilliesin upsidet ovat valtavat. Gillies menetti tärkeän kauden kehittymisen kannalta loukkeihin, mutta eipä noilla veskoilla yleensä mikään kiire ole ollut kehittyä. Sitten kun noita vähän "varmempia" lupauksia ovat ainakin itselleni Tkatchuk, Poirier ja Rasmus Andersson, niin nostaisin Flamesin ainakin Ducksin, Starsin ja Senatorsin ohi.
 

Aunt Wang

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brommapojkarna, John Eichel
Viime kesänä Matt O'Connor ja Jon Gillies olivat kuumaa kamaa, kausihan meni kummaltakin sitten pahasti päin persettä. Mielenkiintoisia nimiä silti yhä. O'Connorilla tuota ikää kuitenkin jo on, ja nykyään hänet luokitellaan boom or bust -tyyppiseksi prospektiksi. Gillies on näistä kahdesta se varmempi, mutta mitään takeita tähteydelle ei kuitenkaan ole. Upside on luultavasti siinä hyvän kakkoskassarin ja keskiverron ykkösmoken välimaastossa. Al Montoya ja Thomas Greiss tulevat mieleen mokeista, joiden tasolle nämä herrat voivat parhaimmillaan yltää. Voihan tietysti käydä paremminkin, mutta mitään Brodeurin uutta tulemista en kummastakaan odota.

Ilya Samsonov on jo jonkin aikaa ollut The Man nuorien maalivahtien joukossa. Siinä saattaa hyvinkin olla kypsymässä Venäjän historian paras maalivahti Tretjakin jälkeen. Parin vuoden päästä ollaankin jännän äärellä, kun Washingtonissa on listoilla kaksi maailman huipulla olevaa maalivahtia, olettaen että kaikki menee niin kuin pitääkin.
 

Ralph

Jäsen
Yllätyin tuossa Blaecher Reportin arvioissa Avalanchen sijoitukseen. Luulin sen olevan selvästi huonompi, ellei NHL:n huonoin. Toisaalta tässä vaivaa näkemyserot siitä, mikä on prospekti ja mikä ei. Tuossa esimerkiksi Calvin Pickard luokitellaan prospektiksi, vaikka minun mielestäni ei sitä ole vaan vakiintunut NHL-pelaaja. Lisäksi Sami Aittokalliosta kirjoittivat, vaikkei ole enää Avalanchen pelaaja vaan vapaa siirtymään muualle NHL:ssä, jos teoriassa jotakuta kiinnostaisi.

Meikäläisen mielestä Avalanchen prospektihyökkääjistä varmoja NHL-pelaajia tulevat olemaan J.T. Compher, Tyler Jost ja Mikko Rantanen. Cameron Morrison on melko lupaava ja toivotaan, toivotaan -osastoa on Jean-Christophe Beaudin, A.J. Greer ja Julien Nantel.

Puolustuksessa varmaa nimeä ei löydy, mutta melko lupaavia Will Butcher, Nicolas Meloche, Andrei Mironov ja Duncan Siemens. Toivotaan, toivotaan -osastoa on Sergei Boiko ja Mason Geertsen. Maalista löyttyy vain Spencer Martin. Muut jokaisella pelipaikalla on aika pieniä lupauksia.
 

BeAGM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampa Bay Lightning, Tappara
Yllätyin tuossa Blaecher Reportin arvioissa Avalanchen sijoitukseen. Luulin sen olevan selvästi huonompi, ellei NHL:n huonoin. Toisaalta tässä vaivaa näkemyserot siitä, mikä on prospekti ja mikä ei. Tuossa esimerkiksi Calvin Pickard luokitellaan prospektiksi, vaikka minun mielestäni ei sitä ole vaan vakiintunut NHL-pelaaja. Lisäksi Sami Aittokalliosta kirjoittivat, vaikkei ole enää Avalanchen pelaaja vaan vapaa siirtymään muualle NHL:ssä, jos teoriassa jotakuta kiinnostaisi.
Artikkelissa määritellään prospekti samalla tavalla kuin Calderin kriteereissä, joten Pickard ei niitä kriteerejä täytä. Mutta itseasiassa Pickard vain mainitaan Coloradon kohdalla tulokkaan profiilista vapautuneeksi pelaajaksi, jonka jälkeen ei enää Coloradon poolissa ole potentiaalisia veskareita.
Itse myös yllätyin, että Colorado on noin korkealla. Yksi liigan kapein materiaali kärkiprospektien jälkeen. Viiden viimeisen joukkueen joukossa olisi pitänyt olla tässä rankingissa.
 
No kelpaako Alexei Cherepanov huippulupaukseksi? Oli kuitenkin kuollessaan tehnyt 19-vuotiaana Venäjän pääsarjassa 107 peliin jo 69 pistettä. Kaverin hyökkäystaitoja ylistettiin molemmilla mantereilla, mutta ei sitten ikinä päässyt kokeilemaan uraa NHL:ssä. Kyllähän tuota pidettiin vähän epävarmempana lupauksena kuin muutaman vuoden vanhempia Ovechkinia ja Malkinia, mutta pistetahti/kehitys Venäjän pääsarjassa oli ihan kyseisen kaksikon tasolla, kuten myös hieman Cherepanovia nuoremmalla Tarasenkolla.
Jotenkin Tserepanovista tuli mieleen enemmänkin Nikita Filatov kuin Ovetshkin, Malkin tai Kovaltshuk...
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
On ilo sikäli katsella tuota NHL:n listausta sikäli, että Flyersia ympäröivät seurat ovat melkein poikkeuksetta olleet häntäpäässä pidemmän aikaa. Toisaalta, Flyersin kaksi viimeistä Draftia eli Hextallin aikakausi on ollut loistavaa tekemistä, joka on ainakin nostanut tuon puolustus- sekä maalivahtipoolin ihan kärkikahinoihin. Pakiston osalta pool on loistava, 3 äijää jotka olisivat monen jengin ykkösenä pooleissa. Sitten Myers, jonka voi lisätä neljänneksi jos vain kykenee jatkamaan tuota yltynyttä offensiivista tehoiluaan.

@Breathe kävikin jo Flyersin listauksen läpi ja puolustus sekä maalivahdit siellä loistavat, hyökkäyksessä väittäisin olevan varmasti 2 TOP6 prospectia, ja kyllä tätä melko teräväksi kärjeksi voi sanoa. Konecny ja tänä kesänä varattu Rubtsov. Näen molemmat ryöstöinä drafteistaan.

Ensi kaudella Provorov sekä Konecny astuvat NHL:n puoleen, uskoisin minä.
 

B4rre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Blackhawks ja CBJ (tyttöystäväjoukkue)
@Lico olikin erinomaisesti kirjoittanut auki Blackhawksin lupaustilanteen, joka on, kuten todettua, todella synkkä. Ihan ansaitusti tuossa listauksessa pahnanpohjimmaisia. Bowman on pistänyt haisemaan lupauksia ja varausvuoroja minun makuun liiankin kovaan tahtiin ja vastine ei ole monilta osin ollut missään mittasuhteissa järkevä. Myytävää ei esim. tällä kaudella pahemmin ole, vaikka nyt saattaisi poikkeuksellisesti olla ostajan markkinat. Schmaltz ja Forsling ovat oman näkemykseni mukaan ne ainoat, joilla on kärkikenttien tai-parien potentiaalia.

Omaan makuuni Carolina on aika ylhäällä tuossa listauksessa. Viimeisessä varaustilaisuudessa ilmeisesti tarttui ihan mukavia lupauksia mutta muutoin joukkueen lupausosasto on ollut luokkaa surkea huomioiden, etteivät ole olleet vuosiin pudotuspeleissä. Hanifinia ei kai esim. enää lupaukseksi lasketa.
 

Avuton tunari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vähän kaikki.
Yllätyin tuossa Blaecher Reportin arvioissa Avalanchen sijoitukseen. Luulin sen olevan selvästi huonompi, ellei NHL:n huonoin.

Puolustuksessa varmaa nimeä ei löydy, mutta melko lupaavia Will Butcher, Nicolas Meloche, Andrei Mironov ja Duncan Siemens. Toivotaan, toivotaan -osastoa on Sergei Boiko ja Mason Geertsen. Maalista löyttyy vain Spencer Martin. Muut jokaisella pelipaikalla on aika pieniä lupauksia.
( Melochen Lihavointi oma.)

Ensimmäisestä asiasta olen osittain samaa mieltä. Avalanchella ei tunnu olevan juurikaan kunnon lupauksia, mutta en sijoittaisi Avalanchen paikkaa yhtään alemmaksi kahdesta syystä: Rantanen ja Meloche.
Rantasesta on sanottu jo paljon hyvää monessakin eri ketjussa, joten en puhu hänestä enempää vaan kerron Melochesta:

#40 osui sitten Nicholas Meloche. Myöskin 190cm ja 93kg puolustaja, jossa on potentiaalia vaikka muille jakaa. Hyvin luisteleva, hyvän pelikäsityksen omaava kahden suunnan puolustaja, josta varmasti iloa paljon Coloradolle. Erityisesti HfBoardsilla odotettiin että Colorado ottaisi juuri Melochen ja sieltähän se iski. Eliteprospectin kuvauksen viimeinen lause kuulostaa hyvältä: "When at the top of his game, Nicolas Meloche can be a game-changing, physical two-way defenceman"

Tai no, Makkeli kertoikin pelaajasta tarpeeksi hyvin tässä ketjussa;

( http://keskustelu.jatkoaika.com/threads/colorado-avalanche-2015–2016.61375/page-4 )

Lisätään vielä, että henkilökohtaisesti odotan Melochesta top 4 paikka NHL:ään.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Postista tuli todella pitkä joten boldasin niiden kappaleiden ensimmäiset kirjaimet, jotka lukemalla pärjännee.

Toronton
osalta tilanne näyttää hyvältä. Voisi oikeastaan sanoa, että todella todella hyvältä. Iso syy siihen on tietysti Auston Matthews ja jo aiemmin varatut Marner ja Nylander. Itsekin rankkaisin Toronton NHL:n top3:n tällä hetkellä. Kavereinaan Arizona ja Winnipeg, joiden prospect pool on mielestäni vastaavasti laadukkaampi kokonaisuus varsinkin Arizonalla on todella hieno tilanne. Sen painottamisesta riippuen sitten voi nostaa haluamansa organisaation kärkeen. Ensi kauden jälkeen onkin sitten hiljaisempaa tuolla osastolla, koska todennäköisesti koko kolmikko siirtynee ensi kaudella NHL:n puolelle. Todennäköisesti Toronto kuitenkin varaa myös ensi vuonna varaustilaisuuden top10:ssä ja sitä kautta saadaan yksi kohtuullinen lupaus lisää. Toronton pool on todella syvä, mutta siellä on paljon projekteja kuten kirjoituksesta käy selväksi.

Toronton suurin ongelma on se, että maalivahteja ei ole viime vuosina varattu tarpeeksi, eikä varsinkaan onnistuneesti. Joseph Woll vaikuttaa hyvältä, mutta hänellä on vielä pitkä matka edessään ja Kasimir Kaskisuon taso nähdään oikeastaan paremmin vasta ensi kaudella. Garret Sparks ei vaikuta todelliselta tulevaisuuden ykkösmaalivahdilta ja hänen kanssaan tasapäin taistelee Antoine Bibeau. Molemmat todennäköisemmin kakkosmaalivahteja tulevaisuudessa. Kohtuullisen huono tilanne, jos Woll ei breikkaa kunnolla. Woll taistelee WJC paikasta ensi kaudella ja jos sinne asti pääsee, niin nostaa osakkeitaan selkeästi, mutta on vuosien päässä NHL:stä. Todella hyvän rookie campin pelasi joka tapauksessa ja hyviä odotuksia nuorukaisen suhteen on olemassa.

Puolustuksessa on enemmänkin projekteja kuin varmoja top4 puolustajia. Pois lukien vasta hankittu Nikita Zaitsev, joka on todella iso apu tuonne peräpäähän. Fanien silmissä arvostustaan nosti viime kaudella myös Washingtonista hankittu Connor Carrick, joka oli todella vakuuttava AHL:n playoffeissa ja sai palkinnoksi kahden vuoden yksisuuntaisen sopimuksen. Junioreissa Travis Dermott pelasi hyvän kauden OHL:n puolella ja pääsi myös Kanadan WJC joukkueeseen. Draftissa ja viime kaudella keskusteltiin paljon olisiko pitänyt ottaa Travis Konecny, mutta tuo vuoro kaupattiin Philadelphiaan ja tilalle saatiin Dermott, sekä hyökkääjät Jeremy Bracco ja Martin Dzierkals. WHL:n puolella late bloomer Andrew Nielsen nosti tasoaan. Sekä Nielsen & Dermott aloittanevat kautensa Marliesin takalinjoilla. AHL:n puolella vakuuttivat Rinat Valiev ja Viktor Loov, joista kummastakin voi kehittyä vielä kolmosparin puolustaja ja Valiev voi olla tulevaisuudessa myös top4 puolustaja. Aikaa on molemmilla. Lisäksi systeemistä löytyy JD Greenway, Jesper Lindgren ja kai Frankie Corradon voi vielä juuri ja juuri tähän laskea. Kaksi ensimmäistä ovat vielä uransa alussa ja taistelevat paikoista WJC joukkueeseen. Jälkimmäinen sai myös jatkosopimuksen.

Carrick, Corrado ja Zaitsev tippuvat näiltä listoilta pois ensi kauden jälkeen, sitten ollaankin projektien armoilla. Toronto ei ole juuri ykköskierroksella puolustajia varannut, eikä yksikään projekti ole vielä isommin breikannut, mutta aihioita on Dermottin, Nielsenin, Valievin ja kolmen edellä mainitun muodossa. Pitää myös muistaa Toronton hyvä tilanne NHL:n puolella, jossa pelaa nuoria tai suhteellisen nuoria puolustajia Riellyn, Gardinerin ja Marincin muodossa. Rajoilla kuitenkin ollaan sen suhteen pitääkö Toronton lähteä vuoden tai kahden päästä top4 puolustajan perään joko UFA markkinoilla tai kaupan muodossa.

Hyökkääjiä vastaavasti on pilvin pimein, mutta pääosin laitureita. Keihäänkärkenä tietysti Matthews, Nylander ja Marner näitä kavereita ei tarvinne hirveästi esitellä. Mainitaan toki Marnerin täydellinen OHL kausi, jolloin mies putsasi koko CHL:n palkintopöydän. OHL:n MVP, OHL:n playoffien MVP, OHL mestaruus, Memorial Cupin MVP, Memorial Cupin mestaruus ja CHL:n MVP. Temppu johon on aiemmin pystynyt vain Brad Richards vuoden vanhempana. Crosby ja Corey Perry pääsivät aikanaan lähelle. Crosby varausvuotenaan ja Perry myös vuoden vanhempana. Nylander hyytyi AHL:n playoffeissa, mutta pelasi muuten hyvän kauden, jota harmittavasti häiritsi WJC:ssä loukkaantuminen ja umpisuolen tulehtuminen.

Tämän jälkeen voidaan lähinnä listata seuraavat lupakset, eli Connor Brown, Nikita Soshnikov, Kasperi Kapanen, Brendan Leipsic, Andreas Johnson, Dmytro Timashov, Kerby Rychel, Yegor Korshkov, Jeremy Bracco, Martin Dzierkals, Zach Hyman, Carl Grundström, Josh Leivo, Tobias Lindberg, Fredrik Gauthier, Adam Brooks, Jack Walker ja Trevor Moore. Hienointa ko. listauksessa on se, että lähes jokainen on pelannut hyvän viime kauden ja on odotetusti kehittymässä. Tämä ei tarkoita että em. listalta nousisi isoa määrää top6 pelaajia tai edes bottom6 NHL pelaajia, mutta potentiaalisia kavereita on iso liuta. Moni näistä olisi muissa organisaatioissa top10 lupauksia, mutta osa valuu väkisin Toronton poolissa top20 ulkopuolelle. Hyman, Soshnikov ja Brown ovat lähimpänä NHL paikkaa. Jokainen pelasi NHL pelejä jo viime kaudella ja pääosin hyvällä menestyksellä. Andreas Johnson oli pitkään top10 lupauksia systeemissä, koska on pystynyt nostamaan jatkuvasti tasoa entisenä 6. kierroksen varauksena, mutta viimeisen kahden kesänä aikana systeemiin on tullut monta lähes samanlaista lupausta sisään. Timashov pelasi hyvän QMJHL kauden, Leipsic hyvin AHL:n puolella, Josh Leivo vakuutti AHL:n playoffeissa ja runkosarjassa, Dzierkals ensimmäisellä QMJHL kaudella voitti mestaruuden ja oli tärkeä roolipelaaja. Listaa voisi jatkaa, mutta postista tulee jo nyt liian pitkä. Kapanen, Lindberg ja Rychel keräsivät entisissä organisaatioissaan paljon enemmän arvostusta.

Yhteenvetona voisi sanoa, että em. listalta ei löydy juurikaan varmoja ratkaisupelaajia NHL:n puolelle Matthewsin, Marnerin ja Nylanderin lisäksi, mutta massaa on todella paljon. Sieltä löytyy sitä tarvittavaa syvyyttä jatkoa ajatellen, joku onnistuu ja joku toinen ei, mutta NHL paikkoja on jaossa vain 12 + 6, eli riittää kun tuosta massasta nousee pari pelaajaa vuosittain. Lisäksi koko tuo massa on sellainen, että jos noita kavereita olisi pari vuotta sitten ollut systeemissä enemmänkin, niin fanit olisivat olleet todella tyytyväisiä. Projektipelaajia suurin osa, kuten yleensä kaikki 3. - 7. kierroksilla varatut pelaajat ovat, mutta viime vuosina Toronton 1. ja 2. kierroksen varauksetkin ovat jämähtäneet siihen luokkaan Biggsin, Percyn ja Gauthierin johdolla. Nyt hyviä projekteja tulee joka kierrokselta, FA:n kautta ja treideillä. Massaa on tällä hetkellä jopa melkein liikaakin ja laitureiden kohdalla onkin. Tuolla poolilla ei nousta kärkeen Matthewsin, Marnerin, Zaitsevin ja Nylanderin "valmistumisen" jälkeen, mutta eiköhän tuosta massasta saada sitä tarvittavaa syvyyttä, koska joukkue ei varsinaisesti tarvitse enempää ratkaisupelaajia kuin puolustukseen, jos em. nelikko onnistuu vastaamaan odotuksiin.
 

Barky

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers, Jets, Tappara
Toronton suurin ongelma on se, että maalivahteja ei ole viime vuosina varattu tarpeeksi, eikä varsinkaan onnistuneesti. Joseph Woll vaikuttaa hyvältä, mutta hänellä on vielä pitkä matka edessään ja Kasimir Kaskisuon taso nähdään oikeastaan paremmin vasta ensi kaudella. Garret Sparks ei vaikuta todelliselta tulevaisuuden ykkösmaalivahdilta ja hänen kanssaan tasapäin taistelee Antoine Bibeau. Molemmat todennäköisemmin kakkosmaalivahteja tulevaisuudessa. Kohtuullisen huono tilanne, jos Woll ei breikkaa kunnolla. Woll taistelee WJC paikasta ensi kaudella ja jos sinne asti pääsee, niin nostaa osakkeitaan selkeästi, mutta on vuosien päässä NHL:stä. Todella hyvän rookie campin pelasi joka tapauksessa ja hyviä odotuksia nuorukaisen suhteen on.

En olisi tulevaisuuden maalivahtitilanteesta lainkaan huolissani yhdestä syystä. Frederik Andersen. Tanskalaisella on ikää vasta 26 vuotta, ja tuo on ikä jossa suurin osa NHL vahdeista vasta aloittelee showissa, kun Andersenillä on jo kolme kautta kokemusta alla. Erittäin hyvä ykkösvahti jolla vielä monen monta vuotta parhaaseen ikään aikaa. Sillä välin sieltä Kaskivuo, Bibeau, Sparks, Woll tai joku tuleva varaus koulutetaan hyväksi backupiksi tai jopa ykkösveskaksi.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
En olisi tulevaisuuden maalivahtitilanteesta lainkaan huolissani yhdestä syystä. Frederik Andersen. Tanskalaisella on ikää vasta 26 vuotta, ja tuo on ikä jossa suurin osa NHL vahdeista vasta aloittelee showissa, kun Andersenillä on jo kolme kautta kokemusta alla. Erittäin hyvä ykkösvahti jolla vielä monen monta vuotta parhaaseen ikään aikaa. Sillä välin sieltä Kaskivuo, Bibeau, Sparks, Woll tai joku tuleva varaus koulutetaan hyväksi backupiksi tai jopa ykkösveskaksi.

Toivotaan että olet oikeassa. Itse olen aika positiivinen Andersenin suhteen ja varmasti paljon luottavaisempi, kuin suurin osa Toronton kannattajista. Andersenilta ei kuitenkaan ole nähty vielä yhtään peliä Toronto paidassa ja miehen todellinen taso nähtäneen kahden seuraavan talven aikana. Nämä maalivahtisiirrot ovat aina vähän arvoituksellisia. Itse olen todella tyytyväinen miehen hankintaan ja sopimuskin näyttää omaan silmään hyvältä. Ei tuolta markkinoilta paljon parempia tai varmempia vaihtoehtoja olisi löytynyt. Toivotaan että Andersen onnistuu.

Sidotaan viesti tähän ketjuun sillä, että itse olen sitä mieltä, että noita maalivahteja pitäisi pystyä varamaan sen verran tasaisesti, että se organisaation perustarve saadaan täytettyä ja sieltä voisi löytyä joku oikeasti lupaava kaveri. Toronto on tässä aika pahasti epäonnistunut, eli Raskin lisäksi edellinen oikeasti onnistunut itse varattu maalivahti taitaa olla Felix Potvin, jonka ura jäi lyhyeksi ja Rask tunnetusti pelaa muualla kuin Torontossa. Noh tällä hetkellä farmissa on itse varatut maalivahdit, mutta sen jälkeen tuossa on paha aukko ennen kuin Woll on valmis.

Toisaalta noita maalivahteja saa markkinoilta ja kun joku tässä ketjussa tuuletteli, että organisaatiolla on yli neljä hyvää lupausta, niin eihän sellainenkaan tilanne enää oikeasti palvele ketään. Pelipaikkoja organisaatiossa on maksimissaan neljä, jos ei halua ECHL liigaa käyttää ja sen jälkeen pitäisi vielä siitä massasta löytää ne oikeat maalivahdit. Leireilläkään ei mahdottomiin voi eri maalivahteja testailla. Tosin kertoohan tuo siitä, että scouttaus on kunnossa ja ne varatut maalivahdit ovat onnistuneet.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Toisaalta noita maalivahteja saa markkinoilta ja kun joku tässä ketjussa tuuletteli, että organisaatiolla on yli neljä hyvää lupausta, niin eihän sellainenkaan tilanne enää oikeasti palvele ketään. Pelipaikkoja organisaatiossa on maksimissaan neljä, jos ei halua ECHL liigaa käyttää ja sen jälkeen pitäisi vielä siitä massasta löytää ne oikeat maalivahdit.
Niin, ei tuo niitä ulkopuolelle jääviä kavereita palvele, mutta organisaatiota kyllä palvelee. Eihän se nyt millään tavalla huono asia organisaatiolle ole, jos on paljon hyviä prospecteja kyseisellä osa-alueella. Varsinkin kun maalivahdit ovat näitä kavereita, että uran kehitystä on vielä hankala ennustaa. Treidaamalla voi sitten kehittää jotain toista osa-aluetta.

Flyersilla (ilmeisesti viittasit minun tai jonkun toisen fanin tuuletteluun) esim. on näitä veskarilupauksia, ja onhan tämä ehdottomasti paljon parempi tilanne kuin aikaisemmin. Jos on se 1-2 potentiaalista NHL-veskaria, ja molemmat epäonnistuvatkin luomaan uraansa NHL:ssä, niin kyllä tällainen tilanne vierellä näyttää paljon paremmalta. Voi melkeinpä varmasti sanoa, että joku noista kavereista nousee NHL:ään tulevaisuudessa. Kaikille löytyy peliaikaa sieltä, jossa oma taso kohtaa sarjan tason.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Niin, ei tuo niitä ulkopuolelle jääviä kavereita palvele, mutta organisaatiota kyllä palvelee. Eihän se nyt millään tavalla huono asia organisaatiolle ole, jos on paljon hyviä prospecteja kyseisellä osa-alueella. Varsinkin kun maalivahdit ovat näitä kavereita, että uran kehitystä on vielä hankala ennustaa. Treidaamalla voi sitten kehittää jotain toista osa-aluetta.

Flyersilla (ilmeisesti viittasit minun tai jonkun toisen fanin tuuletteluun) esim. on näitä veskarilupauksia, ja onhan tämä ehdottomasti paljon parempi tilanne kuin aikaisemmin. Jos on se 1-2 potentiaalista NHL-veskaria, ja molemmat epäonnistuvatkin luomaan uraansa NHL:ssä, niin kyllä tällainen tilanne vierellä näyttää paljon paremmalta. Voi melkeinpä varmasti sanoa, että joku noista kavereista nousee NHL:ään tulevaisuudessa. Kaikille löytyy peliaikaa sieltä, jossa oma taso kohtaa sarjan tason.

Tottakai tuo on organisaation kannalta positiivinen tilanne tiettyyn pisteeseen saakka, mutta se jyvien erottelu akanoista on aika hankalaa ja se riski siihen, että käy kuten Raskin kanssa Torontolle kasvaa kummasti. Maalivahtipeli on paljon myös päästä kiinni ja kaikille tuollainen kilpailutilanne ei välttämättä sovi, mutta voi puhjeta kukkaan toisessa ympäristössä. Tuo massa vaatii jokaiselle hyvän pelipaikan ja esimerkiksi AHL reittiä ei voi käyttää kaikkien kanssa. Pidän sitä parhaana väylänä NHL:n, koska euroopassa pelaaminen ei parhaalla mahdollisella tavalla palvele kaukalon koon takia.

Torontolla on tällä hetkellä sellainen tilanne, että muutamasta pelipaikasta kamppailee useampi lähes samantasoinen laituri. Ollaan käytännössä siinä pisteessä, että osa lupauksista pitää laittaa junioreihin koska pelipaikkoja ei ole tarpeeksi ja joku pelaa Marliesissa kolmos- tai jopa neloskentässä. Connor Brown, Josh Leivo, Brendan Leipsic, Nikita Soshnikov, Zach Hyman, Kerby Rychel, Andreas Johnson ja Tobias Lindberg taistelevat paikasta ylhäällä. Nylander ja Marner vievät kaksi laiturin paikkaa ylhäältä, jos Marner ei floppaa leirillä niin pahasti että joutuu takaisin OHL:n. Marliesin puolella on vielä Kapanen, Timashov ja Moore jotka tarvitsevat peliaikaa. Pidän täysin mahdottomana, että tuosta ryhmästä saataisiin paras mahdollinen hyöty irti. Torontossa on paikka ehkä kahdelle, sen jälkeen yhdeksän pelaajaa kamppailee auringosta Marliesissa. Vaihtoarvo on ison osan kohdalla todella pieni ja kenet tuosta treidaat, kun todellinen taso ei ole tiedossa. Riski sen suhteen että hankkidut eroon hyvästä NHL pelaajasta kasvaa tuossa tilanteessa ja pahimmassa tapauksessa hidastat lähes koko ryhmän kehittymistä.

Pidän hyvin epätodennäköisenä että Vesey tulee tuon ryhmän kanssa vielä kamppailemaan pelipaikasta, vaikka aikalailla ryhmän kärkeen menisi heittämällä. Hyman ja Soshnikov pelasivat todella hyvän loppukauden NHL:n puolella ja Brown näytti top6 pelaajalta sen lyhyen ajan mitä ehti ylhäällä pelaamaan. Johnson toki hyötyy AHL:n puolella pelaamisesta, koska tutustuu pieneen kaukaloon ja uuteen pelisysteemiin, mutta näytöt SHL:n puolelta ovat kohtuullisen kovat. Leipsic ja Leivo ovat oppirahat maksaneet ja potentiaalia on molemmilla. Rychel on hyvä lupaus, Lindberg toisi kaivattua kokoa. Kapanen on vuoden vanhempi mutta todennäköisesti pelaa AHL:n puolella, samoin Timashov on kehittynyt todella mukavasti ja on oikeastaan Mooren, Kapasen sekä varauksin Johnsonin kanssa varma AHL pelaaja. Toisaalta peliaikaa voi tulla kolmos- tai neloskentässä, eikä YV aikaa jää välttämättä ollenkaan. Timashov toki saattaa palata QMJHL:n puolelle, mutta meinasi itse että pelipaikka on ensi kaudella Marlies.

Itse en pidä tuollaista tilannetta millään pelipaikalla kovin toivottavana. Maalivahdin paikka on se hankalin, kun pelipaikkoja on niin vähän ja penkillä istuminen ei kehitä ketään. En itse näe että liiallinen kilpailu hyödyttäisi organisaatiota tai pelaajia. Toki olen tyytyväinen että Toronto on saanut haalittua hyviä lupauksia, mutta kyllä tuossa on työmaata seuloa sieltä ne oikeat top6 pelaajat.
 

Breathe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers & Eric Lindros 88
Jos maalivahdin pää ei keistä sitä, että organisaatiossa on muita huippulupauksia niin en näe kyseiselle maalivahdille mitään käyttöä. Miten tälläinen kaveri tulee pärjäämään ikinä jos ei kestä kilpailua, maalivahdin yksi tärkeimpiä ominaisuuksia taitaa kuitenkin olla se oma päänuppi.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Eihän nuo Flyersin maalivahtiprospectit nyt mitään huippulupauksia ole, katsotaan onnistuuko kukaan lyömään itseään läpi NHL:ssä, voi olla että ei yksikään.
 

Breathe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers & Eric Lindros 88
Eihän nuo Flyersin maalivahtiprospectit nyt mitään huippulupauksia ole, katsotaan onnistuuko kukaan lyömään itseään läpi NHL:ssä, voi olla että ei yksikään.
Eikö edes Carter Hart joka oli kauden 2015-2016 kauden CHL paras maalivahti? Oho, enpäs huomannu kuka siellä kommentoi, painoarvo olikin 0.
 

depre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs, FC Barcelona, Helsingin Joker
Jos maalivahdin pää ei keistä sitä, että organisaatiossa on muita huippulupauksia niin en näe kyseiselle maalivahdille mitään käyttöä. Miten tälläinen kaveri tulee pärjäämään ikinä jos ei kestä kilpailua, maalivahdin yksi tärkeimpiä ominaisuuksia taitaa kuitenkin olla se oma päänuppi.

Näkökulma tuokin, mutta on se myös nähty, että jos maalivahti saa täyden luottamuksen niin helpompi siinä on pelata. Tuossa tilanteessa sellaista tilannetta ei välttämättä tule missään vaiheessa, mutta kuten sanottua niin nähtäväksi jää miten käy. Fanit voivat spekuloida ja murehtia, eiköhän toimistolla tiedetä miten edetään.

Lähinnä positiivisia ongelmia, mutta en tosiaan näe ihan optimina tuollaista tilannetta.
 
Vähän tuota prospect poolien arvostusta on syönyt Edmontonin menestymättömyys, ja samalla tavalla kivinen tie menestykseen on muutama vuosi sitten hehkutetulla Minnesotalla. Nytkin kivinen tie on Winnipegillä ja Arizonalla ja Torontolla ja kaikilla, vaikka lupaavia nuoria löytyy.
Tärkeintä on, että löytyy edes yksi todellinen huippulupaus, josta tulee tähtipelaaja. Sellainen josta tulee impactia koko joukkueen tekemiseen, olipa hyökkääjä tai puolustaja. Kun katsoo liigan nykyistä noin kymmentä parasta joukkuetta, niin siitä nyt on jonkin aikaa kun sinne on viimeksi ihan nuorisopitoisia ryhmiä kasvanut huipulle. Mutta ei nyt mennä siihen tarkemmin... paitsi sen verran, että tähtiä pitää olla omasta takaa ja ostettuina. Täydentäviä palasia saa sitten kyllä.

Ja sitten kun ne nuoret tähdet ja tulevat tähdet näkyy prospect poolissa vain vähän aikaa, kenties vain yhden kesän.
Ja näin.
 

Ferris

Jäsen
Eikö edes Carter Hart joka oli kauden 2015-2016 kauden CHL paras maalivahti? Oho, enpäs huomannu kuka siellä kommentoi, painoarvo olikin 0.

Kyllä Walkinilla mielestäni pointtiakin tuossa toteamuksessaan oli, sillä kyllähän Flyersilta ns. selkeä ykkösveskaprospekti laajasta rintamasta huolimatta mielestäni puuttuu. Myönnän heti alkuun kuitenkin etten noita teidän veskareitanne tunne tilastoscouttausta paremmin, joten olisikin mukava kuulla vaikka ihan peluri pelurilta perusteluja miksi Flyersin veskapooli on mielestänne ehkä jopa liigan paras? Heitän tähän vaikka omat EP-pohjalta tehdyt pikahavainnot pelureista, niin voitte sitten oikaista niitä kohdilleen tarpeen vaatiessa:

Carter Hart (2. kierros 2016) - eka tänä kesänä varattu veskari draftissa, mutta vasta 2. kiepin puolivälissä. Mitä tämä kertoo veskarien tasosta kyseisenä vuonna? Paremmin perilläolijat kertokoot. Valittiin CHL:n vuoden veskariksi, mutta ei kuitenkaan mahtunut Kanadan U-18 MM-joukkueeseen, vaan sinne valittiin myöhemmin varattu Fitzpatrick sekä seuraavana kesänä varattavissa oleva jannu. Jos olisi aivan huippuprospektikyseessä, niin olisi luultavimmin ollut mukana? Toisaalta jos pelaa samalla numerolla kuin Holtby ja käyttää saman urheilupsykologin palveluja kuin Holtby, niin ei voi epäonnistua, eihän?

Alex Lyon (vapaa agentti 2016) - vapaana agenttina hankittu yliopistoveskari, jolla kaksi hyvää yo-kautta pohjalla ja jälkimmäisellä ollut Hobey Baker-finalistikin, joten lupaavasta kaverista kyse. Tilastoissa ihan NCAA:n kärkinimiä. Nyt sitten farmin kautta hakemaan pelipaikkaa ylhäältä jatkossa? Voipi olla taidoiltaan ja potentiaaliltaan tämän porukan paras veskari?

Felix Sandström (3. kierros 2015) - Jos 19-vuotias veskari jakaa torjuntavastuun SHL-joukkueessa, niin se kertoo jo jotain pelaajasta. Nuorten maajoukkueessa tilastot ovat kyllä lohduttomat niin harkkapeleissä kuin MM-kisoissakin, mutta ei tainnut Ruotsilla mennä putkeen muutenkaan. Tää kaveri vaikuttaa ihan lupaavalle.

Matej Tomek (3. kierros 2015) - ei löydy minkäänlaisia tilastoja kuluneelta kaudelta. Siirtynyt North Dakotan yo-joukkueeseen viime kaudeksi, mutta ilmeisesti ollut koko kauden loukkaantuneena? Sitä ennen pelannut kauden NAHL:ssa, jossa valittu vuoden parhaaksi veskariksi. Slovakian U18-kisoissa ollut mukana 13-14 kaudella, mutta sen jälkeen ei kutsuja (toki jos loukkaantuneena, niin ei ihmekään).

Ivan Fedotov (7. kierros 2015)
- Flyersin varaus pelasi viime kauden Venäjän MHL-junioriliigassa kovin keskinkertaisin tilastoin. Runkosarjan torjuntaprosentti 91.0 oikeutti liigassa sijalle 32 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2.22 sijalle 20. Viidessä pudotuspelissä Fedotovin numerot hieman paranivat (91.6% ja 1.84).

Merrick Madsen (6. kierros 2013) Kulunut kausi oli toinen Harvardin yo-joukkueessa ja ensimmäinen ykkösveskana. Ensimmäisellä kaudella Madsen pelasi vain yhden pelin ECAC-mestaruuden voittaneessa joukkueessa. NCAA:n tilastoissa 8. torjuntaprosenteissa ja 14. GAA:ssa.

Anthony Stolarz (2. kierros 2012) - Stolarz on pelannut kaksi kautta Flyersin farmissa, joista viimeisimmän ykkösveskana (47 peliä). Tilastot oikeutti liigassa n. sijoille 25-30. Otteista ei kyllä mitään hajua.

Ylläolevan analyysini pohjalta olisin edelleen sitä mieltä, että laajuutta Flyersilla on, mutta suoranainen terävin kärki puuttuu. En oikein ymmärrä esim. Fedotovin mukaan ottamista luetteloon ellei ajatuksena ollut kaikkien viime vuosina varattujen veskareiden listaaminen. En ainakaan äkkiseltään keksinyt jannussa mitään huomion arvoista.

Nyt jään odottamaan asiantuntevampia arvioita niiltä, jotka ovat kavereihin paremmin perehtyneet (= Flyers-fanit). Tilastoistahan ei kaikkea näe ja aina voi tulkita väärinkin.
 

wunderveba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ylläolevan analyysini pohjalta olisin edelleen sitä mieltä, että laajuutta Flyersilla on, mutta suoranainen terävin kärki puuttuu. En oikein ymmärrä esim. Fedotovin mukaan ottamista luetteloon ellei ajatuksena ollut kaikkien viime vuosina varattujen veskareiden listaaminen. En ainakaan äkkiseltään keksinyt jannussa mitään huomion arvoista.

Nyt jään odottamaan asiantuntevampia arvioita niiltä, jotka ovat kavereihin paremmin perehtyneet (= Flyers-fanit). Tilastoistahan ei kaikkea näe ja aina voi tulkita väärinkin.

Mitä tarkoitat, että terävin kärki puuttuu? Kärkihän on aika terävä ja laaja: Lyon, Hart, Madsen, Sandström ja Stolarz. Ilya Samsonov, Thatcher Demko, MacKenzie Blackwood, Elvis Merzļikins, Ilya Sorokin ja Ville Husso taitavat olla muilta näitä samantasoisia lupauksia ja nuo kaikki ovat eri organisaatioiden pooleissa. Tietenkin, jos tarkoitetaan, että terävään kärkeen vaaditaan andreivasilevski, niin sitten... Missä kohtaa muuten lupaus-status katoaa? Onko Vasilevski vielä pospekti, kun taitaa olla jo NHL-ykkösvahti?
 
Viimeksi muokattu:

Lico

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Helsingin Jokerit
Ilya Samsonov, Thatcher Demko, MacKenzie Blackwood, Elvis Merzļikins, Ilya Sorokin ja Ville Husso taitavat olla muilta näitä samantasoisia lupauksia

Kaikella kunnioituksella vain, mutta kyllä paperilla ja lähtökohtaisesti lainatuista nimistä jokainen on kovempi lupaus kuin yksikään Flyersin maalivahdeista. Nimenomaan, kun puhutaan tämän hetkisestä tasosta. Eron toki tekee se, että osa noista maalivahdeista on varattu aikaisemmin tai ovat vanhempiä ja sitä kautta kokeneempia.

Allekirjoitan kyllä @Ferris :n viestin kokonaisuudessaan, mutta en olisi Flyersin kannattajana huolissani siitä, ettei todellista kärkivahdin (nimenomaan koko NHL:n mittakaavassa) potentiaalin omaavaa maalivahtia löydy, koska ei kehityksestä tiedä juuta eikä jaata tässä vaiheessa emmekä sitä pysty kukaan ennustamaan. Todennäköisesti tuolta pari nousee muutaman vuoden sisällä NHL:ään, mahdollisesti eri joukkueissa.

Jos jotain negatiivista tuosta maalivahtiprospectien haalimisesta keksii, niin NHL-kokemattomien maalivahtien treidaaminen hyvään vastineeseen on erittäin hankalaa, vaikka AHL:ssa statsit olisivat kuinka hyvät. Asiaa voi ajatella vaikka seuraavanlaisesti, Vancouver Canucksin kautta:

Thatcher Demkosta odotetaan seuraavaa ykkösmaalivahtia. Olli Juolevista odotetaan seuraavaa ykköspuolustajaa. Brock Boeserista odotetaan ykkösketjun laitahyökkääjää. Kenellä on ennen odotusten täyttymistä suurin vaihtoarvo eli prospect-tasolla? Minun mielestäni Juolevilla, jonka jälkeen tulee Boeser ja sitten vasta Demko. Ja Demko on minun mielestäni yksi kovimmista maalivahtiprospecteista Samsonovin sekä Sorokinin ohella.

EDIT: lisätään nyt loppuun ettei kukaan ota liian kirjaimellisesti, että minä näen asiat noin.
 

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Toisaalta jos pelaa samalla numerolla kuin Holtby ja käyttää saman urheilupsykologin palveluja kuin Holtby, niin ei voi epäonnistua, eihän?
Sen suuremmin en ota kantaa enää noihin veskariprospekteihin tai millä numerolla kukakin varattiin ja paljonko sille voi antaa painoarvoa, mutta sanottakoon se että Hartista tulee jotenkin mieleen Holtby kun katsoo noita highligtseja. Numero tietysti sama ja tämä psykologi, mutta liikkuminen on jotenkin rauhallista ja eleetöntä mutta kuitenkin terävää.
 

Bosco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Pittsburgh
Carter Hart (2. kierros 2016) - eka tänä kesänä varattu veskari draftissa, mutta vasta 2. kiepin puolivälissä. Mitä tämä kertoo veskarien tasosta kyseisenä vuonna? Paremmin perilläolijat kertokoot. Valittiin CHL:n vuoden veskariksi, mutta ei kuitenkaan mahtunut Kanadan U-18 MM-joukkueeseen, vaan sinne valittiin myöhemmin varattu Fitzpatrick sekä seuraavana kesänä varattavissa oleva jannu. Jos olisi aivan huippuprospektikyseessä, niin olisi luultavimmin ollut mukana? Toisaalta jos pelaa samalla numerolla kuin Holtby ja käyttää saman urheilupsykologin palveluja kuin Holtby, niin ei voi epäonnistua, eihän?

Eiköhän Hartin poissaolo U18-kisoista selity ihan sillä, että tämän kausi WHL:ssä tuli päätökseen samana päivänä kuin Kanada aloitti oman urakkansa noissa U18-kisoissa. Eli ei oltaisi voitu edes valita alkuperäiseen joukkueeseen.
 

Ferris

Jäsen
Mitä tarkoitat, että terävin kärki puuttuu? Kärkihän on aika terävä ja laaja: Lyon, Hart, Madsen, Sandström ja Stolarz. Ilya Samsonov, Thatcher Demko, MacKenzie Blackwood, Elvis Merzļikins, Ilya Sorokin ja Ville Husso taitavat olla muilta näitä samantasoisia lupauksia ja nuo kaikki ovat eri organisaatioiden pooleissa. Tietenkin, jos tarkoitetaan, että terävään kärkeen vaaditaan andreivasilevski, niin sitten... Missä kohtaa muuten lupaus-status katoaa? Onko Vasilevski vielä pospekti, kun taitaa olla jo NHL-ykkösvahti?

Lico tuossa yllä jo huomattavasti meikäläistä selkokielisemmin selvitti allekirjoittaneenkin ajatukset asiasta. Eikä tarkoituksenani ole/ollut aliarvioida Flyersin poolia, siellä on hyviä ja lupaavia veskanalkuja, vaan kaipasin vähän taustatietoa, sille miksi pidätte poolia yhtenä liigan parhaista. Itseäni kun ihmetytti esim. juuri tämä seiskakierroksen Fedotov, jonka mukanaoloa en osannut itselleni selittää ainakaan tilastojen pohjalta.

Nyt kun tässä pähkäilen, niin kyllä tuolla terävällä kärjellä tässä nimenomaan tarkoitin prospektia, josta lähtökohtaisesti jo varattaessa odotetaan seuraavaa joukkueen ykkösveskaa. Eli mielestäni sellainen terävin kärki Flyersin poolista puuttuu. Siellä on useampi potentiaalinen veskari tulossa NHL-tasollekin, mutta luetun pohjalta en osaa sellasta ykkösveskariodotuksella olevaa nimetä.

Eiköhän Hartin poissaolo U18-kisoista selity ihan sillä, että tämän kausi WHL:ssä tuli päätökseen samana päivänä kuin Kanada aloitti oman urakkansa noissa U18-kisoissa. Eli ei oltaisi voitu edes valita alkuperäiseen joukkueeseen.

Kiitos selvennyksestä! Looginen syy, jota en itse osannut ajatellakaan. Tämän takia juuri pyysin ihmisiä aukaisemaan mahdollisia epäkohtia pohdinnoissani. Voisiko joku kertoa vielä mulle tuosta Madsenista sen verran, että ymmärtäisin mikä tekee hänestä yhden Flyersin kärkiveskariprospekteista? Lyonin, Hartin ja Sandströmin ymmärrän laskettavan siihen porukkaan ja Stolarzin esityksissä on varmaan jotain joka oikeuttaa samaan joukkoon, mutta mikä ei aukea pelkkien tilastojen pohjalta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös