Pitäisikö Suomen olla diktatuuri

  • 3 884
  • 32

Pitäisikö Suomen olla diktatuuri?

  • Kyllä

    Ääniä: 20 30,8%
  • Ei

    Ääniä: 33 50,8%
  • Ihan sama kunhan kaupasta saa ruokaa

    Ääniä: 1 1,5%
  • Ei kunhan itselleni epämieluisat äänestysvaihtoehdot kielletään.

    Ääniä: 11 16,9%

  • Äänestäjiä
    65

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Pitäisikö tähän rakkaaseen Suomeemme valita diktaattori päättämään elämästä ja kuolemasta? Pitäisikö eduskunnan toiminta siirtää kumileimasimen tapaiseksi? Vaihtoehtoja on jopa muutama, eli äänestäkää rakkaat orja... kanssakirjoittajani!
 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Ihmiset on niin sekaisin että voisi olla jopa tervehdyttävää, että joku sanoisi suoraan että vittuako pelleilet kun mitään ongelmaa ei ole. Maksalaatikko olisi täten vieläkin hyvää koska näin on päätetty.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Kun olen diktaattori niin kyllä. Muuten ei.
 

A Siente

Jäsen
Maltillinen diktaattori olisi toimiva ratkaisu. Pitäisi vaan luottaa ettei se innostu liikaa. Teoriassa toimisi hyvin, mutta käytännössä ei.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ihmiset on niin sekaisin että voisi olla jopa tervehdyttävää, että joku sanoisi suoraan että vittuako pelleilet kun mitään ongelmaa ei ole. Maksalaatikko olisi täten vieläkin hyvää koska näin on päätetty.
Näin. Tässäpä tämä on tiiviisti sanottuna ja vieläpä kaikinpuolin nokkelasti sanoiksi puettuna. Vaikka sallin mielelläni kaikkinaisten kukkien kukkimisen ja ymmärrän moninaisten mielipiteiden ja varsinkin niiden ilmaisun vapauden merkityksen, tulee väkisinkin toisinaan mieleeni se, että vittu olette outoja. Tai onpa tästäkin ongelma tehty. Pahimpia ovat kaikki mies- tai naisasiavouhottajat, ääriuskovaiset ja poliittisten ääripäiden jankkaajat. Sauli I Niinistö saisi sanoa, että nyt ne turvat kiinni siellä barrikadeilla ja menkää vaikka rullaluistelemaan. Teloituksen uhalla.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Maltillinen diktaattori olisi toimiva ratkaisu. Pitäisi vaan luottaa ettei se innostu liikaa. Teoriassa toimisi hyvin, mutta käytännössä ei.

Tästä olen sanonut monta kertaa, mutta en usko itsekään sen kovin hyvin toimivan. Olisi kiva tietää mitä tulevien diktaattorien päässä liikkuu jo valmiiksi. Ei Kim Jong-un välttämättä ole parikymppisenä opiskelijana miettinyt tappavansa kaikki, kunhan pääsee valtaan. Varmaan sitä vain äkkiä huomaa tämähän on mukavaa puuhaa ja sitten se lähtee käsistä.

Jotain pitäisi silti tehdä, koska demokratiapelleily ei toimi. Kaikki eivät ole samanarvoisia ja sillä hyvä. On aivan typerää väittää muuta.
 

stairox

Jäsen
Suosikkijoukkue
Wanha kunnon divariajan Vaasan Sport, Liverpool FC
"Ihan sama kunhan kaupasta saa kolmosolutta" -vaihtoehto puuttuu.
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Se riippuu tietenkin siitä diktaattorista. Näissähän voi käydä hyvä tai huono tuuri itse kunkin kannalta. Sellainen valistunut diktaattori olisi varmasti hyvä ratkaisu. Päätöksiä ainakin syntyisi, eikä tarvitsisi miettiä vaaligallupeja. Joku tuossa toisessa ketjussa mainitsikin: Elina Lepomäki Suomen diktaattoriksi. Siihen sitten hyvät neuvonantajat kuiskuttelemaan korviin.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
"Ihan sama kunhan kaupasta saa kolmosolutta" -vaihtoehto puuttuu.

Eikö tämän pitäisi mennä että "R-kioskista saa kolmosolutta"?

Tai siis mistä tahansa kioskista.
 

huhheijaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hyvä diktaattori olisi hyvä ratkaisu. Käytännössä pitäisi vaan antaa yhdelle ihmiselle niin paljon valtaa, että vituiks menisi. Alkaa kyllä tämä demokratiakin jo tympimään. Mielestäni ihmisten, jotka ovat kanssani erimieltä ei tulisi saada äänestää, koska ovat väärässä. Nykyään moni on vielä niin paljon väärässä, että melkein harmittaa.

Mutta demokratia taitaa vieläkin olla ns. se huonoista vaihtoehdoista paras. Vaikka siis onkin sysipaska järjestelmä. Ideologisesti toimiva sosialismikin olisi parempi. Harmi vain, että sosialismi ei ole koskaan toiminut.

Äänestin ei, koska demokratian lailla annettiin vaihtoehtoja. Kunnon diktatuurisyhteiskunnassa olisi vain yksi vaihtoehto.
 
"Ihan sama kunhan kaupasta saa kolmosolutta" -vaihtoehto puuttuu.
Luultavasti ihmisille on melko sama mitä poliitikot touhuaa, tai mitä Venäjä ja mamut ja islamistit touhuaa, kunhan älylaitteilla pääsee nettiin ja saa ruokaa.

Mutta tähän kysymykseen, niin vaikea sanoa, mutta mikä ettei joku kansallismielinen diktatuuri voisi tehdä tosiaan hyvääkin. Tai että yksi puolue saisi päättää asioista ja taloudesta.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Kyllä diktatuurille jos Suomen hallitsija olisi Donald Trump! Vituksihan se menisi mutta olisipa ainakin mielenkiintoiset ajat edessä ja ihmisillä ihan aitoja syitä nillittää!
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kyllä, jos diktaattorilla tarkoitetaan sitä, mitä sillä alun perin tarkoitettiin Rooman tasavallassa: konsulien hätätilassa määräajaksi nimittämää virkamiestä, jolla oli toimessaan rajoittamaton valta mutta joka sitten luopui asemastaan hätätilan (yleensä sota tms.) mentyä ohi ja palasi arkeen. Esimerkiksi Cincinnatuksen kaltaisen kaverin voisin ottaa hyvinkin diktaattoriksi (linkki vie suomenkieliseen wikipediaan). Äijä nostettiin virkaan suoraan maatöistä, sitten hän kävi hoitamassa sotahommat ja palasi kotiinsa eikä jäänyt keikkumaan vallan kahvaan tai jakamaan mitään hallintopaikkoja saunakavereilleen.

Diktaattori-sanan nykymerkityksessä eli diktaattoreita kaivattaisi, mitään kommarityrannien tai ääriuskonnollisten tai -aatteellisten julmurien kaltaisia kavereita ei kaivata. Ihan liikaa valtaa nykyisinkin on monella sellaisella, joka ei ansaitsisi muuta kuin maakuopan, ja ihan liikaa on pikkuhitlereitä jo nykyisinkin eri päällikköasemissa työpaikoilla ja virastoissa.

Toki olisin myös itse se paras diktaattori. Sitten vain toteuttamaan pikku uudistuksia heti kun käsissäni olisi "unlimited powaah" ja keisarillinen armeija eli parisataatuhatta rapakuntoista puolustusvoimien reserviläistä ja Kelan pysäyttämätön virkailijakoneisto.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Ei pitäisi olla. Maailma on niin monimutkainen, jopa Suomi on liian kompleksinen sysdeemi yhden henkilön valitseman tiimin hallittavaksi.
Minulla on luotettavia ja järkeviä kavereita. Ihmisiä, joiden tiedän olevan isänmaallisia ja tuntevan huolta lähimmäisistään, ihmisiä jotka ovat antaneet potkuja, säätäneet tuotantoa nauttimatta tilanteesta, asemastaan. Juuri siksi en mitenkään kehtaisi heitä pyytää avustamaan diktatuurissani, jatkuvaan paineeseen, kulujen vastaiseen taisteluun.
Tietysti diktaattorilla olisi media puolellaan, kuten esim. Pohjois-Koreassa ja Venäjällä, mutta siitä huolimatta ottaisin duunipaineet hyvin henkilökohtaisesti, yöunet menisivät toistuvasti. Tällä hetkellä toki hieman kiinnostaisi Gaddafin henkiövartiokaartin palkkaus. Ovat toki hieman ikääntyneet he mutta minulle heidän ammattitaitonsa olisi luultavasti hyvinkin riittävä. Mutta kuitenkin, kiitos ei. Ja jos en minä, niin missään tapauksessa ei kukaan muukaan.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Alin vaihtoehtohan on ns. vihervassari-tyyli. Meillä Helsingin Kalliossa se onkin jo toteutunut.
 

Ralph

Jäsen
Riippuu diktaattorista. Joku kiva tyyppi olisi ihan yes, mutta joku paskavammainen ei. Eli vastaukseni on ennemmin "Kyllä, kunhan itselleni epämieluisat äänestysvaihtoehdot kielletään".
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Nykyinen edustuksellinen demokratia on toimivin, vaikka sekään ei hyvin toimi. Kansalle ei voi antaa liian suurta päätöksenteko-oikeutta kuten suorassa demokratiassa. Ei voi olettaa että kansan suuret rivit osaavat äänestää oikein isoissa kysymyksissä, joihin äänestetään tunteella, ei tiedolla. Tästä on ihan riittävästi esimerkkejä maailmalta. Kansaa voi ja pitää kuunnella, vaikka sitten kansanäänestyksen muodossa mutta sitä ei ole pakko ohjenuorana pitää myöskään.
Diktatuurin ongelmat ovat selkeät, liian vahva hallitsija saa kyllä aikaan, nopeasti ja tehokkaasti, mutta hallitsee pelolla ja se taas entisestään vähentää päätöksentekoon tarvittavia tietoja - alaiset eivät tuo huonoja uutisia ja ikäviä asioita diktaattorin tietoon.
Vierastan myöskin kaiken maailman turhien julkkisten pääsyä eduskuntaan. Ehdokkaiden pitäisi olla jonkin alan ammattilaisia tai asiantuntijoita.
Pellet eivät tuo mitään lisäarvoa hallintoon, vaikka toteuttavatkin demokratiaa.
Meillä on sellaiset johtajat kun ansaitsemme, ei sellaiset mitä tarvitsemme.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Olen asiaa joskus pohtinut, tuossa diktatuurissa kun kieltämättä on myös positiivisia juttuja.

Se on vain jumalan totuus, että esimerkiksi Irak ja Libya olivat varsin toimivia valtioita missä asiat oli pääsääntöisesti hyvin.

Niissä oli ongelmiakin, mutta eikö niitä sitten vaikkapa Suomessa ole. Jos nyt ketään ei ehkä tapeta tai syyttömänä linnaan heitetä, niin ainakin kodittomaksi ja työttömäksi jätetään.

Esimerkiksi tuo sote-sekoilu olisi jo aika laittaa pakettiin, suuntaan tai toiseen. Saulille valta päättää ja perjantaina virka-ajan loppuun mennessä se olisi ratkaistu. Mutta ei, parinkin vuoden päästä puoliysin uutisissa käydään vielä sotea läpi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ei pitäisi, kun Osmo Soininvaara on jo liian vanha. Yleensä diktaattoriksi päätyy juuri sellainen henkilö, jonka ei pitäisi päätyä. Valta myöskin korruptoi ja absoluuttinen valta absoluuttisesti.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ei missään tapauksessa. Ihmisluonto on sellainen että vallalla on taipumusta korruptoida alunperin hyvilläkin aikomuksilla liikkeellä olevan ihmisen. Ei yksikään sivistynyt ihminen suostuisi näin ollen asettumaan diktaattoriksi.

Ihmisten sivilisaatiohan on ollut enemmän tai vähemmän diktatuurien aikaa aina tuonne 1700-luvun lopulle asti, kunnes ranskalaiset rupesivat kapinoimaan kuningastaan vastaan. Mikä siinä oli ironista oli se, että sen jälkilöylyistä siellä pääsi valtaan mies joka diktaattorin omaisesti hallitsi parhaimmillaan lähes koko Eurooppaa.

Diktatuurit eivät toimi. Tai toimii ne jos meininki on luokkaa Pohjois-Korea. Pentti Linkola varmaan toki sanoisi että sehän vain hyvä asia. Itse olen eri mieltä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Diktaattorin alle tarvittaisiin joka tapauksessa päätöksentekokoneisto, joka ei merkittävästi poikkeaisi kooltaan nykyisestä parlamentaarisesta.

Kannatan demokratian palauttamista, eli etujärjestöjen vaikutusvallan rajaamista neuvoa-antavaan rooliin. Lisäksi eduskunta pitäisi siirtää liukuvan vaalitavan systeemiin, niin että riittävän isolla osalla eduskunnasta olisi mandaatti katkolla joka vuosi. Näin päätöksiä ei voisi siirtää "vaalien yli" ja kansakin ehkä oppisi ymmärtämään asioita ja päätöksentekoa yleensäkin nykyistä paremmin.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ehdotan kaksi vuotta kestävää diktatuurikokeilua (vrt. perustulokokeilu). Valitaan satunnaisotannalla parituhatta kansalaista, jotka toimivat suoraan hallituksen nimeämän koe-diktaattorin käskyvallan alla. Jos kokeilu osoittautuu toimivaksi, laajennetaan diktatuuri koskemaan koko valtakuntaa.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Riippuu ihan diktaattorista. Jos se olisi samaa mieltä kanssani merkittävimmistä asioista niin diktatuuri olisi tosi jees. Itse en kyllä haluaisi diktaattoriksi, koska suuri valta tuo suuren vastuun, mutta voisin ilomielin olla mukana nimeämässä tehtävään sopivaa tyyppiä. Tuskin tuo edes olisi erityisen vaarallinen tehtävä, ellei lähde alkoholin myyntiä rajoittamaan, sillä se on ainoa asia joka saisi kansamme barrikaadeille. Kaikki muu määkiminen pysyykin sitten aisoissa, kunhan muistaa sopivin väliajoin julistaa vaikka kansallisen vapaapäivän tai jakelee ämpäreitä Arkadianmäellä.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Diktaattorin alle tarvittaisiin joka tapauksessa päätöksentekokoneisto, joka ei merkittävästi poikkeaisi kooltaan nykyisestä parlamentaarisesta.

Kannatan demokratian palauttamista, eli etujärjestöjen vaikutusvallan rajaamista neuvoa-antavaan rooliin. Lisäksi eduskunta pitäisi siirtää liukuvan vaalitavan systeemiin, niin että riittävän isolla osalla eduskunnasta olisi mandaatti katkolla joka vuosi. Näin päätöksiä ei voisi siirtää "vaalien yli" ja kansakin ehkä oppisi ymmärtämään asioita ja päätöksentekoa yleensäkin nykyistä paremmin.

Tuo liukuva vaalitapa on kyllä mielenkiintoinen ajatus. Meillä on toki tämä monipuoluesysteemi, jossa hallituskoalition keksiminen, puhumattakaan hallitusohjelman sorvaamisesta, saattaa kestää kuukausia. Ja vaalien järjestäminen kuulemma maksaa aivan mälyttömästi. Ja suomalainen ei osaisi äänestää kahta vaalia yhtäaikaa... Ei liity diktatuuriin, mutta mielestäni funtsimisen arvoinen juttu näin pika-arvioinnilla. Ehkä liian pieni on kansantaloutemme on kuitenkin tuohon parinvuoden populismiin, joka liukumasta seuraisi. Hätäisiä mielikuvia, ajattelen kirjoittaessani.

Osmo Soininvaaran, Eero Paloheimon ja Sauli Niinistön triumviraatin voisin hyväksyä. Ja tuostakin porukasta valtaisa mussutus syntyisi vihervasemmistossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös